2019-09-04 102 浏览
大家觉得图中绿色的是什麽?我不肯定这件是朱古力芝士蛋糕(没有薄荷成份)侍应未查问就答we don’t serve anything moulded,我问她那麽绿色的是什麽,她问过厨房後回覆绿色的是朱古力,我一脸疑惑同时厨师出了来解释説是”食用色粉”,可以放心食用,我继续一脸疑惑(为什麽朱古力要用绿色呢?),不过厨师説罢已马上离开算吧既然我不肯定就唯有不再吃,但吃进肚里面的已经吐不出来真心希望不是发霉,希望不会影响我肚里面的bb
大家觉得图中绿色的是什麽?我不肯定

这件是朱古力芝士蛋糕(没有薄荷成份)

算吧既然我不肯定就唯有不再吃,但吃进肚里面的已经吐不出来

真心希望不是发霉,希望不会影响我肚里面的bb

平日系海滨跑开步都会见到呢一间salted pig都几多人,今晚跑完步好肚饿,唔想谂,决定就近食呢间。不过,今次两个人叫得太多野,眼阔肚窄添! 估唔到每一样野既份量大到咁,应该够4个人食,可以打包食多餐添。🙈.环境系好舒适嘅,暗暗地对住个海,都好有情调架。.《迷你牛肉汉堡》 $138迷你牛肉汉堡,一共有三个,不过最大败笔系上菜嗰刻佢系完全唔热,但的确系几抵食嘅。.《白酒煮荷兰蓝青口配薯条》 $168蓝青口叫细份好啦,两个人食,食极都唔完,蓝青口极多,仲要有埋薯条,食到宜味菜已经饱饱地。蓝青口带有少少白酒味,加上有点忌廉,D汁系个底到,记得浸下D汁,食落特别鲜甜。.《经典英式炸鱼薯条》 $188炸鱼炸都好脆,有一条炸鱼面头加在盐,食之前记得搽晒两条,或抺走面头既盐,如果唔系会好咸架。《招牌德国咸猪手》 $298叫得salted pig 点可以唔食猪,果然猪系全餐厅最好食既一道菜,咸猪手肉质鲜嫩,个表皮炸得好脆,再加埋个酱汁,真系好好食,甚至好食过我系德国食过既咸猪手。《Apple Delight》 $82最後,黎埋Apple Delight 作结尾,酸酸甜甜,都唔错架!整体黎讲,猪手最好
环境系好舒适嘅,暗暗地对住个海,都好有情调架。
《迷你牛肉汉堡》 $138
《白酒煮荷兰蓝青口配薯条》 $168

《经典英式炸鱼薯条》 $188

《招牌德国咸猪手》 $298

《Apple Delight》 $82

整体黎讲,猪手最好食,青口抵食,但fish and chip同个mini burger 就一般。
  • Pork Knuckle
2019-08-24 131 浏览
上次尖沙咀食过一次特登约同一班朋友,食下啤酒,回味猪手主要食返上次所选既菜式:肉酱薯条炸猪手今次仲加埋招牌乳猪侍应姐姐仲主动推介个special offer 海鲜烩饭(+$100就食到)好食超值!个人觉得今次无论份量,摆碟都比尖沙咀更胜一筹(见pic1 vs4&5)好满足,主动送上第一份食评It is a nice weekend!
上次尖沙咀食过一次

特登约同一班朋友,食下啤酒,回味猪手

主要食返上次所选既菜式:
肉酱薯条
炸猪手

今次仲加埋招牌乳猪

好食超值!

