2024-03-12 511 浏览
又係Restaurant Week推介,揀左個晚餐$790pp,食物、環境、服務都讚👍🏻餐廳位處1881呢個又靚又典雅嘅地方,讓人有走入時光機重返舊時嘅感覺😄麵包🥯估唔到咁好食😋Mocktail: Sheman(+$128)真係好有心,睇到嗰條花邊幾浪漫💕Appetizers"New Orleans" Style Crab Cake真係超超超好食,蟹肉滿瀉,大滿足😋😋😋TSR Signature Boston Lobster Bisque香濃嘅龍蝦湯🦞只可以講你會想叫多個😋Main CourseU.S.D.A Ribeye Cap - 8oz (+$100)U.S.D.A Prime Beef Striploin - 10oz經理話Chef建議4成,肉眼扒外脆內軟,讚👍🏻另外嗰件,肉味濃,不過太「鞋」,伏左🙈牛扒包括大蘑菇及薯條,都好食😄工欲善其事、必先利其器配合食牛扒🥩可以自己揀把刀,仲有咁多不同類型嘅鹽任揀任試😄另外亦有咁多醬配襯牛扒DessertsBlack Forest Cake, Sour Cherry, Chocolate Sponge, Kirsch Cream朱古力蛋糕

麵包🥯估唔到咁好食😋

Mocktail: Sheman(+$128)
真係好有心,睇到嗰條花邊幾浪漫💕

Appetizers
"New Orleans" Style Crab Cake
真係超超超好食,蟹肉滿瀉,大滿足😋😋😋

香濃嘅龍蝦湯🦞只可以講你會想叫多個😋

Main Course
經理話Chef建議4成,肉眼扒外脆內軟,讚👍🏻
另外嗰件,肉味濃,不過太「鞋」,伏左🙈
牛扒包括大蘑菇及薯條,都好食😄

工欲善其事、必先利其器
配合食牛扒🥩可以自己揀把刀,仲有咁多不同類型嘅鹽任揀任試😄

另外亦有咁多醬配襯牛扒

Desserts
朱古力蛋糕、配車厘子,酸甜又幾夾😋

個人特別鍾意食😋
2024-03-07
前inter con班底主理嘅steakhouse亦都係本豬心目中嘅top 5二訪對牛扒依然冇失望(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏᵎᵎᵎᵎ✧ Complimentary Bread呢間嘅餐包種類有3款🍞🥖🥐首先講長條形嗰個:咸咸地芝士味,質地係脆嘅,雖然肥仔但真係好食到要refill再講小Pizza — Focaccia:有蕃茄味🍅,亦都重油味,好香都係要refill第三係款好似麻糬波波形狀嘅五穀包,冇咩味好健康咁…牛油味道冇咩特別🧈但好有心機咁𠝹咗間條紋✍🏻✧ "New Orleans" Style Crab Cake呢間嘅crab cake同平時嗰啲好唔同平時嗰啲扁身啲 外表凹凸好似煎肉餅咁今次呢個好高身亦都煎到表面好平滑🍳味道就足蟹味得嚟都咸🦀✧ Wild Mushroom Soup佢哋嘅蘑菇湯比較重忌廉所以望落顏色亦比較淺灰啲🍄唔係咁啱本豬口味₍ᐢ⸝⸝ › ~ ‹⸝⸝ᐢ₎✧ U.S.D.A Prime Beef Striploin - 10oz喺度嘆扒超有Gimmick同儀式感~首先有好多唔同款式嘅刀可以揀🗡️🔪然後又有好colorful 8種唔同嘅鹽可以揀🧂最後仲有8款mustard可以選
前inter con班底主理嘅steakhouse
亦都係本豬心目中嘅top 5
二訪對牛扒依然冇失望(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏᵎᵎᵎᵎ
✧ Complimentary Bread
呢間嘅餐包種類有3款🍞🥖🥐
第三係款好似麻糬波波形狀嘅五穀包,冇咩味好健康咁…
牛油味道冇咩特別🧈
佢哋嘅蘑菇湯比較重忌廉
所以望落顏色亦比較淺灰啲🍄
唔係咁啱本豬口味₍ᐢ⸝⸝ › ~ ‹⸝⸝ᐢ₎
Wild Mushroom Soup
喺度嘆扒超有Gimmick同儀式感~
首先有好多唔同款式嘅刀可以揀🗡️🔪
然後又有好colorful 8種唔同嘅鹽可以揀🧂
最後仲有8款mustard可以選擇🎨
肉眼可見比較firm嘅肉質
外皮crust整得啱啱好好脆~
U.S.D.A Prime Beef Striploin
配菜仲有薯條同大啡菇

