2019-07-03 119 浏览
跟朋友相约聚会, 聊聊天, 吃上一顿美味可口的晚餐,是一件非常快乐又幸福的事情。 今天我们来到港岛东区的 Soho East, 随意选了这间The Salted Pig, 餐厅的出品给了我们意外的惊喜。餐厅坐落於鲤景湾码头旁,环境休闲,半开放式的,别据情调。饮品买一送一,Tango n Pink blush, 甜中带酸,好饮。牛油果香芒大虾沙律, 这是我近期吃到最新鲜 的沙拉, 沙拉菜新鲜脆口, 虾仁新鲜弹牙,配上清甜的柚子沙拉酱,完美。忌廉菠菜三角酥,香酥外皮包裹着滑溜的菠菜,卖相漂亮,口感丰富。安格斯牛肉芝士汉堡, 除了五星级酒店外,真的没想到香港竟然有这麽出色的汉堡, 跟我在美国吃到的口味是一模一样的。餐厅现在做promotion, 消费$700送 西班牙海鲜饭一客, 价值$218。海鲜饭做得相当不错,米饭不会太湿也不会太硬,米饭刚好吸收了酱汁的味道,非常入味,而且用料也非常的新鲜地到。香蕉拖肥批,香滑的香蕉批配上忌廉,为这顿美味的晚餐划上句号。

餐厅坐落於鲤景湾码头旁,环境休闲,半开放式的,别据情调。

The Pink Blush

Tango

Grilled Prawn N Avocado Salad

Spinach &Cheese Puff Pasty Triangle

Grilled Angus Beef Burger

• Paella
  • Prawn Salad
  • Beef Burger
2019-06-16 144 浏览
不是第一次去的西湾河分店,每次都叫不同菜式,上次叫咸猪手,今次叫2⃣️人早餐,$298 两位用(其实可以3至4人吃)美味呀。D太阳正,应该是美国蛋;茄汁豆应该加入了烤味;猪扒有D肥肉,好味道。牛🦴膸,很久之前,吃打边炉就吃过,今日的感觉是似有(苏)味的茄子,连骨上,比较油腻。连Iced coffee 都好好味,当然最开心是动物又善餐厅,小狗狗🐶🐶可以有自己的坐位啦,所以每次都好开心,乐而忘返⋯⋯下次又要想想试什麽了!

2019-06-16
  • Breakfast  for  2
2019-06-14 142 浏览
happy friday 决定lunch 同同事去食西餐happy 下。最後我地决定去食苏豪东既salted pig。因为惊去到人多,所以lunch time 一到就拿拿声飞的过去,唔怕冇位。虽然呢间餐厅出名食德国咸猪手,但钟意食牛既我睇完set lunch menu,最後都系拣左炭烧美国西冷牛扒(8oz) $168是日餐汤系烤甘笋姜汤饮落几清甜,姜味又唔会太浓,另外个包亦烤得香脆。过左大约10 分钟,牛扒亦随即赶到。由於我拣左medium rare,所以觉得牛扒煎得岩岩好,食落唔会过生或过熟,牛扒质素亦不错另外,佢既薯菜亦好食,配上酱汁味道一流,份量亦岩岩好,食完刚好饱!
是日餐汤系烤甘笋姜汤
饮落几清甜,姜味又唔会太浓,另外个包亦烤得香脆。
2019-04-12
2019-06-09 122 浏览
今日出开呢头活动,见呢间主力sell猪就试试,餐厅气氛相当好,店内摆设特别,但因为劲肚饿同埋劲疲倦所以乜都无影等嘢食先上呢个骨,超大份,个皮仲要脆,劲正!叫咗个沙律谂住有啲菜,咁样上都几特别!正常味呢个劲呀,超大只猪手,又好味!佢有唔同酱,款款都几夹虽然卖相麻麻(可能我影得衰),但真材实料

先上呢个骨,超大份,个皮仲要脆,劲正!

