2011-03-27 376 浏览
睇左各會員評論, 我就BOOK左星期日晚飯時段, 諗住同家人慶祝生日.星期四打去BOOK, 之後因唔記得BOOK生日優惠, 再打多一次去. 諗住一試.星期日我一家人六點九去到, 同個男侍應講BOOK左七點. 惡夢就開始, 佢同我講有人星期六打黎CANCEL左- X小姐五位. 我同佢講無可能, 第一, 我人都到左, 點會CANCEL自己BOOKING先黎, 第二, 我係BOOK左八位, 唔係五位. 所以佢係搞錯左.點知佢竟然堅持有人CANCEL左我地BOOKING, 重一D禮貌都無, 全無表情.亦無道歉!! 但我人已到, 又好難咁急再搵地方, 就勉強坐低左. 正在商量食咩之際, 佢竟然同我講, 羊架賣晒 (此餐廳只有兩種SET DINNER主菜, 無散叫品種, 而羊架係其中一種主菜!!) 但當時只係七點三左右, 而且只有另外兩個客在座, 唔通你叫我八個人食同一樣野?? 所以根本呢間係一間不知所謂既餐廳.我地聽到之後, 就起身離開. 個無表情男侍應敷衍道歉一句就算. 好彩我地搵到另一間餐廳有位, 無影響心情.

好彩我地搵到另一間餐廳有位, 無影響心情.
2011-03-27
2011-02-28 151 浏览
呢間餐廳整體上係一個好字但唔知點解星期日晚飯時段都水靜河飛?野食又OK,地點又就腳,價錢又合理,服務又好...真係奇怪...係tst既行內競爭太激烈嗎?我地5個人book左台,慶祝生日之旅正式展開!!叫左3個set dinner,一個沙律,一個小食!首先有烘過既法飽,配olive oil同balsamic vinegar,唔錯,脆脆酸酸地,醒胃既餐前小食!但亦建議可另加上牛油一盒仔for不同客人既喜好....再黎fish and chips,熱烘烘上台,俾起法飽既熱度好得多*薯條因厚cut,所以出面夠脆得黎,入面有軟軟既薯肉,薯條份量算多,但略覺油左少少,可能未吸好油!炸魚塊好好,完全無雪味,配其他他醬,香口又惹味煙三文魚凱撒沙律賣相非常好,味道一流,一望到就覺得超多芝士碎,正!佢d羅馬生菜爽甜,一d都唔苦,唔多鍾意食菜既我都食得多左上面再有d脆煙肉粒,包住一起食,多重口感,多重脆度!!而且佢個dressing幾好,唔會好奶,幾fresh!不過得好少煙三文魚炸......多d得唔得?面包粒都會脆,唔似好多餐廳咁lum o西....蟹肉忌廉汁大蝦長通粉佢個忌廉汁應該同餐湯個汁差唔多,不過
呢間餐廳整體上係一個好字

但唔知點解星期日晚飯時段都水靜河飛?
野食又OK,地點又就腳,價錢又合理,服務又好...
真係奇怪
...係tst既行內競爭太激烈嗎?

我地5個人book左台,慶祝生日之旅正式展開!!
叫左3個set dinner,一個沙律,一個小食!
法飽
黑醋+檻欖油
但亦建議可另加上牛油一盒仔for不同客人既喜好....
Fish and Chip
薯條因厚cut,所以出面夠脆得黎,入面有軟軟既薯肉,
薯條份量算多,但略覺油左少少,可能未吸好油!
炸魚塊好好,完全無雪味,配其他他醬,香口又惹味
ceasar salad with smoked salmon
煙三文魚凱撒沙律
賣相非常好,味道一流,一望到就覺得超多芝士碎,正!
佢d羅馬生菜爽甜,一d都唔苦,唔多鍾意食菜既我都食得多左

上面再有d脆煙肉粒,包住一起食,多重口感,多重脆度
!!
而且佢個dressing幾好,唔會好奶,幾fresh!
不過得好少煙三文魚炸......多d得唔得
?
面包粒都會脆,唔似好多餐廳咁lum o西....
蟹肉忌廉汁大蝦長通粉
佢個忌廉汁應該同餐湯個汁差唔多,不過因炒乾乾地後,濃烈好多,好正!!
蟹肉雖然唔多覺有,但個汁仍然鮮美,而且蝦亦爽口,唔會梅!
仲有d青瓜做配菜,增加其咬口!