✧ U.S.D.A Ribeye Cap - 8oz (+$100)
Ribeye Cap 係順著Ribeye筋膜切落嚟嘅上蓋肉🐮
算係ribeye嘅精華部位而且比較稀少
Marble油脂花紋分布均勻🥩
Medium rare好pinky 肉質滑嫩好juicy
味道十分鮮甜•͈౿•͈ !
U.S.D.A Ribeye Cap
✧ Black Forest Cake, Sour Cherry, Chocolate Sponge, Kirsch Cream
窺探下喺底嘅蛋糕🫣
老實說呢個甜品麻麻
因為醬食落似藥水rasberry味🍒
蛋糕都係好普通
而且unexpectedly食到少少酒味🤏🏻
Black Forest Cake
Black Forest Cake
✧ Apple Crumble Pie with Vanilla Ice Cream
呢個好好食!
U.S.D.A Prime Beef Striploin
U.S.D.A Ribeye Cap
Apple Crumble Pie
2024-05-12 0 浏览
新聞女王拍攝餐廳~順便過嚟潮勝下 。樓底好高,空間感好好,枱與枱之間有距離,傾野一流,唔駛俾人聽到 。兩個人叫咗2份Set lunch:Appetizeraram Ham Figs Green Garden 清清地幾fresh Dungeness Carb Salad with Cavier 正常,無乜蟹味,可能因為魚子醬已cover咗 。Soup: Tomato 🍅 好濃,正Main:呢到steak house無理由唔叫扒,但佢個lobster Benedict 吸引咗我叫,點知原來咗細舊😂😂😂所以就拎左朋友一舊扒食呢塊扒真係唔會令人失望,而且仲有唔同嘅鹽/source俾你預先揀定 。Dessert: 忘了咩名,但味道一般 。Lunch set $588/person
新聞女王拍攝餐廳~順便過嚟潮勝下 。

兩個人叫咗2份Set lunch:

Appetizer:
Param Ham Figs Green Garden 清清地幾fresh

Soup: Tomato 🍅 好濃,正

Main:
所以就拎左朋友一舊扒食

Dessert: 忘了咩名,但味道一般 。

Lunch set $588/person

Lobster  Benedict
Tomato  soup
Parma  ham  &  figs  Garden  Green
Dungeness  crab  salad  with  Caviar
2023-06-08
2024-04-14 99 浏览
偶爾發現間餐廳,裝修很有復古美,決定進去試試。下單後服務生給幾款麵包給我們選,每款都不錯,是很好的餐前點。頭盤是牛肉塔塔。牛肉切得很細很新鮮,混合一些小紅莓,Capers酸豆,清爽可口。第二道是烤龍蝦。雖然只有很簡單的鹽和胡椒的調味,但還是吃得出來龍蝦的鮮甜和彈牙,配上被推薦的意大利白酒,非常的順口。第三道是煎牛柳。外皮煎得焦香脆皮,切開裡面還是充滿肉汁,是 medium 剛好的粉紅色澤, 咬下去馬上感受到濃郁的肉味和軟嫩的肉質,非常推薦這道菜。牛排有多種鹽選配,服務也很到位貼心,之後會再到這間餐廳。
偶爾發現間餐廳,裝修很有復古美,決定進去試試。

