Zenith Bar & Grill

Zenith Bar & Grill (已結業)

Zenith Bar & Grill (已結業)
suetyanw
體驗特色異國風情
suetyanw
2023-03-19
关注
今日去西營盤附近做運動之後就去左高街揾特色餐廳食,行左好耐就揀左一間叫 Zenith Bar & Grill 餐廳, 餐廳唔算好大,我哋入去之後就點左意粉和薄餅食 意粉可以自己選擇意大利麵、闊條麵或長通粉,再配搭醬汁和配菜,我地揀左蕃茄醬 + 海鮮 + 意麵,,意麵和肉醬份量都不少,仲有一片烘至香脆的蒜蓉包,意麵粉煮至剛剛好,沾滿蕃茄肉醬,開胃都幾好食 海鮮pizza即叫即整,估唔到個 pizza 都幾大而且又簿身以海鮮配墨西哥胡椒、紅洋蔥、甜椒、馬蘇里芝士和蕃茄醬,餅底厚薄適中,邊位烤至香脆滋味不膩口,咁大個 pizza 一陣間又被我食哂,果然有外國嘅氣氛查看更多
+ 4
Tsangkamman
異國美食😋
Tsangkamman
2023-03-13
关注
📍 Zenith Bar & Grill (西環)西環高街48-78號恆陞大樓地下11號舖高街不嬲多野食,見到呢間中東菜既異國餐廳,入面啲枱好似好好坐咁,一於黎個中東之旅。👉 Chicken Quesadilla 💰$148😋😋😋😋.5/5本來以為烤餅份量唔會太大,一嚟到數一數有八大片,賣相吸引之餘仲要香噴噴,未食已經流緊口水🤤拎上手係熱辣辣,入面有濃濃既芝士同埋雞肉碎,好惹味😍盤上仲配有三款唔同既醬汁,有牛油果醬、莎莎醬同埋酸忌廉配搭,三款醬應該係雪櫃拎出嚟,所以配上熱騰騰既烤餅都幾夾,我就比較喜歡配上酸忌廉食,可以中和返濃味既烤餅,食得多都唔會太漏!👉 Grilled sea bass fish fillet💰$245😋😋😋😋.5/5呢個又係超巨型!超大片!用炭火燒!所以食落外脆內軟,魚肉鮮甜嫰滑,同時也保留了魚汁,本身已經調左味好香口。可以自選醬汁有奶油芥末/檸檬牛油/迷迭香/胡椒/蘑菇/肉汁,我哋揀咗檸檬牛油。好清香,牛油味好香但點少少就夠了。而配菜配菜都可以自選:烤雜菜/蒸米飯/薯蓉/薯條,我揀左烤雜菜有三色椒、翠玉瓜同沙律菜,全部都烤得好香😆😆😋回頭: Yes !!!食物選擇多,而且店內仲有好多酒,同埋可以食水煙,岩曬同朋友黎chill查看更多
wingshuen1123
西營盤特色多國菜。好惹味烤肉捲餅
wingshuen1123
2023-03-13
关注
這家位於西營盤高街一帶,附近寧靜,雖沒有中上環的光鮮,卻多了一份悠閒❤️此家主打多國料理,部分食物調味方面偏向中東口味,甚具特色🔅薯條配帕馬森芝士和黑松露|$75|8/10薯條炸得香脆,配上芝士及松露令薯條食落更惹味🤤🔅煙熏三文魚沙律|$158|8/10煙三文魚份量很足料,還有紫洋蔥、黄瓜及菠菜特別喜歡配上蜂蜜芥末醬,零舍醒胃👍🏻🔅雞肉捲餅|$168|8.5/10一上枱鐵板上的雞肉烤得咋咋聲,散發陣陣偏中東的楜椒香味,雞肉底下有洋蔥及甜椒,連同附上的牛油果醬及酸忌廉夾著食,非常惹味😋🔅芒果沙冰|$52|8/10上枱後冰沙很快溶化,大杯到流曬出杯底,清新降溫😋🔅Virgin Mojito |$52|8/10這杯氣泡水搭配檸檬汁及薄荷,一解滯膩感查看更多
+ 8
estertingho
西營盤高街。滋味午餐 ♥ 希臘羊肉披薩 + 蕃茄肉醬意麵
estertingho
2023-03-12
关注
昨日無所事事 ...就與儍爸去了較少踏足的西營盤逛逛在高街一帶有很多特色餐廳我哋就揀了好有異國民俗風嘅 Zenith Bar & Grill 開餐啦 ~~餐廳主打中東菜,也有西式料理和素食我哋點了一客意粉和薄餅一起食 ~~意粉可以自己選擇意大利麵、闊條麵或長通粉,再配搭醬汁和配菜儍媽就揀了蕃茄醬 + 牛肉 + 意麵 (HK$135 + HK$35)意麵和肉醬份量都不少,仲有一片烘至香脆的蒜蓉包意麵煮至剛剛好,沾滿蕃茄肉醬,開胃好吃 ~~希臘羊肉披薩 (HK$158)即叫即整,冇諗到個 pizza 原來咁大個 ...以碎羊肉配墨西哥胡椒、紅洋蔥、甜椒、馬蘇里芝士和蕃茄醬羊肉入口軟嫩無羶味,餅底厚薄適中,邊位烤至香脆滋味不膩口,咁大個 pizza 一陣間又被我哋掃哂 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定查看更多
+ 3
希臘羊肉披薩
蕃茄肉醬意麵
EddieAu1997
《😝鐵板烤肉體驗》
EddieAu1997
2023-03-08
