2021-03-18 275 浏览
中環裡隱藏的Little Italy ($45)烘得鬆脆的牛角酥夾雜牛油果、蕃茄、炒菇及沙律菜然後放一隻Sunny Side Up讓蛋汁可以隨時滲入餡料內青脆雞腿炸饅頭 ($50)超讚炸雞腿沾上厚厚粉漿再炸有點像天婦羅質感炸饅頭與雞塊配襯天衣無縫至於火箭菜及青蘋果有去油膩的作用最後精髓在於甜甜酸酸的醬汁每咬一口都非常清新!滿分
中環裡隱藏的Little Italy ($45)
烘得鬆脆的牛角酥
夾雜牛油果、蕃茄、炒菇及沙律菜
然後放一隻Sunny Side Up
讓蛋汁可以隨時滲入餡料內

Little Italy

青脆雞腿炸饅頭 ($50)
超讚

炸雞腿沾上厚厚粉漿再炸
有點像天婦羅質感
炸饅頭與雞塊配襯天衣無縫
至於火箭菜及青蘋果有去油膩的作用
最後精髓在於甜甜酸酸的醬汁
每咬一口都非常清新!
滿分

青脆雞腿炸饅頭
Long Black
2021-03-12
$90 (早餐)
Little Italy
青脆雞腿炸饅頭
Long Black
2021-03-13 2211 浏览
📌 Trois Cafe~中環今次要介紹嘅呢間Cafe係隱藏喺中環小巷當中平時完全唔覺得呢度有一間cafe😂雖然位置不顯眼 但人流卻很多😲有一面古董磚牆更逾百年歷史 時代感十足~Logo設計成三粒咖啡豆的樣式 門口位亦有兩張竹櫈裝修係走懷舊工業風 座位不算很多近門口位置有兩張高桌椅同吧枱 近開放式廚房高桌椅唔算好好坐 亦擺唔到太多食物🤔裏面的座位分布較為密麻 不是特別寬闊座位都係青綠色 環境冇話好靚🧐但係不設限時 可以帶電腦過嚟做嘢👍🏻Cafe主要供應西式早午餐同輕食 選擇不少鐵行里分店更有新加入的食物 例如抹茶麻糬卷、玫瑰拿鐵同芝士奶蓋茶🤩可惜今次奶蓋賣晒冇得試 唯有下次有機會再試☹️1️⃣ 鰻魚牛油果配酸種麵包 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗘𝗲𝗹 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗟𝗼𝗮𝗳 $𝟵𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)店員不斷推介呢款係杜汶澤都話好味嘅餐點😍果然食落幾特別 冇喺出邊食過🙌🏻酸種麵包外脆內軟 唔會太硬😋鰻魚亦都好大條又厚肉 肉質彈牙上面仲有牛油果🥑松露沙律蛋同火箭菜材料豐富 味道都幾濃🤤大大份幾足料 啱晒鰻魚控!2️⃣ 山茶花抹茶麻糬卷 𝗖𝗮𝗺𝗲𝗹𝗹𝗶𝗮 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟰𝟴 (
📌 Trois Cafe~中環

今次要介紹嘅呢間Cafe係隱藏喺中環小巷當中
平時完全唔覺得呢度有一間cafe😂
雖然位置不顯眼 但人流卻很多😲
有一面古董磚牆更逾百年歷史 時代感十足~
Logo設計成三粒咖啡豆的樣式 門口位亦有兩張竹櫈

酸種麵包外脆內軟 唔會太硬😋
鰻魚亦都好大條又厚肉 肉質彈牙
上面仲有牛油果🥑松露沙律蛋同火箭菜
材料豐富 味道都幾濃🤤
大大份幾足料 啱晒鰻魚控!

2️⃣ 山茶花抹茶麻糬卷 𝗖𝗮𝗺𝗲𝗹𝗹𝗶𝗮 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟰𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
呢款係鐵行里分店限定菜單😎
賣相好吸引 仲有忌廉同花瓣作裝飾
卷蛋濕潤度高 但抹茶味缺乏😕
味道並不濃 有啲淡🙃
麻糬食到有一小嚿 亦不太煙韌🥲

3️⃣ 香蕉、大紅袍雪糕及榛子醬手作班戟𝗡𝘂𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲-𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟴𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
一上枱傳來陣陣的Nutella味 很吸引😍
上枱五秒後啲香蕉已經滑晒落碟 賣相普通
不過味道不錯 大大份很飽肚🤰🏻
班戟質感偏厚實 大紅袍雪糕幾清新🍨
配上香蕉一齊食很滿足☺️