頭盤是牛肉塔塔。

第二道是烤龍蝦。

第三道是煎牛柳。

牛排有多種鹽選配,服務也很到位貼心,之後會再到這間餐廳。

2024-04-02
用餐时段
好耐無去食好嘢了,今次因為屋企人升職,所以就想食好啲,朋友介紹左係1881的一間餐廳,好有氣氛,有種歐洲feel,唔講以為自己去左歐洲🤭。我哋order左牛肉他他蝦片、菠蘿帶子配蘋果木煙肉、鴨肝、澳洲和牛肉眼、龍蝦尾、鱸魚。不過可能呢到係古蹟,都有唔少蟻係到行,但對我嚟講就唔算好介意,始終都明,古蹟就係咁,食物無就無問題。一坐低就已經好快有麵包比我哋啦🥰,仲有唔同的選擇比你,總有一款啱你口味😊,仲要啲包好靚靚,我自己個人鍾意有南瓜籽的麵包,因為本身鍾意食多穀物的包,當然每個人口味都唔同啦。牛肉他他蝦片個牛肉他他做得好出色,本身其實未試過食生牛肉,但係佢的牛肉他他真係整得超好食,配埋蝦片直情好易入口,唔會有抗拒感,而且佢整得好滑,牛味重又夠又但完全無腥味,正😘😘。菠蘿帶子配蘋果木煙肉方面,一上枱已經超吸睛,打卡一流🥰,仲要超級好味,帶子唔會話overcook,所以仲有鮮嫩,仲有帶一點菠蘿汁的香甜,有少少微酸性,就更加開胃🤤,而蘋果木煙肉,燻得啱唔好,煙肉上帶有蘋果木的香氣🥰🥰,之後試過有啲餐廳整得唔好,但佢就恰到好處👍🏻。鴨肝、澳洲和牛肉眼、龍蝦尾、鱸魚佢就一次過上碟的,每一道菜都好出色

鴨肝、澳洲和牛肉眼、龍蝦尾、鱸魚佢就一次過上碟的,每一道菜都好出色,鴨肝比係鵝肝更易入口,因為佢無咁油膩,因為佢脂肪更少,層次更複雜。

龍蝦尾肉質非常鮮嫩,彈牙,好好味😋。

鱸魚又係非常出色,魚處理得唔好會有腥味,同太靭,但餐廳真係整得好好,唔會咁,入口好嫩滑👍🏻。

澳洲和牛肉眼就聽左經理的推薦,揀左四成熟,就真係啱啱好,外面脆卜卜,入面就仲好嫩,而且澳洲和牛牛味又夠濃❤️,超出色。
2024-03-19 157 浏览
黎到呢間古跡餐廳慶祝周年紀念,對食物要求都係其次,最重要係氣氛及服務。今日平日中午來到,餐廳人不多,店員服務很好,約不同客人的枱安排分開點值得一讚。餐包,前菜都味道不錯,令我好期待主食牛排,始終餐廳名就是Steak Room。兩人牛排都點了5成熟,分別點了牛柳及肉眼。上桌前店員介紹了不用的鹽及芥末用來作牛排調味。牛排上來黎樣子很深色,有種不好預感。切開後已經知完全太熟,外層直頭係又乾又柴,十分失望。
牛排上來黎樣子很深色,有種不好預感。
切開後已經知完全太熟,外層直頭係又乾又柴,十分失望。

USDA  Tenderloin  &  Ribeye
USDA  Tenderloin  &  Ribeye
2024-03-18
2024-02-28 189 浏览
尖沙咀 1881 高質扒房-THE STEAK ROOM1881本身環境已經好有格調,今次試試呢間扒房,環境都好有氣氛,好啱慶祝特別節日😂平日大約7成滿,因為已經訂咗位,所以好快被安排入座☺️order 左2個set dinner, 比較欣賞嘅係Crab cake,滿滿嘅蟹肉,好滿足😋整個龍蝦湯好香濃黎到steak room,食牛扒緊係要講究啲😌waiter 會種類嘅刀俾你選擇,配上唔同款式嘅鹽😜要試晒咁多款㗎🤪Steak 有口感夠香濃,油脂分布平均,表面剪得香脆,都唔錯Overall 都幾有氣氛,食物質素唔錯😗身處1881感覺好似離開咗鬧市咁😎
尖沙咀 1881 高質扒房-THE STEAK ROOM

