餐厅: The Salted Pig
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束。
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2019-08-30 1817 浏览
都话咗只谈风月,一言不合即刻有人嬲嬲猪,好彩有开心猪,即刻冧唒!事缘嬲嬲猪非常喜欢吃德国烧猪手,家住香港东,我马上建议大家到西湾河 Salted Pig 一聚,那处的招牌菜正是德国猪手。德国烧猪手其实唔容易做得好,并需要新鲜刚做起先可以,吃过不少出品,块皮硬到咬唔开!Crispy Pork Knuckle $298今晚大家如愿以偿,香脆猪手很有水准,最成功是猪皮,既脆亦薄,皮下有少少厚脂肪,正好增润泽,口感如烧乳猪;令厚肉位并无太嚡或硬,味道唔太咸,份量足够三个人分享,果然是卖点。Grilled Prawn & Avocado Salad $158前菜方面,建议必点牛油果大虾沙律,这个选材组合,没有出错的可能,尤其大虾预先香煎,惹味鲜甜,配合润滑的牛油果及调以微酸的生菜沙律,令人愈食愈开胃。Crab Cake $58追加了一个蟹饼试试,分开上更好,煎得香,外脆内嫩,馅料没有过多薯蓉,都算唔错。Steamed Dutch Royak Mussels 300g $168浓郁忌廉汁配新鲜青口,虽然细细粒,但肉质肥美柔嫩,与汤汁同吃,相当滋味。最後大家啤一啤,我这个和事佬大功告成,苏豪东之夜,

Crispy Pork Knuckle $298

Crab Cake $58

最後大家啤一啤,我这个和事佬大功告成,苏豪东之夜,尽兴而归。
值得一提,餐厅逢星期一有主菜买一送一优惠,有兴趣就识拣日子啦!
2019-08-25
2019-08-24 925 浏览
今晚约了S在鲤景湾食dinner, 其中有几间餐厅我间唔中都会帮衬,Salted Pig是其中一间。餐厅空间感十足,座位舒适,灯光昏暗,气氛十分好!很适合摸住杯底倾心事!Shrimp Risotto$178~材料有虾仁,露笋和青豆,虾仁非常鲜甜爽脆,配上嫩滑的露笋,软硬适中的意大利炖饭索满浓郁的虾汁,真是十分美味!一点没有腻的感觉!Spinach Triangles$128~这个三角馅饼焗得金黄松脆,里面是满满的波菜和好浓郁的芝士,两者非常配合,我和S都非常喜欢!伴碟的新鲜波菜又青绿又湿润,洒上芝士粉很好吃!Pork Belly$228~讲到明是猪门店,紧系要试下呢度嘅猪la!猪腩肉皮烤得好香脆,下面有几层肉,肥和瘦肉相隔,配上自家制酸辣汁非常惹味伴碟有薯仔沙律,红萝卜和青豆角,食完猪腩肉必然要食番D菜蔬中和一下la!Tango/Pink Blush$92~Happy hour时段buy one get one free, 好抵!我地仲可以同时叫2种不同饮品,Tango由西柚,红莓, 菠萝汁,士多啤梨和梳打混合而成,酸酸甜甜,非常清新!Pink Blush有由石榴, 苹果汁和士多啤梨m

伴碟的新鲜波菜又青绿又湿润,洒上芝士粉很好吃!

Pink Blush有由石榴, 苹果汁和士多啤梨mixed埋一齐,同样解渴清甜!

