2023-04-29 228 浏览
第一次寫食評,全因依間餐廳真係值得支持下。食過兩次,食物由刺身至各款熟食都非常出色,唔好睇價錢好似有點貴,性價比其實算高。環境算舒適,喺沙田想食下 decent 日本野嘅話值得一試。
2023-04-29 148 浏览
咁啱見到 #HABA x #RoyalParkHotel 嘅 #春若繁花 二人下午茶 ☕️見佢「日式X西式」咁少見,就試一試佢,可能唔係好洗煮嘅關係,好快就上枱。一上枱梗係唔少得影相打相啦,朋友仲好鍾意佢嘅木架擺切,配搭得好靚,有仲日系感!跟住我哋由日式嘅鹹點開始試,兩款刺身,不過不失;之後食吞拿魚蓉撻,少少鹹香芝士味,幾好食;再食明太子龍蝦清湯冷素麵,如果想清新啲,可以未撈勻前試啖,因為個冷麵湯濃味,撈完食又令一番風味!之後食以士多啤梨🍓同桃🍑做出多款西式鹹點同甜點🍮!草莓忌廉班戟顏色夠吸晴,食落又唔伏;蘋果玫瑰撻,打卡夠曬靚,外形夠心思,花味剛好,唔會太濃似食番梘🧼!整體味道都唔錯,雖然飲品冇得揀,但呢杯「蜜桃粉紅特飲」,非常靚,冇藥水味又幾好飲!呢度啱曬想食西式tea 又想食日式魚生嘅女仔,食完仲可以一人有一份HABA護膚品券送,去返附近一田間HABA換護膚品體驗裝,都有1包洗頭水1包護髮素1包精華同1小支護膚油送👏!
#春若繁花 二人下午茶 ☕️

為左隆重其視生日moment , 第一次,用預訂服務去book 位,餐廳好好,立即打黎話我知星期六係半自助餐黎,仲前一日confirm booking , 仲講左食到9:30就截單,因為前題我要8:00先到。今次係以半自助餐嘅模式去進行,冇得單叫,但有得選擇佢預定嘅菜色,其後可以去拎野食。首先有一個刺身拼盤,內有(飛驟和牛(2 枚),大吞拿魚腩,油甘魚,深海池魚,牡丹蝦,帶子)全部都好新鮮,連我唔食牛嘅人,都心思思,想試下 係點,原來感覺好似吞拿魚咁,唔係想像中個種牛啦!其他嘅都係入口即溶,好難忘,連我少別的油甘魚令我對魚有另一種看法,原來可以咁鮮味。再吃了海膽茶碗蒸,好似啫喱,入口味道淡淡的,未食過熟海膽,個味道唔似生食咁;)另外,爐端燒叫左喜之次一夜干同飛驒和牛厚燒 (100g)一夜干真係要伴酒食,肉質好嫩,但係真的好咸,配飯加酒就一流啦!和牛好厚重,入口即溶,都有啲漏,都係加埋飯,吸左啲牛油就正啦!另外,食左好多自助小食,清酒煮蜆,酒香濃厚,好食好食。食埋串燒炸物,都係正常發揮,最緊要熱同鮮。有肉同埋有瓜菜類。另外,甜品都係驚喜之作,紅莓北海道3.6牛乳奶凍 水晶餅芒果慕絲熱情果

另外,爐端燒叫左喜之次一夜干同飛驒和牛厚燒 (100g)

和牛好厚重,入口即溶,都有啲漏,
都係加埋飯,吸左啲牛油就正啦!