2024-02-22 190 浏览
唔知幾時開始鐘意食牛扒,好想試晒香港嘅扒房🤭🤭今次試下話係Regent 酒店班底嘅扒房先Dinner Tasting Menu 分3,4,5 courses ,我哋兩個人叫左兩個4 courses4個Starter🥧U.S.D.A. Prime Beef Steak Tartare, Mango 🦪Hokkaido Scallop, Applewood Bacon,🦀"New Orleans" Style Crab Cake🦞TSR Signature Boston Lobster Bisque主菜🥩U.S.D.A. Ribeye Cap - 8oz🦐Jumbo Tiger Prawn - 9oz🍟 French Fries & Baked Portobello Mushroom甜品🍎Apple Crumble Pie with Vanilla Ice Cream🍰Black Forest Cake, Sour Cherry, Chocolate Sponge, Kirsch Cream食物質素唔錯,環境幾靚,如果以中高級扒房定位黎講,服務就爭少少,心中預期會係酒店服務質素,實質似普通

4個Starter

主菜
🥩U.S.D.A. Ribeye Cap - 8oz
🦐Jumbo Tiger Prawn - 9oz

甜品

食物質素唔錯,環境幾靚,如果以中高級扒房定位黎講,服務就爭少少,心中預期會係酒店服務質素,實質似普通西餐廳,都有禮貌嘅,不過唔太殷勤,拎食物上枱亦比較求其😑

比較食物質素、價錢、環境、服務黎講,Ruth Chris 好似好啲😀

2024-01-27 377 浏览
走進1881 The Steak Room,首先俾裝潢氛圍吸引住,感覺高貴又唔失親切。開胃菜牛肉他他真係令到我瞓身企起,牛肉嫩滑得黎又充滿肉香,搭配嗰陣清新嘅醬汁同脆卜卜嘅蝦片,簡直係惹味到不得了呀!蟹餅外皮煎得啱啱好,蟹肉滿滿,鬆化鮮甜,每一啖都令人回味無窮。揾到杯好飲嘅龍蝦湯真係難得,呢個湯品香濃得黎唔膩口,真係深得我心😌。雖然我同檔口唔太鍾意洋蔥湯,但都認真嚐到佢嘅用心同濃郁感,只係個人口味問題。講到正菜,個牛柳煎得外香內嫩,肉質咬落絕對係精彩嘅演出啊👌,而嗰隻龍蝦唔止大隻,仲食落去彈牙鮮美。服務方面,侍應每位都笑容可掬,彬彬有禮,令晚餐嘅體驗更加分。總結,呢度係個適合慶祝特別日子,或者想同心愛去人一齊享受美味嘅好地方㗎!🎉

2024-01-22 389 浏览
1881 也是一個香港具有特色的一個建築。想不到裡面居然隱藏著餐廳呢~ 裡面不太大,但是裡面的建築很有以前風格,彷彿在一個有錢人的家裡吃飯。服務態不錯很適合過生日週年紀念去慶祝的地方。 除了可以自己選牛扒刀這麼有儀式感外,還有有不同的鹽可以試(推薦煙薰鹽)🥩Mayaura Australian wagyu beef 1598HKD這就是傳說中的巧克力和牛。說和牛主要都是日本和牛,這個澳洲的巧克力和牛是特定在澳洲某個地方才可以吃到的,其他的都賣給被人了🤣就是把巧克力放進飼料裡面給牛吃,的肉有非常高的油分,細膩又柔軟。一入口即化,豐富的油脂在你口中爆出來,不同日本和牛,這一款也不膩!肉也很緊實,口感是我沒吃過的!🥩chateaubriand 1808HKD 這個肉的顏色太美了!粉粉嫩嫩的,肉質比和牛結實,邊邊會有點硬,裡面的肉很嫩!配上不同的鹽調,味道很驚喜!🥩beef tartare 308HKD用蝦片一樣的東西代替烤麵包,還有一個酸酸的果肉配搭,酸酸甜甜的挺特別的。🍲half half soup 198HKD 這裡指龍蝦是湯還有洋蔥湯。一次滿足兩個願望。想不到一份龍蝦湯有這麼多龍蝦肉,

