2021-06-01 4605 浏览
同朋友喺附近想搵地方坐低饮杯嘢,本来对上楼cafe没抱太大期望,估唔到有惊喜😎食物质素唔错,下午茶几抵食添~ 原来cafe里面有好多只猫猫🐈🐈所以喺门口都要穿上一次性鞋套保持乾净!当日我哋叫咗三个餐, 共HK$240~性价比高~1️⃣「泰式冬阴功海鲜野菌忌廉意大利饭」超赞😋 净系睇名都觉得几特别,因为比较少意大利饭会做fusion加入冬阴功元素😏 估唔到餐厅系调味方面拿捏得几好,食得出有冬阴功味道之余又唔会太辣,risotto嘅质地亦都恰当,烟韧弹牙,唔会过硬👍🏼 配埋藜麦胡麻酱野菜沙律及饮品 (+HK3 转配URBAN CAFE 精选特调咖啡,冻饮)2️⃣ 小食餐:「芝士酱鸡翼」配饮品 (热美式黑咖啡, 不用加钱) 鸡翼炸到香脆,肉质都几juicy,芝士酱就唔系太浓味嘅~3️⃣ 「香辣蒜香烟鸭胸野菌橄榄油炒意大利面」,配藜麦胡麻酱野菜沙律,补差价配 (热)蓝花皇家伯爵荔枝红茶~ 意粉炒得Al dente,香口,整体不错~ 花茶睇见有荔枝加入嘅,不过饮落去味道就唔太突出~过了一个唔错嘅下午!💕 店子面积唔大,不过猫猫数量都几多,所以总会碰到猫猫走嚟走去可以拍下照🐱🐱🐱

当日我哋叫咗三个餐, 共HK$240~性价比高~

鸡翼炸到香脆,肉质都几juicy,芝士酱就唔系太浓味嘅~

3️⃣ 「香辣蒜香烟鸭胸野菌橄榄油炒意大利面」

2021-05-27
2021-04-21 6910 浏览
呢间人气良心cafe大家记得book左位先过黎避免要等太耐😋餐厅食物的性价比好高质素都唔错啱晒系到坐下倾下计👍🏻.🍴二人套餐👫($278)🍴餐汤及沙律餐汤系南瓜汤可以饮到啖啖南瓜肉🤤沙律菜都几fresh配胡麻酱好香😋🍴滋味二人小食拼盘(+$28)之前都食过好想食个肠但冇得单叫所以加左个拼盘🤣拼盘入面有薯角、法兰克福肠同唐扬鸡块份量都几多❤️每样都好新鲜整出黎好热大家要摊一摊先食😋🤣🍴温泉蛋烟肉野菌黄金卡邦尼扁意粉我个人都几锺意卡邦尼😋餐厅嘅温泉蛋做得啱啱好可以捞匀成个意粉令整体好有蛋香味配料又够多👍🏻🍴西班牙黑毛猪肋骨配薯菜本身好锺意食Ribs之前食过都唔错❤️好入味好juicy同埋焗到刚好唔会好难切所以同朋友黎食都好易分😋🍴Oreo脆脆特浓朱古力(+$17)好推荐呢杯朱古力差唔多次次都系拣呢个🤣本身朱古力嘅味已经好浓郁配埋oreo好香~如果再多d oreo碎碎就更好❤️🍴香橙柠檬菠萝红茶(+$20)饮落好清新好fresh😋酸酸甜甜茶底都几香配埋一齐都几解腻😍餐厅性价比真系几高重要有良心💛回头率极高🤣📍 URBAN Cafe (旺角)旺角弥敦道566-568A号侨建大厦2楼
🍴二人套餐👫($278)
🍴餐汤及沙律

🍴滋味二人小食拼盘(+$28)

🍴温泉蛋烟肉野菌黄金卡邦尼扁意粉

🍴西班牙黑毛猪肋骨配薯菜

🍴Oreo脆脆特浓朱古力(+$17)

🍴香橙柠檬菠萝红茶(+$20)

