2019-06-02 568 浏览
☁️ Holiday Vibes 🦕💙食完会爆疮系列🌋✋🏻但系可以一路食住野 一路睇海边风景既餐厅🎈咁样坐系度同朋友9 hea 倾计都几舒服🧡▫️炸芝士球 即叫即炸 所以送上黎既时候系热辣辣既😍趁热食仲可以拉丝架( *¯ ³¯*)♡不过就要小心啲 唔好好似我咁 挂住食 辣亲条👅🙂🤭▫️肉酱千层面 千层面就细细份 食完唔会话好饱好济 又可以去食其他好西kekeke🐖味道方面就不过不失啦 如果多啲芝士会更好(,,Ծ 3 Ծ,,)▫️Blue Lemonade 拎黎打卡扮下野都ok既 唔系话好特别📍The Pink Pig Music Bar and Restaurant 长洲建新里11号地下#eatwifcathy_longj #长洲美食 #长洲
☁️ Holiday Vibes 🦕💙
▫️炸芝士球

▫️肉酱千层面

▫️Blue Lemonade
拎黎打卡扮下野都ok既 唔系话好特别

长洲建新里11号地下
#eatwifcathy_longj #长洲美食 #长洲
2018-08-13 837 浏览
唔想再去长洲扫街食小食搵咗一间餐厅坐低望下海享受清静安静嘅时间随意选择了这一间近海边嘅餐厅!随意点了鸡翼,鸡翼非常好食!饮杯野,可以好好享受长洲嘅宁静!推介给去长洲嘅休息下的香港人!
唔想再去长洲扫街食小食
搵咗一间餐厅坐低望下海
享受清静安静嘅时间
随意选择了这一间近海边嘅餐厅!

随意点了鸡翼,鸡翼非常好食!
饮杯野,可以好好享受长洲嘅宁静!

推介给去长洲嘅休息下的香港人!
2018-08-08 491 浏览
好耐先入一次长洲⋯又唔知食咩好有狗仔又好多地方都唔入得⋯谂住食天然,但无理由未食正餐就食甜品⋯见到隔离有间坐室外既咪试下⋯好多都系我锺意既炸野~yummy有唔同味道既酱+粗薯条叫左个炸鱼薯条+一个芝士酱薯条但我至爱系佢个洋葱圈
好耐先入一次长洲⋯又唔知食咩好
好多都系我锺意既炸野~yummy
有唔同味道既酱+粗薯条
叫左个炸鱼薯条+一个芝士酱薯条
但我至爱系佢个洋葱圈
2018-03-25 675 浏览
Small and cozy bar/restaurant I came across on my day trip to Cheung Chau. The food was at a budget friendly price - and it was quite good too! The general environment in The Pink Pig is very relaxing as it was located right next to the sea. The location was not very difficult to find. Definitely recommend for lunch/dinner in small groups!
2017-12-19 1348 浏览
正所谓好头好尾,今年1月去左一次长洲,12月就梗系要去多一次啦,喻意由年头玩到去年尾嘛~~上次黎以扫街为主,今次就要试新野,所以锁定左呢间特色小酒BAR。呢度除左有手工啤酒(最平$45就有交易)之外,由前菜、小食、主食、甜品、CAFÉ,一应俱全,价钱系游客区黎讲都算抵同朋友两个人,叫左水牛城鸡翼、芝士球、炸鱿鱼配墨汁酸忌廉酱、墨西哥忌廉饭水牛城鸡翼 ($30四只)因为系新鲜炸出黎,所以上枱果阵已经闻到阵阵酱香味。鸡翼炸到岩岩好,外层脆卜卜,内层嫩滑有鸡汁,不过略嫌酱汁唔够多芝士球 ($26七大粒4细粒)作为一个芝士怪,最期待就系食呢个可以拉丝既芝士球。只可惜店员炸完之後无即刻送上枱,所以到我食果阵只系暖,而且已经拉唔到丝啦….加上外层炸粉好厚 且炸到非常硬,用叉要吉到扁先吉得入,唔推介呢款小食炸鱿鱼配墨汁酸忌廉酱 ($38)由於已经唔记得自己叫左乜,所以见到呢碟炸鱿鱼配个黑色既酱果阵呆左,我仲以为系蚝油试左啖之後有惊喜,居然个酱无腥味之余,又有微微鱿鱼味,再配上酸忌廉既酸味,两个人好快KO左呢碟鱿鱼墨西哥肉酱忌廉饭 ($45)呢个饭同我想像有少少出入,本身以为系忌廉饭,但实际系肉酱加一

