The Market

依间之前已经食过lunch 同tea buffet, 比较下,个人钟意tea buffet 多d, 因为食物种类唔系差好多,只系差左d 冻海鲜,但都系有足所有甜品今次生日关系,屋企人请食dinner buffet..甘岩撞正佢又开榴槤主题。。连热食都有几款系用榴槤煮成个人唔食榴槤,但屋企人话最右面榴槤卷好正,中间虾无咩榴槤味,所以我都食左只,肉质弹牙厚实,都ok因为都好多人食过或者post 哂相,我整系重点讲边d 系好食沙律最出食就系d ham...菜新鲜程度一般热食只有椰子雪耳炖盅同蟹粥留下深刻印象,值得一试鹅肝家人话好肥腻。。。肉眼扒嫩,羊架我拎果件好多筋位鱼子酱多士一般,食左一旧都唔会想encore冻海鲜。。龙虾瘦左d, 後期refill 先有d 膏睇下,蟹拑无味唔掂, 蟹脚正常水准之後我已经转战甜品区,因为the market 甜品水准真系好高,基本上我可以食两round蛋类肯定系好味,绿茶布丁好重绿茶味同埋唔甜,荔枝啫喱够清新,芒果布丁芒果好甜有杏仁面果个有层朱古力脆皮,味道似金莎,like比较逊色系士多啤梨蛋卷同埋日式芝士蛋糕榴槤甜品我唔好,屋企人大赞,最後侍应有派新款榴槤

