已訪N次穩陣好食泰西fusion,泰奶最正要奶爆😛・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 冬蔭公海鮮意大利麵 HK$108・味道:酸酸地微辣嘅creamy扁麵,泰mix西mix得幾夾,開胃!不過個人覺得可以酸辣味再重啲更正!鮮蝦青口新鮮彈口。幾大份,食完會幾滿足嘅份量!・口感:個扁麵幾有咬口而且幾彈,冬蔭公creamy汁幾掛汁~🦀 蟹肉蟹籽墨汁意大利飯 HK$108・味道:呢個幾surprise,調味啱啱好,出面食開嘅墨汁risotto都係偏鹹,呢款完全冇喎!反而係用蟹籽新鮮鹹香爆返出嚟,蟹肉正常發揮,唔係霉但唔算好新鮮。・口感:飯粒係幾外硬內軟嘅意大利飯,煙韌好食的。🦑 泰式辣炒魷魚 HK$108・味道:呢款個冬蔭公酸辣味就夠正喇,真心正!夠辣,辣波大喜。・口感:動L級彈牙,唔韌好鮮,yum yum!🧋 泰式奶茶 HK$18 (原價$30,套餐-$12)・味道:出色的,甜度完全係港式,唔係泰式糖尿病嗰種XD,0甜波對呢個三分甜讚好,泰茶底好出好香口!・口感:好滑身香醇,唔澀順喉,要試!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:食過幾次,每次製作
已訪N次穩陣好食泰西fusion,泰奶最正要奶爆😛

🍜 冬蔭公海鮮意大利麵 HK$108
冬蔭公海鮮意大利麵

🦀 蟹肉蟹籽墨汁意大利飯 HK$108
・口感:飯粒係幾外硬內軟嘅意大利飯,煙韌好食的。
蟹肉蟹籽墨汁意大利飯

🦑 泰式辣炒魷魚 HK$108
・口感:動L級彈牙,唔韌好鮮,yum yum!
泰式辣炒魷魚

🧋 泰式奶茶 HK$18 (原價$30,套餐-$12)
・口感:好滑身香醇,唔澀順喉,要試!

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:食過幾次,每次製作都穩定地好食嘅。最愛泰菜嘅本波,見到少見嘅泰國fusion嘢,未食都扯扯地㗎喇,呢間一直都咁好食,直頭硬晒😛!

