2020-06-28 275 浏览
行街睇戏食饭,在过程中叹一杯咖啡绝对是一个赏心乐事的动作。所以,大大小小的商场,总会有至少一间 Coffee Shop (连麦 cafe 都计在内),好让大家随时随地 relax 一下。那天,约了老朋友在尖沙咀吃饭,我早到了,决定先找一家咖啡店休息一下。我行了入 The One,看中了这一间带有韩国 feel 的《Tom N Toms Coffee》。眼见咖啡店环境不错,应该几舒适,就决定入来,hea 返一阵。以咖啡店来计,这是一间很大的咖啡店。店子虽大,但摆设的座位不算多。有足够的空间,会令人感觉坐得份外的舒服。更令人感 relax 的是此咖啡店的景观。虽不是位於高层,但有一个能观天的开扬景观。也是令人心舒畅的。眼望见许多韩国文字啊,如果窗外的景观是首尔的话,坐在这儿,真的有如在首尔的商场喝咖啡的一样。天气热啊,我要了一杯冻咖啡。咖啡浓郁,虽是冻饮但仍能带出应有的香气。再特别的,是这一杯咖啡有气,餐牌上的名字叫美式有气咖啡。用有气水冲咖啡,入口的是浓香咖啡,但口感就饮法式的有气矿泉水,很特别。不想单饮咖啡但又不想大吃,於是我就在冻柜选了这个士多啤梨脆麦乳酪。燕麦脆脆口,乳酪香滑,在底
不想单饮咖啡但又不想大吃,於是我就在冻柜选了这个士多啤梨脆麦乳酪。燕麦脆脆口,乳酪香滑,在底的士多啤梨酱甜美,是一个非常好而且又不会令人饱肚的轻盈健康食品。
虽然是商场咖啡店,虽然在韩国,这《Tom N Toms Coffee》是周街都有的咖啡店。但在香港立足的,在 The One 的这一间,令我感觉到悠闲同舒适,最啱我口味,我点到要表扬一下。
2019-12-28 301 浏览
喺尖沙咀行街,攰攰地想搵个地方休息下,朋友就话试下呢间之前好hit 既韩式cafe呢度除左咖啡之外,仲有Toast 都好出名!Cafe Latte(Large)($39)咖啡味偏淡,但奶够香滑!Mocha Tomnccino(Large)($46)朱古力味浓,锺意饮沙冰既必试!Honey Nut Toast($57)价钱少少贵,但味道非常好!多士够厚身,焗到外脆内松软,加cream 食又系另一种风味!必食!Caramel Coffee Cake($38)味道偏甜,咖啡味唔算浓!Triple Chocolate Donut($21)面层有朱古力碎再加朱古力脆皮,入面又有朱古力夹心,满口朱古力,唔错!

呢度除左咖啡之外,仲有Toast 都好出名!

Cafe Latte(Large)($39)
咖啡味偏淡,但奶够香滑!

Mocha Tomnccino(Large)($46)
朱古力味浓,锺意饮沙冰既必试!

Honey Nut Toast($57)

Caramel Coffee Cake($38)
味道偏甜,咖啡味唔算浓!

Triple Chocolate Donut($21)
2019-12-26 121 浏览
喺The One行完街搵到呢间环境好chill嘅Tom n Tom's,最适合同朋友坐底慢活一下。蜂蜜芥末火腿芝士吐司($21)配料虽然简单,但厚厚多士外层烤得好焦脆,内层则保持柔软,为呢个经典组合带来新鲜感。蕃茄芝士牛角包($32) 热烘烘,一口咬下松化得非常过份,口感极佳!朱古力冬甩($53)看似普通,食落都有惊喜!咬开内层有朱古力软心,滋味无穷。忌廉粟米牛肉薄饼($53) 饼皮薄脆,一个人食都唔会太heavy, 加杯野饮已经系唔错嘅一餐。蜂蜜美式有气咖啡($38) 有气咖啡比传统咖啡少了一入浓厚感觉,但清爽口感很有惊喜,令我都爱上呢个新嘅饮法。

