平常去越南餐廳都「無啖好食」,因為大部分餐點都添加魚露,主食不是生牛肉就是扎肉,全部都素食不宜。難得在觀塘有一間東南亞風味的純素私房菜,餐點好吃之餘,環境也精緻舒適,當然要去試試看!++++++++++++++++++++++++++++++私房菜位於工廈六樓,這棟工廈環境算光猛乾淨,入面也有很多不同種類的餐廳和商店,感覺都幾熱鬧和安全。環境很精緻,佈置很有心思,每盞吊燈看起來都不一樣,還有很多綠色小盆栽。地板和牆壁則走幾何圖案風,非常吸睛亮麗。這裡主要提供十道菜私房菜(HK$280),菜式會隨著季節不時更換,若果覺得十道菜太多,也有另一款六道菜(HK$160)的選擇。餐廳採全預約制,平日最少需要訂六位,假日則由兩位起。想要包場的話,只要15個人點HK$280的套餐就可以了。餐布也有心配搭過,每檯都不一樣。珊瑚豆腐生菜包 / 金絲米紙卷 / 越式素肝醬多士 / 椰香甘荀濃湯生菜包的「肉碎」是用海珊瑚和豆腐製成,吃起來酸酸的清新醒胃。米紙卷以越南著名的豬皮米紙卷作藍本,餡料則改用芋絲和豆干代替。高級版的越式法包三明治改以open toast形式送上,「素肝醬」是用果仁和菇製成,吃起來也有

平常去越南餐廳都「無啖好食」,因為大部分餐點都添加魚露,主食不是生牛肉就是扎肉,全部都素食不宜。難得在觀塘有一間東南亞風味純素私房菜,餐點好吃之餘,環境也精緻舒適,當然要去試試看!

地板和牆壁則走幾何圖案風,非常吸睛亮麗。

餐布也有心配搭過,每檯都不一樣。

高級版的越式法包三明治改以open toast形式送上,「素肝醬」是用果仁和菇製成,吃起來也有獨特香味,甜甜的很有趣。黃色的甘荀湯很濃很幼滑,因為使用椰奶散出陣陣椰香,上面還加了一些西芹粒和南瓜籽,喝起來口感更為豐富。

焗釀黃金腐皮包 / 越式甜酸錦滷窩粑 / 香茅脆豆卷 / 越式椰皇燴豆腐

中間的是越南家常菜式,使用椰皇水、椰皇肉來燴豆腐,跟平常吃的滷水豆腐感覺相近,但味道較甜也帶香茅味。釀豆腐入面加入藜麥,而且餡料很飽滿,吃起來就是滿足。另一個香口食物是脆豆卷,基本上是炸腐竹卷,但加了香茅調味。