📍Woodsage
2024-01-20
用餐时段
冬蔭公海鮮意大利麵
蟹肉蟹籽墨汁意大利飯
泰式辣炒魷魚
泰式奶茶
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$60-100- 🤍大蝦喇沙湯金邊粉 $65湯底有椰香🥥金邊粉好索湯食咗一啖都覺得惹味🤤有蝦🦞蛋🍳同埋豆卜但朋友覺得有啲太辣🤣味道🌕🌕🌕🌗🌑-🤍香葉肉碎臘腸意大利麵 $56番茄味偏重🍅都有唔少肉碎🍝惹味到食唔停口😋但覺得辣啲同乾身啲會比較有泰式嘅感覺🤣味道🌕🌕🌕🌗🌑-整體味道🌕🌕🌕🌗🌑抵食🌕🌕🌕🌕🌑
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$60-100
香葉肉碎臘腸意大利麵
大蝦喇沙湯金邊粉
香葉肉碎臘腸意大利麵
2024-05-23 55 浏览
有一段時間無食突然又有啲掛住Woodsage,所以呢日第一次嚟食午餐。我同朋友超好彩地坐左最後兩個位,最後我哋叫左流心蛋燒豬頸肉飯、粟米芝士雞肉墨西哥卷配薯條再加個芒果糯米飯。因為全場都係岩岩入座既原因,我哋叫左嘢食上左飲品後,最後等左近半個鐘先有嘢食上🥲好彩最後都無搞到朋友返工遲到嘢食方面,燒豬頸肉幾好食,點埋應該係沙嗲汁一齊食就更好食。 個墨西哥卷朋友話覺得太少料,而我就覺得ok, 個皮剪到脆左幾好食。 最後芒果糯米飯就同平時一樣咁好食😋
最後芒果糯米飯就同平時一樣咁好食😋
2024-05-22
2024-05-12 74 浏览
假日食brunch好去處餐廳環境木系,坐得舒服。而且假日menu每個餐都附送飲品!All Day Breakfast 賣相吸引,最有驚喜係薯絲蝦!炸得好脆好絲!軟殼蟹星洲蕃茄意大利麵軟殼蟹好大隻,炸得好脆;調味微辣,加上甜甜蕃茄仔及洋蔥,食落好清新又惹味!加上意粉份量頗多!
假日食brunch好去處
餐廳環境木系,坐得舒服。而且假日menu每個餐都附送飲品!
All Day Breakfast
賣相吸引,最有驚喜係薯絲蝦!炸得好脆好絲!
軟殼蟹星洲蕃茄意大利麵
加上意粉份量頗多!
2024-04-23 126 浏览
元朗好多泰國嘢食,呢間位於內街嘅泰式西餐廳,佈置走簡約嘅工業風格,感覺舒服。食物有驚喜,下次可以食埋其他款式,去發掘更多驚喜。 🔸奶蓋泰式奶茶 $35⭐飲落有驚喜⭐厚厚嘅奶蓋好杰身,入口好滑,帶少少咸😋出面嘅泰式奶茶好多都好鬼甜😑 呢到嘅甜度是微甜,合適香港人嘅口味👍 泰茶底好香好出色👍 分開飲有兩個層次,搞埋一齊飲又另一感覺😋 最勁係個奶蓋由食飯前挻到食完飯都仲係咁creamy 😋 飲完一杯都幾飽😝🔸冬蔭公海鮮意大利麵$108睇字面都知呢個菜有創意😎估吾到西mix 泰mix得出嚟好夾無違和感🤩有驚喜😋 酸酸地微辣嘅冬蔭公汁夠濃夠creamy, 每夾一條扁意粉都掛到冬蔭公汁,扁意粉有口感煙韌,配帶大蝦,青口同埋魷魚😋 呢碟意粉好有驚喜👍🔸炸軟殼蟹青咖哩配烤餅$98軟殼蟹炸得好脆,入口唔油膩😋 青咖哩內有西蘭花,翠肉瓜,小蕃茄,粟米仔都幾豐富😊略嫌個汁稀咗少少,杰返少少用來點烤餅會更好食😋 炸嘢旁邊有沙律菜,好似有解膩嘅作用,很清新😋🔸柚子梳打$32金色嘅柚子漿配藍色嘅梳打水,打咭able 很吸晴😍 柚子與梳打水比例很好,飲落唔會很甜😊

🔸奶蓋泰式奶茶 $35⭐飲落有驚喜⭐

用餐时段
  • 奶蓋泰式奶茶
  • 冬蔭公忌廉海鮮意大利麵
2024-03-11 331 浏览
這家Café距離港鐵「朗屏站」大約5分鐘步程,剛到達餐廳已經有超多人在等候,如果不想排隊的話,也可以跟我們一樣先用電話訂座。這家餐廳同樣設有限時(大約60/90分鐘),這點要注意!說起Café,通常會想起西式料理,不過這家餐廳非常特別,主打泰西fusion菜,例如「冬陰公海鮮忌廉意大利麵」、「紅咖哩海鮮薄餅」、「泰茶tiramisu」等,在西式的食物上加上泰式食物的元素,感覺比一般的Café更有特色,而且也能品嚐泰國最有名的「芒果糯米飯」,很適合喜歡泰國菜的人!這次我選擇了「大蔥鴨肉薄餅」($94),薄餅很薄而且很香脆,每一塊都能夠吃到鴨肉,鴨肉與鹹鹹甜甜的醬汁很搭配,加上大蔥的香味,整個薄餅都很美味!朋友則選擇了「咸蛋黃豆腐蟹肉配飯」($128),朋友說雖然沒有咸蛋味,但是配蟹肉的咖哩汁很香濃,十分美味!
咸蛋黃豆腐蟹肉配飯
2023-03-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-12-14 1068 浏览
想喺朗屏站附近同朋友搵個地方慢慢食吓野傾吓計,無意中就發掘到呢間工業文青風Cafe,望落去以為只係一間西式cafe,點知原來呢到係主打西泰fusion菜~凱薩沙津+雞胸💰HK$83超足料,雞胸肉唔會dry,勁多生菜,感覺清新解膩~黑松露芝士薯條💰HK$52黑松露醬好好味,粗薯條夠哂熱辣辣同香脆,食到停唔到口~冬蔭公忌廉海鮮意大利麵💰HK$108聽到冬陰功忌廉好似幾特別,即刻叫咗嚟食下,個醬汁食得出係呢到自家特製嘅,味道夠濃,意大利麵口感煙韌,仲有大大隻蝦、青口同埋魷魚,成碟野好出色~Mocha💰HK$38個拉花好靚,濃濃嘅朱古力咖啡~總結係呢到啲食物價錢唔貴又大份,下次要再試埋其他有特色嘅西泰fusion菜式先~

