2013-08-30 142 浏览
昨晚身體不適睡不著,只有四小時多睡眠時間,很累很眼睏,本想到診所求醫,但已下班,撲了一個空,只好折返德福花園,看看有否甜品之類東西吃吃,甜品就沒有了,只有一間乳酪店,總好過沒有。來到 Yoppi,原來在下於沙田分店嚐試過,在德福花園也有分店。心想已經決定吃甜品或乳酪雪糕,好讓在下甜一甜,潤一潤吧。Yoppi 是自助形式,先取下杯子,和斟酌朱古加乳酪,然後到 Topping 櫃位選擇配料,Topping配料包括生果,爆珠,朱古力碎等,在下由於有痛症,只好要了生果。朱古加乳酪和西瓜蜜瓜就是在下的乳酪。西瓜和蜜瓜有天然的甜味,可不用說,朱古力乳酪卻凍得有點冰了,而且有陣陣的朱古力味,不過味道不太強烈,朱古力味只是適中。其實 Yogurt 間間差不多,只是口味及Topping 言而,在下只是嚐試過一次爆珠,試過就算,所以今次沒有加呢!

2013-08-30
2013-01-17 50 浏览
團購買了Yoppi,$20買$40coupon,都幾抵食!全部都是自助形式,yogurt口味有:朱古力、薑味、雲尼拿、tiramisu、原味6款,可以自己揀,想要晒6款口味都得我就揀咗芒果同原味,芒果味都幾好食,酸酸甜甜又有d芒果香味。之後再食返原味就覺得好酸喇不過食食下又ok嘅!topic都幾多款式選擇,我諗都有30-40款,花多眼瞃亂。最普通嘅生果、脆脆、綿花糖、朱古力就一定有喇,另外有d未見過....食完先知係緣茶麻薯&芒果味爆珠,又幾得意wo
團購買了Yoppi,$20買$40coupon,都幾抵食!

之後再食返原味就覺得好酸喇
不過食食下又ok嘅!
2013-01-12
1 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
團購
2012-08-16 42 浏览
同內人行行下九龍灣口痕想食Foyo見到呢一間Yoppi就打算食下。同Crumbs或者Smile 唔同, 呢一間係自助形式, 要左幾多g就比幾多錢。Foyo有唔同口味可以選, 我同內人就要左原味。Toppings 既選擇幾多, 有生果有朱古力有餅等等...講返個Foyo, Foyo本身唔夠酸。藍莓咬落, 好"林", 有點太熟-___-朱古力條都有點"林", 可以唔係即日用....總括而言, 如果係九龍灣要食Foyo, 我會去幫襯返Crumbs。

Foyo有唔同口味可以選, 我同內人就要左原味。
唔好食既Foyo

講返個Foyo, Foyo本身唔夠酸。

藍莓咬落, 好"林", 有點太熟-___-

朱古力條都有點"林", 可以唔係即日用....

2012-05-30 34 浏览
上次參與OpenRice舉辦的懷舊小食相片分享活動,得到Yoppi Yogurt$30乳酪劵,果真黏着OpenRice就日日有食神嘛!Yoppi採取全自助形式,顧客自己斟乳酪,感覺衛生。當時沒有其他顧客,所以無需等待。乳酪有原味、士多啤梨味、朱古力味和法式雲尼拿味,可惜沒有我最想吃的芒果味,退而求其次,選了士多啤梨味和朱古力味,前者甜中帶少許酸,卻不會有藥水味或很假的感覺;後者朱古力味香濃,有如吃朱古力味軟雪糕。乳酪融化速度合理,軟硬度適中。目標為本,我一直想斟滿$30的重量,第一次過磅,尚欠數元,於是再加了Oreo餅乾、M & M朱古力、樂天熊仔餅、彩針等,結果超出預算,要補$4。自助斟的確很難預算呀!
Yoppi Yogurt$30乳酪劵

Yoppi Yogurt$30乳酪劵
自助形式斟乳酪
7.5oz的乳酪
2012-04-15 29 浏览
夏日炎炎最好食雪糕, 我在不同的日子選了九龍灣兩間fruyo 店作比較, 一間在德福名為yoppi, 另一間是 fruyo factory .yoppi 位處德福,占盡地利, 採自助形式, 適合我這些愛玩之人, 熱情果味乳酪帶酸味,很清新。配料選擇很多, 有我愛的草莓和其他水果, 也有各式各樣的啫喱和燕麥。裝潢美但此店不設座位fruyo factory 的由店員話事, 沒有自助形式, 乳酪有綠茶和一般酸味選擇, 只有一款配料, 最小的一杯索價二十四元, 單一, 好玩但頗貴! 我吃著吃著, 覺得綠茶乳酪味道有點淡, 此店設座位但不太好坐.個人認為yoppi有得玩又多配料選擇, 比fruyo factory 優勝!

yoppi
fruyo factory
2012-04-15
yoppi
fruyo factory
2011-11-10 16 浏览
因透過團購,用$20買$40現金券,又剛巧有事來德福廣場,於是決定在這裡買乳酪作為午飯的一部份。乳酪有六款,我選了每日不同的三款特別口味,而配料選了一些水果和燕麥類。烤布甸味乳酪:味道像焦糖布甸,偏甜。石榴味乳酪:可能只是ready了一會,未夠凍和實,所以最初酙出來的有點水。乳酪呈淺粉紅色,顏色有點假。不過味道微酸,很開胃又清新。熱情果味乳酪:略帶酸味,很清新的口味。草莓:有點焾,不太新鮮。藍莓:大粒新鮮。荔枝:應該是罐頭貨,但不會太甜,還算ok。燕麥:好像只有兩三種縠物,口感一般。蜜糖燕麥塊:帶點甜味和黏性,口感較燕麥豐富,但略硬。蛋糕方塊:很少見這種蛋糕方塊,於是夾了一粒試試。但毫不鬆軟,也吃不出是什麼味道。早知不試了。原價$47.5,用了優惠券,即是只花了$27.5便有一大杯乳酪,抵吃。但乳酪的味道只是一般,不算十分軟滑,而且最大問題是很快溶。配料選擇多,但味道和質素也只是一般。