長通粉al dente,時間掌握一流,軟硬適中*

香煎牛脷蕃茄汁意大利麵
唯一要特別讚既係個汁,酸酸地,好醒神,入面d車茄甜甜好味
!
個d意粉一樣咁好,清o西!!
但全晚最難食係唔知蒜炒意大利腸意粉,真係唔掂當

個d唔知咩腸,真係好似臘鴨味.....而且個粉好油.好臘咁.....
免費既半磅黑森林蛋糕
呢個黑森林餐廳送既免費蛋糕,應該係街外買既
不過份量十足,值得一讚,味道一般啦,同普通餅店一樣

侍應服務好好,主動收碟,加水,又樂意解釋所有問題,而且全程面帶笑容

不過係出面望間餐廳就覺得入面好似想慳電咁,好黑,有d似無開咁tim!
但坐得舒服,有sofa有cushion,台有candle,環境感覺還不錯

總結真係唔錯間餐廳,點解無人去既?真係唔知咁岩定........
2011-02-27
黑醋+檻欖油
免費既半磅黑森林蛋糕
2011-02-23 62 浏览
以前買捷榮三合一咖啡買得多喇,今日去嘗它的真實的即蘑咖啡。2:30pm門外仍是lunch set menu,但問店員取tea time menu,又有得食lu喎!點了下午茶餐,咖啡先上來。淨飲咖啡時,覺得好難飲,而且沒有即蘑泡沫,大打折扣,但當加了coffee mate後,頓然,輝發出濃烈的咖啡香,和咖啡豆的果仁香!果然是「咖啡之家」。雞湯長通粉,又是先送上來,而配餸─德國腸、煎蛋隨後送過來。整份下午茶的送出次序,很不Prof。長通粉以濃稠雞湯拌著,但長通粉並沒入雞湯味,通粉嚡口。德國腸非常軟綿綿,少少香草味,好吃!蛋是之前資詢過,要炒或煎。我要煎蛋兩邊。誰知煎得太熟,而且煎破了,很不吸引。For 吃這下午茶而言,只是咖啡有可取之處。
以前買捷榮三合一咖啡買得多喇,今日去嘗它的真實的即蘑咖啡。
點了下午茶餐,咖啡先上來。淨飲咖啡時,覺得好難飲

For 吃這下午茶而言,只是咖啡有可取之處。
咖啡
雞湯長通粉
德國腸、煎蛋
2011-02-18
咖啡
2011-02-15 36 浏览
book左7:00枱, 我地係第一pair去到既客因為情人節, 所以得一張menu, $488 set lunch 得3樣主菜揀我地揀左 燒汁牛扒薯菜 同 瑪麗汁羊架薯菜(唔知有冇記錯個汁名)頭盤好快就上~意式沙律一見到個樣都覺得唔對路~全部都係菜, 同幾粒車厘茄食落仲要勁酸~ 係得d 車厘茄入到口咋同埋第一次食先知, 意式既沙律係冇沙律醬, 係得汁跟住上湯~周打湯好似飲緊蕃茄醬, 杰杰地不過味道唔錯, 幾醒胃不過老公話酸左少少, 我就ok 接受到 lo到主菜~先講牛扒 夠厚身~ 個燒汁係好味, 但冇乜特別不過一唔掂汁食, 舊扒就冇味了~羊架e個好有驚喜, 唔so, 個瑪麗汁又正~好特別 未食過e 種味我平時唔多鐘意食羊, 都覺得唔夠食, 因為得3舊咋wow!! 到我最鐘意既甜品 ~草莓慕司cake第一啖入口, 真係唔識形容咁好味, 食到停唔到口好香濃既草莓味, 甜度岩岩好, 又唔會漏 ..食落仲有d 西米, 口感唔錯 我同老公都覺得係成餐既花絮呢xpps~ 我地食緊個陣, d waiter成日走泥睇下我地食完未, 好似吹我地食快d 咁, 趕住收碟咩我地一入去已經話可能要
book左7:00枱, 我地係第一pair去到既客

