📍Umami (薄扶林)薄扶林數碼港道100號香港數碼港艾美酒店大堂1樓==============================餐廳位於數碼港艾美酒店1樓位置,除了室內位還有好大面積的戶外位,戶外位置有一個設計非常日式的魚池,坐位擺放有足夠距離,坐得非常舒服😌餐廳整個裝修同氣氛都好日式,如果唔係聽到車聲都唔知原來旁邊係馬路,狗狗可以坐係椅到一齊食,職員服務態度非常專業,隨時都留意住我地有咩需要並且立即安排同處理👍🏻👍🏻==============================前菜(漬鮑魚)鮑魚肉質彈牙,唔會一咬就爛,而且一直有湯汁滲出來,鮑魚下面仲有件白蘿蔔,同樣吸滿鮑魚汁而且唔苦同無渣刺身杯刺身好新鮮,即使厚切都唔會有筋,凡立貝中間仲有微微咸味滲出和風汁燒三文魚🐟三文魚超厚身,外層燒到好香脆但入面魚肉唔鞋,配上牛油醬味道好好鐵板蘋果味噌燒伊比利亞豬胺🐷豬胺應該用左慢煮方式去煮,因為豬胺本身無肥膏但又一d都唔鞋,仲好多肉汁,伴碟d蔬菜都超好食白桃雪葩伴青瓜粒,哈蜜瓜及柚子泡沫雪葩味道好清新,微微酸味配上新鮮白桃味道,再加埋哈蜜瓜同青瓜粒味道好有層次,好難得食到禁高質ge甜品🍧
📍Umami (薄扶林)
薄扶林數碼港道100號香港數碼港艾美酒店大堂1樓

前菜(漬鮑魚)

刺身
刺身好新鮮,即使厚切都唔會有筋,凡立貝中間仲有微微咸味滲出

和風汁燒三文魚🐟

鐵板蘋果味噌燒伊比利亞豬胺🐷

白桃雪葩伴青瓜粒,哈蜜瓜及柚子泡沫
2024-06-09
庆祝纪念
纪念日
2024-06-08 0 浏览
今日去左Umami食lunch呢間餐廳係喺艾美酒店入邊嘅日本餐廳 價錢當然比出邊日本餐廳較為貴點咗個天婦羅天丼 要三百幾蚊 質素當然有返咁上下🤪🤪有帶子,和牛,蝦天婦羅 每樣食材都非常之出色餐廳環境闊落坐得好舒服👍
今日去左Umami食lunch
點咗個天婦羅天丼 要三百幾蚊 質素當然有返咁上下🤪🤪
有帶子,和牛,蝦天婦羅 每樣食材都非常之出色
餐廳環境闊落坐得好舒服👍

天丼
天丼
2024-04-02 167 浏览
Umami位於香港數碼港艾美酒店(Le Méridien Hong Kong, Cyberport)內,是間日本餐廳🇯🇵 酒店亦是寵物友善酒店,可以帶同狗狗來staycation或餐廳的室外座位用餐🐶🐾 而Umami的室外area很漂亮,像個日式小庭園✨Umami與紐約護膚品牌MALIN+GOETZ HK合作,以品牌經典佛手柑及草莓香氣為靈感推出「春日果漾」下午茶,每位客人更可免費獲贈MALIN+GOETZ禮品套裝一份💖 (HKD530 for 2 persons)鹹點:🤍明太子玉子燒🤍日本大根甘辛煮配黑豆甘露煮🤍炸紫蘇葉雞軟骨丸🤍火灸鮟鱇魚肝豆腐沙律甜點:🤍士多啤梨大福🤍士多啤梨千層酥🤍栗子羊羹🤍抹茶紅豆卷🤍櫻花水信玄餅🤍沖繩黑糖布甸下午茶賣相十分漂亮,每款食物都做得很精緻😍 而且有別於一般西式下午茶,Umami的下午茶都是日式食物,非常適合不喜歡吃scone/三文治的朋友🙈 而食物味道也非常有驚喜,每款都很不錯呢~😋📍Umami - 薄扶林數碼港道100號香港數碼港艾美酒店大堂1樓

鹹點:

🤍櫻花水信玄餅
🤍沖繩黑糖布甸

下午茶
「春日果漾」下午茶
Very friendly staff and amazing service. I’m a sybarite so being pampered is nothing new for me but this place is remarkable, they pamper you a lot and make you feel really very special.I was surprised at the quality of food and its presentation. My mouth is watering by just thinking about it now. The overall ambience was very cozy, we didn’t feel like leaving, specially the outdoor garden, the tables were far apart giving you a sense of privacy and the staff were not overbearing, but always av

The overall ambience was very cozy, we didn’t feel like leaving, specially the outdoor garden, the tables were far apart giving you a sense of privacy and the staff were not overbearing, but always available when you need them.