砵仔芋頭蒸飯

用了芋頭和香菇蒸飯,吃起來香氣十足,上面粒粒的是碎金菇,讓人以後都不想吃白飯了。

黃耳桃膠黑糖水

最後來一碗很養顏的糖水,入面加了微微的薑,非常適合秋冬天氣呢。

Vegtopia 的店主是柬埔寨華僑,本身也是純素人士,所以菜式都很地道又能切合素食人士口味。東南亞風菜式就是以大量重料調味,所以會吃到很多香茅、香菜味。店家自家製的魚露以基本檸檬汁、糖等調味料調製,沒有海鮮味卻一樣能提升食物香味。想試試特色純素私房菜就趕快訂位吧。
2018-12-27
2018-11-08 1847 浏览
我唔係素食者 但每個月都會食一次素食餐廳環境好舒服 入到去一陣香茅味好清新十點關門但我地十點半先走 服務態度都好好 呢間私房菜有兩個Menu可以揀 每個月會轉Menu 我地二十個人都包左成個場第一次黎試左六道菜既Menu 一道一道菜上第一道菜-米紙卷(胡椒味超重!! 賣相Okay 另外材料有香葉未必每個人鍾意但我Ok )第二道菜-椰香甘荀湯(全餐最有味 味道可以,起碼有飲哂!! 湯有少少辣 口感有D似南瓜湯)第三道菜-米糕 (唔係平時食開"煙煙韌韌"既口感 有d似蛋黃粉粉地 味道尚可)第四道菜-雞啤菇(平時都鍾意食香茅 但呢道菜香茅配料過多 沙律係啤梨絲 酸酸甜甜都幾開胃)第五道菜-雜菌蒸飯(呢道菜可以話係食鼓油 因為個飯完全無味又干曾曾 連D菇都好干 好似浪費左D材料 難食指數5/5 我地大部分人都無食哂碗飯)第六道菜-糕點 (味道正常 有常見既椰汁千層糕,香蕉糕,仲有食極都食唔中既味道 但唔記得問係咩)總括黎講 成餐飯係愈食愈無胃口 如果你係全素食者可以黎試吓 但如果你係鍾意食肉或者濃味少少既食物 你一定唔會想黎第二次 **有屋企人係素食者表示唔會主動再黎**
我唔係素食者 但每個月都會食一次素食
餐廳環境好舒服 入到去一陣香茅味好清新
十點關門但我地十點半先走 服務態度都好好
第一次黎試左六道菜既Menu 一道一道菜上
第三道菜-米糕 (唔係平時食開"煙煙韌韌"既口感
有d似蛋黃粉粉地 味道尚可)
**有屋企人係素食者表示唔會主動再黎**
特別鳴謝:感恩店方回覆版主的詢問,令這post的介紹能夠更詳盡🙇‍♂ ⚀特別介紹「膳良豬」的親戚「膳良(豬)肝醬」 飯局其中一道菜是「越式素肝醬多士」,蘿蔔絲🥕的爽中帶微酸,牛油果🥑的香,以及可口的肝醬,令多士成為一道美饌。 據店方介紹,正宗的越式法包,豬肝醬及酸蘿蔔絲是基本及必要的材料。店方為使素食版的越式法包「誕生」,所以便研製了 以菇菌類及果仁為成份的素肝醬,更 自家腌製酸蘿蔔絲。店家的「素肝醬」,不會令🐷🐷受苦,絕對配得上「膳良」之譽 ⚁友情客串:VQ博士👨‍🎓介紹菜式 博士話,想唱返幾句歌先🎤🎤 「材料色彩鮮得很,十分之開心素食味道同用心,會嚇你一跳」Vegtopia的菜式,用料豐富,不論「金絲米紙卷」、「塔香素絲米片盞」、「椰香冬蔭公湯」等,均用上了多種的食材。即使是原本以為會是一道較簡單菜式的「風味茄子🍆」,也加上了雜菜粒作陪襯,並以鮮茄蓉及香料製成的醬汁作泳池,讓茄子們在泳池中沉浸一番🏊‍♂️,更添味美。 註:VQ~VegetarianQuotient,「素食能力商數」,VQ博士,即搵好路「素」的博士,相傳係IQ博士的親戚。以上詞語及角色純屬虛構,聊以一笑😆😆⚂來自越南的

特別鳴謝:
感恩店方回覆版主的詢問,令這post的介紹能夠更詳盡🙇‍♂

⚀特別介紹「膳良豬」的親戚「膳良(豬)肝醬」

⚁友情客串:VQ博士👨‍🎓介紹菜式

博士話,想唱返幾句歌先🎤🎤

「材料色彩鮮得很,十分之開心

素食味道同用心,會嚇你一跳」

⚂來自越南的「它」

越式乾撈檬的素札肉,是店方特意由越南買回來的✈,以麵筋製成,一款原味,另一款內裡加了木耳,使口感更多元化,吃起來更爽口。喜歡吃辣的朋友,可以在菜式中加入辣椒粉🌶。辣椒粉雖然不是一道菜式,但卻「人氣甚高」,很多朋友當晚都搶着召喚它,這小小的辣椒粉,絕對是嗜辣朋友味蕾的好朋友