另外,食左好多自助小食,清酒煮蜆,酒香濃厚,好食好食。

食埋串燒炸物,都係正常發揮,最緊要熱同鮮。
有肉同埋有瓜菜類。

另外,甜品都係驚喜之作,
紅莓北海道3.6牛乳奶凍
水晶餅
芒果慕絲熱情果蛋糕
車厘子脆米餅
香橙果凍
Associated fruit Possi
銅鑼燒

總結:

會再幫襯,同埋應該要俾多啲人知道
好好味
2023-03-18
庆祝纪念
生日
2023-04-03 199 浏览
好耐冇同家姐食飯,帶咗佢嚟試吓新鮮嘅刺身。我哋喺高級超市買返屋企嘅刺身,家姐都冇乜興趣,今晚除咗和牛,佢樣樣刺身都讚,特別係帶子,非常鮮甜。嚟過幾次都唔知原來有即製手卷,竟然俾第一次嚟嘅家姐發現到。😂有加州手卷、吞拿魚腩手卷同軟殼蟹手卷。新鮮即製果然係好食啲。我平時好少食壽司,因為唔覺唔覺就食咗好多飯。今日食咗手卷仲食埋三文魚壽司,啲三文魚入口即溶,冇諗過咁好食😋😋,家姐攞完又攞。😂主食我哋叫咗飛驒和牛厚燒、蒲燒鰻魚同喜之次一夜干。鰻魚好正,超市買百幾蚊條都唔夠佢靚。條一夜干,魚肉好滑,不過我就覺得鹹咗少少,而且仲要加多$100。😅食完主食,當然係攞甜品啦,見到一個外型好特別,用葉包住有啲似茶棵叫做黑糖餅嘅嘢。打開就已經心知不妙,食一啖發現中伏。😢好彩仲有其他甜品。今餐最大收獲係:即製軟殼蟹手卷、三文魚壽司同蒲燒鰻魚。👍🏼👍🏼👍🏼😋😋😋今日又攞咗張八折coupon,可能仲會再嚟。😛
刺身拼盤

即製軟殼蟹手卷

三文魚壽司

喜之次一夜干

各式甜品

今日又攞咗張八折coupon,可能仲會再嚟。😛
2023-04-01
優惠券
刺身拼盤
即製軟殼蟹手卷
三文魚壽司
2023-04-02 120 浏览
上次嚟食過,覺得好有水準,今次約埋個friend嚟食。佢未嚟到,我覺得有啲餓,竟然係先去攞甜品!😂其實係因為上次太晏出去攞,冇哂我鍾意嗰啲。今次個Main𨍭咗做飛驒和牛,個friend見到menu就即刻話:「正嘢嚟喎!」😊最先上嘅係刺身拼盤,果然係有幾塊和牛,口感滑溜,質感新鮮,味道都算幾鲜甜,而其他刺身同之前食嘅一樣咁新鮮。😋👍🏼既然係和牛做主題,冇理由唔試吓㗎,我哋三個人只有一個唔食牛,佢叫咗龍蝦。朋友問我覺唔覺塊牛肉好肥,我話唔覺,秘密係夾埋啲椰菜絲一齊食就冇問題㗎啦。😊 龍蝦同上次一樣咁有水準,但係要加$100。👍🏼😋呢度嘅半自助晚餐仲可以upgrade酒水任飲package,我哋三個人都upgrade 咗,對我嚟講,upgrade 好𨺗,因為我唔係好識飲酒,當然你可以叫果汁同汽水,但係好似好陡料。不過我個friend先叫一杯白酒,跟住食牛肉嗰陣再嚟一杯紅酒,佢話咁樣先夾。😅之後我哋叫咗一壺Sake,傾吓飲吓。臨尾,佢去攞甜品,再叫多杯黑啤,服咗佢!😂如果你好似我個friend 咁飲得,咁加$238都值得。🍷🍶🍻🍸🥂
和牛海鮮刺身拼盤

