The Market

位於尖沙咀Hotel ICON的The Market,是一间超有人气的自助餐餐厅。The Market 连续九年获得「最佳自助餐厅」殊荣! 作为Poly University Tourism Management的旧生🎓,实在感到非常骄傲呀! 当然要即刻预约来吃晚餐,支持母校和支持自已学校的酒店啦。最近与维记牛奶🤝携手推出 [ 唯笑。维妙 ] ✨主题自助餐,把维记牛奶的产品融入菜式之中,炮制出一系列唤醒童年回忆的美食哦! The Market的厨师团队创作力惊人,完美呈现出家传户晓的维记牛奶滋味!不论是咸点、或是甜点,匀加入牛奶原素。除了配合主题,同时提供一顿有营养又美味的大餐呀!联手推出的菜式,咸食包括: 周打海鲜粟米汤、大良松子蟹肉炒鲜奶、俄国烩鸡柳、奶香鳕鱼等。甜食包括: 港式炖奶、姜汁撞奶、乳酪布甸、乳酪雪糕、乳酪忌廉泡芙。品种丰富,款款味道特别,不能错过啦!餐厅占地广,坐位宽敞舒适,全院满座也不会有挤逼感,用餐过程令人满意。自助餐提供多款国家菜式,有东南亚、中式、日本和西式美食等等,当中以优质的龙虾海鲜和主打的榴槤甜品最受欢迎哦。每台客人入座前已预先好摆放三层海鲜拼盘,让你安
位於尖沙咀Hotel ICON的The Market

联手推出的菜式

餐厅占地广,坐位宽敞舒适,全院满座也不会有挤逼感
,用餐过程令人满意。

和主打的榴槤甜品最受欢迎哦。

每台客人入座前已预先好摆放三层海鲜拼盘,让你安座後可即刻进食啦
! 海鲜有大龙虾、长脚蟹、小龙虾、青口、蚬和大虾,更贴心地附上柠檬和酱汁。龙虾有虾膏,肉质结实弹牙,长脚蟹超鲜甜,质素很好呢。吃完後可自行追加,吃多少也没问题。

头盘选择甚多,有烟三文鱼
、蜜桃沙律、泰式沙律、蟹柳沙律、薯仔、芝士拼盘、巴马火腿、莎乐美火腿、黑鱼子蟹肉脆包。沙律爽脆新鲜,调味刚好
,味道清新不单调。

热盘包含各国美食
,有炭烧肉眼扒、奶香鳕鱼、美极大虾、大良松子蟹肉炒鲜奶、蕃茄芝士薄饼、煎鹅肝、蜜汁叉烧等等。肉眼扒充满炭烤香气
,肉质幼软美味。鳕鱼酱汁用维记牛奶制成,鱼浓奶滑,鱼肉鲜甜。薄饼味道不错,鹅肝入口即化
,很邪恶呀!

甜品方面,大部分用维记牛奶制成
,有蜜桃、柑橘、青苹果和蓝莓口味的乳酪布甸和雪糕,味道带酸,并不腻口,吃多几杯也没问题。乳酪泡芙的卖相超吸引
,切开更会流心,酸甜夹撃,同时有牛奶香气,我吃了好多个呀。姜汁撞奶用高钙低脂牛奶制成,姜味超浓,很不错呢。

最後更可自已唧大名鼎鼎的Godiva云尼拿白朱古力和朱古力雪糕
,非常满足呀!