⚃HAPPY AND SWEET ENDING---甜點雙輝

要食「雙輝」,唔一定要飲宴先有的。飯局去到尾聲,當大家都已經吃得十分滿足時,店方又再一次做出超出我們期待的舉動-----嘩😲,估唔到「椰香甜點」原來不只一款,原來係有兩款✌架!「椰青大菜糕」,以椰青及椰青蓉製成;而「班蘭糯米糍」外面有椰絲,內裏是椰絲及椰糖炒香而成。甜點雙輝,望落精美,食落甜美😋,為這晚的飯局劃上HAPPY AND SWEET ENDING

是晚飯局的餐單如下 (280元,共10道菜)

1 珊瑚豆腐生菜包

9 越南乾撈檬

10 椰香甜點

2018-08-18
2018-08-01 1535 浏览
小女子最近少食肉,友人特意介紹我嚟呢間越南素食私房菜!我哋湊夠6個人就book咗最早嘅位,都要1個月後,可想而知呢間餐廳幾受歡迎餐廳位於觀塘工廈,外觀就唔係咁討好;佢鄰近地鐵站,都幾方便嘅。餐廳入面唔係好大,一眼望哂得兩張長枱。當晚得我哋一張6人枱,包場咁,好private!呢度係私房菜,已經set好咗menu,我哋揀咗10道餸,超級超級飽同滿足!First course 係一個豆腐生菜包。個汁酸酸辣辣好開胃。然後就係呢個米紙卷。入面有啲生果,好 refreshing!第3個頭盤就係呢個扮鵝肝醬多士。個醬係菇菌嚟,好香好惹味!呢個湯真係不得了!酸湯嚟,有啲似冬蔭功!超好飲。佢哋仲準備咗啲乾辣椒片俾喜歡辣嘅朋友加落個湯度。主菜之一係呢個貌似沙嗲嘅串燒,原來係香茅炸腐皮之類嘅嘢,都幾濃味嘅。呢個越式蒸粉卷看似普通,但勝在夠皮薄餡靚!好味!一口素餃子好好味!呢個素菜咖喱伴米通好惹味,一啲都唔辣。但係食到呢度已經超級飽。呢個蒸飯好多料,個飯面鋪滿菇,飯入面有粟米、栗子、松子仁。加埋個秘製豉油,好好味!終於到甜品,真係超超超好味!楊枝甘露入面有芒果同一啲Q彈類似mochi嘅野,好好味!幾飽都要食

珊瑚豆腐生菜包

夏日滋味米紙卷
越式素肝醬多士

第3個頭盤就係呢個扮鵝肝醬多士。個醬係菇菌嚟,好香好惹味!
椰香酸檸湯

香茅串串燒
越式蒸粉卷

呢個越式蒸粉卷看似普通,但勝在夠皮薄餡靚!好味!

手工素餃子

一口素餃子好好味!
亞木咖喱配米通

缽仔野菌香蒸飯

終於到甜品,真係超超超好味!楊枝甘露入面有芒果同一啲Q彈類似mochi嘅野,好好味!幾飽都要食埋佢!

