2020-11-01 2114 浏览
讲开「厨师发办」(Omakase),众所周知,都唔喺消费便宜嘅玩儿,过千一位都喺平常事,其实,坊间都有啲卖三、四百嘅,但可能环境无咁高档次,质素或许会亦要下调少少,但作为入门试试无妨。如果喺想食番一定质素,但又要求平啲啲,咁就不妨改为食晏,有少部分餐厅午餐都有做「厨师发办」,而「寿司樱」喺其中一家,今日就趁假期,同老婆过嚟港岛区走走,并且,叹番餐好嘅!平日晚上嚟「永光中心」都怕怕哋,因为人流太多,排队等升降机都有排,但假日嘅晏昼嚟感觉就好唔一样。推门进入第一眼所见就喺吧枱,亦喺食「厨师发办」嘅最佳位置,因为可以睇到师傅切鱼生、揑寿司,以及跟佢哋嘅互动。而吧位嘅对面有两组4人「卡位」,装修好雅致,而且,特别阔落,好适合3、4人嘅组群,比起坐吧枱更方便倾偈。此外,想私隐度高啲,另一边有两个和风个室,都喺放有4、6人嘅大枱,刚好放宽咗可以6人一枱,6人枱就大派用场,不过,个人嚟讲,尽可能忍忍唔好约大棚人聚餐啦,减少传播风险嘛!当然,待疫情消退后,够人多,包个房嚟聚一聚,不知几开心。晌呢啲中高档餐厅,除咗环境,餐具及服务都喺值得留意嘅一环。一碟、一杯都好古雅,甚至筷子托,都小巧别致。而服务方面
晌呢啲中高档餐厅,除咗环境,餐具及服务都喺值得留意嘅一环。一碟、一杯都好古雅,甚至筷子托,都小巧别致。而服务方面,都好熨贴,侍应既有礼,又不时为我哋添茶及收拾餐具。师傅上菜嘅速度,亦喺恰到好处,令人用餐感到悠闲唔急速。
讲番午市有咩选择,如上文提及,嚟到都喺试其「厨师发办」,定价$680,包括先付3种盛、刺身5种盛、和食、天妇罗、寿司3贯、汁物及果物,非常丰富吓。
先付3种盛
先分享吓个「厨师发办」套餐,首先喺前菜,以小木托盘一次过送上3款前菜,而卖相喺一贯日本菜嘅精致,单喺睇都令人赏心悦目啦。
日本珍珠蚝

唔止器皿靓,摆咁少少食用花瓣,立时都靓好多。有别一般食生蚝嘅食法,加咗少少柚子酸汁嚟调味,却无盖过蚝本身嘅蚝味,亦能嗒到海水嘅咸鲜味,口感又带点爽脆,喺好有质素嘅生蚝。
日本珍珠蚝
胡麻秋葵

秋葵中间嘅黏黏潺潺感未必人人钟意,但我同老婆又几啱,淋上大量胡麻酱及洒下木鱼碎,食味大不同。
胡麻秋葵
水云海蜇

中间晶莹透白嘅喺海蜇,但有别我哋食烧味时𠮶啲海蜇,口感却喺同样爽脆;而周边墨绿色嘅喺水云,其实喺啲藻类,滑滑溜溜咁,好有营养价值。
水云海蜇
右口鱼薄切

跟住落嚟喺刺身5种盛,先登场喺右口鱼薄切,左口鱼就食得多少少,右口鱼印象中就好少接触。右口鱼刺身切得厚薄均一,足证师傅刀功好,外观薄透清澈,鱼味比较清淡,沾少少酸汁,好有提升鲜味嘅作用。
粒螺

师傅介绍第二款刺身喺粒螺,当然真身就唔知喺点,但睇样就几新鲜。螺肉切好后,再刨上少少柚子皮。螺肉非常爽口,却又带点韧劲,喺跟食鱼刺身嘅另一种体验,再者,柔柔渗出柚子香味,可谓神来之笔。
牡丹虾

好娇巧嘅卖相,确喺非常吸引,师傅介绍时,仲提到虾面放咗毛蟹肉及鸟鱼子,唔止颜值高,更感矜贵咗。一啖入口,肉质黏黏哋却又带有爽身嘅口感,而味道复杂纷陈,极具层次。
深海池鱼

处理上唔喺单单就咁切成刺生送上,而喺稍稍炙烧一下,目的喺逼出鱼油,因为呢款鱼种鱼油比较丰盈。炙烧后,唔单令刺身睇起嚟更光泽,入口更富油香,而肉质嫩得嚟带点点爽口感。
𫚕鱼