4️⃣ 玫瑰拿鐵 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟱 (𝟲/𝟭𝟬)
玫瑰拿鐵賣相好靚 係少女粉紅色💕
上面仲有玫瑰花瓣作裝飾 拉花都幾靚
玫瑰味不太重 而且沒有咖啡因的😛
味道有少少假 而且整體偏甜😐

5️⃣ 白朱古力抹茶拿鐵 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬 (𝟰/𝟭𝟬)
呢杯係凍嘅飲品 都幾大杯🍵
因為冇芝士奶蓋茶 所以就點左呢杯
但味道實在嚇親我 都幾難飲🤭
可能因為加咗白朱古力 味道好假🥴
抹茶味不濃 亦飲到粉粒🤯

💡整體嚟講 食物質素真的不錯😋
不過飲品就略嫌失望 可能咁啱嗌錯😭
有時新cafe太多人 去下呢啲隱蔽Cafe食吓野都唔錯~
至少唔使排隊等位 又可以同朋友吹好耐水😝

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 6/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10
✄---------------------—------✄
🍴: Trois Cafe
📍: 中環鐵行里6號地舖
🔍: 08:00-18:00(Mon-Fri); 11:00-18:00(Sat) *SUN OFF*
📍: 中環畢打街1-3號中建大廈1樓109號舖

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie中環
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
  • 鰻魚牛油果配酸種麵包
📍鐵行里良心小店‼️ • 創意fusion麵包🍞 -- Trois Cafe☕️💛•=============================今次係第二次去trois cafe,之前去過一次中建嘅分店,最近鐵行里嘅總店新出咗幾款新品,上星期就同@breadismyboyfrd 去試下😆👍----------------------------⭐️鰻魚牛油果配酸種麵包 $98 (7.5/10)想試呢個勁耐,果然無失望!😍鰻魚厚身,加埋照燒汁食落甜甜哋,幾有油脂香~牛油果夠熟👍黑松露蛋沙律幾creamy,如果黑松露味再濃啲就更加好!😆sourdough外邊微脆,包體帶嚼勁,食落幾有酸勁👍💖----------------------------⭐️咖喱豬頸肉莎莎配炸饅頭 $52 (7.9/10)呢個係mini bao系列‼️細細件唔會太飽濟😝豬頸肉莎莎夠惹味,但部分肉有少許韌🙈但炸饅頭幾有驚喜,食落好脆,仲有饅頭嘅甜香‼️🤤不俗😝------------------------------⭐️黑芝麻竹碳拿鐵 $45 (8/10)我同朋友都係芝麻控,緊係要試下呢杯😝💖芝麻香濃郁,texture幾rich,

=============================
----------------------------
⭐️鰻魚牛油果配酸種麵包 $98 (7.5/10)
----------------------------
⭐️咖喱豬頸肉莎莎配炸饅頭 $52 (7.9/10)
⭐️黑芝麻竹碳拿鐵 $45 (8/10)

我同朋友都係芝麻控,緊係要試下呢杯😝💖芝麻香濃郁,texture幾rich,仲有沙沙哋嘅口感,真係好似芝麻糊咁‼️甜度亦唔會太高😍
⭐️芝士奶蓋茶花水果茶 $50 (8/10)
呢杯最近嘅新品~仲係鐵行里限定!😆奶蓋綿密香滑,幾有鹹香😋水果茶果香豐富,好清新👍
⭐️山茶花抹茶麻薯卷 $48 (6.8/10)
呢個同樣係鐵行里先供應‼️蛋糕體鬆軟濕潤,做得頗出色👍抹茶忌廉略帶回甘~但中間嘅麻薯略為黏口,有啲似大福🤣
整體嚟講食物同飲品都唔錯~😆有創意夠特色‼️環境幾chill,店員亦好有禮貌!去開中環不妨支持下😆
整體味道:7.8/10
  • Avocado  Eel  Sourdough
  • Sesame  Latte
1K
2021-03-06 299 浏览
疫情打亂咗好多人嘅計劃,希望默默耕耘嘅小店可以撐得過呢個難關。Trois Cafe喺口袋名單好長時間,但就唔知點解一直拖一直拖,拖到而家先嚟 (可能新店實在太多太多!)。Cafe位於鐵行里,我哋喺大西北出發,發現真係有少少難搵,加上咁低調嘅門面,有種尋到寶嘅感覺。咖啡店約可容納十零個客人,近門口設置兩組高身桌椅同吧枱,裡頭的座位分佈略為密麻,週末人流唔少,我們就冇影相同埋選擇坐吧枱喇,一路見到廚師炮製食物,特別肚餓呢Trois供應西式早午餐同輕食為主,即使坐近開放式廚房,都唔會有很大嘅油煙味,可以放心。部分食物只限鐵行里店供應,例如抹茶麻糬卷、芝士奶蓋茶等。經典牛油果三文魚配酸種麵包 $88酸種麵包搭配唔同嘅食材係咖啡店常見嘅食物,Trois都唔例外。我們揀咗牛油果、三文魚組合,簡單好食嘅組合。店員將三文魚擺放好,抹上牛油果蓉,伴菠菜、紫洋蔥同蕃茄仔,所有材料都非常新鮮嘅。酸種麵包烤起外脆內軟,唔會太難咬。咖哩豬頸肉沙沙 - 炸饅頭 $52炸饅頭比較少見,豬頸肉沙沙以外,仲有煙燻牛肉、雞腿等選擇,細細一個,作為下午茶唔錯嘅。饅頭口感香脆,油膩感唔重,豬頸肉醃製過,莎莎醬濃郁惹味,只係略