頭盤好快就上~意式沙律
一見到個樣都覺得唔對路~全部都係菜, 同幾粒車厘茄

食落仲要勁酸~
係得d 車厘茄入到口咋
同埋第一次食先知, 意式既沙律係冇沙律醬, 係得汁

跟住上湯~周打湯
好似飲緊蕃茄醬, 杰杰地不過味道唔錯, 幾醒胃
不過老公話酸左少少, 我就ok 接受到 lo

到主菜~先講牛扒
夠厚身~ 個燒汁係好味, 但冇乜特別
不過一唔掂汁食, 舊扒就冇味了

~羊架

我平時唔多鐘意食羊, 都覺得唔夠食, 因為得3舊咋

wow!! 到我最鐘意既甜品 ~草莓慕司cake
第一啖入口, 真係唔識形容咁好味, 食到停唔到口

我同老公都覺得係成餐既花絮呢xp

我地一入去已經話可能要食到8:30就走, 但個陣先岩岩開始食, 洗唔洗咁趕呀, 客又未爆, 又未夠鐘
真係覺得好煩 lo

整體泥講~第一次食意大利菜, 都係失望多過驚喜, 食一次就夠了, 唔會再泥食

埋單+埋一 $537, 情人節食野係預左貴, 但e個價錢會搵到更好質素 lo
super酸, 完全接受唔到
個汁好特別, 又唔so
個汁好特別, 又唔so
超級推介
  • 瑪麗汁羊架
  • 草莓慕司cake
女友出了一道題給我,要為其友人慶生,價錢實惠又要免切餅費又要坐得舒服又要食物質不錯的又要在老尖,真的難!在OR翻來覆去,最後找了它,這店子其實自己都想試很久,加上又可讓我喝到至愛咖啡,聽聞說近來店家引入,或應說是自家溝了一款香味重的豆,真的是令我很有動機來此店,很自私嗎?不!皆因其實我的選擇不錯,首先店家供應由八十多元至百多元的套餐,不算很貴,另外環境都幾舒適,店子雖不大,但這類型的店子,至少不會太過侷促,再者,此店不是免切餅費咁簡單,而是惠顧滿大概是五百元吧,就送你一個蛋糕,是日我們就享用了這個優惠,就算不是日日賺都是至少省了錢。足有十個人,基本上是可以掃光晚餐餐牌的食物,餐牌內有六款主菜的選擇,但對於我們這班人來說,每個一份都是不夠,遂向主餐牌埋手,最後大家決定在主餐牌中,另點了燴羊膝伴芥子菜、麵餃與及烤春雞件配香蒜、煙肉碎及燒薯。先來奉上的是兩個跟餐是華道夫沙律,用上去了皮的紅蘋果切粒,配上點芹菜粒,撈過沙律醬再加點葡萄乾即成,蘋果粒大大粒夠甜,芹菜的味道也挺強,它們兩者都也非常爽口,不過個人認為沙律醬下得重了一點,吃起來的酸酸甜甜度,超出了上述蔬果的鮮,另偶爾也吃到葡萄乾,有點
店家供應的套餐不算很貴,而環境都幾舒適

先以華道夫沙律及煙三文魚沙律作熱身
先來奉上的是兩個跟餐是華道夫沙律,用上去了皮的紅蘋果切粒,配上點芹菜粒,撈過沙律醬再加點葡萄乾即成,蘋果粒大大粒夠甜,芹菜的味道也挺強,它們兩者都也非常爽口,不過個人認為沙律醬下得重了一點,吃起來的酸酸甜甜度,超出了上述蔬果的鮮,另偶爾也吃到葡萄乾,有點濃甜感覺,整體來說都還可以。

另也添了一個煙三文魚沙律,其實是在凱撒沙律上加數片煙三文魚而已,兩者其實有點各自為政的感覺,然而煙三文魚嫩滑肥美有鹹香,而凱撒沙律的羅馬生菜段新鮮爽口不苦澀,混上薄薄的沙律醬,其醬內相信下了點橄欖油及胡椒吧,吃起來較挺身又多了一份鹹的味道,加上點芝士碎及麵包脆脆,都可說是不錯的。
再來餐包及酥炸魷魚圈
第一味小吃是酥炸魷魚圈,魷魚圈的份量認真不少,我們足有十人都可以每人至少有一件吃,可是其質就未如理想了,吃起來脆漿脆得來不夠鬆身,魷魚的口感就不夠彈牙,吃起來是韌了一點點,可就是中規中矩,有地方可以改善,反之墊底的薯角更棒,連皮炸的厚切,吃起來外脆而內的薯仔肉粉粉的,滿有薯香,簡單而美味。
法式蒜蓉包及忌廉湯認真麻麻
每人都有一碗是日餐湯,這個餐湯,可真的是如吃老牌豉油西餐的忌廉湯也,喝起來忌廉香不夠之外,湯質也不夠挺身,湯內的粒粒粉粉的有點像薯粉,喝起來添了一分東歐的風情;隨餐湯而來的是法式蒜蓉包,包身外層確是烘得香脆,不過包身就稍為硬身了一點,牛油味及香草味也可以再多一點。
三文魚牛油果意大利麵條;香煎牛脷蕃茄汁意大利麵條
終於都要吃主菜了,先來的是三文魚牛油果意大利麵條,意大利麵條雖未至於Al Dente,但吃起來總算是有咬口,沒有煮得過腍,掛上了不太夠重身的忌廉汁,吃味是缺了一點,幸而其他的配料如三文魚、蕃茄及牛油果都挺為新鮮,魚肉不霉有咬口,牛油果有份香潤的感覺,總算是一道不過不失之作。