2019-08-13
  • Shrimp Risotto
  • Spinach Triangles
  • Pork Belly
2019-08-20 704 浏览
食完另一分店嘅咸猪餐厅觉得唔错,今晚嚟到鲤景湾又想帮衬下......唔单止食物以猪为主打,连餐碟同餐巾都印咗佢嘅Logo,望望下原来枱上嘅盆栽装饰都有,真系好有心思。虽然我吔唔饮得酒精饮品,但望落个酒吧枱好似都系个适合饮酒倾计嘅好地方。更特别系....酒吧旁嘅洗手间,原来门上都印有猪仔图案表示系男/女洗手间。Soup of the day ~ 好浓郁嘅蕃茄汤,赞!!先来个招牌烧鸡胸沙律,以为呢度只出名食猪肉,原来鸡肉都唔逊色,一般鸡胸肉都会好"鞋"同冇味,呢个沙律上嘅鸡胸肉全完系比预期中"淋"同滑,鸡蛋亦系糖心蛋,比餐牌上写嘅烚蛋更出色。我另加$58配咗只Scotch Egg,系烚蛋加上猪肉外层再炸,虽然$58有啲贵,但试过後系值得嘅,比得上我之前系英国食嘅Scotch Egg,蛋本身唔会太熟,令加咗肉都唔会太滞。整个沙律清新得嚟又有丰富蛋白质,正!小食我吔拣咗Crispy Chicken Wings,好够脆,好够辣,完全系惹味之选,但真系要食得辣嘅先好拣喇~主菜当然要试下呢度最出名嘅慢煮脆皮猪腩,用精致嘅焗盆装住,配上薯仔沙律、烤甘笋、豆角,仲有香辣醋汁,中和一下猪腩肉嘅油腻。唔好睇

Soup of the day ~ 好浓郁嘅蕃茄汤,赞!!

唔好睇少呢件猪腩肉,最顶层系好脆嘅猪皮,全件都真系好够肥美,一层脂肪一层肉,啱哂爱肉之人,但对於女仔嚟讲就可能会太油腻喇。
2019-07-15
工作依然的忙到晕,假日都要番去OT😩番工前来个weekend brunch,生活的小打气。💪🏻来到西湾河海边的猪门店The Salted Pig,其实这海边一排都时形形色色各种不同的餐厅,挑选了这间因为这间看起来好chill~ 而且餐厅里坐满客人,看来人气满满。点了个salmon eggs Benedict $118 with a regular coffee 卖相看起来真不错!两只蛋令人口水直流。一切开蛋白,蛋黄急不及待流出来,面包吸尽蛋黄酱,啖啖蛋香,味道浓郁!配上酱汁三文鱼,味道一流!要这样悠哉悠哉叹个brunch,才是weekend的步伐。咖啡反而没大特别,就一杯平常的咖啡。餐厅装潢不错,处处外国风情。早餐好食,价钱合理。吃过这早餐给自己满满的叉好电。原来这餐厅也有任饮drinks的选择,2 hours open bar for $195,心思思想找一日约朋友来摸摸杯底😂 。Menu for ref :-
工作依然的忙到晕,假日都要番去OT😩
番工前来个weekend brunch,生活的小打气。💪🏻

卖相看起来真不错!两只蛋令人口水直流。
salmon eggs Benedict

咖啡反而没大特别,就一杯平常的咖啡。
Regular  coffee

餐厅装潢不错,处处外国风情。早餐好食,价钱合理。
吃过这早餐给自己满满的叉好电。

Menu for ref :-

2019-08-04 673 浏览
最近番工好大压力,好难得先约到女朋友食饭减下压。我地就去左鲤景湾既salted pig一路品嚐味食,一边吹海风享受。睇完个menu,就叫左以下既美食同饮品。👉🏻Refreshing Splash $62乐活柚子茶,苹果,香草,士多啤梨,姜汁汽水。味道酸酸甜甜,解渴得黎好开胃。👉🏻Tropical Punch $62热情夏日宾治,苹果汁,菠萝,椰子糖浆。个人觉得个椰子香味够哂浓郁。佢都略带酸味,都几开胃。👉🏻Grilled Prawn & Avocado Salad + Scotch Egg $216牛油果香芒大虾沙律,车厘茄,甜辣沙律汁,苏格兰溏心炸鸡蛋。呢个分量好大,虾肉鲜甜美味,芒果好甜。个人好锺意个炸蛋,几好味,流哂心咁,而且有层虾饼壤左系只蛋度。口感好丰富。👉🏻Poutine $98碎牛肉芝士肉汁薯条。好惹味,个人几喜欢个肉汁。好芝士呀...my飞佛。👉🏻Korean Bulgogi Chicken Burger $158韩式烤鸡泡菜汉堡,薯条。个汉堡好大个,鸡扒好大块好juicy。👉🏻Slow-Cooked BBQ Baby Back Ribs $258慢煮酱烧猪肋骨,椰菜沙