部分食物只限鐵行里店供應,例如抹茶麻糬卷、芝士奶蓋茶等。

經典牛油果三文魚配酸種麵包 $88

咖哩豬頸肉沙沙 - 炸饅頭 $52
饅頭口感香脆,油膩感唔重,豬頸肉醃製過,莎莎醬濃郁惹味,只係略嫌豬頸肉韌咗啲。

抹茶麻糬卷 $48
麻糬卷係鐵行里店限定菜單,上碟前會唧上忌廉同以花瓣裝飾。卷蛋濕潤度高,口感綿密,忌廉幼滑輕盈。麻糬軟糯,煙韌度有待提高。

精品鴛鴦 $45
芝士奶蓋茶花水果茶 $50

.位於中環鐵行里嘅隱世chill cafe💛@trois_cafe 有少少難搵,但係環境非常chill,值得一去~而且唔會太多人,亦都冇時限,好適合同朋友黎hea下☺️.✨ avocado eel sourdough loaf 鰻魚大大條又厚肉,啱晒鰻魚控,肉質亦比較彈牙不過要小心細骨 >_<面頭仲有牛油果、松露沙律蛋同火箭菜,好豐富😍.✨ classic all day breakfast呢份all day breakfast都幾足料,有8款食物咁多 ( ´▽`)牛角包係勁香勁酥脆,炒蛋好滑,煙肉亦都煎到脆口.✨ curry & salsa mini baomini bao係新推出嘅款式,可以選擇牛角包/ 炸饅頭,仲有唔同嘅餡料配搭呢款係咖哩豬頸肉沙沙,醬料非常惹味🐷重點係... 炸饅頭超好食!外層唔會炸到太硬,脆得啱啱好,完全唔油膩啊~.✨ champagne oolong估唔到一間cafe除咗咖啡外,仲有功夫茶飲🤣「香檳烏龍」嘅味道幾香醇,亦比平常嘅烏龍茶淡味職員亦都好貼心,會解釋點樣沖,同埋會比個暖水壺你~每壺茶可以沖10次以上,所以價錢都唔算太貴.✨ rose
位於中環鐵行里嘅隱世chill cafe💛
而且唔會太多人,亦都冇時限,好適合同朋友黎hea下☺️
✨ avocado eel sourdough loaf
鰻魚大大條又厚肉,啱晒鰻魚控,肉質亦比較彈牙
不過要小心細骨 >_<
面頭仲有牛油果、松露沙律蛋同火箭菜,好豐富😍
✨ classic all day breakfast
牛角包係勁香勁酥脆,炒蛋好滑,煙肉亦都煎到脆口
✨ curry & salsa mini bao
呢款係咖哩豬頸肉沙沙,醬料非常惹味🐷
重點係... 炸饅頭超好食!
外層唔會炸到太硬,脆得啱啱好,完全唔油膩啊~
✨ champagne oolong
估唔到一間cafe除咗咖啡外,仲有功夫茶飲🤣
「香檳烏龍」嘅味道幾香醇,亦比平常嘅烏龍茶淡味
職員亦都好貼心,會解釋點樣沖,同埋會比個暖水壺你~
每壺茶可以沖10次以上,所以價錢都唔算太貴
✨ rose latte
呢杯其實係玫瑰鮮奶,冇咖啡因嘅~
顏色係pastel pink,仲有玫瑰花瓣係面頭,勁靚🥰
飲到底會有少少甜,不過整體係唔錯嘅!
avocado eel sourdough loaf $98
classic all day breakfast $118
curry & salsa mini bao $52
champagne oolong $88
rose latte $45
———
⚠️注意注意⚠️ UberEats做緊33折promo⁉️😱
新用戶首筆訂單專享滿$150減$100嘅優惠🥳
‼️輸入優惠碼 “dnahk216j4g1” 或者㩒profile條link就得‼️
stayhome都要食好西👅 快啲下載UberEats睇下啦😋
不專業評分💯
📍Trois Cafe
中環鐵行里6號地舖
中環畢打街1-3號中建大廈1樓109號舖
———
👉🏼 #ewhk中環 #ewhkcafe #ewhk輕食 #ewhk黃店

