The Market

2020-04-06 9252 浏览
The Market系自助餐界都出名左好多年...由佢一开始食榴槤...食足十几年都冇变....大家的喜爱亦从来冇变过...咁多年佢的价钱真系冇咩点折....我就只会食佢有折的星期六日下午茶BUFFET...但今时唔同往日.....佢而家全日都有75折....反正放假...紧系要去试下佢个LUNCH....准时去到.,.....因为而家的情况~ 入去前一人一信封...仲会同你讲...你出去拿野食一定要带口罩...入到去...见到伙记比平时多...差唔多一个伙记睇4张台左右....真系好多人....野食其实同TEA差唔多...只系冻海鲜多左几款~热食多左几样.....所有野食都保持到水准....如果唔系都唔会每几个月就黎食一次.....今日最惊喜系有GODIVA软雪糕...平时一支要价$50的雪糕,今日任食....钟意食既人真系好易回本....甜品都系一样喇....榴槤榴槤同榴槤.....本人最推的系榴槤芝士挞....芝士味唔算重...但加埋榴槤真系好夹~ 热热地...非常好食!都系个句喇.....有75折....真系一定要试....$300剩系入黎食榴槤同GODIVA都回本嫁喇...仲
大家的喜爱亦从来冇变过...
咁多年佢的价钱真系冇咩点折....
我就只会食佢有折的星期六日下午茶BUFFET...
但今时唔同往日.....佢而家全日都有75折....
反正放假...紧系要去试下佢个LUNCH....

准时去到.,.....

甜品都系一样喇....榴槤榴槤同榴槤.....

仲谂.....订位喇!
2020-03-20
2020-01-12 25573 浏览
#公司 周不时都会搞下啲活动,本来应该系喺 #圣诞节 食嘅 #buffet,由於 #同事 嘅反应实在 #太踊跃,我哋一直排喺waitlist,直至琴晚先轮到我哋。不过冇问题啦,只要有好嘢食,#小秘书 几时都奉陪🍽 但系呢... 咁啱所有嘅嘢都塞埋喺同一日,#小秘书 就真系有啲R头😅12:00游水、下昼两点要去到 Kowloon Shangri-La, Hong Kong 参加个event...仲有两张 香港海洋公园 Ocean Park Hong Kong 嘅 #免费入场券😝 好在有细佬帮手哽咗佢😅 赶完几场,终於嚟到 Hotel ICON 🍽呢度有 #小秘书 最爱嘅 #榴槤甜品,而且 #海鲜 🦞 嘅款式都唔少❤️ 最令我惊喜嘅系佢哋嘅 #榴槤酱,百分百 #榴槤肉 打成... 香到呢🤣 仲有大大粒嘅 #带子刺身、#椰子炖鸡汤、任食唔嬲嘅 #Godiva #朱古力雪糕🥰 好味呀!食咗咁多嘢... 睇嚟下星期又要食 #草🥒 补一补喇🥳不过当中发生一段小插曲,#HotelICON 居然安排唯一一张枱,要我同事一家三口坐喺黑孖孖嘅室外位置吹风,搞到佢哋八点几已经嗌走人

不过当中发生一段小插曲,#HotelICON 居然安排唯一一张枱,要我同事一家三口坐喺黑孖孖嘅室外位置吹风,搞到佢哋八点几已经嗌走人😏 我哋唯有坐迫啲,叫两个 #细路 加埋个 #同事 入嚟一齐坐... 咁唔窝心嘅安排,我谂 #HotelICON 系可以做得好少少罗 🧐
2020-01-11
6天前 0 浏览
The Market自助餐一向都好出名,依家经OpenRice订座仲有七五折优惠添!咁抵食点可以错过🤤⁣⁣虽然系中午buffet,但都有好多选择!海鲜有长脚蟹、龙虾钳、鲜虾、同埋多款刺身!值得推介嘅系佢嘅长脚蟹🦀 好鲜甜仲食到咸咸的海水味🤣 三文鱼油脂感重,好肥美呀!⁣⁣热食方面~ 值得推介嘅系佢嘅蜜汁叉烧,肥瘦比例啱啱好,忍唔住食左三四旧,超满足!😭 海南鸡饭同喇沙都系The Market既signature,都十分推荐👍👍 仲有片皮鸭、多款薄饼、猪肋骨等等,实在太多款啦,要试匀晒真系好难😭😭⁣⁣The Market最出名嘅就系佢嘅榴槤甜品!款式有榴槤班兰卷、榴槤芝士挞、香脆炸榴槤、榴槤球、榴槤奶冻、自家制榴槤雪糕等,啱晒一班榴槤爱好者🥰 榴槤雪糕味道好香浓,每食一啖就好似食紧榴槤咁,好幸福呀!😍⁣⁣除此之外,The Market今期仲同老行家合作,限时供应多款燕窝甜品,有香橙燕窝蒟蒻、燕窝芒果奇亚籽布甸、燕窝云呢拿布甸等等,虽然我唔系燕窝既big fan,不过试咗几款味道都唔错👍⁣⁣最最最最後,而家仲有任食Godvia雪糕添🍦虽然真系好饱但我都忍唔住食左一杯嘻嘻💕⁣⁣本身因为太迟b

