2019-06-01 506 浏览
男朋友一向好猪肉 但奈何对於猪肉 我是比较抗拒 所以男友找了一间看名字就是主打猪的餐厅 但却同时有其他选择的the salted pig ~餐厅在西湾河海傍 开放式设计 感觉很苏豪~前菜我点了忌廉菠菜三角酥看样子 外层酥皮香脆 入面有劲多芝士菠菜馅 再加上作为拌碟的生菠菜 没有半点油腻感跟住就系呢个迷你牛肉汉堡三个小汉堡,牛肉厚切肉汁丰富,一口接一口 劲快被我们KO了~食完小汉堡,痴线既我地觉得实在太好食 忍唔住再叫多个安格斯牛肉汉堡配薯条当然大版burger都无令我地失望,肉质鲜美牛肉厚厚令人满足,加埋粗身薯条,正呀!好喇 男友终於有得食佢既卡巴猪肉串!呢个地中海风味串串猪份量比预想大得多,两大串串烧配上作拌碟的小米,一人一串都够饱(虽然我无食) 睇下几大串 一串顶平时三串猪肉烧得很香,肉质仍能保持嫩滑,再加埋菠萝,甜椒等蔬菜 感觉好清新~最後到甜品喇! 焦糖加上雪糕再配上cream cheese 邪恶非常~但同时十级满足!

餐厅在西湾河海傍 开放式设计 感觉很苏豪~

前菜我点了忌廉菠菜三角酥

跟住就系呢个迷你牛肉汉堡

好喇 男友终於有得食佢既卡巴猪肉串!

睇下几大串 一串顶平时三串

2019-05-28
2019-06-01 124 浏览
👁‍🗨白酒煮荷兰蓝青口配薯条 (7.5/10)💲 168 (300g)呢个蓝青口比平时食既颜色橙色深少少,食落冇沙冇腥味🤤白酒忌廉汁好香口,配埋青口食非常吾错😇两个人食300g已经够哂,份量都算多,不过薯条就冇咩特别,胜在啖啖薯,又够粗身,份量可以再多啲啲🤭👁‍🗨大猪集汇拼盘(7/10) 💲 498离到既时间惊讶左一阵,因为真系好夸张😂全部都系猪,份量亦都几多,里面有猪手,乳猪件,猪肋骨,脆皮猪腩,烟燻芝士肠,烤薯,法边豆😂个人几锺意佢既猪手,啖啖肉,咸味十足,不过食多几旧就会觉得有点咸,但系点佢既芥末籽忌廉酱就可以减低咸度,又增添左多一个层次感😇乳猪件就够哂惹味,猪肋骨略嫌太过梅身,失色左啲😞👁‍🗨猪皮脆片配牛油果酱(7/10) 💲78大大块猪皮脆片,好有罪恶感,食完都怕太热气,不过食落吾会觉得油腻系佢既卖点🤡牛油果酱可以再浓牛油果味多一点🔛 整体评分(7/10)

👁‍🗨大猪集汇拼盘(7/10) 💲 498

👁‍🗨猪皮脆片配牛油果酱(7/10) 💲78

🔛 整体评分(7/10)
2019-06-01 98 浏览
位於鲤景湾的苏豪区,美食临立,无论阁下想吃日本菜,意大利菜,西班牙菜,也可在此中寻。今日就由一个识途老马的朋友带路,游走soho east ,行程是先吃个饭,再沿海滨长廊迎着风慢歩。我们选了 salted pig 店名很可爱。八爪鱼西班牙香肠,八爪鱼有点咬口,惹味酱汁香肠铺放在多士吃,大大满足。小牛肋条排骨,炸得香脆,但肉质仍是很嫩滑。牛油果🥑+ 烟三文鱼,让人恋恋不舍的配搭,放多士上咬一口,实在太美味。脆皮乳猪是餐厅的招牌菜,乳猪皮好松脆,味道适中入口而不腻的猪手肉。可以期待下次再吃过。香喷喷的焗芝士通粉夹着碎烟肉,加杯姜汽水,和一杯 lemonade,将这个下雨☔的沉闷天气都忘记了。☺☺✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜爱我写既食评📝,麻烦帮帮手比个爱的鼓励❤,我会写更多丰富既食评比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

