The Market

本身係Icon The Market buffet 多年支持者,雖然少貴,但絕對物有所值😚 即使多年後再回來,食物質素仍然保持得很好,值得讚賞!一如以往,以魚生打頭陣,包括三文魚、吞拿魚、赤蝦、帶子,都超級新鮮😉 另外長腳蟹是今次最有驚喜的食品,肉質好,亦很有海水味!熟食區總類很多,海南雞飯、印度咖喱、豬手,仲有好多人排嘅黑松露多士。如果你係榴槤愛好者,記得留肚食甜品!餐廳提供榴槤奶凍、榴槤斑蘭卷、榴槤雪糕、榴槤橽等等,仲有限量推出的流心榴槤菠蘿包,出爐時會有鐘聲提示,記得衝出去搶啊😝唔食榴槤人士都唔洗擔心!因為Godiva雪糕都非常吸引,有黑朱古力、白朱古力、混合版選擇!雪糕不太甜,保證會上癮😙

• 甜品
  • 刺身
  • 海鮮
2023-07-03 3662 浏览
Lunch Buffet $428去開食之前有做功課 網上參考咗大家話呢啲食物不錯~ 現畀大家參考√ 當日有食 同埋有嘅食物其他當日冇:椰子雪耳雞湯 ✓ 🎀🤍🎀番茄龍蝦尾日式凍豆腐 ✓菠菜帆立貝 蟹肉多士煎鵝肝蟹粥 ✓(海鮮粥)慢煮羊架 ✓抹茶奶凍 ✓ 👍🏼💚👍🏼綠色榴槤捲蛋 ✓冇試到後面嘅沙律區,不能俾評價 劣同學話羊奶芝士ok,但對我嚟講 全部都唔掂😮‍💨優菠蘿炒飯😊好乾身❕入味💁中提子 壽司 炸春卷優黑松露雲吞香濃好食🤍💛不過告誡 如果飽飽哋嘅時候食會好滯㗎🥶🥴一舊都食唔落💨中煙三文魚劣海鮮濃湯 鹹到瞓低 同學話有蝦苦味👎🏼優黑松露意大利雲吞❕愛愛🧡💛菠蘿炒飯賣相真係好吸引,嗰個area都好靚✨中海鮮粥其他人推薦過蟹粥,當天嘅海鮮粥普通優雪耳椰子雞湯🤍🤍🎀🤍🤍本來就係當日目標 有好感 果然好正🎀望落好似好稀,但其實係好清甜好香🎀飲咗兩碗一碗有少少雪耳 另一碗有雞✓優抹茶奶凍💚😋中白酣甜酒奶凍 榴槤奶凍 烏龍茶啫喱 榴槤芝士撻 Friendfriend:「奶凍勁好食痴線勁濃Lol!」
Lunch Buffet $428

