2023-10-26 849 浏览
9月份生日朋友請食晏,當日係星期五 60mins free flow Funch,我地叫咗Tuna tartare 同sweet potato fries share,之後 main就叫咗duck confit leg同 prime rib eye鴨髀唔乾夠juicy,牛牛medium rare 好嫩有牛味配埋唔手軟落力為你添飲嘅prosecco,其實仲有紅同白,但真係開始wing wing,仲有餐茶呢!兩名女子面紅紅好滿足咁決定下次要再嚟多次
2023-09-22
2023-10-26 702 浏览
餐廳無論裝修同氣氛都洋溢着浪漫嘅氣氛😍食物更加係高質!Tuna tartar尼個前菜真係blown my mind🤯有別於平時嘅tuna tartar佢係分成一個個撻方便食客一啖咬曬一咬成個人溶化左係呑拿魚海🐟一粒粒呑拿魚係口腔中跳躍🌊USAD Prime Ribeye🥩肉質好鬆軟👍🏼好容易就係口中溶化調味適中☺️Crema Catalana 焦糖味加上香脆嘅表皮🍮食落香甜又有口感☺️值得一提喺到慶祝生日會有職員現場彈奏生日歌🎸氣氛一流🤩
餐廳無論裝修同氣氛都洋溢着浪漫嘅氣氛😍
食物更加係高質!

Tuna tartar

食落香甜又有口感☺️

值得一提
喺到慶祝生日會有職員現場彈奏生日歌🎸
氣氛一流🤩
#pb食在灣仔 #pb西餐系列 灣仔三層高質西班牙菜🇪🇸Bookmark左呢間西班牙菜好耐😍 佢係Pirata Group之一 質素有一定保證😋 店舖位於軒尼詩道地舖 店外以湖水綠裝修 樓高3層 位置方便而且好搶鏡👍🏻 店內環境好大 而且好多位 所以即使中秋節即日book都有位🤪 佢亦有參加Dining City Promotion 大家可以留意下🥰.食物選擇幾多 不過以海鮮選擇比較多🥰 當中唔少得傳統西班牙菜 例如Tapas、Paella等😋 主食價錢$240-$690不等🤪 飲品以酒類、Cocktail、Mocktail為主👍🏻🔹1/2 Suckling Pig🐷推介❤️ 西班牙菜必食燒乳豬😋 呢隻乳豬仔要等45分鐘 一開始會原隻上俾你影下相 之後再拎番廚房切件🤪 佢嘅肉質超淋 唔使用刀切都食到👍🏻 外皮香脆 油脂好豐富😍 而且半隻份量都好多 建議3-4人share食🥰🔹Octopus Leg🐙推介❤️ 原條八爪魚腳食好正🤪 佢嘅八爪魚腳煮到好淋 有少少調味突出八爪魚嘅鮮味😋 底層仲有薯蓉墊底 索左八爪魚味👍🏻🔹Sautéed Broccolini🥦份量比想像中少🤪🔹Crema Cat
#pb食在灣仔 #pb西餐系列
灣仔三層高質西班牙菜🇪🇸

🔹1/2 Suckling Pig🐷

🔹Octopus Leg🐙

🔹Sautéed Broccolini🥦
份量比想像中少🤪

🔹Crema Catalana🍮
好似平時嘅Crème brûlée 分別在於Crema Catalana用奶整 而Crème brûlée就用cream整😋 佢幾大盤 口感好滑 表面燒到微微焦 好香😍

整體✨ 呢間西班牙菜位於軒尼詩道地舖 樓高3層 位置方便而且好搶鏡👍🏻 食物選擇幾多 試左幾款都好高質 特別推介燒乳豬😍 佢有參加Dining City Promotion 大家可以留意下🥰

