2025-07-06 0 浏览
📍VOON🗺️西環堅尼地城科士街46號G8-9地舖最近去左打卡堅尼地城新開嘅餐廳,由新加坡名廚Chef Edward Voon主理,提供casual fine dining,融合新加坡、香港、同法式風味。晚餐有4-course,6-course,同a la carte選擇,我地就叫左a la carte~ 前菜⚡️秘製蝦醬雞翼 $98單骨蝦醬雞翼鹹香味十足主菜⚡️黑椒肉蟹通心粉 $158呢個係類似用左黑椒肉蟹醬嘅Mac & cheese,微辣不過幾特別,融合左新加坡黑胡椒炒蟹嘅風味👍🏻⚡️炭燒沙爹雞飯(珍珠米)$248沙爹雞肉嫩滑,用左炭燒方式,而且個飯都好香!⚡️龍蝦咖哩喇沙 $318喇沙湯底蝦味好濃郁,少少辣,仲用上龍蝦🦞⚡️炭燒和牛西冷、紅酒汁 $588炭燒和牛幾嫩滑,呈粉紅色熟度,旁邊配有薯菜~甜品⚡️是日精選甜品 $78當日係班蘭蛋捲、椰糖、椰子gelato🥥兩款甜品都用左班蘭做主題,好有東南亞風味🌿見到餐廳仲有另一邊係賣零售產品,買左個大禮盒有曬手工曲奇、果仁脆糖、同埋菠蘿仔~ 聽店員介紹啲曲奇嘅醬底都係大廚親自炒製而成,當中有黑胡椒同喇沙味道,充滿新加坡風味!脆糖就有大大粒果仁,咬落好
📍VOON
🗺️西環堅尼地城科士街46號G8-9地舖

前菜
⚡️秘製蝦醬雞翼 $98
單骨蝦醬雞翼鹹香味十足

主菜
⚡️黑椒肉蟹通心粉 $158

⚡️炭燒沙爹雞飯(珍珠米)$248
沙爹雞肉嫩滑,用左炭燒方式,而且個飯都好香!

⚡️龍蝦咖哩喇沙 $318
喇沙湯底蝦味好濃郁,少少辣,仲用上龍蝦🦞

⚡️炭燒和牛西冷、紅酒汁 $588
炭燒和牛幾嫩滑,呈粉紅色熟度,旁邊配有薯菜~

甜品
⚡️是日精選甜品 $78
當日係班蘭蛋捲、椰糖、椰子gelato🥥
兩款甜品都用左班蘭做主題,好有東南亞風味🌿

見到餐廳仲有另一邊係賣零售產品,買左個大禮盒有曬手工曲奇、果仁脆糖、同埋菠蘿仔~ 聽店員介紹啲曲奇嘅醬底都係大廚親自炒製而成,當中有黑胡椒同喇沙味道,充滿新加坡風味!脆糖就有大大粒果仁,咬落好脆唔太黏牙,好味!菠蘿仔外貌十足一個菠蘿包,入面就係鳳梨酥餡,超可愛!買黎送禮都啱😋
2025-07-05 0 浏览
好耐冇食新加坡嘢啦,見到堅尼地城新開呢間即刻走咗去試😆果然冇令我失望!無論係環境服務同嘢食都非常到位👍🏻試咗佢哋三道菜嘅lunch set頭盤揀咗蕃茄沙律,畫龍點睛嘅薑汁油醋醬,入口有種置身東南亞嘅感覺,已經覺得調味好用心😋主菜揀咗炭燒沙嗲雞飯,一上菜已經聞到好香炭燒味🤤即刻食慾大開!雞肉燒得恰到好處,有辛香料嘅惹味,亦有沙嗲嘅甜味,融合得非常好👍🏻珍珠米飯粒粒分明比較有咬口,索晒啲醬汁,配合雞一齊食一流😋甜品見到有個咖喱魚蛋雪糕,覺得好得意😆咖喱配合椰糖原來係咁夾!連埋上面脆卜卜嘅豬皮粒食,成件事有衝擊但又balance到👍🏻呢間可以話係我近期食過最好食嘅新加坡嘢🤤下次一定會再嚟!佢哋仲有得買自家製嘅新加坡伴手禮,手工曲奇嘅醬料全部由主廚親自炒製💪🏻最有驚喜係黑椒菠蘿仔,融合咗新加坡同香港本土元素,唔會太甜好惹味😋堂食客人買產品仲有9折✨

Former AUOR Head Chef Edward Voon has opened his brand-new restaurant in Kennedy Town 🦀. Edward masterfully blends multicultural Singaporean flavors, refined Cantonese techniques, and classic French culinary approaches, creating uniquely flavorful and creative dishes. Must-try dishes include the crispy and fragrant Har Cheong Chicken Wings (💰HKD98) and the signature VOON Lobster Laksa Noodles (💰HKD318) – a flavorful laksa broth with umami and succulent lobster. We also tried their Oxtail Onion

Must-try dishes include the crispy and fragrant Har Cheong Chicken Wings (💰HKD98) and the signature VOON Lobster Laksa Noodles (💰HKD318) – a flavorful laksa broth with umami and succulent lobster. We also tried their Oxtail Onion Soup (💰HKD128) and Black Pepper Mub Crab Macaroni (💰HKD158) with a bold and aromatic black pepper kick. The Rock Pigeon (💰HKD288) with Five-spice, Parsnip and Vinegar Jus is also worth a try.

