👧🏻😋👅🍽✨Wanna Eat (新蒲岗彩虹道)-💛店细细但分左中西两个厨房好有诚意💛除左主菜认真地有中有西, 仲有埋waffle甜品一条龙, 加配非酒精饮品有得半价💛入座起计限1.5小时, 但胜在出菜够快都一定够时间!-🐷🥫拔丝咕噜肉(定食) 配麻辣云耳、莲藕 $92✨前菜好正唔系讲笑, 莲藕好爽口唔辣的haha 咸咸酸酸好开胃✨麻辣云耳好香, 但我唔食得辣冇好深入既comment 😂✨拔丝咕噜肉仲正唔系讲笑, 拔丝即系将糖煮到杰身, 造成拉丝效果✨咕噜肉半肥瘦, 油而不腻, 拔丝脆皮即整既热辣辣, 必食, 信我!-🦪🥓🍛 烟蚝烟肉意大利饭 $106✨个risotto汁完美包覆左全部配料, 就咁睇唔见D餸, 但食落就知正✨烟蚝仔咸咸地, 同烟肉一样令个汁好咸香✨饭粒软硬适中有轻轻米骨好正宗-🍌🍫🍨🧇 焦糖香蕉配朱古力雪糕窝夫 $68 ✨切半左既焦糖香蕉, 幼滑既cream好冻冰冰有朱古力碎既朱古力味雪糕球俾两大块窝夫夹住左✨伴碟既系焦糖味jelly✨waffle又热又脆, 同雪糕冰火交融-加一服务费
👧🏻😋👅🍽✨
Wanna Eat (新蒲岗彩虹道)
💛店细细但分左中西两个厨房好有诚意
💛入座起计限1.5小时, 但胜在出菜够快都一定够时间!
🐷🥫
拔丝咕噜肉(定食) 配麻辣云耳、莲藕 $92
✨麻辣云耳好香, 但我唔食得辣冇好深入既comment 😂
拔丝咕噜肉 (定食)

🦪🥓🍛
烟蚝烟肉意大利饭 $106
✨烟蚝仔咸咸地, 同烟肉一样令个汁好咸香
✨饭粒软硬适中有轻轻米骨好正宗
烟蚝烟肉意大利饭

🍌🍫🍨🧇
焦糖香蕉配朱古力雪糕窝夫 $68
✨伴碟既系焦糖味jelly
✨waffle又热又脆, 同雪糕冰火交融

加一服务费
拔丝咕噜肉 (定食)
2021-04-18 2625 浏览
唔好以为Cafe一定系食西餐,呢度除咗有西式嘢食,牛扒, Pizza,意粉,窝夫甜品等等,估唔到仲有中式晚餐!比起牛扒,我更加锺意食中式菜,而男朋友锺意食前者,喺中西式餐厅选择困难嘅时候,拣呢间就最好不过❤️❤️❤️每款正餐都可以加钱要餐汤,沙律今日嘅餐汤系椰菜花汤,味道相对比较清,沙律好开胃出嚟食晚饭当然要叫下啲小食啦,香辣鸡翼炸得酥脆可口,虽然外皮脆脆,但无损入边嘅肉汁鲜嫩,仲可以keep到嫩嫩嘅鸡肉口感,香辣鸡翼其实系旁边嘅酱汁唔同,沾上辣汁带点喉咙刺激,唔沾嘅就变咗系原味鸡翼,两种食法都可以男朋友点嘅纽西兰肉眼扒,肉眼扒比其他牛扒软身,叫咗五成熟火候啱啱好,而且肉香味好重,呢个肉质嘅水准真系几好👍🏻👍🏻👍🏻来过几次,都冇食过其他中式晚餐,反而固定左叫呢款「拔丝咕噜肉定食」,佢呢个比起平时食开嘅咕噜肉更加脆口,松化脆卜卜嘅外层,入面就系软身猪肉,呢款拔丝咕噜肉每次都系即叫即整,确保新鲜热辣先送上枱!而且好欣赏佢外层嘅拔丝,因为系用上蜜糖等等酱汁调制而成,味道相对偏甜一啲啲,不过用嚟配饭真系个唔错选择❤️🤤餐饮叫咗呢款富士山🗻(不包餐饮系列)其实系一杯波子汽水味嘅梳打产品,佢嘅卖相真系一流