接下來是重一點口味的香煎牛脷蕃茄汁意大利麵條,意大利麵伴以蕃茄醬,加入青瓜片、蕃茄及橄欖粒一起炒好之後,就在其面層放上三塊煎香了的牛脷,看其樣子跟一塊午餐肉非常相像,吃起來果然是沒有一般的牛脷那麼有韌勁,但總算煎得夠香,而底下的茄汁意大利麵都是如上述一樣,總算有點咬口而沒有煮得過腍,至於其配料青瓜片、蕃茄及橄欖粒,味道方面沾不上多少茄醬味,沒多大吃味的東西,吃不到都不是可惜。
鮮蝦紫蘇蕃茄天使麵;西班牙辣肉腸意大利飯
之後都是另一客意粉,這道鮮蝦紫蘇蕃茄天使麵,用上了紫蘇葉佐以蕃茄醬,再加上青瓜片、蝦、蕃茄及橄欖粒去炒天使麵,蝦都幾爽身,蕃茄味都幾夠,不過天使麵就不夠爽身,而且也真的好像炒得水汪汪了一點,吃起來也沒有紫蘇帶來的香味,坦然店家這一味意粉,跟香煎牛脷蕃茄汁意大利麵條的味道是一模一樣的,如果兩個人來吃同時點了這兩道,一定真的會被悶到除非他倆很愛吃蕃茄吧。

之後是初嘗此店的意大利飯,店家說就是西班牙辣肉腸意大利飯,但本人就心想,為何一定是要西班牙的辣肉腸呢?沒錯!辣肉腸是有分很多種,最常見的其中一種意式的辣肉腸,就是扁平的那一種,是日吃到的西班牙辣肉腸,吃起來質感不及意式的乾身,吃起來帶微辛及一點鹹香,個人認為其實只不過是一粒粒濃味一點的香腸罷了,至於最考技巧的意大利飯,看起來就是濕濕的,可是吃起來卻不夠黏口,飯粒的咬勁也是明顯不足,是可以忽略的一道。
燴羊膝伴芥子菜、麵餃;香煎海鱸魚伴亞枝竹薯仔配香草蕃茄汁
另也點了不少非飯粉類的Main Course,先來介紹燴羊膝伴芥子菜、麵餃,看其樣子已經叫人有點疑問,但餐牌又確是如此寫的,先是那所謂的芥子菜,根本就是大家常見的火箭菜,吃起來味辛而鮮爽,不錯!另外一個疑問就是那所謂的麵餃,本來應是由薯仔、粟米粉同麪粉弄成細細粒的,本來的質感應有點如上海年糕般煙煙韌韌的,可是是日就有如一隻普通的餃子,吃起來的味道就真的有點點鹹,粉皮炸過但卻不太脆,真的是有點不倫不類。

至於那主角羊膝,羊膝肉是炆煮得夠軟腍,入口有陣鬆化的口感,加上味道足而香的燒汁來燴它一燴,味道都是不錯,不過個人認為其羊肉味就不夠突出,店家可能都是問凍肉店取貨罷了,如果有新鮮的,就一定會更好吃,就在轉條街到海防道街市,即近德發牛丸店,其實每天都有屠宰好的鮮羊,看來一定要比急凍的新鮮多了,不知集團式經營的捷榮會否考慮一下呢?