👉🏻Refreshing Splash $62

👉🏻Tropical Punch $62
。佢都略带酸味,都几开胃

👉🏻Poutine $98
碎牛肉芝士肉汁薯条。好惹味,个人几喜欢个肉汁
。好芝士呀...my飞佛。

慢煮酱烧猪肋骨,椰菜沙律,粟米,薯条。呢个成个dinner 我最锺意既dish。 个ribs好好味,肉质鲜嫩,好滑好香口。个栗米都好爽口,好好味。

👉🏻Apple Delight $82。个人觉得个甜品几有水准,系成个晚餐既点缀。

2019-07-30
2019-12-02 7 浏览
we had the pulled pork sandwich. $168 for a lunch set with tea/coffee.  Personally think the sandwich could be more refined but I guess this place is more about taking your doggy out with or for the vibe. Chips on my plate was clearly from those frozen packs in supermarket.
2019-11-01 32 浏览
My wife and I have just finished lunch (1 Nov 12:58) in this restaurant and would like to reflect that the food taste NO good at all. The steak I ordered for medium rare turned out well done...The chicken steak my wife ordered were tasteless n potatoes were uncooked....We do hope that the salted pig take more attention on food quality at least follow the customer order regarding on the cook of steak ... Rare, medium rare, medium...... and the like.
2019-11-01
2019-10-25 42 浏览
今日去咗西湾河海旁试呢间餐厅, 佢系一间宠物友善餐厅, 客人可以带着宠物坐喺佢户外嘅餐枱度进食。 佢8pm前有happy hour,某些饮品买一送一。 我哋叫咗三个菜, 其中包括一个泰猪颈肉沙律, 有啲辣辣地, 好惹味。 然後有个茄子pastry, 系用酥皮做底,上面放咗啲茄子同埋沙律菜, 有啲似pizza。 然後再叫做一个西班牙海鲜饭, 个份量唔系好大, 够两个女仔食, 唔可以话好正宗, 但食落都ok。 入边个空间好大,好多张枱,但系唔算好多人。
2019-10-08 74 浏览
周末放假去了西湾河海边食brunch,餐厅叫 the salted pig!环境好舒服,好适合周末黎,懒洋洋食d嘢 饮杯咖啡渡过一天。同老婆2个人 叫了距个2人份ge brunch!已经包括好多食物。首先系 有4个煎蛋配多士 同埋一个煎pan ge茄汁豆!之後主角黎,英式allday breakfast。上面有苏格兰蛋,好有特色,比较小见,仲有几款香肠,有d 烤bacon,同埋烧猪腩肉,味道都好好。另外有烤蕃茄,薯角,炒菇等等配菜,最後比较特别系有个大大ge牛骨髓,可以用羹不d骨髓出黎食,好香浓ge味道。成个早晨全餐食物都好丰富,而且一定够饱,可以慢慢食,玩下电话,好舒服。唔错环境ge餐厅,俾人好放松ge感觉。
环境好舒服,好适合周末黎,懒洋洋食d嘢 饮杯咖啡渡过一天。

另外有烤蕃茄,薯角,炒菇等等配菜,

2019-09-12 77 浏览
星期六往往系一个星期之中最适合休息既一日,搵一间好适合抖下、叹下既餐厅系作为辛苦左一个星期既最好报酬。今次既餐厅位於西湾河码头附近,呢一带有苏豪区之称,附近酒吧临立,真系几岩约埋三五知己吹住海风饮番酒 。👦🏻叫左个英式早餐&柠檬特饮;朋友就叫左个炸鱼薯条,英式早餐有两只煎蛋、英式香肠、烟肉、黑布丁、炒杂菌、蕃茄、烤薯、茄汁焗豆、多士,味道都唔错;👦🏻有觉得朋友叫既个个炸鱼薯条比较好食,份量好足够之余,炸鱼亦炸得好香脆,下次一定要叫呢个🤤而柠檬特饮酸甜味都好适中,好岩炎炎既夏日☀️每次都会透过以下6大方面评分(满分:30分)味道 : 3.75 / 5环境 : 4.25 / 5外观 : 3.75 / 5价钱 : 3 / 5服务 : 4 / 5 回头率 : 4 / 5总分 : 22.75 / 30性价比:星期六好应该享受下呢个咁美好既周末,食一餐好既,饮番杯chill下又一日,而且呢间餐厅既食物同服务质素都好高,岩晒有要求既朋友仔