餐厅性价比真系几高重要有良心💛回头率极高🤣

📍 URBAN Cafe (旺角)
旺角弥敦道566-568A号侨建大厦2楼
  • 西班牙黑毛猪肋骨
  • Oreo脆脆特浓朱古力
2021-04-08 55 浏览
出开油麻地,第一时间就谂起呢间餐厅,上次食过印象唔错,决定再次帮衬。🥗藜麦胡麻酱野菜沙律(跟餐)同上次食嘅沙律菜唔同左做法,不过比起千岛酱沙律我更爱呢个藜麦胡麻酱,感觉更健康。🥣 是日餐汤Soup +$8和上次味道一样,浓郁creamy嘅忌廉汤。🥩 烧纽西兰牛肉眼扒(今次选了配百里香汁 和薯菜)Grilled New Zealand Beef Rib Eye $89上次食嘅系黑松露汁,今次特别试下百里香汁,有淡淡香草味,又唔会过咸盖过肉味,个sauce唔错。肉眼扒炭烧表面,内里肉质亦唔会过靱。🍛泰式青咖喱鸡肉野菌忌廉意大利饭 $58Risotto with Chicken and Mushroom in Green Curry and Cream Sauce呢个饭对我黎讲真系偏辣(利申:系一个完全唔食得辣嘅人),不过就系要辣辣地先够开胃,多野菌,钟意食辣嘅人应该会很喜欢。☕️ 意大利朱古力咖啡Hot Mocha (跟餐补差价+$17) 及 意大利焦糖咖啡Hot Caramel coffee (跟餐补差价+$10) Mocha 和 Caramel coffee 唔算劲浓味嘅咖啡,啱我😆。🧇

🥗藜麦胡麻酱野菜沙律(跟餐)

藜麦胡麻酱野菜沙律(跟餐)

🥣 是日餐汤Soup +$8
和上次味道一样,浓郁creamy嘅忌廉汤。

餐汤

烧纽西兰牛肉眼扒

🍛泰式青咖喱鸡肉野菌忌廉意大利饭 $58

泰式青咖喱鸡肉野菌忌廉意大利饭

Mocha 和 Caramel coffee

🧇比利时窝夫配是日雪糕 $58
Belgian Waffle with Ice cream

比利时窝夫配是日雪糕

窝夫热烘烘配上榛子味再混合面包碎嘅雪糕🍦,还有忌廉一齐食。

🍗芝士酱鸡翼$48 (14:30後先有得order)
Chicken Wing with Cheese Sauce

芝士酱鸡翼

热辣辣嘅酥脆鸡翼,沾上淡淡嘅芝士酱,出面脆卜卜,鸡肉都腌得很入味。
2021-04-08
藜麦胡麻酱野菜沙律(跟餐)
餐汤
烧纽西兰牛肉眼扒
泰式青咖喱鸡肉野菌忌廉意大利饭
Mocha 和 Caramel coffee
比利时窝夫配是日雪糕
芝士酱鸡翼
  • 藜麦胡麻酱野菜沙律
2021-03-20 7731 浏览
系猫猫呀系猫猫呀黎有猫猫既cafe,当然系为左猫猫啦,入门前有部机自动包住你只鞋唔好整污糟入到去都几多人,但同时都几多猫,仲有好多唔同既品种,好得意cafe既环境简洁舒适,不过为左俾猫猫有足够空间,坐就无平时啲cafe凳咁舒服,不过有得同猫猫玩都抵啦餐牌就正常cafe西式野,意粉扒甜品咖啡特饮咁,价钱意外地抵餐汤南瓜忌廉汤,南瓜味好浓,沙律同步上枱,精美,性价比高黄金炸蒜卡邦尼烟肉扁意粉,卖相相当唔错,似白汁多过卡邦尼,入口食落味道都ok,咸淡适中,白汁浓味,面挂到汁但汁唔太多,卡邦尼黎讲无咩蛋味,份量都够既青柠薄荷蜂蜜绿茶,个样真心好靓,青柠味好出几好,饮落其实偏甜,但好彩有薄荷叶清一清,refreshing劳苏食推介 —— 烧纽西兰牛肉眼扒配黑松露烧汁当你黎猫猫cafe咁玩猫梗系主角而都预咗食物系入得口已经ok,点知出现左烧肉眼,卖相仍然系不错,一切入口牛味非常香浓,肉腍而滑,烧得扒边香口,实在相当好味黑松露汁好味得黎唔会抢牛味,肥位都有煎香,牛脂味好出好正薯条系粗薯,香脆而味道都好好味,整碟实在高质到惊香橙柠檬菠萝红茶,卖相依然一流,非常吸引,味道都唔错,鲜果,唔会好多糖味,饮啖
系猫猫呀系猫猫呀
入到去都几多人,但同时都几多猫,仲有好多唔同既品种,好得意