厚燒飛驒和你牛夾埋椰菜絲食仲正

2023-03-19
優惠券
和牛海鮮刺身拼盤
厚燒飛驒和你牛夾埋椰菜絲食仲正
  • 和牛海鮮刺身拼盆
又到星期六日,又是吃下午茶的時候囉💕! 最近沙田帝都酒店的 🇯🇵山𝕐𝔸𝕄𝔸 與 日本北海道護膚品品牌ℍ𝔸𝔹𝔸合作,推出全新的春天主題下午茶🥰! 粉紅色的食物,少女心大爆發呀~ 「 春若繁花下午茶🌸$588(優惠價) $688(原價)/2位 」 包括: 4款鹹點、7款甜點 和 2杯特飲。 鹹點有大拖羅刺身、吞拿魚、吞拿魚蓉撻、明太子龍蝦清湯素冷麵。刺身質素不錯,好新鮮🫶🏻,大拖羅超級肥美,入口即化。吞拿魚撻,配上芝士脆脆,鹹香豐富🧀。 甜點有草莓忌廉班戟、草莓大福、粉紅玫瑰馬卡龍、蘋果玫瑰撻、玫瑰白桃乳酪杯、草莓玫瑰慕絲蛋糕和紅桑子玫瑰芝士蛋糕🍰。不得不說,甜點呈上時散發著強烈的草莓香🍓,令人我相當興奮😍!!!全部甜品的質素都好好,不但不會過甜,玫瑰味恰當的好🌹。當中我最愛粉紅玫瑰馬卡龍、蘋果玫瑰撻、玫瑰白桃乳酪杯,你呢~ •
又到星期六日,又是吃下午茶的時候囉💕!

2023-03-11
慶祝生日加上有張八折coupon就去咗試呢間日式爐端燒為主題嘅自助餐首先大讚服務一百分絕不怠慢但正價嘅話就真係略嫌有啲貴🤧嘢飲要另外加錢任飲或者只有熱茶每枱跟人頭會有刺身同海膽茶碗蒸除咗出面任拎嘅嘢食仲跟一個自選主食最後每位仲有一個黑糖雪糕份量絕對係多到捧住個肚走🤤主食揀咗天婦羅/安格斯肉眼/龍蝦+$100三樣嘅味道都唔錯冇揸流攤👌🏻而且係即叫即整非常新鮮同熱辣辣出面任食嘅有前菜/沙律/壽司/天婦羅/甜品我一去到主要係食咗串燒先味道係正正常常勝在選擇夠多元化年紀越大越食唔到自助餐食完本身餐裏面嘅嘢已經都好飽🥲但整體嚟講都會係一家大細食得開心嘅一餐
慶祝生日加上有張八折coupon

味道係正正常常勝在選擇夠多元化
年紀越大越食唔到自助餐
食完本身餐裏面嘅嘢已經都好飽🥲
但整體嚟講都會係一家大細食得開心嘅一餐
上個星期去咗同様係Royal 成員嘅Alva House食自助晚餐,覺得服務差、雖然食物質數算唔錯,不過唔係好值咁多錢。前晚去咗沙田帝都酒店YAMA食半自助晚餐,覺得好奇怪,點解同一集團,價錢差唔多,但係服務態度同食物質素可以咁大分別。坐低冇耐已經有人埋嚟話:「你哋人齊,我同你上個刺身拼盤先。」拼盤嚟到未食已經覺得好新鮮。先試帶子刺身,非常鮮甜,成碟嘢唔使一陣就清晒。超正!未上主菜,話明半自助餐,梗係睇吓有冇乜嘢好食啦!雖然食咗好正嘅刺身,都攞咗啲壽司食,款式唔多,不過都新鮮👍🏼,蟹籽沙律唔係碟碟都咁多蟹籽。😅食完一輪凍嘢,佢哋上個海膽茶碗蒸,第一次食有海膽嘅,梗係有啲期望,味道okay 啦,不過望落同食落去,都好多透明嘅芡汁。我個人覺得麻麻。燒物同炸物都有,但係佢哋冇逐樣寫係乜嘢,例如雜錦天婦羅,你就要估下係乜嘢。😂主菜我哋揀咗鰻魚同埋要加$100嘅龍蝦。兩個質素都好得。鰻魚唔太甜,魚質嫩滑,大型超市買嗰啲冇得比。龍蝦全隻新鮮多肉,加$100都值!甜品同生果就唔好期望咁多啦😅,好彩個餐有焙茶雪糕送,仲會有禮貌咁問你食完嘢上得味未。😊整體嚟講,今餐食得開心,最正係刺身同主食,服務態度非

刺身拼盆

海膽茶碗蒸

雜錦天婦羅

蒲燒鰻魚
北海燒龍蝦(全隻)