凱薩沙津+雞胸💰HK$83
超足料,雞胸肉唔會dry,勁多生菜,感覺清新解膩~

黑松露芝士薯條💰HK$52
黑松露醬好好味,粗薯條夠哂熱辣辣同香脆,食到停唔到口~

冬蔭公忌廉海鮮意大利麵💰HK$108

Mocha💰HK$38
個拉花好靚,濃濃嘅朱古力咖啡~

凱薩沙津加雞胸
黑松露芝士薯條
冬蔭公忌廉海鮮意大利麵
Mocha
2023-12-11 627 浏览
由佢開業至今,一直都保持住水準🤩真心唔容易。而我都仲會周不時幫襯,因為佢嘅嘢食真係從來都冇令過我失望,每次去都食唔同嘅嘢,每次都係好食嘅😚呢一個價錢,呢個質素,絕對感受到佢每樣嘢食嘅用心製作😌有好多西餐廳就係個價位差唔多,但係啲嘢食嘅質量真係好普通。佢嘅質量絕對對得住佢嘅價錢!性價比好高👍🏻仲記得佢19年嘅時候超多人食,排隊都排到傻。而家新餐廳越來越多,已經冇咁多人食。我係星期日晏晝去食唔使等位直接入得😜✨大頭蝦星洲蕃茄忌廉意大利麵 $118👍🏻👍🏻👍🏻佢嘅蕃茄忌廉醬唔係就咁買返嚟嘅醬汁,食得出佢調配得好好😋而且意大利麵係煙靭嘅,唔係嗰啲一咬就爛!加埋佢大大隻蝦🦐正!✨黑醋燉牛面肉配白汁薯糰 $148👍🏻👍🏻👍🏻牛面肉淋身,一咬成口肉汁,而且加埋個黑醋汁超夾!仲要佢嗰個薯糰(gnocchi)唔係度度都有得食!gnocchi係意大利粉嘅一種,用麵粉加埋薯仔搓成麵團,口感有啲似像年糕,但比較軟身一啲!佢嘅牛面肉已經夠特別,再加埋呢個薯糰,簡直係誠意之作!📍Woodsage元朗福田徑2-16號樂富大廈地下7號舖

大頭蝦星洲蕃茄忌廉意大利麵

元朗福田徑2-16號樂富大廈地下7號舖
大頭蝦星洲蕃茄忌廉意大利麵
黑醋燉牛面肉配白汁薯糰
2023-11-29 500 浏览
2023-08-15呢日一家人食飯,total 四大兩小,因為之前食過所以介紹屋企人食呢間。因為小朋友們都表示好肚餓所以叫既嘢食比較多。因為我哋人數比較多,我哋已經早咗食,但都等左一陣先有位。坐低後叫完嘢食都好快地上齊晒。Overall, 呢餐飯性價比超高😬最好食既係炒雜菜、原隻烤魷魚、烤雞同糯米飯!炒雜菜好有細個既味道,烤雞都好夠味同埋肉質好嫩。入面仲有兩個薯仔,小朋友好開心地清晒🤣糯米飯算係暫時係香港食過好食既糯米飯top 3,椰汁都好香。其他食物都有中上,而咁多嘢加埋都係$726 咋,超抵食!😋
2023-08-15

因為小朋友們都表示好肚餓所以叫既嘢食比較多。

Overall, 呢餐飯性價比超高😬
最好食既係炒雜菜、原隻烤魷魚、烤雞同糯米飯!

