2021-03-09 704 浏览
2021年3月9日 因有事要到荔枝角前一晚特意search 附近的餐廳見到呢一間好多好評 🤩於是經OpenRice訂座 2位 午餐 仲有 78折✅原本book左2:30 但預錯時間出門口 最後2:45 先到 非常抱歉😿(知自己會遲到嗰陣特登打咗電話告知職員 餐廳嘅職員非常有禮貌 服務態度好好❤️)呢個係lunch menu:我地叫左5號餐,香煎紅星石斑魚柳羅勒醬意粉煎魚柳做得非常好 外脆內嫰 而且份量非常足 羅勒醬意粉嘅份量正常 不多亦不少 可能會有較注重健康的客人會覺得意粉有點多油但我覺得配上羅勒香草味 這樣才好吃😋 仲有7號餐,煎豬肉眼扒配松露薯蓉因為我唔食牛 所以叫左豬肉眼扒 好多餐廳煎豬扒都會煎到好乾身好硬 但呢到熟到啱啱好 入面keep到唔乾之餘出面亦有煎香味 而且真係好大份!做開gym食得多肉嘅男朋友食都話份量夠😍松露薯蓉嘅香味都做得好好 唔會太重但係食落去又有松露味🥸至於個玉桂蘋果 我就唔系太識評論 因為我本身唔太中意食蘋果同酸味嘅嘢🤪我哋其中一個套餐加咗$38 要餐湯同甜品 兩個人share一份都已經好夠✅今日嘅餐湯係南瓜甘筍湯如果期待想飲比較重南瓜味嘅南瓜湯嘅朋友 呢一
2021年3月9日

7號餐

今日嘅餐湯係南瓜甘筍湯
如果期待想飲比較重南瓜味嘅南瓜湯嘅朋友
呢一個湯未必會太適合
因為佢比較似南瓜蔬菜湯 有南瓜味但甘筍味會更加出 不過都係因為咁 佢個南瓜湯唔係好’結‘
唔會飲完個湯就飽咗或者有好’濟‘嘅感覺
整體來講都唔錯

甜品係 熱情果奶凍
成個奶凍都幾大個 奶凍好重奶香味 美中不足就係佢唔夠滑 如果可以滑啲一定更加好食
P.s個人唔太中意熱情果籽加奶凍嘅口感 不過挑開佢唔食都冇乜大問題

Lunch time 兩個人夾埋食左 $200 大件夾抵食 食物有高過outback嘅水準 價錢唔貴 非常之滿意❣️

仲有儲印仔嘅優惠卡
2021-03-09
7號餐
2021-03-07 224 浏览
先後去咗兩次,真係好食又抵食,服務態度真係好!cp值高起出尼個價錢的收穫,簡單如兩杯咖啡都唔錯👍🏻貪心追加$15意粉仲要係誠意之作👍🏻👍🏻兩餐嘅食物質素好👍🏻👍🏻連餐湯都係大滾👍🏻通常都被忽視
貪心追加$15意粉仲要係誠意之作👍🏻👍🏻
兩餐嘅食物質素好👍🏻👍🏻
連餐湯都係大滾👍🏻
通常都被忽視
2021-01-29
  • 南瓜湯
  • 香煎紐西蘭肉眼扒配燒汁
2021-03-01 224 浏览
疫情反反覆覆,見呢個月好似穩定反啲就去荔枝角長沙灣探吓朋友去工廈探完朋友,走嘅時候俾呢間店嘅門囗吸引到就行埋去望吓睇餐牌介紹都有d興趣,引起左我食慾,就推門入去試吓見個環境又有花、有搖椅,青青綠綠好有文青feel,坐低之後就選左個set lunch和飲熱檸茶香烤香草羊架三支骨配薄荷乳酪醬:羊架要左7成熟,等左一陣終於送上,睇賣相好靚三支好厚肉嘅羊架,切開羊肉見到鮮嫩嘅粉紅色,入囗肉質嫩滑加上自家制薄荷乳酪醬,更加美味再配上甘筍、青椒和菜苗做伴碟,令到羊架冇噤油膩還有囗感幼滑嘅薯蓉,另到增加飽肚感,居然可以在工業大廈找倒間噤美味嘅食店,下次有機會可以試埋其他美食
疫情反反覆覆,見呢個月好似穩定反啲就去荔枝角長沙灣探吓朋友
去工廈探完朋友,走嘅時候俾呢間店嘅門囗吸引到