日式凍豆腐 ✓
菠菜帆立貝
蟹肉多士
煎鵝肝
蟹粥 ✓(海鮮粥)
慢煮羊架 ✓
抹茶奶凍 ✓ 👍🏼💚👍🏼
綠色榴槤捲蛋 ✓
冇試到後面嘅沙律區,不能俾評價

同學話羊奶芝士ok,但對我嚟講 全部都唔掂😮‍💨

菠蘿炒飯😊好乾身❕入味💁

煙三文魚

海鮮濃湯
鹹到瞓低 同學話有蝦苦味👎🏼

黑松露意大利雲吞❕愛愛🧡💛

菠蘿炒飯賣相真係好吸引,嗰個area都好靚✨

海鮮粥
其他人推薦過蟹粥,當天嘅海鮮粥普通

雪耳椰子雞湯🤍🤍🎀🤍🤍
本來就係當日目標 有好感 果然好正🎀
望落好似好稀,但其實係好清甜好香🎀
飲咗兩碗
一碗有少少雪耳 另一碗有雞✓

抹茶奶凍💚😋

白酣甜酒奶凍 榴槤奶凍 烏龍茶啫喱 榴槤芝士撻

Friendfriend:「奶凍勁好食
痴線勁濃Lol!」😆🌈
朋友喜歡白酣甜酒奶凍~

長腳蟹 蜆

日式凍豆腐 提子 班蘭榴槤卷蛋

值得再訪;)
2023-06-16
  • 綠茶奶凍
  • 榴槤奶凍
  • 椰子燉雞湯
  • 椰子雪耳燉雞湯
The Market!顧名思義,係指菜市場。指嘅係佢D質素極度普通,街市、超市水平。No Bullshit,逐樣點評。經典魚生,🐟尚水平,連sushi郎同嗰間不能說出名字嘅質素都不如。經典食完一輪就唔想食第二輪。魚生飯區,如上述所說,既然魚生係🐟尚水平,大家好自為之。經典冰鮮海鮮,每間自助餐廳都一樣味,冇評價。成個世界幾廿年變化咁多,唯一不變嘅係佢嘅海水味,同沒有鮮味。經典沙津&芝士區,真係幾唔吸引吓,冇食,no comment。不過其實話佢唔吸引就係我嘅comment。牛扒,淋係幾淋,冇乜味都真係幾冇乜味。羊扒,經典慢煮噱頭,幾淋,冇味,有筋。扇貝,擺到凍哂,垃圾,泰式醬汁扇貝更加係垃圾中嘅垃圾,設計出呢種醬汁嘅人建議check吓自己條脷先。痴線地難食嘅熟龍蝦,難食到近乎冇人攞,我成個人生都冇食過如此難食嘅龍蝦,係食唔落呀!!!!!!你叫完條友居然唔係即刻幫你炒番熱D龍蝦,而係比D十年前炒完嘅比你,Jesus,又乾又柴,甘甘地,災難。經典熟食,薯仔呀,炸比目魚,見倒都覺得飽同唔係幾吸引嘅野。成個場只有一款湯,佢叫椰子味精湯,完。芒果糯米飯,一般貨色,我食倒有條膠起入面添。魚子蟹肉麵包
The Market!顧名思義,係指菜市場。

經典食完一輪就唔想食第二輪。

魚生飯區,如上述所說,既然魚生係🐟尚水平,大家好自為之。

經典冰鮮海鮮,每間自助餐廳都一樣味,冇評價。

不過其實話佢唔吸引就係我嘅comment。

牛扒,淋係幾淋,冇乜味都真係幾冇乜味。

羊扒,經典慢煮噱頭,幾淋,冇味,有筋。

經典熟食,薯仔呀,炸比目魚,見倒都覺得飽同唔係幾吸引嘅野。

成個場只有一款湯,佢叫椰子味精湯,完。

芒果糯米飯,一般貨色,我食倒有條膠起入面添。魚子蟹肉麵包,垃圾,咩味都食唔出。

甜點種類少,質素普通,甚至有D劣。

GODIVA 雪糕,其實唔係特別好味.......白朱古力更係唔好味......

$908食D咁嘅野,少款,質素一般,服務差,貼錢買難受。

PS 飲品機隔離居然可以冇晒杯,大佬呀,一眼都見倒冇杯啦,冇人refill。

PPSS 魚生區冇晒豉油,佢地居然擺成枝膠樽豉油起枱上面,唔倒落嗰豉油壺裡面,WTF???究竟呢度係咪酒店?

$300我可以忍,但係$908,我唔可以忍。
2023-06-25 2131 浏览
The Market 的 buffet 最特別又最正就是可以任食榴槤甜品,真係諗唔到邊到有得咁食法😜。榴槤雪糕都有兩款真係無諗過榴槤可以炸的,外層脆脆,內裡香濃的榴槤味,簡直衝擊味蕾。榴槤糯米慈
2023-06-24 2051 浏览
上年食過一次覺得啲野食幾好食,今年就帶媽媽黎食~啲食物其實同上年下午餐都大致相同我地一個簡左奶茶,一個簡左橙汁椰子榴槤燉湯,仲有啲紅棗雪耳,榴槤味唔會太重,湯唔係味精湯龍蝦肉個汁少少辣辣地,幾惹味麥皮軟殼蝦可以連殼食炭燒魚肉我就唔多中意佢個味,蟹肉多士同大蝦就正常發揮3款唔同品牌榴槤,其中有一舊酸左,同員工講佢地會換返個新既比我地,換完之後隔一陣都有問返我地第2舊有無事,係咁道歉另外有朱古力雪糕同榴槤雪糕任食,榴槤雪糕會配埋窩夫