2019-12-26 72 浏览
星期日喺尖沙咀行完街有d肚饿,去左The One嘅「Tom N Toms Coffee」叹返个下午茶!店内楼底劲高,空间感十足,感觉宽敞舒适芝士蕃茄牛肉意粉蕃茄牛肉酱意粉加入芝士一齐焗香,满载芝香~牛肉碎颇有嚼劲,充满肉香,配上酸酸甜甜的蕃茄酱汁,好开胃呢!每条意粉都可挂上蕃茄肉酱,好味道蜜糖芥末火腿芝士吐司🍞厚切方包吐司烤焗得金黄香脆,吐司入口外脆内软,好酥香!表面挤上适量的蜜糖芥末酱,甜甜的。夹心层系火腿芝士,咸香芝味,整个配搭都系非常滋味又邪恶蓝莓夹心松饼表面有牛油糖粒,甜甜脆脆的。Muffin口感都几松软,中间系蓝莓果酱,浓浓的蓝莓甜香双重朱古力松饼Chocolate Muffin翻热後香味四溢,浓郁的朱古力香味扑鼻!松饼外围系浓郁的朱古力味,中间系半流心榛子酱,整体甜左少少热泡沫咖啡叫左杯large size嘅Cappuccino,泡沫轻盈细滑,咖啡味浓厚醇香,好出色

芝士蕃茄牛肉意粉

蜜糖芥末火腿芝士吐司🍞

蓝莓夹心松饼

双重朱古力松饼

热泡沫咖啡

2019-12-23 83 浏览
是日去左位於尖沙咀TheOne的Tom N Toms Coffee 食野,之前在荃湾去过食,感觉都唔错,同朋友想谈心,真的在哩度唔怕赶人走,在TOM N TOMS COFFEE内,除饮品和甜品外,还会有意粉,薄饼,吐司的轻食,真的唔怕去CAFE会食唔饱~朋友点左特别的甘薯鲜奶,我点左豆奶LATTE,另外食物点左三重芝士PIZZA,牛肉蕃茄意粉,焦糖忌廉吐司 甘薯鲜奶,豆奶LATTE,朋友的甘薯鲜奶味道唔错,鲜奶味重,另外甘薯系紫薯,真的冬日最啱饮我的豆奶LATTE,因为唔想饮牛奶,改左豆奶,都一样咁好饮~~牛肉蕃茄意粉牛肉蕃茄意粉热热的上来,一口一口食,牛肉同蕃茄味重,唔错三重芝士PIZZA三重芝士PIZZA薄薄的饼底,加上不同味道同款式的芝士,仲有少少拉丝的效果,好好味~~焦糖忌廉吐司 焦糖忌廉吐司 哩个作为甜品真的好正,脆口的TOAST,加上不太甜的CREAM,同埋焦糖汁,真的一口食一口,好邪恶~~~
之前在荃湾去过食,感觉都唔错,
同朋友想谈心,真的在哩度唔怕赶人走,

真的唔怕去CAFE会食唔饱~
朋友点左特别的甘薯鲜奶,我点左豆奶LATTE,
另外食物点左三重芝士PIZZA,牛肉蕃茄意粉,焦糖忌廉吐司
甘薯鲜奶,豆奶LATTE,

牛肉蕃茄意粉

牛肉蕃茄意粉热热的上来,一口一口食,牛肉同蕃茄味重,唔错

三重芝士PIZZA

焦糖忌廉吐司
焦糖忌廉吐司
2019-12-20
2019-12-22 49 浏览
想试下呢间Tom n Toms 好耐,去亲韩国都会成日见到呢间coffee shop 。The one 呢间舖既座位都好多,而且除咗饮品之外仲有少少意粉同薄饼轻食既选择。我要咗个芝士蕃茄牛肉意粉($49),味道似一般既肉酱意粉,都几creamy。饮品榛子hazelnut latte ($38)好香好好味, 甜度适中,拉花都好靓。朋友拣左韩式意粉薄饼($59),系好有创意既一味,将芝士同意粉放上薄脆既饼底上面加上韩式辣酱,都几饱肚架。饮品拣左有汽美式咖啡($32),好似饮唔甜既可乐咁,唔会苦,将斋啡推上另一层次。最後叫多个果仁奶油夹心冬甩($21),卖相几好,食完甜品好满足。