水牛城鸡翼 ($30四只)
水牛城鸡翼

因为系新鲜炸出黎,所以上枱果阵已经闻到阵阵酱香味。

芝士球 ($26七大粒4细粒)
芝士球

芝士球

炸鱿鱼配墨汁酸忌廉酱 ($38)

炸鱿鱼配墨鱼汁酸忌廉酱

墨西哥肉酱忌廉饭 ($45)
呢个饭同我想像有少少出入,本身以为系忌廉饭,但实际系肉酱加一球忌廉

不过味道唔错,加上辣辣地,系一个咁冻既环境下食佢暖暖身都唔错
墨西哥肉酱忌廉饭
肉酱除左有瘦牛肉粒之外,再加上粟米粒、红腰豆、洋葱粒,口味好丰富!!
不得不提,呢个饭既份量绝对对得住呢个价,肉酱更几乎比饭多
如果系奶类制品既爱好者,就记得捞埋忌廉黎食,添加奶油香

虽然平时系市区都可以食到类似既野,价钱可能都差唔多,难得入黎长洲未必会拣佢
但我又觉得坐系度食野,吹吹海风,同朋友吹下水,望住大部分都系外藉旅客既行人路,都几有渡假FEEL
2017-12-16
2017-11-23 693 浏览
好舒服既环境~~可以静静咁享受长洲嘅时光~~------------------------------同男朋友两个食,叫左红菜头saladcheese ball,好正~有拉丝cheese source hot dog,包软熟,芝士酱好味手工啤,好特别样样都好正!!大赞!!价钱一d都唔贵,有咁高质素!!无话好说!!简直就满分,岩晒三五知己黎hea下,又岩情侣黎sweet下,单支黎消磨下都好吖~!黎长洲必到!
好舒服既环境~~可以静静咁享受长洲嘅时光~~

同男朋友两个食,叫左红菜头salad

cheese ball,好正~有拉丝

手工啤,好特别
样样都好正!!大赞!!

价钱一d都唔贵,有咁高质素!!

黎长洲必到!
2017-11-23
2017-10-30 574 浏览
特登唔提我想食呢间,朋友行经就话不如食呢间😂原来长洲想搵间望海饮啤叹一叹既系好难,另一间pizza5点先开门🙈俾门口一堆啤酒品种吸引,但一咁细支唔够就叫生啤算(加$5仲有薯条送好抵呀😲)自助形式自己搵位睇menu买飞仔攞野食好热想食冻野所以叫咗个凯撒沙律,菜爽脆分量反而唔够薯条咁多😂面果两块多士仔好脆。特饮Rosey piggie应该系玫瑰花茶加柠檬汁咁上下好清~芝士番茄肉酱热狗咁嘅价钱简直系不得了🤤满满嘅肉酱同芝士汁仲有啲香草响面,成10寸都有,视觉冲击🤤咬落包好软,脆皮肉肠味道反而唔特别,好够汁所以食极口唔乾👍🏻成个食评最想讲系佢哋呢度啲食具、杯、叉匙羹全部都系可以生物分解~好环保呢😻

生啤  rosey  pig  薯仔  凯萨沙律

芝士番茄肉酱热狗

2017-10-27
2017-06-26 941 浏览
我们一班朋友到长洲渡假,刚巧碰着落雨,想找间餐厅落脚食下午茶,就来到了呢间对着海的cafe水牛鸡翼-鸡翼外脆内滑,加上老板特制嘅调味汁,甜中带辣,令人食过返寻味一份四只,最终唔够我哋食,再追加左一份吉列猪扒蘑菇饭-蘑菇汁道浓郁,吉列猪扒外脆内软,好味松露芝士炸薯条-黑松露味好浓,混合芝士酱一齐点薯条食,味道出奇地好夹,令到薯条劲好食榛子朱古力咖啡-即磨手制咖啡,咖啡味香,不用加糖都够味第一次见到餐厅有咸柠啤,贪得意试咗一支,咸柠味较淡,以啤酒味为主西式cafe有泰式奶茶卖真是一个不错的噱头,满足了我试新野的慾望,有新鲜感,泰式奶茶味道也不错,香滑唔算太甜总括来讲餐厅的食物和饮品质素都好高,老板都是用心制作,如果我再去长洲一定会再去帮衬的餐厅之一