每次都会透过以下6大方面评分(满分:30分)
味道 : 3.75 / 5
环境 : 4.25 / 5
外观 : 3.75 / 5
价钱 : 3 / 5
服务 : 4 / 5
回头率 : 4 / 5
总分 : 22.75 / 30

2019-09-07 125 浏览
作为一个大西北人士要嚟到呢边实在系唔容易难得山长水远嚟到紧系想搵下有咩好西食~嚟到苏豪东见呢间野灯光暗暗地个场又大,布置得几有格调,同朋友倾计食下野就最舒服啦先系叫咗杯野饮,唔记得咩名;'p 甜甜地酒精唔太高,啱晒女仔饮之後到呢个安格斯牛柳汉堡,好大个好足料!熟成度控制得啱啱好,肉汁锁晒系入面,配菜有沙律菜同薯条,都俾得好多下架!唯一唔好系D洋葱系全生嘅,咬落非常重青味再嚟一个水牛茄子挞,不过不失吧,挞底都做得够松化酥脆,不过面头D菜有少少苦同唔系太夹最後就系脆皮猪,呢间野就系以猪做卖点,质素亦比相像中好!个样有D似中式嘅烧猪,但同食中式烧猪系完全两个分别,块皮劲香脆,又唔会有好油腻感觉,肉质肥瘦层次分明,啖啖都系享受呀~再配埋佢地特制嘅酱非常之夹,一边食仲可以食埋D配菜萝卜等,甜甜地爽爽地,又解腻又恰到好处最後食够唔知几多钱就送咗个西班牙海鲜饭,用料都非常足!海鲜份量非常多,最後食唔晒仲可以拎返屋企唔好浪费~The Salted Pig整体评分★★★★地理环境★★★★环境舒适有气氛,近海边,仲可以坐露天,够晒chill服务★★★★招呼快,nice食物★★★★食物质素好,份量足价格$$
作为一个大西北人士要嚟到呢边实在系唔容易
难得山长水远嚟到紧系想搵下有咩好西食~

之後到呢个安格斯牛柳汉堡,好大个好足料!
唯一唔好系D洋葱系全生嘅,咬落非常重青味
Grilled Angus Beef Burger

Eggplant & Smoked Mozzarella Tart

最後就系脆皮猪,呢间野就系以猪做卖点,质素亦比相像中好!
个样有D似中式嘅烧猪,但同食中式烧猪系完全两个分别,

最後食够唔知几多钱就送咗个西班牙海鲜饭,用料都非常足!
海鲜份量非常多,最後食唔晒仲可以拎返屋企唔好浪费~

The Salted Pig
整体评分★★★★

地理环境★★★★
环境舒适有气氛,近海边,仲可以坐露天,够晒chill

服务★★★★
招呼快,nice

食物★★★★
食物质素好,份量足

价格$$$
2019-07-30
Grilled Angus Beef Burger
2019-09-04 80 浏览
大家觉得图中绿色的是什麽?我不肯定这件是朱古力芝士蛋糕(没有薄荷成份)侍应未查问就答we don’t serve anything moulded,我问她那麽绿色的是什麽,她问过厨房後回覆绿色的是朱古力,我一脸疑惑同时厨师出了来解释説是”食用色粉”,可以放心食用,我继续一脸疑惑(为什麽朱古力要用绿色呢?),不过厨师説罢已马上离开算吧既然我不肯定就唯有不再吃,但吃进肚里面的已经吐不出来真心希望不是发霉,希望不会影响我肚里面的bb
大家觉得图中绿色的是什麽?我不肯定