椰香楊枝甘露

亞木咖喱配米通
缽仔野菌香蒸飯
椰香楊枝甘露
2018-06-08 1340 浏览
年纪大左,都唔想食咁多肉,好開心發現左喱間咁特别嘅素食,中午食過覺得好掂,跟住即刻带埋家人來食晚餐,每款都睇得出好有心做出來,我最like係佢個炸雞鎚,做得好似,佢係用腐皮做,真係好好味,回味中仲有,裝修好有格調,靚
2018-05-09
今天下午請假與朋友到觀塘的Vegtopia Cafe吃午餐。恰巧是Vegtopia Cafe最後一個星期提供午餐。下星期開始暫停營業。12月1日起,逢星期五、六、日晚會提供私房菜。店員請我們留意其Facebook專頁的最新消息。 餐廳在一步出電梯便能看到的位置。地磚很有復古色彩。很美! 午市時段有很多客人。也可能是知道餐廳的午市快將暫停,所以都紛紛到來光顧。 餐廳的牆紙也有懷舊色彩。另一邊牆壁則是混凝土原貌,牆上掛上三幅色彩鮮艷的植物圖片。餐桌椅都是木製的。桌子比較小。很容易被食物佔滿空間。靠牆的有長形沙發椅。另有兩邊牆壁是單人高腳座位區。窄長的桌子也是木製的。 半開放式廚房的分隔牆壁鋪上彩色的正方形瓷磚。瓷磚有數個款式的幾何圖案。很喜歡這個設計!午市餐單有不少選擇。我們看了良久也不能決定。每款食物也想吃呢!主食有六款。包括椰香咖喱雜菜配飯 / 檬粉 / 法包、秘制越南札玉湯粉(pho)、越南凍撈檬、椰青燴豆腐配飯、喇沙湯米線和椰香菇菌冬陰功湯米線。但當時已有一款暫停供應。一款主食可配一杯免費飲品。免費飲品有三個選擇,包括金桔檸檬、黑糖薑母茶和青檸檬水。也可以八折優惠價錢選擇指定的飲品
恰巧是Vegtopia Cafe最後一個星期提供午餐。
下星期開始暫停營業。
12月1日起,逢星期五、六、日晚會提供私房菜。
店員請我們留意其Facebook專頁的最新消息。

餐廳在一步出電梯便能看到的位置。
地磚很有復古色彩。
很美!

午市時段有很多客人。
也可能是知道餐廳的午市快將暫停,所以都紛紛到來光顧。

餐廳的牆紙也有懷舊色彩。
另一邊牆壁則是混凝土原貌,牆上掛上三幅色彩鮮艷的植物圖片。

餐桌椅都是木製的。
桌子比較小。
很容易被食物佔滿空間。

靠牆的有長形沙發椅。
另有兩邊牆壁是單人高腳座位區。
窄長的桌子也是木製的。

半開放式廚房的分隔牆壁鋪上彩色的正方形瓷磚。
瓷磚有數個款式的幾何圖案。
很喜歡這個設計!

午市餐單有不少選擇。
我們看了良久也不能決定。
每款食物也想吃呢!

主食有六款。
但當時已有一款暫停供應。

一款主食可配一杯免費飲品。
免費飲品有三個選擇,包括金桔檸檬、黑糖薑母茶和青檸檬水。
也可以八折優惠價錢選擇指定的飲品(七款)。

秘制越南札玉湯粉(pho)

這是秘制越南札玉湯粉(pho),$56。

秘制越南札玉湯粉(pho)

白色的麵條很軟滑。
是幼扁的麵條。
容易咀嚼。
也不會有飽膩感。

湯頭十分清香。
有香料的味道,但我說不出來是甚麼……

札肉口感滑溜。
有黑胡椒在內,多了一種芳香的味道。

但我比較喜歡它的蔬菜。
蔬菜都煮得很軟腍。
(除了芽菜,是生的。)
有紅蘿蔔、白蘿蔔、西蘭花、椰菜花、秋葵和法邊豆。
很喜歡紅蘿蔔和白蘿蔔的味道十分清甜。

喇沙湯米線

喇沙湯米線,$46。

有番茄、秋葵、西蘭花、椰菜花、豆卜和豆包。

喇沙湯米線

這米線與台灣米線的口感差不多。

相比上述的湯粉,這喇沙湯米線會比較普通。
不是味道不好,而是在預期之中。

味道有少許辣。
也有椰香味。
湯頭的味道濃郁,不會太稀溜溜。

越南滴滴咖啡

我們同時點了店員推介的飲品 — 越南滴滴咖啡(多付$17)。

越南滴滴咖啡

上面的容器在咖啡滴漏完畢後可以拿開來。
可以看到上層深棕色的咖啡和下層白色的果仁奶。
果仁奶是店家自製的。

越南滴滴咖啡

店員說果仁奶質感厚稠,所以提醒我們要在咖啡熱的時候立即拌勻咖啡和果仁奶。

咖啡的味道像朱古力咖啡。
加了果仁奶的關係,口感很豐富。
也有剛好程度的甜味。

濃郁的咖啡令人感到飽足。
咖啡的口感順喉。

脆炸香茅豆卷(三件)