每款正餐都可以加钱要餐汤,沙律
今日嘅餐汤系椰菜花汤,味道相对比较清,沙律好开胃

餐饮叫咗呢款富士山🗻(不包餐饮系列)

其实系一杯波子汽水味嘅梳打产品,佢嘅卖相真系一流!同所有菜式放埋一齐,佢嘅颜色特别出众,艳压全场,唔知下次可唔可以退出另一款粉红色嘅富士山饮品呢?😆

如果拍拖嘅情侣为咗食中餐定西餐好苦恼嘅话,呢一度真系个唔错嘅选择❤️❤️❤️😘
2021-04-14
  • 富士山特饮
2021-03-25 2671 浏览
海鲜墨鱼汁意粉 $98虽然卖相几靓 而且上枱时都冒烟以为会好热 点知意粉只系微暖 而煎到金黄既既带子同虾肉食落都唔热 仲有阵雪味唔太新鲜 唔建议叫呢个 除非你想试伏喇 哈哈🤣评分: 2/10🌟拔丝咕噜肉(定食) $92呢个好多人推介都系店内每枱必叫既菜式 相信一定好出色🤩 黎到之後都冇失望 除咗卖相靓 拉丝效果好明显之外 咕噜肉炸得好香脆 肉质又软滑同juicy 系正宗既外脆内软🥳 加埋个汁用黎送饭食一流 仲有麻辣云耳同莲藕做配菜 份量十足 非常推介🤩评分: 9.5/10🌟焦糖香蕉配朱古力雪糕窝夫 $68窝夫大概等15分钟就上到菜 虽然系即叫即整 但食落感觉唔够热同脆 蛋香味都好淡 配上奶菜寒天、焦糖香蕉同朱古力雪糕一齐食 挽救不少分数 不过整体而言呢个冇乜特别 唔试都无妨😳评分: 6/10🌟Blue Sky Soda $44 (跟餐半价)呢个系syrup加柠檬加梳打水既组合 饮落唔算太甜但完全冇特别 唯一系个卖相靓啲(其实宜家都唔觉得靓🤧) 建议唔洗试了😺评分: 6.5/10🌟———————————————————————Wanna Eat (新蒲岗)新蒲岗彩虹道16号地下
海鲜墨鱼汁意粉 $98
评分: 2/10🌟

拔丝咕噜肉(定食) $92
评分: 9.5/10🌟

焦糖香蕉配朱古力雪糕窝夫 $68
评分: 6/10🌟

Blue Sky Soda $44 (跟餐半价)
评分: 6.5/10🌟
———————————————————————
Wanna Eat (新蒲岗)
新蒲岗彩虹道16号地下
海鲜墨鱼汁意粉
海鲜墨鱼汁意粉
Blue Sky Soda
4天前 0 浏览
好耐冇去过新蒲岗一场黎到,紧系搵吓有咩好食啦星期五中午12点到,排咗大半个钟至入到去中间仲发生咗啲小插曲(前面的人排队问题),不过店员态度好好,值得👍🏻食物卡邦尼意粉,青酱大虾意粉2碟都大大份,平时大食的我都食唔晒😂不过酱都有啲多,但味道略嫌唔够重饮品方面,紧系嗌杯打卡的Fuji mountain 不过真系要快快影,因为好快会泻出黎haha味道都唔错,夏天饮梳打系好凉快如果想食的,book定位会好啲因为排队期间,见到好多都系book咗位的人直入价钱抵,唔加一👍🏻
好耐冇去过新蒲岗
一场黎到,紧系搵吓有咩好食啦
星期五中午12点到,排咗大半个钟至入到去