本身因为太迟book所以得返outdoors,好彩後尾有人cancel,先可以坐返室内😚 依加真系抵食又好食😋 快啲去试吓啦~
为咗庆祝妈妈生日,我哋一家四口嚟到hotel icon 非常出名嘅the market食自助餐。因为有七五折,所以都几多人客嚟帮衬,未开门已经有长长嘅人龙喺出边等量体温。服务员安排我哋坐咗喺近食物位置,方便行出行入拎嘢食。座位宽敞坐得好舒服,一入坐就提供左四杯香槟几surprise自助餐最重要就系食物多元化,一般大路嘅刺身,沙律吧,热盘,扒类,面食都有提供👍🏻 以下几样都特别推介:1. 淮山杞子响螺汤:足料香甜 饮下暖胃好舒服2. 冻虾: 众多幢海鲜入边最出色,大大只爽口又新鲜3. 羊架:现场碳烤,非常香碳烤味。好够lum身,但如果多返啲羊肉味就最好4. 燕窝泡芙:同老行家cross cover几有创意,个内馅好正5. Movenpick 雪糕: 有成六款咁多,推介乳酪味同焦糖炖蛋味

1. 淮山杞子响螺汤:足料香甜 饮下暖胃好舒服

牛扒羊架
  • 绿茶奶冻
  • Movenpick雪糕
2020-05-15 1178 浏览
不愧为全港性价比最高头3位的自助餐。实在没让我失望。这餐厅是理工大学附属的酒店。餐厅员工都是大学实习的学生。首先酒店大堂非常有度假感觉。餐厅的环境也很舒适。服务也非常满意。这里食物的种类不算很多,但整体水准非常高,除牛扒做得比较乾难吃之外,没有一道菜是难吃的。最喜欢的是带子刺身,肯定是全香港所有自助餐中最大的带子,绝对又大又鲜美。另外鹅肝也是煎得非常好吃。龙虾汤味道更是一绝,龙虾味浓郁。泰式烧猪颈肉非常惹味开胃。主打波士顿龙虾还是可以,只是龙虾肉不够多。龙虾钳稍为一般,长脚蟹蟹肉也不够多。但整体海鲜总量还是很多元化。鱼子酱不过不失。最特别是海鲜海螺,造型很特别。唯独牛扒煎得太乾,是所有菜中最难吃的。最后经验是他们的软雪糕是GODIVA品牌,绝对是全港独有。虽然只有巧克力味道,但吃落的质感很实净,和一般软雪糕非常不同。绝对是整晚最后的惊喜。这家餐厅绝对值得一试。