Do save room for desserts (💰98@)! The Pandan Lime Cheesecake and Pandan Panna Cotta are creative and delicious, offering a unique Singaporean twist.
Pandan Lime Cheesecake
VOON  Lobster  Laksa  Noodles
Pandan Lime Cheesecake
VOON  Lobster  Laksa  Noodles
2025-06-24 0 浏览
美食無國界,今餐有特色!平常吃Fine Dinning,不外乎法國菜、意大利菜、日本菜,或者中菜啦!點會諗到有人將馬來西亞,新加坡菜上大枱呢?估唔到可以做到咁好食,色香味俱全,仲要環境靚,氣氛好!呢間餐廳開咗唔係好耐,日日坐爆!昨晚終於食咗,一個字「正」!特別係個「喇沙面」應該係世一,回味無窮!五香乳鴿都係人間極品!因為成個Menu味道較濃,建議帶支白酒或者香檳就至夾!甜品就一般般,可能大熱天時,整杯雪糕或者布甸就會更好!
,回味無窮!五香乳鴿都係人間極品
2025-06-23
  • Lobster curry laksa noodles
  • Rock pigeon
  • five spice
  • parsnip
  • jus
  • Black pepper crab macaroni
  • Shrimp wuntun ‘douxi’
最近跟着經理到西環新開張的餐廳VOON嘗鮮,果然名不虛傳,難怪連藝人們也慕名而來。餐廳的裝修風格精緻且獨具品味,讓人一踏入便彷彿置身於高級Fine Dining的優雅環境中,氛圍非常舒適。特別推薦他們的燒雞炒飯,香氣四溢,米粒粒粒分明,配合燒雞的外皮香脆而肉質鮮嫩,鹹香恰到好處,令人一試難忘。乳鴿則烤得金黃酥脆,肉質多汁且帶有微微煙燻香氣,完美展現廚師對火候的精準掌控。甜品部分,餐廳提供的創意甜點同樣驚喜連連,口感柔滑細膩,甜而不膩,為整頓飯劃下完美句號。每一道菜都展現出廚師的巧思與創意,味道層次豐富,帶來滿滿的驚喜。這一晚的味蕾體驗真是一次爆發,令人回味無窮。期待下次再來探索更多美味!

期待下次再來探索更多美味!
2025-06-20
每道料理都讓人耳目一新,絕對是近期最令人印象深刻的用餐體驗!班蘭梳乎厘蛋糕 絕對係必點甜點——蓬鬆的質地入口即化,班蘭的獨特香氣與椰子雪糕嘅溫潤甜味完美交織 紅酒牛面頰配薯蓉 展現了創意組合—燉煮到極致軟嫩的牛頰肉,加埋濃郁醇厚的紅酒醬汁,絲滑綿密的薯蓉,隱約透出的東南亞香料香氣層次更豐富,係傳統與創新嘅精彩碰撞!

2025-06-15
  • 洋蔥湯
  • 紅酒牛面頰
  • 班蘭梳乎厘配椰子雪糕
得知星州名廚Edward Voon的新店在六月初落址堅尼地城 便決定今年父親節到訪品嚐’三地交融’的創意料理父親節的六道菜晚餐菜單首先餐廳會送上自家製的Focaccia 麵包鬆軟可口 配上獨家的Chilli Crab Sauce 揭開這場東南亞特色晚宴的序幕第一道蝦醬雞翼 主廚利用濃香的蝦醬醃製單骨雞翼 惹味香口 絕對是會讓人停不下來的美味小食然後是油甘魚沙律 新鮮的油甘魚魚生配上沙律菜及清爽酸甜的醬汁 十分開胃接下來是湯品是個人首推令人垂涎的法式洋蔥牛尾湯 湯頭濃稠配上熬煮多時的牛尾肉 口感豐盈鮮嫩 再融合各種香料 是一道十分考功夫的菜式第一道主菜是充滿新加坡風味的fusion菜式 主廚以當地聞名的胡椒蟹及西式Mac n Cheese為靈感 製作出芝士焗胡椒蟹通粉 胡椒蟹的味道十分突出蟹肉豐富 喜歡吃辣的朋友 是必點的菜式第二道主菜則較西式 慢煮牛面頰配上以牛油炒香的蘑菇 燉煮多時的牛面頰入味軟綿 (對女生來說 是份量十足的主食最後是新加坡不可缺少的特色 斑斕味疏乎釐芝士蛋糕配焦糖汁及椰子蛋糕 其實當吃到第二道主菜時已經很飽 但甜品一上桌 新鮮焗起的蛋糕傳出斑斕的香氣 令人不禁立刻品

父親節的六道菜晚餐菜單

最後是新加坡不可缺少的特色 斑斕味疏乎釐芝士蛋糕配焦糖汁及椰子蛋糕 其實當吃到第二道主菜時已經很飽 但甜品一上桌 新鮮焗起的蛋糕傳出斑斕的香氣 令人不禁立刻品嘗 疏乎釐質地的芝士蛋糕亦不會感到膩 再配合椰子蛋糕 十分滿足地完滿這場晚餐

另外 餐廳門口亦有推出具香港及東南亞獨色的零食 例如菠蘿包造型的鳳梨酥、餅乾、糖果等 經理當天亦讓我們一嚐喇沙及香檸味的餅乾及不同口味的焦糖糖果 個人最愛椒麻味的焦糖糖果 !忍不住購買了回家繼續細嚐 (在餐廳用餐的客人購買產品能享九折優惠哦!😋
2025-06-15
庆祝纪念