餐厅: 活一鮮
资讯:

餐厅: 活一鮮
资讯:

2017-09-20 4404 浏览
今日系一个好特别既日子,既系赖生同屈小姐一个特别既回忆纪念日,同时系赖生第一次正式同屈小姐既屋企人见面食饭!事前赖生当然系如临大敌,心情极度紧张,番工每过一个钟既心情又兴奋,又紧张,种心情雀跃到难以形容!不断祈求耶和华既祝福之后,再临踏入屈家家门前一分钟,由屈小姐再陪赖生一齐祷告,心情总算放松下来,而心口亦终于出现番个勇字!当正式见到屈家掌门人之后,发现其实耶和华已经帮左赖生好多,原来屈家掌门人系好Nice嫁 (屈小姐:其实不嬲都系~~)!佢叫我放松心情,有咩都可以随便讲太好啦!当然,赖生亦早有准备,带左见面礼同预早一个星期Book定《活一鲜》!《活一鲜》既安排都好贴心,专登留左张卡位比赖生,仲安排系舖头既一个角落,等我地可以好好倾谈添!(温馨提示:大家想食既话,最好都系要订位⋯因为好多人食嫁!!)我地准时去到,张枱已经一早准备妥当,下一步就梗系安排膳食啦,呢个时候,当然要靠赖生既未来贤内助 - 屈小姐安排下啦,赖生就系侧边帮手安排下数量,执头执尾咁啦1) 三文鱼腩(3切)X 2: 爆5⭐️屈家成家都好钟意食既三文鱼腩,睇黎呢个系入门既第一关,好彩赖生都好钟意食!呢度既三文鱼腩切法好特别

)!佢叫我放松心情,有咩都可以随便讲
太好啦!

当然,赖生亦早有准备,带左见面礼同预早一个星期Book定《活一鲜》《活一鲜》既安排都好贴心,专登留左张卡位比赖生,仲安排系舖头既一个角落,等我地可以好好倾谈添

我地准时去到,张枱已经一早准备妥当,下一步就梗系安排膳食啦
,呢个时候,当然要靠赖生既未来贤内助 - 屈小姐安排下啦
,赖生就系侧边帮手安排下数量,执头执尾咁啦

三文鱼腩(3切)x2
1) 三文鱼腩(3切)X 2: 爆5⭐️

屈家成家都好钟意食既三文鱼腩,睇黎呢个系入门既第一关
,好彩赖生都好钟意食

呢度既三文鱼腩切法好特别,好处系可以增加口感同影相靓之外,就系可以比豉油同芥未深层渗入三文鱼腩,美味加倍
!加上真系好厚好厚,油脂劲丰富
! 同埋劲新鲜,睇颜色都睇到!劲爆好食

同埋屈家掌门人教导,凡事适可而止,就算系好好味既三文鱼腩,食得多都会济⋯1件起,2件止好啦

粟米沙律寿司

2)粟米沙律军舰:4⭐️

呢份系屈小弟叫既寿司,好有童真呀
,赖生顿时谂起佢某个Fd,放题不停食粟米沙律寿司
!不过呢度唔同既,块紫菜好脆,食得过

火炙三文鱼腩、玉子、帆立贝、三文鱼腩、北寄贝寿司

3)火炙三文鱼腩寿司:5⭐️

经过火炙巧妙既处理,将三文鱼腩表面既油份烧香左,渗入底层而中间仲系生既三文鱼,无论味道,香气同口感都一绝!加上呢度既三文鱼够靓够新鲜,比得上酒店级数,绝对必食!大推!

4)三文鱼腩寿司:5⭐️

切法唔同,相比起刺身既切法,个人比较喜欢刺身,油脂感更重,鱼味更丰厚,但寿司都系出色既作品,旧白饭有助减低油腻感,同时能品尝三文鱼既鲜味

5)北寄贝寿司:5⭐️

比起好多日本菜既北寄贝,《活一鲜》赢既系口感:呢度既红色边果部分爽口弹牙既口感十分罕见,可见新鲜程度系一级既

6)帆立贝寿司:5⭐️

屈小姐既另一嗜好,赖生仲仍然好记得佢带屈小姐去《酒泉》食果粒珍宝帆立贝既Bling Bling 眼样
,虽然呢度冇咁巨型,但鲜度同样系满分既!

7)玉子寿司:4⭐️

食日本菜都总会想食下日本既蛋料理,特别系寿司甜甜地配合多层口感的确令人回味,你肉眼都见到佢有好多层,慢慢人手煎,值得一试
,重要既佢有蛋味同甜味既平衡

鳗鱼,蟹棒寿司

8)鳗鱼寿司:3⭐️

又系屈小姐食日本菜必点既项目之一,呢度个鳗鱼寿司就比较薄,正正常常,不过鳗鱼应该是肥美厚厚的!

9)蟹棒寿司:3⭐️

一个美丽既误会出现啦,当大家以为呢款寿司系屈小弟叫既时候,佢居然洒手拧头话佢冇叫过
,后来赖生发现左原来点餐纸上面既腐皮寿司(屈小弟既最爱),系比2种唔同既蟹棒寿司夹住
,可能入单入错左
!最后由赖生KO左蟹棒寿司,包搞掂
味道就正正常常,都一丝丝,不过不失啦!