2019-12-17
2019-12-14 47 浏览
今个weekend同朋友仔去cafe食下野, 用返之前买左嘅groupon<焦糖忌廉土司>厚多士外面烤到脆卜卜, 内里软绵烟韧, 配上 忌廉、肉桂粉同焦糖酱, 食落幸福感爆灯<黑松露酱杂菌薄饼>脆片嘅饼底, 加上偏酸嘅番茄酱、杂菌、芝士同黑松露酱作点缀, 菇菌味浓郁<芝士焗韩式饺子>大食妹就偏好芝士焗韩式饺子啦韩式饺子比较清淡, 配上少少茄汁及埋一层厚厚嘅芝士外面焗得脆脆哋, 里面仲可以拉丝, 超级邪恶<榛子鲜奶咖啡>朋友仔嗌左杯榛子鲜奶咖啡, 咖啡味偏重, 榛子味反而冇咁突出...<原味乳酪沙冰>呢杯原味乳酪沙冰好啱大食妺胃口, 甜度比起外面嘅乳酪低饮落酸酸地带点微甜, 几开胃

<焦糖忌廉土司>

<黑松露酱杂菌薄饼>

<芝士焗韩式饺子>
大食妹就偏好芝士焗韩式饺子啦
韩式饺子比较清淡, 配上少少茄汁及埋一层厚厚嘅芝士
外面焗得脆脆哋, 里面仲可以拉丝, 超级邪恶

<榛子鲜奶咖啡>
<原味乳酪沙冰>
呢杯原味乳酪沙冰好啱大食妺胃口, 甜度比起外面嘅乳酪低
饮落酸酸地带点微甜, 几开胃
2019-12-13 26 浏览
开会前先要吃饱😁。 今早又约了早餐会, 我成日好怀疑, 点样一边食野一边开会呢, 食到一口都系野, 讲野都讲唔清啦!所以一般如果约早餐会,我都会自己先吃饱, 开会时就喝一杯咖啡, 最多就吃几件水果。今朝约系尖沙咀某酒店, 我就在附近找了间咖啡店。因为我很爱佢地嘅Toast。唔知点解日韩国咖啡店啲Toast特别好食, 面包特别松软。调料又咸又甜但唔知点解混着又出奇地好味。好似今次我点呢份火腿芝士toast。本身面包已经涂了牛油同蜜糖烘烤, 中间夹有火腿跟半溶芝士。面头吱了劲多酸酸甜甜的蛋黄酱。多士已经切好一cube cube方便食。因为toast系即叫即整, 所以新鲜热辣, 入口松软,味道复杂丰富。早上要醒神, 我先来一杯espresso。估唔到咖啡几香, 入口都算顺滑,甘得嚟唔苦。食饱饱,点知开会时间延後一小时,咁多时间我只好点多杯野再坐多阵。今round点左杯坚果冰咖啡,加多cream😁, 饮落好满足,虽然多cream, 但咖啡味唔会被盖过。

2019-12-10
早餐
2019-12-08 53 浏览
韩式好坐cafe我男朋友叫我陪佢去食Tom N Toms Coffee,佢话呢度系韩式CAFÉ,岩晒啲行街行到攰想休息下嘅人,佢呢度嘅梳化好好彩。同埋可以选择轻食,餐厅有野饮下,又有薄饼、意粉等。火腿芝士牛角包超出我预期的牛角包,馅料虽然简单~只系火腿同芝士,但系是牛角包烤得刚刚暖粒粒之余,外皮带点脆脆的非常美味。芝士焗韩式饺子呢个系焗嘅饺子,面上有劲多芝士,拉晒丝,下面系饺子🥟,仲系软身既,酱汁有点小小辣,好味。芝士蕃茄牛肉意粉价钱唔贵,分量合理,免治牛肉配芝士,蕃茄,连意粉食刚好,味道够晒。三重芝士薄饼饼底系脆薄嘅,D芝士好多,劲芝士味,啱哂我呢D芝士控!接骨木花伯爵茶个味道唔错,唔会好甜,够解渴。
韩式好坐cafe

火腿芝士牛角包

芝士焗韩式饺子

芝士蕃茄牛肉意粉

三重芝士薄饼
饼底系脆薄嘅,D芝士好多,劲芝士味,啱哂我呢D芝士控!