我地一個簡左奶茶,一個簡左橙汁

椰子榴槤燉湯,仲有啲紅棗雪耳,榴槤味唔會太重,湯唔係味精湯

龍蝦肉個汁少少辣辣地,幾惹味
麥皮軟殼蝦可以連殼食

炭燒魚肉我就唔多中意佢個味,蟹肉多士同大蝦就正常發揮

另外有朱古力雪糕同榴槤雪糕任食,榴槤雪糕會配埋窩夫
2022-10-14
用餐时段
下午茶
2023-06-12 2486 浏览
自助餐任食海鮮是一個非常受歡迎的餐飲選擇,尤其對於喜愛海鮮的人來說更是一個絕佳的選擇。以下是我對自助餐任食海鮮的評論:首先,自助餐的海鮮種類非常豐富,包括蟹、蝦、蜆、扇貝、魚等等。這些海鮮都是現做現取,保證新鮮度。其中的龍蝦、螃蟹和扇貝是我個人最喜歡的,味道鮮美,讓人回味無窮。其次,自助餐的其他菜品種類也非常豐富,包括各種烤肉、燒烤、熱食、沙律、壽司等等。這些菜品都非常美味,讓人垂涎三尺。對於喜愛吃肉的人來說,烤肉和燒烤都是非常好的選擇,而沙律和壽司則是較為清淡的選擇,非常適合搭配海鮮一起食用。最後,自助餐的價格通常比單點菜肴便宜,而且可以任食,非常划算。但是需要注意的是,有些自助餐餐廳的海鮮可能不夠新鮮,所以在選擇自助餐餐廳時需要注意餐廳的信譽和評價。總體而言,自助餐任食海鮮是一個非常不錯的選擇,尤其是對於喜愛海鮮的人來說更是一個絕佳的選擇。除了海鮮之外,自助餐的其他菜品也非常豐富,而且價格實惠,非常適合與家人或朋友一起享用。

open rice 有promotion ,見到紅日同父親節都用得,已經覺得奇怪專登打去餐廳再次與職員確認,佢都話冇問題可以用,the market 職員: open rice book到就用得,於是book左紅日,點知當日酒店就打嚟話佢哋系統有問題要補錢先可以用,但係我已經一早俾晒錢,而家先要加錢仲要係因為酒店職員搞錯咗!好差!
2023-05-17 3326 浏览
The Market好多人話好食,價錢算中上,海鮮有龍蝦、長腳蟹、蝦、青口,今次食就無生蠔,如果有埋就Perfect,海鮮種類唔算多。魚生刺身種類同平時食嘅buffet差唔多,高質新鮮,仲有個壽司吧,種類多好吸引,而且好新鮮,好好味。沙律吧平時有嘅沙律菜,仲有煙燻鴨胸,泰式木瓜沙律,煙三文魚,食到舔舔脷。一定要飲海鮮濃湯,湯超濃,真材實料,入仲仲有龍蝦粒!甜品勁多款,仲要有榴槤雪糕,要連食幾杯。食甜品食到飽。
The Market好多人話好食,價錢算中上

一定要飲海鮮濃湯,湯超濃,真材實料,入仲仲有龍蝦粒!

甜品勁多款,仲要有榴槤雪糕,要連食幾杯。食甜品食到飽。
2023-05-13 3096 浏览
又到左食榴槤嘅季節,點可以唔黎出名榴槤嘅The Market呢?對上一次黎食buffet,都已經係十年前lol用餐時間3-5pm, 同朋友一坐低放好手袋,由於yea set未有得食住,就行出去去拎榴槤雪糕同Godiva 雪糕🍦之後仲有椰子雪糕椰子榴槤燉湯都幾清甜,軟殻蝦、榴槤同蝶豆花糯米飯好好食😋但係個魚既味道怪怪地同龍蝦既口感太硬,就有啲強差人意🤢餐飲我就點左佢哋signature 既檸檬汁,都幾fresh😆酸酸甜甜解下膩
對上一次黎食buffet,都已經係十年前lol

2023-05-13
2023-05-12 2573 浏览
The Market 唔係第一次去食,每次去到職員都好有親切笑容,而且好細心&有活力的年輕人,收碟又快,又有禮貌,service真係100分👍🏻每次去食都好期待,今次依舊早幾個月前book檯,首先,早兩日收到通知話今次批蠔唔靚,所以當日未必有生蠔,有定晒心理準備,結果當日真係冇😅不過今次去食真係跌眼鏡,冇生蠔都算,凍蝦「媒」的,有點失準,刺生都麻麻地,正常刺身係凍的,不過我當日食唔凍的,應該放了一段時間。當日比較鐘意食的係扇貝、沙律、雪耳椰子湯(好好飲)另外,榴連雪糕、榴連菠蘿包好好味,好正,鍾意食榴連的可以試下

