2021-09-21 2375 浏览
讲起坚果,或者果仁,第一时间就喺谂起整蛋糕,或作为零食,随着科技嘅发展,加埋健康理念,就产生出由植物做嘅坚果奶。之前都曾经试过饮咖啡时用上燕麦奶,感觉唔错,觉得啲植物奶唔输蚀得过啲牛奶。「Nuttea」顾名思义就喺以坚果奶为主打,早前就趁吓热闹都试一试。 搭级而上,店面嘅装潢比较多绿化,又摆咗好多坚果出嚟做装修,仲有挂上好多人气产品嘅靓相,有阵阵小清新嘅感觉。 原来产品都好多元化,选择非常之多,影咗电子屏幕嘅餐牌出嚟俾大家参考,就唔细说有咩类别呀、款式呀!不过,健康嘢喺要付出多少少代价,坚果奶本身嘅成本都高,所以,店家嘅产品会比一般所见嘅茶饮店喺贵咗一截。 正所谓花多眼乱,真喺心大心细唔知拣乜好,好在门口楝咗个人气排行榜出嚟,唔想烦,不妨以此作为参考,睇吓有无啲啱饮嘅。 此外,仲有啲季节限定、夏日限定、每日限定,亦可以考虑吓,因为,机会错过未知几时有返。虽然,可能都喺促销嘅宣传效果,如果真喺啱饮嘅,咪拣呢啲限定啰。做得特别推广嘅,应该唔会差得去边。 晌等候期间,仲周围望吓,店内仲有一张有开坚果奶嘅诞生过程,见几有趣,就贴埋出嚟,原来都有好多工序。 伯爵朱古力坚果奶盖茶 $47拣呢个一来
,早前就趁吓热闹都试一试。
,唔想烦,不妨以此作为参考,睇吓有无啲啱饮嘅。
。
伯爵朱古力坚果奶盖茶 $47

拣呢个一来喺人气排行榜奶盖茶嘅首位,二来每日限定100杯,自然,有种手快有手慢无、唔执输嘅心态啦,当然,伯爵茶、朱古力都喺钟意嘅食材嚟。伯爵茶嘅茶底,配上厚身嘅朱古力坚果奶盖,再洒上唔少唂咕粉,很吸引嘅卖相,盖面有张小标签教你点饮,面头嘅朱古力坚果奶盖好挺身,好似雪糕咁嘅质地,香浓软滑,再试啖茶,好幽香,最后将两者沟埋,细味浓香独特嘅奶盖茶,两者喺几夹嘅。
牛油果坚果奶 $46

拣俾老婆试嘅就喺人气排行榜坚果奶组嘅首位「牛油果坚果奶」,因为佢都几钟意牛油果,够健康嘛!呢个用上花俏嘅纸杯装,打开盖睇睇,质感都几杰身。牛油果本身喺味淡之物,但入口饮落都算浓牛油果味,可谓真材实料,但老婆就稍嫌佢比较杰,饮完一杯好饱肚,真喺连饭都唔使食。
牛油果坚果奶
牛油果坚果奶
初尝坚果奶,感觉都唔错,老婆本身都唔太饮得鲜奶,可以饮,但唔可以多,但饮完啲坚果奶就无乜状况出现喇。
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$47 (其他)