𫚕鱼可以少听啲,但油甘相信大家实听过,因为大多数回转寿司都有供应,其实,𫚕鱼就等同油甘嘅大人,咪以为大条咗就会肉质嚡,其实佢算喺顶级食材,而且,好讲时令。师傅将其两食,一片简单做刺身,另一片则做成火炙,同样都喺口感鲜滑细腻,火炙过嘅油脂更丰腴。
𫚕鱼
黑松露和牛卷

完咗5款刺身,就来一客和食暖暖番个胃。外观好似平平无奇,但和牛厚薄刚好,咬落软腍极具油香,而中间卷住好多蔬菜丝,如紫洋葱,翡翠苗之类,再加点炸蒜片,并淋上黑松露酱,令到入口时多一份清爽感,以及味道更多层次。
天妇罗

原餐牌中,天妇罗部份喺海老,但依家变咗什锦,有姜花、日本青椒仔、甜薯、冬菇及右口鱼,多样化咗,仲啱我老婆,佢钟意食素嘛!啲天妇罗做得几好,脆浆薄,入口唔油腻,沾点抹茶盐,更添一份惹味口感。
鲭鱼寿司

套餐中嘅寿司,安排咗3贯,先喺鲭鱼。平时食鲭鱼都喺盐烧做定食,做寿司印象中都算少有。腌渍过鲭鱼,加上薄薄嘅昆布,以及软熟、握得紧致不松散嘅赤醋饭,实在滋味。
鲭鱼寿司
中拖罗寿司

吞拿鱼中,唔钟意油脂嘅人会拣赤身,极钟意油脂嘅就拣大拖罗,中拖罗算唔算两者之间呢?眼前嘅中拖罗,色泽嫩嫩嘅粉红,油分十足,入口都颇有入口即溶嘅感觉,的确喺柔嫩味鲜。
北海道海胆军舰

一件比一件寿司味浓,最后一件寿司喺海胆军舰,军舰上铺满大片色泽光亮嘅海胆,小试一口,入口甘香丰腴,质感绵密细腻,喺有种好新鲜嘅感觉;配上脆口嘅紫菜,软绵绵嘅饭粒,唔止好食,仲有种余月韵。
味噌汤

我哋广东人就喜欢饮汤先,之后先食饭菜,但日本无论食「厨师发办」,抑或铁板烧套餐,都喺后段先上汁物。味噌汤虽然无咩带嚟惊喜,但平实、面豉味香浓,暖和番啲肠胃。
红豆年糕

原本喺果物,但改咗为甜品,晌日本食红豆年糕都喺啲喜庆日子,虽然依家经济困难,但都要尽量保持内心喜乐。啲红豆煮得几绵,年糕咬落又好烟韧,喺简单滋味嘅甜点。
红豆年糕
另一版就喺定食形式,即包咗前菜、沙律、茶碗蒸、味噌汤、甜品,定价为$168-$490,丰俭由人
。而主食算喺有7款选择,但当中3款喺以寿司为主,见到师傅都喺逐揑,逐件上,一样有食「厨师发办」嘅感觉。本来一心拣「银雪鱼西京烧」,但刚巧无货,就改选和牛海胆饭。
前菜、沙律

前菜喺胡麻秋葵,沙律亦喺简单嘅沙律菜再淋上醋汁,基本上只要材料喺新鲜,出嚟嘅效果亦唔会太差。
前菜、沙律
和牛海胆饭 $250

伴随主角「和牛海胆饭」登场嘅仲有茶碗蒸同味噌汤,睇到啲餐具都特别有感,好靓、好雅致,捧上手虽然好重、好坠手,但呢啲咪叫手感啰。
和牛海胆饭
先讲个饭,打开碗盖,有大大瓣海胆,并铺满和牛,和牛油润好食,甚具肉香,而海胆晌上文都介绍过,鲜甜丰腴,牛肉汁渗入饭中,捞埋啲饭跟海胆一齐食,别有一番滋味
茶碗蒸

蛋浆蒸得滑溜无比,兼且甚有蛋香,而且,蛋下满满材料,如银杏、冬菇……等等,面面又淋上一点汤汁,睇得出师傅做得好有诚意,唔会因为只喺一份蒸蛋就马马虎虎。
味噌汤

老婆一向喺爱汤之人,咩汤品都钟意,再者,呢度嘅味噌汤又确喺做到浓香而不浊味,加入少少昆布、豆腐干,令简单嘅味噌汤都可以让人感觉很好。
红豆年糕

定食嘅甜品同样都喺红豆年糕,其实,呢样嘢对啱晒我老婆嘅胃口,所以,佢食得特别称心。
红豆年糕
质素即喺质素,无论刺身寿司、天妇罗或定食,都食得出用料不赖,加上师傅嘅手势好,制作用心,以及贴心、有礼嘅服务,都令到我哋有个愉快嘅午餐时段,老婆都话嚟到食晏确喺英明之选