🥩chateaubriand 1808HKD

🥩beef tartare 308HKD

🍲half half soup 198HKD
這裡指龍蝦是湯還有洋蔥湯。一次滿足兩個願望。想不到一份龍蝦湯有這麼多龍蝦肉,但我覺得略鹹。洋蔥湯很甜
Chateaubriand
Crab  cake
Seabass
  • Mayaura  Australian  wagyu
2024-01-15 384 浏览
本人好鐘意食steak,本身諗住去grand Hyatt食個 brunch,但男友話想試下新嘢,甘我就提議去the steak room試下啦,見open rice都有好多好評。去到,同個後生啲既waiter 講兩位,佢咩都唔講就走左去,行左幾步之後擰轉頭望下我,用眼神示意我坐呢張枱,ok,fine,我覺得已經好無禮貌。跟住我哋坐低既時候,佢用手撥開放係張枱面上面嘅餐巾,放低張餐牌,跟住用好晦氣同埋唔耐煩嘅說話問我哋飲咩。。。佢果刻既態度呢,我真係想同佢講我唔食喇。。。真係無比較,無傷害。。。當你如果去開Morton's steakhouse, the steak house 又或者Grand Hyatt steakhouse,你真係覺得甘心畀幾千蚊食餐飯。。。但呢間既service,真係唔得!!!食物okay,如果唔係個生左白鴿眼既後生waiter破壞曬個心情,應該會好好多,我就唔會寫呢個食評!!

2023-11-23 638 浏览
—🦀 “New Orleans” style Crab Cake•🍲 TSR Signature Boston Lobster Bisque•🥩 USDA Prime Beef Striploin🥩 USDA Ribeye CapServed with 🥔🍄 Roasted Potatoes and Baked Portobello Mushroom•🥧 Apple Crumble Pie with Vanilla Ice Cream—呢間steak room一直以來都想試好耐了 咁岩遇上有Restaurant Week dinner offer 二話不說即刻book位🤩這裡的Lobster Bisque很對我口味香 濃 滑 還有一大隻龍蝦鉗 很好喝❤️Crab cake煎至金黃色香脆 調味剛好 啖啖蟹肉非常滿足😋Ribeye Cap亦都吾錯 肉味香濃 口感軟腍Overall都好滿意 以steakhouse來說價錢非常高CP值👍1881由古蹟改建後特有的建築特色 餐廳環境古典氣派 服務好好 而且食物亦有質素 適合節日慶祝來訪👏

🥩 USDA Prime Beef Striploin

1881由古蹟改建後特有的建築特色 餐廳環境古典氣派
服務好好 而且食物亦有質素 適合節日慶祝來訪👏
2023-09-03
  • Boston Lobster Bisque
餐廳裝潢好靚,好高級同埋好有外國餐廳feel,而且服務質素好好👍🏻👍🏻試左佢既Set lunch :🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻超級推介佢既龍蝦湯🦞🦞記得一定要問下waiter 將soup of the day轉做龍蝦湯,texture 好厚身同好滑,濃郁龍蝦味,而且仲有龍蝦肉,超好飲❤️❤️❤️❤️前菜推介:🫶🏻🫶🏻Dungeness Crab Salad with Caviar🦀🦀佢係一個蟹肉salad餅,好多蟹肉,而且好大pat魚子醬🤤🤤Main Dishes 有8款可以揀,咁一定要試下餐廳既steak 啦:🫶🏻🫶🏻 U.S.D.A Beef Tenderloin用grill 既方式,比係煎香口好多🤤🤤, 熟度岩岩好, 濃郁牛味, 肉質嫩滑但又有口感🥩🥩同時店員會送上一排8款好有特色既鹽🧂🧂, 配合牛扒,提升味道層次❤️❤️另外配有Roasted Potato & Baked Portobello Mushroom🫶🏻 甜品係Black Sesame & Tofu Mousse 🍷🍾🥂另外餐廳侍酒師會係wine list 度推介岩你口味又配合菜式的wine, wine lis D 酒質素都幾好,揀左一款