关注
Chicken Fajitas食咗條墨西哥烤肉 Chicken Fajitas,好正呀!😋 呢款菜嘅主角係烤得嫩嫩嘅雞肉,鐵板上菜,啲煙好靚,咁樣好似煙幕咁包圍。離遠都聞到香噴噴嘅雞肉!再加埋蔥椒番茄,煮得啱啱好,就係好嫩啦,好啱配搭雞肉以及餅!調味料搭配得好好,令個dish都好香!再加埋邊條溫熱鬆軟嘅麵餅,好好包住個香濃嘅餡料,係個用餐體驗啦!鐵板烤雞肉粒 Sizzling Chicken Tikka同樣地,鐵板上嚟一刻,啲煙噴到好似仙履奇緣咁樣,非常震撼。啖啖香煎雞肉串嫩滑多汁,調味恰到好處。用香料拌醃雞肉,讓它帶更有風味。鐵板香煎煮得剛好,保持了雞肉的水份和鮮美。🍺依度啤酒相都好飲,大大杯,用個拳頭揸實。記得叫!仲有其他白酒適合配搭烤肉侍應及服務員都非常之熱情,入邊都好多外國客人!用餐體驗非常之好總括而言,建議大家去Zenith Bar試試呢幾款烤肉!查看更多
啤酒
異國風情✨
mary04056
2023-02-28
关注
高街一帶開了很多新的Café同特色異國餐廳餐廳,今日來試試中東餐廳。職員好友善會主動介紹菜式 。餐廳裝修好特別,有外國的掛畫,散發出濃濃異國民俗風。今次坐左門口高枱,望住街食野感覺好chill!Roasted Grilled Chicken (Half)朋友試左特色烤雞半隻,烤雞好大件肉質鮮嫩,蛋白質豐富,加上異國風情嘅香料調味,令味道更上一層樓。配左飯,返上面有啲杏仁片、提子乾甜甜地幾好食😊Grilled sea bass fish fillet 超大片好似2隻手掌咁,食落外脆內軟,魚肉鮮甜嫰滑,同時也保留了魚汁,本身已經調左味好香口。有幾個sauce可以揀,試左 lemon butter sauce,牛油味好香但點少少就夠了。配菜嘅烤雜菜都充滿驚喜,有三色椒向、翠玉瓜、薯仔、南瓜等等,全部都烤得好香查看更多
+ 4
傳統Tagine 伴couscous
hk.river
2023-02-26
关注
今晚嚟到西環 - Zenith, 來點中東菜!先嚟一個熱辣辣嘅 Lamb Tagline $198。用傳統Tagine鍋燜煮羊肉, 除咗賣相具特色之外, 帽狀鍋蓋喺燜煮過程可以凝聚水蒸氣, 保留肉汁, 羊肉燜得非常軟熟, 肉汁特別濃郁。 鍋中仲加入杏脯、青橄欖同多種香料,令羊肉帶有獨特香味。伴上口感蓬鬆嘅北非小米couscous, 簡直係絕配。Chicken Quesadilla $148,Quesadilla夾滿雞肉同半溶芝士, 加上3款沾醬,滋味無比。Prime Sirloin Steak 10z $295 選用牛腰部位嘅牛扒,肉間充滿大理石紋理,肉質十分嫩口。Chicken tikka pizza $168烤雞粒焦香美味,pizza皮又薄又脆查看更多
+ 5
starvingchu
中東特色
starvingchu
2023-02-24
关注
📍Zenith Bar & Grill (西環)西環高街48-78號恆陞大樓地下11號舖呢間餐廳好特別,裝修好有中東feel! 打卡簡直一流! 餐牌款式好多,飲品都20-30樣。 🥗Zenith Signature Salad $135 沙律份量好大,啱晒小編今日好肚餓! 睇得出係用新鮮嘅食材製造,牛油果,我差不多比成個牛油果客人食。十分之知足料!再加上佢哋秘製醬汁,味道酸酸地好開胃! 🐑Grilled Lamb Burger $170Burger好大個,份量好足(勁多薯條)新鮮出爐。佢哋採用粗薯條,勁有口感! 今次叫咗個羊,味道都好唔錯,好多汁。重點係唔多蘇味(對羊麻麻哋)嘅朋友都可以試一試。🔔總結:環境好有feel,好靚,好岩同朋友傾傾計。食物質素唔錯,真材實料! 地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)查看更多
eatopenstomach
出乎意料之外既多國菜😋😋
eatopenstomach
2023-02-23
关注