食物
卡邦尼意粉,青酱大虾意粉
2碟都大大份,平时大食的我都食唔晒😂
不过酱都有啲多,但味道略嫌唔够重

饮品方面,紧系嗌杯打卡的Fuji mountain
不过真系要快快影,因为好快会泻出黎haha
味道都唔错,夏天饮梳打系好凉快

如果想食的,book定位会好啲
因为排队期间,见到好多都系book咗位的人直入

价钱抵,唔加一👍🏻
2021-07-16
  • 富士山特饮
啱啱开嗰阵食个晚餐牛扒劲细又唔好食谂住再比多次机会佢再黎食lunch....点知啲保持到水准一样咁差真心唔明点好评系点黎个牛肋骨好似煲汤骨咁 鸭胸意粉无味又细份 重要个鸭胸系酸嘅个烟肉椰菜汤好似烚烟肉啲水咁....🤮真系唔会再黎食😓大家唔好黎中伏
啱啱开嗰阵食个晚餐牛扒劲细又唔好食
谂住再比多次机会佢再黎食lunch....
点知啲保持到水准一样咁差
真心唔明点好评系点黎
个牛肋骨好似煲汤骨咁
鸭胸意粉无味又细份 重要个鸭胸系酸嘅
个烟肉椰菜汤好似烚烟肉啲水咁....🤮
真系唔会再黎食😓大家唔好黎中伏
咖哩牛肋骨  鸭胸意粉
2021-07-13 0 浏览
又一新蒲岗稳世打卡cafe小店,门面绝不显眼,置身於生活小铺之间店铺唔算大,但座位尚算舒适。千岛海鲜手工薄饼🍕饼身唔厚亦唔会薄如纸,饼底香脆,饼馅就够哂丰富,浓厚千岛酱配上芝士,芝士更有拉丝效果,yummy yummy🤤 海鲜墨鱼汁意粉🍝意粉质地偏硬,墨鱼汁亦不算浓郁,略嫌有点乾身,如果加上少少辣汁会更出味🤭整体普通黑松露薯条🍟薯条外脆内软,份量亦十足,配上黑松露酱一流富士山特饮(期间限定)跟餐加半价,饮品颜色分三个层次,打卡够哂靓😍表面爆炸糖唔够爆炸😂饮落够清新🤩焦糖爆谷朱古力朱古力浓郁,配上忌廉加Garrett爆谷,够哂creamy好饮😋👍🏼

店铺唔算大,但座位尚算舒适。
千岛海鲜手工薄饼🍕

海鲜墨鱼汁意粉🍝

黑松露薯条🍟
薯条外脆内软,份量亦十足,配上黑松露酱一流

富士山特饮(期间限定)

焦糖爆谷朱古力
  • 千岛海鲜手工薄饼
  • 冻焦糖爆谷朱古力
2021-07-03 161 浏览
星期五忙了一天唔想煮饭,去了帮亲公司附近的食肆。之前都有去食lunch 和叫外卖。今次终於可以现场即叫即食他们的必食拔丝咕噜肉!皮超薄和香脆,超锺意个甜酸汁! 一碟有11件,两人食。本身肉质系冧的但我夹的一半都系太肥或有咬不开的筋 😣😣定食有饭和两碟伴菜,分别是爽口、酸味味的莲藕和麻辣云耳。本身不食辣野,忘记咗叫他们转换别的配菜😣。我喜欢食这个手工pizza, 除咗以为「海鲜」会有几个种类,而不只是带子之外,对这个够薄、酱料份量适中的pizza都几满意。另一半就觉得个边唔够脆,有改善空间。