當日比較鐘意食的係扇貝、沙律、雪耳椰子湯(好好飲)
2023-05-06
用餐时段
  • 甜品
  • 貓山王榴槤雪糕
無咗生蠔!!無咗生蠔!!無咗生蠔!!去到先知無咗生蠔!! 但收咁嘅價錢,酒店d生蠔已經唔係貴價,但用小龍蝦代生蠔👎完全唔值,仲差過第一次初一時食,咁貴又冇回本嘅嘢食,選擇多但唔精,食物普通,食mr steak buffet好過!!無咗生蠔轉左香煎加勒比海野生龍蝦尾,冇味,食一轉已唔想encore!!所有西式/蒜蓉同泰式帶子又係冇味,蒜蓉同泰式甚至有沙🤢晚餐冇北京填鴨,海南雞飯好快冇哂。鵝肝冇香味👎 蒸魚太熟👎唯一出色係椰子湯真材實料濃湯,飲咗好多。完全冇見過官網呢個「榴槤糯米飯配貓山王果肉」,被呃了🥲榴槤咖央菠蘿包8:30先出現一次,已唔想食。咁嘅質素,$1000位咁嘅價錢,唔會再encore 🙅🏻‍♀️

所有西式/蒜蓉同泰式帶子又係冇味,蒜蓉同泰式甚至有沙🤢

晚餐冇北京填鴨,海南雞飯好快冇哂。

鵝肝冇香味👎 蒸魚太熟👎

唯一出色係椰子湯真材實料濃湯,飲咗好多。

完全冇見過官網呢個「榴槤糯米飯配貓山王果肉」,被呃了🥲

榴槤咖央菠蘿包8:30先出現一次,已唔想食。

官網說的,冇見過,呃人
所有西式/蒜蓉同泰式帶子又係冇味,蒜蓉同泰式甚至有沙🤢  蒸魚太熟👎
鵝肝冇香味👎
2023-05-06
2023-05-06 2075 浏览
榴連愛好者首選😋😋😋The Market 嘅 Buffet 有榴連食係最吸引我去嘅主要原因😁所有榴連甜品都唔錯,但最正係榴連雪糕+榴連醬加埋一齊食,味道好濃郁,每次都會食幾球😋😋😋之前已經食過好多次,雖然自助餐黎講唔算好多選擇,但大部分食物味道都保持水準冷盤:長腳蟹腳好鮮甜、蝦好彈牙熱盤:德國豬手、羊架、牛扒、椰子雪耳燉雞湯、片皮鴨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻侍應收碟速度快,服務態度有禮貌
榴連愛好者首選😋😋😋
冷盤:長腳蟹腳好鮮甜、蝦好彈牙
侍應收碟速度快,服務態度有禮貌
2023-05-05
庆祝纪念
生日
  • 長腳蟹
  • 椰子雪耳燉雞湯
  • 片皮鴨
悠閒的假日,與懷抱對榴連的熱愛的姊妹們踏進了The Market,品嚐傳聞中的The Market榴連下午茶套餐。訂座時便要求支付每位100元的訂金,讓人以為座位極為搶手。然而,實際上只有四桌客人,氣氛略顯冷清。儘管如此,環境舒適度令人滿意。服務方面,從前台接待到侍應生(包括實習生和經理),都展現了親切與友善,笑容滿面。負責我們桌的侍應生戰戰兢兢地為我們介紹下午茶套餐中的每一道美食,並建議榴連品嚐的順序。只是若能再提升語氣的清晰度與自信,將更為理想。食物的呈現,首先端上了椰子榴槤燉湯,熱湯湯的,榴連的味道恰到好處,別具特色。下午茶套餐的外觀也相當優雅。上層有兩款蝦料理:熱食的皮軟殼蝦和冷盤的加勒比海野生龍蝦尾,兩者溫度適中,各具風味,令人回味無窮。中層是泰式美食:泰式香辣熟蝦杯、泰式蟹肉魚餅配三文魚子、炭燒馬來西亞烏達魚肉。然而,這一層的口感略顯平淡,尤其是炭燒馬來西亞烏達魚肉,無論在賣相、味道還是食法上都有待提升。至於下午茶的重頭戲——甜點層,擁有榴槤班蘭蝶豆花糯米飯、榴槤椰子蝶豆花西米杯、馬來西亞直送的D175紅蝦榴槤、D101柔佛黃金榴槤、D197貓山王榴槤等經典款式。不過,頭兩