餐單上另有小食供應,共有七款。
包括脆炸香茅豆卷、炸越南春卷、越式蒸米糕、札玉濱海生菜包、越式法包三文治、羽衣甘藍牙車快和香葉藜麥白玉沙律配炸米片。
當時也有兩款小食是暫停供應的。

我們原本要點的越式法包三文治已售罄,改為脆炸香茅豆卷(三件),$36。

豆卷炸得外酥內軟。
朋友說像在吃KFC的雞腿。
可想而知,豆卷炸的程度是多少。

雖然有點燥熱,但是十分可口。
朋友覺得油份多了一點。
我卻認為是正常。
起碼不會吃得滿口都是油膩膩的。

豆卷有香茅的香味。
味道不錯。

四色椰汁杯

這裡也有甜品供應。
共有兩款,分別是四色椰汁杯和炸芋蓉網絲春卷配芒果醬。
是額外選購的。

我們點了店員推介的四色椰汁杯,$28。
(要店員推介是因為我們不能作出抉擇……)

四色椰汁杯

甜品的味道很好!
上層是椰汁,然後是芒果、煎蕊和綠豆。

椰汁很香。
芒果又甜又軟。
煎蕊口感爽滑。
綠豆則是軟腍的。

自家製辣椒粉

朋友嗜辣,店員向她推介自家製的辣粉。
連朋友都說有點辣。
所以我不敢嚐試。

越式的純素食品很少可以在香港吃得到。
只可惜餐廳營業至本星期為止。

午餐可以一個人來吃。
日後的私房菜不知道有何規則……

所以,如果要品嚐越南純素食品,便要把握最後機會。
只剩下明天和星期六營業了。

星期六另有特別小食供應。
包括珊瑚豆腐生菜包、金絲米紙卷配特調花生醬和酸檸湯餃子。
還要早點到餐廳光顧,以免食物售罄啊。
2017-11-09
越南滴滴咖啡
脆炸香茅豆卷(三件)
  • 脆炸香茅豆卷
2017-11-04 2041 浏览
話說當初見到有越南素食好開心一定要去試,因為一般香港既越南餐廳都係有肉既,而且佢價錢唔貴。但因為返工時間關係,基本上我放假/放工後餐廳都已經閂左。我同朋友去個日係星期四但紅日蒞,友人見紅日又工廠區都覺得可能會唔開門所以出門口前打左電話問一問先。接電話既係一個女人,佢同我朋友講話有開門,態度麻麻答完之後就 cut 線。之後到我地上到去搵極都搵唔到一間有開門既餐廳,仲以為自己去錯地方,終於發現間鋪根本無開門仲要貼左張紙寫住 10 月 1 - 6 號休息,個下真係嬲到核爆!首先,聽電話個個女人已經無禮貌!二,我地 5 號去唔係頭一日休息,點解咁可以答我地有開門?三,我地真係特登老遠蒞幫襯,但受完氣仲要食閉門羹?
但因為返工時間關係,基本上我放假/放工後餐廳都已經閂左。

首先,聽電話個個女人已經無禮貌!
二,我地 5 號去唔係頭一日休息,點解咁可以答我地有開門?