叫咗个沙律谂住有啲菜,咁样上都几特别!正常味

呢个劲呀,超大只猪手,又好味!佢有唔同酱,款款都几夹

虽然卖相麻麻(可能我影得衰
),但真材实料
2019-06-06 676 浏览
难得几位朋友一聚,就决定去一间气氛较好的地方吃西餐!The Salted Pig座落西湾河海傍,灯光昏暗,餐厅不乏情侣,浪漫有情调,是chill聚的好地方!——————————🔹手撕猪肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $148一上桌即吓了一跳,好大碟!粟米薄脆上放上大量手撕猪肉、黑橄榄及腌辣椒,再浇上酸忌廉、番茄莎莎及牛油果酱,吃起来酸、甜、咸、辣,口感丰富,超邪恶!🔸太平洋蟹饼、青瓜粒、青柠蒜香蛋黄酱 $138蟹饼只有两块,份量不多,但真材实料。丝丝蟹肉配上青柠蒜香酱,清新湿润。🔹蒜辣榄油大蚬意粉 $168水准之作!大蚬量多新鲜,肉质饱满;意粉硬度刚好,香香辣辣,惹味非常。🔸肠游世界拼盘 $248朋友爱吃德国香肠,所以就叫了一个肠仔拼盘,想不到超级惊喜!香肠共有六款,德国、南非、斯洛文尼亚、奥地利烟燻芝士、烟燻牛肉及鸡肉芝士味,大小不同,口感各异。其中最爱烟燻牛肉味,香气浓烈,咸度适中~🔹疯狂!香蕉雪糕新地 $88整餐都是咸点,当然要叫一个甜点作结!雪糕新地加入香蕉、棉花糖、M&M及大量朱古力果酱,还有一小块新鲜即制的窝夫,冰火交融,极富口感!
——————————
🔹手撕猪肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $148
手撕猪肉配墨西哥芝士粟米薄脆

🔸太平洋蟹饼、青瓜粒、青柠蒜香蛋黄酱 $138
太平洋蟹饼、青瓜粒、青柠蒜香蛋黄酱

🔹蒜辣榄油大蚬意粉 $168

手撕猪肉配墨西哥芝士粟米薄脆
蒜辣榄油大蚬意粉
肠游世界拼盘
2019-06-01 518 浏览
男朋友一向好猪肉 但奈何对於猪肉 我是比较抗拒 所以男友找了一间看名字就是主打猪的餐厅 但却同时有其他选择的the salted pig ~餐厅在西湾河海傍 开放式设计 感觉很苏豪~前菜我点了忌廉菠菜三角酥看样子 外层酥皮香脆 入面有劲多芝士菠菜馅 再加上作为拌碟的生菠菜 没有半点油腻感跟住就系呢个迷你牛肉汉堡三个小汉堡,牛肉厚切肉汁丰富,一口接一口 劲快被我们KO了~食完小汉堡,痴线既我地觉得实在太好食 忍唔住再叫多个安格斯牛肉汉堡配薯条当然大版burger都无令我地失望,肉质鲜美牛肉厚厚令人满足,加埋粗身薯条,正呀!好喇 男友终於有得食佢既卡巴猪肉串!呢个地中海风味串串猪份量比预想大得多,两大串串烧配上作拌碟的小米,一人一串都够饱(虽然我无食) 睇下几大串 一串顶平时三串猪肉烧得很香,肉质仍能保持嫩滑,再加埋菠萝,甜椒等蔬菜 感觉好清新~最後到甜品喇! 焦糖加上雪糕再配上cream cheese 邪恶非常~但同时十级满足!

餐厅在西湾河海傍 开放式设计 感觉很苏豪~

前菜我点了忌廉菠菜三角酥

跟住就系呢个迷你牛肉汉堡

好喇 男友终於有得食佢既卡巴猪肉串!

睇下几大串 一串顶平时三串

2019-05-28
2019-06-01 130 浏览
👁‍🗨白酒煮荷兰蓝青口配薯条 (7.5/10)💲 168 (300g)呢个蓝青口比平时食既颜色橙色深少少,食落冇沙冇腥味🤤白酒忌廉汁好香口,配埋青口食非常吾错😇两个人食300g已经够哂,份量都算多,不过薯条就冇咩特别,胜在啖啖薯,又够粗身,份量可以再多啲啲🤭👁‍🗨大猪集汇拼盘(7/10) 💲 498离到既时间惊讶左一阵,因为真系好夸张😂全部都系猪,份量亦都几多,里面有猪手,乳猪件,猪肋骨,脆皮猪腩,烟燻芝士肠,烤薯,法边豆😂个人几锺意佢既猪手,啖啖肉,咸味十足,不过食多几旧就会觉得有点咸,但系点佢既芥末籽忌廉酱就可以减低咸度,又增添左多一个层次感😇乳猪件就够哂惹味,猪肋骨略嫌太过梅身,失色左啲😞👁‍🗨猪皮脆片配牛油果酱(7/10) 💲78大大块猪皮脆片,好有罪恶感,食完都怕太热气,不过食落吾会觉得油腻系佢既卖点🤡牛油果酱可以再浓牛油果味多一点🔛 整体评分(7/10)