餐汤南瓜忌廉汤,南瓜味好浓,沙律同步上枱,精美,性价比高

餐汤(南瓜汤)

沙律

黄金炸蒜卡邦尼烟肉扁意粉

卡邦尼扁意粉

青柠薄荷蜂蜜绿茶

劳苏食推介 —— 烧纽西兰牛肉眼扒配黑松露烧汁
牛味非常香浓,肉腍而滑,烧得扒边香口,实在相当好味
黑松露汁好味得黎唔会抢牛味,肥位都有煎香,牛脂味好出好正
薯条系粗薯,香脆而味道都好好味,整碟实在高质到惊
香橙柠檬菠萝红茶,卖相依然一流,非常吸引,味道都唔错,鲜果,唔会好多糖味,饮啖再食扒

烧纽西兰牛肉眼扒配黑松露烧汁

肉眼扒

香橙柠檬菠萝红茶

成餐饭惊喜左
茶餐厅多少少既价钱,但食物质素好,饮品卖相正,个牛直情惊,而仲要玩猫猫先系主角
不过又唔系完美,因为猫猫好多都唔太跟人,摸佢好多时会走,除咗啲熟客/员工,Tips:带个袋去会有倍数机会被猫咪宠幸

#不定期会有猫喂食时间
#除食嘢时都可以系餐厅行黎行去同猫玩都好爽

烧纽西兰牛肉眼扒配黑松露烧汁
肉眼扒
香橙柠檬菠萝红茶
2021-03-16 4792 浏览
自细好喜欢宠物猫猫,所以特别喜欢来今日的餐厅,又可以一边用餐,一边近距离亲亲牠们,推开门已经有几只可爱猫猫 ,来欢池迎我们,客人入餐厅前必须戴上鞋套及清洁液搓手, 做足卫生措施,用餐时,可爱的猫猫一时跳上你的枱上, 一时跳上你的大腿上亲亲你, 逗得大家开心透了。二人套餐$278有餐汤,沙律,头盘,主食及饮品, 十分丰富和抵食。是日餐汤是日南瓜汤, 香甜美味, 仲食到一丝丝南瓜肉添。爽脆沙律菜配上新鲜鲜蕃茄仔, 伴着酸酸沙律酱,真是令人胃口大开。滋味两人小食拼盘(追加$28)即叫即制的小食拼盘,热呼呼、香喷喷,每款炸到金黄酥脆,令人垂涎,炸鸡外皮香脆可口,鸡肉滑溜Juicy,肠仔皮脆肉嫩,配上粗身薯角,沾上甜酸茄汁, 滋味得令人停不下来。温泉蛋烟肉野菌黄金卡邦尼扁意粉卡邦尼扁意粉完全沐浴在忌廉汁中, 香气十足, 先轻轻把温泉蛋叉开, 金黄色的蛋黄缓缓流下, 拌匀後与滑溜野菌及香口的烟肉一起吃,每口丰富而滋味, 津津回味。安格斯牛肉手工竹炭汉堡配薯角黑色的竹炭汉堡包, 卖相吸引, 热烫烫的手打安格斯牛肉、半溶芝士及新鲜蕃茄和生菜, 夹在松软的汉堡包里面,分量十足,大口咬下去,口感超级丰富,

二人套餐$278
有餐汤,沙律,头盘,主食及饮品, 十分丰富和抵食。

滋味两人小食拼盘(追加$28)