由即日起至10月31日,客人除了可以品嚐牛奶主题自助餐,更可用优惠价加购食宿体验,是庆祝生日和周年的不二之选。
2020-09-09
2020-08-09 13192 浏览
疫情下~巳经很久没出街晚餐这间自助餐,一直想试(无奈每次都等一个月)今次book (也预约了两星期)到当日(疫情又再爆发),预约要先付Deposit'(订金),所以当晚照到餐厅。进入餐厅前(度体温),除座位外(每位客人离座,需戴上口罩(取食物),食得安心甜品区有榴槤主场甜品(起码有六款)椰子甜品较少有椰糖西米布甸(味道不算太甜,少少椰香味),椰子雪糕(好重椰子味,配上椰丝(增加口感)榴槤雪糕(好浓厚榴槤味)榴槤咖央三文冶(咖央味甜,有榴槤香味)榴槤班兰卷(蛋糕好松软,榴槤cream 好滑)榴槤芝士挞(挞皮香脆,内有榴槤蓉,细细件(一口一只)榴槤奶冻(榴槤味偏淡,但奶冻口感QQ)炸榴槤球(外脆内暖,内有榴槤蓉)正推介~乌龙茶大菜糕好浓郁茶味配上大菜糕的爽口(好清新)熟食区有盖保温冷冻海鲜龙虾,龙虾仔,青口,蚬,蟹脚但无蚝供应淮山杞子响螺汤(好甜的响螺汤)火口十足椰子主题汤泰式椰子南姜鸡汤(好香椰子味,鸡汤好鲜甜,有南姜的辛辣味)自助餐(必饮汤~龙虾汤)浓度十足的龙虾汤(好饮)鱼生类带子(肉厚清甜)八爪鱼(肉厚鲜甜)吞拿鱼(好新鲜)特别位(多士)黑松露蟹肉(配鱼子酱)多士好香松露味,蟹肉鲜
疫情下~巳经很久没出街晚餐
这间自助餐,一直想试(无奈每次都等一个月)
今次book (也预约了两星期)
到当日(疫情又再爆发),预约要先付Deposit'
(订金),所以当晚照到餐厅。

甜品
有榴槤主场甜品(起码有六款)
椰子甜品较少

榴槤雪糕(好浓厚榴槤味)

榴槤咖央三文冶(咖央味甜,有榴槤香味)
榴槤班兰卷(蛋糕好松软,榴槤cream 好滑)
榴槤芝士挞(挞皮香脆,内有榴槤蓉,细细件(一口一只)
榴槤奶冻(榴槤味偏淡,但奶冻口感QQ)
炸榴槤球(外脆内暖,内有榴槤蓉)正

推介~乌龙茶大菜糕
好浓郁茶味配上大菜糕的爽口(好清新)

熟食区
有盖保温

冷冻海鲜
龙虾,龙虾仔,青口,蚬,蟹脚
但无蚝供应

淮山杞子响螺汤(好甜的响螺汤)火口十足

椰子主题汤
泰式椰子南姜鸡汤(好香椰子味,鸡汤好鲜甜,有南姜的辛辣味)

自助餐(必饮汤~龙虾汤)
浓度十足的龙虾汤(好饮)

鱼生类
带子(肉厚清甜)
八爪鱼(肉厚鲜甜)
吞拿鱼(好新鲜)

特别位(多士)
黑松露蟹肉(配鱼子酱)多士
好香松露味,蟹肉鲜甜(配上鱼子酱-提升惹味口感)

蟹粥(蟹好甜,粥好绵)

差点走溜眼位(鹅肝)
鹅肝外煎得香脆,口感-入口即溶(唔苏)
义烧(好食),肉眼(好鲜嫩),羊扒(唔苏)

别致位(焗海鲜)
用上大螺贝壳,内有虾肉(因为焗的煮法,好香口)

龙虾(好鲜甜,虾膏多)
蟹脚(肉厚,鲜甜)

芝士区(一二款芝士)
熟食方面~肉眼扒(可以再食多2件)

自助餐少见位
GODIVA牌子软雪糕
最爱这牌子(朱古力好浓郁,雪糕口感好幼滑)

换碟(好密),加水(好主动)
每人包一杯餐饮
一心试椰子系列(但款式太少)

榴槤系列(好好味)