一份四只,最终唔够我哋食,再追加左一份

吉列猪扒蘑菇饭-蘑菇汁道浓郁,吉列猪扒外脆内软,好味

榛子朱古力咖啡-即磨手制咖啡,咖啡味香,不用加糖都够味

2017-04-10
  • 水牛鸡翼
  • 松露芝士薯条
  • 吉列猪扒蘑菇饭
  • 泰式奶茶
2016-06-10 1939 浏览
端午节去长洲行下~天气又热…人又多…要搵间餐厅坐低休息下~食物等左一阵就黎啦~沙律只有一种菜~都几新鲜~上面有d面包粒~但系好似食吾出柚子醋味…呢个鸡翼好好食外皮炸到好香脆~热辣辣~有少少辣~配埋个酱酸甜好味餐厅地方细细~食物水准都吾错仲有好多特色 cocktail 可以试下~
端午节去长洲行下~
天气又热…人又多…
要搵间餐厅坐低休息下~
食物等左一阵就黎啦~
日式柚子醋沙律
沙律只有一种菜~都几新鲜~
上面有d面包粒~
但系好似食吾出柚子醋味…
呢个鸡翼好好食

外皮炸到好香脆~热辣辣~
有少少辣~配埋个酱酸甜好味
餐厅地方细细~
食物水准都吾错

仲有好多特色 cocktail 可以试下~
2016-06-09
2015-11-16 1330 浏览
假日来到长洲走走逛逛,少不了吃吃喝喝。在长洲每个角落,尝遍了许多小食。走到累了,来到这间邻近海边,装修特别的餐厅。二人整日下来吃得饱饱滞滞的,点了一份炸鱼薯条和水牛城鸡翼。鸡翼忘了拍照,是很小的鸡翼,共5只。以炸的方式加上酱汁,没什麽特别。炸鱼薯条不错,粗薯条香脆,炸鱼略硬。不过,这里的环境不错,喝杯饮品,吃点小食,休息一番,好好享受假日时光。

2015-11-15
2015-11-15 1185 浏览
放假既日子,总离不开行街,睇戏,食饭,围绕住既都系烦嚣既城市,今日就同老公去左长洲,享受宁静,行沙滩既假期。每个人去到长洲,都会食大大粒鱼蛋同芒果糯米籽,哩啲我地当然会食啦。但今日路过哩间Cafe,就被佢既外表吸引住,无论佢既装潢,铺头既选址,都系我同老公将来开铺既要求,所以我地决定入去试下佢地既食物。铺头唔大,一眼睇哂,但一啲都唔觉得迫。入到去,服务员就会俾个餐牌你睇,睇岩就出去cashier买野食。我地点左个fish and chips同 nachos,跟住叫左杯virgin mojito过左一阵,服务员就会亲自为你送餐。首先既系nachos,配左sour cream, 牛油果酱同切碎左既牛肉。nachos好脆,牛油果酱味重,好smooth,牛肉碎味道亦都好够。因为我系超锺意食nachos,得闲都会系屋企整,所以我觉得哩度既nachos 好好食。跟住就系fish and chips,鱼同薯条都炸得好脆,配既tar tar sauce 好够味,老公食得津津有味。而我地杯野饮,因为我地个刻都唔想饮酒,所以就叫左杯virgin mojito ,味道好够,超解渴,可惜唔记得要少冰,所以好快
Nachos