其他食物都有中上,而咁多嘢加埋都係$726 咋,超抵食!😋
香茅烤雞
芒果糯米飯
2023-08-15
等候时间
15 分钟 (堂食)
香芒熱情果沙冰
瑪嘉麗塔薄餅
香茅烤雞
芒果糯米飯
2023-10-30 592 浏览
今日去試咗lunch menu嘅藍青口明太子湯烏冬同忌廉蕃茄牛柳意粉👉藍青口明太子湯烏冬烏冬的確好多青口但個湯勁淡完全食唔出明太子味近乎普通烚烏冬仲要好奇怪地無啦啦有幾粒唔索湯嘅豆卜成個組合極奇怪😂👉忌廉蕃茄牛柳意粉一食落口完全係屋企都炒到嘅味,冇層次得嚟蕃茄味極單調,個牛柳就普普通通,至少有味過個烏冬👍唯一值得讚嘅係waiter態度幾好而且環境唔錯幾好坐但嘢食真心完全唔及水準唔會再有下次😀

👉藍青口明太子湯烏冬
烏冬的確好多青口
但個湯勁淡
完全食唔出明太子味
近乎普通烚烏冬
仲要好奇怪地無啦啦有幾粒唔索湯嘅豆卜
成個組合極奇怪😂

👉忌廉蕃茄牛柳意粉
一食落口完全係屋企都炒到嘅味,
冇層次得嚟蕃茄味極單調,
個牛柳就普普通通,
至少有味過個烏冬👍

唯一值得讚嘅係waiter態度幾好
而且環境唔錯幾好坐
但嘢食真心完全唔及水準
唔會再有下次😀
2023-09-29 676 浏览
今日(2023.09.27)晚上去左食排隊等候人都唔少等到入到去嘅時候廚房好似忙到乜咁野食出到係好食🤤🤤🤤🤤🤤本身以為啲野麻麻地,又西又泰但環境又吾錯喎🤭入到去啲樓面吾多 得2個人等叫野食有啲耐出菜又有啲耐雖然so far 啲野食真心正但佢地員工之間好似…吾夠人?廚房樓面吾識夾對方?因為見佢地啲單多到廚房好似好攰 又滴哂汗真辛苦~🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️如果班員工和諧啲會令我同朋友食得更開心🤭🤤
今日(2023.09.27)晚上去左食
排隊等候人都唔少
等到入到去嘅時候
廚房好似忙到乜咁
野食出到係好食🤤🤤🤤🤤🤤

本身以為啲野麻麻地,又西又泰
但環境又吾錯喎🤭
入到去啲樓面吾多 得2個人
等叫野食有啲耐
出菜又有啲耐

雖然so far 啲野食真心正

但佢地員工之間好似…
吾夠人?廚房樓面吾識夾對方?
因為見佢地啲單多到廚房好似好攰 又滴哂汗
真辛苦~🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

如果班員工和諧啲會令我同朋友食得更開心🤭🤤
2023-09-19 681 浏览
好耐之前去過食一次lunch近排又再去食了💁🏻‍♀️但晏晝menu同以前已經唔同咗了🥹但勝在真係性價比好高🤭🔸蒜蓉腐乳豆腐意大利麵 $56第一次見到有腐乳意粉當然要試吓😍就咁聞淨係聞到洋蔥味🧅但一撈起就係好重腐乳味,食落都係好重腐乳好掛汁❣️配料有豆腐同豆卜但如果有返肉會更好😙🔸香辣泰式蝦仁炒闊麵 $62唔係好辣大概係少辣程度,蝦仁調味好重好似冬陰功味道🦐而闊麵感受係河粉咁,配料有白菜🥬🔸芒果糯米飯 $42糯米飯分別係白糯米同紫糯米,糯米飯熱辣辣🔥正!!配上椰汁好好食,而芒果整得好靚都偏甜但就唔係好熟🥭🔸芒果紅茶芒果同紅茶味道係平衡🤤好味度 : 7/10🔙回頭率 : 8/10