甜點
焙茶雪糕

整體嚟講,今餐食得開心,最正係刺身同主食,服務態度非常好,密密嚟清枱面。👍🏼👍🏼同Alva 個餐比,大家都係同一集團,都係八折,後人均都係大約$700,不過呢餐好得多。😃
2023-02-25
現金券
刺身拼盆
蒲燒鰻魚
北海燒龍蝦(全隻)
焙茶雪糕
2023-02-21 182 浏览
帝都酒店內有間很棒的日本料理「YAMA」,主打吃傳統與摩登元素的和式料理,菜單品項豐富,味道也出乎意料地好。時令季節刺身 (HKD時令價) 這盤太漂亮,真是光看就很滿足,每款刺身都非常新鮮,魚生具有清爽清甜味道,口感富彈性。我還蠻喜歡這道炸牛蒡揚出豆腐 (HKD108) 前菜,炸過的牛蒡甘香可口,鰹魚醬油中和了揚出豆腐的油膩感,豆腐口感綿密有濃厚豆香。海之卷 (HKD258) 是必吃之選,以大蟹肉及牛油果作餡料,米飯外層帶香脆感,上層置有魚子醬,讓口感超有層次,好滋味。另外試了牛舌 (HKD98)、牛肋肉串 (HKD68)、雞胸軟骨(HKD48)、紫蘇豚肉卷 (HKD48) 及芝士 (HKD48) 這幾款燒物。當中牛舌和雞胸軟骨這兩款都相當出色,牛舌柔軟又爽滑,一點也不韌。而雞胸和軟骨的比例恰到好處,搭在一起有爽脆多汁的口感和嚼勁,配檸檬享用,實在停不了口。牛肉朴葉味噌燒 (HKD258) 這一道料理吃起來很像是濃稠的味增味,味道比較重,具鄉土風味,適合佐以白飯吃,推薦喜歡日式料理的朋友去試看看!- 野菜伴蟹味噌鍋 (HKD158)- 汁燒吞拿魚下顎 (HKD208)- 焦糖燒菠蘿及紅

- 野菜伴蟹味噌鍋 (HKD158)
- 汁燒吞拿魚下顎 (HKD208)
- 焦糖燒菠蘿及紅豆最中餅 (HKD136)

🇭🇰YAMA·「沁人柑香」下午茶 $588 for two大家情人節快樂啊 情人節梗係要post啲甜野啦 所以今日就決定post呢個我地禮拜日去食既tea set🌹呢間酒店我地之前去沙田踩單車既時候成日都經過 佢近排推出左呢個美人柑主題既下午茶好似好靚咁 所以我地就專登入左黎食😌😌·Savouries佢前菜既番茄好juicy 酸酸甜甜咁樣配埋佢個酢啫喱好開胃🍅佢3款刺身都相當唔錯 尤其係佢個白身魚油脂好好 赤身都好味 幾有驚喜🍣最後佢個串燒都超級好味 佢係全部都大大串咁樣 食得好滿足 佢個牛肋條燒到出面好香口 完全唔會韌 而且肥膏比例好好 真係入口就化咁 我自己好鍾意🐮之後佢個豬腩肉都好好味 又係燒到出面好脆 完全唔會油膩 正🐷之後佢個秋葵調味都好剛剛好 整體串燒都超級出色😍😍·Confectioneries之後佢所有甜品都有美人柑既 勁有心思 而且佢主要係用美人柑個果皮黎帶出個香味 所以唔會死甜死甜 我自己好欣賞🍊佢個美人柑全部都好甜好juicy 勁中和到個芝士撻 之後個芝士蛋糕質感都好好 食落好creamy 唔會太漏🧀️之後個焙茶奶凍都出奇地好好味 佢呢個焙茶味勁濃 食落味道好好🍵不
🇭🇰YAMA