这件是朱古力芝士蛋糕(没有薄荷成份)

算吧既然我不肯定就唯有不再吃,但吃进肚里面的已经吐不出来

真心希望不是发霉,希望不会影响我肚里面的bb

平日系海滨跑开步都会见到呢一间salted pig都几多人,今晚跑完步好肚饿,唔想谂,决定就近食呢间。不过,今次两个人叫得太多野,眼阔肚窄添! 估唔到每一样野既份量大到咁,应该够4个人食,可以打包食多餐添。🙈.环境系好舒适嘅,暗暗地对住个海,都好有情调架。.《迷你牛肉汉堡》 $138迷你牛肉汉堡,一共有三个,不过最大败笔系上菜嗰刻佢系完全唔热,但的确系几抵食嘅。.《白酒煮荷兰蓝青口配薯条》 $168蓝青口叫细份好啦,两个人食,食极都唔完,蓝青口极多,仲要有埋薯条,食到宜味菜已经饱饱地。蓝青口带有少少白酒味,加上有点忌廉,D汁系个底到,记得浸下D汁,食落特别鲜甜。.《经典英式炸鱼薯条》 $188炸鱼炸都好脆,有一条炸鱼面头加在盐,食之前记得搽晒两条,或抺走面头既盐,如果唔系会好咸架。《招牌德国咸猪手》 $298叫得salted pig 点可以唔食猪,果然猪系全餐厅最好食既一道菜,咸猪手肉质鲜嫩,个表皮炸得好脆,再加埋个酱汁,真系好好食,甚至好食过我系德国食过既咸猪手。《Apple Delight》 $82最後,黎埋Apple Delight 作结尾,酸酸甜甜,都唔错架!整体黎讲,猪手最好
环境系好舒适嘅,暗暗地对住个海,都好有情调架。
《迷你牛肉汉堡》 $138
《白酒煮荷兰蓝青口配薯条》 $168

《经典英式炸鱼薯条》 $188

《招牌德国咸猪手》 $298

《Apple Delight》 $82

整体黎讲,猪手最好食,青口抵食,但fish and chip同个mini burger 就一般。
  • Pork Knuckle
2019-08-24 106 浏览
上次尖沙咀食过一次特登约同一班朋友,食下啤酒,回味猪手主要食返上次所选既菜式:肉酱薯条炸猪手今次仲加埋招牌乳猪侍应姐姐仲主动推介个special offer 海鲜烩饭(+$100就食到)好食超值!个人觉得今次无论份量,摆碟都比尖沙咀更胜一筹(见pic1 vs4&5)好满足,主动送上第一份食评It is a nice weekend!
上次尖沙咀食过一次

特登约同一班朋友,食下啤酒,回味猪手

主要食返上次所选既菜式:
肉酱薯条
炸猪手

今次仲加埋招牌乳猪

好食超值!

好满足,主动送上第一份食评
It is a nice weekend!
2019-08-20 71 浏览
今日约咗BB去Soho食嘢,呢间餐厅主要嘅系食西餐同埋猪嘅,其实之前已经去过铜锣湾分店,都食过觉得好好食所以今次就再食一次我哋叫咗一个佢嘅招牌沙律(skinny pig salad)佢个柚子汁配埋橄榄油真系调得刚刚好,而个沙律嘅菜亦非常新鲜,沙律入边有啲杏仁片令到口感再多一层,仲要有几种不同嘅配料,所以食完呢一个沙律好开胃。之後我哋仲带咗一个忌廉青口配炸薯条(Mussel)薯条系新鲜炸出嚟热辣辣,青口系食得出新鲜青口嚟嘅,配上佢嘅忌廉酱一啲都唔留,跟住我哋嘅主菜就带咗猪手,佢呢度嘅煮法同其他地方有少少唔同,佢嘅猪手系焗嘅所以冇咁油腻我哋两个人都可以食晒成只猪手。最後我哋带咗一个香蕉沙冰,一开始我哋以为一定会好留,点知饮落又几清爽喎,我哋食完成餐饭都好满足同埋好饱,想食多个甜品都真系食唔落啦

• 猪手