2020-07-19 9823 浏览
朋友上个月开始已经想食buffet拣选一轮之後,朋友最终拣中了这家在Hotel ICON内的The Market透过openrice订座有8折优惠,折实後连加一,埋单每人$610!由6月份开始,The Market与着名椰子品牌甄沾记crossover,推出Coconut Hong Kong Story主题自助餐以甄沾记椰子产品入馔,熟食甜品皆见其踪影~~获安排入座後,枱面上摆放着独立小包装的椰子糖给食客试试!我们的座位是在餐厅内的最尽头处,与取餐区刚好是一头一尾经过全部座位後才到达取餐区~~~幸好不像另外某些酒店那样会推出限时限量的食品,否则实会排队尾!先攻海鲜冷盘区,款式选择尚算足够青口﹑蟹脚﹑蚬﹑龙虾﹑小龙虾等皆有提供~~~不过以600元的价位而言,却没有生蚝供应!海鲜用蓝色大冰桶冰镇着,有点渔市场的感觉~~唯海鲜质素一般,龙虾肉质不算十分爽口弹牙,蟹脚肉质甚至有点霉...再加上餐厅所提供的较剪十分不好用笨重又实又钝,所以也没有像平时那样吃那麽多海鲜!虽然海鲜质素一般,但据闻The Market的熟食及甜品都几有水准!!食熟食之前,还先去沙律区及刺身寿司看看!试了吞拿鱼﹑帆立贝及
朋友上个月开始已经想食buffet

以甄沾记椰子产品入馔,熟食甜品皆见其踪影~~
获安排入座後,枱面上摆放着独立小包装的椰子糖给食客试试!
甄沾记椰子糖

我们的座位是在餐厅内的最尽头处,与取餐区刚好是一头一尾
经过全部座位後才到达取餐区~~~

先攻海鲜冷盘区,款式选择尚算足够
青口﹑蟹脚﹑蚬﹑龙虾﹑小龙虾等皆有提供~~~
不过以600元的价位而言,却没有生蚝供应!
海鲜用蓝色大冰桶冰镇着,有点渔市场的感觉~~

再加上餐厅所提供的较剪十分不好用
笨重又实又钝,所以也没有像平时那样吃那麽多海鲜!

食熟食之前,还先去沙律区及刺身寿司看看!
吞拿鱼&帆立贝
试了吞拿鱼﹑帆立贝及八爪鱼,帆立贝超鲜甜软嫩,连八爪鱼的质感都好软嫩

沙律区那边,芝士的选择都算多!
当中最特别的是松露蜜糖酱这款酱汁,配ham食,味道好匹配!!
ham咸香之中,带点酱汁的微甜及松露香!!

然後开始熟食了~~
叉烧
叉烧,蜜汁焦香味不算好浓,但肉质软熟!
黑松露蟹肉多士配鱼子酱
黑松露蟹肉多士配鱼子酱,由於一直摆放着,多士并非热烘烘的~
黑松露蟹肉酱几香,鱼子份量亦没有吝啬,味道尚可~~
鹅肝
铁板烧有鹅肝,配苹果酱,可令鹅肝没那麽腻,唯鹅肝不算肥美甘香!
龙虾浓汤
龙虾浓汤,仿如将整只龙虾的味道浓缩,略嫌味道有点太浓!!

据闻喇沙及炖汤的质素不错,所以是我和朋友的必取items!
喇沙
喇沙汤底充满椰香,带点微辣,很好吃>V<!!朋友点了两碗啊!
这是其中一款以椰子入馔的菜式啊!!
另外,亦试了脆炸椰丝鸡柳,外层用椰丝包裹来炸,但肉质有点乾硬呢!
响螺头炖汤
响螺头炖汤,火侯足,用料足,汤很甜,好味!!

冲刺甜品区,除了椰子类甜品外,还充满着榴槤甜品

就算有供应movenpick雪糕,也会想先试特色雪糕
榴槤雪糕及椰子糖雪糕都有试
Godiva朱古力雪糕
竟然还有Godiva朱古力雪糕,不过可能雪糕浆才刚凝固好,质感较水!但朱古力味仿香浓!!
榴槤雪糕像是在吃一啖一啖的榴槤肉一样,超香甜浓郁的榴槤味啊!!
椰子糖雪糕
椰子糖雪糕,混入了椰子脆片,好香椰子味而不会过甜~~
榴槤奶冻,细细杯,亦是像是直接吃榴槤肉一样,但朋友喜欢榴槤雪糕多些...
榴槤芝士挞﹑榴槤球和炸榴槤就被比下去了,感觉较为普通!
抹茶奶冻,仿如喝抹茶一样,带苦涩味,好浓很好吃!