榴槤食品

沙律

沙律最出食就系d ham...菜新鲜程度一般

热食只有椰子雪耳炖盅同蟹粥留下深刻印象,值得一试

鹅肝家人话好肥腻。。。肉眼扒嫩,羊架我拎果件好多筋位

鱼子酱多士一般,食左一旧都唔会想encore

, 蟹脚正常水准

甜品

有杏仁面果个有层朱古力脆皮,味道似金莎,like

比较逊色系士多啤梨蛋卷同埋日式芝士蛋糕

榴槤甜品我唔好,屋企人大赞,最後侍应有派新款榴槤雪米滋,屋企人话入面雪硬左,反而榴槤味唔系好出

雪糕系hagaan daz,个人喜欢h 牌多过m 牌,有云呢拿,朱古力,日式焙茶,朱古力蛋糕咖啡

试左後者两个新口味, 焙茶以为会偏苦涩。。点知甜到漏。。。

反而朱古力蛋糕咖啡味有惊喜,咖啡中和甜味,入面仲有brownies 既蛋糕,口感丰富
hagaan daz朱古力蛋糕咖啡

因为系openrice 留左系生日,所以会送生日甜品,我眼见基本上每台都有依个甜品,佢唔会check 身份证,所以应该个个都留生日啦

生日甜品

生日甜品有几种,依个系芒果mousse,芒果够甜,外壳系白朱古力,摆盘靓

依家订座平日有85 折,每人约600, 但我食既野都系甜品为主。。。所以都系食tea 抵d 啦

订座後每人需要比一百订架~~酒店会sd 条link 叫你比钱,ae 卡可以用分扣

2019-09-17
庆祝纪念
hagaan daz朱古力蛋糕咖啡
生日甜品
  • 绿茶奶冻
  • 蟹粥
2019-08-29 27695 浏览
很多人推介说THE MARKET的Buffet很多人吃、很难订位云云。然而,「多人吃」跟「好不好吃」是两码子事情。必需亲自吃过才能作准。於是,生日的时候,我去了,还是我自己提前一星期订的LUNCH BUFFET。(没人疼的孩子啊)说明一下:OPENRICE订位写生日的话会有写字的小蛋糕。(这个我去到才知道)而且印COUPON 有85折优惠。人均约$370。准时12点到场,场外已有小小的人龙,鱼贯等待进入。店员一开始已说明,可以食到2:30 ,清清楚楚。THE MARKET环境不错,中庭的绿色空间令餐厅变得很悠闲。在动荡的香港,即使这天是平日的中午,它依旧是一个满座。不过座位与食物区的距离稍远,进进出出颇不方便。只好当作加速消化的小运动。THE MARKET没有生蚝,这让生蚝LOVER感到小小的失落。不过由於事前已知的关系,影响不大。转战长脚蟹和龙虾钳。首先,长脚蟹一剪开,出奇的多水,流了我一手都是,画面有点惊吓第一口的时候还有小小冰未解冻,蟹肉亦不是一整根能够好好的拔根而出,而是呈现画面的状态。幸好吃下的肉是鲜甜有弹性的。略带咸水味。新鲜程度是满意的。龙虾钳亦是啖啖肉,只是肉质没有长脚
必需亲自吃过才能作准。
於是,生日的时候,我去了,
而且印COUPON 有85折优惠。人均约$370。

准时12点到场,场外已有小小的人龙,鱼贯等待进入。
店员一开始已说明,可以食到2:30 ,清清楚楚。

在动荡的香港,即使这天是平日的中午,它依旧是一个满座。

不过由於事前已知的关系,影响不大。
转战长脚蟹和龙虾钳。

首先,长脚蟹一剪开,出奇的多水,流了我一手都是,
画面有点惊吓

第一口的时候还有小小冰未解冻,
蟹肉亦不是一整根能够好好的拔根而出,而是呈现画面的状态。
幸好吃下的肉是鲜甜有弹性的。略带咸水味。
新鲜程度是满意的。
龙虾钳亦是啖啖肉,只是肉质没有长脚蟹来得鲜甜。

真正不合格的是刺身
试了吞拿鱼、三文鱼和甜虾。
这里的刺身,试一次便够。

以吞拿鱼为例,筋膜仍附着,肉却要分离了。韧而不好吃。
甜虾亦很瘦削,
刺身质素低於一般放题水平。

热食的种类不算很多,
没有到非吃不可的程度
北京烤鸭卷应该是它们的主打之一。
调味是好的,甜酱恰到好处,但烤鸭的皮一点都不香脆,
鸭肉的油脂感亦不足,
算是诚意十足,但完成度不足的作品。

另外吃了一些咸猪手,
肉质有些紧,有些难嚼,
味道距离正宗德国猪手有点远
必需要加上芥末才能下咽
反而旁边的炸芝士条带点咸香,比较好吃。

THE MARKET的甜品是可取的。
种类多,这次我去的时候正在做榴槤SPECIAL。
非常好!飘飘榴槤香!

推介两个榴槤食物(虽然好快就会转主题,你们未必食得着)
第一个是榴槤炸米卷(名字大概系咁)
必须要配上榴槤酱!斑兰榴槤酱更佳。
咬落去一个松脆,里面还有榴槤蓉,非常美味。

第二个是榴槤芝士挞,一口一个
榴槤与芝士的配搭几好,
口感都系SMOOTH,揉合绵绵的香气
加上松脆的挞皮,PERFECT!

食完留在我心里的就这几道菜了,
还有一点留在我心里的,是他们的服务。
细心到极致的服务。
话说拿食物的走道中间有道门,店员间中会推手推车进出
然後疑似经理的人只用眼睛瞄了一下,就一个顺势轻手扶一扶车头,
以免碰到客人。
这个动作非常的利落优雅,而且一眼关七反应敏捷,
而且从客人的视觉,有受到保护之感,
令人很舒服放心。

而且吃完之後店员捧出一个写了HAPPY BIRTHDAY点着蜡烛的小蛋糕。
(虽然我刚才纳闷看人家有怎麽我冇)
然後帮我们拍照,
这是餐厅提供的BONUS。贴心举动有惊喜,值得欣赏。