The Optimist (灣仔)
灣仔軒尼詩道239號地下至2樓
用餐时段
話說我有個朋友好鍾意Pirata Group旗下嘅餐廳,咁啱我又話好想食🇪🇸西班牙菜,所以佢就二話不說咁book咗The Optimist。一入到餐廳已經感受到個份濃濃嘅歡快感🥳,因為有唔少客人係會專程book呢間餐廳慶祝生日,當晚大大話話都聽咗職員唱咗不下5次嘅生日歌。講返嘢食先,食西班牙菜梗係要嗌tapas㗎啦。Pulpo a la Gallega 慢煮八爪魚🐙超鮮嫩,再加小小辣味道很出色。Wagyu Beef Cheek肉質鬆軟再配南瓜蓉都很不錯。至於main就嗌咗招牌菜Juicy Lobster Rice招牌龍蝦飯係經典嘅西班牙燴飯,成隻龍蝦🦞放上去,啲飯浸泡著龍蝦湯汁十分入味,但就有少少略為咸咗啲。mpossible Zucchini 姐係翠肉瓜釀蕃茄肉醬,味道就係字面睇到嘅味道😅。另外仲叫咗Secreto Iberico Pork炭燒豬頸肉🐷只要夠香脆,真係永遠都係無得輸嘅。甜品叫咗份Signature Churro Bao,包面淋咗海鹽焦糖sauce,入面包住一條churro同埋雲尼拿雪糕,口感豐富外脆內軟😋。整體嚟講啲食物質素中上,未到十分驚喜,價錢小貴。但如果一班朋友

Pulpo a la Gallega

Wagyu Beef Cheek

Secreto Iberico Pork

Signature Churro Bao

整體嚟講啲食物質素中上,未到十分驚喜,價錢小貴。但如果一班朋友慶祝生日的話,就十分推薦嚟呢個餐廳👍🏻。
Pulpo a la Gallega
Wagyu Beef Cheek
Secreto Iberico Pork
Signature Churro Bao
The Optimist主打西班牙北部料理,跟香港众多的Tapas Bar拉开了差异,我是第一次尝试,菜式确实和南部的Tapas有许多不同,份量也感觉更豪迈一些。·整体来说蛮好吃的,价格有一丢丢贵,但胜在环境极佳。足足三层楼的宽敞餐厅在香港真不多见,风格有些欧式复古,彩色花砖和茂盛绿植顿时让室内明媚轻快。·【餐前面包】嚼劲十足的烤酸种配浓稠细滑的蒜香蛋黄酱Aioli。·【Tuna Tartare】 吞拿鱼牛油果泥小挞,精致好吃的finger food。挞皮有着类似威化的酥脆,吞拿鱼肉粒份量挺足,品质也不错。细腻的牛油果泥把食材连结在一起,咸香的酱汁正好丰富了一下味型。·【Grilled Veggies Escalivada】Pintxos的经典菜式之一,烤茄子和彩椒被橄榄油和多种调味包裹,高高堆在烤得酥脆的面包片上,腌渍凤尾鱼点缀上咸鲜浓郁的一笔。·【Juicy Lobster Rice】当晚期待已久的硬菜,不是用大平底锅装的西班牙海鲜饭,而是横卧着一只巨大波龙的龙虾饭哦!·龙虾肉新鲜弹嫩,米是粒粒分明、短而硬的小圆米,将高汤、龙虾、鱿鱼的鲜美悉数吸收,咸鲜之余还融洽地汇入了番茄的酸甜
【餐前面包】
嚼劲十足的烤酸种配浓稠细滑的蒜香蛋黄酱Aioli。
【Tuna Tartare】
【Grilled Veggies Escalivada】
【Juicy Lobster Rice】
龙虾肉新鲜弹嫩,米是粒粒分明、短而硬的小圆米,将高汤、龙虾、鱿鱼的鲜美悉数吸收,咸鲜之余还融洽地汇入了番茄的酸甜清新。口感是地道的夹生,米粒外壳甚至还带一丝脆感,挺喜欢的。
【Black Truffle Huevos Rotos】
香辣炸土豆这个很难评,用的是土豆片而非土豆块,不容易蘸上煎蛋金灿灿的溏心,表面刨上几片黑松露,既不好看也丝毫没有融合感,真没懂为什么要把这三种并不搭调的食材强行凑一起。
2023-10-02
  • Tuna Tartare
  • 餐前面包
2023-09-24 911 浏览
食物質素好差,似去湯浸龍蝦粥。由餐廳去廁所廁所望到入廚房好想嘔心!西餐送來嘅餐具竟然有污跡,要經過提醒更換已經影響咗成個用餐嘅感受。食物Overpriced同埋偏鹹同濕!唔似一間人均600以上嘅餐廳應都嘅質素,剩係得個門面似囉。如果想係灣仔搵同樣價錢、服務、食物質素等性價比嘅餐廳好過依間多的是,餐廳亦有小小吹你埋單嘅感覺,未食晒不斷收你啲碟。整體用餐體驗不算太好,建議想食西班牙菜去返中上環比較好。