接骨木花伯爵茶个味道唔错,唔会好甜,够解渴。

2019-11-20
2019-12-02 74 浏览
曾几何时我迷上过Tom N Toms既原味乳酪沙冰,因为锺意佢既味道酸酸甜甜好开胃好fresh~因为天气开始冻喇, 所以我都唔饮沙冰而选择左佢地新出既坚果hazelnut latte定唔知caramel latte.. Hmmmmmmmm…下次都系饮番原味乳酪沙冰比较好男主角就唔怕冻地要左<<Green Mint Mocha Tomnccino>> $46佢既Mint味都OK~我都可以接受… 而且朱古力味唔会太甜同埋比我想像中浓郁,令我有surprise.. 对我黎讲咖啡味都算唔太浓..但唔饮咖啡既人应该都可以接受<<烟肉芝士蕃茄贝果>> $40(?)贝果外面脆脆地,面头有D芝麻,令到贝果带有微微的芝麻香~中心软熟,而且入面揸左少少牛油~睇卖相都觉得烟肉冇煎过~ 所以带唔出佢既香气出黎。相反,芝士既味道OK香浓,但整体就soso~<<芝士焗韩式饺子>> $32呢个韩式饺子系即叫即焗既,佢地采用左蓄茄酱去做酱汁底~ 令到个味道酸酸甜甜好开胃。饺子份量都几多下~ 一个女仔食完会饱的!!! 而且面

<<烟肉芝士蕃茄贝果>> $40(?)

<<芝士焗韩式饺子>> $32

呢个韩式饺子系即叫即焗既,佢地采用左蓄茄酱去做酱汁底~ 令到个味道酸酸甜甜好开胃。饺子份量都几多下~ 一个女仔食完会饱的!!! 而且面头铺满左芝士,拉芝效果做得好唔错! 饺子入面希D冬粉、韮菜同猪肉。味道都OK~

得闲黎chill下都OK既!
2019-12-01 53 浏览
今日同朋友行街,终於有机会试下呢间韩国咖啡品牌 - Tom & Toms Coffee. 众所周知, 韩国咖啡文化深厚, 韩国人喜欢咖啡喜爱既程度,大概仅次於烧酒. Tom & toms Coffee系首批韩国咖啡品牌进驻香港市场. 想试下韩国咖啡一定要黎试试!呢到除左传统既 Latte, americano, cappuccino 等仲有好多fusion 咖啡饮品选择. 我试咗呢款有气蜜糖美式咖啡. 蜜糖配上氮气美式咖啡苦中带甜, 口味够特别. 而朋友则Order咗英式伯爵茶亦不过不失.野食我地order咗3款包括: 韩式饺子, 黑松露批萨, 同肉酱意粉. 3款韩式做法既料理芝士足料够大份, 加上价钱亦唔贵, 成枱野食加饮品都唔过每人$100.选择同性价比都比市面上既某大品牌(星仔,P记)要高得多, 大家唔想帮衬大品牌咖啡店, Tom & toms Coffee系个唔错既选择