整顿dinner buffet中,相信是以甜品所带来的印象最为深刻呢!!
熟食就以炖汤及喇沙最为出色!
榴槤爱好者真的要留空间去试榴槤甜品丫~~
榴槤食品出色程度几乎盖过作为主题的椰子啊!!
即使没有生蚝,海鲜质素一般,但其他食品的水平,都令600元的价位算是值得!
2020-06-30
吞拿鱼&帆立贝
喇沙
响螺头炖汤
椰子糖雪糕
卜左又期待左好耐既榴连Buffet 十一点半黎到已经人头涌涌大排长龙大家都抱着极级期待嘅心情等佢开佢最近仲同香港驰名椰子糖甄沾记Crossover除左榴连 仲有好多椰子菜式The market 真系做得好好无话因为多人食 佢就照办煮碗但成日都力求创新咁咁一黎到就紧系即刻拎片皮鸭啦你见我每次出去拎都有佢份唔系因为特别好食 但系我真系好锺意食刺身都新鲜既 比起早个排食既普庆仲好味佢特别既有醋靖鱼好值得试牛排唔靭系你叫完之後佢会帮你煎番热 有得简生熟冻海鲜选择比普庆 少 佢冇生蚝不过都好受欢迎 虾都几新鲜其他冇试因为懒唔想剥殻同埋佢一坐低就有welcome drink 有香槟送 个炖汤好不得了 好好味 又足料 必试!佢依碗就系特别版椰子喇沙我同朋友都有叫发觉个员工有少少一旧云咁同佢讲唔要面 净要餸又问番我朋友 要咩面另一个 话要油面 佢又问系咪米线咁好似麦兜既对话咁我就咩都要左 所以无依个问题不过个汤底好有椰香 唔系死辣 系好味既片皮鸭又再出现其实个阵都差唔多尾声佢只鸭都片到无左但个到有个staff好好人见我企左系度 望住堆疑似鸭皮但又似卖净庶既野既时候佢就主动行黎话 我再拎过啲鸭皮俾你丫见
卜左又期待左好耐既榴连Buffet

不过都好受欢迎
虾都几新鲜其他冇试因为懒唔想剥殻

同埋佢一坐低就有welcome drink
有香槟送
个炖汤好不得了 好好味 又足料 必试!

佢依碗就系特别版椰子喇沙

见块皮唔热 又同我讲 你一阵再番黎拎丫 要啲时间
好hospitable proactive 好抵赞
最衰唔记得佢个名

讲番甜品

雪糕方面 佢有Godiva, 佢最出名既自家制榴连雪糕,仲有依排特别版椰子雪糕
我会觉得佢个godiva 太快溶

但因为我系榴连爱好者
所以 我最锺意都系榴连
个日食左好多旧架都

佢个炸榴连波波 都几烟靭
有麻糬feel~

同个经理教我地
要捞个榴连榕同埋个雪糕一齐食
佢话咁先最好食!

最後个啲乌龙茶大茶糕同椰子奶冻

• 炖汤
  • Laksa
  • 片皮鸭
2020-05-15 10174 浏览
不愧为全港性价比最高头3位的自助餐。实在没让我失望。这餐厅是理工大学附属的酒店。餐厅员工都是大学实习的学生。首先酒店大堂非常有度假感觉。餐厅的环境也很舒适。服务也非常满意。这里食物的种类不算很多,但整体水准非常高,除牛扒做得比较乾难吃之外,没有一道菜是难吃的。最喜欢的是带子刺身,肯定是全香港所有自助餐中最大的带子,绝对又大又鲜美。另外鹅肝也是煎得非常好吃。龙虾汤味道更是一绝,龙虾味浓郁。泰式烧猪颈肉非常惹味开胃。主打波士顿龙虾还是可以,只是龙虾肉不够多。龙虾钳稍为一般,长脚蟹蟹肉也不够多。但整体海鲜总量还是很多元化。鱼子酱不过不失。最特别是海鲜海螺,造型很特别。唯独牛扒煎得太乾,是所有菜中最难吃的。最后经验是他们的软雪糕是GODIVA品牌,绝对是全港独有。虽然只有巧克力味道,但吃落的质感很实净,和一般软雪糕非常不同。绝对是整晚最后的惊喜。这家餐厅绝对值得一试。