总结
THE MARKET是第四间我在尖沙咀区选来吃生日饭的BUFFET。
有同区相似价位比较之下,
就食物而言,老实说,它不是最好的,
冻海鲜质素上THREE ON CANTON应该比它好一些。
相似的价钱在喜来登有生蚝吃。
热食的选择和味道都不算很出色。
但是这里的甜品不错,榴槤主题有大大加分。
服务贴心是额外加分因素。
整体都是值得推介的。希望佢地继续努力!
2019-08-21
庆祝纪念
用餐优惠
优惠券
2019-11-08 1312 浏览
The Market 给我的印像是全城最难预订,然而在一星期前竟能订到星期五晚的位子,有感食神眷顾,於是怀着些微兴奋的心情前往。吃自助餐必先吃冷盘,先来一盘杂绵海鲜。本来我对冷冰冰的海鲜兴趣不大,因为不经调味,感觉吃起来都差不多,但光顾自助餐不吃海鲜回不了本,所以总会吃一些。出乎意料是这次竟然有惊喜,各种海鲜的鲜味突出,尤其蟹脚鲜甜肉嫩,就连不爱吃龙虾的我也觉得它味道不错,没有我预想的味道单调,能够吃出每种海鲜的不同鲜甜。刺身寿司选择偏少,三文鱼无味又乾,差评!北海道带子鲜味不俗,最好吃是甘海老,吸吮虾头一股鲜甜涌上来,甜味鲜明,可惜虾身较细少,每次给一只不够吃。好吃的东西要encore! 顺道拿了左口鱼裙边寿司,左口鱼裙边是我的最爱,超喜欢满口油脂香的感觉,可是这件左口鱼似被脱水的乾得要命,饭又散掉,非常差。鹅肝早就煎好放凉,客人点的时候,服务员把鹅肝两面放炉上烫一秒,真的只有一秒! 倒不如不烫,感觉被耍了......然而味道比我预期好很多,油脂香很足,就差在不热有损完美。面包不是鹅肝的原配,这是我自行在面包篮取来,质素差,没有面包香,口感粗糙。肝酱批味道平平,没有内脏常见的浓郁味道
杂绵海鲜
刺身
刺身寿司
冷盘

肝酱批味道平平,没有内脏常见的浓郁味道,口感又太硬,不值一吃。

火腿咸香味不俗,但太乾,可吃或不吃。蜜瓜不算甜也不多汁,但是火腿太乾,配着蜜瓜吃比较好。

黑松露蟹肉多士配鱼子酱主要吃到黑松露与白汁酱的味道,香浓creamy,其他不太感觉到。多士有一点潮了的感觉,硬得不寻常,不过至少得吃一件享受酱料的味道。

自助餐提供四种纯芝士,羊奶芝士与圣宝利芝士苦苦的,不合我的口味。金文毕芝士本来就是我爱的,味道颇浓烈,但没到苦的程度,站在快要苦又不苦的平衡点,带给味蕾刺激。合桃芝士最好吃,入口先是芝士的味道,接着上来一股浓郁的合核香且带一点甜,味道稍作停留口腔之中,令人印象深刻。

蕃茄芝士沙律就是蕃茄与Feta cheese的组合,蕃茄没特别,Feta cheese又是我爱吃的芝士,这个完全不苦,浓烈的奶香与湿润的口感贴服於味蕾上,特别令人有满足感。
热食
清蒸沙巴龙趸口感不算嫩,但整体感觉OK,我平常不多机会吃到鱼,吃一些也无妨。