Fish and chips

而我地杯野饮,因为我地个刻都唔想饮酒,所以就叫左杯virgin mojito ,味道好够,超解渴,可惜唔记得要少冰,所以好快就饮哂。
Virgin mojito

我同老公都好锺意哩间cafe,铺路既选址虽然系长洲,平日既生意未必好多,但如果老板开哩间铺既时候,系为梦想,而唔系为生意,哩间cafe无得输。装潢简单带欧陆风,可以吹住海风,望住海,音乐方面系轻松既曲风,食物同饮品既味道亦好足够,简直系都市人放假,要离开烦嚣城市,放松既好地方!
2015-10-29
Nachos
Fish and chips
Virgin mojito
之前去长洲,经过呢间<The Pink Pig Music Bar n Restaurant>,但没有试到。几日前进长洲,一於同朋友试下呢间餐厅先。小酒吧位於海边附近,轻松眺望景色尤其喜欢坐在长桌位置,可以一览外面往来的人与景吃着烟肉焗薯,饮着青柠鸡尾酒/荔枝鸡尾酒,特别relax写意焗薯上布满酸忌廉酱和香脆烟肉碎,蛮好吃的冰凉的蔬果鸡尾酒左:荔枝鸡尾酒; 右:青瓜青柠鸡尾酒蝴蝶结姐姐蛮欣赏店主的用心经营,一桌一椅,各式摆设,都看出主人的投入希望店主可以一直用心经营哦!------------------------------地址: 长洲建新里11号地下电话: 6444 8297营业时间: 星期二至日 11:00-22:00平均消费: HK$50

几日前进长洲,一於同朋友试下呢间餐厅先。
小酒吧位於海边附近,轻松眺望景色
尤其喜欢坐在长桌位置,可以一览外面往来的人与景
烟肉焗薯
焗薯上布满酸忌廉酱和香脆烟肉碎,蛮好吃的
蔬果鸡尾酒
冰凉的蔬果鸡尾酒
左:荔枝鸡尾酒; 右:青瓜青柠鸡尾酒
希望店主可以一直用心经营哦!
地址: 长洲建新里11号地下
电话: 6444 8297
营业时间: 星期二至日 11:00-22:00
平均消费: HK$50
2015-09-12
2015-04-24 614 浏览
今日同妈妈去长洲郊游 饿饿地沿住海旁大街一路搵野食系云云茶餐厅同酒家中揾到一间细细既西餐厅俾佢充满格调既装修同餐牌上特色既小食所吸引我地就决定系呢间充满海边风情既小店到食晏鲜奶抹茶 好香抹茶味同奶香 同某大型咖啡店既green latte好似 好好味 不过略嫌个抹茶细杯左啲 加$22我会希望系杯大啲啲既餐饮我地叫左劲多野食 要逐一介绍下先~!!首先系炸mozzarella芝士球 超赞一定要趁热食 menu张图啲可以拉长既芝士唔系只供参考嫁 啲芝士球炸得好松脆 入啲既mozzarella有香浓既牛奶味同淡淡既芝士香 再蘸上加左柠檬汁既茄汁一齐食令芝士味更加突出佢个沙律啲沙律菜好新鲜好爽脆我地贪新鲜配左个柚子醋 食落成件事好清新加埋啲硬硬地既面包口感好好 连平时唔食菜既我都觉得好食肉酱千层面 馅料系免治猪肉 表面有层溶溶地既芝士 不过佢入面个汁用茄膏整 加埋啲芝士一齐食就太浓味啦 但食埋其他野中和返都ok炸鱿鱼须配aioli sauce唔好睇个酱灰灰黑黑好似英泥咁 佢先至系重点酸酸甜甜咁 个人认为唔洗加柠檬汁会太酸配埋炸到好松脆既鱿鱼须好醒胃无晒油腻既感觉总的来说啲野食都几出色 虽然贵啲但
今日同妈妈去长洲郊游 饿饿地沿住海旁大街一路搵野食
系云云茶餐厅同酒家中揾到一间细细既西餐厅
俾佢充满格调既装修同餐牌上特色既小食所吸引
我地就决定系呢间充满海边风情既小店到食晏
鲜奶抹茶 好香抹茶味同奶香
同某大型咖啡店既green latte好似 好好味
不过略嫌个抹茶细杯左啲
加$22我会希望系杯大啲啲既餐饮
我地叫左劲多野食 要逐一介绍下先~!!
首先系炸mozzarella芝士球 超赞一定要趁热食