Lobster  rice
2023-08-23 1385 浏览
Restaurant week- the optimist 每年都會揀幾間食下,今次揀左西班牙餐廳,因為佢個lunch set menu 好似都幾豐富,3 course menu hkd 198+ Appetiser : tuna tartare (avocado,teriyaki sauce ,nuts )Tuna 幾新鮮,而avocado 配合左酸甜既醬汁同埋番紅花,仲有幾片法包🥖配埋,好開胃同清新,呢個大家鐘意🫶🏻Main course :signature juicy lobster rice (2ppl dish , +98hkd/ppl),呢個係額外加錢既龍蝦🦞意大利飯,必點,因為restaurant week好抵同埋份量大再夠4人分享,佢既risotto 唔算creamy 但每一啖都被濃厚既濃蝦精華包圍,會食到粒粒龍蝦🦞肉,而且隻龍蝦都好大隻,肉質都彈牙好豐滿,食到鮮味唔係淋哂。但雞同魚就無咩特別(我都係建議食牛),反而餐前麪包🍞好高質,食到佢係一絲一絲既歐式麪包,層次分別,軟硬有致,配搭既蒜蓉牛油都係自家製🫶🏻佢哋仲有free flow 可以加的,不過我唔飲得酒,所以無
Restaurant week- the optimist

佢哋仲有free flow 可以加的,不過我唔飲得酒,所以無點
2023-08-20
  • Tuna Tartare
  • Dessert  Platter
  • 餐前麵包
2023-08-22 1097 浏览
今日book咗星期六嚟食lunch,之前已經同過朋友嚟食晚餐,覺得味道都幾好不過價錢就比較貴大概都要每人$600。所以今次見到Restaurant week有依間餐廳我都即刻book嚟試吓佢嘅lunch, 因為佢嘅set都幾豐富, 平平哋嘅價錢就可以試幾樣嘢我哋兩個人, 揀咗一個牛扒一個煎魚, 兩款都幾好食特別係牛扒煎得唔錯, 甜品都有兩款我哋叫咗一人一個你試吓, 焦糖燉蛋幾好食, 蛋糕就比較普通, 食到最尾已經十分之飽,滿足的一餐

2023-07-27
Pirata Group 嘅餐廳一向都係慶生之選🎂🎉今次朋友生日我就揀咗佢地嘅Optimist 食西班牙菜🇪🇸🥰餐廳裝修好有異國風情,色調以藍綠色為主,我地一行6 個人,佢地就俾咗張半圓梳化枱我地,好啱打卡👭🏻📸Tuna Tartare $140第一次食唔係日式嘅生吞拿魚🍣又別有一番風味,上面嘅吞拿魚用咗照燒汁醃制,肉質好淋,吞拿魚味道濃郁,配埋下面creamy嘅牛油果中和返個味道🥑佢好貼心咁用一個脆面包做到成個碗仔咁裝住啲食物,做到bite size👄為我地嘅生日飯開咗個好頭💁🏻‍♀️Gambas Al Ajillo $210嚟食西班牙野,一定要食Garlic Prawn,佢地呢間嘅蝦用咗King Size🦐超大隻🤩蝦肉好爽口,重點係要配埋下面嘅蒜,再加埋辣椒油一齊食,會更入味😋仲要佢啲蝦頭勁多膏,我每隻都食到佢渣都冇得剩🤓Impossible Zucchini $180無論食咩餐都好,我都盡量想叫個菜🥒做到飲食均衡😌呢碟餸好有心思,將翠肉瓜個心刮空,入面釀咗啲植物肉醬,酸酸嘅番茄醬配新鮮嘅翠肉瓜一齊焗,口感好special ,值得一提,隔離伴碟嘅蕃茄仔🍅都好好食😝Octopus Le
Tuna Tartare