泰式海鲜粉丝太乾了,但我又特别爱吃炒粉丝的嚼头,我不但吃完碟上的,更要自我克制着才没有多拿一次。

烧肉眼扒超硬,已经没注意到牛味是否突出,一件也吃不完。

烧羊架肉质颇嫩,虽然能吃到羊膻气,但对於爱吃羊的人来说不够过瘾, 不过正好给怕羊膻气的人一嚐羊肉的滋味。
椰子雪耳炖鸡汤
吃过海鲜刺身後吃一盅椰子雪耳炖鸡汤,既能暖胃,而且味道很好。椰子的清甜满溢,雪耳软滑得很,而且我喜欢它没什麽肉在汤里,有限的胃部空间可不想花在精华已被汤水吸去的肉上。
葡汁焗海鲜
葡汁焗海鲜只能单靠螺壳来体现海鲜的存在,内里全是葡汁已被完美抽乾的薯蓉,当晚最难吃就是这个跟左口鱼裙边寿司,两者并列榜首。
甜品
榴槤是这次自助餐的主题,但不吃榴槤的人也不用担心,餐厅没有飘着榴连的味道,而且不吃榴槤还有很多其他选择,我可是完全没碰过任何榴槤咸食。

这里的脆炸榴槤球跟放题吃到的不同,它的表面不脆,而是暖暖的软糯米皮,配合浓郁的榴槤饀。我喜欢吃炸物,所以更喜欢放题炸的那种,而且自助餐做的不是现炸,放凉了只到暖的程度,但肯定要吃一个,味道确实不比放题差。

榴槤菠萝包没个味道,包竟然是硬的,我彷佛把一个假壳放入口......

榴莲奶冻富有榴槤香,而且滑滑的,值得一吃。

榴槤芝士挞两者味道互相融入,味道浓郁,而且做成超级迷你的大小,吃两三粒也不妨碍食力。

柠檬挞味道到位,但有点乾, 不过超级迷你的大小,吃一粒也无妨。

日式芝士蛋糕不软又不硬,质感模棱两可,芝士味非常弱,失望。

三重朱古力甜度高,但是与咖啡相配,正好拿来抵抗酒店咖啡必然的苦,而且底部硬中有脆,我特别喜欢吃硬的食物。
榴槤雪糕(左) 铁观音大菜糕(右)
铁观音大菜糕苦哭了我,不是食物来的><

榴槤雪糕像真度过高,它根本就是一件假装雪糕的榴槤。我喜欢榴槤甜品,但真榴槤对我来说过於浓烈,我只吃了三分一,余下的雪糕在我离开的时候依然维持球状,可见它是榴槤多於雪糕。
Mövenpick Vanilla Dream
Mövenpick Vanilla Dream有微微的药水味,我不喜欢。
Häagen-Dazs Brownie Macchiato
Häagen-Dazs Brownie Macchiato是我平常也会买来吃的口味,喜欢Brownie夹在其中的咬口感,但是这个溶太快,没盒装的硬,不过它已经是当天吃过之中最好的。
咖啡
有点诧异酒店餐厅给咖啡配的奶是预备装的花奶,档次略低。曾说过多次,我一直不明白为何酒店咖啡是一式一样的苦,但以我的口味角度,甜品没有比咖啡更好的配搭。
橙汁
自助餐提供一杯餐饮,如不足够,可自取果汁,我拿了橙汁。甜味很足,看来不是单以鲜橙做出来,但也不失鲜橙的质感,合格。

向来对自助餐好感甚低,因为价钱贵,但食物平均水准中下,彷佛要自行在堆成山的食物中寻找不难吃的,有一点被玩的感觉......因此近年极少自费光顾自助餐,大多是免费饭局才会吃到。The Market价钱偏贵,不提供生蚝,食物选择不算多,但对这里有不错的好感。虽然前面提及不少食物缺点,但说很难吃的只有两三种,而且海鲜令人有惊喜,加分不少。以自助餐来说,这家是我愿意再光顾的,市面上比它难吃的多了,不过当下质素还是追不上消费水平,要是自己花钱,肯定不会来。环境方面,有感失色,没有酒店予人的高级感觉,装潢平淡,真有点大学饭堂的质感 (p.s. 这家酒店由理工大学拥有),而且食物放置地方与座位相距太远。服务未见出色之处,但也没有需要等别提出的问题,说到底这里最大卖点,亦是咱一卖点,就是食物中伏率相对偏低。
2019-10-04
$800.8
杂绵海鲜
椰子雪耳炖鸡汤
2019-11-05 1743 浏览
For a durian aficionado like me, I really treasure every time that I can go to eat at the Market. Of course I would try most of the dishes available that day, but this time I would highlight the double-boiled soup and durian desserts in their brunch!The soup today is double boiled sea coconut, snowy fungus with chicken. The soup is always of good quality here, rich chicken and sea coconut flavour, complemented by the soft and sweet snowy fungus. The hot and milky soup is really intense and nouri