定食

千岛海鲜手工薄饼

2021-07-02
定食
2021-07-02 107 浏览
同朋友嚟食lunch,嗌左鸡皇忌廉意粉,鸡都几多,系淋既唔系鞋飒飒🤣忌廉汁都做得唔错,不过食落有少少咸,同埋加埋杯热咖啡,食到最後嗰几淡都有啲滞🤣🤣热咖啡都几好饮🤔可以自己加奶。因为汤系蕃茄西芹所以我要左沙律,如果可以加啲沙律酱就更好啦👍🏻68蚊嚟讲,有得chill住食真系好抵!😍
2021-06-19 230 浏览
唔明点解咁多笑哈哈。。。一开始见咁多笑哈哈以为好好食突登走过来排队排咗15分钟左右但真心失望🤦🏻‍♀️首先前菜个沙律超级酸😅叫咗个三文鱼蟹子蕃茄忌廉意粉,无蟹子不特止,仲要三文鱼粒系得几粒🥲 成个意粉完全冇蕃茄味,或者应该讲咩味都冇🥲个牛扒极度袖珍细块到一个点薯条超级幼😅(好似从来冇食过啲咁幼嘅薯条)感觉似系将薯条三兄弟切开一半再返炸但薯条三兄弟好食好多嗌咗个荔枝冰茶系ok的,嗌咗少甜,但可以再少啲甜下次即使唔使排队,请我食应该都唔会再食🥲真心唔值$100一个set
唔明点解咁多笑哈哈。。。
一开始见咁多笑哈哈以为好好食
突登走过来排队排咗15分钟左右

但真心失望🤦🏻‍♀️
首先前菜个沙律超级酸😅

个牛扒极度袖珍
细块到一个点
薯条超级幼😅
(好似从来冇食过啲咁幼嘅薯条)
感觉似系将薯条三兄弟切开一半再返炸
但薯条三兄弟好食好多

嗌咗个荔枝冰茶系ok的,嗌咗少甜,但可以再少啲甜

2021-06-19
2021-06-14 254 浏览
系openrice留意咗哩间cafe一段时间,啲评价都几好,咁前几日就同friend约埋一齐去食。即场walk in点知好似得罪咗啲侍应咁,好唔情愿咁安排咗个角落位畀我地,咁都算可能我地太敏感。结果一坐低嗌野,另一个𡃁妹侍应写野无啦啦对我地翻晒白眼,吓?得罪你啲咩呀?咁嘅态度啲野食最好系有翻咁上下质素,嗌咗夏威夷pizza同羊架,个pizza又无番茄味,又无菠萝味,小小成本都要悭。个羊架就不过不失,无咩特别,啲菜几新鲜。讲真,区内有好多高质嘅餐厅,无乜必要都唔需要系哩间畀钱买难受😅以後都唔会再帮衬哩间。
夏威夷pizza

个羊架就不过不失,无咩特别,啲菜几新鲜。
羊架

人大左发觉自己都几钟意食中菜果日搵地方食男友生日饭因为我自己整蛋糕既关系 想搵返间近屋企既点知俾我搵到间装修光鲜比较新派既而重点系 网上见每一个食过呢间餐厅既人都系推荐同一道菜大胆的说 咕噜肉系中菜入面既飞佛 所以我选择左呢度( ‾ʖ̫‾ )💡拔丝咕噜肉定食热烘烘 脆卜卜咁上菜夹起起仲做到拉丝既效果添视觉味觉都满足到呀 甜酸度适中 汁料味道浓左都几浓 所以碗饭相当重要食食下成碗饭俾我食哂添 ‪⸝⸝- ̫ -⸝⸝‬定食set 仲包两个小配菜麻辣云耳 同莲藕两款调味都好好唔算太食到辣既我 辣到适中 麻多过辣送菜又系一流 真心碗饭我食得多过男朋友呀(ᐡ⸝⸝- ̫ -⸝⸝ᐡ) 💡纽西兰肉眼扒点了个五成熟黎到都系过左火候 有点靱 呢个就比较一般喇不过粗薯条都好食既 同埋本身伴菜既沙律都唔少同两者间住黎食 又可以起到中和作用 唔会太热气✰ 可以半价加配餐牌内的餐饮 但不包括以下两款期间限定💡富士山特饮(爆炸糖柠檬梳打 )原本怕有着药水既外貌 会带着药水的味道点了少甜 甜道刚好唔算太差 上层既爆炸糖令口感不沉闷 饮饮下吸左一啖入口Click呖卡嘞咁 几过瘾 - ̗̀ ♡ ̖́-💡焦糖爆谷朱古力朱古力味几浓郁落单时
人大左发觉自己都几钟意食中菜
果日搵地方食男友生日饭
因为我自己整蛋糕既关系 想搵返间近屋企既
点知俾我搵到间装修光鲜比较新派既
而重点系 网上见每一个食过呢间餐厅既人
都系推荐同一道菜
大胆的说 咕噜肉系中菜入面既飞佛
所以我选择左呢度( ‾ʖ̫‾ )