炙烧三文鱼鲛

10)烧三文鱼鲛 :3.5⭐️

香草落得太多,遮左三文鱼味,而且烧得唔够脆,封唔到鱼油系入面,不过都算好大旧,ok啦

羊架七成熟(2件)

11)烧羊架(7成熟):4⭐️

又系屈家既共同喜好,赖生既第2个入门挑战!哈哈哈
,赖生系唔怕既!最后叫左4条,一人一支骨用纸巾包住攞手拎住食,不得了,屈小姐让左比赖生食
,不过相比牛扒,羊架就稍微逊色,羊味唔太重,烧得唔够嫩,但都唔差

网烧牛扒

12)网烧牛扒:4.5⭐️

由于工作关系,屈家第2把交椅,屈太佢迟左少少先黎,好野当然要等埋佢一齐先叫,要犒赏一下努力工作同平日辛劳照顾佢地既屈太麻!

冇错,呢个就系另一个必点既网烧牛扒,同时又系屈家好钟意既食物,果然系好好食呢!富牛肉味,个酱汁微甜,更加将牛肉味突显出黎,只系今次果块比较薄

三文鱼(5切)&三文鱼腩(3切)

13)三文鱼刺身(5切):5⭐️

屈太黎到,当然要叫番D三文鱼刺身奖赏下佢,屈家奖门人藉此教导赖生,三文鱼腩虽然好好食,但始终太肥腻,食得太多会济同对身体唔好,要食番D三文鱼中和下
的确!食番件三文鱼刺身系冇咁油腻,三文鱼味都好重,好新鲜,一D雪味都冇

柚子烧牛舌

14)柚蜜烧牛舌: 4⭐️

新推出既烧牛舌!一碟6大件,好厚嫁!烧得几好,冇腥味,柚子烧够香甜,不过就甜左少少,遮左原本既牛味!好似原本盐烧仲正D!

豚肉稻庭乌冬

15)豚肉稻庭乌冬:4.5⭐️

重点系加$10转稻庭乌冬,超滑!又有咬口,好食劲多,一定要加阿!
由于放得远得济,屈家掌门人负责分面比大家食,佢话呢D工作佢系屋企做开
,好识照顾家庭既男人呀,第时就到赖生接手呢份工,照顾佢囡囡同佢地嫁啦

牛肉稻庭乌冬

16)牛肉稻庭乌冬:4.5⭐️

又系一定要加$10转稻庭乌冬呀!系由3⭐️变4.5⭐️既秘密黎

芝士海胆烧带子(2只)

17)芝士海胆烧带子:5⭐️

屈家掌门人望到隔离枱叫左呢个,赖生睇得出佢好想食,所以即时系order纸度加左,等埋屈太黎,就正式入单一齐食

一上枱系 wa! 好香!好大只呀!粒带子仲系新鲜货黎,痴住个壳嫁!带子肉大粒弹牙,带子群边同溶左既芝士+海胆Mix埋一齐,脆口又芝味满Fun! 不得了

芥辣八爪鱼军舰

18) 芥辣八爪鱼军舰: 4.5⭐️

够晒芥辣味!够攻鼻!而且d八爪鱼粒粒爽口!! 超正,证明都几新鲜!!

香葱吞拿鱼碎卷

19)香葱吞拿鱼碎卷 : 3⭐️

始终系香港食既吞拿鱼系差小小,不过冇乜筋既! 算唔错!!

玉子寿司,蟹棒寿司,炙烧芝士三文鱼寿司,剑鱼腩寿司,三文鱼寿司,三文鱼腩寿司

20) 三文鱼寿司: 5⭐️

对比三文鱼腩寿司冇咁肥,但都好新鲜,好重三文鱼味嫁!

21) 剑鱼腩寿司:4.5⭐️

正!新鲜野! 唔会似出面咁雪到起冰,好硬身咁,呢件系软身得黎~仲好有鱼味!

22) 炙烧芝士三文鱼腩寿司: 5⭐️

好正呀!! 烧溶左既芝士再搭沙律酱,酸酸地又有带芝士味,令三文鱼腩既味更出更特别,好有层次,必食!! 唔怪得屈家掌门人叫赖生试下啦!!

最后,我地个个都食到好饱好饱,仲好开心添!! 好多谢耶和华赐福等我地有个咁好既晚餐!!

赖生下个目标系进攻另一间屈氏饭堂!!! 加油!!

之后就系入埋屋一齐食~~~

最后就系由赖生煮每一餐比屈小姐食~~~!! 由赖生照顾屈小姐既起居饮食啦!!

#一到8月20号就特别紧张
#能言善辩纪念日
#家长日
#留下好印象
#入屋啦入屋啦Yeah!
#好感恩有妳在
三文鱼腩(3切)x2
粟米沙律寿司
火炙三文鱼腩、玉子、帆立贝、三文鱼腩、北寄贝寿司
炙烧三文鱼鲛
羊架七成熟(2件)
网烧牛扒
三文鱼(5切)&三文鱼腩(3切)
柚子烧牛舌
豚肉稻庭乌冬
牛肉稻庭乌冬
芝士海胆烧带子(2只)
芥辣八爪鱼军舰
  • 三文鱼腩刺身