The soup today is double boiled sea coconut, snowy fungus with chicken. The soup is always of good quality here, rich chicken and sea coconut flavour, complemented by the soft and sweet snowy fungus. The hot and milky soup is really intense and nourishing.

The durian desserts are of course in great variety and quality as well, especially the durian cheesecake and durian panna cotta! The cheese cake is smooth and rich, with the right balance of cheese and durian taste. The fragrant panna cotta is also very silky, with bits of fresh durian inside!
2019-09-01
  • 榴槤甜品
  • 榴槤奶冻
2019-10-21 3832 浏览
听闻这间自助餐好难book,我们提前三星期订位,竟然星期五都有位,好期待,今日终於有机会来试试。因为系星期五,所以可以6点入场,吃到10:30,时间都好充足。食物摆放都几企理,好宽敞唔会迫人。冻海鲜款式唔算多,主打应该系龙虾,有糕新鲜,不过唔够甜。长脚蟹味道比较淡,肉质有点霉,虾弹牙,不过有黑色虾肠。最可惜系咁贵的自助餐竟然没有生蚝吃。熟食选择亦唔算多,中式、泰式同印度菜都各有几款,不过唔算吸引。中式炖汤只有一款,雪耳椰子炖鸡,好大盅,好香椰子味。蟹粥都好好味,有脓脓蟹味,我忍唔住吃了两碗。鱼子酱多士,有惊喜,面包烘到好脆,不过沙律酱多了少少。煎鹅肝好正,有脆边,味道浓郁。饮品就比较少选择,只有三款冻果汁,石斛竹蔗水几特别,好饮,另外每人有一杯餐茶可以选择。今期主推榴莲甜品,虽然我好钟意吃榴莲,但就觉得甜品质素真系麻麻,好失望,真系唔似5星级酒店的水准。😛总结,无任何折扣优惠,$800一位的自助餐真心有点贵,食物质素有点失望,不过环境同服务都唔错,如果无优惠,下次真系未必会再来了!

食物摆放都几企理,好宽敞唔会迫人。

中式炖汤
只有一款,雪耳椰子炖鸡,好大盅,好香椰子味。
蟹粥都好好味,有脓脓蟹味,我忍唔住吃了两碗。
2019-10-18 2405 浏览
已听闻The market的自助餐难book,所以已於九月在网上book定十月,终於到了期待已久的晚餐。一行7人於晚上6:00到步,服务员殷勤的款待,笑容满面,让人有relax亲切的感觉。坦白说,以800元食一餐没有生蚝的自助晚餐,的确有些贵,但论食物质素同环境,都是可以接受。这个市道,平一点的话,吸引度会再高些。细食的我,相信只试了一半食物,当中最令人印象深刻必选鹅肝,外皮煎得脆,内里油香扑鼻,没带一点腥味,激赞! 另一推介是中式炖汤,椰子香气清新,足料。刺身都很新鲜,海鲜粥充满蟹膏香味,味浓。甜品有十几廿款种类,其中榴槤控必食榴槤挞同班兰榴槤蛋糕,好好味,饱到反肚都要食多两件。 听闻而家有好多优惠,其中有个连住宿包自助晚餐,应该化算好多,有兴趣可试试,当度下假。
2019-10-10 2911 浏览
食the market 已经系好多年前既事,印象中系好难订,要排队一两个月先订到位,今次系Package形式订房加自助餐,可能因为咁就唔驶排咁耐今晚都full House,主题又是榴连,甜品🍮热盘都系榴连既菜先讲海鲜,有龙虾,长脚蟹,蚬,虾,青口,海鲜好味既,够鲜同清甜,如果有蚝就更好,不过而家都唔多自助餐做蚝生果方面有原粒红毛丹,呢个都系少见,好清甜,都几配合佢亚洲风既自助餐主题热盘方面: 个人喜爱亮点有个炖汤,椰子雪耳鸡,好清甜,无味精,雪耳淋到好正,但一开始佢用啲好似好中式既碗装反而难饮,後来转左个碗就好好多另外烧腩仔同鹅肝都好正,又系成餐饭另一亮点,虽然款种唔多,但总体来讲系正

