2020-07-12 108 浏览
有日放假想去放松下,女朋友想试依间好耐,就即兴去lunch~叫左一个set lunch share试下先,甘前菜ok既,烟三文鱼加火箭菜芝士,之後食个pizza 你有睇相就见到流出黎好似蜜糖既其实系满满既油,依种油腻甘真系一试难忘,仲有上面既芝士,一咬佢成块走左出黎完全同个pizza分离,之後就系杯orea沙冰,不过不失,最後有个芝士饼,佢额外再送多件比我地,感恩🙈 (本身以为佢出错比多左,专登叫个姐姐返黎话比多左,佢话比你地食嫁)觉得服务态度好,仲会时不时为我地加水,系食物偏油,希望可改善啦

2020-07-07
2020-07-10 71 浏览
天气晴朗,揸车去鲤景湾转转,先在海边食过午餐,然後坐船去对岸走走。以前在the Salted Pig 食过,见有位,特来试试。餐牌选择多,我们要了一客欧式脆皮乳猪($258)丶蒜辣榄油大蚬意粉($168)及矿泉水。这个意粉外貎普通,摆放有点凌乱。但食落却美味无比,蚬虽然不算很大,但数量足够。蚬肉尤其很新鲜,肉质鲜甜并有少少海水咸味。加埋蒜片丶蒜蓉同香草,有一阵清新鲜味的感觉。意粉亦做得好弹牙,完全系水准之作。😋😋😋脆皮乳猪等了很久(起过半小时),上枱时已经闻到阵阵猪肉香。夹一件入口,哗!不得了,外皮十分之松脆,「sort sort」声! 猪肉亦好滑溜,啖啖肉,肥美无比。伴菜亦精采,香滑嘅薯蓉加上新鲜嘅杂菇及青豆角,就算等超过半小时也觉值得。👍🏻👍🏻👍🏻医饱肚便坐船去鲤鱼门行街,绝对是假日好饭目。

医饱肚便坐船去鲤鱼门行街,绝对是假日好饭目。
2020-07-05
  • 欧式脆皮乳猪
2020-07-06 101 浏览
放假与友人找地方来个悠闲午餐,她提议到位於西湾河的小SOHO,说总有一间合心水。我们见此餐厅无论装修、食物都非常合心,就决定在此「搵食」。我们大约中午1:00到达,餐厅差不多已满坐,幸好还有坐位。我们选了「烧安格斯牛肉芝士汉堡、薯条」及「蒜辣榄油大蚬意粉」。个「烧安格斯牛肉芝士汉堡、薯条」,我比满分💯!好好食!👍🏼👍🏼👍🏼「蒜辣榄油大蚬意粉」正常水准最後叹埋杯咖啡,满足地离开。值得推介的餐厅!👍🏼

我们大约中午1:00到达,餐厅差不多已满坐,幸好还有坐位。

烧安格斯牛肉汉堡、薯条

蒜辣榄油大蚬意粉

「蒜辣榄油大蚬意粉」正常水准

最後叹埋杯咖啡,满足地离开。

值得推介的餐厅!👍🏼
2020-07-01
烧安格斯牛肉汉堡、薯条
蒜辣榄油大蚬意粉
  • 烧安格斯牛肉芝士汉堡、薯条
2020-07-04 71 浏览
鲤景湾海旁成排都系dog friendly既餐厅,The Salted Pig既户外座位都唔例外:假日黎到食个brunch非常之悠闲今次3个人叫左 “Fat Pig” - Breakfast for Two ($298) 同 Spaghetti Vongole:非常非常丰盛既breakfast for two, 包括:烤牛骨髓、猪腩肉、烟肉、香肠、4只鸡蛋、苏格兰溏心炸鸡蛋、番茄、炒杂菇、茄汁焗豆、多士餐牌上注明意粉有少少辣,但系程度系唔食得辣既我都觉得可以接受

假日黎到食个brunch非常之悠闲

非常非常丰盛既breakfast for two, 包括:
We came to the restaurant And was asked to wait. While the hostess said that they were cleaning the table. We still waited for another 20 minutes. And after we followed up with the hostess. She said if you don't want to wait, you can leave.I understand that the restaurant might be busy, And they have enough clients to support their business.Nevertheless, this kind of attitude is not acceptable.