前幾日喺OpenRice 搵食既時候搵到呢間好特別既餐廳,係位於西營盤既一間多國菜😋以心動不如行動既心態同朋友放工去咗trytry😌🥘<Lamb Tagine/$198>🍽️岩岩search 呢間餐廳既時候 呢個菜式已經係推薦No.1嚟 期待值100%🤩佢喺開蓋之前會淋酒喺蓋面到 令成個鍋香啲☺️一打開已經有好香既羊肉味飄出嚟 佢既羊肉係用杏子,李子,欖欖同薯仔炆成。羊肉整得好淋 好入味 食完都唔會痴牙 而且佢個汁鹹度適中 好適合撈飯食👍🏻配菜方面都出色 雖然只係普通既紅蘿蔔同脆玉瓜 但都唔會因為煮完淋曬 口感岩岩好 佢呢個餸會配蒸粗麥粉一齊食 我開頭以為係椰菜花飯嚟 原來係pasta既一種 營養價值高既食物 佢裡面有杏子同提子乾 口感好豐富👍🏻🌯<Chicken Fajita/$168>🍽️呢個上枱係分兩次上😂😂開頭我同我朋友以為佢係一碟過上 心諗點解分開 原來係燒雞還燒雞 薄餅還薄餅😂一嚟到已經咋咋聲 燒雞味勁香 份量比想像中多😂雞肉底下有洋蔥同甜椒,夾埋薄餅同牛油醬,sour cream同莎莎醬一齊食好好味👍🏻🍕<Chicken Mushroom/$160>🍽️佢既餅底同平時食開既pizza底唔同 雖然都係薄底 但比平時既更脆身,更香口。以新鮮雞肉烤製,pizza面上佈滿火箭菜,配搭埋蘑菇,洋蔥,甜椒,Mozzarella cheese 同蕃茄醬係個唔會輸既組合嚟👍🏻🍖<Buffalo chicken wings with hot sauce/$108>🍽️味道酸酸辣辣,佢既辣度係岩岩好 而且每隻雞翼都大大隻 好balance 😂😂配埋佢既辣醬食反而會過鹹😂😂就咁食都已經好夠味其實😋🍹<Tequila Sunrise/$60>🍸<Egyptian Mojito/$52>……………………….……………………………………………………………📮 Zenith Bar & Grill (西環)西環高街48-78號恆陞大樓地下11號舖查看更多
麥坤
特式多國菜
麥坤
2023-02-18
关注
放假去咗西營盤食晏~呢間餐廳好特別,裝修好有中東feel,除咗有中東特色食物、竟然仲有墨西哥菜,連平時西餐嘅pizza薯條都有。但weekend 係無lunch set 供應嘅~呢個係中東菜chicken tagine 雞肉塔津($178)- 好似個阿拉丁神燈咁嘅款😆 仲有埋火焰,打卡一流呀!入面係熱辣辣嘅燉雞肉,啲雞好嫩好腍,仲非常入味。配料仲有薯仔、紅蘿蔔同翠肉瓜,都幾健康。店主話食tagine 係配pita bread 或者couscous ($30),我就嗌咗後者。佢個賣相同口感都有啲似飯,但就較腍身,同營養價值較高,高蛋白質同高纖。餸tagine汁食好夾。然後嗌咗個墨西哥菜chicken fajitas 雞肉捲餅($188)- 鐵板一上就咋咋聲,好香!燒雞份量好多,底下仲有炒洋蔥和甜椒,惹味十足。仲會配上香脆嘅捲餅同sour cream、牛油果醬同莎莎醬,十分好味🥰查看更多
+ 12
jackieFlam
Defo going again
jackieFlam
2023-02-17
关注
Whilst walking up and down the SYP high street, saw this place and decided to pop in to give it a try.The high chairs are surprisingly comfortable, but it also had lower chairs/tables options available. service was friendly and efficient.Very good menu for lamb lovers.The two of us ordered 1 set dinner, a sharing vegetarian mezze, and the lamb shank.The portion of the set is good, steak is decent size, cooked nicely and good flavour.The lamb shank is a must have! Huge portion with very good gravy that was a highlight.Cheese cake comes with the set, very dense and creamy. Service is on point and the chef/owner Lucas’ passion for his food was clear to see from the quality of the food (Ask about his home made chilli vodka ). overall a very good dinner, defo going there again!查看更多
🫶
2023-02-23
A姐M佬
