2016-11-16 600 浏览
食完百幾蚊的午飯卻沒有餐飲,,,,,唯有跟飯友到附近走走看~~~~ 這間開了一段日子,, 位於銅鑼灣廣場二期黃金地鋪的coffee shop,,常常路經但又撞唔岩coffee time 無機會試,, 今日終於一嚐滋味~~~~餐牌註明了中和大杯裝都有3 shot 啡,, regular (細杯)則只有2shot,, 我和飯友呢種咖啡控都揀了3shot 嚕~它這樣清楚的presentation 也不錯!!啡味香濃得來沒有over roast,, 對我來說又不至太淡,, 我揀了cappuccino 奶的portion 剛好~品質不錯的一間咖啡店~~ 如果它在我公司附近必會常來幫襯~~~
食完百幾蚊的午飯卻沒有餐飲,,,,,

常常路經但又撞唔岩coffee time 無機會試,,
今日終於一嚐滋味~~~~
餐牌註明了中和大杯裝都有3 shot 啡,,

它這樣清楚的presentation 也不錯!!
y...Not  Signature  Latte  (3  shots)

2016-11-02
2016-10-09 373 浏览
This is my second time to this coffee shop. Delighted to say that I really enjoyed both times at this coffee shop! I ordered a red cup Hazelnut Latte for $37. It was a winner for me - not too sweet, yet there was still a strong hint of hazelnut flavour. The shop is really small, but the environment is chill and pleasant. The staff were friendly. The background music is nice, and I definitely would have stayed longer if I wasn't in a hurry. Seriously planning to come back in the future!

Hazelnut latte ($37)
2016-10-09
5 分钟 (外卖自取)
$37 (其他)
Hazelnut latte ($37)
2016-09-25 304 浏览
雖時只得二開份店,呢間有誠意的咖啡店一定大受歡迎Latte 是必飲的飲過Signature latte 是不可返轉頭的咖啡香味,有層次,有記憶的層次,每一早都要買一杯店員也親切
雖時只得二開份店,呢間有誠意的咖啡店一定大受歡迎

Latte 是必飲的

飲過Signature latte 是不可返轉頭的

咖啡香味,有層次,有記憶的層次,每一早都要買一杯

店員也
親切
$3 (早餐)
  • Signature  Latte
2016-08-06 416 浏览
y Not Coffee Engineer was originally in Sheung Wan. But most recently, they opened up a branch in Causeway Bay. A small little corner shop, serving coffee and sandwiches. They also have non coffee drinks such as smoothies and tea for those that don't want coffee.I read about y Not as they offer nitro press coffee on tap. Apparently, what they were known for. As it was super hot, I decided to give them a try.Price of the nitro press coffee was $48. Actually, not as expensive as other places that

Price of the nitro press coffee was $48. Actually, not as expensive as other places that offer this. The coffee was ice cold. Smooth with a touch of acidity that wasn't too strong. Not as crisp as I would have preferred but it was good on a hot summer day.
Will return again to try their other drinks next time. I noticed they mainlyl focused on lattes of a multitude of flavors.
2016-07-23
外卖自取
2016-04-17 650 浏览
最近在網上見到不少人推介ynot cafe,有日同朋友行CWB時候順便去下ynot光顧 ,YNOT而家好紅咖啡店,它的價錢和星爸爸差不多啦,我叫咗抹茶鮮奶(38元),朋友十分推介ynot,每個人的口味不同 ,抹茶鮮奶的抺茶味較淡 ,它勝在不是太甜,味道整體就一般,服務都OK啦 ,價錢貴咗些小,CWB分店地方不是太大 ,有座位給客人坐係度休息,慢慢品嘗它的飲品味道抹茶鮮奶,抹茶味較淡,相對鮮奶好重,我覺得都OK服務:我覺得都幾好環境:地方不是太大 ,亦有座位給客人坐下休息價錢:稍為貴咗些小