烤布甸味乳酪:味道像焦糖布甸,偏甜。
熱情果味乳酪:略帶酸味,很清新的口味。
草莓:有點焾,不太新鮮。
藍莓:大粒新鮮。
荔枝:應該是罐頭貨,但不會太甜,還算ok。
燕麥:好像只有兩三種縠物,口感一般。
蜜糖燕麥塊:帶點甜味和黏性,口感較燕麥豐富,但略硬。

2011-11-03
外卖自取
$27.5 (午餐)
2011-11-05 11 浏览
其實見到呢間野都一段時間,成日係德福見人食,好啦,今日口痕痕走去試,點知中伏佢有五隻味比你揀,原味yogurt,朱古力,熱情果,法式雲呢嗱等,初頭睇個名感覺都仲ok既,畢竟有咁多人支持既野應該都差極有限,見佢又扺喎4.5/oz,成杯滿都唔洗40蚊!唔知係咪平野無好野,食第一啖個陣,心諗咩料呀乳酪?don't play la完全係雪糕啵!佢仲懶特別整個咩法式雲呢嗱,人地巧期待架嘛本身唉話佢係雪糕又唔係好食,隻原味yogurt先威風,其他麻麻都算,呢隻應該穩陣過關架嘛,嗯,味道係似乳酪呀不過又酸又淡又成大陣水味囉,真心唔知佢點溝出黎我諗真係no more la~

佢仲懶特別整個咩法式雲呢嗱,人地巧期待架嘛本身

我諗真係no more la~
下午茶
2011-10-21 9 浏览
有機會行開德福,本小孩當然要試下新開yogurt -yoppi!6種味任揀,貪心小孩,有名你叫,要哂!各要一條,冇士多冇藍莓冇芒果…ok我黎食乳酪的原味,雲呢嗱,朱古力,椰香,荔枝十分可惜相都影唔切,已溶到半水…要試必先試原味,皆因一切由此起,一試原味…一個字…酸感覺沒有乳製品的酸,只有醋酸…可能放錯了材料吧…放棄了原味再試荔枝,唔…強烈荔枝味,有點兒失實…要讚的是雲呢嗱味,剛好半酸半云呢,本小孩吃光了剩餘的由另一小孩清理!總括:是乳酪還是雪糕?

原味,雲呢嗱,朱古力,椰香,荔枝

十分可惜相都影唔切,已溶到半水…

要試必先試原味,皆因一切由此起,一試原味…一個字…酸
感覺沒有乳製品的酸,只有醋酸…可能放錯了材料吧…放棄了原味

再試荔枝,唔…強烈荔枝味,有點兒失實…

要讚的是雲呢嗱味,剛好半酸半云呢,本小孩吃光了
剩餘的由另一小孩清理!

總括:是乳酪還是雪糕?
2011-10-14
  • 雲呢嗱味
2011-08-29 12 浏览
乳酪店真的越開越多, 繼CRUMBS進註德福後, 另一家美國的YOPPI又來佔一席位.吃過幾家不同品牌的, 乳酪其實都是大同小異, 所以要招徠客人的賣點應該要算是口味跟TOPPING了~今天去看到的口味基本的雲尼拿,朱古力都有, 比較特別的有薑味, 杏仁跟青蘋果.我自己不喜薑味, 不敢冒險, 所以試了雲尼拿,朱古力跟杏仁.每款都擠了2-3圈左右, 弄得滿滿的. TOPPING有很多選擇, 水果是罐頭的,所以免了. 選了藍莓, 少許碎朱古力, 朱古力脆脆跟透明的爆珠.先說乳酪吧, 朱古力跟杏仁的味道非常濃厚!!!奶味比較重, 其實跟吃雪糕差不多, 不過名字叫乳酪, 人們自我安慰感覺會比較健康吧.雲尼拿也是十分不錯.朱古力脆脆有點硬, 透明的爆珠, 外皮卜卜脆的, 內裡原來是酸的.不過配上乳酪一起吃又不錯.不過可能我下得太多TOPPING了, 眼看人家都是廿多元, 我這樣的一杯居然要HKD$56.....有點貴. 但足夠2人吃了.炎炎夏日, 吃一杯馬上心都涼了!!
雲尼拿也是十分不錯.

炎炎夏日, 吃一杯馬上心都涼了!!
外卖自取
$30 (其他)
2011-07-13 9 浏览
今日行完MEGA BOX,過返九龍灣港鐵站樓下搭巴士, 經過德福廣場, 見到有間新開嘅yoppi yogurt, 見佢寫住$4.5=1安士, 平時食開係以gram計嘛 .都成十點幾喇, 都好多人幫襯, 就買杯試下啦. 埋到去磅先知-原來滿$30.00就6折, 磅果時得$28.00, 見隔離有樽oreal碎, 咪"畢"兩大羹揍夠$30.00囉, 6折咗只係$18.00咋, 超抵!我揀咗原味同朱古力味yogurt, 由於會比百厭仔食, 所以唔落太雜嘅topping. 原味就比我食開嘅酸, 朱古力味就好正, 好似食緊軟雪糕咁! 百厭仔食得津津有味, 連杯底溶咗果啲都唔放過
咁大杯都係$18.00咋
百厭仔 連杯底溶咗果啲都唔放過