香烤香草羊架三支骨配薄荷乳酪醬羊架要左7成熟,等左一陣終於送上,睇賣相好靚

香烤香草羊架三支骨配薄荷乳酪醬

三支好厚肉嘅羊架,切開羊肉見到鮮嫩嘅粉紅色,入囗肉質嫩滑

香烤香草羊架三支骨配薄荷乳酪醬

加上自家制薄荷乳酪醬,更加美味
再配上甘筍青椒菜苗做伴碟,令到羊架冇噤油膩
熱檸茶
2021-02-25
香烤香草羊架三支骨配薄荷乳酪醬
澳洲草飼肉眼扒🐂呢個價錢就呢個味道算係咁啦🤣咬落爆汁有肉味😛薯蓉同個扒係夾既🤤🤤不過就無乜驚喜😳不過不失帶子羅勒醬意粉🍝帶子岩岩熟超嫩又大隻😍😍羅勒醬真係要配海鮮🦞增肥必食因為爆多油🤣🤣🤣芝士蛋糕🍰又無紐約芝士蛋糕咁重口味🤣又唔係日本輕芝士咁輕盈😌芝士味都出又唔係好甜🤗一淡加一大淡cream🤤哇 係幸福既味道🥳🥳-🚻🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟廁所同餐廳都有一段小距離🏃不過都ok乾淨起碼地下無乜水💧但係咁岩無提供紙巾🧻
澳洲草飼肉眼扒🐂

帶子羅勒醬意粉🍝

芝士蛋糕🍰
🚻🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟
1K
2021-02-21 135 浏览
荔枝角一向出名多工廈 約朋友食飯,經過呢度環境優美 好有放鬆既感覺 就選了這間。餐牌選擇多,樣樣都想試 可惜只得兩個人 好困難地選了兩款set澳洲草飼肉眼扒配秘製燒汁- 整得剛剛好 唔會過淋過硬 仍然好juicy 好有牛味 配埋個黑松露薯蓉 好creamy 又滑 黑松露味好香 果然呢間真係無令我失望 配埋肉眼真係無敵!All day breakfast- 賣相好靚 有水煮蛋牛油果多士 茄汁豆 煙肉 香腸 蜜瓜 薯餅同埋沙律 超級豐富類非常多 每樣都有2份 同朋友share唔洗爭 份量件件都足料 大讚!一定會再encore!

一定會再encore!
2021-02-19 1303 浏览
星期六和友人相約到荔枝角香工血拼一下,血拼前都要醫下個肚,所以在openrice上找到了Ulyssa ,貪其近地鐵,加上樓上餐廳,應該人比較少。可是想不到人氣頗強,午餐時間全滿,要等位!餐廳走綠色小清新路線,門口位置有鞦韆,讓人打卡。店內亦放了不少植物,有點鬧市綠洲的感覺。我們選了牛扒和羊架這兩個配搭。牛扒是澳洲草飼牛,足有8安士重,$118價錢有這個質素的確抵食!牛扒夠厚,一邊仲有幼滑薯蓉。加上紅蘿蔔、青椒、粟米等伴碟,顏色豐富,賣相也不俗。重點是牛扒夠厚,5成熟剛好,牛味也濃!羊架更驚喜,有3大枝,而且枝枝肉厚。羊肉是嫩紅色的,那自家製的薄荷乳酪醬簡直畫龍點睛。甜酸的味道將羊架的味道昇華!午餐的價錢但的確有晚餐的質素,味道和價錢都令人很滿足。可惜甜品已售罄,不然的話會再試埋個甜品先收手。這文青小店有誠意,值得一去。

2021-02-07
用餐时段
2021-02-19 76 浏览
——🙇🏻‍♀️好似好耐冇推介好食嘅餐廳🍴😂今次終於唔係講伏野‼️📍荔枝角@UlyssabyAldou😙平平無奇嘅門口 但入到去裝修都幾有feel 🧜‍♀️因為都食左有一段時間 所以有啲細節都唔係幾記得😂🌸 #南瓜🎃湯一飲落去好rich 好似飲左成個南瓜😂🌸 #卡邦尼意粉 份量剛好 意粉🍝都掛汁 有彈性🌸 #香燒澳洲肉眼扒叫左五成熟 切開係粉嫩 擺盤🤩👍🏻 食落好有牛味——⚡️環境 3/5⚡️食物 3.5/5⚡️服務 3/5🙈價錢中上 但食物質素都ok 可以一次 建議襯非繁忙時間去 人少啲會再chill d 😂✌🏻———Ulyssa by Aldou (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心2樓203室#winfat#winfat荔枝角
——

⚡️環境 3/5
⚡️食物 3.5/5
⚡️服務 3/5

———
Ulyssa by Aldou (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心2樓203室