至於下午茶的重頭戲——甜點層,擁有榴槤班蘭蝶豆花糯米飯、榴槤椰子蝶豆花西米杯、馬來西亞直送的D175紅蝦榴槤、D101柔佛黃金榴槤、D197貓山王榴槤等經典款式。不過,頭兩款榴槤出現了融化情況,味道雖不差,但觀感稍嫌遺憾。值得一提的是,無限量供應的D197與D24榴槤混合雪糕,稍為攞返啲分。

總的來說,對於榴連愛好者而言,The Market 的榴連下午茶套餐可謂滿足。然而,以其價格來看,性價比略顯不高。喜愛榴連的朋友們,可能需要再斟酌一番。
2023-04-30 1316 浏览
食物選擇唔多,海鮮麻麻哋,佔咗大部份都係啲好飽肚嘅嘢,例如海南雞飯,粉面片皮鴨食咗幾嚿,其實已經開始飽要去食甜品。魚生選擇不多蟹腳好凍,而且好瘦弱。我本人覺得428 性價比不算高。啲壽司凍冰冰。
2023-04-29 1438 浏览
講到榴槤甜品自助餐,一定會先諗起Hotel ICON嘅The Market!今次就衝住新推嘅榴槤咖央菠蘿包同Godiva雪糕任食而黎!菠蘿包滿滿榴槤餡,唔夠喉仲可以瘋狂添榴槤醬!適逢泰國潑水節,餐廳推岀以「泰國潑水節慶典」為主題嘅自助餐,有齊生蝦刺身、泰式避風塘炒蟹、冬蔭功清湯等地道菜式~「泰國潑水節慶典」自助晚餐成人 $858 (星期一至四) $908 (五六日及公眾假期)小童 $578 (星期一至四) $628 (五六日及公眾假期)**供應至5月1號🌟榴槤甜品🌟The market嘅一大亮點!當日就有榴槤斑斕卷、香脆炸榴槤、榴槤芝士撻、榴槤奶凍、香脆榴槤球、榴槤糯米飯、榴槤雪糕、榴槤菠蘿包。聽到鐘聲響起,就係榴槤菠蘿包岀爐嘅時候啦!麵包外脆內軟,同榴槤斑斕卷一樣包滿香滑榴槤餡,唔夠喉仲可以瘋狂添榴槤醬!榴槤雪糕有兩款~ 自己掇嘅軟滑較重奶味,店員𢳂嘅就較重榴槤味,保留左少少榴槤肉。推薦後者!榴槤以外特別推薦焦糖燉蛋!焦糖面香脆唔硬,燉蛋軟滑,眼見有唔少雲呢拿籽呢~ 當然都唔可以錯過平時$55一杯嘅Godiva雪糕,自己掇幾多都得🔥熱葷🔥話晒係「泰國潑水節慶典」,又點少得泰式避風塘炒

「泰國潑水節慶典」自助晚餐
**供應至5月1號

🌟榴槤甜品🌟

🔥熱葷🔥
話晒係「泰國潑水節慶典」,又點少得泰式避風塘炒蟹、炸魚配羅望子汁、泰式豬手飯、冬陰功清湯。當晚仲有唔少東南亞菜式:新加坡海南雞飯、星洲喇沙、馬來西亞巴東牛肉等。

冬陰功清湯足料唔會太鹹

泰式豬手好入味。
特別鍾意海南雞飯,飯粒分明好香!

不過喇沙食落就無聞落咁香濃。

絕對唔可以錯過即煎鵝肝!入口即溶,脂香滿溢。中式嘅黑椒牛柳粒同韓汁牛仔骨都幾軟腍入味。當晚仲有軟綿蟹粥同椰子雪耳燉雞湯。

🌊海鮮、刺身🌊

凍海鮮有波士頓龍蝦、蟹腳、大蝦、蜆、青口,即煎嘅則有加勒比海龍蝦尾。刺身六款:帶子、牡丹蝦、八爪魚、三文魚、吞拿魚、北寄貝,質素比想像中好喎!帶子厚切爽滑,八瓜魚有彈性又唔會太韌,牡丹蝦鮮美。當晚仲有魚子醬蟹肉多士。
略嫌即煎龍蝦尾無乜龍蝦味。

🍹Cocktail🍹
估唔到連雞尾酒都咁有泰式風味!微酸辣辣地幾得意,提提大家要早啲排隊!平日8點幾拎已經差唔多無晒