之後就吃魚了,是香煎海鱸魚伴亞枝竹薯仔配香草蕃茄汁,先談主角香煎海鱸魚,入口不鬆散帶點咬口,煎香了更是沒可能會有腥味,主角雖好也要綠葉扶持,第一大配角亞枝竹吃味就真的麻麻了,其事前處理的功夫雖非常複雜,但怎說吃起來絕對不太似亞枝竹的質感,爽身得來又不夠柔嫩,而且又真的一點也不酸,莫非店家的亞枝竹真的是好得光是用鹽及橄欖油來處理就可?而伴來的香草蕃茄汁吃起來味道都夠濃,用來蘸點魚吃是不錯的。
豬扒配香草帕馬火腿;烤春雞件配香蒜、煙肉碎及燒薯
豬扒配香草帕馬火腿又是千篇一律的茄醬味,又是佐以蕃茄及橄欖粒,食味真的跟之前數味的有點像,豬扒就總算煎得香口,不過質感就明顯不是腍腍又有脂香之類,怎說也是普通貨色,伴碟的配菜如薯角及其他菜都有被烤過的痕跡,不過吃起來都不太香,又是普普通通。

最後的是烤春雞件配香蒜、煙肉碎及燒薯,烤春雞及燒薯佐以不少下了香蒜及煙肉碎的燒汁同吃,雞件全都是雞脾位置,肉質當然非常滑溜,加上燒得雞皮都帶點焦香,伴以充滿蒜香的燒汁,味道及口感雖簡單,但真的不錯,另也不可錯過邵粒粒在旁的燒薯,燒薯灼好了再輕輕的焦過,吃起來粉腍,又是伴以燒汁吃,真的不錯。
Tarza Blend的Regular Coffee不太夠芳香
吃過了不少東西,來到捷榮吃的晚飯,吃飽了當然就是咖啡時間,先看看店家的設備,,用的是Carimali,是一部有三個Double Basket的半自動機,看來是此品牌幾乎最高規格的一部吧,機看來都不大問題,那剩下的就只有咖啡師及咖啡豆了。大家各點各喜歡的咖啡,女友要了杯用上House Blend沖煮的Cappuccino,而我就要了一杯店家限定推介的Tarza Blend的Regular Coffee。

這個Tarza Blend是至少四人同來才可點上一杯的Special Blend,而為何我會放棄不喝Espresso?店家的咖啡師述說喝此個配方的豆,是不宜用上高壓的濃縮咖啡的煮法,所以乖乖的點杯Regular Coffee,一試此Blend又會有何驚喜,店家在其宣傳中述說此咖啡的特點是低酸度,馥郁芳香而甜美,可是喝起來的感覺又不太相像,入口偏淡而有點點酸,這種弱酸味果香帶出了一點甜,不過本人就真的不太覺得此Blend真的很芳香,也不見得很馥郁。

若說要喝此Blend的咖啡要用上非高壓的方法才可喝出其香味,我就用它來跟我上回在岡田喝過的藍山咖啡比一比,回想起來岡田的藍山咖啡真的出色多了,至少其芳香度沒有辱及藍山的威名,坦然這杯咖啡都算中等偏好吧,不過可能我的標準是訂得高了點吧。
Cappuccino總算是喝得人舒服
也另外試了點Cappuccino,店家拉了一個心形的花,先是觀其奶泡,面層有一至兩個頗為大的氣泡,另外也真的有非常之多的小氣泡,可知道一杯好的泡沬咖啡是要有泡沬,而不是氣泡,泡汙層雖夠厚,但就喝起來有點鬆及不夠密,但坦然真的頗有奶香,店家用的是保利牛奶,在這方面絕對是不錯的,另外咖啡味就比想像中淡了一點,喝起來有其House blend的炭燒味,誠然不是杯非常好的Cappuccino,但總算是喝得人舒服。
Latte真的有黠令人意外
女友點的是Latte,沒有拉花我都不會計較,最重要都是其味道,面層呈現非常多細氣泡的奶泡,喝起來比Cappuccino更沒有奶味,且更為鬆滑,不是預期中的幼滑,心中不禁想問,究竟店家知不知什麼是拿鐵?這杯拿鐵,真的是要比上述的Cappuccino差遠了,真的有點意料之外。
免費提供的生日蛋糕有如此質素,真的算不錯的了
有人生日當然就要去切餅,店家免費提供的生日蛋糕,其實真的極像美心出品,舖滿了生果及芒果片的蛋糕,吃起來都鬆軟而有蛋香,忌廉雖不太滑及太有奶香,怎說都不是靚貨,但至少都近似美心的質素了,加上芒果片夠多夠厚夠甜又多汁,以一個免費的蛋糕來說,絕對是不能再要求太多了。