抹茶鮮奶,抹茶味較淡,相對鮮奶好重,我覺得都OK

服務:我覺得都幾好

環境:地方不是太大 ,亦有座位給客人坐下休息

價錢:稍為貴咗些小
2016-03-13
$35 (宵夜)
2016-03-31 400 浏览
店子雖不大,地方較小,環境整潔光猛,卻仰望餐牌後,發現咖啡的款式選擇蠻多的,而我點了這杯latte 香蕉味咖啡,我想喜歡吃香蕉朱古力、香蕉奶的朋友,定會喜歡上香蕉味咖啡吧!數分鐘後,咖啡師為我調了一杯令人心動的latte 香蕉味咖啡,從咖啡表面的勾花設計功夫便能看透他的細心,最喜歡latte表面的泡沫,淡淡的先來細嚼,繼而才喝一口細滑的咖啡,香蕉味不濃不淡,味道適中,喝幾口後已感覺全身產生一份暖意,即時為我充了電來。
题外话/补充资料: 復活節假期前夕,相約了友人到銅鑼灣區晚餐,因友人還未下班的關係,外面天氣又是轉冷了,我便找家咖啡店坐下來充充電,剛巧路經銅鑼灣廣場第二期這家yNOT Coffee,遠看有位子便馬上前去。
2016-03-24
  • 香蕉味咖啡
2016-03-24 365 浏览
成日去銅鑼灣蒲 但竟然從未發覺銅鑼灣二期有間咖啡店依度數埋都係得6個位 主要俾人take away多本身唔算係超級咖啡迷 但平時都會飲下既店員好nice 好有耐性介紹唔同既咖啡最後我點左一杯regular既Signature creamy cafe latte好靚呀個天鵝拉花 D奶泡都真係幾厚味道幾好 飲落都幾滑 但個溫度就冇平時飲果d咁熱問左店員 原來係專登既 話唔想"辣"到客人口 都幾細心~
成日去銅鑼灣蒲 但竟然從未發覺銅鑼灣二期有間咖啡店
依度數埋都係得6個位 主要俾人take away多
本身唔算係超級咖啡迷 但平時都會飲下既
店員好nice 好有耐性介紹唔同既咖啡
咖啡拉花
好靚呀個天鵝拉花 D奶泡都真係幾厚
味道幾好 飲落都幾滑 但個溫度就冇平時飲果d咁熱
問左店員 原來係專登既 話唔想"辣"到客人口 都幾細心~
2016-03-24
1 分钟 (外卖自取)
$37 (其他)
咖啡拉花
2016-03-14 535 浏览
人類是習慣性動物, 習慣什麼就接受什麼。習慣了每天上班下班的規律生活; 習慣了伴侶的無理發難; 習慣了彼此間的生活模式;太多習慣已經根深蒂固, 不是沒有辦法去改, 只是沒有勇氣去改變。咖啡是我其中一樣每天的習慣, 改也改不了。我只喜歡喝 Cappuccino , 但偶爾也會心多試下其他味道就正如有啲男人對得老婆耐, 要出去見識一下一樣。往往見識過後方會發現修係屋企嗰個先係最岩自己每天的咖啡習慣我會選舉連鎖店, 而 y...NOT? Coffee Engineer 是新發現吧。店子很小只有幾張無背靠倚加一張長枱, 非常簡潔,還是外賣比較適合。試新店我只會試最慣常喝的 Cappuccino  以脫脂奶仍能打出如此豐盈棉密奶泡,微甜, 看似有點水準。咖啡味道芳香,微苦而甘澀帶點果香,After Taste 不算強烈。雖然非我杯啡,但整體品質而言比連鎖店連鎖店的略為高班。(起碼多左個心心拉花)
人類是習慣性動物, 習慣什麼就接受什麼。
咖啡是我其中一樣每天的習慣, 改也改不了。
就正如有啲男人對得老婆耐, 要出去見識一下一樣。
往往見識過後方會發現修係屋企嗰個先係最岩自己
店子很小只有幾張無背靠倚加一張長枱, 非常簡潔,
還是外賣比較適合。
試新店我只會試最慣常喝的 Cappuccino
以脫脂奶仍能打出如此豐盈棉密奶泡,微甜, 看似有點水準。
2016-03-06
$34 (其他)
2016-03-09 289 浏览
紫薯迷嘅我嚟到呢度,就梗係會點紫薯latte啦!呢度啲飲料有3種大細,我就揀咗 regular!落完單之後,咖啡調配員就即刻沖喇~等咗幾分鐘,我期待已久嘅紫薯latte就到手喇!杯latte嘅顏色比我之前飲開嘅淺色,咁會唔會因為咁而無咩紫薯味架?見到個拉花係心形,梗係要影多幾張。話曬都係熱飲,都係趁熱飲好。一飲,嘩!勁有紫薯味喎!完全估佢唔到囉!飲多幾啖,都食到有啲紫薯粒喎!呢個真係好意外~之前好似未飲過有埋紫薯粒架,今次呢杯真係完勝喇,哈哈!呢間咖啡專門店除咗賣咖啡同不含咖啡因嘅latte飲品之外,仲有蛋糕賣架,睇落唔錯,價錢都唔貴。不過,今次有啲匆忙,冇時間試。下次有機會要試下!
紫薯latte
2016-02-29
紫薯latte
2016-03-05 366 浏览
本身係咖啡迷, 每日都會去某店買咖啡,最近發現銅鑼灣開左間新的咖啡店~它們的Cafe Latte有超過20種口味,有玫瑰、馬卡龍、紫薯等, 仲有氮氣咖啡呢朝一於去買杯飲下先,咖啡分三種size, 用左三種不同顏色的杯我點左最愛的<拉花紫薯Latte>透明的膠蓋仲可以見到咖啡上面的拉花圖案,濃濃的紫薯味, 仲有紫薯粒粒咖啡非常香滑,又五會太甜另外仲有健康三文治、沙律選擇<雞肉紅莓醬三文治>味道唔錯, 份量飽肚雞肉蔬菜新鮮,建議紅莓醬可以多少少
本身係咖啡迷, 每日都會去某店買咖啡,