特色中東異國餐廳
A姐M佬
2023-02-14
关注
自從港島延線開通,去西環西營盤比以前方便咗好多,所以我哋都去多咗去西環覓食。今次我哋嚟到高街,發現有好多特色異國餐廳,今次試咗主打中東菜嘅特色餐廳Zenith Bar & Grill,嚟一個exotic嘅味覺中東之旅!Zenith Signature Salad平時食咗咁多肉,當然要食返啲菜平衡下。呢個Zenith Signature Salad招牌沙律足料豐富兼新鮮,有紅洋蔥、櫻桃蕃茄、青瓜、鱷梨、雞蛋、羽衣甘藍,再加上特製香醋調味汁,味道酸酸地,十分開胃,做頭盤一流!Shish Taouk我哋再叫咗醃雞塊配特製嘅蒜醬,雞塊而肉質嫩滑,燒到好香,好惹味,夾埋pita一齊食,真係滋味無窮!Roasted Grilled Chicken (Half)主菜方面,我哋揀咗特色烤雞半隻,烤雞肉質鮮嫩,保留肉汁,加上異國風情嘅香料調味,令味道更上一層樓。另外,配菜嘅薯蓉都充滿驚喜,好香薯仔味之外,仲有細小嘅薯粒,口感豐富,真材實料!By A姐M佬 玩樂日記 aandmdiary.com查看更多
+ 1
Zenith Signature Salad
Shish Taouk
晴angel
特色多國菜
晴angel
2023-02-10
关注
約咗朋友食飯,嚟咗西營盤呢間餐廳體驗下中東菜。Chicken Tagine $178揭開之前會有火焰,打卡一流~店員介紹係採用咗慢煮方式烹調雞肉,食落口感軟淋。薯仔亦都好香好好味!而獨特嘅蒸粗麥粉口感好特別🤣Shrimp Quesadilla $158Tacos就成日食,Quesadilla我哋就第一次試~原來係油炸玉米粉餅!呢個絕對好值得試(記得趁熱食🔥)好足料,又有三種sauces可以一齊食,超好味!fruit punch $48幾好飲~查看更多
+ 3
hungrilyeverafter
西環特色中東菜
hungrilyeverafter
2023-02-04
关注
今日同朋友相約去西環,朋友帶我去試呢間位於高街中東菜,好似幾特別唔✨✨我地叫左一個pizza同埋一個主食:🔸Greek Lamb Pizza ($158)希臘pizza有別於平時食開既意大利pizza, 以羊肉主打,一啲都唔會騷,而且薄餅烤得好香口,啲邊都脆卜卜‼️配搭火箭菜同埋青紅黃椒、墨西哥辣椒等等,好好食👍🏻🔸Lamb Tagline ($198) & Pita Basket ($60)Lamb Tagline係廚師特別推介,話係餐廳既signature,用一個大瓦煲燴羊肉,有薯仔同蔬菜配搭,加入特別既香料,幾特別~配搭Pita,係有啲似面包同餅乾既混合版🤣口感比較硬,但係索哂啲汁好幾好食😋查看更多
HoichingChan8642
Chill住食西餐
HoichingChan8642
2023-02-01
关注
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》weekend想搵個環境chill啲嘅地方食個dinnner可以學我嚟西營盤高街飲2杯食下中東式嘅西餐😆雞肉墨西哥捲餅🌯 $168評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️❤️雞肉係鐵板燒上 熱辣辣香噴噴😲有洋蔥、甜椒、蕃茄雞肉又嫩又滑同燒得好香就咁食都好好食捲餅配有牛油果醬、乳酪同辣醬我就好鍾意點乳酪😚酸酸甜甜好開胃夾埋個捲餅食好正🤤如果有多幾塊就好烤新鮮三文魚 $278評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️可以自選醬汁有奶油芥末/檸檬牛油/迷迭香/胡椒/蘑菇/肉汁我哋揀咗檸檬牛油🧈好清香舊三文魚腩好厚身烤到個皮好香脆😳略嫌有少少overcook配菜都可以自選: 烤雜菜/蒸米飯/薯蓉/薯條烤雜菜有三色椒🫑、翠玉瓜同沙律菜🥗巧克力梳乎厘配雪糕 $88評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️甜品叫咗個梳乎厘但原來係心太軟😧朱古力味濃郁配埋個vanilla 雪糕好正擺盤都好靚仲有好多莓食🍓🫐🤭人均價錢: $250 (Dinner)味道: 8/10環境: 7.5/10服務: 8/10回頭率: 8/10📍 Zenith Bar & Grill @zenith_bargrill 地址: 西環高街48-78號恆陞大樓地下11號舖電話: 39569022查看更多
+ 2