这家餐厅绝对值得一试。

2020-05-14
2020-10-13 90 浏览
知道这里的buffet一位难求,所以预早一个月请假和在openrice的订座服务预约Lunch buffet由於是平日下午,所以不算太多人,我二人被安排坐四人枱,十分舒适食物繁多,海鲜类除了生蚝,其他如蟹脚,虾,青口,蚬等都有,这里有龙虾钳,所以我先夹为快,大件之余又不失鲜味冻盘也是应有尽有,数类芝士、烟三文鱼、沙乐美肠、巴马火腿等烤牛肉和羊架要排队order的,等候时间不算耐,在食物区转个圈的时间就等到了,味道是出乎意料的好吃,烧得刚刚好!有烤香之余有肉汁,完全没有过老,不点酱汁也很好味,很惊喜,大力推介亦要赞赏当天当值的女厨师,吃了数转都保持水准炖椰子鸡汤和赛螃蟹都有水准,温度保存得很好是日重头戏:榴槤甜品就是为了朝圣它而来的,果然,不负所望,真系每件都好好食,到现在看到相都回味无穷,齿颊留香,当然,榴槤以外的甜品也很有水准,有肚的话,一定要全部品尝一番。这pat卖相是很差,但却是人间美食是一位经理见我满碟榴槤甜品过来教我吃的,用榴槤雪糕+榴槤蓉+炸榴槤卷捞埋一齐食的,一吃入口,哗!涌出来的榴槤香气,香滑得来有脆脆的口感,哗,真是一绝,一试难忘,要食到眯埋眼去享受这种美味,真的非常

冻盘也是应有尽有,数类芝士、烟三文鱼、沙乐美肠、巴马火腿等

亦要赞赏当天当值的女厨师,吃了数转都保持水准

炖椰子鸡汤和赛螃蟹都有水准,温度保存得很好

是日重头戏:榴槤甜品

这pat卖相是很差,但却是人间美食
是一位经理见我满碟榴槤甜品过来教我吃的,用榴槤雪糕+榴槤蓉+炸榴槤卷捞埋一齐食的,一吃入口,哗!涌出来的榴槤香气,香滑得来有脆脆的口感,哗,真是一绝,一试难忘,要食到眯埋眼去享受这种美味,真的非常感激经理教授的隐藏食法,大家有机会也请一试

这餐自助餐是近来吃过最开心的一餐,因为食物全是水准或以上,每位连加一只是$4xx,实在物有所值,唯一缺点只是当天由入酒店到去餐厅用膳期间的staff们都没精打彩,戴了口罩更加感受不到笑容和温度,我明白疫情给酒店业的打击很大,但既然仍是酒店的一分子,应该振作,令客人有回头的意愿,明天会更好,不是吗?

2020-10-08 153 浏览
呢排比较安全所以亲未有太多人先book所以book得比较快,今次终於可试到呢间。先睇环境感觉好舒服,疫情关系都见到坐满但有啲枱都隔咗一大张枱。都系拿野食时要带口罩。沙律bar其实每次我都系拿parma ham同芝士试薯仔沙律太吸引都拿来试下,芝士不错,但食左旧应该系羊芝士劲苏差不多等於有只羊🐑系你身边咁苏.但其实应该好野泥既我唔识食姐。Sushi正常新鲜榴连甜品必食记得留肚,我食到7成饱先食甜品发觉唔多掂...试小左好多野海鲜都正常,长脚蟹有小咸但还算合格北京片皮鸭可一试即烧肉眼扒必食,肉质鲜嫩有牛油香唔un椰子鸡汤必饮好香椰子味足料班兰榴连卷必食超香,榴连三文治🥪有位就试啦味其实差唔多但冇班兰咁香,朱古力同其他都好食但我建议你食晒榴连甜品先食其他唔系就好饱下...最後佢地送左个蛋糕🎂小惊喜之前有mark低都几识做加分!下次会再来食其他野因我都仲有好多野未试晒,整体价钱同食物服务都合格以上既!