#winfat#winfat荔枝角
  • 南瓜湯
  • 溫泉蛋卡邦尼意粉
  • 香煎紐西蘭肉眼扒配燒汁
  • 澳洲八安士西冷扒配燒汁
2021-02-16 73 浏览
收工喺荔枝角同朋友食個lunch,去咗地鐵站附近嘅一幢大廈。今次去嘅係一間Cafe,有午市套餐,有需要嘅仲可以加錢餐湯同埋甜品😎😎😎😎 朋友仔叫咗一個厚切豬扒配薯蓉,我當然就揀返我最熱愛嘅漢堡套餐。 漢堡套餐包埋薯條,份量好大,啱晒我呢個大胃王🤣🤣🤣漢堡中間夾住嘅蕃茄、生菜、漢堡扒仲有芝士🤤🤤🤤🤤🤤好足料好好味。 厚切豬扒都有令人喜出望外嘅地方,首先佢真係好大塊😵😵😵😵心諗咁大塊嘅豬扒好難煮得熟,點知煮得好平均,肉質都唔錯。 另外想講嘅就係佢有個靚打卡位😆😆😆啱晒鍾意影相打卡嘅foodie😎😎

2021-02-11 81 浏览
限聚令下依架都唯有約朋友食晏就, 今次我地就去左位於億利工業中心食Ulyssa by Aldou其實好方便, 出地鐵站行兩步就到門口感覺好文青, 令人感覺舒服首先黎既係羊排, 我地叫左七成熟, 食落好嫩口, 完全唔會有蘇味, 沾佢既三個醬各有唔同既風味, 最緊要係咩? 係咁好味既羊排竟然有三舊, 大食既男仔都唔會怕餓親, 抵食跟住黎既食漢堡餐, 好大舊, 好多料, 而肉都幾多肉汁, 煎得岩岩好, 令人好有滿足既感覺, 而薯條都幾香口, 絕對唔係一般貨色咁交行貨另外個SET係有跟飲品的總結食物都幾唔錯, 係咁方便既位置上, 係同朋友吹水既好地方
限聚令下依架都唯有約朋友食晏就,
其實好方便, 出地鐵站行兩步就到

門口感覺好文青, 令人感覺舒服

另外個SET係有跟飲品的

2021-02-06
用餐时段
2021-02-03 109 浏览
呢間餐廳好好坐,環境寬敞、裝修靚、而且夠光猛,衛生都唔錯。服務員好有耐性,我上次去食嘅時候都有講解個餐牌上面嘅食物。嘢食方面,佢哋嘅菠蘿雞扒漢堡包好好味,個包皮好脆,雞扒煎得好香又有肉汁。個薯條調味幾好,唔會太咸又有燒烤既香味。唯一可以改善嘅就係如果嘢飲嘅選擇種類可以更多(例如有無糖可樂俾我哋呢啲減肥人士選擇)咁就更好啦!整體而言,呢間餐廳環境好,服務好,衛生好好,嘢食都唔錯。好適合約埋朋友喺假日嚟食嘢傾偈。
2021-01-20 223 浏览
有事做黎左荔枝角,周圍都係工業大廈,唯有上網搵下有咩好野食。 西餐廳喺正工廠大廈入面,入去環境唔算好大間,但係裝修同設計都幾有心思,主要係花草及木系嘅格調,係工廠大廈入面可以話係別樹一格。 我都忍唔住喺張鳥籠椅度,影咗幾張打卡相🥰。 手打牛肉煙肉芝士漢堡配薯條 $88 一咬個包,好鬆脆!芝麻味好香😋夾住塊牛肉漢堡加芝士,肉質咬落唔會鬆散,肉汁超豐富!!! 配上清甜嘅番茄生菜,食多個都仲得!‼️好食指數8/10 ‼️推介指數8/10 澳洲草飼肉眼扒8安士 $118 外層煎得幾香口,我叫咗5成熟,內裡肉質紅嫩,唔會鞋口。 牛扒上有燒汁,旁邊有芥末汁,點啲食可以解膩。 ‼️好食指數8/10 ‼️推介指數9/10 🎃南瓜湯 $10 味道唔太濃,但有南瓜甘甜味。濃稠度亦幾好,飲落軟綿綿。‼️好食指數7/10 ‼️推介指數8/10 Green tea Latte $21 有勁多cream,抹茶味夠濃,latte 飲落好滑身。‼️好食指數8/10 ‼️推介指數8/10 紅棗杞子洛神花茶 $24 飲落幾清甜,酸酸甜甜解膩一流!‼️好食指數8/10 ‼️推介指數8/10

我都忍唔住喺張鳥籠椅度,影咗幾張打卡相🥰。

手打牛肉煙肉芝士漢堡配薯條 $88

手打牛肉煙肉芝士漢堡配薯條

配上清甜嘅番茄生菜,食多個都仲得!