特上刺身
自選串燒
Confectioneries
金泊美人柑水信玄餅

之後佢所有甜品都有美人柑既 勁有心思 而且佢主要係用美人柑個果皮黎帶出個香味 所以唔會死甜死甜 我自己好欣賞🍊佢個美人柑全部都好甜好juicy 勁中和到個芝士撻 之後個芝士蛋糕質感都好好 食落好creamy 唔會太漏🧀️之後個焙茶奶凍都出奇地好好味 佢呢個焙茶味勁濃 食落味道好好🍵不過佢個芝士mousse我就無咁鍾意啦 佢呢個食落偏漏少少 無其他咁好食 最後個水信玄餅就正正常常啦😌😌
#rbyeat
#rby西餐 #rby甜品飲品 #rbyteaset
#rby沙田
📍沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓
岩鹽美人柑撻
日本甜番茄伴酢啫喱
特上刺身
自選串燒
今年做隻活躍既白兔仔, 要多與好友相聚,  吃更多美食~ 去到沙田帝都酒店的YAMA 吃日本菜,   更是人生樂事! 不要叫我挑選最喜愛, 因為款款都好高質.先出場有炸牛蒡揚出豆腐 $108, 豆腐外脆內嫩,  豆味香濃, 而炸牛蒡十分出色, 無論淨吃那份香脆抑或拌醬汁吃那份惹味, 同樣好吃.  大家同愛吃蟹,  就來一個野菜伴蟹味噌鍋 $158, 以清甜雜菜去沾蟹味噌, 鮮味十足! 當鍋物水份開始蒸發, 甜味更為突出, 此時就一匙匙地吃,  啖啖蟹肉甜絲絲.磯煮孔雀鮑魚, 柚子清香在軟淋鮑魚上慢慢滲出, 之下的大根煮後再吸汁, 非常入味, 同時亦吃到大根本身的清甜~吃日本菜, 總會對刺身有期待,   赤蝦少少黏牙, 鮮甜美味,   爽脆的蚌、厚切帆立貝,  食得好滋味~ 各種魚刺身亦有不錯的口碑. 今晚亦有時令燒海鮮是平貝及粒貝, 鮮甜爽口.  侍應從遠處端來這份海膽紫蘇葉卷 $158, 我已經目不轉睛, 實在太吸引, 海膽以紫蘇葉包著, 味道層次提升~ 輕輕炸過的海膽, 微溫, 入口即溶, 舌尖感動.進入串燒組別, 同樣喜愛有紫蘇的豚肉串$48/串, 最佳放進口時間, 必定是剛燒好
今晚亦有時令燒海鮮是平貝粒貝, 鮮甜爽口.
進入串燒組別, 同樣喜愛有紫蘇豚肉串$48/串, 最佳放進口時間, 必定是剛燒好, 豚肉脂香誘人.
另一款要立刻、馬上吃的是和牛串燒, 同樣地, 油脂分佈平均, 今餐真的太滿足~
要有咬口的,  推介雞胸軟骨 $48,  軟硬度剛好, 不會刮口; 燒芝士也讓人喜出望外, 面層少少焦香, 兩者均是佐酒佳餚.