#中環美食 #中環黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
邊個諗到,係中環人來人往嘅中心地帶入面,會有條唔太顯眼嘅小巷,入面隱藏左間Cafe小店,店內唔算大,但bar枱位同sofa位都有,仲有130年嘅磚牆作為打卡點❤️ 整間店就好似時代與歷史嘅融合~ 嘆下咖啡之餘仲可以感受一下香港嘅歷史建築感! 中環上班族可能需要嘅就係依啲可以放鬆一下嘅地方-鰻魚牛油果配酸種麵包🥑 ($98) 必點signature dish! 牛油果配上大大塊厚身鰻魚,面層仲鋪左啲黑松露碎蛋沙律同芝麻沙律菜,成個配搭洽到好處,令鰻魚本身比較濃味嘅食材變得温和,加添左一份清新感🌱 碎蛋嘅黑松露就唔係好明顯,反而紫洋蔥就幾突出~ 酸種麵包就帶煙韌嘅口感,麥味幾香*青脆雞腿- 炸饅頭($50) 另外一樣必試嘅就係店內嘅mini bao~ 饅頭size偏小所以當下牛茶啱啱好!外層炸到金黃色,咬落都好脆口而且帶輕微嘅甜味。內餡亦都唔簡單,炸雞配上酸辣醬,底下仲有幾片蘋果中和返個油膩感🍏 睇得出食材配搭上花左啲心思,係舊炸雞略嫌普通左啲*經典全日早午餐($118) 去每間cafe冇理由唔試下嘅all day breakfast 🍳 入面有八款食材,包括炒雜菌,炒蛋,香腸,煙肉,牛油果

經典全日早午餐($118) 去每間cafe冇理由唔試下嘅all day breakfast 🍳 入面有八款食材,包括炒雜菌,炒蛋,香腸,煙肉,牛油果,牛角包🥐同牛油吐司。幾鐘意個mini牛角包,酥脆帶牛油香,入面仲搽左層藍莓醬~

山茶花抹茶麻糬卷($48) 面層同內裏都係抹茶忌廉,入面仲會有粒mochi添加煙韌嘅口感~ 要讚一讚抹茶味幾香,而且cream多順滑,蛋糕亦多鬆軟🥰 最重要係上面嘅食用花同玫瑰花瓣立即令到成個卷蛋非常IGable💐

芝士奶蓋茶花水果茶($50) 同上面卷蛋一樣係鐵行里限定香港茶系列🌹 味道帶花茶嘅清新,同時夾雜左果香同微微嘅酸甜味。上層奶蓋就幾滑身,係芝士味爭少少

CBD Iced latte ($42+$25/30mg CBD) 依家CBD作為新hot trend,唔少餐聽都係嘢食加入CBD,又稱大麻素/大麻二酚,有止痛抗抑鬱嘅作用🌿 基本上冇咩味,所以唔會影響到食物本有嘅味道😀 令大家同以更加放鬆咁享受係cafe嘅休閑時間
2021-02-15 301 浏览
有一天,去中環食午餐,專程找小店,網上介紹中環後巷小店,Trois Cafe。中環鐵行里,真的是後巷,走到差不多盡頭,見到這間小店。餐廳內的空間不大,大概有十幾個位,有吧枱可以跟小店職員交流。餐廳內,整齊,簡潔。餐廳最重要也是食物,全日早餐,$118,兩個包都好好食。吉列豬扒配拖鞋麵包,$80,吉列很脆,豬扒很軟,配拖鞋麵包很好。經典牛油果三文魚配酸種麵包,$88,大女超級喜歡,牛油果做成綠色的醬。蕃茄狂熱意粉,$80。意粉即叫即炒,份量幾多,材料簡單,小蕃茄、芝士、意粉有咬口。加$35有"Ham",以為是普通火腿,怎料是超級足料西班牙火腿,正。 總評味道:好味,性價比高。環境:小店,餐廳內,整齊,簡潔;服務:好好,店員是後生仔女,很有禮貌;衛生:可以。