温泉蛋烟肉野菌黄金卡邦尼扁意粉

安格斯牛肉手工竹炭汉堡配薯角
黑色的竹炭汉堡包, 卖相吸引, 热烫烫的手打安格斯牛肉、半溶芝士及新鲜蕃茄和生菜, 夹在松软的汉堡包里面,分量十足,大口咬下去,口感超级丰富,牛肉十分软稔,充满肉汁,加上半溶芝士,是无比的邪恶和吸引, 伴碟的粗身薯角,入口热烫烫,愈吃愈过瘾。

精选特调咖啡
特调咖啡,入口细味到绕舌的咖啡香, 香滑甘醇。

草莓荔枝红莓乾花茶(+$31)
草莓荔枝果茶以蜡烛台座热, 上枱时 ,传来阵阵果香,入口先是馥郁荔枝香气, 跟着是草莓及红莓的香甜,清新解腻, 香甜迷人。

抹茶雪山心太软($25)
抹茶雪山心太软, 轻轻叉开松软的蛋糕 , 流心抹茶缓缓流出,抹茶回甘而不涩,甜度适中, 及配上一球滑溜云呢拿雪糕,味蕾大享受。

2021-07-07 0 浏览
今日落雨天阴阴咁☔️行街唔太方便,於是同朋友决定搵间cafe坐低,食下野倾下计仲好。落雨天,凉凉地,突然好想饮暖粒粒嘅野🍵见到呢间cafe有几款花茶都几吸引🌸最後简左蓝花皇家伯爵荔枝红茶, 入口茶味几足,仲渗透淡淡嘅花香同果香,有种回甘嘅清香,喉咙觉得几滋润☺️身体仲慢慢暖和番。一壶花茶可以同朋友两份饮😆花茶一直有蜡烛系壶底保温🕯维持茶嘅温度,花同埋果肉愈煮愈出味添。 前菜想食健康同light d, 所以叫左个金文不芝士挪威烟三文鱼意大利黑醋沙律🥗三文鱼嘅片数都唔少架,仲砌成朵花,摆盘有落功夫😌沙律菜都几新鲜,我最欣赏嘅系芝士粒🧀真系好好味,淡芝士中和番沙律酱同埋黑醋嘅浓味😋主菜叫左香煎红鲷鱼柳🐟鱼柳嘅调味都唔错😊只系鱼柳边边嘅肉煎过头,略为硬左d, 鱼肉嘅嫩滑度有点逊色,不过锺意食香口d同结实d嘅鱼肉都可以点呢道菜,大致上都唔错嘅😚薯角几新鲜,点蕃茄酱食一流😆最後再食埋甜品,甜品叫左朱古力心太软🍫最期待就系里面嘅朱古力酱流出黎嘅时刻,朱古力酱甜中带点苦,系我锺意嘅味道🥰不过呢个心太软嘅外层同我以往食过嘅心太软有d唔同,外层冇焗到好脆,微脆偏软多一d, 质感比较绵,但原来咁样都几好食👍🏻反

最後再食埋甜品甜品叫左朱古力心太软🍫最期待就系里面嘅朱古力酱流出黎嘅时刻,朱古力酱甜中带点苦,系我锺意嘅味道🥰不过呢个心太软嘅外层同我以往食过嘅心太软有d唔同,外层冇焗到好脆,微脆偏软多一d, 质感比较绵,但原来咁样都几好食👍🏻反而觉得冇咁热气,心太软仲搭配雪糕同埋忌廉🍨热热嘅朱古力酱加埋冻冻嘅雪糕,心满意足啦🤎🤎

2021-07-04 0 浏览
超多猫猫嘅Cafe,都一样有好野食。消毒做到足,着埋鞋套入场,就可以同猫猫大玩特玩!二人餐好抵食,300蚊有Salad 有汤,有Pasta 又有Main,同埋饮品!前菜正正常常!呢个芝士黑松露意大利饭我觉得都ok, within 呢个budget 都ok, 饭软硬适中,但有少少冻咗!呢个猪肋骨我就几钟意,配嘅意粉系超出想像嘅好食!!猪肋骨有好浓嘅sauce ,调味足!Soda 好饮薰衣草鲜奶,薰衣草味淡甜品加埋岩岩好!
超多猫猫嘅Cafe,都一样有好野食。
消毒做到足,着埋鞋套入场,就可以同猫猫大玩特玩!