連店家送的一枝智利紅酒及芒果蛋糕,大家又飲又食了數個小時,每人也不用一百五十元,以在尖沙咀來說,實在是一個很適合大家飯聚傾談的好地方。
2010-10-16
店家供應的套餐不算很貴,而環境都幾舒適
再來餐包及酥炸魷魚圈
免費提供的生日蛋糕有如此質素,真的算不錯的了
係樂度附近行左幾個圈,最後解定黎依間試吓,又未幫襯過,周圍又搵唔到第二間環境較好既餐廳可以竭一竭 ~ 見個名同餐牌,估計應該係咖啡同意粉做主題掛 ~凍 cuppacino,糖水係另上呢,我本身飲開齋啡,走糖走奶,所以今次都唔例外,係唔落糖架呢。聞一聞咖啡,香味稍遜,飲落味道未算突出地香濃,不過比港式茶餐廳好好多,返而嘗到好清新既淡奶味喎。磨菇湯,不是熱辣辣,微暖不燙口,又幾好喎,可能唔想因為太熱而破壞左鮮磨菇既味道同營養。鮮磨菇磨成碎粒再打湯,食到一粒粒碎磨菇,好濃郁鮮磨菇原始香味,又正、好味,亦非常補健。凱撒沙律,好新鮮既蔬菜,滿意。吞拿魚意大利粉配淡咖喱忌廉汁,好濃郁咖哩香味,但完全係唔辣,只係香濃味道,唔錯。車厘茄煮太耐,爛晒,但鮮味仍有既。 脆肉瓜非常新鮮爽甜,充滿水份,好美味,意粉口感好正,八成熟,軟硬適中有趙口,嚥嚥靭靭,處理得非常好,正。埋單時仍非常滿意,但係兩個鐘後,非常口渴啊,慘慘慘。烤大野菌偏意粉配磨菇忌廉汁,同樣意粉煮得不多於八成熟,口感嚥靭,唔會腍劈劈,香港地道食客都應該可以接受到,唔會厭太生。忌廉汁味濃,野菌新鮮,好好味。但結局係,食完好頸渴啊。

凱撒沙律,好新鮮既蔬菜,滿意。

Menu
Menu
凍 cuppacino
磨菇湯
2010-12-11 29 浏览
TW Coffee Concept, 看名字完全不會聯想到意大利食品,看了食評後抱著一試的心態去試試,還真的不錯吃..走入店中感覺很舒服, 全店以白+黑的配搭,簡單舒服, 重點是人很少,沒有了尖沙嘴本來的煩囂感覺。由於看了樓下的食家推薦,今次挑了三文魚牛油果意粉, 一客意大利飯, 外加了一客沙拉,沙拉以新解的沙律菜和車厘茄加醋汁, 吃的中途會發現芝士粒, 而重點好吃的是車厘茄,比我們一般吃的香和甜, 吃完精神為之一震...意粉的汁真的很棒, 適中的口感, 不是太軟跟太硬,是意外的收獲, 吃完後總會覺得有點意猶未盡。但意大利飯就相對有點失色了,不是說不好吃,而是如果之前的已經拿了滿分的話, 後者拿八十分都會相對比下去,可以選擇, 我還是推薦意粉, 哈哈。我會將這間餐廳推薦給慢慢品嚐聊天的朋友,在尖沙咀的鬧市之中, 找到一間感覺很HEA的餐廳有點大隱隱於市的感覺呢..
看了食評後抱著一試的心態去試試,
還真的不錯吃..

走入店中感覺很舒服, 全店以白+黑的配搭,
簡單舒服, 重點是人很少,
沒有了尖沙嘴本來的煩囂感覺。

由於看了樓下的食家推薦,
沙拉以新解的沙律菜和車厘茄加醋汁,
吃的中途會發現芝士粒, 而重點好吃的是車厘茄,
比我們一般吃的香和甜, 吃完精神為之一震...
意粉的汁真的很棒, 適中的口感, 不是太軟跟太硬,
是意外的收獲,
吃完後總會覺得有點意猶未盡。
但意大利飯就相對有點失色了,
不是說不好吃,
可以選擇, 我還是推薦意粉, 哈哈。

我會將這間餐廳推薦給慢慢品嚐聊天的朋友,
在尖沙咀的鬧市之中, 找到一間感覺很HEA的餐廳
有點大隱隱於市的感覺呢..
2010-12-07
  • 三交魚牛油果意粉
2010-11-09 13 浏览
由於眼見好評之多, 又經過, 就入去食, 點知, 店舖完全無人, 又黑, 好像不在營業中, 點了自稱有名的咖啡, 一杯最簡單的熱咖啡, 飲了一口就不可再飲下去, 一點也不熱, 味道只有苦味, 沒有咖啡味, 已經不再想食了, 結帳走人, 以後也不會再黎.