👁‍🗨大猪集汇拼盘(7/10) 💲 498

👁‍🗨猪皮脆片配牛油果酱(7/10) 💲78

🔛 整体评分(7/10)
2019-06-01 107 浏览
位於鲤景湾的苏豪区,美食临立,无论阁下想吃日本菜,意大利菜,西班牙菜,也可在此中寻。今日就由一个识途老马的朋友带路,游走soho east ,行程是先吃个饭,再沿海滨长廊迎着风慢歩。我们选了 salted pig 店名很可爱。八爪鱼西班牙香肠,八爪鱼有点咬口,惹味酱汁香肠铺放在多士吃,大大满足。小牛肋条排骨,炸得香脆,但肉质仍是很嫩滑。牛油果🥑+ 烟三文鱼,让人恋恋不舍的配搭,放多士上咬一口,实在太美味。脆皮乳猪是餐厅的招牌菜,乳猪皮好松脆,味道适中入口而不腻的猪手肉。可以期待下次再吃过。香喷喷的焗芝士通粉夹着碎烟肉,加杯姜汽水,和一杯 lemonade,将这个下雨☔的沉闷天气都忘记了。☺☺✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜爱我写既食评📝,麻烦帮帮手比个爱的鼓励❤,我会写更多丰富既食评比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

2019-05-30 170 浏览
最近成日屋企人成日都带我食好野今次黎到间好浪漫既海边西餐厅,吹坐海风真系好chillPork Belly 薯仔沙律🥗 冷盘得薯仔很香既芝麻沙津酱,Pork Belly,上层下层都系好香脆,而中间就系软软的肥瘦肉,外脆内软🥰🥰🥰再点埋小小辣酱,这个值得点来吃🤤Mushroom Risotto热辣辣煮起闻到好香,入面有唔同嘅菌类,加埋佢嘅芝士汁真系非常之香Chicken Salt Fries佢哋嘅酱汁我定我一食就停唔到口系佢哋地道风味嘅酱料有少少辣辣地你仲粗炸薯条配埋咁好味嘅酱汁食到停唔到口Eggplant Tart酥皮茄子薄饼表层有一啲沙律菜同松子,茄子嘅上面有好多芝士同蕃茄酱而茄子同酥皮中间仲有少少肉碎,咬下去很松脆Nachos栗米片整成,有沙律酱同埋芝士酱,上面仲有猪肉丝、酸辣青椒、沙律他他,好有墨西哥菜既风味

Pork Belly
薯仔沙律🥗 冷盘得薯仔很香既芝麻沙津酱,

佢哋嘅酱汁我定我一食就停唔到口
系佢哋地道风味嘅酱料有少少辣辣地
你仲粗炸薯条配埋咁好味嘅酱汁
食到停唔到口

2019-05-28
庆祝纪念
2K
2019-05-28 106 浏览
鲤景湾苏豪东一带的餐厅面向维港,每间餐厅都欢迎与狗共享,感觉上好有外国风,环境不错。友人推介了这间餐厅,听讲猪手好有名气。一於要试一下。夏日炎炎,点一客虾沙律醒醒胃吧!虾只爽口弹牙鲜甜。伴以蔬菜,芒果,牛油果,清新有营。薯条本来就是平平无奇的,但淋上了芝士和牛肉碎,口感变得丰富了。有肉香又有芝士的诱惑,停不了口。终於主角猪手出场了,份量不少,其实足够四至五个人享用。皮烤得脆脆,皮下有薄薄的一层脂肪,增添香口感。肉质意外的软熟,肉味香浓。少少的咸味,提升了肉的香,果然人气之选。一种英式甜品香焦拖肥批。拖肥,香焦和忌廉的配搭既简单又好味。甜度不过火,香焦味道显着,深得我心。