2019-10-09 2102 浏览
榴槤做既咸点也太精彩了!榴槤软壳蟹,榴槤豆腐,榴槤鱿鱼圈!喇沙也非常好味,浓得来也不会太咸,好香椰味,面条也爽口,虾亦很新鲜,加埋森巴酱,香辣又惹味。劲可惜系冇哂榴槤雪糕,so sad!但lunch呢个价系抵食的!
榴槤做既咸点也太精彩了!

榴槤软壳蟹,榴槤豆腐,榴槤鱿鱼圈!

劲可惜系冇哂榴槤雪糕,so sad!

但lunch呢个价系抵食的!
2019-10-07 1655 浏览
依排hotel icon做紧香港人既优惠,所以系度住就顺面试下the market既breakfast buffet!The market就系icon 2/F,非常易揾,breakfast buffet由0630-1030,可以食四个钟咁耐!我地八点半到the market,已经坐左差唔多廿张枱,入到去可以order茶水。我地被编左系入面既位置,可以安静啲!欣赏店员细心Buffet食物既类型好多,有西式既糕饼面包、沙律、水果,去到日式寿司,鲜榨果汁corner,中式熟食,西式熟食,自制yogurt都有,另外仲有四个可以自己简配搭既食物档,例如粉面、生滚粥、omelette 、pancake都可以自己mix and match! 饮品除左茶水外,仲有鲜榨果汁同柚子茶!我几欣赏佢既自制yogurt,隔离有唔同材料可以加入,依个就系我整既配搭。中西式熟食例子:点心、炒粉、杂菌、炒蛋等等另一啲西式熟食:火腿、肠 等等另外都有唔同沙律菜同生果可以简。另外有啲西式包,如牛角包,日式早餐如寿司,仲有中式既饺子。整体黎讲:the market既breakfast buffet令人惊喜,好多唔同类型都有

我地被编左系入面既位置,可以安静啲!欣赏店员细心

中西式熟食例子:点心、炒粉、杂菌、炒蛋等等

另一啲西式熟食:火腿、肠 等等

另外都有唔同沙律菜同生果可以简。

另外有啲西式包,如牛角包,日式早餐如寿司,仲有中式既饺子。

整体黎讲:the market既breakfast buffet令人惊喜,好多唔同类型都有,而且食物质素普遍高,甚至连自选既档都有四个,几好!如果住酒店可以加少少钱黎试下,性价比好高~
2019-10-07 1300 浏览
今日特意选择中午黎试一试佢既榴槤自助餐,一到达,巡视了一圈,我个人觉得好正,中午价钱可以食到好似夜晚晚餐既自助餐咁,有长脚蟹、蟹钳等,仲有片皮鸭,中午黎讲真系几多野食👍🏻重点来了!!是榴槤!佢所有榴槤甜品都好好食!真系有榴槤肉!好香、好甜!全程自助餐净食佢都好多款可以食!不过,食得多都几腻下😂平时自助餐起码食7-8圈既我,今日都系食左3圈就停晒手😂所以榴槤爱好者黎食先好,唔食既话可以唔洗黎食~