2019-05-30 142 浏览
最近成日屋企人成日都带我食好野今次黎到间好浪漫既海边西餐厅,吹坐海风真系好chillPork Belly 薯仔沙律🥗 冷盘得薯仔很香既芝麻沙津酱,Pork Belly,上层下层都系好香脆,而中间就系软软的肥瘦肉,外脆内软🥰🥰🥰再点埋小小辣酱,这个值得点来吃🤤Mushroom Risotto热辣辣煮起闻到好香,入面有唔同嘅菌类,加埋佢嘅芝士汁真系非常之香Chicken Salt Fries佢哋嘅酱汁我定我一食就停唔到口系佢哋地道风味嘅酱料有少少辣辣地你仲粗炸薯条配埋咁好味嘅酱汁食到停唔到口Eggplant Tart酥皮茄子薄饼表层有一啲沙律菜同松子,茄子嘅上面有好多芝士同蕃茄酱而茄子同酥皮中间仲有少少肉碎,咬下去很松脆Nachos栗米片整成,有沙律酱同埋芝士酱,上面仲有猪肉丝、酸辣青椒、沙律他他,好有墨西哥菜既风味

Pork Belly
薯仔沙律🥗 冷盘得薯仔很香既芝麻沙津酱,

佢哋嘅酱汁我定我一食就停唔到口
系佢哋地道风味嘅酱料有少少辣辣地
你仲粗炸薯条配埋咁好味嘅酱汁
食到停唔到口

2019-05-28
庆祝纪念
2019-05-28 103 浏览
鲤景湾苏豪东一带的餐厅面向维港,每间餐厅都欢迎与狗共享,感觉上好有外国风,环境不错。友人推介了这间餐厅,听讲猪手好有名气。一於要试一下。夏日炎炎,点一客虾沙律醒醒胃吧!虾只爽口弹牙鲜甜。伴以蔬菜,芒果,牛油果,清新有营。薯条本来就是平平无奇的,但淋上了芝士和牛肉碎,口感变得丰富了。有肉香又有芝士的诱惑,停不了口。终於主角猪手出场了,份量不少,其实足够四至五个人享用。皮烤得脆脆,皮下有薄薄的一层脂肪,增添香口感。肉质意外的软熟,肉味香浓。少少的咸味,提升了肉的香,果然人气之选。一种英式甜品香焦拖肥批。拖肥,香焦和忌廉的配搭既简单又好味。甜度不过火,香焦味道显着,深得我心。

友人推介了这间餐厅,听讲猪手好有名气。一於要试一下。

终於主角猪手出场了,份量不少,其实足够四至五个人享用。

2019-05-27
2019-05-24 130 浏览
餐厅位於西湾河鲤景湾的海边,邻近码头,环境清幽,离闹市较远,是一个适合在假期去放松用餐的地点。慢煮酱烧猪肋骨:选用了十分优质的猪仔骨,肥腴得当,充满肉汁,而餐厅使用的慢煮方式,也最大程度保留了肉汁,使之吃起来又香又嫩又juicy,酱汁好吃到可以吮手指。这道菜絶对是食肉兽的至爱。苏格兰溏心炸鸡蛋配烧肉酱:这是一定要趁热吃的一道菜。苏格兰溏心炸鸡蛋,是在一只溏心蛋外面包裹一层免治肉,再放入油锅内,以低温炸熟。餐厅将已从中间切开的蛋呈上时,能看见流心的蛋黄汩汩而出。软糯的免治肉和蛋黄,外壳炸至金黄,外酥里嫩,再配上香浓的烧肉酱汁,达至丰富的味觉体验。西班牙海鲜饭:这个必须要试试看,因为实在是太好吃!作为一向对於饭类,尤其是西式炖饭并无太大兴趣的人,我在朋友的推荐下试吃了一些,十分惊喜。海鲜饭的每一粒饭都充满了浓浓的海鲜味。相信厨师在炖煮的过程中必定是用足材料,才会做出这般美味。海鲜很多,大虾、鱿鱼和青口等都十分新鲜美味啊!