好满足,主动送上第一份食评
It is a nice weekend!
2019-08-20 88 浏览
今日约咗BB去Soho食嘢,呢间餐厅主要嘅系食西餐同埋猪嘅,其实之前已经去过铜锣湾分店,都食过觉得好好食所以今次就再食一次我哋叫咗一个佢嘅招牌沙律(skinny pig salad)佢个柚子汁配埋橄榄油真系调得刚刚好,而个沙律嘅菜亦非常新鲜,沙律入边有啲杏仁片令到口感再多一层,仲要有几种不同嘅配料,所以食完呢一个沙律好开胃。之後我哋仲带咗一个忌廉青口配炸薯条(Mussel)薯条系新鲜炸出嚟热辣辣,青口系食得出新鲜青口嚟嘅,配上佢嘅忌廉酱一啲都唔留,跟住我哋嘅主菜就带咗猪手,佢呢度嘅煮法同其他地方有少少唔同,佢嘅猪手系焗嘅所以冇咁油腻我哋两个人都可以食晒成只猪手。最後我哋带咗一个香蕉沙冰,一开始我哋以为一定会好留,点知饮落又几清爽喎,我哋食完成餐饭都好满足同埋好饱,想食多个甜品都真系食唔落啦

• 猪手
2019-08-20 85 浏览
今天和家人到鲤景湾的salted pig 吃午饭,由於一早订了枱,所以到达时职员很快便为我们安排座位。职员好细心,见到有我们有小朋友,立即送上游戏纸和颜色笔,结果小朋友真系坐定定。我哋拣咗西班牙海鲜炒饭,海鲜份量非常多,种类包括了鲜虾、蚬、青口、鱿鱼等等,炒饭微微带点辣,有咬口,非常开胃!另外由於我哋消费满左$400,只要下载某个apps,便可免费惠顾一个甜品。最後我哋拣咗朱古力心太软,流心的心太软非常吸引,朱古力味浓郁,再配埋云呢拿雪糕,真的是超好吃!

2019-08-17 72 浏览
假日和朋友相约在鲤景湾聚聚,餐厅可以看到海景,十分舒适。由於餐厅以「猪」命名,来这里当然要吃猪啦!结果我们点了德国咸猪手。猪手皮脆肉嫰,令人停不了口。而且薯仔和酸菜都十分美味,令我们都非常满足!另外还叫了碎牛肉芝士肉汁薯条🍟,薯条香脆,芝士澎湃,味道不错!由於我哋太专注倾计,不经不觉就到了happy hour !饮品买一送一,我和朋友都分别叫了一杯juice呢!
假日和朋友相约在鲤景湾聚聚,餐厅可以看到海景,十分舒适。

2019-08-17 59 浏览
The Salted Pig将自己称作猪门店,但食物绝不是只有猪,menu并不单调。餐厅食物份量很大,在西湾河小苏豪这个地段来说,价钱十分公道。我们点了香煎吞拿鱼尼斯沙律和1/4脆皮乳猪。沙律有薯仔、法边豆、蕃茄等配料,香煎吞拿鱼有点像日本的火炙吞拿鱼,肉厚多汁,外层煎香,内里仍是生的。拌以橄榄油和醋,开胃解腻。脆皮乳猪比我们想象中大只。乳猪皮薄脆身,肉没有多作调味,比较肥,有别於中式乳猪。酱汁是Peppercorn sauce,黑胡椒味道很出,除了creamy和带蘑菇香,跟配菜蒜炒菇菌很配。但作为乳猪沾酱,最好还是多一点酸甜味来增加味道层次,例如配以Plum Sauce,也是常见做法。餐厅上菜快,店员亲切,适合跟一群好友坐上一夜。

我们点了香煎吞拿鱼尼斯沙律和1/4脆皮乳猪。

餐厅上菜快,店员亲切,适合跟一群好友坐上一夜。
2019-08-14 63 浏览
The Salted Pig 位於港岛小苏豪鲤景湾,以猪肉菜式作主打。餐厅最出色的是环境,客人坐在沙发上渡过happy hour,十分舒适。前菜点了小食拼盘,份量相当大。每款小食配以相应的酱汁,让你一欸过尝遍各款前菜。当中以香料鸡翼最出色,脆炸鸡翼配甜辣酱,十分惹味。拼盘中亦有炸猪皮、脆猪肋骨等猪肉类小食,挺有特色。主菜点了西班牙海鲜饭,配料很多,份量很大,足够多人分食。这里的海鲜饭并不走传统纯粹风格,所以配料除了基本的贝类和红椒,还用上辣肉肠。饭能吸收海鲜汤,但还多了辣肉肠的咸味,跟传统味道分别很大。如果想作新尝试不妨一试,但我仍然锺情简单一点的传统风味。餐厅临近海傍,很适合happy hour chill一下,客人多半来喝酒,再点些小食。