沙律bar其实每次我都系拿parma ham同芝士试

Sushi正常新鲜

海鲜都正常,长脚蟹有小咸但还算合格

北京片皮鸭可一试

即烧肉眼扒必食,肉质鲜嫩有牛油香唔un

椰子鸡汤必饮好香椰子味足料

2020-10-07
庆祝纪念
纪念日
  • 猫山王榴槤雪糕
  • 椰子炖鸡汤
榴槤呀榴槤,尽管全世界都话你重口味,我都对你不离不弃!🤤​我身边几乎无咩人爱榴槤,甚至我细个时都非常抗拒!直至前几年因工作关系,差不多每个月都会去马来西亚,当时啲朋友带我去水果档食榴槤放题,那时档贩开咗只红虾(榴槤品种之一)比我,我半推半就塞入口,自此对榴槤嘅爱就一发不可收拾!🤤​马来西亚榴槤果肉虽少,但肉质香甜浓郁,带有少少酒味,加上绵密嘅口感,味道真系比香港成日食到嘅泰国金枕头差天共地!可惜家阵无得飞,想再飞马拉食榴槤都困难重重!😭​▲餐厅环境舒适,对正花园,系度叹下午茶几爽。前阵子,留意到The Market出咗新嘅榴槤T-Set,仲要以猫山王及红虾做主题!听完立即Book!(本想系佢推出嗰日14/9就食,点知太Full,结果搞到呢排先食到...😅)​呢次呢个T分堂食同外卖版,对我呢种深度重口味人士,当然两只都试晒!🤤​✾堂食榴槤飘香下午茶堂食则有埋咸味点心,合共有15款美点!真系超丰富耶!😍💕​一般喺出面食T都系有10款点心左右,The Market呢套T-set则有15款,款式多出1/3呢!而且数量多,不代表唔足料或质量低,呢款T不但有原件红虾榴槤可试(一般马来西亚榴槤,每个
榴槤呀榴槤,尽管全世界都话你重口味,我都对你不离不弃!🤤​
▲餐厅环境舒适,对正花园,系度叹下午茶几爽。

✾堂食榴槤飘香下午茶
The Market 飘香榴槤下午茶套餐(两位)
堂食则有埋咸味点心,合共有15款美点!真系超丰富耶!😍💕​
一般喺出面食T都系有10款点心左右,The Market呢套T-set则有15款,款式多出1/3呢!而且数量多,不代表唔足料或质量低,呢款T不但有原件红虾榴槤可试(一般马来西亚榴槤,每个喺香港卖都要3-500蚊,超贵!),仲任食由D101及D24 榴槤做嘅雪糕,以及联乘意大利咖啡品牌illy嘅甜品系列等等,啱晒我呢啲为食,又想试多啲嘢嘅人~​

✦甜点​
包括: 24K榴槤拿破仑、D198金凤榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒、D197榴槤意大利芝士蛋糕、榴槤斑兰千层蛋糕、D24榴槤椰子糯米滋、马拉西亚直送红虾榴槤(一件)、乌龙茶啫喱、Forbidden D24 榴槤蛋卷​
D197榴槤意大利芝士蛋糕
今次下午茶重点,同外卖版一样,系餐厅联乘意大利illy浓缩咖啡品牌,打造嘅「榴槤意大利芝士蛋糕」!堂食版本,仲会用只illy杯仔装住,打卡几靓!上层系朱古力片,内里则有由手指饼、意大利软芝士及榴槤慕丝做嘅蛋糕,每食一啖都融汇多重质感,正呀!🤤​
D198金凤榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒
另一款我好锺意嘅系D198金凤榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒,咬开泡芙入面系香滑嘅榴槤蓉,劲邪恶!
D24榴槤椰子糯米滋
D24榴槤椰子糯米滋,咬开尽是D24榴槤蓉,味道唔错!
原件红虾榴槤
至於原件马拉西亚直红虾榴槤,味道无得输!平时马拉系唔出口红虾,估唔到唔洗飞,喺呢度可以食到wo,真系止瘾一流!
榴槤雪糕
最後我非常推荐就系无限添加嘅榴槤雪糕!用咗D101及D24 榴槤做嘅果蓉, 浓郁到无朋友!我直情唔觉得佢系雪糕,浓度好似纯榴槤蓉咁!​

