2023-09-26 697 浏览
每次入西貢淨係會去食海鮮, 其實這區的西餐也不錯,The Square,位於西貢灣景街22號地下及閣樓。 店內裝修很有新派法式風格, 餐廳的菜式種類多, 可以散叫或套餐, 我點了兩個晚市套餐,Barramundi Papillote $158、 Lemon Prawn Linguini $158、Crispy Pork Belly Bites 、 5 Spiced Cauliflowers。 🔴Crispy Pork Belly Bites ~ 脆皮燒肉做得好香口, 皮脆肉嫩,口感不錯。 🔴5 Spiced Cauliflowers ~ 焗椰菜花鮮甜味配上咖哩,惹味又香濃。 🔴Barramundi Papillote ~ 紙包魚, 清清地原汁原味, 採用澳洲盲曹,肉質紮實而嫩滑。 🔴Lemon Prawn Linguini ~ 檸檬大蝦意粉, 大蝦好爽口, 意粉軟硬平均,加上檸檬汁就更加清新可口。 整體食物質素好,價錢抵, 服務好, 去到西貢不妨一試。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

Crispy Pork Belly Bites

5 Spiced Cauliflowers

Barramundi Papillote

Lemon Prawn Linguini

整體食物質素好,價錢抵, 服務好, 去到西貢不妨一試。

Crispy Pork Belly Bites
5 Spiced Cauliflowers
Barramundi Papillote
  • LemonPrawnLinguini
  • BarramundiPapillote
  • 5SpicedCauliflowers
  • CrispyPorkBellyBites
2023-09-21 234 浏览
十分喜歡自駕到西貢,車程不算長卻有郊遊感,平日的西貢遊人不多,可以細味一下周遭的景物,甚至選一間雅致的食肆享受一頓午餐。這天逛到一家新張沒多久的食肆,從餐廳的環境佈置看出老闆花了不少心思,估計食物也差不到哪裡吧!入內坐下後,禮貌的侍應生端來一杯水,這是我見過最好看的水,以檸檬和薄荷葉點綴,看來一絲不苟,小至一杯水都是心思啊!點了個午餐,主菜是chicken & waffle,上枱時有點意外,原來是炸雞來的,馬上擔心會過份油膩,沒料到吃後只覺美味,碟上的油不算多,窩夫亦香脆、微甜有蛋香。最後以可愛美麗的cupcake作結,是美滿的一頓郊遊lunch。室內有樓梯上閣樓,侍應生表示可用作私人聚會,能夠容納多於10人,好一個具私隱的派對小天地!

午餐
2023-09-20 157 浏览
🌟西貢灣景街「The Square」門口好靚,好有度假風味,好多外國人入座,恍如置身於外地,吸引我坐下來享受一下一個咁Chill環境。***** ***** ***** ***** ***** ***** *****Menu有好多選擇,因為我唔係肚餓,所以只叫咗一份🐓Chicken & Waffle 🧇 鬆脆炸雞配鬆脆窩夫,好味道👅雞肉夠Juicy, 有雜莓醬伴碟,另外有新鮮藍莓同紅莓🍒☕️Cappuccino ☕️咖啡好香濃,好啱口味好順滑。***** ***** ***** ***** ***** ***** *****總括嚟講,餐廳每一個角落都好有心思,環境好靚,有outdoor座位選擇,動物友善餐廳,仲有老闆嘅熱情招呼,眼見有好多熟客都嚟幫襯。

☕️Cappuccino ☕️
咖啡好香濃,好啱口味好順滑。

人均$200起|西貢|西餐|The Square一直以來都很喜歡西貢的慢活vibe 🍷⛵️在舊墟漫步的途中,發現這間新開的「The Square」!裝修、環境都十分有格調,門外的外國人拖上小狗,暢快的飲着啤酒🍻,好不寫意!餐牌上晚餐都只是百多元起跳,沒有一絲猶豫,立即探店😂5 SPICED CAULFLOWERS 🥦用上了印度式的烹飪方法,加入了咖喱、薑黃粉等等香料製作,感覺新奇獨特。CRISPY PORK BELLY BITES 🐽中西融合,香脆的五花腩,配搭上酸酸甜甜的果醬🍒,意外的相襯。8OZ SIRLOIN ($288)(USA Prime Sirloin / Polato Gratin / Steam Vegetables)我們選擇了七成熟,八安士的西冷扒份量,兩個人分享剛剛好!肉汁很豐富, 脂肪煎得油香四溢,牛扒🥩是上乘的牛肉,沒有多餘的跟腱,牛味香濃;猶如千層酥的薯卷,很鬆脆,第一次吃這樣的烹煮方法LOBSTER RISOTTO ($168)(Lobster meat / Butternut Squash / Parmesan cheese)已經去殼的龍蝦肉🦞伴着意大利飯一
人均$200起|西貢|西餐|The Square