主菜点了西班牙海鲜饭,配料很多,份量很大,足够多人分食。

2019-08-12 40 浏览
好朋友在港岛早收工,约我来西湾河食dinner 话要同我食餐好😲讲真,我真的没有来过鲤景湾呢头没想到原来有个海滨长廊,望住个海好舒服朋友之後话要同我食The Salted Pig 🐷 🐷 🐷 入到去好多摆设餐具都是🐷四周环境令人舒适,灯光比较柔和,暗暗的,感觉比较令人心情放松我望了望menu都唔知选咩好🤔店员走来介绍了少许,好友善两个人都食唔到好多,就点了个饭同两个小食烤比目鱼柳藏红花炖饭:比较特别同少见,就点了这个鱼饭,比想像中更好吃😋 很花心思的炖饭,鱼柳新鲜肉嫩又滑,好有鲜味,饭汁可口,配有些青豆、粟米粒、三色椒粒等等,更加健康清新手撕猪肉配墨西哥芝士粟米薄脆:一上来,我俩好惊讶!哗,好大份呀!份量好多,有好多粟米薄脆,上面淋满了酱,有牛油果酱同芝士,非常浓厚味道的猪肉,配上块粟米脆片一齐食,很特别的感觉猪皮脆片 牛油果酱:大家都都食炸猪皮,但原来不是想像中的样子,比之前在其他地方食的更大块,更厚身!不过呢个非常香脆,好脆口的猪皮,有时候会食到少许肉碎粒,大大块的猪皮食落口都不太肥腻,不觉得很油,只系好松脆,点埋牛油果酱一齐食更好,感觉无咁热气🤣呢餐饭的份量真想像中大好多,最後还
讲真,我真的没有来过鲤景湾呢头
没想到原来有个海滨长廊,望住个海好舒服
朋友之後话要同我食The Salted Pig
🐷 🐷 🐷 入到去好多摆设餐具都是🐷
我望了望menu都唔知选咩好🤔店员走来介绍了少许,好友善
两个人都食唔到好多,就点了个饭同两个小食

呢餐饭的份量真想像中大好多,最後还是食唔晒,唔想浪费,包了回家食。一餐食左好多热气野🙈
烤比目鱼柳藏红花炖饭
手撕猪肉配墨西哥芝士粟米薄脆
猪皮脆片
烤比目鱼柳藏红花炖饭
手撕猪肉配墨西哥芝士粟米薄脆
猪皮脆片
2019-08-07 34 浏览
和朋友在SOHO EAST 找Brunch 食,虽然距离MTR 有一点距离,今天天阴所以行都不是太热。选了这间是它的环境很舒服,令人放松和很有在外国的感觉,暂时令人逃离现实一下,叉叉电。而且地方较宽敞,跟旁边的客人有一点距离,方便谈天,最重要当然是那个海景。🤩✨能量早餐$138给它的名字吸引 在最需要能量的时候 就点了他它给自己一点能量给自己打打气!好丰富,有鸡胸,炒蛋白,萝卜,菠菜和蘑菇。另外加了薯仔$16。一见到就感觉是给人做运动补充能量。鸡胸: 想不到的嫩滑,煮得刚好,不会乾和嚡,而且份量多,只是咸了一点。炒蛋白: 最好食的,十分嫩滑,十分浓郁。菠菜: 味道清甜薯仔: 新鲜焗,入口热腾腾,不错!👍🏻值得一提是食完唔会赶你走,可以慢慢倾计,价钱不算贵,而且还包了一杯茶/咖啡。放松一下自己的好地方。

✨能量早餐$138
炒蛋白: 最好食的,十分嫩滑,十分浓郁。

菠菜: 味道清甜
薯仔: 新鲜焗,入口热腾腾,不错!