前菜正正常常!

呢个猪肋骨我就几钟意,配嘅意粉系超出想像嘅好食!!

猪肋骨有好浓嘅sauce ,调味足!

Soda 好饮

薰衣草鲜奶,薰衣草味淡

甜品加埋岩岩好!

URBAN CAFE有得玩猫猫,更重要系良心消费!记得上去之前要BOOK位呀,只系6点钟,已经坐满哂个二人餐包咁多野食都系呢个价,抵呀~中女梗系要热野。大大壶花茶,每壶补返 $31差价,感觉上对自己好啲呀!橙色系香橙柠檬茉莉花茶,红色系洛神红莓莓乾花茶。都系好润喉,仲好足够,舒服~~套餐包左两个沙律,够哂清肠胃~餐汤系南瓜汤,满口都系一丝丝南瓜同忌廉,超足料!我地仲加左 $28 有个小食拼盘!真系唔小呀!样样都新鲜炸起,热辣辣!食到停唔到口,食哂到饱饱地。我拣左个「西班牙黑毛猪助骨+意粉」。睇个样好似黑蚊蚊,仲惊会好韧。点知一督就散,超软超林,猪肉仲好入味~ 有惊喜!意粉仲用蒜头炒过,超香~主食我拣左「即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利饭」。意大利饭真系好浓郁,满口都系芝士同忌廉,仲有劲香的黑松露呀!同埋都照顾返香港人口味,煮得啲饭淋啲,正宗的意大利饭实在太硬了。一边食,一边同猫仔玩,一边睇文宣,好多事情都未敢忘记,但不敢记起。食饭时都要提住大家呀。呢度的猫仔都好友善,只只都好靓仔,有性格,好得意。话咁快就食完,90分钟好快就过,真系饱到揽住个肚呀,除左果腹,仲对同路人的支持,特别满足
URBAN CAFE有得玩猫猫,更重要系良心消费!

记得上去之前要BOOK位呀,只系6点钟,已经坐满哂
个二人餐包咁多野食都系呢个价,抵呀~
香橙柠檬茉莉茶; 洛神花红莓莓乾花茶
套餐包左两个沙律,够哂清肠胃~
餐汤系南瓜汤,满口都系一丝丝南瓜同忌廉,超足料!
南瓜汤
呢度的猫仔都好友善,只只都好靓仔,有性格,好得意。
话咁快就食完,90分钟好快就过,真系饱到揽住个肚呀,除左果腹,仲对同路人的支持,特别满足。希望 urban cafe 生意越做越旺啦!
2021-05-30
香橙柠檬茉莉茶; 洛神花红莓莓乾花茶
2021-06-29 0 浏览
同朋友相聚,旺角真系一个方便既地点,正好CAFE系朋友公司隔离,就黎试一试!贪心想食多款美食既金牛座就拣左个四人套餐,4个主食大家都可以试一下!首先到餐汤意外地奶味好香浓,配上足量南瓜蓉,好开胃,又可以安抚一下肚皮。饮品叫左2盅花茶,会配埋烛台,直到所有野都食完,茶都仲系温热既!玫瑰花香非常消济,食西餐最岩饮。主食PIZZA新鲜焗起,芝士仲可以拉丝,务必趁热食!另外仲有青蟹籽大蚬大葱忌廉扁意粉, 青蟹籽初时以为系D咩份子料理,但味道意外好食,好快就清左碟!最好食系个猪助骨,好嫩,骨肉分离,唔易分开肉同骨,唔会过老过硬,脂肪比例岩岩好!牛脷蟹籽意大利饭都好食!上晒色,牛脷口感软熟,冇腥味,蕃茄解腻,愈食愈想食!
主食PIZZA新鲜焗起,芝士仲可以拉丝,务必趁热食!
青蟹籽大蚬大葱忌廉扁意粉
热朱古力
跟餐沙律