友人推介了这间餐厅,听讲猪手好有名气。一於要试一下。

终於主角猪手出场了,份量不少,其实足够四至五个人享用。

2019-05-27
2019-05-24 133 浏览
餐厅位於西湾河鲤景湾的海边,邻近码头,环境清幽,离闹市较远,是一个适合在假期去放松用餐的地点。慢煮酱烧猪肋骨:选用了十分优质的猪仔骨,肥腴得当,充满肉汁,而餐厅使用的慢煮方式,也最大程度保留了肉汁,使之吃起来又香又嫩又juicy,酱汁好吃到可以吮手指。这道菜絶对是食肉兽的至爱。苏格兰溏心炸鸡蛋配烧肉酱:这是一定要趁热吃的一道菜。苏格兰溏心炸鸡蛋,是在一只溏心蛋外面包裹一层免治肉,再放入油锅内,以低温炸熟。餐厅将已从中间切开的蛋呈上时,能看见流心的蛋黄汩汩而出。软糯的免治肉和蛋黄,外壳炸至金黄,外酥里嫩,再配上香浓的烧肉酱汁,达至丰富的味觉体验。西班牙海鲜饭:这个必须要试试看,因为实在是太好吃!作为一向对於饭类,尤其是西式炖饭并无太大兴趣的人,我在朋友的推荐下试吃了一些,十分惊喜。海鲜饭的每一粒饭都充满了浓浓的海鲜味。相信厨师在炖煮的过程中必定是用足材料,才会做出这般美味。海鲜很多,大虾、鱿鱼和青口等都十分新鲜美味啊!

同姊妹到苏豪区享受一个西餐,餐厅Open door 设计,装修设计一流,设有用餐区及酒吧区,饮杯红酒🍷一流配搭,而且菜式别出心裁❤️以猪仔做提材,食物选择多,由Appetizer至dessert 应有尽有!头盘@ 西班牙香辣蒜片虾味道出色,好鲜嘅蒜味出晒嚟@香脆猪肋骨 同朋友都一致认为好好吃😋咬落啖啖香味,表面有香料味道增加,肉质烟un 。@欧式脆皮乳猪 (1/4只)$258 猪有猪味道,表面脆皮烤得很好吃😝 乳猪伴随薯蓉、杂菌、法边豆。可以满足食乳猪的慾望。Ps 我连伴菜也吃得乾乾净净。@意大利饭 虾味好出有些少酱汁好夹个饭口味,食完几种味道突出的甜食品,当然拣个清新的饭做配搭。甜品环节:@bonaffe pie两人share 确实不错细节到连香蕉是烧好甜甜,十分出色 更是女士们大爱出色食品,其实我看到menu 对其他dessert 都心心眼,决定下回每款都要吃一次😋最後埋单$814 叫左5样食物其实较细吃既朋友可选两样+甜品都够是我点得过分,不过每样都是必吃!

西班牙香辣蒜片虾

头盘@ 西班牙香辣蒜片虾

味道出色,好鲜嘅蒜味出晒嚟

香脆猪肋骨

@香脆猪肋骨 同朋友都一致认为好好吃😋
咬落啖啖香味,表面有香料味道增加,肉质烟un 。
欧式脆皮乳猪

@欧式脆皮乳猪 (1/4只)$258

Ps 我连伴菜也吃得乾乾净净。

bonaffe pie

甜品环节:@bonaffe pie

两人share 确实不错
细节到连香蕉是烧好甜甜,十分出色

最後埋单$814 叫左5样食物
其实较细吃既朋友可选两样+甜品都够
是我点得过分,不过每样都是必吃!