Tuna Tartare $140
Gambas Al Ajillo

Gambas Al Ajillo $210

Impossible Zucchini $180
Octopus  Leg

Octopus Leg $320
我咁大個女都係第一次見咁大條嘅八爪魚鬚🐙其他餐廳整嘅八爪魚好容易就會煮到好韌,但佢呢度煮得啱啱好,出面燒得少少濃邊,啲肉彈牙得嚟亦都仲係超級腍,下面嘅薯蓉🥔有啖啖嘅松露香味,為呢度菜再錦上添花🌸🌼
USDA Prime Rib Eye

USDA Prime Rib Eye $390
食西餐又點少得食牛扒🥩😋叫咗佢地嘅Prime Rib Eye,餐廳好貼心咁幫我地切好哂一舊舊,等我地唔洗咁狼狽🍴牛扒我地叫咗medium,肉質嫩滑,入面啲肉仲係紅紅地,咬落去啲肉汁爆哂出嚟,唔洗好多調味就咁食佢嘅鮮味已經好足夠💗隔離啲配菜同埋薯仔都好好食,我地成碟清哂🤣🤣
Juicy Lobster Rice

Juicy Lobster Rice $590
終於到咗重頭戲,原隻波士頓龍蝦燴飯🦞一上枱真係勁壯觀,隻龍蝦超大隻,超多肉,而且餐廳都比哂鉗我哋,好容易就起到啲肉出嚟食😚每一啖嘅燴飯都充滿着龍蝦汁嘅味道,而且佢啲飯都做到Al Dente,有咬口得嚟又唔會太硬,呢一個價錢食到咁大隻嘅龍蝦,我覺得值得🩷
話到明係幫朋友慶祝生日,食完主菜就梗係到甜品環節啦🎂餐廳係唔收切餅費嘅,所以我哋就帶咗一個蛋糕,再嗌多兩個甜品share🫶🏻然而最令我哋期待嘅畫面就係...
餐廳會有專人拎埋部結他過嚟同壽星唱生日歌,氣氛超級好啊🎤🎶仲要其他枱嘅食客都會一齊拍手同唱生日歌,由於都好多人嚟呢間餐廳慶祝生日,所以嗰晚我哋應該聽咗約八次生日歌🤣🤣好搞笑
Chocolate Mousse

Chocolate Mousse $95
餐廳會幫我地係甜品碟度寫Happy Birthday 祝福,chocolate mousse 唔會太甜,一人一啖啱啱好🍫💝
Crema Catalana

Crema Catalana $80
Creme Brulee 係我食甜品嘅all time favourite,呢間都整得非常之好,佢上面嘅焦糖脆卜卜,然後下面嘅燉蛋好滑,我忍唔住係咁食🧏🏻‍♀️🙊🙊
總括而言,十分推介呢間餐廳,尤其係慶祝特別日子/ 記念日,一定會有一個難忘嘅回憶💗💗
2023-07-31
Tuna Tartare
Gambas Al Ajillo
Octopus  Leg
USDA Prime Rib Eye
Juicy Lobster Rice
Crema Catalana
2023-08-15 769 浏览
今年Restaurant Week(25/7 - 27/8)又嚟啦,用平價食到高質food,機會難得當然唔會錯過啦!今次去咗呢間薄有名氣嘅西班牙餐廳,個人覺得中午嚟最抵食,而喺Restaurant Week期間更設有特定午膳套餐,可以加錢揀鎮店之選juicy龍蝦飯,成個餐有埋tapas前菜、甜品,兩人落樓都係$700,比起平時一個龍蝦飯都$590,真係抵食好多㗎~~前菜 - 1️⃣麵包麵包外皮偏硬難咬開,唔算好出色👀比較特別係個蒜味蛋黃醬,蒜蓉味幾香,頗開胃,令平平無奇嘅麵包成功升格🤣2️⃣Tuna Tartare 呢個吞拿魚他他size有拳頭咁大,配有3塊細多士,同平時有四個迷你脆餅裝住嘅版本唔同,但兩款都係面頭鋪上吞拿魚,下面用牛油果醬墊底。呢道前菜比平時略為失色,除咗冇落蟹子,估計因為原個上,要客人自行夾吞拿魚、牛油果同多士嚟食,容易令比例失衡。小妹今次就唔係好食到牛油果提鮮嘅味道,少少失望;吞拿魚雖然唔腥,但偏淋同難咬開,口感一般。3️⃣Octopus Croquettes (+$48) 炸到金黃色嘅章魚小丸子,有木魚鋪頂,配上Takoyaki醬,充滿fusion感。一口咬落去,外層酥脆,