这家餐厅绝对值得一试。

2020-05-14
2020-05-13 2977 浏览
最近因为疫情关系,大家都少咗外出食饭,限聚令又只有四人同桌嘅关系,好姊妹聚会减少了很多,最近一个姊妹生日到了,我哋三人特意订自助餐聚一聚,icon之前是非常难订位,最少要半年前预订,因为疫情关系我哋早一个星期就订到啦,去到职员卫生意识非常之强,会有量体温,叫我地用搓手液才可以入内,入到去枱月枱之间亦都非常宽阔,大约三四张枱就会有一位职员服务,我哋要离开座位,准备去自助餐位置亦都会提我地戴上口罩,以上措施,令我哋觉得卫生做得很好👍🏻好啦讲到食物,我哋咁啱去嘅时候主题系榴槤,有榴槤雪糕,榴槤甜品炸榴槤都有😊全部我哋都有试,榴槤雪糕真系用榴槤蓉去整,我哋食到系猫山王嚟㗎😌我哋仲发现其他的甜品上面有燕窝添,後来先知,原来系同老行家合作所以甜品上面会有燕窝😎燕窝梗系要食多啲啦😂其他冷盘有龙虾蟹脚都非常之新鲜,最惊喜系发现有govida雪糕🍦基本上每样试少少,我哋都要捧住个肚走😂总括来讲餐厅环境非常好,职员有礼,时不时会帮我哋换碟,又会问我哋觉得食物质素如何,食物质素又好,今次我哋系用咗OpenRice七五折去订,下次再有优惠我哋会再去☺️
☺️
  • 喇沙
  • Movenpick雪糕
  • 长脚蟹
2020-05-11 2199 浏览
一直听都系高质,更有我喜爱的榴连甜品,今次一行五人,去到比张8人桌我们,一开始当然就食海鲜先,龙虾蟹脚都基本,蟹脚算唔错,溶雪时间刚刚好,而且唔需要排太耐就可以夹到海鲜,加分位!试埋佢个中式汤,汤头好甜,足料!不过要留肚食甜品,食返个godiva劲浓雪糕,homemade榴连雪糕,重口味到食其他都无哂味啦!整体我系会介绍朋友黎食!
2020-05-10 1271 浏览
每年都会黎食下,有 75折,而且规定客人离开坐位就要带罩,衡量过就食啦!太太太多野食喇! 讲下 encore左既野啦!炉鱼班块食左三小碟,用蒜头粉丝云耳蒸,肉嫩juicy有鱼味有鱼油,仲要啖啖肉!牛尾系黎咁多次都有,平时唔会煮,餐厅叫又贵,次次黎都会食!仲有左上角系猪手,肉嫩有胶质!另外仲有 the market必饮既椰子炖汤,例到唔记得影相 我唔食羊既,但朋友次次都会试下,其实个厨over cook左。咁岩个经理行过黎问觉得 d食物点,朋友话佢要 medium都un, 我地以为佢问完意见就完,过左阵,经理再拎过一碟黎,过专登叫个厨煮过!虽然朋友仍然觉得一般,但系已经唔系重点,而且呢种咁有 human touch既 service已经赢晒!到甜品出场啦,系主攻区域!榴槤迷天堂,keep住水准!个斑兰榴槤蓉非常香甜幼滑!比纯榴槤蓉更有特式!斑兰榴槤蛋糕又系入口即溶,蛋糕果种松软度就好似绵花咁,好新鲜好好味!榴槤奶冻亦好幼滑!榴槤始终好 heavy, 跟住我亦食左三杯仔铁观音大菜糕,本人非常欣赏!茶浓清新,好似饮左杯茶消滞咁,茶既余韵仲可以系口腔内,真系好正!另有 movenpack雪糕球

太太太多野食喇! 讲下 encore左既野啦!

甜品出场啦,系主攻区域!
榴槤迷天堂,keep住水准!个斑兰榴槤蓉非常香甜幼滑!比纯榴槤蓉更有特式!斑兰榴槤蛋糕又系入口即溶,蛋糕果种松软度就好似绵花咁,好新鲜好好味!榴槤奶冻亦好幼滑!榴槤始终好 heavy, 跟住我亦食左三杯仔铁观音大菜糕,本人非常欣赏!茶浓清新,好似饮左杯茶消滞咁,茶既余韵仲可以系口腔内,真系好正!另有 movenpack雪糕球同 godiva软雪糕!