一直以來都很喜歡西貢的慢活vibe 🍷⛵️
在舊墟漫步的途中,發現這間新開的「The Square」!

餐牌上晚餐都只是百多元起跳,沒有一絲猶豫,立即探店😂

5 SPICED CAULFLOWERS 🥦

CRISPY PORK BELLY BITES 🐽

8OZ SIRLOIN ($288)
我們選擇了七成熟,八安士的西冷扒份量,兩個人分享剛剛好!
猶如千層酥的薯卷,很鬆脆,第一次吃這樣的烹煮方法

LOBSTER RISOTTO ($168)
已經去殼的龍蝦肉🦞伴着意大利飯一起煮熟,龍蝦味香濃,而不帶有苦澀味。肉質彈牙❤️‍🔥加上巴馬芝士🧀,就更加絕絕子了👌

——————為食分界線——————
📍 The Square (西貢)
西貢灣景街22號地下及閣樓

人均消費: $200
2023-09-08 398 浏览
去西貢我喜歡找一些chill一點的餐廳,放慢腳步品嚐食物、和朋友聊天,這間白綠色的餐廳立刻收進我眼簾。🔹Whole Lobster Burger 我喜歡這裡brunch選擇頗多,像我這些食量比較少的人都有輕食選擇,不過這天我和朋友選的是重量級的龍蝦漢堡😆 上桌的時候還真的是整條龍蝦放在旁邊🤩漢堡裡面有飽滿的醬料,咬下去會吃到滿滿的龍蝦肉,旁邊的炸洋蔥比預期中好吃,很香很脆。🔹Slow-cooked Crispy Pork慢煮豬腩肉一看就知道和傳統中式燒肉很相似,不過它是用焗爐慢煮12小時,所以入口豬肉肉豬嫩滑,每一件都很厚實,面層脆脆的皮很香口,佐以藜麥和羽衣甘藍,感覺頗特別。🔹Calamari這個炸魷魚圈太優秀!外層脆脆讓魷魚圈很惹味,而且鹹香滿滿不會油膩,上面舖上一大堆炸羽衣甘藍,這豐富了菜式的味道,炸到好像炸紫菜般,好吃~~🔹Roasted Cauliflower 賣相很好看很有外國風味~椰菜花不會很生,很有咬口,味道比較柔和,份量也很大,點一點沙律醬酸度高一點更開胃。🔹German Cheese Cake這款芝士蛋糕質感比較軟綿,莓味濃郁,酸酸的不太膩,搭配咖啡也不錯。🔹Fre
🔹Whole Lobster Burger
Calamari
🔹Roasted Cauliflower
Roasted Cauliflower