雞肉棒配溫泉蛋, 令鬆軟的雞肉更香滑, 又不蓋其惹味之處.
到卷物, 海之卷 $258的味道挺過癮, 餡料是蝦, 但飯上的醬汁有少少辣, 不錯啊!
記得之前在別店也吃過牛肉朴葉味噌燒 $258, 朴葉也是經過處理的, 切記牛肉不要煮太熟, 半生熟是最滋明的, 鍋中的京葱及菇都好香甜, 醬汁應記一功!
一上枱我們就嘩嘩聲, 何解? 燒烤味撲鼻、份量也不少, 這碟汁燒吞拿魚下顎 $208 肉質是意想不到的嫩滑, 油分豐富, 絕對有種 ‘吃我吧’ 的魔力!
擺盤甚有美感的是喜之次, 你看那條稻絮是那麼的詩情畫意~  稻絮也經過處理, 內裏爆出的一粒極似爆谷, 而喜之次更是愛魚人仕必點的啊~
吃到此刻, 肚皮都接近爆開,  但店員端來的甜品, 確實難以推唐, 焦糖菠蘿$68香甜多汁, 沒有渣; 而十勝紅豆最中餅的紅豆是師傅自家研磨並調教甜度, 最喜歡這種甜而不膩兼幼滑.
YAMA環境舒適, 每張枱的間距也夠十分寬敞, 無論是個人抑或商務目的, 也很適合.
2023-01-02
  • 汁燒吞拿魚下顎
  • 焦糖菠蘿
  • 十勝紅豆最中餅
2022-12-26 422 浏览
十二月,是馬不停蹄去周圍去食既日子。回顧其中一餐超豐富,在沙田帝都酒店的日本料理YAMA,可以用瘋癲去形容。打頭陣的揚出豆腐,嫩滑是理所當然,妙在配上了炸牛蒡,兩者出乎意料之外地合拍,有個好開始。刺身盛合都叫左兩盤,帆立貝、吞拿魚、中拖、油甘、鲷魚及牡丹蝦等爭艷鬥麗,款款新鮮,全是好東西。論最吸睛的,當然就是牡丹蝦,爽身鮮甜,令人回味。粒貝取其爽脆,口感與象拔蚌相約,但更吃得過。磯煮鮑魚採用了南非的孔雀鮑,以常見的磯煮做法,保持肉質鮮嫩彈牙,墊底既蘿蔔煮盡鰹魚汁之精華,又夠軟腍,誓要與鮑魚爭一日之長短。一系列既天掃羅之中,海膽天婦羅無疑是最受大眾歡迎。鬆脆既外層與軟滑的海膽做出分明層次,紫菜與及紫蘇葉起了畫龍點睛之作用。另外的各式天婦羅如海老、秋葵、紅椒和南瓜等,交到功課。款款串燒都想食,結果就係叫得太多太多,牛筋肉軟腍,豚肉卷重點是加入了紫蘇,免治雞肉棒水準合乎預期,較特別的有雞胸軟骨,坊間不是很多地方可嚐到。芝士條也是燒香過,更加誘人,我豁出去了。牛舌的爽彈口感,同樣輕易俘虜我心。愛吃魚的朋友,燒Kinki應該抗拒不了吧!天真地以為汁燒吞拿魚鮫唔會好巨型,點了兩客,結果出事了。大家
十二月,是馬不停蹄去周圍去食既日子。

