无我则无敌,无敌则无我,离合似泡影,悲欢归清空。突然眉头一皱,我就知道诗兴大发,中国传统文化除左文房四宝,诗琴书画,又点少平时食得中菜点心呀!由铜锣湾就有一间新派时尚型格兼现代化既茶楼「Redhouse」,佢将红黑红红黑就系咁简单既事,变得更有特色。而主要以精致卖相既点心、怀旧但突破传统既小菜为招牌,的确系一个好有Gimmick既卖点。👇📌太极马拉糕 - $42👉两仪卦象相生相克,卖相相当靓仔,其实系由原味同黑芝麻两种口味混合。黄色果边既原味比较清香,似平时食开酒楼果种蔗糖味;而黑色果边既甜度适中,几重芝麻味。整体糕身质感松软,唔会太过腍身,唔错。📌招牌黑豚肉叉烧有机蛋饭 - $138👉作为招牌菜,佢既来头当然唔惹少啦,餐厅采用来自日本既黑豚肉同埋有机新鲜鸡蛋。黑豚肉经海鲜酱、烧烤酱腌过,味就浓郁,表面烧到脆卜卜,口感一流,猪腩部位肥瘦均匀,啖啖肉之余仲食到好juicy既肉汁。而太阳蛋就做到岩岩好半流心状态,捞埋一齐饭,咁就够哂黯然又够销魂啦!📌川式安格斯牛粒 - $118👉必定要试既人气小食之一,大厨先先将牛肉粒表面煎香,将本身浓厚既牛味带出。本身打响头号既安格斯已经无得输,再加埋泡

的确系一个好有Gimmick既卖点。👇

📌太极马拉糕 - $42

几重芝麻味。整体糕身质感松软,唔会太过腍身,唔错。

📌招牌黑豚肉叉烧有机蛋饭 - $138

咁就够哂黯然又够销魂啦!

📌川式安格斯牛粒 - $118

本身打响头号既安格斯已经无得输,再加埋泡椒做伴碟,火侯岩岩好,

唔会乾身而且每粒牛粒入口即融,仲有啖啖既四川风味,真系食得过!

📌脆香蛋散 - $58

👉细个去酒楼一定会Lur呀嫲要食既儿时回忆,到而家间中去酒楼都必定会食。最锺意蛋散果种
蘸上麦芽糖同蛋散之间既爱恨缠绵,难舍难离既画面,加埋芝麻,呢个三角关系真系好似个质地咁,松化香甜。

📌杞子桂花糕 - $52

👉卖相相当精致既一道甜品,淡淡既桂花香味,配上滋润明目既杞子做馅料。

入口挺身弹牙,清新感觉,甜而不腻,绝对系养颜滋阴既最佳良食。
2020-01-15
  • 太极马拉糕