2010-11-07
  • 一定不推介咖啡
2010-09-16 15 浏览
是日約左人係尖沙咀,早左出到黎未夠鐘,又成日都未食野好肚餓,只想搵個地方好好hea下同食少少野,就黎左呢度啦。雖然附近食肆一大堆,但點睇呢度都又好坐又舒服,所以梗係揀呢度啦。大概 3 點幾入到黎只有兩檯客人,客人都在看書或靜靜的聊天,環境安靜到不得了。而且又有梳化位坐得幾舒適,又唔駛驚阻住人地個位,真係一個可以俾你好好hea既地方。下午茶有幾款選擇,唔想食太飽但又好肚餓所以最後選擇左finger sandwiches,飲品當然係要咖啡啦,呢度擺明就係俾大家嘆咖啡既地方嘛。等左大概5 分鐘到已經有得食,內容係 3 件三文治加一個唔知稱唔稱得上沙律既沙律係旁邊,相信佢既作用都只係用黎伴下碟。三文治係一塊方包一塊麥包的,幾得意,不過相信唔係個個喜歡麥包的,而且感覺唔夠軟熟,雖然都知唔可要求太多,但軟熟D真係會好好多。三件都唔同餡的,分別係火腿芝士,煙三文魚 & 蛋沙律,個人覺得蛋沙律最好食,不過牛油好似多左少少,蓋左D味,另外兩款都無咩特別啦。如果俾我有得揀.... 我諗我會唔想要麥包要返普通方包算。house coffee又幾好飲喎,入口溫度剛好,味道香濃又唔會酸同澀,飲落都幾滑身,飲完好

house coffee又幾好飲喎,入口溫度剛好,味道香濃又唔會酸同澀,飲落都幾滑身,飲完好滿足。有個外國人飲完都係度讚"nice coffee~~~"

由於真係無咩客人,所以可以慢慢坐等到夠鐘再走人,嗯.... 真係一個好好hea既地方~ 食物我覺得一般,但呢個幾好既環境都值一個笑面既。=)
finger sandwiches
house coffee
house coffee
2010-07-01 17 浏览
在澳門完成了簡單工作, 中午趕回來享受餘下的半天假期. 在船上用手機在 貴網搵食, 原本想去旁邊的BIG JOHN, 但經過這兒被餐牌吸引了, 決定進去一試.一向對連鎖式經營不太喜歡, 但看見外面餐牌幾十元便有一個意粉餐, 又確實吸引. 餐包括沙律或餐湯, 主菜和飲品. 我選了意大利沙律, 青口蕃茄辣炒意粉, 和咖啡. 最令人喜出望外的是沙律, 是新鮮沙律菜和車厘茄加意大利香醋, 沙律上竟然還有芝士粒, 十分認真的製作啊. 這個前菜令我十分開胃. SUPER GOOD!意粉有5大粒青口, 蕃茄醬帶辣味, 十分十分惹味. 份量也是挺多的, 雖然我吃到中途有點飽了, 但最後也一掃而清.最後送上咖啡, 配咖啡植脂奶. 雖然此店向快餐店供應咖啡豆,而我亦懷疑所用的豆同出一轍, 但此店咖啡明顯比快餐店優勝, 甘而不苦. 欣賞.埋單才59元. 今天雖然要開工, 但一頓令人滿足的午餐是對我的一種安慰.

2010-07-01
2010-05-23 13 浏览
食得好飽既一餐,上菜時間岩岩好,唔會等太耐,又唔會太快搞到傾唔到計好match個環境.服務員態度好親切,唔會好唔耐煩,仲每一碟菜都會解釋,recommand我地飲啖水先再食下一度菜態度唔錯.食物質素好,意粉好有味,食得出佢D汁唔係就咁用罐頭貨,真係用新鮮料整出黎.咖啡奶茶好香濃,飲落真係有少少覺得自己係陳豪.哈哈

