2024-04-29 0 浏览
兒童餐味道超級難食,presentation 也完全不吸引,相片與真實大大不相同,而生果還是變壞了。另外蜆肉香菇微辣意粉,從來未食過咁難食的意籾,冇也味道,冇辣,乾涸的意半身。。居然還是在UCC - one of my favourite cafe in the past。還有煎三文魚扒,上碟好似朔膠做的,一点也沒有煎過的檥子。唯一咖啡仍可以,但冇進步。太可惜了。坐底個時,本來打算食完正餐,再食甜品,但經歷了以上超難食的體驗,信心完全崩潰了。omg.

還有煎三文魚扒,上碟好似朔膠做的,一点也沒有煎過的檥子。
唯一咖啡仍可以,但冇進步。太可惜了。
omg.
2024-04-29
2024-04-17 29 浏览
銅鑼灣有幾間UCC,Sogo地牢就最逼。銅鑼灣廣場嗰間就有自然光,又坐得闊落,唔係咁多人識,不過冷氣有啲勁,啲熱飲凍得好快…呢度假日會有All Day Breakfast,可以再加一個又熱又香嘅croffle,充完電先再shopping 🙂。

• Croffle
2024-04-01 109 浏览
這café 長期都有人排隊,今日無乜人,試一下。已經是三四點,全店滿座。下午茶都幾抵食,$73-$98包飲品,因為單點咖啡也是$55, 所以茶餐是比較抵食。蜜糖檸檬法式多士$73雖然叫法式多士,感覺比較似炸麵包多一啲。這法式多士口感香脆,但保留麵包質感,輕輕嘅甜味,無乜檸檬味,有少少蜜糖味道輕怡。炭燒咖啡唔落糖都ok, 口感順滑,沒有酸味或苦味,有陣陣炭燒風味,係幾特別嘅日式風味咖啡。

這café 長期都有人排隊,今日無乜人,試一下。

已經是三四點,全店滿座。

下午茶都幾抵食,$73-$98包飲品,
因為單點咖啡也是$55, 所以茶餐是比較抵食。

蜜糖檸檬法式多士$73

炭燒咖啡唔落糖都ok, 口感順滑,
沒有酸味或苦味,有陣陣炭燒風味,係幾特別嘅日式風味咖啡。
2024-03-31
下午茶
2024-02-18 248 浏览
一枝紅豔露凝香...... 見人哋食得咁過癮,又即管買支試下。UCC今次出呢款日本甜王士多啤梨雪糕,外型夠晒霸氣,佩服其創意!味道唔錯,可翻試!🚨🟥🎈❤️🖍️
外卖自取
2024-02-07 240 浏览
前排生日去咗UCC食lunch好耐冇食過,今次去咗銅鑼灣沙律嗰啲都OK嘅不過啲嘢食就等得耐啲咁好啦,到咗咪食點知食食吓見到隻昆蟲喺我個意粉入邊🤮雖然餐廳見到好正常但係生日飯俾佢搞到咁真係唔高興囉呢間嘢啲味道又唔係太好食,沙律吧食物比較少衛生有待改善唔想再去食🙄
前排生日去咗UCC食lunch
好耐冇食過,今次去咗銅鑼灣
沙律嗰啲都OK嘅
不過啲嘢食就等得耐啲
咁好啦,到咗咪食
點知食食吓見到隻昆蟲喺我個意粉入邊🤮
雖然餐廳見到好正常
但係生日飯俾佢搞到咁真係唔高興囉
呢間嘢啲味道又唔係太好食,沙律吧食物比較少

衛生有待改善
唔想再去食🙄
庆祝纪念
生日
2024-02-03 233 浏览
今天決定去那家我超愛的UCC拜訪一番🍽️,點咗份香煎牛肩肉眼扒定食,一睇份量唔算龐大,但味道就真係幾好㗎喂!牛扒嘅口感夠腍,唔會話乾柴柴,帶咗點點香氣,仲要個火喉準到咁唔使試。至於附送嗰個蒜蓉包,蒜香味撲鼻,咬落去啱晒我哋嘅口味👍🏼。佢哋咖啡仲要提提你,溫柔地拍拍你嘅肩膀,話你食得開心啲。咖啡cream加落去,打轉吸一啖,絲滑得嚟唔會太甜膩,頂呱呱!另外嗌咗個煙三文魚薄餅,新鮮到出汁,d皮敲一敲係鬆脆吱吱聲,每一啖都有煙三文魚嘅豐富味道配上啲芝士,厚道!講到自助沙律吧,嗰啲薯仔沙律出奇咁滑潤,而且配料選擇多到你揀唔完,我杯凍啡旁邊就啱哂咗滿滿一碗清新沙律。最後,啱啱好留咗少少位,就點咗份香蕉朱古力窩夫,嗰份濃郁朱古力味加啲香蕉,真係過癮到不得了,正到爆煲!心諗,下次仲要再嚟試下其他嘢,真係值得開心一轉🥰!