2019-11-30 34 浏览
几乎每星期都会来一次嘅韩式cafe,经常有明星应援生日牌。咖啡香,食过一次三明治都唔错,但蛋糕可以再进步。之前就得两三款蛋糕,宜家多咗好多款式,但我最少食到过两次蛋糕中间仲未完全退冰,唔知系唔系准备时间唔够。希望改善喇!
2019-11-26 82 浏览
未去韩国之前,都要去下韩国cafe。位於商场内既cafe,岩朋友仔行到累时坐下,叹下。饮品:🍋蓝色柠檬汤姆梳打Presentation好靓,心心眼😍,少少酸,开胃,甜度适中。🍫薄荷朱古力汤姆冰乐朱古力充满口腔,岩朱古力爱好者。🍯蜂蜜蒜泥吐司蒜泥好重,配合脆口吐司,岩重口味人士。🍯蜂蜜坚果吐司坚果铺系吐司面,旁边有cream,可以夹埋吐司一齐食。🍕黑松露酱杂菌薄饼黑松露酱浓郁,薄饼够薄身,几个人👫👫一齐share就岩。
饮品:

🍋蓝色柠檬汤姆梳打
🍫薄荷朱古力汤姆冰乐
朱古力充满口腔,岩朱古力爱好者。

🍯蜂蜜蒜泥吐司
蒜泥好重,配合脆口吐司,岩重口味人士。

🍯蜂蜜坚果吐司
坚果铺系吐司面,旁边有cream,可以夹埋吐司一齐食。

🍕黑松露酱杂菌薄饼
黑松露酱浓郁,薄饼够薄身,几个人👫👫一齐share就岩。

2019-11-18 60 浏览
Tom N Toms Coffee,平时去韩国就多数会去既COFFEE SHOP估唔到有机会起香港见到同埋仲有机会起呢个食野事缘约左个保险经纪放工後倾野大家就建议左个COFFEE SHOP可以慢慢倾三重黑朱古力对一个非常甜、非常热爱朱古力的人就一定要点啦~厚CREAM但无阻朱古力的重味,加上卜卜脆的饼乾韩式意粉PIZZA好奇妙的配搭,觉得自己食紧PIZZA定食意粉呢??真系好神奇最爱的芝士年糕,用左焗既方式去溶左芝士特别焦脆又香口好烟UP韩式芝士年糕忌廉烟肉意粉基本野的忌廉烟肉意粉正常味道焦糖咖啡蛋糕好甜甜的咖啡蛋糕但好有层次

估唔到有机会起香港见到
同埋仲有机会起呢个食野
事缘约左个保险经纪放工後倾野
大家就建议左个COFFEE SHOP可以慢慢倾
三重黑朱古力
对一个非常甜、非常热爱朱古力的人就一定要点啦~
厚CREAM但无阻朱古力的重味,加上卜卜脆的饼乾

韩式意粉PIZZA
好奇妙的配搭,觉得自己食紧PIZZA定食意粉呢??
真系好神奇

最爱的芝士年糕,用左焗既方式去溶左芝士
特别焦脆又香口

好甜甜的咖啡蛋糕
但好有层次
2019-11-07
2019-11-17 39 浏览
生活苦时食甜食心情会好啲嘅,韩国人气连锁咖啡店Tom n Toms Coffee一直系我心目中系回忆,以前考完试最锺意拉埋班同学一齐嗌两三个同学一齐分享一个toast,真系回忆嚟========================焦糖忌廉吐司 $57即叫即焗嘅厚吐司份量十足,系平日三片多士嘅厚度🍞吐司烤到外脆内软,面包表面金黄色食落好松脆而包身中间软糯,吐司同忌廉面头上除咗焦糖酱外仲加左唔少玉桂粉,而佢嘅忌廉唔系好creamy好腻个种,反而有种偏轻盈嘅口感,将吐司切至一小嚿点焦糖同洒左小小肉桂粉嘅忌廉真系食唔停,配埋一杯咖啡cuppucino大满足☺️========================为食省钱小tips🤤TOM N TOMS COFFEE而家系yahoo团购仲有半价coupon,我就买左之前已经买咗8张🙈大家都可以去买:http://bit.ly/2JIFAcG========================巧味道指数👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻再食过指数🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻锡荷包指数💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻服务正指数👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻环境靓指数👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻=======

焦糖忌廉吐司 $57
为食省钱小tips🤤
巧味道指数👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食过指数🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
锡荷包指数💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服务正指数👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
环境靓指数👀:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 Tom N Toms Coffee (尖沙咀)
尖沙咀弥敦道100号The ONE 1楼L121号舖