We enjoyed our time there and are definitely going back to them.
2023-04-19 1267 浏览
完全唔似喺香港樓底好高,空間感好足,人手好充裕,四周冇乜人,落地玻璃望藍天同外園,景觀唔會好密集星期六有set brunch HKD688我地選擇單點。壽司併盤壽司好細件,魚生係薄切天婦羅拼盤HKD260 啱啱炸起好香口,蝦新鮮,個粉唔錯,有冬菇,南瓜同茄子甜品拼盤抹茶係有爆炸糖💥,估佢唔倒,整體賣相同味道都一般串燒自選,有幾個選擇,粟米🌽…我地就揀咗牛,雞,秋葵同菇,唔可以重覆,其實係小食當佐酒🤭點咗三杯飲品🍸,係bar tender 即場調嘅,每杯HKD110, 我要嗰杯係茘枝,唔太甜橙嗰杯有個波波最賞心悅目之後行岀小庭園,有小錦鯉池,仲有龜,有幾張檯同太陽傘,感覺好寫意好療愈😌😌
完全唔似喺香港
星期六有set brunch HKD688

我地選擇單點。
壽司併盤
壽司好細件,魚生係薄切

天婦羅拼盤HKD260
啱啱炸起好香口,蝦新鮮,個粉唔錯,有冬菇,南瓜同茄子

甜品拼盤
抹茶係有爆炸糖💥,估佢唔倒,整體賣相同味道都一般

橙嗰杯有個波波最賞心悅目

2023-04-15
2022-11-25 1368 浏览
sunday brunch ,with relaxing indoor seats :appetiser- duck breast fillet ; fish with rods ; fish liver ; potato crab & avocado salad ; sashimi & sushi ; roast foie gras , interesting .main- crispy skin salmon fillet ; panfried pork slices ; miso soup & bowl of rice , fulfilling .dessert- chocolate mudcake & cheese cake ,along with pairing wine , enjoyable .overall fine and fresh ingredients , plus some of unique tastes , friendly services ,there nice outdoor garden just nearby ,i would go for mo
sunday brunch ,
with relaxing indoor seats :