✦咸点​
包括:血腥玛莉香辣鲜虾、苏格兰烟三文鱼他他多士、西班牙辣肉肠橄榄串、芝士酿意大利青瓜、香脆炸薯球配烧烤酱​
血腥玛莉香辣鲜虾
咸点方面无榴槤成分,味道都会偏向冇咁浓烈, 个人感觉佢系为咗衬托榴槤甜品而设计。比如香辣鲜虾个酱汁,偏清新,入面只生虾食上口好爽甜、好开胃, 可以突显返甜品嘅甜香味。
辣肉肠橄榄串
辣肉肠橄榄串,橄榄带有少少甘香同埋香辣嘅肉肠,又系衬甜品嘅好选择。​
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
​✾外卖榴槤飘香下午茶
飘香榴槤甜品外卖套餐(两位用)
包括:马来西亚猫山王榴槤果肉、D24 榴槤椰子糯米糍、D197榴槤意大利芝士蛋糕配曲奇脆匙、榴槤斑兰卷配椰子脆脆、抹茶荔枝D24榴槤卷、D197榴槤芝士泡芙、24K榴槤拿破仑、手工花形榴槤曲奇、乌龙茶啫喱、Forbidden D24 榴槤蛋卷、唯港荟自家制榴槤单球雪糕礼券​
▲跟堂食版相似,外卖下午茶有D24 榴槤椰子糯米糍及D197榴槤芝士泡芙呢!
榴槤斑兰卷配椰子脆脆
▲榴槤斑兰卷配椰子脆脆,好地道马来西亚糕点风味!
手工花形榴槤曲奇
▲手工花形榴槤曲奇,香脆可口,而家劲靓!打卡一流!

榴槤下午茶外卖版,主要以甜品为主,喺12款甜品之中,重点系用D197榴槤(老树猫山王)及illy浓缩咖啡做嘅意大利芝士蛋糕!呢款蛋糕有手指饼、意大利软芝士及榴槤慕丝,多重口感,好丰富。另一款外卖限定嘅榴槤斑兰卷配椰子脆脆我都好锺意,斑兰海绵蛋糕包住榴槤蓉,再加少少椰子碎,几正!​
▲今次有跟Youtube夥伴Timbee拍片,有机会再同大家分享!
 ▲甜品部主厨Danny好Nice,经常亲自出马招待客人~
▲最後附上下午茶Menu,供大家参考~
2020-09-26
The Market 飘香榴槤下午茶套餐(两位)
D197榴槤意大利芝士蛋糕
D198金凤榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒
原件红虾榴槤
榴槤雪糕
血腥玛莉香辣鲜虾
飘香榴槤甜品外卖套餐(两位用)
榴槤斑兰卷配椰子脆脆
手工花形榴槤曲奇
  • 榴槤飘香下午茶
2020-10-03 0 浏览
今晚同好友去食Hotel icon The Market 自助晚餐,坐低冇耐,侍应率先送上一盘双人份三层海鲜架;有龙虾、长脚蟹、冻虾、青口、蚬⋯🦞🦐🦀食完唔够先至自己出去再夹过👍🏻呢度嘅自助餐提供嘅食物款式唔算多,🔥烤牛肉、羊架、叻沙汤粉面、咖哩类、炖汤、热盘、芝士沙律、刺身、果汁⋯⋯,味道都算系好😊当中海鲜冷盘质素相对比较优质😎个人觉得系THE MARKET绝对唔可以唔食嘅一定系佢哋啲甜品😋🤤当中以榴槤甜品最受我嘅喜悦😍榴槤奶冻、榴槤卷、芒果泡芙、三重朱古力⋯最最最锺意❤️杯自制榴槤雪糕加埋浓郁既榴槤蓉酱😋真系劲好味!仲有GODIVA软雪糕🍦完全系甜品友嘅天堂🤩🤩
食完唔够先至自己出去再夹过👍🏻