• 榴槤甜品
2019-10-06 1131 浏览
对上食个次都几年前了,当时觉得好好味,今日满心期待甘食个Dinner buffet,可惜真系好失望!冻海鲜:龙虾唔好食 肉质有d胶 无鲜味;长脚蟹一样 无咩味;其他蓝贝个d细细只 都唔想试。冻海鲜只试左龙虾同长脚蟹各一只就无encore 了热食: 蒸鱼太熟 乳鸽正常 鹅肝ok 乳猪几好 几脆 黑松露蟹肉多士好食;龙虾汤正常;中汤ok甜品:失望...就算我甘中意食榴槤既人 都觉得麻麻总结:两个人要成1600几 仲要比订 性价比好低;环境座位好迫 系service就几好 员工醒目有礼貌。 不过我就无下次了注:无心机影相
冻海鲜:
甜品:失望...就算我甘中意食榴槤既人 都觉得麻麻

总结:两个人

注:无心机影相
The Market 嘅榴槤主题自助餐听就听得多,但就一直都未试过!今次终於Book到位去试!正!未入到去都已经闻到一阵阵独特嘅榴槤香气(怕榴槤嘅人奉劝你都系唔好去)虽然话系榴槤主题,但其实都有好多非榴槤食品,老实讲榴槤主食只得3款:榴槤麦皮虾、榴槤白汁鱼手指、芝士榴槤炒排骨!而且榴槤味好淡,得麦皮虾嘅味道叫做好食啲,其余两款都好一般,无乜特别!海鲜类:无乜惊喜,都系波龙、青口、虾、小龙虾、蟹脚,但个人觉得质素一般。主食方面,煎鹅肝、黑松露蟹肉多士配鱼子酱、乳鸽,叫做比较高质同特别啲。即煎扒类:牛扒同羊扒都煎到好浓,牛扒整到好细件,基本上整到全熟。羊扒好少少嘅,但个面都系黑晒!另外仲有啲沙律、火腿、芝士、咖哩、蒸鱼、水果,炖汤就只得1款椰子炖鸡。讲返重点!榴槤甜品!榴槤甜品大概有10款,占整体甜品嘅一半!问咗职员,原来全部都系用D24嚟整!最好食同足料嘅,其实系摆埋一边嘅榴槤蓉!每次都拎一大堆再另外加落啲甜品到!另一款必食嘅系榴槤斑兰卷!中间系满满嘅榴槤蓉!外层蛋糕亦够软滑同有淡淡斑兰香!另外仲有:榴槤咖央三文治、榴槤牛奶挞、榴槤菠萝包、自家制榴槤雪糕、榴槤芝士挞 、 炸榴槤卷、炸榴槤

讲返重点!榴槤甜品

另外仲有:榴槤咖央三文治、榴槤牛奶挞、榴槤菠萝包、自家制榴槤雪糕、榴槤芝士挞 、 炸榴槤卷、炸榴槤波波 、榴槤奶冻、榴槤糯米糍
整体嚟讲味道都算唔错,
榴槤雪糕都几足料,但都几腻下,食一球已经够。
榴槤菠萝包如果可以暖暖地食,个皮再脆啲会更好。
比较逊色嘅系炸榴槤卷,炸得比较油,咬落唔够松脆,而且入面榴槤馅唔多!