炸鱿鱼须配aioli sauce

唔好睇个酱灰灰黑黑好似英泥咁 佢先至系重点

酸酸甜甜咁 个人认为唔洗加柠檬汁会太酸
配埋炸到好松脆既鱿鱼须好醒胃无晒油腻既感觉

总的来说啲野食都几出色 虽然贵啲但值得一试~!!!
2015-01-16
  • 炸mozzarella芝士球
  • 炸鱿鱼须配aioli sauce
2015-03-16 512 浏览
再一次黎呢间海滩度假feel 酒吧小店,必再食炸芝士波 一啖咬落去,芝士被拉出一丝丝,芝士香浓,外皮香脆,实在好正 叫左杯mocktail, Sunrise in Cheung Chau. 红石榴香橙,味道似fruitpunch, 比较sweet 但颜色橙黄,底部偏红,确似日出初昇的颜色,很美丽埋单48蚊,算系感啦!值得再试!食店装潢很有海滩滑浪feel,背景播放着节奏轻快的外国乐团音乐,轻松品味一杯饮品,听着音乐,闭上眼睛,写意愉快的格调,假期,就是这样子,休闲,不赶不忙
再一次黎呢间海滩度假feel
酒吧小店,必再食炸芝士波
炸芝士波
一啖咬落去,芝士被拉出一丝丝,芝士香浓,外皮香脆,实在好正

埋单48蚊,算系感啦!值得再试!

2015-03-15
炸芝士波
2014-10-13 784 浏览
一场来到长洲,当然要周围走走,看看有没有特色食店!路过此店,净系门面都好有渡假FEEL「不如试下啦!」咁就入咗去喇!净睇MENU好似无咩食咁不过无论系MOCKTAIL定咖啡都系不错选择!自己就选择咗一杯好浓橙味的,长洲咁热,饮番啖又甜又FRESH的饮品,MATCH得黎真系好舒服,真系好醒神!老板同老板娘都系年轻人~整间食店一睇就知充满佢地既STYLE墙上亦都咗部份相做装饰咁花心思,真系唔错!讲到食物一定要提水牛城鸡翼望落去,炸鸡翼啫无咩特别咁你就太天真喇!净系个酱已经令件事唔同哂!酸酸甜甜真系好惹味!就算我有位唔食辣的朋友都赞好味!加上系香港好难再有既「即叫即制」,喷住烟咁出黎,谂起都想番长洲食多次!仲有炸鱿鱼配墨汁Aloli~当鱿鱼配上依款酱,进一步提升咗鱿鱼的鲜味!而且唔似街边咁包咗厚到喊既炸粉,好特别好味!而且切咗一小片柠檬,想传统食法亦都ok!薯角亦都配咗三款唔同汁!茄汁、牛肉浓汁、松露白汁三款唔同酱满足唔同口味!锺意清新口味的可以选白汁,配合到夏天feel;锺意重口味既可以选带有洋葱既浓汁,小朋友、老人家或者专情传统既当然可以keep on茄汁,不过就算茄汁都唔似系老M牌~大
一场来到长洲,当然要周围走走,看看有没有特色食店!

路过此店,净系门面都好有渡假FEEL
「不如试下啦!」咁就入咗去喇!
净睇MENU好似无咩食咁
不过无论系MOCKTAIL定咖啡
都系不错选择!自己就选择咗一杯好浓橙味的,
长洲咁热,饮番啖又甜又FRESH的饮品,
MATCH得黎真系好舒服,真系好醒神!
老板同老板娘都系年轻人~
整间食店一睇就知充满佢地既STYLE
墙上亦都咗部份相做装饰
咁花心思,真系唔错!
讲到食物一定要提水牛城鸡翼
望落去,炸鸡翼啫无咩特别
咁你就太天真喇!净系个酱已经令件事唔同哂!
酸酸甜甜真系好惹味!
就算我有位唔食辣的朋友都赞好味!
加上系香港好难再有既「即叫即制」,喷住烟咁出黎,
谂起都想番长洲食多次!

仲有炸鱿鱼配墨汁Aloli~

当鱿鱼配上依款酱,进一步提升咗鱿鱼的鲜味!
而且唔似街边咁包咗厚到喊既炸粉,
好特别好味!而且切咗一小片柠檬,想传统食法亦都ok!

薯角亦都配咗三款唔同汁!
茄汁、牛肉浓汁、松露白汁
三款唔同酱满足唔同口味!
锺意清新口味的可以选白汁,配合到夏天feel;
锺意重口味既可以选带有洋葱既浓汁,
小朋友、老人家或者专情传统既当然可以keep on茄汁,
不过就算茄汁都唔似系老M牌~大家自己试试啦!

宽条面真系劲香芝士味!
而且焗完出黎真系辣口,大家真系要小心睇热!
满满肉酱,唔系出面咁求其两啖就算,
真心抵食!

如果再入长洲一定再去支持!!
  • 水牛城鸡翼
  • 千层宽条面