2020-06-21
一直都想试下The Salted Pig 奈何次次晚饭时间经过都见到门口有一大班人等紧位 对於带住BB既我黎讲真系得个谂字 今次朋友好醒一早book定台 终於都如愿以偿可以试试喇!唔讲咁多废话喇直接入正题讲下佢d野食先 我地一行四人加个B叫到成台都系野食 以下呢3款系我诚意推介既:Grilled Tomahawk Steak 烤斧头牛扒烤焗既时间控制得好好 肉质好鲜嫩juicy 肉汁完全冇流失 随牛扒会跟埋个小沙律 好清新 大大减低左肉类既油腻感Pulled Pork Cheesy Nachos 手撕猪肉配墨西哥芝士粟米薄脆非常大份既餐前小食 一向锺意食nachos既我食到停唔到口 Suckling Pig 欧式脆皮乳猪呢度既招牌菜式 乳猪皮好脆好香口 但肉质依然仲保持到鲜嫩 一d都唔马虎 配以胡椒籽汁 非常惹味 上台唔够10分钟就俾我地清晒喇而环境同服务方面 坐得几舒服 staff都几nice 主动提供左BB櫈同BB餐具 仲比左张公仔纸同颜色笔 等我可以暂时休息下专心食野一定要鸡蛋里挑骨头的话 如果带BB去 环境就暗左d喇整体黎讲 对佢既食物 环境同服务都好满意老实讲 西餐呢家野周街

Grilled Tomahawk Steak 烤斧头牛扒
烤焗既时间控制得好好 肉质好鲜嫩juicy 肉汁完全冇流失
随牛扒会跟埋个小沙律 好清新 大大减低左肉类既油腻感

非常大份既餐前小食 一向锺意食nachos既我食到停唔到口

Suckling Pig 欧式脆皮乳猪

一定要鸡蛋里挑骨头的话 如果带BB去 环境就暗左d喇

整体黎讲 对佢既食物 环境同服务都好满意
老实讲 西餐呢家野周街都系 但要好食 你会返转头既又有几多间呢 真系质素差少少都好快被淘汰
但我可以好肯定咁同你讲 我一定会再返转头食The Salted Pig既
2020-06-14 190 浏览
它坐落在东区Soho区的一家西餐厅,面向大海,开放式的与大自然接触,环境十分优雅。脆皮乳猪是他的特色菜,皮脆肉嫩,非常香脆可口,酱汁烧猪肋骨,烧酱入味,色香味俱全。肉质格外的鲜嫩。还配有薯蓉、蘑菇、甜豆等多种蔬菜。是理想的聚餐好场所。
酱汁烧猪肋骨
脆皮乳猪
酱汁烧猪肋骨
脆皮乳猪
2020-06-05 295 浏览
今天难得和朋友去鲤景湾吃个轻松午餐 一边欣赏海景一边聊天聚旧 真系好写意午餐有几款选择 朋友点左薄饼 我就拣食牛扒!前菜点了凯撒沙律 菜非常新鲜同爽口 不过更羡慕朋友的巴马火腿蜜瓜 因为原来有我最喜爱的火箭菜!西冷牛扒五成熟刚刚好 味道新鲜肉汁多 配搭青辣酱 非常醒胃!而蕃茄亦都不会太乾非常鲜甜好味最後吃了是日甜品,为这一顿午餐划上完美句号。

午餐有几款选择 朋友点左薄饼 我就拣食牛扒!

最後吃了是日甜品,为这一顿午餐划上完美句号。
2020-06-02 245 浏览
夜晚坐户口位,呢种咁昏暗的灯光真系好难影相📸️,影到头爆🤯。好彩嘢食都唔错,报返数啦!西班牙海鲜饭($218)- 中size ,唔数细盘,而且材料好多,虾🦐蚬青口大大只放系饭上面,都几入味。香煎吞拿鱼尼斯沙律🥗($148) -配上我最锺意嘅薯仔🥔、蕃茄,蛋😋😋,健康之选。慢煮酱烧猪肋骨配粟米薯条($258)- 就系黑麻麻个旧🤣🤣,不过烧汁就几惹味,骨就乾左少少🤏。 个环境都算靓,隔左条马路,就可以见到海景,周围都系散步慢跑等等既人,都几休闲。.