同姊妹到苏豪区享受一个西餐,餐厅Open door 设计,装修设计一流,设有用餐区及酒吧区,饮杯红酒🍷一流配搭,而且菜式别出心裁❤️以猪仔做提材,食物选择多,由Appetizer至dessert 应有尽有!头盘@ 西班牙香辣蒜片虾味道出色,好鲜嘅蒜味出晒嚟@香脆猪肋骨 同朋友都一致认为好好吃😋咬落啖啖香味,表面有香料味道增加,肉质烟un 。@欧式脆皮乳猪 (1/4只)$258 猪有猪味道,表面脆皮烤得很好吃😝 乳猪伴随薯蓉、杂菌、法边豆。可以满足食乳猪的慾望。Ps 我连伴菜也吃得乾乾净净。@意大利饭 虾味好出有些少酱汁好夹个饭口味,食完几种味道突出的甜食品,当然拣个清新的饭做配搭。甜品环节:@bonaffe pie两人share 确实不错细节到连香蕉是烧好甜甜,十分出色 更是女士们大爱出色食品,其实我看到menu 对其他dessert 都心心眼,决定下回每款都要吃一次😋最後埋单$814 叫左5样食物其实较细吃既朋友可选两样+甜品都够是我点得过分,不过每样都是必吃!

西班牙香辣蒜片虾

头盘@ 西班牙香辣蒜片虾

味道出色,好鲜嘅蒜味出晒嚟

香脆猪肋骨

@香脆猪肋骨 同朋友都一致认为好好吃😋
咬落啖啖香味,表面有香料味道增加,肉质烟un 。
欧式脆皮乳猪

@欧式脆皮乳猪 (1/4只)$258

Ps 我连伴菜也吃得乾乾净净。

bonaffe pie

甜品环节:@bonaffe pie

两人share 确实不错
细节到连香蕉是烧好甜甜,十分出色

最後埋单$814 叫左5样食物
其实较细吃既朋友可选两样+甜品都够
是我点得过分,不过每样都是必吃!

