2019-01-04 187 浏览
今日落住毛毛雨,天气有点凉,最好就系饮碗热汤,所以选择今晚要食中菜!喺中上环附近,揾到呢一间有promotion,有我至爱嘅叉烧同埋炖汤,仲要唔系普通炖汤,系”佛跳墙”, 唔使$200一set, 就决定这一间!点菜的时候,店员很细心,就算是一只鸡蛋都问清楚我地系要熟蛋,定系要太阳蛋。呢碗黯然销魂饭有惊喜,首先我选择嘅熟蛋,有我最爱嘅「窿」边, 同埋佢嘅叉烧果然系谷饲,谷饲嘅肉质会比较肥美,因为营养多啲,够juicy 却没有肥膏,好味!叫咗promotion set,所以仲有迷你佛跳墙,其实都唔使讲咁多,应该睇相就知道有几足料,鲍鱼、鸡脚、鱼翅、海参、冬菇,讲明系迷你,当然样样都系细细件,不过真系全部俾足你啰,同埋个汤都好清甜,呢个set真系非常「平民版」,平时呢个价钱净系碗佛跳墙都唔止。另外我哋order咗芝士焗蟹盖同埋小炒王。如果钟意食浓味嘅应该会钟意佢嘅小炒王,入面加咗好多虾干,好香口。至于蟹盖,𥚃面仲有迷你带子,个汁OK,如果可以多啲芝士应该会更加好味。最后仲有糖水送,不过因为已经好满足,所以没有要了。
另外我哋order咗芝士焗蟹盖同埋小炒王。
最后仲有糖水送,不过因为已经好满足,所以没有要了。
迷你佛跳墙
谷饲豚肉叉烧饭