2020-05-31 172 浏览
今日同妈妈去西湾河苏豪食晚餐因为是星期五的关系所以以上多人庆幸在八点几的时候有位所以我们不用等候就可以入座。我们叫了两盘煮食第一倍是猪肋骨第二盘是脆皮猪第一盘的配菜有薯条第二盘的配菜有薯蓉及蔬菜。脆皮猪的皮很脆,比普通乳猪好吃,我不是很喜欢他的仗所以我叫了侍应将海盐给我然後我将可海盐洒在脆皮猪上。另外猪肋骨份量也很多有成五条。猪肋骨的酱汁也不错。我觉得这家餐厅的环境很好而且很开阳可以坐在海边。觉得很轻松。
脆皮猪
猪肋骨
脆皮猪
📍The Salted Pig#TheSaltedPig.#西湾河 #MFJ西湾河 #MFJ西餐 #MFJ欧陆菜#SaiWanHo #MFJSaiWanHo #MFJWestenFood #MFJEuropeanFood .🇭🇰香港西湾河鲤景湾苏豪东B期太康街45号地下GB8-10号舖🇭🇰Shop GB8-10, G/F, Site B, 45 Tai Hong Street, Site B, Soho East, Lei King Wan, Sai Wan Ho, HK.人均消费: HKD240✨母亲节活动优惠全单减HKD150✨.味道: 👅👅👅👅卖相: 👀👀👀👀价格: 💰💰💰💰环境: 🌹🌹🌹服务: 👨🏻👨🏻👨🏻性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回头率: 🔆🔆🔆🔆.母亲节要同母亲食餐好的💕The salted pig系香港有5间分店,位於西湾河苏豪东的分店一向人流可以,好彩咁迟订枱都有位🙈.苏豪东有个APP叫#SOHOeast,有时会有优惠,今次系母亲节活动,全单减HKD150!.地方有少许迫但尚算舒服,灯光暗有格调,不过睇餐牌睇到傻🤣.⭐️#忌廉菠菜三角酥 HKD128三角酥好靓,入面有好多菠菜,配
📍The Salted Pig
服务: 👨🏻👨🏻👨🏻
性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回头率: 🔆🔆🔆🔆
母亲节要同母亲食餐好的💕
地方有少许迫但尚算舒服,灯光暗有格调,不过睇餐牌睇到傻🤣

⭐️#忌廉菠菜三角酥 HKD128
三角酥好靓,入面有好多菠菜,配忌廉汁味道相对比较淡,热辣辣食几不错!相反配菜既沙律反而几令我惊喜,菠菜加咗醋十分开胃!
忌廉菠菜三角酥

⭐️#特色冻肉拼盘 HKD168
HKD168咁大个拼盘咁靓真系好抵!𥚃面有好几款火腿,烟三文鱼,沙律菜同烤多士,每样都不过不失,但份量同款式绝对搭够👌🏻
特色冻肉拼盘

💯#招牌德国咸猪手 HKD298
一坐底侍应已经提醒如果要猪手要快啲落单💡HKD298真系好大份!4个大人食都食唔晒!原来佢要腌制24小时,再风乾24小时,再慢烧48小时!外皮厚但超脆,好似食紧乳猪咁!肉都几嫩,调味好正,咸度刚刚好!特别一提但芥末酱,同平时唔同,有特别调过咁,蘸完真系好提味好夹!好正!
招牌德国咸猪手

💯#美国特级安格斯肉眼扒 HKD310
肉眼扒点咗5成熟,望落好似过熟,谁不知刚刚好!肉质超嫩!煎得超香超juicy 💦唔蘸汁都无问题!扒边带住一条肥肉,脂肪香到不得了!唔太食肥肉的我都食晒!🤤
美国特级安格斯肉眼扒

Ⓜ️#卡邦尼蛋汁烟肉意粉 HKD158
卡邦尼其实本来味道唔差,蛋汁唔算好浓,但味道不错,可惜唔热失咗少许分数
卡邦尼蛋汁烟肉意粉

⭐️#TheSaltedPigLager HKD168
自家制嘅Lager,味道属清香类,唔浓好岩食饭时饮,HKD168系一Jar,唔算贵,不错不错!
The  Salted  Pig  Lager