2019-05-21
西班牙香辣蒜片虾
香脆猪肋骨
欧式脆皮乳猪
bonaffe pie
  • 西班牙香蒜虾配多士
2019-05-16 582 浏览
之前食生日饭,闺蜜带咗我去诺士佛台嘅”猪门店The Salted Pig”,一试难忘!所以呢排成日提住话要带男朋友去试下🙆🏻点知呢日男朋友早有准备,带咗我去佢地嘅另一间分店,位於西湾河海旁嘅苏豪东,呢到环境宁静,又有阵阵海风,感觉轻松自在,比起气氛热闹嘅诺士佛台,别有一番风味。⭐️秘制香料脆鸡翼,香草甜酸酱 Crispy Chicken Wings, Coriander Chili Dip ($118/6pcs)外皮只有一层好薄嘅炸浆,接近冇粉生炸效果,外皮唔会炸到乾哂收缩,火喉啱啱好,食落非常香脆👍🏻温馨提示,食嘅时候要小心辣咀,因为入面嘅肉汁好丰富,好juicy!个sauce另上,甜甜酸酸,又有阵阵香草气息,系我钟意嘅味道😋⭐️忌廉菠菜三角酥 Spinach & Cheese Puff Pastry Triangles ($128)呢个都系有惊喜嘅菜式!三角酥外皮焗得金黄,松化酥脆,入面嘅菠菜香嫩,芝士浓厚,仲有强劲嘅拉丝效果。至於伴碟嘅沙律菜亦整作认真,淋上少少橄榄油同黑醋提鲜,面头铺满巴马臣芝士碎,配埋三角酥一齐食,清新唔漏。⭐️烤比目鱼柳藏红花炖饭 Roasted Halibut
呢个都系有惊喜嘅菜式!
Roasted Halibut
⭐️烤比目鱼柳藏红花炖饭 Roasted Halibut ($215)
比目鱼烤得皮脆肉嫩,冇骨啖啖肉,面层铺满芝士碎,香草碎同少少蒜蓉,非常惹味🤤我好想自己食哂成旧🙈
Roasted Halibut
比目鱼底下嘅炖饭,腍身得嚟带点咬口👍🏻
Chicken Salt Fries
⭐️盐香鸡粉炸薯条 Chicken Salt Fries ($58)
薯条新鲜滚热辣上枱,未放低已经闻到嗰阵香气同感受到佢嘅热力,调味粉浓而不咸👍🏻
Chicken Salt Fries
附上嘅辣酱绝对有画龙点睛之效,好过瘾嘅香辣,食到停唔到口😂
⭐️地中海风味串串猪 Grilled Mediterranean Style Pork Kababs ($228)
男朋友坚持想叫嘅main course,睇menu嘅时候冇为意到个size😂点知上枱嘅时候我地哇一声叫咗出嚟!
好大串呀😂冇谂过会系咁大串,真系好抵食!串串猪除咗嫩滑嘅烤猪外,中间仲夹杂住清甜嘅菠萝同甜椒,可减低纯肉串嘅肉滞感。
伴碟嘅中东小米渗透住清新嘅柠檬香,口感特别👍🏻
The Salted Pig Larger Draught
⭐️The Salted Pig Larger Draught ($68)
坐喺海旁点都要叫返杯Draught chillchill佢😌
Oreo Madness
⭐️Oreo Madness ($68)
Oreo shake打得幼细顺滑,甜度适中👍🏻
📝星期一主菜买一送一。
📝餐厅外海旁一带仲有好多表位提供,揸车嚟食都好方便。
📝呢间系宠物友善餐厅,当晚都有人都埋狗狗嚟🥰
📝呢到嘅店员好好,上菜快,加水速度快,我地问佢有冇lunch menu睇下,佢即刻拎哂出嚟介绍仲派埋咭片,热情好客👍🏻
📝每位成人消费满$150,随行嘅10岁以下小童仲可以免费享用儿童餐添!好适合一家大细👍🏻
The Salted Pig Larger Draught
Oreo Madness
2019-05-15 178 浏览
每次来这餐厅都只吃猪手,今天决定试一下其他菜式先来一份小食分享拼盘,苏格兰鷄蛋黄娇嫩欲滴,吃起来滑顺可口!猪皮脆片香香脆脆!脆猪肋骨酱汁酸酸甜甜好开胃!迷你牛肉汉堡夹杂着多汁的牛肉!香料鷄翼香酥可口!蟹饼外层酥脆、中间口感浓郁!酥脆鱿鱼圈爽脆有嚼劲!还有薯条,基本上吃完这个已有点饱招牌手撕烧烤猪肉三文治,猪肉软烂馥郁,非常入味芝士蕃茄酱吉列鸡腿扒外脆内嫰,咬一口,香浓的酱汁流入口腔,非常美味配菜要了烟肉芝士焗通心粉!芝士渗入通心粉中,配上富肉香的烟肉,又要捧着大肚子离开了
每次来这餐厅都只吃猪手,今天决定试一下其他菜式
小食分享拼盘
招牌手撕烧烤猪肉猪肉三文治
招牌手撕烧烤猪肉三文治,猪肉软烂馥郁,非常入味
芝士蕃茄酱吉列鸡腿扒、薯条、西兰花
烟肉芝士焗通心粉
2019-05-14
小食分享拼盘
招牌手撕烧烤猪肉猪肉三文治
芝士蕃茄酱吉列鸡腿扒、薯条、西兰花
烟肉芝士焗通心粉
2019-05-01 330 浏览
嗰日天气唔错又冇乜嘢做就同男朋友去咗西湾河附近行吓 谂住去苏豪东搵嘢食 本身已经系尖沙咀食过呢间记得印象麻麻可能果次系夜晚两个人叫咗杯啤酒再加个烟燻吞拿鱼沙律同白酒煮蓝青口薯条个沙律啲烟燻吞拿鱼就一般般但其他沙律菜都尚可几新鲜重点系个白酒煮蓝青口真系超好食个汁好creamy 好香 完全冇谂过 个汁有好重嘅乾葱味 好like 用黎点薯条真系一流Btw个薯条仲要系薯圈 超级惹味 个环境一贯佢集团作风 休闲得来装修又唔错因为佢系半open 所以啲海风吹埋嚟好舒服食食吓仲要撞到朋友添
嗰日天气唔错又冇乜嘢做