值得一提,增设左饮品区,有果汁同柠茶,好耐之前只包一杯餐饮。

环境舒适,service 很好,keep到水准!
2020-04-27
2020-05-05 2815 浏览
朋友发现左呢一间平时好难订嘅酒店而家竟然有折扣优惠,毫不犹豫就订枱试吓。今次做紧榴槤甜品主题,啱晒钟意食榴槤嘅朋友仔呀!食物种类都算几多,而且质素都OK,冷盘方面例如龙虾,长脚蟹都几新鲜,最好味系鱼子酱蟹肉多士😋刺身有甜虾,三文鱼,帆立贝,吞拿鱼。帆立贝好大粒,好味!炖汤系椰皇雪耳瘦肉炖鸡,好大碗亦超级足料!热盘方面呢有炒蟹,牛仔骨,泰式虾饼,印度咖喱,猪颈肉,叉烧,海南鸡饭,蒸沙巴龙趸,鹅肝等,个人觉得牛仔骨叉烧同海南鸡比较好食😋呢度有几款pizza. 即烧牛扒同羊扒等,试左牛扒,味道唔错!食自助餐当然最重要系食甜品啦,呢度嘅甜品款式好多。雪糕好正有Godiva 软雪糕,movenpick雪糕同自家制榴槤雪糕。因为今次系榴槤做主题所以当然唔少得榴槤做嘅甜品啦例如系榴槤布甸,榴槤汤圆,榴连蛋糕,炸榴连脆脆配榴连蓉。唔食榴连嘅朋友唔使担心,因为呢度有铁观音大菜糕,芒果甜品,燕窝甜品等都几好味㗎!饮品方面,自助餐提供左自助橙汁,西柚汁同冻柠茶,另外每位送餐茶一杯既。如果嚟呢度食自助餐呢可以嘅话肯定枱嘅时候或者可以备注坐近啲食物区。因为坐得远行去拿食物唔太方便喔!

炖汤系椰皇雪耳瘦肉炖鸡,好大碗亦超级足料!

2020-04-19 5000 浏览
今次受到这个泰式料理主题吸引, 再次尼多次帮衬自助午餐, 一心以为泰式主题会预备各样食物, 但发觉比较失望并非如此, 泰式生虾刺身欠奉, 青木瓜沙律亦没有, 其余都是大路菜式, 并无亮点, 而且有点冻, 不够热, 影响味道。顺带一提, 餐厅甜品主题似乎以榴莲为主, 对不吃榴莲嘅客人就有欠公平。服务员有要求提交餐厅评价, 都有附上以上各点, 希望餐厅会在日後有所改善。反而烧烤肉类略有惊喜, 烤肉眼扒的确不错, 火侯刚刚好, 肉质亦够冧, 我都有再添食, 以后希望保持到。

2020-04-16
2020-04-17 5061 浏览
餐厅比想像中细,热食质素好好,由其系即烧牛扒,烧得刚刚好,虽然唔厚,但都可以烧到五成熟,好好味😋,仲有鹅干外脆内软,正。另外有个唔知叫咩名😅,系大螺酿咗啲虾肉之类,好香好足料。而我最锺意榴连甜品,榴连味浓,特别香脆猫山王配榴连斑斓酱,系超级好味😱😱😱。不过冷盘嘅长脚蟹有啲失望,感觉啲肉唔够实🤔🤔,同埋盐水太多,变咗加埋有啲咸,带唔出鲜甜味。水果同面包种类不多,不过沙律竟然有羽衣甘蓝,加返分。另外,要加分俾啲服务员,态度非常友善又勤快😊😊😊