整体评价相当高!无论环境,气氛,食物都十分高质,性价比的确超高超值!好适合几个人小聚!一完会再返嚟💕
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #相机食先 #吃货 #食好西 #香港美食指南 #美食推介
2020-05-10
招牌德国咸猪手
美国特级安格斯肉眼扒
The  Salted  Pig  Lager
2020-04-30 467 浏览
📍Sai Wan Ho 西湾河📍...soho east 系一个几多餐厅选择既地方, 行去太古只系10分钟都好方便, 不过最近既地铁站系西湾河, 呢个area有林林总总既餐厅, 比较小人之外仲可以带狗仔黎散步, 爱狗人士会好开心🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ 不过今日行过既呢间就无order野食, 天气开始热, 食太多野个人会唔精神🤭而且我都on diet. ...📍Iced Americano 💰HKD 39.00📌味道:7/10 分咖啡味道唔会浓郁或者过苦, 整杯都很容易入口, 一杯大几300ml份量, 价钱唔贵, 味道同水平都属於正常市场标准! 不过不失...📌环境:7/10分📌Outdoor area is available📌可带宠物黎餐厅🐶📌不要加1.———————————————————————.- 高水平- 中上水平- 正常和中上水平之间✔️ - 正常水平, 路过可试- 我好争扎 LOL- 唔使试.———————————————————————-..📍Belle’s approval ✔️..———————————————————————-
📍Sai Wan Ho 西湾河📍
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平
- 正常和中上水平之间✔️
- 正常水平, 路过可试
- 我好争扎 LOL
- 唔使试
———————————————————————-
📍Belle’s approval ✔️
———————————————————————-
2020-03-23 678 浏览
其实食物就5差嘅,都系衰服务喇。讲咗食物先喇,胜在够热,真系即整,但系我fd话佢啲野食无乜味,咖啡又淡。咁呢啲个人口味喇,我就ok嘅。重点嚟喇。。。。。咁一坐低就order喇,外籍侍应阿姐(下简称宾姐,我估)态度已经吾耐烦,吾知佢烦乜,得2,3枱人,肯定吾系忙到攰喇。佢个Tea set加20蚊有埋甜品,我地order嗰阵一次过讲埋,正常中西餐都系你食晒个main course先上甜品架喇,个宾姐吾知玩乜,drink都未嚟就叫人队碟甜品上嚟。我梗系O晒咀喇,跟住咪搵另外一个宾哥哥,叫佢等我地食完main先攞返碟cake比我地,宾哥哥就好有礼貌,say晒sorry话吾知我地未食main,转头先上返甜品。咁其实好少事,我都无表现到好不满嘅。上main喇,宾姐又落错我个order,英文7同8(餐牌上tea set编号)都听错,我话我要7号,吾系8号,佢仲返去攞张menu喺度眼望望,又头拧拧咁,动作多多,比我感觉佢觉得我麻烦。到最後都系宾哥哥serve到尾,我亦都好开心宾姐无再行过嚟。
其实食物就5差嘅,都系衰服务喇。
咁呢啲个人口味喇,我就ok嘅。

咁其实好少事,我都无表现到好不满嘅。

2020-03-23 430 浏览
Had dinner in this restaurant in Soho East by the seaside (but bo Seaview haha)Ordered the followings:1. Mussels in creamy white wine sauceThe portion is quite big. Mussels are quite fresh. I like the crramy white wine sauce but would be better if the sauce is thicker serves with fries! Freshly fries, nice!2) Beef BurgerNothing special. The beef patty is quite good but no wow factor tho.3) Pork Knuckles Love the salad by the side, refreshing! The skin of pork knuckles is crunchy yet chewey. How

Ordered the followings:

2) Beef Burger

3) Pork Knuckles
The skin of pork knuckles is crunchy yet chewey. However some of the meat is so dry... But the portion is big

House wine (both red and white) are average.

2020-03-19 405 浏览
鲤景湾有很多西餐厅可以选择,这一家枱与枱的距离比较阔。和朋友点了两个set lunch, 沙律新鲜,主菜的鱼及三文治味道好好,服务也不错,唯一的不足是上菜速度太快,未吃完沙律便上主菜,未吃完主菜便上甜品。