当中海鲜冷盘质素相对比较优质😎
仲有GODIVA软雪糕🍦完全系甜品友嘅天堂🤩🤩
2020-10-03 74 浏览
令人失望的一餐,安排到silver room,攞嘢食要行好远,海鲜次次都要排队,refill 又慢。食物种类唔够丰富,但又唔系少而精。牛扒已经切好一块块,保温又做得唔好。幸好羊扒好味又唔骚,蟹都新鲜,仲有Godiva 雪糕,否则都唔知食乜~五百几一位午餐,唔算平,咁样嘅质素真系~好~失望⋯⋯
2020-10-02
庆祝纪念
2020-09-29 375 浏览
一入去就系一堆整齐的甜品~~~ 好美喔!蛋壳形的容器好可爱!!系出面等紧的时候已经闻到榴槤香~原来有个专区仔全部系榴槤~自助餐的前菜多数冇咩人会食吃了parma ham,冇咩特别有点过咸。後面有中式日式的轻食前菜,仲有卤水豆腐同鸡翼~ 都系正常味格离的三文鱼味道正常,唔够烟燻味西瓜我食了一口,好甜的~ 而且呢度的水果切得离奇地大旧生牛肉片唔好味可能因为太多橄榄油。而且吃过牛阵定什麽丼的日本餐厅的生牛肉就不喜欢这个较像西式的(?)主食方面有以下呢D其实味道好正常,又算多野拣系真系唔错的餐厅黎~上面呢堆野之中,原来我只吃了肉眼排,上图左边呢个螺形焗海鲜同一块乳猪LOL因为主食个D饭同面好易令人唔想食,惊太易饱而试唔到更多野~呢个鱼生饭好似系我个晚食过的唯一一口饭现场有人烧海鲜,但当然啦点会比得上其他食矶烧海鲜的餐厅(话说後面D玉米片系广告?! LOL)主食呢边重头戏应该系呢个龙虾同蟹脚位小龙虾好似好危险,都系唔好食好D~自助餐多数呢D海鲜系冻食,其实食完THE HUB的原只龙虾又热烘烘又爽又多肉就咩都比唔上 (父亲节去食~!)不过虽然系冻食,D肉一D都唔霉,冇急冻雪味,系爽的,不过只系冻姐
系出面等紧的时候已经闻到榴槤香~原来有个专区仔全部系榴槤~

自助餐的前菜多数冇咩人会食

格离的三文鱼味道正常,唔够烟燻味
西瓜我食了一口,好甜的~ 而且呢度的水果切得离奇地大旧
主食方面有以下呢D
其实味道好正常,又算多野拣系真系唔错的餐厅黎~

因为主食个D饭同面好易令人唔想食,惊太易饱而试唔到更多野~

呢个鱼生饭好似系我个晚食过的唯一一口饭
现场有人烧海鲜,但当然啦点会比得上其他食矶烧海鲜的餐厅
(话说後面D玉米片系广告?! LOL)
主食呢边重头戏应该系呢个龙虾同蟹脚位
小龙虾好似好危险,都系唔好食好D~
特别系个蟹脚琳很喜欢,大大条又多肉,好易一勾上黎就成啖肉,比龙虾鲜,而且同冻食好似夹D,好味~~~
琳食了5只脚左右yeah~
呢个蟹粥真系好味,比起其他佢唔止有正常味~系好味LOL
另外呢个唔知咩椰子炖雪耳同鸡之类都好好味~!