中環鐵行里,真的是後巷,走到差不多盡頭,見到這間小店。

餐廳最重要也是食物,全日早餐,$118,兩個包都好好食。

總評
味道:好味,性價比高。
環境:小店,餐廳內,整齊,簡潔;
服務:好好,店員是後生仔女,很有禮貌;
衛生:可以。
  • 蕃茄狂熱意粉
2021-02-09 228 浏览
“鰻魚牛油果配酸種麵包”($98)“青脆雞腿迷你牛角包”($50)“芝士奶蓋茶花水果茶”($50)“士多啤梨青檸梳打”($55)“山茶花抹茶麻糬卷”($48)終於試到呢間Trois Cafe💛最近餐廳更新咗menu除咗原本signature酸種包同拖鞋包仲有mini bao同新出嘅鐵行里店限定山茶花系列☺️因為第一次嚟🤩所以都係叫咗份最出名嘅“鰻魚牛油果配酸種包”🥑除咗有大大片鰻魚同牛油果原來仲加咗黑松露蛋沙律同火箭菜☺️口感十分之豐富☺️而且成個包食落整體唔會話太乾😋連平時唔太好鰻魚嘅我都覺得好味🤣另外就要咗個“青脆雞腿”mini bao🐔Mini bao系列可以自選要迷你牛角包/炸饅頭我就揀咗牛角包啦🥐個迷你牛角包十分鬆脆而且富牛油香😍雞肉炸到外脆內嫩😋配上泰式甜辣醬同青蘋果片🍏酸酸甜甜咁幾開胃🤩食完主食當然要食返件甜品😍叫咗新出山茶花系列嘅抹茶麻糬卷卷蛋size比想像中大😆蛋糕好鬆軟☺️加上煙煙韌韌嘅麻糬真心正☺️而且味道唔會太甜☺️食完都唔會覺得溜😋飲品都試咗新出嘅“芝士奶蓋茶花水果茶”🧀味道清清甜甜同時帶啲花香🌺而且面頭食啲食用花好靚🥰“士多啤梨青檸梳打”夠哂fresh🍓而且飲到好多果肉
“鰻魚牛油果配酸種麵包”($98)
“青脆雞腿迷你牛角包”($50)
“芝士奶蓋茶花水果茶”($50)
“士多啤梨青檸梳打”($55)
“山茶花抹茶麻糬卷”($48)

終於試到呢間Trois Cafe💛

而且面頭食啲食用花好靚🥰
“士多啤梨青檸梳打”夠哂fresh🍓
而且飲到好多果肉🤩夠哂真材實料🥰
2021-02-04 177 浏览
Came to Trois Cafe for a weekday lunch. The interior was cozy and comfortable. It's a small cafe so it does take some time to prepare the food.Crispy Chicken Fried BunCan't go wrong with fried chicken and fried bun. The bun was crunchy on outside and pillowy soft on the inside. Fried chicken was fresh and delicious, especially with the tangy spicy sauce. Definitely a good combination. The portion is small so it's good to pair with a dessert.Oat milk latteA well balanced latte with nutty flavour.

Oat milk latte

Camellia Matcha Mochi Cakeroll

Camellia Matcha Mochi Rollcake
The cake is soft and chewy. The cream had prominent matcha flavour. It's a good dessert that doesn't make you feel too full.

Definitely worth a visit to this cafe hidden in an alley in Central.
2021-02-04
2021-01-03 419 浏览
💛Perfect place to hideaway....隱藏於小巷內的咖啡店.飲到杯不是死甜的mocha,老娘表示感動!店內仲有食物供應,不過仲有飯局所以下次先試。
💛
Perfect place to hideaway.
隱藏於小巷內的咖啡店.
飲到杯不是死甜的mocha,老娘表示感動!
店內仲有食物供應,不過仲有飯局所以下次先試。
Mocha
2020-09-03
等候时间
20 分钟 (堂食)
Mocha
2021-01-01 345 浏览
中環後巷的良心💛店,店舖位置一D都吾起眼,要專情揾左一陣先揾到。但入到店內,感覺簡單又有特色!食物買相好靚又精緻,咖啡有特色又好味!店員又有禮貌,坐得好舒服好relax, 值得推介