前菜 -
1️⃣麵包
Bread
2️⃣Tuna Tartare
Tuna Tartare
3️⃣Octopus Croquettes (+$48)
炸到金黃色嘅章魚小丸子,有木魚鋪頂,配上Takoyaki醬,充滿fusion感。一口咬落去,外層酥脆,內層嘅章魚肉質算彈牙,都唔算厚粉,表現尚可。
Octopus Croquettes
主菜 -
4️⃣Juicy Lobster Rice (+98pp)
✨✨終於到心心念念嘅主角出場了!足料大份嘅龍蝦飯,一上枱就聞到濃濃香味,龍蝦十分大隻,厚肉彈牙好多膏,飯同汁完美融合,每啖都吸曬龍蝦汁精華,質地亦調得剛好,唔係杰撻撻,令飯芯保持到微硬口感!一啖食完又一啖,幾飽都要食哂佢!記住,一定要至少兩人先KO到佢🤭
甜品 -
5️⃣Crema Catalana
加泰羅尼亞焦糖奶凍,有一層薄脆焦糖蓋頂,下面係奶製布丁。Crema Catalana係由牛奶製成,之後加入粟粉同雞蛋;同法式Creme Brulee唔同,後者則用濃濃忌廉同雞蛋製成。呢個Crema Catalana 雞蛋味香濃,奶凍口感涼涼哋,幾順口。
6️⃣Burnt Basque Cheese Cake
巴斯克焦香芝士蛋糕🍰,外層有深焦色嘅焦黑痕跡,內裡質地柔軟而濕潤,偏軟滑,味道唔會過於甜膩,都算幾好。
Burnt Basque Cheese Cake
📍我被安排坐喺一樓,枱同枱較近,好易聽到哂隔離講乜🙈
📍裝修有異國風情,幾好打卡
📍服務唔錯,侍應主動招呼清枱

✍️評分
味道:8.5/10
環境:8.5/10
服務:9/10
打卡值:9/10
抵食:8/10
2023-07-30
等候时间
15 分钟 (堂食)
Bread
Tuna Tartare
2023-08-15 458 浏览
呢間餐廳一直都係我想食的餐廳名單之一,是夜與一班好耐無見的朋友聚舊,就一於約來呢間餐廳吧!我幾欣賞餐廳座位都幾舒適,而且啲菜式都幾啱同其他人share,幾方便,氛圍係會令人傾計傾到唔願走。Juicy Lobster Rice賣相好eye-catching呀,視覺感100%!由於我哋一行有5、6個,所以特別點咗龍蝦份量要有1隻。龍蝦雖然係冷藏貨,但龍蝦肉質依然鮮甜;燉飯部分亦相當出色,飯粒分明之餘仲好吸湯,湯汁亦充滿濃濃的龍蝦香氣,好正,難怪成為食客們的熱門必點菜式!1/2 Suckling Pig半邊的乳豬髀賣相簡單,充滿油香,外層焗至脆身,入面的豬髀卻依然juicy,一用刀切開秒速爆汁,好正!豬髀本身容易油膩,食多幾件都會膩到食唔落其他嘢,所以大廚以香草焗製,用最簡單的烹調方法,既然香味又能減輕少許油膩感。Impossible Zucchini意大利節瓜上面擺放Impossible Meat植物肉同醃漬番茄、青瓜的醬,有種小清新的感覺,作為前菜幾好。