🔸蒜蓉腐乳豆腐意大利麵 $56

🔸香辣泰式蝦仁炒闊麵 $62

🔸芒果糯米飯 $42

🔸芒果紅茶
芒果同紅茶味道係平衡

🤤好味度 : 7/10
🔙回頭率 : 8/10
2023-09-04 584 浏览
假日要搵好食餐廳 又可以坐耐啲傾下計 真係唔易 竟然呢度今次食唔洗等好耐 等咗10mins就入得 💁🏻‍♀️流心蛋燒豬頸肉飯 $58最值得讚 好多蔬菜 而且仲要有幾款 有肉有菜有蛋 感覺好健康 👍🏻 顏色豐富 加埋隻流心蛋 蔥粒 賣相已經好吸引 好開胃 豬頸肉味道啱啱好 唔會太咸 蔬菜都好新鮮 呢個飯下次再食都唔會厭🤭💁🏻‍♀️牛肉漢堡配薯條 (唔記得價錢)牛肉唔算太Juicy 但口感味道都不錯 炸薯條份量都唔少 而且好熱好脆 係會食唔停口🤭 配埋新鮮沙律菜 均衡飲食 讚👍🏻💁🏻‍♀️樽仔泰式奶茶印象中以前好似好飲啲🤔今次覺得淡咗 同埋唔夠滑唔夠甜😅

💁🏻‍♀️流心蛋燒豬頸肉飯 $58

💁🏻‍♀️牛肉漢堡配薯條 (唔記得價錢)

💁🏻‍♀️樽仔泰式奶茶
印象中以前好似好飲啲🤔今次覺得淡咗 同埋唔夠滑唔夠甜😅
流心蛋燒豬頸肉飯
牛肉漢堡配薯條
樽仔泰式奶茶
等候时间
10 分钟 (堂食)
流心蛋燒豬頸肉飯
牛肉漢堡配薯條
2023-08-20 648 浏览
元朗出名多好嘢食,今次嚟到呢間外表似咖啡店,實際係西+泰菜!估佢唔到,又幾好食~首先登場嘅係奶蓋泰奶茶,厚厚嘅奶蓋已經令人垂涎欲滴🤤奶蓋好滑,個泰奶茶味道都剛剛好,有茶嘅香味,亦都唔會太甜。主食虎蝦意粉同鴨肉pizza都好好味,略嫌意粉有少少少少硬,不過軟硬度呢樣嘢唔會迎合到所有人,明白嘅,所以絕對收貨!特別想提嘅係個pizza厚度做得好好,因為我唔鍾意太薄,好似食緊餅乾咁冇晒個口感。但係佢呢個就啱啱好👍🏻本身見佢幾款甜品都好吸引,最後揀咗呢個出面未必會食到嘅泰茶tiramisu,感覺上比較特別。不過真係失望咗,食到係酸酸哋嘅,而且個手指餅嘅質感都唔太好……唔知係咁啱手勢唔好,定係本身呢款甜品唔啱我口味🥹但都好似唔應該係酸……(?)不過整體都覺得可以,值得再訪的。
不過整體都覺得可以,值得再訪的。

奶蓋泰式奶茶
香蒜麥片虎蝦意大利麵
泰茶tiramisu
2023-08-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
奶蓋泰式奶茶
香蒜麥片虎蝦意大利麵
2023-08-18 400 浏览
🥰🥰🥰星期三外出lunch,由於不是Peak Hour , 好彩一去到就有位🥰🥰🥰我揀左L2 泰式香草醬白菌意大利麵🍜 ⭐️⭐️⭐️⭐️我認為Woodsage 最出色嘅食物係Pasta👍🏻口感十分彈牙,配料足,勁多白菌🍝🍝🍝 真係好正。不過,呢個香草醬比濃味,如果濃味來說,Woodsage 嘅冬蔭公海鮮意大利麵更出色🥰另外朋友食L8香辣蝦多士配薯條🍟我冇食,只食薯條,粗薯條內脆外軟,最鐘意!

我揀左L2 泰式香草醬白菌意大利麵🍜 ⭐️⭐️⭐️⭐️

意式香草醬白菌意大利麵

另外朋友食L8香辣蝦多士配薯條🍟
我冇食,只食薯條,粗薯條內脆外軟,最鐘意!