appetiser-

main-

dessert-

plus some of unique tastes ,
friendly services ,

i would go for more other dishes next time .
2022-11-20
  • salmon  fillet
2022-08-22 1477 浏览
早排放假入咗數碼港走走,再嘆個Weekend Brunch $688/位入到去真係好舒服, 靜靜地唔太多人,個感覺就係去咗旅行放空咁,當日勁好天氣心情加分呢個日式Brunch都好豐富,前菜都有五款㗎😋「牛油果蟹肉薯仔沙律」開胃清新,另一款係一盤三點「合鴨煮、鮟鱇魚肝、三文魚親子啫喱配開心果醬」擺盤精緻味道不錯接住係「刺身及壽司拼盤」,吞拿魚腩肥美牡丹蝦鮮甜,仲有兩款係「香煎鵝肝伴威士忌汁」及夠薄漿炸脆「天婦羅拼盤」主菜有六款選擇,「柚子味噌燒法國有機春雞配茄子」燒得不錯雞肉都算嫩滑,試埋另一款「吉列日本和牛配黑松露醬伴南瓜蓉」呢個需另加$250,個味道配搭都好夾,入面仲有隻溫泉蛋,另會跟埋日本米飯及味噌湯,我坐窗邊位望住出面魚池及烏龜慢慢嘆🐟🐢感覺好正啊~
接住係「刺身壽司拼盤」,吞拿魚腩肥美牡丹蝦鮮甜,仲有兩款係「香煎鵝肝伴威士忌汁」及夠薄漿炸脆「天婦羅拼盤」
2022-08-19 1993 浏览
星期六和朋友走到薄扶林一帶house warming,見時間尙早,就直接在附近醫一醫肚再去朋友家。來到艾美酒店的日本餐廳Umami吃個午餐。餐廳樓底夠高,一派和風路線,有戶外用餐區,養著錦鯉和烏龜,沐浴在陽光下,好不寫意。正好這裏提供的weekend brunch 合我們心意。套餐包括前菜、主菜和甜品,也可以按個人喜好加入wine pairing。不過這個weekend brunch我們只需要選主菜,因為這個餐包括所有前菜。先來的是前菜三點,有合鴨煮、鮟鱇魚肝、三文魚子啫喱。牛油果蟹肉薯仔沙律鋪面的是一個蟹肉小山,下面的薯仔蓉幼滑,輕怡又清新。再來的刺身壽司賣相精美。刺身有吞拿魚腩、油甘魚、牡丹蝦,件件鮮甜肥美。壽司則有平目魚、酒煮鮑魚、帶子,飯不算多,一口一件剛好。接下來的鴨肝煎得兩邊焦黃,伴威士忌汁,油香滿溢又有酒香。天婦羅拼盤有海蝦、南瓜、番薯和日本穴子。炸得輕身又脆口。主菜選了柚子味噌法國有機春雞配茄子,春雞小小的一隻但肉很多。雞皮金黃而肥膏不多,直接連皮食亦不覺膩。雞肉保持鮮嫩多汁,醮上一旁的香䓤、柚子味噌醬,帶點微酸更能食出嫩滑。另一主菜則加錢點了吉列日本和牛配黑松露醬伴南
接下來的鴨肝煎得兩邊焦黃,伴威士忌汁,油香滿溢又有酒香。
天婦羅拼盤有海蝦、南瓜、番薯和日本穴子。炸得輕身又脆口。
另一主菜則加錢點了吉列日本和牛配黑松露醬伴南瓜蓉。肥中肉厚的兩件外皮炸得金黃但透著微粉紅,看得到的透明油脂夾雜其中。
黑松露醬味道很香,加上蛋汁,配炸得香口的吉列和牛,送飯一流。牛肉的油香,松露香和菌香共冶一爐。望住窗外的翠綠景色,令人心曠神怡。最後再吃件有質素的甜品,感覺心滿意足,可以開始餘下大半日的行程了。
2022-07-31
2022-07-12 1354 浏览
放假想去下遠離鬧市嘅地方,岩岩裝修完真係好靚好新,食飯前去左佢隔離個lounge,latitude 22飲下酒,夠幽靜同埋舒服晚餐開始前,上左份豆腐海膽作開胃小食,配番杯Suntory 生啤,鮮味十足第一道刺身拼盤,個拖羅好高級,油脂多,香滑口感,其他刺身都好新鮮第二道燒物,本身以為秋葵,但食落好似西班牙pardon pepper,好開胃,雞翼同牛舌都好好食到主菜我地叫左天婦羅,豬鞍同埋西京燒,個人鍾意食魚,西京燒個魚真係好值得一試,天婦羅皮薄肉厚,鎖住食物嘅水份,味道唔錯多謝Kat,Kennis,服務好周到,都主動同我地傾計,介紹餐牌同酒店,廚師Aki,Gary精心準備嘅日式美食,關心我地食物岩唔岩口味酒店好多靚畫,設計都好新穎,中環站都有shuttle bus 直接到酒店,方便好多

2022-07-07 1054 浏览
Umami服務同食物水準一向都高質,裝修完梗係要試下,環境變得靚左,果度d staff好親切又好好service. Kat仔細講解menu俾我地知,好貼心咁為我地挑選食物,Kennis每次把食物上枱都會為我地介紹食物。食物,環境同服務都係100分,果然酒店餐廳係無得頂!可能大家會覺得去數碼港食餐飯好遠,但其實佢地中環有接駁車送你來往香港站,15分鐘就到。所以好方便。完全唔覺得唔方便呀。所以會再去食。下次要再叫多d款式食。😍
食物,環境同服務都係100分,果然酒店餐廳係無得頂!