三,我地真係特登老遠蒞幫襯,但受完氣仲要食閉門羹?
2017-10-05
2017-10-07 1603 浏览
睇雜誌見到介紹, 咁岩去開觀塘, 一於試下。星期六的下午茶時間, 都幾多人, 要等。地方比較細坐位相對較少, 環境不錯。由於地點係工廈入面, 等位時間比較焗同熱。同朋友去食, 份量對於比較細食嘅我岩岩好。由於我不太喜歡素肉, 所以點左一個比較基本嘅凍檬, 仲有豆卷, 餐飲唔記得左走甜。朋友叫左Pho, 未食素可以試下, 幾得意味道也不錯, 但份量較少, 要另外叫小食, 豆卷。總結而言, 味道幾好, 算得上是健康素食, 汁醬香椰子/汁味, 掂凍檬幾清新。

越南凍撈檬 Vietnamese Cold Rice Vermicelli

青檸水

秘制越南扎肉湯粉 (Pho) Vietnamese Rice Noodles Soup

脆炸香茅豆卷 (4件) Fries Lemongrass Flavor Bean Curd Roll (4 pcs)

2017-09-23
等候时间
25 分钟 (堂食)
  • 青檸水
  • 脆炸香茅豆卷(4件)FriesLemongrassFlavorBeanCurdRoll(4pcs)
  • 越南凍撈檬VietnameseColdRiceVermicelli
2017-09-30 1141 浏览
係fb見到呢間新野,即刻去試!Happy friday通常都多人𠺢喇,但唔知呢間係咪太新,所以我地去到係waiting list 第一位。但其實有bar枱可以坐。等位期間,睇住menu先啦。有幾樣野都想試喎企企下,店員終於識變通。拉多張櫈去bar枱俾我地坐。#椰香咖哩檬粉#呢個係素菜,有茄子,翠肉瓜,豆卜,炸蕃薯等。上菜嗰時已經聞到勁香的椰香。個菜名無改錯丫不過個汁撈埋個粉,啲粉就有爛patpat的感覺。而且份量少左DD。佢對我來講,辣左少少。因為間野唔夠冷氣,食到我地出晒汗,我仲叫左熱野飲添杯金桔檸檬甜左少少,但夠大杯個fd叫左冬陰公湯米線,佢話唔辣。我覺得賣相出色。而且上菜都快下次再試其他菜式
係fb見到呢間新野,即刻去試!

企企下,店員終於識變通。拉多張櫈去bar枱俾我地坐。

杯金桔檸檬甜左少少,但夠大杯

椰香咖哩檬粉

下次再試其他菜式
2017-09-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
椰香咖哩檬粉
  • 椰香咖喱
2017-09-25 859 浏览
週末跟B先生到觀塘工廈食好西,上網見評語錯又係食素,岩哂我鐘意食菜菜既人;而B先生又可以食下假齋。不過呢⋯⋯等位等左45分鐘有多,我就覺得好耐啦⋯⋯我地未到1點上到去已經有好多人等,仲有人不斷黎等,可能係店內比較小位,如果平日non peak hours 黎會比較好。講番野食,個炸齋雞比有驚喜,好好味,又似雞🙊,特別是塊皮,上面d炸粉好似雞皮,其實都係腐皮。湯麵方面,我地叫左扎肉湯河、喇沙湯麵,感覺一般,喇沙不是正宗食開個種,比較重椰漿味,偏濃和甜。

喇沙湯麵
炸雞脾(豆卷)
喇沙湯麵
炸雞脾(豆卷)
2017-09-20 629 浏览
雖然未至於無肉不歡,但對傳統中式素菜的三色酸齋、冬菇豆腐菜、芋頭魚等都不感興趣,因此絕少光顧素菜館。知道這家是越式素菜館,新奇的組合卻令我躍躍欲試。來到已是下午2點半,卻仍然全場爆滿,店子又飄散著越式香料味道,立時滿心期待。由於部份小食只於週末供應,今天又時間不早,部份主菜經已售罄,所以選擇不多。選了扎玉湯粉,湯底沒有濃濃牛味,但也有另一番清香。素扎肉質感像素雞,混有粒粒黑椒碎,增添了口感與味道。金邊粉質地不錯,有彈性又不過軟,很對口味。凍黑糖薑母茶就只是一般即沖貨色,不過不失。可能吃慣肉,我覺得還是喜歡濃濃牛肉味的越式湯粉,不過偶然想吃清新點,這裡也是個不錯選擇。