🔹German Cheese Cake
🔹Fresh Lime Soda 🔹Passion Fruit Smoothie
難得我會不點咖啡,因為這裡的水果飲品選擇有很多~朋友點了熱情果沙冰而我則點了新鮮青檸梳打,必須說青檸真的完完全全讓你感受到新鮮的定義,入口酸度高也頗解渴~至於沙冰則比較清爽,很適合這個天氣~
2023-08-25 163 浏览
我真係好鍾意入西貢食嘢🤟🏻每次見到新開西餐廳,我都會第一時間去試但呢間位於西貢The Square感覺比我非常之chill,入到店內非常之舒服,座位間隔非常之乾淨👍🏻👍🏻仲有好Nice嘅店員,我要每一樣菜色佢哋都解釋得好清楚我同閨蜜一人一個餐🤪😂Set Menu裏面,你可以四選一選餐湯或者其他三樣嘅菜式有SMOKED SALMON SALAD、CHINESE KARAAGE、5 SPICED CAULIFLOWERS我就叫咗一個是日餐湯、一個煙三文魚沙律餐湯係蔬菜湯非常之Creamy ,好味!而煙三文魚沙律沙律菜非常之新鮮,仲有大大片嘅三文魚非常之厚肉😍主菜:CHICKEN & WAFFLES、MUSHROOM LINGUINI PASTA蘑菇意粉蘑菇味非常之濃厚🤩淡淡的蘑菇汁掛滿意粉🍝最令我驚喜就係呢一個CHICKEN & WAFFLES呢款好創新雞肉同窩夫非常之夾,你個感覺又好似食緊甜品,又好似食緊主菜一樣,用嚟到打卡已經非常之吸引👍🏻👍🏻咁開心,當然唔少得甜品啦😂Chocolate Cupcake(朱古力控可以是呢個,蛋糕內層仲有濃濃嘅朱古力軟心)Tiramisu Cake兩款都
我真係好鍾意入西貢食嘢🤟🏻
每次見到新開西餐廳,我都會第一時間去試

仲有好Nice嘅店員,我要每一樣菜色佢哋都解釋得好清楚

我同閨蜜一人一個餐🤪😂

我就叫咗一個是日餐湯、一個煙三文魚沙律
餐湯係蔬菜湯非常之Creamy ,好味!

蘑菇意粉蘑菇味非常之濃厚🤩淡淡的蘑菇汁掛滿意粉🍝
最令我驚喜就係呢一個CHICKEN & WAFFLES

咁開心,當然唔少得甜品啦😂
Tiramisu Cake
兩款都係好味嘅選擇👍🏻但我最愛就係Tiramisu😋😋

下次入開嚟西貢嘅朋友一定要你試試
環境同食物質素都有一定嘅水準
2023-08-07
午餐
最近西貢新開咗一間西餐廳The Square,佢完全唔似喺市場街一式一樣嘅cafe,大家置身於裡面就好似去咗世外桃源,俾人一種好清新、度假嘅氣息!餐廳有兩層,之前睇過其他人嘅食評,2樓都好靚,不過當日我哋只係安排坐喺地下,未有機會上去睇吓。我想先講吓餐廳嘅服務,由服務員到廚師嘅態度都好熱情,笑容可掬,所以我哋用餐都非常愉快。值得一提嘅係入面嘅員工大多只會講英文,而menu暫時亦只見英文。我哋叫咗BEEF TARTARE、PORK BELLY BITES、LOBSTER RISOTTO、TOURNEDOS STEAK、Red Velvet Cupcake、cheesecake、GREEN BOOST SMOOTHIE、Gweilo鬼佬Beer。由飲品到甜品,我哋都食好滿足,每一樣食物整得非常精緻之餘,食物質素都好唔錯!好啱想入嚟西貢chill吓嘅朋友!就算大家唔想食嘢,只係想搵個地方傾吓計、飲吓酒,呢度都係一個perfect place to relax!

我想先講吓餐廳嘅服務,由服務員廚師嘅態度都好熱情,笑容可掬,所以我哋用餐都非常愉快。值得一提嘅係入面嘅員工大多只會講英文,而menu暫時亦只見英文。

2023-08-22 60 浏览
放假去西貢行吓,發現咗一間質素唔錯嘅餐廳!我嘗試咗佢哋嘅lunch,菜式多元化。首先係佢哋嘅招牌菜STEAK & EGG WITH BUTTERNUT SQUASH。牛柳配上煎蛋同南瓜蓉,真係絕配!牛柳煎得剛剛好,食落肉汁鮮美。煎蛋亦都煮得恰到好處,蛋黃流心,增添咗層次感。配菜有香甜嘅南瓜蓉同根莖蔬菜,味道更加豐富。另一道菜係CHORIZO PUTANESCA LINGUINI,係一款帶有辣味嘅義大利麵。辣辣嘅辣香腸同番茄醬汁混合一齊,麵條煮得彈牙有嚼勁,好夾。喺飲品方面,我選咗一杯hot mocha同一杯新鮮果汁。熱朱古力咖啡香濃,咖啡味同朱古力幾出。而新鮮果汁就更加清新,新鮮橙同葡萄柚榨汁,味道酸甜爽口,係一個好好嘅消暑飲品。食完主菜同飲品之後,我就試咗佢哋嘅甜品。佢哋嘅Red Velvet Cupcake賣相幾靚,口感鬆軟,配上香甜嘅奶油霜。另外,我亦都試咗佢哋嘅Chocolate muffin,入邊有朱古力粒。呢間位於西貢嘅餐廳質菜式豐富多樣,味道唔錯,服務態度亦好好,環境舒適。