黑毛猪肋骨
2021-06-29 0 浏览
外卖了两个午餐,但两个都不能维持水准,一个是香辣蒜香鸡软骨野菌橄榄油炒意大利面,今次口感非常辣,辣到每食一啖都要饮水,另一个是芝士肉酱意大利面,非常酸,酸到流眼泪。另外,餐厅用胶杯盛装热饮,塑胶制品会溶出塑化剂等化学物质。
2021-06-21
外卖自取
2021-06-26 115 浏览
Mongkok 惊喜嘅猫猫餐厅,终於可以预约到咗!我都觉得非常之开心,成晚落嚟,原自己唔特别猫猫,但系佢哋啲食物好高质,所以真系食得好满意。同朋友叫咗个,二人餐觉得比较抵食。主菜方面我哋拣咗日式青蟹籽大蚬大葱忌廉扁意粉。扁意粉一直系我最爱,好有口感,好好味。巴马火腿拉丝水牛芝士手工pizza,新鲜即焗,非常香脆。而且cheese拉丝邪恶,好有芝香。滋味2人小食拼盘,法兰克福肠,鸡块,薯角。丰富之余好脆口。
滋味2人小食拼盘,法兰克福肠,鸡块,薯角。丰富之余好脆口。
2021-06-26 125 浏览
💬 旺角嘅😻cafe,入面真系好多猫猫,啲猫猫都唔惊人,不过就多数都摊喺度休息😹想同佢哋亲近就可能要主动啲去撩佢哋玩喇~.呢间cafe嘅食物味道唔错,但份量少,价钱偏贵,相信系因为要养埋啲猫咪🙈 如果锺意猫嘅话就应该觉得可接受嘅~.我哋4个人叫咗个4人餐,好似$538,加咗个小食拼盘$48同埋蕃薯条$58,都唔系真系好饱😹.🔹日本青蟹籽大蚬大葱扁意粉:见识少第一次食青蟹籽,不过食落同普通蟹籽好似差唔多? 蚬唔算真系大蚬但都几新鲜,意粉口感啱啱好少少实唔太淋有啲咬口👍🏻.🔸即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利饭:芝士味同黑松露味都好香浓,虽然系忌廉但系又唔会好漏~.🔹西班牙黑毛猪肋骨配薯菜:虽然猪味比较淡,但系意想不到地淋!而且外面嗰层带点焦香,入面一啲都唔乾🤤.🔸挪威烟三文鱼拉斯水牛芝士手工薄饼:我唔食烟三文鱼,但朋友话唔错。个薄饼唔系好薄嗰种,而系有少少厚度,但系外面脆入面有啲软熟,芝士味都好正☺️.🔹小食拼盘全部野都麻麻哋。蕃薯条几好食,炸得脆卜卜再加啲枫糖浆喺面~.**唔系试食嚟架!成餐饭都真金白银俾钱!
**唔系试食嚟架!成餐饭都真金白银俾钱!

• 即磨芝士黑松露野菌大啡菇忌廉意大利饭
  • 日式青蟹籽大蚬大葱忌廉扁意粉
2021-06-26 89 浏览
.📍URBAN Cafe 📍香港旺角弥敦道566-568A号侨建大厦2楼每次想玩猫就会去这间楼上cafe😂点了个猪肋骨配薯菜、芝士黑松露意大利饭、青蟹籽大蚬忌廉意粉跟小吃拼盘(香肠、唐扬鸡块跟薯角),猪肋排的肉炖的很软很入味,是微酸带甜的味道,很轻易就可以肉骨分离,薯角炸的也很酥脆,意大利饭上面的芝士量很足,不是洒的芝士粉而是一片一片刨出来,所以味道特别浓郁,绝对是重口人士的爱😍意粉上面的绿色蟹籽很特别,酱汁不会过分厚重,吃起来完全不会腻🥰配上我最爱的炸鸡块简直是太爽啦❣#foodiblum西式
📍URBAN Cafe
📍香港旺角弥敦道566-568A号侨建大厦2楼

#foodiblum西式

2021-06-25 86 浏览
一定一定一定要book位先黎🙈每次黎到见门口咁多人等位都觉得攰!但呢间啲猫猫任摸唔嬲,见佢地咁cute心情真系会好好。佢地会跳上你脚,跳上枱,但小心唔好比佢地食我地嘅野食呀🤭野食方面都好好,pizza好好食,放耐左条边都唔会硬!但每人有最低消费,记得留意!