試左佢既Set lunch :

🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻超級推介佢既龍蝦湯🦞🦞

前菜推介:

🫶🏻🫶🏻 U.S.D.A Beef Tenderloin

🍷🍾🥂另外餐廳侍酒師會係wine list 度推介岩你口味又配合菜式的wine, wine lis D 酒質素都幾好,揀左一款紅酒同白酒,都好好飲👍🏻特別係支Selection Vieills Vignes Montagny 1er Cru, Burgundy, France, Chardonnay

• 龍蝦湯
2023-10-24 552 浏览
Dinner set $790 / 3 course menu 餐廳位於1881內,裝修充滿英國殖民地時期的風格,餐廳四周掛滿了各式各樣的畫作及圖片。前菜Starters:USDA Prime Beef Steak Tartare, Mango牛肉他他配秘製醬汁,特別好吃。醬汁不會太酸,亦沒有太多黑椒。主菜Main :USDA Ribeye Cap 8oz五成熟的肉眼扒肉質鬆軟,牛肉味道濃郁,侍應為我們提供了多種調味鹽。例如:喜瑪拉雅鹽、海苔鹽等特別口味。把整個味道昇華,使牛扒的味道更豐富。甜品desert: Black Forest Cake, Sour Cherry, Chocolate Sponge, Kirsch Cream黑森林蛋糕的擺盤10分精美,配上朱古力和車厘子醬等材料,吃了一口,能能夠品嚐到濃濃的朱古力味🥰 不用5分鐘已經把黑森林蛋糕吃完!餐廳內有許多拍照的好地方,就算在餐廳外環境亦很優美。適合慶祝生日、情侶約會以及節日慶祝。The steak room 📍位置:尖沙咀廣東道2A號富衛1881公館主樓1樓😋味道:4/5🌿環境:5/5🌟推薦指數:5/5💰 :$800+

前菜Starters:

🌿環境:5/5

🌟推薦指數:5/5

💰 :$800+/人
2023-07-28 688 浏览
Do u know the headquarters of the Hong Kong Marine Police in the 1880s?1881 Heritage combines 130 years of history with contemporary pursuits. Within this historical site, there are the revitalised buildings of ex-marine police offices and the disciplined services quarters. Of course, located in the beating heart of Tsim
Sha Tsui, it gathers a wide selection of luxury brands, high-end jewellery shops and fine dine restaurants for customers to explore. Here is one of restaurtant — The Steak Roo

Here is one of restaurtant — The Steak Room

From farm to fork, from starters to desserts, every single details including the interior decor are carefully chosen to ensure the most magnificent dining experience. Enjoy the finest selection of steaks at “1881 Heritage”!

🥗Starters
🍴Dungeness Crab Salad with Caviar
🍴Caesar Salad with Prawns

🍲Soup
🍴Roasted Tomato Soup (vegetarian)

🥩Mains
🍴U.S.D.A Beef Tenderloin
🍴U.S.D.A Prime Striploin
🍴with Roasted Potato & Baked Portobello Mushroom

🍰Desserts
🍴Black Sesame & Tofu Mousse

📍The Steak House @house1881hk @thesteakroomhk
📷 @sonyhongkong A7IV
✨see more ✈️🍽 @brandeneatdahouse

#brandeneatdahouse #finedining #1881Heritage #steakhouse #hongkongrestaurtant #meatlovers