💡拔丝咕噜肉定食

同两者间住黎食 又可以起到中和作用 唔会太热气
纽西兰肉眼扒
纽西兰肉眼扒

✰ 可以半价加配餐牌内的餐饮 但不包括以下两款期间限定

💡富士山特饮(爆炸糖柠檬梳打 )
原本怕有着药水既外貌 会带着药水的味道

2021-05-18
庆祝纪念
拔丝咕噜肉定食
2021-06-10 103 浏览
今日黎试吓呢间新蒲岗嘅小店,本身见到好多好评、所以满心期待,点知我同我朋友食完都觉得好失望...我就叫咗青酱鸡肉意粉、同埋富士山特饮~ 意粉食落冇乜味,而且食物嘅温度只系微暖、完全唔热,可能煮好已经摆咗一段时间?😅富士山特饮造型几岩打卡,但系味道唔系好得🙈 饮落系梳打水沟忌廉嘅味、少少怪怪的朋友叫嘅蕃茄海鲜乌冬同埋Dirty,佢都系话味道好一般... Dirty个杯系几特别嘅,系枯髅骨头嘅样💀☠️

富士山特饮

dirty

2021-06-07 74 浏览
店员服务超西冇人有笑容问问题十问九唔应食物好一般 得个样个蕃茄意大利饭 系金宝罐头味粉丝冇味 呀妈都整得好食过佢野饮完全唔值 我去茶记12蚊仲浓竟然卖45蚊??啲碗碟又有污渍叫个店员换一句好呀都冇就咁拎走再攞过黎就算一句说话冇讲过其实咁惨 不如唔好做啦东家唔打打西家罗
店员服务超西
冇人有笑容
问问题十问九唔应

食物好一般 得个样
个蕃茄意大利饭 系金宝罐头味
粉丝冇味 呀妈都整得好食过佢

野饮
完全唔值 我去茶记12蚊仲浓
竟然卖45蚊??

啲碗碟又有污渍
叫个店员换
一句好呀都冇
就咁拎走再攞过黎就算
一句说话冇讲过

其实咁惨 不如唔好做啦
东家唔打打西家罗
<<Thursday Couple 为食记👣😋>>今日难得嚟到新蒲岗,见到有间小店几特别,装修有几靓,事事正正咁☺️🥳所以就过咗嚟试吓啦估唔到佢Menu嘅选择真系几多,无论小食,沙律,西式,中式,小菜等等!😂😂佢都包罗万有🥰仲以为佢系cafe 嘢!原来系系中西合璧,fusion 嘢🥳🥳而且价钱又抵食,所以我哋二话不说,就入咗睇今晚食咩好🥰😋连Pizza同pasta都有㗎🤩😍当然仲唔少得risotto 同埋啲pasta ,如果想来锯扒,拍拖,呢到都有!😂🤣其实都系一个唔错嘅选择,因为佢嘅环境都几舒服!🥰开头就饮左一碗罗宋汤,味道都几浓厚,入面仲有牛肉添!☺️酸酸甜甜好开胃,小小嘅辣味调返出罗宋汤嘅香味🥳正!因为我哋都见到呢个好特别嘅特饮!☺️🥳好似富士山咁,🤣打卡首选,好靓,由下面渐变色上到上面,仲有啲泡泡,好吸引🤣原来呢杯系波子汽水味嘅饮品!男朋友话都几好饮,有正常波子汽水味,又有啲creamy 感,而且佢嘅外型真系好靓☺️有fu ! 😍之後呢杯系同Garrett popcorn 做crossover 嘅朱古力特饮😍😍立即心心眼!佢下面嘅朱古力超级浓超级浓!但就
<<Thursday Couple 为食记👣😋>>

而且价钱又抵食,所以我哋二话不说,就入咗睇今晚食咩好🥰😋

连Pizza同pasta都有㗎🤩😍

开头就饮左一碗罗宋汤,味道都几浓厚,入面仲有牛肉添!☺️
酸酸甜甜好开胃,小小嘅辣味调返出罗宋汤嘅香味🥳正!