知道這家是越式素菜館,新奇的組合卻令我躍躍欲試。

秘製越南扎玉湯粉
素扎肉片

凍黑糖薑母茶

凍黑糖薑母茶就只是一般即沖貨色,不過不失。

2017-09-16 607 浏览
其實本身已經慢慢轉為吃素,紅肉也已經盡量避免。這天同事說附近有時家聽說還不錯的素食餐廳,我們就來個Happy Friday,到這邊嚐嚐素菜Lunch。餐廳本身很小,位置不多,我們在旁邊等了一陣,問店員拿了Menu先看看。坐下就立馬點了咖喱雜菜配法包,餐飲點了黑糖薑母茶。咖喱汁很濃味,有點辣辣的,很對我胃口雜菜有很多種,蕃薯、青椒、豆、茄子等。法包熱辣辣,皮很脆,份量也夠黑糖薑母茶沒什麼味道,不夠濃。素菜通常都會給人淡而無味的感覺,這個咖喱卻有比想像的要好為了這個咖喱法包可以再來!而同事點的喇沙我嚐了一口湯,味道卻比較淡,她整體評價好像一般般。

坐下就立馬點了咖喱雜菜配法包,餐飲點了黑糖薑母茶。
咖喱汁很濃味,有點辣辣的,很對我胃口
雜菜有很多種,蕃薯、青椒、豆、茄子等。
法包熱辣辣,皮很脆,份量也夠

黑糖薑母茶沒什麼味道,不夠濃。

素菜通常都會給人淡而無味的感覺,這個咖喱卻有比想像的要好
為了這個咖喱法包可以再來!
2017-09-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 咖喱雜菜配法包
2017-09-05 566 浏览
服務人員完全沒主動招待客人,地方不大但叫了好幾也聽不到看不到 紮肉湯河,河粉硬又凍,湯不熱,只靠放多些香菜,但做不出越式風味 青檸梳打完全是杯青檸水值得一讚的的是甜品炸芋蓉卷配鮮香芒汁,味道及口感都不錯我是支持素食的,希望有所改善,努力

青檸梳打完全是杯青檸水

值得一讚的的是甜品炸芋蓉卷配鮮香芒汁,味道及口感都不錯

我是支持素食的,希望有所改善,努力

2017-08-27 814 浏览
Went here with a friend as we love seeking out new vegan/vegetarian restaurants. Ever since going vegan I've been craving a good bowl of pho! So when is saw it on the menu I had to give it a try. The restaurant is in a warehouse kind of building and tucked away, cute small atmosphere and lovely aura. The food came quickly and the service was good too, unfortunately the food was super bland and boring. Easily the worst pho I've ever had, wish there was a tastier broth and the soup wasn't hot but like warm when arrived. Overall because of how cheap the sets are (45-60HKD) I'd come back to try their braised tofu, or cold vermicelli but not for their pho.
Pho
2017-08-26
2017-08-25 635 浏览
為咗返工時間可以抖一抖氣,周圍搵好西是常識吧。繼續係成業街搵好嘢食,呢間係素食鋪。店鋪唔大,目測30人左右。去食個日,剛巧遇上淨一個廚師,小食就無得揀。(希望佢地已經請到啦)揀咗南瓜撈金邊粉,配料太多,略微蓋過南瓜味道,金邊粉煮得太硬,撈唔起。喇沙湯米線,有味,喇沙味淡左小小,唔夠辣。扎玉湯粉湯底算幾好,粉煮得幾𣺉。仲有一個點左椰香咖哩,係最好味,咖哩撈飯ok,佢個飯有糙米,夠健康。價錢唔貴,其實都ok嘅。
為咗返工時間可以抖一抖氣,周圍搵好西是常識吧。