澳洲草飼肉眼扒8安士 $118
澳洲草飼肉眼扒8安士

外層煎得幾香口,我叫咗5成熟,內裡肉質紅嫩,唔會鞋口。

牛扒上有燒汁,旁邊有芥末汁,點啲食可以解膩。

‼️推介指數9/10

🎃南瓜湯 $10
南瓜湯

味道唔太濃,但有南瓜甘甜味。濃稠度亦幾好,飲落軟綿綿。

‼️好食指數7/10

Green tea Latte $21
Green  tea  Latte

有勁多cream,抹茶味夠濃,latte 飲落好滑身。

紅棗杞子洛神花茶 $24
紅棗杞子洛神花茶

飲落幾清甜,酸酸甜甜解膩一流!

Green  tea  Latte
紅棗杞子洛神花茶
  • 澳洲八安士西冷扒配燒汁
2021-01-15 124 浏览
Great value for money brunch place in an old industrial building! The interior is nice and cozy. I recommend the all day breakfast since their egg benny is delicious with a lovely hollandaise sauce! The egg benny was perfectly runny with a rich hollandaise sauce seasoned perfectly. The only downside was that they used plain white bread under the egg benny which became very soggy with the egg on top. If they had used a nice sourdough it would have been perfect. Also recommend the chicken spinach risotto which was light and flavourful with crispy chicken!
  • All  day  breakfast
2021-01-14 97 浏览
With limited time for lunch on a work day this place ticks many boxes, can reserve online, good service, food served in good time and comfortable seating.Lunch sets includes selected drinks or you can upgrade to a soup set for extra $10 or soup & dessert set for extra $38.Food is well presented with overall good standard.

pumpkin soup

Pork ribeye

flat white

linguine woth garoupa

星期日難得有👵🏻👴🏻爺爺嫲嫲幫手湊住小朋友, 可以同老公兩個撐枱腳。揀左呢間未去過, 網上評價不錯同最重要一點 - 星期日都有營業既Ulyssa by Aldou。雖然位於🏭工廈入面, 但裝修也頗具心思, 就算餐廳面積不大, 也專登整左個打卡位比客人影相, 就算只是純欣賞也不錯, 有小清新既感覺。我地點左野菌🍄牛肝菌意大利飯, 手打和牛肉.煙肉芝士漢堡配薯條, 凍檸檬茶同跟餐加$24叫左一杯芒果士多啤梨乳酪沙冰。野菌牛肝菌意大利飯 - 意大利飯煮得軟硬適中, 粒粒分明。充滿菇菌香味。不錯。手打和牛肉.煙肉芝士漢堡配薯條 - 我只食了薯條, 新鮮好味, 外脆內軟。老公就話牛肉不錯, 肉味夠也juicy。不過奇怪佢地點解無落醬汁只係放左塊芝士調味。芒果士多啤梨乳酪沙冰 - 呢個非常滿意呀, 飲得出係用新鮮既芒果同士多啤梨整成既, 酸酸甜甜好味道, 最驚喜既係佢上面舖左一層厚厚既鲜忌廉, 既能增加層次感又令杯沙冰更順滑香甜, 大加分。連我既甜品胃都滿足埋。我鍾意Ulyssa by Aldou 的食物沒有加多餘既調味, 使用新鮮既食材, 運用烹調技巧將食物既優點帶出。

芒果士多啤梨乳酪冰沙

芒果士多啤梨乳酪沙冰
芒果士多啤梨乳酪冰沙
  • 芒果士多啤梨乳酪沙冰
2021-01-06 112 浏览
今日想試下特別啲嘅樓上餐廳,咁啱見到openrice有優惠,下午茶有78折嘅優惠,就即刻訂咗呢間荔枝角嘅餐廳。店舖嘅裝修夠曬文青,啱曬鍾意打卡嘅我。朋友嗌咗一個野菌牛肝菌意大利飯,味道濃,但係意大利飯嘅質感咁做得唔夠好。而我就嗌咗一個香煎紅星石斑魚柳羅勒醬扁意粉,聽個名好似好勁咁,其實我覺得塊魚柳就一般,只係煎咗嘅一塊雪藏魚柳無咩味道,不過羅勒醬扁意粉就整得幾好食。要讚下兩個菜式嘅擺盤都非常之靚,打卡一流。美中不足嘅係套餐唔跟咖啡,要轉飲咖啡就要加錢呀。另外發現加左嘅小食蜜糖雞翼幾好食,可以一試。