2019-05-21
西班牙香辣蒜片虾
香脆猪肋骨
欧式脆皮乳猪
bonaffe pie
  • 西班牙香蒜虾配多士
2019-05-16 594 浏览
之前食生日饭,闺蜜带咗我去诺士佛台嘅”猪门店The Salted Pig”,一试难忘!所以呢排成日提住话要带男朋友去试下🙆🏻点知呢日男朋友早有准备,带咗我去佢地嘅另一间分店,位於西湾河海旁嘅苏豪东,呢到环境宁静,又有阵阵海风,感觉轻松自在,比起气氛热闹嘅诺士佛台,别有一番风味。⭐️秘制香料脆鸡翼,香草甜酸酱 Crispy Chicken Wings, Coriander Chili Dip ($118/6pcs)外皮只有一层好薄嘅炸浆,接近冇粉生炸效果,外皮唔会炸到乾哂收缩,火喉啱啱好,食落非常香脆👍🏻温馨提示,食嘅时候要小心辣咀,因为入面嘅肉汁好丰富,好juicy!个sauce另上,甜甜酸酸,又有阵阵香草气息,系我钟意嘅味道😋⭐️忌廉菠菜三角酥 Spinach & Cheese Puff Pastry Triangles ($128)呢个都系有惊喜嘅菜式!三角酥外皮焗得金黄,松化酥脆,入面嘅菠菜香嫩,芝士浓厚,仲有强劲嘅拉丝效果。至於伴碟嘅沙律菜亦整作认真,淋上少少橄榄油同黑醋提鲜,面头铺满巴马臣芝士碎,配埋三角酥一齐食,清新唔漏。⭐️烤比目鱼柳藏红花炖饭 Roasted Halibut
呢个都系有惊喜嘅菜式!
Roasted Halibut
⭐️烤比目鱼柳藏红花炖饭 Roasted Halibut ($215)
比目鱼烤得皮脆肉嫩,冇骨啖啖肉,面层铺满芝士碎,香草碎同少少蒜蓉,非常惹味🤤我好想自己食哂成旧🙈
Roasted Halibut
比目鱼底下嘅炖饭,腍身得嚟带点咬口👍🏻
Chicken Salt Fries
⭐️盐香鸡粉炸薯条 Chicken Salt Fries ($58)
薯条新鲜滚热辣上枱,未放低已经闻到嗰阵香气同感受到佢嘅热力,调味粉浓而不咸👍🏻
Chicken Salt Fries
附上嘅辣酱绝对有画龙点睛之效,好过瘾嘅香辣,食到停唔到口😂
⭐️地中海风味串串猪 Grilled Mediterranean Style Pork Kababs ($228)
男朋友坚持想叫嘅main course,睇menu嘅时候冇为意到个size😂点知上枱嘅时候我地哇一声叫咗出嚟!
好大串呀😂冇谂过会系咁大串,真系好抵食!串串猪除咗嫩滑嘅烤猪外,中间仲夹杂住清甜嘅菠萝同甜椒,可减低纯肉串嘅肉滞感。
伴碟嘅中东小米渗透住清新嘅柠檬香,口感特别👍🏻
The Salted Pig Larger Draught
⭐️The Salted Pig Larger Draught ($68)
坐喺海旁点都要叫返杯Draught chillchill佢😌
Oreo Madness
⭐️Oreo Madness ($68)
Oreo shake打得幼细顺滑,甜度适中👍🏻
📝星期一主菜买一送一。
📝餐厅外海旁一带仲有好多表位提供,揸车嚟食都好方便。
📝呢间系宠物友善餐厅,当晚都有人都埋狗狗嚟🥰
📝呢到嘅店员好好,上菜快,加水速度快,我地问佢有冇lunch menu睇下,佢即刻拎哂出嚟介绍仲派埋咭片,热情好客👍🏻
📝每位成人消费满$150,随行嘅10岁以下小童仲可以免费享用儿童餐添!好适合一家大细👍🏻
The Salted Pig Larger Draught
Oreo Madness
2019-05-15 182 浏览
每次来这餐厅都只吃猪手,今天决定试一下其他菜式先来一份小食分享拼盘,苏格兰鷄蛋黄娇嫩欲滴,吃起来滑顺可口!猪皮脆片香香脆脆!脆猪肋骨酱汁酸酸甜甜好开胃!迷你牛肉汉堡夹杂着多汁的牛肉!香料鷄翼香酥可口!蟹饼外层酥脆、中间口感浓郁!酥脆鱿鱼圈爽脆有嚼劲!还有薯条,基本上吃完这个已有点饱招牌手撕烧烤猪肉三文治,猪肉软烂馥郁,非常入味芝士蕃茄酱吉列鸡腿扒外脆内嫰,咬一口,香浓的酱汁流入口腔,非常美味配菜要了烟肉芝士焗通心粉!芝士渗入通心粉中,配上富肉香的烟肉,又要捧着大肚子离开了
每次来这餐厅都只吃猪手,今天决定试一下其他菜式
小食分享拼盘
招牌手撕烧烤猪肉猪肉三文治
招牌手撕烧烤猪肉三文治,猪肉软烂馥郁,非常入味
芝士蕃茄酱吉列鸡腿扒、薯条、西兰花
烟肉芝士焗通心粉