Juicy  Lobster  Rice

1/2  Suckling  Pig

1/2 Suckling Pig

Impossible  Zucchini

2022-10-18
Juicy  Lobster  Rice
1/2  Suckling  Pig
2023-08-11 326 浏览
Juicy Lobster Rice:  The rice was perfectly cooked, infused with the rich essence of lobster and saffron. Each bite was a burst of indulgence as the tender lobster pieces mingled harmoniously with the well-seasoned rice. This dish was a true testament to The Optimist's commitment to authentic Spanish flavors.Tuna Tartare:The dish arrived beautifully presented, adorned with colorful ingredients that hinted at the explosion of flavors to come. The fresh tuna was finely diced and mixed with zesty c
Juicy Lobster Rice:

Tuna Tartare:
The dish arrived beautifully presented, adorned with colorful ingredients that hinted at the explosion of flavors to come. The fresh tuna was finely diced and mixed with zesty citrus, creamy avocado, and a touch of spice. It was a symphony of textures and tastes that danced on the palate, leaving a delightful aftertaste.

Pulpo a la Gallega:
The tender octopus was expertly grilled, resulting in a slightly smoky aroma and a delightful char on the edges. It was served over a bed of creamy potatoes and dusted with paprika, which added a subtle kick to the dish. The balance between the octopus and the accompanying elements was impeccable, showcasing the chef's mastery.
2023-08-04
早餐
今年情人節試咗Pirata Group旗下嘅Tokyolima,玩遊戲贏咗$500 Voucher,可以喺佢哋旗下任何一間餐廳適用!所以今次就揀左去依間一直bookmark好耐嘅西班牙菜試一下🍾️💕一入到去已經覺得環境好加分了🥰下面嗰層係一間酒吧,由於我哋去嗰陣仲係晚飯時間,所以坐下面嘅人唔係咁多,侍應安排我哋上樓上嗰層勁full house🥹🍜都有唔少係外國嘅客人呢!好啦,食完環境,要開始講吓啲食物啦😂!今次嗌了五成熟,薄薄一層Chimichurri Sauce已經好夠味了邊邊上的脂肪煎得好香!推介!吞拿魚他他係每次喺餐牌上見到都會必點嘅前菜!The Optimist嘅唔算係我食過最出色嘅他他,但就勝在個撻底夠脆,會一個接一個擺入口😘❤️依個其實坦白講係章魚小丸子!所以唔多講了!hahahahaha 🐙每次食Pirata Group都一定要壓軸提一提佢嘅餐包,暖暖的食完有種好幸福嘅感覺了💕💕🥰🥰有機會嘅好想試下佢廚師發辦嘅menu 🧁👩🏼‍🍳但都一定會再食佢嘅rib steak 🥩

好啦,食完環境,要開始講吓啲食物啦😂!
USDA Prime Rib Eye

邊邊上的脂肪煎得好香!推介!
Tuna  Tartare

Octopus  Croquetas

USDA Prime Rib Eye
Tuna  Tartare
Octopus  Croquetas
2023-07-27 582 浏览
一餐飯除咗食物、環境以外,最重要係個vibes,最近比較多朋友生日包括自己,哈哈,所以聚餐上對於餐廳的選擇上,會比較需要配合當晚的聚會主題而設,近日吃了一頓也頗為高質的西班牙Fusion菜。呢間餐廳the optimist本身已經bookmark好耐,一直聽人講話慶祝生日首選,十分好氣氛,不過一直被朋友落選,今日終於試到,哈哈。餐廳位於灣仔軒尼詩道,樓高二層,(應該有第三層,不過我無上去望哈哈),ground floor 係bar 位置,食bar food可以係可以揀坐果層,sofa 位置其實幾好feel,最後我哋被安排二樓餐廳位置,餐廳燈光較暗,但亦頗為浪漫。都幾多外國人聯群結隊的共聚晚餐。食得西餐,當然要全程講英文,事前做足準備功夫一定冇錯,就係嗌chef order ,甘係一定唔會尷尬,亦可以食到最signature 菜式,包括lobster risotto.同時,要叫西班牙果洒,三個人當然點一jar,個樽好靚,為一頓飯添上儀式感。首先,上左三道前菜,tuna tartare,padron peppers 、pan con tomate .三個前菜也做得好好,特別蕃茄麵包,個麵包

