2019-10-02 3265 浏览
早前同啲朋友完咗聚会上嚟「始创」食晏,朋友建议食「红葱头」,点知原来已经转咗手,变成另一家西餐厅「Amica」。但由于星期六、日不设午餐,只有散点,所以,𠮶次就无帮衬,落咗地库嘅「台湾面」。最近,睇过一啲介绍,觉得呢家餐厅唔错㖞,所以,约咗个识食之人嚟试吓新餐厅。间餐厅转晒以前铺位嘅格局,加上灯光,明显感觉开扬好多,醒神好多。而且,枱櫈嘅编排,更无以前咁逼,配上布艺木椅,好坐又舒服。水吧位设晌近门口处,加上铺面对出有一处空间都喺属于餐厅,好似商场嘅一部份咁,摆明就做埋优闲外卖,好似啲咖啡店咁,卖杯咖啡坐低叹吓。而且,呢一层喺家私铺楼层,应该引到啲客路行攰咗嚟叹杯咖啡。讲返有啲咩嘢食拣先,先睇睇散点餐牌,印刷几精美,部份菜式附有图片,但就最怕呢类胶面餐牌,反光嘛。大类选择分为汤品、沙律、小食、全日早餐、汉堡、三文治、意大利面、意大利饭、主菜、甜品,以及各式饮品。选择全面,每个分项亦有好多菜式拣,定价属中等价位咁啦。此外,有做紧个推广,美国厚切安格斯肉眼,标明15安士,唔讲得笑,喺一个超重量级嘅份量,原价卖$350,依家只喺半价卖$175,俾多$38可以变为套餐,好适合人多嚟一齐「些牙」。
,俾多$38可以变为套餐,好适合人多嚟一齐「些牙」。
不过,今晚同朋友得两个人,选晚餐就喺最正路。晚餐包沙律、餐汤、主菜(5款选择)、精选甜品及基本餐饮,餐汤及饮品都有升级选择,而定价视乎所拣嘅主菜($188-$248),睇落啲主菜都颇有特色吓
此外,仲见到有款二人用嘅晚餐,卖$468,指定嘅汤品、沙律、小食中7拣2,指定嘅主菜又喺7拣2,不过,选取部份菜式需额外加钱,仲包埋精选蛋糕及基本餐饮。
田园蔬菜沙律

喺好简单嘅田园沙律,几炷沙律菜,加啲车厘茄,再唧上沙律酱即成。味道唔会有咩惊喜,还好啲沙律菜够新鲜爽脆。
田园蔬菜沙律
是日餐汤

虽然个沙律好普通,但个餐汤好得㖞。今晚嘅餐汤喺野菌忌廉汤,睇色泽好对办,饮落感受到好足料,极有菌香,黏度又啱啱好㖞,口感顺滑。最钟意喺够热辣嘛,真唔明点解有啲餐厅,明知啲汤唔热都照样奉客。
野菌忌廉汤
香煎比目鱼配香草北非小米沙律 $218

佢哋上菜嘅速度都几好,饮完个餐汤隔一段短时间抖抖,就上主菜。友人嘅比目鱼卖相颇靓仔,件鱼煎得外皮焦香,小试一口,果然皮脆肉嫩,好食。并佐以芒果墨西哥莎莎酱及蘑菇龙蒿汁,前者味道好清爽,几夹到啲鱼,而后者就似喺啲配菜,几幽香。滔一小羹小米沙律,其实喺凉凉哋,初时醒唔起,以为喺啲「热饭」,所以,变咗有啲惊觉感,哈哈!
纽西兰羊肋排配新薯时蔬 $228

几款主菜,其实样样都想试,不过,都喺羊肋排啱我心水多啲。我碟羊卖相都好唔错架,一客有3大支羊肋排,支支都好大支,再配上好多新薯、炒意大利黄瓜……等等,份量十足,食得我好饱吓。啲羊肋排带微微膻香,肉质非常柔软,又富肉汁,再佐以迷迭香烧汁,真喺坚好食,值得推介。
精选甜品

话喺精选,其实都只不过喺一球雪糕,喺石板街口味,朱古力味好浓郁,微微甘苦,口感软滑,内含少少棉花糖及朱古力碎碎,再衬以少少杂莓,简简单单,过吓甜愈。
精选甜品
黑糖咖啡 +$12

餐饮基本上喺定明得黑咖啡或柚子蜜,难得食咁好嘢,自然想衬杯出色嘅咖啡。意式咖啡都好多选择,额外加多$12就可以享用,呢$12净喺睇拉花都已经好值啦,个拉花真喺好靓,图案复杂而工整,线纹细致,入口口感均匀,奶泡撞落去嘅手势非常之好,而咖啡味好醇香。
黑糖咖啡
蓝花伯爵茶 +$21

友人就喜欢花茶多啲,所以,拣咗款蓝花伯爵茶,不过,色泽比一般所见嘅伯爵茶无咁深沉,但茶味则颇醇香。
蓝花伯爵茶
综合而言,觉得「Amica」喺提供到优质菜式嘅餐厅,而言,对个环境嘅感觉喺几咁简约休闲,招呼又唔错,可以讲性价比属高位嘅餐厅。最衰喺星期日唔提供午餐,要散点,点都喺晌心理上觉得唔抵。
野菌忌廉汤
黑糖咖啡