2024-01-19 249 浏览
朋友啊,今次來到咗UCC嘅門口,心諗,係時候試吓佢哋嘅家常味道!👍起頭嘅,點咗香煎牛肩肉眼扒定食,跟住發現個牛扒唔薄不啦叭,口感得嚟嫩滑,煎得啱啱好,層次分明咁喎。 係度塊蒜蓉包簡直係蒜香四溢,啖啖都係真材實料嘅享受。成個定食尾聲以一杯淡雅嘅日式咖啡作結,真係一啖嚐得到咖啡嘅純粹,夾埋個cream,正到爆炸!☕搞掂咗午餐,茶點時間喺UCC想點都得。吞拿魚碎蛋沙律窩夫就嚟襲啦!窩夫香酥啲吞拿魚蛋沙律球好有心思,軟硬啱啱好,一眼望落去真係以為係雪糕!😆至於個Tiramisu法式多士,雖然名字有啲誤導,不過多士一啲都唔輸場,得個雪糕球同Oreo都算係加分項目。來到晚餐,UCC嘅白汁鮮蝦帶子意粉真係叫我眼前一亮,意粉爽滑得黎又帶勁,每啖都充滿驚喜。同埋個煙三文魚薄餅啊,魚肉鮮美、薄餅脆口,食落根本停唔到口。呢次食旅,證明咗UCC唔止得咖啡,食物嘅質素都係上乘。下次去買嘢,或者諗下橫過去UCC,歎返個定食或者Tea Set,係日常生活中嘅一大樂事。🍝🍕

2023-11-14 653 浏览
疫情下好多餐廳都冇咗自助沙律吧, 等咗三年UCC嘅薯仔沙律吧終於重現江湖!!整薯仔沙律工序繁多, 要烚薯仔、去皮、壓爛、雪凍, 整得多又怕出水, 整得少又唔化算, 絕對係一樣唔想喺屋企整嘅菜式ucc嘅薯仔沙律, 唔係淨係得薯蓉, 仲有粒粒薯仔好有咬口, 加上順滑嘅千島醬, 口感一流😋😋😋🥗牛肝菌汁意粉就冇乜特別, 有啲餐廳會加入牛肉汁, 但ucc嘅就單純係蘑菇汁, 鵝肝唔算細件, 但係煎得唔夠香脆, 一分前一分貨最後得意唔可以唔提佢哋嘅王牌咖啡, 香醇幼滑, 入口甘香, 飲咗咁多次都係咁好味, 蒸餾咖啡係唔同啲🤤☕

牛肝菌汁鵝肝意粉
蒸餾咖啡
自助沙律吧
2023-11-14
蒸餾咖啡
自助沙律吧
2023-09-18 694 浏览
呢間ucc好耐歷史,每次坐巴士經過銅鑼灣都見到佢屹立不倒,所以今次決定來試下。UCC專營日式洋食,其實我最想係試飲ucc嘅咖啡,咁就不如直接配套裝,一次過試埋餐湯和自助沙律吧。因為自助沙律吧有薯仔沙律,所以主菜以肉類為主,我哋最後揀咗以下兩個套餐:香煎三文魚套餐 $180安格斯肉眼扒套餐 $294自助吧選擇唔多,我主要係攞車厘茄、薯仔沙律、菠蘿和粟米。牛扒煮得好出色,係今餐最好食,肉質鮮嫩,唔靭。三文魚就一般,因為可能自己屋企都整到😆最後要讚揚呢杯埃塞俄比亞有機咖啡(低咖啡因),我平時過咗中午絕少飲咖啡,只會選低因咖啡,驚心失眠。試咗UCC呢款低因咖啡,真係出奇地好滑,好香。所以如果大家怕失眠,又想飲好味嘅低因咖啡,可以考慮去UCC試吓👍🏻

香煎三文魚套餐 $180
安格斯肉眼扒套餐 $294

自助吧選擇唔多,我主要係攞車厘茄、薯仔沙律、菠蘿和粟米。

沙律吧

安格斯肉眼扒
香煎三文魚
埃塞俄比亞有機咖啡(低因)

2023-09-11
安格斯肉眼扒
香煎三文魚
埃塞俄比亞有機咖啡(低因)
2023-06-09 1039 浏览
細個有食開UCC都幾唔錯,但今日嚟到銅鑼灣呢一間分店,難食到黐線。叫咗個烏冬同埋意粉 首先兩道菜都完全冇味,佢啲材料亦都好少。其次,佢竟然每碟賣$100 wth? 真心薩莉亞嘅性價比更加高,更加好食。沙律方面,所有菜都唔新鮮,選擇亦都只有幾款,個沙律吧好似10年冇清潔過一樣,唯一正常嘅係佢嘅沙律醬。呢間餐廳都係近呢幾年食過最難食嘅餐廳,食到一肚氣,食食吓忍唔住要寫食評,警告大家千祈唔好嚟食。真心唔明點解仲有人食lol

