2021-07-14 2053 浏览
以往,都去过荔枝角、观塘、牛头角呢一类工厂区揾食,仲不时有意外惊喜,相对嚟讲,新蒲岗刚较少,因为总喺感觉唔太方便。不时,依家唔同晒,过嚟新蒲岗,小弟可以由美孚搭屯马线一程过,晌启德落又得,到钻石山先落都得,视乎晌新蒲岗靠北、定靠南一面。今次就贪新鲜过咗嚟一转,就番住观塘线嘅旧同学,一齐食个午餐聚一聚。选址「Coti the Bistro」,因为见其风评唔错。 嚟工厂区,有时真喺要寻寻觅觅,餐厅地址标五芳街,但其实入口开晌彩虹道,加上应该喺攞工厦食堂牌,无招牌,差啲过门不入。而入到餐厅内,跟工厦又喺另一个世界可谓别有洞天,装修带点日系嘅西餐厅,天花挂上大量干花,两边天花线位放满绿油油植物,加埋有点和风嘅吊灯,予人有种小清新嘅感觉。 除咗地方大之外,柔和嘅灯光,宽敞嘅卡位,都让人坐得好舒服,再者,外面正午上到成34°C,晌室内则「凉朕朕」,就梗喺更加写意啦。此外,睇到餐厅将都分隔一段距离,又以大大块胶板阻隔,心理上点都安心好多。 题外话,入门口时侍应向每人派张卡,印有餐厅名,初时唔为意,坐低再睇睇,先留到喺口罩套,又几细心㖞。其实,呢度嘅服务都几好吓,侍应有礼,快手收拾已用餐完毕嘅碗碟,又
。
,又几细心㖞。其实,呢度嘅服务都几好吓,侍应有礼,快手收拾已用餐完毕嘅碗碟,又不时为你添水。
嚟之前都有睇过啲食评,平日有午餐供应,都几抵食,主菜连餐汤及饮品,都喺一百蚊楼下。不过,周六日就转为周末早午餐,选择有沙律、意粉、饭品、主菜、甜品、饮品……等等,但选主食就只包餐汤及蒜蓉包(加$18可配是日沙律),其他都要额外另点。难得咁耐无聚,当然食得丰富少少
。
餐叉同匙羹都放晌枱上嘅小木盒之内,但如果食到扒类食物时,侍应先会再送上餐刀,不过,我就喜欢放晒晌枱俾客人自由取用,最好仲有啲盖可几冚住,感觉就更卫生。
蕃茄忌廉汤

先登场当然喺餐汤,橙红色嘅蕃茄忌廉餐,质感做得几滑溜,味道带浓郁蕃茄味,微微哋酸,感觉唔错。不过,所配嘅蒜蓉包又薄又细块,未免hea咗少少。
蕃茄忌廉汤
蒲烧鳗鱼饭 $98

旧同学颇喜欢日食,所以,拣咗呢一道蒲烧鳗鱼饭,原条日式鳗鱼铺晌饭面,洒上紫菜碎及芝麻,衬以蛋丝及时蔬,外观都几唔错,味道呢?旧同学话条鳗鱼烧得好香,咬落绵滑带油香,而个蒲烧酱汁浓郁、惹味,下低嘅白饭粒喺日本珍珠米,软绵而黏糯。
蒲烧鳗鱼饭
法式炖煮羊膝配白饭 $138

又有羊类主菜,早几日晌美孚先食过羊膝,我又唔介意再食。同样,羊膝嘅份量依然大大只,小弟选咗配饭,配埋啲炖蔬菜,卖相甚有睇头。啲羊肉一切就开,轻易骨肉分离,肉质烩到好松化,酱汁则浓香度啱啱好,跟羊肉所带嘅微微膻香好平衡,确实好食。
提拉米苏窝夫 $88

见餐牌中有一款提拉米苏夹窝夫嘅甜品,好似几得意,好奇想知喺点,就试一试。原来喺以鸡尾酒杯做出提拉米苏,再插上一件窝夫,卖$88其实定价有啲贵。不过,提拉米苏部份做得唔错,最底层嘅蛋糕浸得透透咖啡酒,口感湿润,而中间嘅马卡风芝士打得轻柔软滑,面层洒满咗唂咕粉。而件窝夫都好脆口,配一抹提拉米苏,效果几好。
是日精选蛋糕配饮品 $48

甜品一栏有呢个非常划算嘅组合,而是日嘅蛋糕喺巴斯克芝士蛋糕,「巴斯克」喺指将啲芝士饼焗㶶啲,做成焦焦哋嘅效果,不过呢一件真唔算好喺「巴斯克」,但衬以忌廉及橙干,卖相好靓。而芝士蛋糕嘅味道很有浓郁芝士味,质感绵密却好软熟。
鲜奶咖啡

甜品都喺衬咖啡最搭配,而咖啡中,小弟都喺较钟爱鲜奶咖啡。好钟意呢一类瓦杯,有时饮咖啡都要有啲意境,个心形拉花都算唔错,花纹细致,表面亦好平滑,唔会起泡泡。小呷一口,咖啡嘅味道十分醇香,带点果仁嘅香味,奶泡亦打得绵密。
鲜奶咖啡
冻蜜桃茶 $36

旧同学就要杯冰冻嘅蜜桃茶,佢话够爽、够解渴㖞,实际上味道都几好,𠮶份蜜桃味几清甜,确喺有阵阵桃香,虽然唔知茶底喺咩茶,但芳香好饮。
冻蜜桃茶
席间,讲起好多昔日读书年代嘅往事,转眼间都变咗好多,无错呀,就好似依家啲啲工厂区都唔同晒啦,加上铁路都四通八达,小弟家住美孚而靠近西铁一边,所以,屯门都入多咗,估计第时土瓜湾、九龙城、新蒲岗一带都会嚟多咗呀!
蒲烧鳗鱼饭