原来呢杯系波子汽水味嘅饮品!

之後呢杯系同Garrett popcorn 做crossover 嘅朱古力特饮😍😍立即心心眼!佢下面嘅朱古力超级浓超级浓!但就唔会过甜,系可可味浓个种,加cream同埋朱古力酱都好正!🤣

另外锦上添花就系个爆谷,佢比较系焦糖味嘅甜味,平时一包咁食会好流,而家咁撘!反而几好🤣🤣果然系冇令人失望!Garrett 嘅爆谷真系最好食!🥰😋

主食叫咗个明太子带子忌廉意粉,佢有少少偏向和风嘅口味!😋但系口味绝对有惊喜🤩🤩同出面只系用忌廉去造成嘅白汁意粉完全唔同!!!!

佢嘅酱汁同埋明太子嘅味调得啱啱好!啲汁份量啱啱沾满左啲意大利粉上面😋😋fusion嘅感觉再,加上佢嘅带子好新鲜,味道好夹!仲有成六只咁多,好抵食!🥰🥰超级推介🤩

之後呢个系摆盘好靓嘅三杯鸡,咁佢就跟咗个莲藕同麻辣木耳小食!想不到!有惊喜!☺️☺️🥰味道好好,好开胃!酸酸地,麻辣味有够香!🙌🏼👍🏼

佢嘅三杯鸡好有住家饭嘅味道,食落去唔会觉得好咸或者出面好重味精嘅感觉,好温和!佢用咗好多葱头去爆香左啲鸡肉,好正!👍🏼

估唔到系新蒲岗都搵到间咁高质素嘅fusion菜,无论中式定西式,大家都可以嚟呢度拣自己锺意食嘅嘢!几正👍🏼👍🏼🤩🥰
2021-05-24 212 浏览
去开新蒲冈,当然唔少得发掘下呢区有咩隐世美食啦!因为最近都食得太多西式食物,唔太想再食意粉、汉堡包嗰啲😖,但见呢间cafe系行fuision 路线,就一於去试一试啦!店舖位置都几远离钻石山站,有兴趣嘅朋友就最好预留大约十五分锺左右行过去,或者可以搭巴士!-店内装修走简约路线,没有多余的装潢,但却有温馨的小cafe嘅感觉~-由於系夜晚去食,所以都系试咗主食,分别系一份千岛海鲜薄饼同埋一份拔丝咕噜肉~平心而论,佢地嘅Asian Food 类别,除咗中式之外,亦都有韩式同台式等,每一样都好吸引!希望有机会可以再去试下~✨拔丝咕噜肉 $92✨ 4.5/5今次令我最有惊喜,而且CP值最高嘅真系呢个拔丝咕噜肉!今个post会主力推介佢~喺等紧食物上枱之前,见到隔离枱嘅叔叔们都食紧呢个咕噜肉就知道食物质素有保证~而且一定系份量十足😮如果你平时都系食开半碗饭嘅话,呢个定食系绝对够两个女仔食😂,而且咕噜肉嘅份量可能都有成二十粒,我同友人share,每人都食咗起码八粒🤩个咕噜肉食落真系有不能言喻嘅幸福感😭,表面嘅拔丝晶莹剔透,但唔会痴牙或者硬过我条命,而系脆脆的,同入面包裹住嘅肉呈1:9嘅比例,而且肉汁都

✨拔丝咕噜肉 $92✨ 4.5/5
个咕噜肉食落真系有不能言喻嘅幸福感😭,表面嘅拔丝晶莹剔透,但唔会痴牙或者硬过我条命,而系脆脆的,同入面包裹住嘅肉呈1:9嘅比例,而且肉汁都丰富✨

另外,呢个定食亦附送两碟配菜,分别系麻辣云耳同莲藕,云耳同埋莲藕都够爽脆,亦都挂味,莲藕都切到系薄片,睇得出厨师嘅心思😌而且麻味较为突出,系满满嘅花椒味😍可以平衡返咕噜肉嘅油腻感