沙律方面,所有菜都唔新鮮,選擇亦都只有幾

2023-05-24 776 浏览
Lunch 過黎食,去到門口見冇人排隊都心知不妙(因為往時通常都要等位),想食日式咖哩,所以嗌左個咖哩炸雞+沙律吧+飲品,非常失望,咖哩不太熱,而且味道同超市買既盒裝咖哩差無幾(屋企自己整應該仲好食),炸雞淋哂勁乾粉,飯是硬硬的,也不夠熱,不過基於惜食原則,盡力吃左半碟都頂唔順,唯有向食物之神懺悔了一下。沙律好難整得難食的,因為大部分係罐頭,罐頭菠蘿,罐頭鷹咀豆,罐頭粟米,薯仔沙律,生菜,所以不過不失,不過選擇極少,基本以上已經係全個沙律吧的料了。記得上次吃過下午茶,份量極少(小朋友都唔夠食)個碟係一個女人手掌咁大,加上是翻叮意粉,諗住只係下午茶問題,今次再給次機會自己去試多次,點知失望而回,大概可以永久放入黑名單也不算損失了。

2023-05-19
2023-05-07 681 浏览
今日下午光顧銅鑼灣廣場分店, 食物質素十分令人差勁, 碟什麼意大利燴飯,似被人食剩,無味,雞肉又鞋有雪肉味。。。。自助沙律食品種類少,亦被人一掃而空,冇職員加添食物,只剩数片西生菜, 幾件罐頭菠蘿 ,提子乾,麵包粒及一些爛番茄仔, 十分後悔另外加錢光顧沙律。。。。
2023-05-06
等候时间
30 分钟 (堂食)
2023-04-10 767 浏览
最近又去左銅鑼灣UCC Coffee食飯😁晚餐叫左個咖哩漢堡飯 - 上面咖哩醬汁好香濃,非常好吃😋漢堡都好好味😎另外,自助沙律吧個薯仔沙律都好好味🤤沙律配料很多樣化,有蕃茄仔、沙律菜、粟米等等🔥裝到滿滿~再加上招牌凍啡,真係絕配❤️❤️如果仲有胃口既話,強烈推薦佢地既香蕉朱古力🍫窩夫🧇,每一淡都帶有濃濃既巧克力同香蕉,好爽!叫左咁多野都只需要$234,真心覺得價錢非常實惠。如果你也是 UCC Coffee 的粉絲,這個晚餐絕對不能錯過!🤤
最近又去左銅鑼灣UCC Coffee食飯😁

等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 自助沙律吧
銅鑼灣閒閒地都食你$100蚊以上, 想食到又平又抵既下午茶餐? 昨天中午經過銅鑼灣廣場一期, 見到有位就去左UCC食個下午茶👍👾黑松露煙肉炒蛋三文治 - $71👾輕量蟹肉菠菜本菇意粉 $78份量真係唔多, 但下午茶黎講就好足夠了👾最後叫多左份甜品 - 香蕉朱古力窩夫 $62食埋真係夠飽了😂😂 埋單$232.1 唔算平~P.S. 有Aeon Card仲會有折扣優惠~😍😍

👾黑松露煙肉炒蛋三文治 - $71
👾輕量蟹肉菠菜本菇意粉 $78
份量真係唔多, 但下午茶黎講就好足夠了

👾最後叫多左份甜品 - 香蕉朱古力窩夫 $62
食埋真係夠飽了😂😂 埋單$232.1 唔算平~

P.S. 有Aeon Card仲會有折扣優惠~😍😍
2023-03-26
2023-03-24 624 浏览
自從搬離港島後,很久沒去銅鑼灣那邊吃東西了⋯今天中午經過銅鑼灣廣場一期,心血來潮想上去ucc cafe吃個下午茶。.不過很快我便感到有一點點後悔了。闊別多年,銅鑼灣這間樓上ucc cafe還是得排隊輪候,而且速度超級慢⋯其實現場等候的人並不多,只是每位的輪候時間都好長喔!(哭 ,好像等了45分鐘才進場,以一間連鎖的「舊式」咖啡廳而言,有點不值(主要是那天百無聊賴,又懶得再轉地點,於是便呆呆地站在門口邊刷手機邊等位⋯.最後我們二人點了兩杯招牌咖啡,和兩份甜點:鮮果窩夫、海鹽焦糖窩夫。兩款甜品賣相和味道都是傳統派咖啡廳的水準,沒有太多新奇古怪的創新配搭,就是一碟平平穩穩的窩夫🧇不過就個人口味而言,草莓醬略微偏向藥水味。放在從前可能會不以為意,不過,當現在滿街小店的甜品都愈發高水準下,有比較便開始有傷害了。畢竟好像滿久沒再嘗過藥水草莓醬口味了吧⋯還好雪糕球夠冰涼、軟硬適中,溶掉速度沒有什麼問題。(吃窩夫時,超怕看見秒速溶成液的雪糕球)雪糕有香濃奶味,挺好吃。

2023-02-18
等候时间
45 分钟 (堂食)
下午茶