論最吸睛的,當然就是牡丹蝦,爽身鮮甜,令人回味。
粒貝取其爽脆,口感與象拔蚌相約,但更吃得過。
另外的各式天婦羅如海老、秋葵、紅椒和南瓜等,交到功課。
芝士條也是燒香過,更加誘人,我豁出去了。
牛舌的爽彈口感,同樣輕易俘虜我心。
愛吃魚的朋友,燒Kinki應該抗拒不了吧!
天真地以為汁燒吞拿魚鮫唔會好巨型,點了兩客,結果出事了。大家見到咁誇既魚鮫,眼都定埋,不過既香口又滑溜既出品,的確係好正斗的。
仲有個牛肉朴葉味噌燒,味道濃郁,牛肉吸入了味噌之精華,只要唔好浸得過韌,那有不好吃之道理。
甜品之一的紅豆最中餅,由於紅豆是自己做,甜度沒有過頭,結合鬆脆之最中餅,不錯。
燒菠蘿,從來是最穩陣,又好吃的水果。甜胃也相當滿足了。

聖誕,就是要放肆的吧!
2022-12-25 1261 浏览
近來上街真的感覺到滿滿佳節氣氛!此時此刻約朋友吃飯已成為了指定動作,聖誕節大家多數人也選吃西餐!但我跟一眾朋友們覺得吃日本菜也是一個非常不錯的選擇。這夜找來有質素的日本料理餐廳YAMA飯聚,去年開業時來過已經非常喜歡這兒的環境及美食,一年過去不知餐廳能否保持水準呢!未入餐廳前在帝都酒店大堂已經看見聖誕樹裝飾,今年聖誕節的氣氛真的很澎湃,就在聖誕樹前祝願全世界也和平健康。跟久未見面的朋友互相問好一番,不久便齊腳可以開餐了!率先上檯的是野菜伴蟹味增鍋$158,色彩繽紛又嬌嫩的蔬菜非常新鮮。同行的蟹味噌我已非首次品嚐,但經過師傅精進的改良後,蟹膏的甘香味更加濃郁甜美,用清爽的蔬菜沾來享用好匹配。然後再來的前菜是炸牛蒡揚出豆腐$108,我最愛吃牛蒡炸過後更為甘香可口,配搭炸得外皮酥香索滿湯汁的玉子豆腐吃清香不膩正喔。緊接著的是特上刺身盛合$688/8款,內裡包括有牡丹蝦、帶子、油甘魚、拖羅、赤身、池魚及象拔蚌,全部也是我喜歡的刺身好開心啊。另外再點上了時令季節刺身,這天我們得到的是平貝和粒貝。各款刺身也超新鮮但人總是偏心的,這次我最喜歡的是入口鮮甜又油潤是油甘魚和鮮爽的粒貝。海鮮中還選了磯煮孔

跟久未見面的朋友互相問好一番,不久便齊腳可以開餐了!

另外再點上了時令季節刺身,這天我們得到的是平貝和粒貝。

海鮮中還選了磯煮孔雀鮑魚,口感煙靭煮至入味的鮑魚充滿鰹魚香氣,但下面那件大根就更加不得之了,味道清香甜美可口到不行。

這刻服務員送來一客海之卷$258,壽司米軟糯不黏也不散,配襯帶辣的醬汁加上以大蝦作餡料,一口吃下微辣惹味口感豐富吃得我好滋味。

美味又怎能停下來!繼續上檯的是雜錦天婦羅$198 ,一客內有齊甜椒、秋葵、南瓜、大蝦及本菇,相信大家也可找到自己心水的天婦羅。

另外再點來一份海膽天婦羅$158,師傅用了碩大的加拿大海膽來炮製,所以出來的分量也十足非常。

天婦羅我品嚐了大蝦及秋葵,炸漿酥脆透薄不油膩大蝦鮮爽甜美,秋葵質感也弄得恰到好處,是相當有質素的天婦羅出品,至於這個海膽天婦羅內裡用了紫菜和大葉包裹著新鮮的海膽,平時我不愛吃熱辣辣的海膽!但這個加入了大葉估不到吃下味道又挺討好。

繼續來到是串燒環節,我們選了串燒雞胸軟骨、芝士及紫蘇豚肉卷各$48/串,雞軟骨吃過不少但雞胸軟骨好像是首次品嚐,如我所料口感絕對沒法輸,再以小許鹽花調味用來佐酒一流,至於燒芝士外層焦香內裡奶香滿滿,芝士迷必定要點來品嚐啊。

紫蘇豚肉卷也充滿肉香,配合紫蘇的獨特香氣特別吸好吃。

吃串燒點雞肉棒配溫泉蛋是常識吧!師傅自家製的雞肉棒口感鬆化,配襯蛋香十足的溫泉蛋吃肉質就更加滑溜了。

而這天的時令季節燒海鮮我們得到了喜知次,那一柳如詩如畫的稻穗令此菜生色不少!不止美麗稻穗內的米粒已弄成像爆谷般的香口脆米挺可口的,喜知次魚油豐膄吃下口感焦香中帶出潤澤感,像西京燒的做法味道略帶香甜很惹味。

靚魚怎也不嫌多再下一城點來汁燒吞拿魚下顎$208,這份下爬的Omega 3肯定爆滿。

除去焦香的外層內裡是嫩溜勝雪的魚肉,放入口中那魚油香氣歷久不散滋味無窮。

朋友們也喜歡飯後一點甜!雖然減肥中的我盡量不吃甜,但是來到聚會少少也要品嚐此吧!先送來是超美味的十勝紅豆最中餅,紅豆是師傅自家製作粉淋香口吃下甜而不膩,配搭脆卜卜的最中餅好精彩。