配菜有香甜嘅南瓜蓉同根莖蔬菜,味道更加豐富。

2023-08-11 134 浏览
【西貢•The Square】✨@thesquaresk————————————————————————炎炎夏日 去到西貢嘆下cafe捉緊夏日的寫意 呢間係新開既cafe 入到黎俾店舖裝修令自己進入寫意狀態 十分適合打卡 係chill之選🍯|WHOLE LOBSTER BURGER龍蝦漢堡|HKD 320大大半隻烤香草龍蝦 +x黃醬香料+脆皮洋蔥漢堡洋蔥漢堡世一滋味 我從未食過 估唔到漢堡有沙律菜底料加上大大個炸洋蔥係咁香口夾到天衣無逄 龍蝦焗得好香 入口肉質結實 一定係岩岩新鮮撈起即製 香草焗製如魔術般變出好味既龍蝦🍯|STEAK & EGG WITH 牛排雞蛋配胡桃南瓜|HKD 220牛肉/煎雞蛋/根類蔬菜雞蛋鋪上牛柳上邊就好似大眼睛一樣 組合蛋白質滿分 周邊有各種番茄 蘿蔔等配搭 🍹|芒果味梳打水|梳打水搭上芒果汁 口感特別 杯中仲有水果配搭
【西貢•The Square】✨@thesquaresk
————————————————————————

大大半隻烤香草龍蝦 +x黃醬香料+
脆皮洋蔥漢堡

牛肉/煎雞蛋/根類蔬菜

🍹|芒果味梳打水|
梳打水搭上芒果汁 口感特別 杯中仲有水果配搭
2023-08-09 295 浏览
周末帶啤啤🐶去逛逛香港後花園~西貢🥰找到這新開兩層高清新Cafe 😍! 店主希望客人來到餐廳可以放鬆心情,好好enjoy,所以餐廳設計以「香港後花園」為題,奶白色外牆,放滿植物🌿,還有一幅幅美麗的壁畫🍀、悠閑藤椅,好有渡假feel😌餐廳了解都市人愈來愈注重健康飲食,因此菜式亦加入好多健康營養元素。 STUFFED MUSHROOM & POLENTA FRITTERS這紫色💜的波波外型可愛吸引,由紫椰菜組成,下面有厚身juicy 的烤香菇🍄,而最底層就用了營養比大米高的玉米糕🌽,伴碟還配有青瓜🥒、蘿蔔🥕等蔬菜,口感清新CHICKEN & WAFFLE這鹹甜的組合給人意外驚喜🤩 炸雞表皮酥脆,肉質鮮嫩,食落唔覺油膩,配上同樣香脆的窩夫,廚師不用楓糖漿,而加上自家製雜莓醬及新鮮草莓藍莓,為菜式加添色彩,同時味道亦更有層次GREEN BOOST SMOOTHIE 天氣熱辣辣,來杯健康的凍飲💦爽下,這杯特飲用上不同生果蔬菜,如芒果、牛油果、羽衣甘藍、青瓜等,纖維高可幫助排毒SQUARE'S SPECIAL SODA 另一款特飲就有熱情果、西柚、芒果等,亦是夏日解渴之選