最近發現銅鑼灣開左間新的咖啡店~

它們的Cafe Latte有超過20種口味,

有玫瑰、馬卡龍、紫薯等, 仲有氮氣咖啡
呢朝一於去買杯飲下先,

咖啡分三種size, 用左三種不同顏色的杯
我點左最愛的<拉花紫薯Latte>

透明的膠蓋仲可以見到咖啡上面的拉花圖案,

濃濃的紫薯味, 仲有紫薯粒粒

咖啡非常香滑,又五會太甜
另外仲有健康三文治、沙律選擇

<雞肉紅莓醬三文治>味道唔錯, 份量飽肚

雞肉蔬菜新鮮,建議紅莓醬可以多少少
2016-02-25
$50 (早餐)
  • 拉花紫薯Latte
2016-02-16 322 浏览
見呢間咖啡店新開,原來剛在銅鑼灣開分店!咖啡店好細,一邊櫃檯,一邊係4張高腳櫈,可以向住落地玻璃街嘆咖啡! 入內見到櫃檯上有餐牌,咖啡分三種大細,三種顏色!揀好落單,八達通比錢,店員比張飛我等! Flat white($34)咖啡杯係厚卡紙杯,透明膠蓋,見到杯咖啡有拉花好開心,膠蓋有個飲飲管嘅口,飲咖啡幾方面,唔使再加飲管,飲一啖覺得唔夠熱!微暖,所以無乜香味!白咖啡易入口,唔會有苦味!不過都係因為唔夠熱,破壞咗我啲好感!好處係可以即刻灌飲晒(唔想等到凍)店員有禮,我睇餐牌好耐都無問題!希望下次可以飲到較熱嘅咖啡

店員有禮,我睇餐牌好耐都無問題!

希望下次可以飲到較熱嘅咖啡
2016-02-12
認識Aminn的朋友都知Aminn每天都喝幾杯咖啡由中學時期的罐裝到大學的3合1到工作後的starbucks到現在老PP了 在家的日子自己杯啡自己磨對咖啡口味開始有所要求早前到訪銅鑼灣的YNOT Coffee就隨便點了最普通的Cafe Latte 試試店方用上澳洲牛奶 味道方面奶香較重而咖啡濃度則屬適中 對飲慣齋啡的Aminn來說略為太奶 哈哈~還有咖啡師拉出可愛的拉花圖案YNOT Coffee的Cafe Latte有超過20種口味的Flavour cafe Latte可混合青瓜、香蕉、玫瑰及 macaron 等味道另外還引入很有 gimmick的Nitro Coffee Origin氮氣咖啡能帶出咖啡的香味、香氣及酸度 應該較合Aminn心意
認識Aminn的朋友都知Aminn每天都喝幾杯咖啡
由中學時期的罐裝到大學的3合1到工作後的starbucks
到現在老PP了 在家的日子自己杯啡自己磨
對咖啡口味開始有所要求

早前到訪銅鑼灣的YNOT Coffee
就隨便點了最普通的Cafe Latte 試試
店方用上澳洲牛奶 味道方面奶香較重
還有咖啡師拉出可愛的拉花圖案

可混合青瓜、香蕉、玫瑰及 macaron 等味道
能帶出咖啡的香味、香氣及酸度 應該較合Aminn心意
2016-01-02