三個前菜也做得好好,特別蕃茄麵包,個麵包好食到黐線,脆得黎亦有適當的濕度,配合蕃茄酸甜酸甜,十分開胃。peppers 十分新鮮,唔會好辣。tuna tartare ,tuna 加牛油果組合無敵。

之後黎2個sides , black truffle croquettes, 一片的黑松露加薯仔波波,好食,第一次食到一片片嘅黑松露,香的黑松露但唔會漏。ham broken egg, egg Benedict 既味道加薯仔、煙肉,不過不失啦。

Main dishes 係secreto pork 以及gambas , 前者係炭燒豬頸肉,嫩口唔鞋口,蝦我就覺得比較失色,大隻嘅新鮮的不過冇乜味。主角係lobster rice,喺大份既,震撼眼球既,味道夠濃,龍蝦都冇整得好老,整體唔錯。

順帶一提如果你係慶祝生日嘅話,最尾上甜品會有生日歌聽,live 黎嫁。甜品碟寫哂名也是基本配置啦,整體大推大家黎呢度慶祝生日、或者特別節目啦。
Black  truffle croquettes
Pan  con tomato
Tuna Tara
Padron    Pepper
Sangria
今年朋友同我慶祝生日揀咗呢間餐廳,環境氣氛好唔錯,我哋坐喺一樓嘅位置,座位闊落,環境非常舒適😌店員會詢問我哋係咪第一次嚟,之後介紹吓佢嘅餐牌,介紹得非常詳細~呢度有個Tasting Menu,係可以試哂佢哋最signature嘅菜式,不過我哋今次就揀咗散叫😋叫完嘢食之後,店員就會放低麵包,個醬帶點蒜香牛油味,配返麵包食都幾好食😆前菜我哋嗌咗個Tuna tartare ($140),賣相真係好靚,下面有個類似蝦片嘅脆餅裝住啲吞拿魚同埋牛油果,上面仲有啲蟹子,口感豐富,吞拿魚亦都好新鮮,成個配搭非常Fresh,係一個好食嘅前菜😋之後就已經入到我哋嘅重點啦, Juicy lobster rice ($590)🦞本身一上到枱嘅時候已經聞到佢超香,撈勻佢嘅時候更加覺得佢嘅汁同飯已經融合埋一齊,飯嘅軟硬度適中,啲汁勁香龍蝦味,但係一啲都唔腥~係令人會一啖接一啖嘅龍蝦飯☺️但令到我最驚喜嘅係隻龍蝦,好新鮮,仲有好多膏,啲龍蝦肉非常彈牙,亦都大大嚿,勁鮮甜!好少食到呢啲餐廳嘅龍蝦飯嘅龍蝦係有酒店級水準,好好食🤤至於甜品方面,我哋嗌咗個Burnt basque cheesecake ($110),佢係圓形

Tuna  tartare

Juicy lobster rice

至於甜品方面,我哋嗌咗個Burnt basque cheesecake ($110),佢係圓形細細個,上面鋪咗啲藍莓醬,中和返下面個芝士蛋糕嘅甜味,我覺得都屬於正常水準~
Burnt  basque  cheesecake

總括嚟講,我覺得呢間餐廳嘅環境好好,而慶祝生日嘅時候都有幾位侍應出嚟唱生日歌,好有氣氛,更值得一讚係個龍蝦飯,真係一試難忘,絕對會想再嚟食🤤
2023-06-13
Tuna  tartare