个汁有好重嘅乾葱味 好like 用黎点薯条真系一流
Btw个薯条仲要系薯圈 超级惹味

食食吓仲要撞到朋友添

2019-04-27 232 浏览
之前天文台已预测那天会有狂风暴雨,好彩我同男朋友行去呢间餐厅之前还不算太大雨。呢间餐厅是一般酒吧格局,幸好复活节假期也能用优惠apps,主菜买一送一的优惠。这间店名叫Salt Pig,但我们没点猪,点了一份美国安格斯肉眼扒及西班牙海鲜饭。餐碟印上肥猪,配合返餐厅名字,其中一款是说明了猪的每个部分名字,食野都学到野海鲜饭味道不错,不过口味有点重,有点咸。牛扒(5成熟)就觉得有点过熟,少少靱,肉味算可以。配菜有两只蛋,一些沙律菜和烧番茄,都算系ok。在我们吃东西的中途,暴雨突然来袭,店员立即将完全开放的门口关上,算是细心。

海鲜饭味道不错,不过口味有点重,有点咸。
西班牙海鲜饭

美国安格斯肉眼扒

2019-04-20
用餐优惠
优惠券
2019-04-21 257 浏览
偶然来到这里吃午餐,他们是自助沙律吧,再加一个主菜。份量非常大!沙律吧选择也不少,可以任食。基本上吃沙律吧都已经饱了大半。甜品里的焦糖炖蛋非常好吃,沙律菜也非常新鲜,有不同酱料提供选择!其中主菜叫了 BBQ猪肋骨,超好吃的,多汁肉质鲜嫩。不过下次会选择少份量一点的主菜,不然吃不下!
2018-08-31
2019-04-13 282 浏览
一行四人黎呢间餐厅试下,贪佢近住海边,环境又唔错,我地坐窗口位可以睇到街境 食物方面就最想试佢个猪手,外皮够脆,肉够嫩而且香口,只系食太多会有滞嘅感觉,其实食物只系中上水平,不过不失,不过我都推荐呢度,环境唔错,好适合朋友聚餐!
2019-02-02
2019-04-04 262 浏览
Happened to have a job in Sai Wan Ho, I took an early departure there to enjoy a lunch near the relaxing harbourfront with colleagues. The 3-course set lunch here is with plenty of choices, fresh picks include the Broccoli salad and salmon gravlax salad, while the fuller mains include Penne Amatriciana and pork knuckle for two! The pasta is a bit spicy, but al dente on the palate; the steak is cooked to just right, juicy and soft; while the pork knuckle is the signature of the place, crispy skin

The pasta is a bit spicy, but al dente on the palate; the steak is cooked to just right, juicy and soft; while the pork knuckle is the signature of the place, crispy skin and tender meat, would not be too salty. The food is tasty and generously portioned, which will draw us to come back!

2019-03-14
  • Pork Knuckle