2020-12-30
早餐
2020-12-14 388 浏览
每一天都是新的開始。早上光顧良心黃店,就是開啟一天活力的來源。💕1️⃣雜菌太陽蛋配酸種吐司🍞 $42聽說酸種吐司是比較健康,製作過程我就不太清楚了,雜菌炒得很香配菜及煎得很看看的太陽蛋,味道非常夾啊。2️⃣Mocha 跟餐+$20Mocha 味道不錯 入口香滑 淡淡的朱古力味3️⃣黑芝麻拿鐵 $45黑芝麻拿鐵第一次喝,淡淡既芝麻味 ,清新細滑。4️⃣Scone $25聽說扣除成本價全數會捐出,真是良心企業🤗
1️⃣雜菌太陽蛋配酸種吐司🍞 $42
2️⃣Mocha 跟餐+$20
Mocha 味道不錯 入口香滑 淡淡的朱古力味
3️⃣黑芝麻拿鐵 $45
黑芝麻拿鐵第一次喝,淡淡既芝麻味 ,清新細滑。
4️⃣Scone $25
聽說扣除成本價全數會捐出,真是良心企業🤗

2020-12-11 343 浏览
剛剛開完會,已過食飯時間,所以匆匆忙忙落去買咖啡。此咖啡店本人不是第一次光顧,地方細不是問題,整咖啡時間長亦不是問題。咁有咩問題?問題就係我八卦,等緊咖啡嘅時候望咗入邊啲枱一眼。香港今時今日,疫情嚴重。餐廳入座人數不能超過五成,每台人數亦不能超過兩個。呢間餐廳入座率接近十成,仲有一台坐咗三個人。我同侍應講,依家限聚令一台唔可以超過三個人喎。佢居然同我講,佢哋就快走㗎啦。我唔明點解佢知道佢哋就快走,同埋就快走應該唔係理由來掛?我相信呢位侍應並不是怕沒有生意,店舖要執笠。而係根本唔想麻煩,我甚至相信我同佢講之前,佢根本唔知嗰枱有三個人坐喺度。我明白一切以和為貴,但防疫知識都應該有啩?但話說回頭,呢間Cafe嘅咖啡係OK嘅。如果唔係我都唔會次次等咁耐都嚟。但老實講價錢不便宜,因為真係好細杯。希望佢啲員工緊記,香港防疫人人有責!

希望佢啲員工緊記,香港防疫人人有責!
2020-12-11
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
$42 (其他)
2020-11-04 505 浏览
行街盪失路,意外見到間好靚嘅Café,就同朋友一齊入去食下Lunch,裡面有面有靚嘅磚牆,事後先知係有百幾年歷史,係店主特登保留落黎,別具特色。店內空間唔大,最後坐左吧枱,要先係吧枱隔離嘅收銀處比錢點餐先上菜。食物自己點左青脆雞腿配牛角包($80),以泰式辣醬配炸雞,中間有少少開心果碎好多口感,青蘋果片係中間解膩,不過如果多少少蘋果片就更加好啦。牛角包好香牛油味,非常鬆軟。朋友叫嘅牛油果烤鰻,佢都話好好食。見Menu咖啡有「蜜香彩虹」和「炸彈狂」,問下店員先知係指係兩款唔同嘅咖啡豆,前者比較清爽,後者有果仁香比較濃。自己少飲咖啡,就點左蜜香彩虹嘅Flat White(+$20)。上枱再配琥珀合桃,咖啡好香亦好易入口,合桃意外極好食。

青脆雞腿配牛角包

朋友叫嘅牛油果烤鰻,佢都話好好食。
牛油果烤鰻配牛角包

Flat White
2020-05-03
青脆雞腿配牛角包
Flat White
2020-11-01 303 浏览
星期四中午,同朋友想試一個 light lunch 😁, Trois Cafe 都係小店,只係有數張細枱。本來無得坐,好彩我哋過咗 peak hour, 所以有一張細枱可以坐低食。 點咗牛油果load bread 加更杯coffe. 價錢係中上價,但食材同coffee 都ok. 😉 係中環店食都係有點貴 😅。其實個包唔係好細,share 一半都係夠女仔食,當然加多杯咖啡先ok.如果係細食又想食好少少,呢間係唔錯嘅choice. 🙂
經典牛油果三文魚配酸種麵包
如果係細食又想食好少少,呢間係唔錯嘅choice. 🙂
Avocado Lox Sourdough Loaf
Long black with nutty