2024-02-22 1771 浏览
老婆有饭局,咁就乘机约啲老死陪我食饭啦,两个麻甩佬过到嚟荃湾食泰菜,皆因知道「湄南」跟「龙华」联乘推出咗个乳鸽套餐,非常微妙嘅组合,仲以优惠价推出,咁着数,当然专登过嚟试一试啦。餐厅装修简约,但一室白砖墙,衬以青绿、鲜黄嘅座椅,加上够光猛,望上去好醒神。而餐厅尾尾墙上嘅一幅彩绘,描绘咗好多泰国民间风情,非常吸晴。餐牌选择多元化,有泰式沙律、小食、大碗船面、细碗船面、各式汤粉面、饭品、甜品、饮品……等等,一应俱全。当中嘅传统细碗船面非常有特色,$56有3小碗,可以自由配搭面底、配料、汤底,而所有散点主食都可以以优惠价追加小食同饮品,非常有弹性。此外仲有泰式咖哩、喇沙参参、冬阴功系列、特别推介……等等。最正喺全日都唔收加一嘛!如果觉得散点眼花缭乱,可以晌啲套餐度著手,一个人嚟或各自嗌嘅可以选择「精选晚市套餐」,如果两个人嘅就不妨考虑佢哋嘅「泰北风味二人餐」,计落价钱都好划算。而上文提及嘅同「龙华酒店」合作嘅乳鸽套餐,就喺呢个:一大只龙华乳鸽王再配一碗杂锦船汤河或者招牌海南鸡饭,原价就标$138,但依家只喺卖$88,仲可以追加饮品、小食、沙律等等。呢度如大多数餐厅都用咗二维码落单,如果唔太熟
,咁着数,当然专登过嚟试一试啦。
,仲可以追加饮品、小食、沙律等等。
呢度如大多数餐厅都用咗二维码落单,如果唔太熟悉操作,揾店员落单都喺无任欢迎。
枱上已经整齐摆放好筷子、纸巾,同几款常用嘅调味料,自由取用。如再需其他餐具,店员都好乐意提供,啲招呼几殷勤,又好礼貌。
秘制泰式烧猪颈肉 $88

啲猪颈肉烧得好靓仔,有少少㶶边,食落去好有炭火香味,切得厚薄均一,而咬落质感爽爽哋口,又带有少少油脂香,唔点任何酱就咁食都好好味,若沾上自家制嘅酱汁,酸酸甜甜,又带微辣,喺一种种风味,但同样好食。
传统细船河 $56

泰式汤河粉算食过唔少,但其实传统细细碗嘅船河就真喺第一次,上文都讲过面底、配料、汤底都可以自由组合,自行睇睇餐牌我就唔多介绍,但温馨一提,部分选项需要加多少少钱,我哋嘅组合喺:
泰式札肉米粉配清汤
美国牛肉河粉配清汤(+$3)
泰式鱼蛋金边粉配冬荫功汤(+$3)
整体嚟讲味道几唔错,最好食喺啲扎肉,几款面底都好滑溜,汤底方面始终都喺冬阴功汤较为亮点多啲。食呢啲细船面最好就喺一个价钱,试到好多样嘢
传统细船河
泰式札肉米粉配清汤
美国牛肉河粉配清汤
泰式鱼蛋金边粉配冬荫功汤
湄南x龙华 • 鸽鸡名物全餐 $88

虽然只喺卖$88,但就绝无将货就价,而且,店员话啲乳鸽都喺有单时先炸,所以,够晒新鲜,送到嚟真喺坚热焫焫,直头熨手。店家提供胶手套,所以,可以食得好豪迈,「龙华」出品果然高质量素,除咗啲乳鸽够大只之外,调味啱啱好又够入味,外皮非常之香脆,肉质细嫩,兼且够晒肉汁,真喺无咩挑剔
「龙华酒店」乳鸽
而碟正宗泰式海南鸡饭一样唔失礼,鸡肉非常之嫩滑,鸡皮好爽口,皮下脂肪少,起晒骨啖啖肉,食得够爽
;再沾上自家特制辣酱,有点辣劲,但点到即止,却令到鸡肉嘅鲜味更为突出,配埋清香嘅油饭,确喺好食。
椰青水 +$12、泰式奶茶 +$8

由于我哋喺散点,唔系咩套餐,所以,嘢饮需要加配。小弟就谂住有猪颈肉,又船面,都属少少浓味嘢,所以拣个椰青水清爽一下,其实呢个品牌嘅椰青水都唔错,话晒都喺100%纯椰青水,饮落椰子味香纯,味道清爽;而老友就拣咗泰式奶茶,佢话饮落都几香滑,但比一般港式嘅就会偏甜少少。
椰青水、泰式奶茶
今餐饭真喺好满足,试到样样都合心水,啱食又好味,并且估唔到食泰国嘢又可以试到好味嘅乳鸽。加上啲招呼又唔错,所以,睇相都见,确喺有唔少人帮衬,晌用餐期间,亦都见到仲有唔少外卖单添。