2019-08-05 43 浏览
今晚嚟到The Salted Pig食饭,环境对住海边,即使喺炎炎夏日仍然可以感受到海风。🏠外观方面,装潢具有特色,几精致。天色渐暗後环境好chill,啱晒二人世界。🍽食物出色,令人开眼界。首先,为咗可以多试几种小食,我哋嗌咗一份Sharing Snack Platter。所有食物都系即炸,热辣辣好惹味。我特别锺意苏格兰蛋,面头嘅绞肉经过腌制,包住半熟鸡蛋,喺香港好少食到。另外值得一赞系蟹饼十分足料,一切开便见到一丝丝蟹肉,配合拼盘附送嘅酱汁,配合适宜。其余嘅鸡翼、猪皮脆片、脆猪肋骨、迷你汉堡、炸薯条同埋酥脆鱿鱼酥,各有风味。其次,听闻呢度嘅乳猪好出色,所以叫咗Suckling Pigs (1/4)。上枱嗰阵乳猪仍然保持热度,外皮香脆,脂肪比例啱啱好。炒杂菌、法边豆及薯茸,令烧猪嘅油腻感大大减低。💁🏻‍♂️服务方面,侍应殷勤,有礼貌,亦会主动refill水。🔸总括嚟讲,食物有水准,环境舒适有特色,适合二人世界或同朋友嚟饮酒。

🍽食物出色,令人开眼界。
Sharing Snack Platter

Suckling Pigs (1/4)

Sharing Snack Platter
Suckling Pigs (1/4)
  • Suckling Pigs
2019-08-01 192 浏览
是日放工约左姐妹二人食晚饭谈心,所以谂住拣一间环境比较适合倾计既地方,上网搵左好耐突然见到一间系西湾河码头对面,地理位置易搵又环境气氛好既餐厅。book左19:00黎到眼前一亮,有卡座和双人座位,多人也不是问题,地方很大而且灯光悠暗,十分适合谈天说地轻轻松松享用晚餐,周围气氛也很好,也有外籍人士光顾及欢迎宠物。室内布置气氛十足的西餐厅,我和姐妹来到已经非常满意。餐牌内选择类型有很多,但一如店名『猪门店』所言很多猪类的款式,有德国咸猪手、欧式脆皮乳猪、猪肋骨等等......最後我们点了:凯撒沙律、小食分享拼盘、欧式脆皮乳猪(1/4只)及杂菌松露意大利饭。由於一就座店员已经推介德国咸猪手以及欧式脆皮乳猪,而且她还说每天数量有限,以往很快就售罄所以我们一就座就先下了脆皮乳猪。饮品方面也有很多选择,很多不同类型的酒精饮品例如伏特加、威士忌、龙舌兰等等......鸡尾酒也有很多,有酒精无酒精一应俱全,普通的汽水、咖啡及茶都有,适合所有年龄层人士。最後我点了Tango﹐以柚子茶和西柚红莓菠萝汁调制成。凯撒沙律:份量不少,有一条条很细少的鯷鱼。沙律菜很新鲜,口感卜卜脆而且鲜甜,味道非常清新,十分适合

凯撒沙律:份量不少,有一条条很细少的鯷鱼。沙律菜很新鲜,口感卜卜脆而且鲜甜,味道非常清新,十分适合当造开胃菜,食完清一清肠胃准备余下主菜。

小食分享拼盘:份量十分惊人,种类有很多而且每种食物都实在太邪恶。迷你牛肉汉堡也不迷你,汉堡牛肉味很浓啖啖肉配合酸瓜消除油腻感,旁边摆放一小碗牛油果酱配合汉堡味道一绝,层次感十分好。另外蟹饼脆而不乾,浓浓以及一丝丝的蟹肉令我们有惊喜,推介!!!!