咖啡奶茶好香濃,飲落真係有少少覺得自己係陳豪.哈哈
手打湯
奶茶
意式布丁
2010-05-19
手打湯
奶茶
意式布丁
2010-05-15 10 浏览
其實今次已經係第二次去食, 同一番感覺, waiter服務好好, 今次咁岩撞到間cafe既manager, 佢好細心咁介紹每一道菜比我地聽, 會推介有乜野抵食, 而且解釋埋佢地既煮法.今次去order左巴馬火腿蜜瓜 (頭盤)巴馬火腿豬扒 (主菜)唔記得乜野名既...意大利飯 (主菜)意式奶凍 (甜品)Cappachino (飲品)原來佢地既巴馬火腿係一大隻咁訂返黎, 廚師就自己親手一片片咁cut出黎, 食落口好香好juicy, 真係一流... 個豬扒同一般起出面食既好唔同, 佢係厚切成一吋厚, 咬落好林, 好多汁, 一d都唔"鞋"口.... 而個意大利飯, 可能因為本人食野鍾意味重, 我覺得個汁好似淡左少少, 但係d配菜好香, 好新鮮, 一定唔係隔夜貨... 而最最最好食係個甜品, 食落好香奶味, 有種感覺個廚師真係好比心機整出黎, 面頭有d咖啡jelly既野... 好香coffee味, 但又一d都唔苦, 我同個朋友勁想食多個, 不過真係太飽啦~~~ 最值得讚係杯coffee, 好滑好香 個barista知道我朋友唔想飲咁濃味仲特登幫佢整淡味少少 (廢事

今次去order左
巴馬火腿蜜瓜 (頭盤)
巴馬火腿豬扒 (主菜)
唔記得乜野名既...意大利飯 (主菜)
意式奶凍 (甜品)
Cappachino (飲品)

原來佢地既巴馬火腿係一大隻咁訂返黎, 廚師就自己親手一片片咁cut出黎, 食落口好香好juicy, 真係一流... 個豬扒同一般起出面食既好唔同, 佢係厚切成一吋厚, 咬落好林, 好多汁, 一d都唔"鞋"口.... 而個意大利飯, 可能因為本人食野鍾意味重, 我覺得個汁好似淡左少少, 但係d配菜好香, 好新鮮, 一定唔係隔夜貨... 而最最最好食係個甜品, 食落好香奶味, 有種感覺個廚師真係好比心機整出黎, 面頭有d咖啡jelly既野... 好香coffee味, 但又一d都唔苦, 我同個朋友勁想食多個, 不過真係太飽啦~~~ 最值得讚係杯coffee, 好滑好香 個barista知道我朋友唔想飲咁濃味仲特登幫佢整淡味少少 (廢事佢訓唔著)

服務員態度好好.... 行出行入都會笑, 落單又會解釋煮法, 真係expect唔到... 好想快d再約朋友去食XD
2010-05-14
食晚飯, 叫左一個set, 一個pasta,頭盤salad ok, 湯都okmain dish係芝士菠菜面餃同埋一個炒意粉面餃好似食粉咁, 淨係個sause ok, 個意粉未煮好, 個心仲係硬既, 好難食未上甜品已經想走,個甜品係blueberry mousse, 陣味好假, 食左兩啖就算呢間野唔會有下次貼錢俾我食都要諗下先
食晚飯, 叫左一個set, 一個pasta,
頭盤salad ok, 湯都ok
main dish係芝士菠菜面餃同埋一個炒意粉
面餃好似食粉咁, 淨係個sause ok,
個意粉未煮好, 個心仲係硬既, 好難食
未上甜品已經想走,

呢間野唔會有下次
貼錢俾我食都要諗下先
2010-04-04 39 浏览
一心以為是咖啡專家, 專登訂位同朋友到此店食lunch, 但menu一張紙, 只有4款lunch set, 是普通意粉同焗飯之類. 最重要想一試餐飲, 點知lunch set只可配咖啡或茶或檸茶等, 不可改配其他咖啡 (e.g. mocha), 我問可唔可以加錢轉都唔得. 最後點了熱咖啡, 但味道一般, 不夠熱不夠香, 完全無"捷榮咖啡"的風範. 去旁邊的榮華飲仲好味.特別要提的是侍應們十分十分之不友善, 問答都一句起兩句止, 語氣差, 笑容更加無, lunch set雖然是$50-70, 但可唔可以做好些? 不值一去

不值一去
2010-04-03
2010-02-28 32 浏览
今日同女友行老尖,行到有D腳軟,見到呢間貌似茶記CAFE,於是入去試吓叫咗2杯咖啡,1凍1熱,出餐時間OK,一陣就有TW味道果然OK,同星記有得揮,坐坐吓覺得自己變咗陳豪,好鬼優閒咁,正總結嚟講:同朋友飲杯嘢,傾吓計OK

叫咗2杯咖啡,1凍1熱,出餐時間OK,一陣就有

TW味道果然OK
,同星記有得揮,坐坐吓覺得自己變咗陳豪,好鬼優閒咁,正

總結嚟講:同朋友飲杯嘢,傾吓計OK
2010-02-27