至於非榴槤甜品呢⋯唔知系我嗰日好多都以茶为主嘅问题定点⋯
铁观音大菜糕有少少奇怪⋯茉莉茶朱古力蛋糕我会用伏伏地去形容⋯奶冻同三重朱古力蛋糕味道ok,荔枝啫喱同草莓榄油卷都麻麻⋯所以都系主力留肚食返榴槤甜品比较好!
总结:
因为我系星期五食,比闲日贵之余,又无得用85折优惠,1位连加一要成$800。虽然榴槤甜品整得好,但其他食物嘅款式同味道都一般般,总舍嚟讲有啲失望。
但如果以闲日+85折优惠嚟计,都算试得过。
榴槤主题自助餐
供应日期:
2019年9月14日 - 2019年10月13日
价格:
晚餐 ( 星期一 至四 ) :
成人 每位 $678 ; 小童 每位 $498
晚餐 ( 星期五 至日 及 公众 假期 ) :
成人 每位 $728 ; 小童 每位 $538
The Market (尖沙咀)
尖沙咀科学馆道17号唯港荟2楼
2019-09-27
2019-10-02 1324 浏览
食过几间酒店嘅自助餐,有平有贵,一分钱一分货,平嘅质素当然冇咁好,但贵嘅亦未必一定能够令人印下深刻印象。只有The Market嘅Buffet令我始终念念不忘♥️佢嘅优势唔在於选择特别丰富,老实讲论选择多嘅话点都唔到佢。但正所谓贵精不贵多,佢嘅食物质素系我食过嘅酒店Buffet之中最好👍🏻榴槤冷热甜品一向系佢哋嘅主打,亦系先生嘅至爱,但我最欣赏嘅始终系佢哋嘅冷盘同热薰。冷盘海鲜几乎每间酒店自助餐都有,系大家打算食到番本嘅重点,正因为间间都有,最容易食出唔同嘅地方。佢哋海鲜零舍新鲜肥美,而且感觉格外乾净。个人最锺意长脚蟹,尺寸较一般自助餐嘅大之外,依然保留天然嘅海水咸味😋另外龙虾亦非常唔错!大大只开边,只只都好多膏,特别有罪恶感😛北海道带子原只切半送上你嘅碟仔,鲜甜肥美,特别满足☺️烧羊架5分熟,油香丰富,肉质嫩滑,一丁点都唔骚。焗螺配上芝士,香气四溢,一啖一个😋当然唔少得我至爱嘅炖汤,今晚嘅汤水系椰子炖鸡,鲜香浓郁,感觉非常滋补🥰以前食Buffet系食「量」,觉得食多啲唔好蚀底,但往往都捧住个大肚腩走,撑住肚皮反而搞到自己唔舒服。而家食嘅系「质」,学会欣赏厨师嘅用心,细心感受食物,未必要食

以前食Buffet系食「量」,觉得食多啲唔好蚀底,但往往都捧住个大肚腩走,撑住肚皮反而搞到自己唔舒服。而家食嘅系「质」,学会欣赏厨师嘅用心,细心感受食物,未必要食得好饱,而系享受食到好嘢嘅时候嗰种心灵上嘅满足♥️The Market就系有呢种魔力,先会令我第三次走入嚟食🙃

$745.8 (晚餐)
  • 长脚蟹
2019-09-30 1379 浏览
我叫Wendy Mok !我和我先生在2018年和2019年每隔2个星期至3个星期就会去Icon的Market食自助餐 !我和我先生系情有独锺和爱上了Market的自助餐 !我和我先生锺情於Market自助餐的原因 :食物新鲜和食物好味道 !食物经常推出新款菜式 !甜品永远令人回味 !Market的经理和服务员超级有礼貌 ! 笑容满面 ! 亲切 !所以我们食得好开心和好enjoy !The food and service are the best !
我叫Wendy Mok !

我和我先生系情有独锺和爱上了Market的自助餐 !

我和我先生锺情於Market自助餐的原因 :
食物新鲜和食物好味道 !
食物经常推出新款菜式 !
甜品永远令人回味 !
所以我们食得好开心和好enjoy !
2019-09-29 1148 浏览
几年前嚟过The Market食buffet就觉得呢度好多嘢食同好食,今次就带阿妈阿姨嚟试下。阿妈见到咁多款式好开心,啱啱呢次系做顺德主题,鱼羹佢都食咗几碗。我就梗系负责食海鲜同甜品,如果午餐都可以有烧牛肉会更完美罗