周末帶啤啤🐶去逛逛香港後花園~西貢🥰

GREEN BOOST SMOOTHIE

SQUARE'S SPECIAL SODA
另一款特飲就有熱情果、西柚、芒果等,亦是夏日解渴之選

• GREEN BOOST SMOOTHIE
  • SQUARE'S SPECIAL SODA
那天是充實到爆炸的一天直立板有夠消耗的回到陸地便來到老早bookmark了的新餐廳沒有失望,週未來到門外經已三五成群金髮與藍眼睛除正門外餐廳backyard 亦有outdoor 位怕熱就選擇室內嘆著舒適的冷氣吧雖然是新餐廳但menu經已很豐富太想補protein 所以Steak n egg 無考即決兩塊Angus上是可愛的Sunny-side-up🍳Medium肉質軟稔沾上蛋黃吃會上癮還有veggie 與甘甜南瓜汁小店而言擺盤與味道都有認真講究,欣賞!至於龍蝦burger也不單是看字面程度的吸引好喜歡burger中厚夾的炸洋蔥一咬就爆出juicy 洋蔥汁Lobster 是On side表層是激厚的牛油香蒜這配搭是100分惹味也就沒有不好吃的可能嘞飲品選了兩款健康路線的smoothie推介吃得邪惡後用它來平衡罪惡感🫣· ‒ – — ‒ – ·· 𝘞𝘏𝘖𝘓𝘌 𝘓𝘖𝘉𝘚𝘛𝘌𝘙 𝘉𝘜𝘙𝘎𝘌𝘙 (% 𝘙𝘖𝘈𝘚𝘛𝘌𝘋, 𝘉𝘜𝘙𝘎𝘌𝘙) 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 / 𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘖𝘯𝘪𝘰𝘯𝘴 / 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 / 𝘙𝘰𝘤𝘬𝘦𝘵· 𝘚𝘛𝘌𝘈𝘒 & 𝘌𝘎𝘎 𝘞𝘐𝘛𝘏 𝘉𝘜𝘛𝘛𝘌𝘙𝘕𝘜𝘛 𝘚𝘘𝘜𝘈𝘚𝘏𝘉𝘦𝘦

那天是充實到爆炸的一天

太想補protein 所以Steak n egg 無考即決
兩塊Angus上是可愛的Sunny-side-up🍳
Medium肉質軟稔沾上蛋黃吃會上癮
還有veggie 與甘甜南瓜汁

小店而言擺盤與味道都有認真講究,欣賞!
至於龍蝦burger也不單是看字面程度的吸引

也就沒有不好吃的可能嘞

飲品選了兩款健康路線的smoothie
推介吃得邪惡後用它來平衡罪惡感🫣

· ‒ – — ‒ – ·

𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘔𝘦𝘥𝘢𝘭𝘭𝘪𝘰𝘯 / 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨𝘴 / 𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘯𝘶𝘵 𝘚𝘲𝘶𝘢𝘴𝘩 / 𝘙𝘰𝘰𝘵 𝘝𝘦𝘨𝘦𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦𝘴

· ‒ – — ‒ – ·
2023-08-07 85 浏览
同朋友假日入西貢chill下經過見到呢間餐廳門面好靚🤩就一於試下餐廳有個好有特色既閣樓但我地今次就揀左坐樓下都好舒適老闆娘好nice好friendly🥰而食物方面樣樣嘢都好好味道🥳🥳.💎 $130 Smoked Salmon Benedict呢個係三文魚同班尼迪克蛋既經典組合三文魚經過煙燻處理🤩賦予左更豐富既風味同獨特既香氣班尼迪克蛋搭配埋新鮮既牛油果同麵包一齊食每一啖都品嚐食材既鮮美同班尼迪克蛋既柔軟口感😆.💎 $180 Slow-cooked Crispy Pork這道菜以慢煮既方式烹調令豬肉保持左鮮嫩而多汁既口感🥹豬肉外層煎炸至酥脆內部保持著豐富既肉汁配埋藜麥一齊齊食好夾食落感受到肉質的柔嫩同皮脆的口感😍並品味到豬肉既豐富風味.💎 $40 Square’s Special Soda (Fresh Lime)這款特調汽水帶黎fresh既口感同酸甜既風味檸檬既酸度剛剛好帶來左清爽既感受😎.💎 $58 Fresh Fruit Smoothie (Passion Fruit)這杯冰沙以新鮮的百香果製成有十分濃郁既水果風味冰沙口感順滑🤣滿滿既百香果果肉為口感增添了豐富的質感每一啖都能品嚐到
同朋友假日入西貢chill下
經過見到呢間餐廳門面好靚🤩