平時去餐廳食Pizza響我心目中可以話係「無技巧」嘅食物因為大多數餐廳個pizza底都係預製放唔同食材上去就拎去焗😆。不過手工做嘅pizza餅底就唔同@thepointhkg 採用意大利最幼滑嘅 “00麵粉”製作麵糰發酵超過24 小時😋Pizza以招牌火山石窯高温烤焗試過就知同出面食嘅唔同💖The Point嘅手工pizza有咸有甜一樣好煙韌好好味🤤。#More小知識📌「00」代表最幼細及最雪白麥麩比其他麵粉相對低製造出來嘅麵粉糰會更幼滑&保持到煙韌度而且00粉需要極高溫度(最少500°F/260°C)先可以令呢款麵粉焗到金黃色😏。。除咗pizza,其他野食都好有水準喔😳我會 #More推介 [澳洲M5和牛肉眼扒]牛味濃❣️油脂夠香唔會膩。[Banana 🍌 Heaven Pizza]香蕉+綿花糖+杏仁片+雲呢拿雪糕+朱古力醬呢個配搭超級夾😆加上煙韌餅底食唔停口💞。[黑松露野菌芝士焗通粉]黑松露夠香,芝士超級多野菌汁唔會過水過傑,不過我會中意通粉再硬少少😁但大哥就ok呢個口感👍🏻。[明太子櫻花蝦軟殼蟹pizza]超吸引嘅外表加上真材實料嘅內涵軟殼蟹香脆肥美仲要有膏🤤正!。我今次去咗荃灣分
平時去餐廳食Pizza

#More小知識
📌「00」代表最幼細及最雪白
麥麩比其他麵粉相對低
製造出來嘅麵粉糰會更幼滑&保持到煙韌度
而且00粉需要極高溫度(最少500°F/260°C)
先可以令呢款麵粉焗到金黃色😏

除咗pizza,其他野食都好有水準喔😳
我會 #More推介 [澳洲M5和牛肉眼扒]
牛味濃❣️油脂夠香唔會膩

[Banana 🍌 Heaven Pizza]
香蕉+綿花糖+杏仁片+雲呢拿雪糕+朱古力醬
呢個配搭超級夾😆加上煙韌餅底食唔停口💞

[黑松露野菌芝士焗通粉]
黑松露夠香,芝士超級多
野菌汁唔會過水過傑,不過我會中意通粉再硬少少😁
但大哥就ok呢個口感👍🏻

[明太子櫻花蝦軟殼蟹pizza]
超吸引嘅外表加上真材實料嘅內涵
軟殼蟹香脆肥美仲要有膏🤤正!

我今次去咗荃灣分店食
餐廳環境闊落,坐得非常舒服💓
員工有禮貌!而且非常專業[推介!]

如果你未試過 #手工pizza
一定要去The point享受下😏

#pizza #pasta #pizzalover #pizzatime #hkpizza