欧式脆皮乳猪:四份一只相信已经足够二至三人享用,有杂菌以及西兰花伴碟,乳猪外皮热辣辣脆卜卜,火喉控制烤得十分好,外皮脆卜卜之余肉质也不会乾,咬落去还有肉汁,与脆卜卜外皮层次分明,味道调教得岩岩,诚意推介!!

杂菌松露意大利饭:浓浓的松露味配合杂菌别有一番风味,意大利饭恰到好处不会太生也不会太熟,口感一流!!

最後饮品也很好,清鲜的柚子味配合菠萝,还有少少士多啤梨味,完全可以解到先前所有食物的油腻感。餐厅食物环境以及服务都一流,期待下次再次光顾!!

餐牌

2019-08-01 136 浏览
今日系西湾河收工join埋老婆同表妹开餐, 每次约系附近食饭, 老婆都一定会拣去位於Soho东呢间The Salted Pig, 因为呢度有佢最爱嘅德国咸猪手食。😁The Salted Pig系香港已经开到第四间分店, 西湾河Soho东呢间位於海边, 加上半开放式设计, 环境非常舒适放松。😚我地点左一客二人份嘅招牌德国咸猪手, 一份小食拼盘, 加上表妹推介嘅菠菜三角酥, 3个人share应该好够食。忌廉菠菜三角酥 $128三角酥外层酥脆, 馅料除左有饱满嘅忌廉菠菜之外, 仲有拉丝芝士, 味道层次丰富, 配上新鲜沙律菜, 感觉清新健康。😙小食分享拼盘 $275小食拼盘份量比预期多好多, 二个人未必食得哂, 当中我最锺意系迷你牛肉汉堡, 汉堡肉五成熟肉味浓郁, 加上爽脆酸瓜, 味道唔错。蟹饼好多蟹肉, 外脆内嫩。👍招牌德国咸猪手 $298老婆最爱嘅德国咸猪手仍然系咁有水准, 皮脆肉嫩, 沾上特制酱汁, 啖啖肉都唔而不腻。Mint Orchard Tea $62埋单时店员同我地讲, 餐厅而家做紧星期一主菜买一送一优惠, 我地已经约好下星期一再黎刷返餐。😋

忌廉菠菜三角酥 $128

小食分享拼盘 $275

招牌德国咸猪手 $298

Mint Orchard Tea $62

2019-07-30
2019-08-01 37 浏览
系海滨跑开步都会见到宜一间餐厅有好多人,今次终於俾我试到。不过,今次两个人叫得太多野,估唔到每一样野既份量大到咁。环境系好舒适既,暗暗地对住个海,都好有feel 架。《迷你牛肉汉堡》 $138迷你牛肉汉堡,一共有三个,味道虽然唔系好突出,但的确系几抵食。《白酒煮荷兰蓝青口配薯条》 $168蓝青口叫细份好啦,两个人食,食极都唔完,蓝青口极多,仲要有埋薯条,食到宜味菜已经饱饱地。蓝青口带有少少白酒味,加上有点忌廉,D汁系个底到,记得浸下D汁,食落特别鲜甜。《经典英式炸鱼薯条》 $188炸鱼炸都好脆,有一条炸鱼面头加在盐,食之前记得搽晒两条,或抺走面头既盐,如果唔系会好咸架。《招牌德国咸猪手》 $298叫得salted pig 点可以唔食猪,果然猪系全餐厅最好食既一道菜,咸猪手肉质鲜嫩,个表皮炸得好脆,再加埋个酱汁,真系好好食,甚至好食过我系德国食过既咸猪手。《Apple Delight》 $82最後,黎埋Apple Delight 作结尾,酸酸甜甜,都唔错架!

环境系好舒适既,暗暗地对住个海,都好有feel 架。
迷你牛肉汉堡

《迷你牛肉汉堡》 $138
白酒煮荷兰蓝青口配薯条

《白酒煮荷兰蓝青口配薯条》 $168
蓝青口叫细份好啦,两个人食,食极都唔完,