最後這個焦糖燒菠蘿$68絕對是肥C乸要放入嘴巴好好品嚐。

聖誕、新年假期如果唔想迫著吃西餐又要限時限刻交檯的話,不妨跟我一樣考慮去吃高質美味的日本菜啦。
2022-12-06
2022-12-23 977 浏览
補記早前預祝聖誕的聚會,選址沙田帝都酒店內的YAMA,點了多款食物,各人均吃得盡興!首先上場的是「炸牛蒡揚出豆腐」,酥炸過後的牛蒡非常香脆,配上嫰滑的揚出豆腐,香而不漏。野菜伴蟹味噌鍋~蟹味超濃郁,配鮮甜爽脆的野菜,好食到停不了口,超快完成的一道菜。點了幾款串燒,包括牛舌(碟上)/牛肋肉串/紫蘇豚肉卷/雞胸軟骨/芝士條,樣樣都有水準,尤其喜歡紫蘇豚肉卷,外脆內軟的肉質加上獨特的香味,很對胃口。這個特上刺身盛合有牡丹蝦、貝類、吞拿魚、中吞拿魚腩、真鯛、油甘魚、帆立貝等,每樣皆新鮮,最喜牡丹蝦及油甘魚,肥美鮮甜,好吃。之後上的卷物海之卷,味道則較清淡,外層微脆,以惹味醬汁吊味,也算不錯。磯煮孔雀鮑魚~煮得入味軟腍,配上索滿鰹魚汁的蘿蔔,配搭完美,淨食或佐酒皆一流!燒日本喜之次~喜歡日本菜的人,一定知道喜之次在日本被視為最珍貴的魚類之一,魚脂肥厚,肉質細嫩,鮮甜得緊!置於其上的一束稻絮,是寓意來年豐碩富足嗎?雜錦天婦羅外衣炸得金黃香脆,食材有鮮蝦、本姑、紅椒、秋葵及南瓜,尤喜當中的鮮蝦及南瓜,前者鮮彈,後者香甜。海膽天婦羅~紫蘇+加拿大海膽,濃濃對決,估不到又幾夾。朴葉味噌是飛騨高山地區的鄉

野菜伴蟹味噌鍋~

磯煮孔雀鮑魚~

燒日本喜之次~

海膽天婦羅~
紫蘇+加拿大海膽,濃濃對決,估不到又幾夾。

朴葉味噌是飛騨高山地區的鄉土料理,這個牛肉朴葉味噌燒一品料理 - 先將味噌、大蔥、本菇及牛肉放在朴葉上加熱,令朴葉香味融入食材中,牛肉烤熟後除帶有味噌的鹹香外還有朴葉的清香,頗有特色。

這個看似黑黑實實的汁燒吞拿魚下顎包裹着的是厚厚的脂肪及魚油,膏脂豐腴,肉質嫩滑,吃了原味後再醮一旁的酸甜汁,有效減輕油膩感。

焦糖燒菠蘿 ~
吃罷酸酸甜甜的燒菠蘿,開心完結今晚的聚會!

最後祝大家身體健康,聖誕快樂!團年飯再聚。

YAMA
  • 牛肉朴葉味噌燒
  • 燒吞拿魚下顎
  • 焦糖燒菠蘿
2022-11-14 1122 浏览
有一陣子無去帝都酒店,原來新開左呢間食半自助餐的yama。平日lunch 388 一位, 包自助前菜燒物甜品壽司天婦羅,種類都不少,壽司唔係多款但都好新鮮,每次都係得幾件,拎左師傅再整番補上。推薦魚蓉壽司,甜蝦壽司。天婦羅吉列豬魚都好好食又夠熱,燒物有牛舌雞串菇類,仲有幾款鹽同檸檬配搭。甜品大福都好食,唔會太甜,仲有兩款水果(蜜瓜好甜)主菜要左加錢的龍蝦,新鮮彈牙,係個日式醬多左d,搶左海鮮味。可惜太飽,試唔到冷烏冬同冷盤。整體而言,性價比都幾高,座位亦寬落,服務態度幾好。
有一陣子無去帝都酒店,原來新開左呢間食半自助餐的yama。
整體而言,性價比都幾高,座位亦寬落,服務態度幾好。
甜品
天婦羅