2020-04-16
2020-04-16 4358 浏览
疫情下黎到食自助餐,因为之前生日晚饭食左一个非常失色而又价钱唔算太平既自助餐,为食既我实在心有点不甘,结果搜寻一轮下,见到the market做75折优惠,过往经常都要提早成个月都未必订到位,现在疫情下即日订都有位,平日扣埋折都系577一位左右,黎之前真系有啲担心会好似生日晚餐既酒店一样会将货就价😅估唔到黎到之後,绝对冇後悔到,品质一样好!龙虾肉爽👍🏼炖椰子汤足料够热辣辣、羊架嫩、甜品唔会太甜,依然咁好食!无论海鲜、刺身、热食、甜品都咁出色,可惜我咁大食都试唔晒所有野食,短期内都想再黎一次!
  • 绿茶奶冻
  • 龙虾
  • 榴槤奶冻
  • 椰子炖鸡汤
  • 海鲜冷盘
  • 沙律吧
2020-04-12 4603 浏览
今次有幸一次过试晒The Market既早餐 semi-buffet同晚餐buffet,要分享一下疫情期间,餐厅防疫意识极高,入场要check下有无配戴隔离手带,出去拎野食都一定要戴口罩。晚餐buffet方面,OpenRice discount 75折,大概700蚊。全场都有8成满,冻盘有龙虾、蚬、大虾、蟹脚。不过,系不设生蚝,我本身不太好冻盘,试左2只蟹脚,味道还好,唔会浸晒水咁。烟三文鱼一般,太淋,又无乜烟燻味,杂果沙律几好味。餐厅提供一杯餐茶,另外出面有橙汁、西柚汁、冰水任斟。刺身即切,有4,5种选择,海老几鲜甜,三文鱼、呑拿鱼正常过得去,卷物都ok。鹅肝略嫌唔够香,自助山果个好味d,都系即煎。海南鸡饭一般,d沙律好好味,有好多选择,番茄仔配水牛芝士好夹。热食方面,牛仔骨好好味。出面仲有3款大pizza,但因为太饱肚,我无试到。甜品做紧复活节主题,有兔仔朱古力。啲甜品真系超水准,件件都好味。榴连主题已经好好味,有榴连炸物,好香口,入面有好厚肉榴连,仲可以点榴连sauce/斑斓榴连sauce。榴连mouuse好滑好香,榴连挞好脆。雪糕种类数之不尽,有自家制榴连雪糕,啖啖榴连,仲有牛

烟三文鱼一般,太淋,又无乜烟燻味,杂果沙律几好味。

餐厅提供一杯餐茶,另外出面有橙汁、西柚汁、冰水任斟。

鹅肝略嫌唔够香,自助山果个好味d,都系即煎。

雪糕种类数之不尽,有自家制榴连雪糕,啖啖榴连,仲有牛奶味。movenpick /Godiva 雪糕,好多惊喜。

服务方面,餐厅职员服务良好,十分有礼,餐厅设有夹公仔机,夹唔到奖品,职员都俾左粒朱古力我,又提我地OpenRice 有75折。收碟速度快,出面野食速足,吉碟唔会摆好耐都未上野食。
2020-04-11 2787 浏览
就黎生日,女朋友俾左surprise 我,带左我去hotel icon 食buffet, 佢话佢半年前book, 知我一路想试食,真抵锡。一早听过呢间buffet 要早半年book 先得,估唔到女朋友book倒。 我最钟意系buffet 食海鲜,特别系龙虾同长脚蟹,呢到有好多款式拣,海鲜,熟食,甜品等等都好多有得拣,我地两人食左5只龙虾,2盘长脚蟹,值回票价。龙虾新鲜,一起就成旧肉,食上去啖啖肉,爽,有鲜味。长脚蟹都新鲜,洗得乾净,有鲜味。海鲜都refill得好快。侍应都有礼貌,清野清得快。雪糕有godiva朱古力雪糕,movenpick 雪糕。呢个价钱黎讲,性价比高。值得推介,怪唔得要咁早book。

2019-11-23
庆祝纪念
难得平日放假约阿妈食好野见openrice呢间做75折优惠上星期就book定台之前来食tea buffet觉得唔错有水准今次系lunch buffet都好彩无令我地失望冷盘有salad、火腿、生果、芝士同海鲜等海鲜有青口、🦐、长脚蟹同小龙虾等等长脚蟹望落肥大d肉质好鲜甜刺身区有片皮鸭食好好味😋椰子雪耳汤好清润热食类有泰国菜、马来西亚菜、印度菜同西式牛扒同羊架另外有pizza甜品超多雪糕d味道好特别有榴槤、山竹、蓝莓、曲奇焦糖等等因爲就来复活节所以见到有关食物同摆设整得好靓个红萝卜入面其实系士多啤梨🍓来另外有夹公仔机玩下搞下新意都几好😄职员会俾个硬币你夹到雪糕盒成功跌落个窿就有礼物🎁整体感觉都超好职员d服务一流好主动好热情同好有礼貌下次会再来
难得平日放假

觉得唔错
有水准

今次系lunch buffet

都好彩无令我地失望

冷盘有salad、火腿、生果、芝士同海鲜等

海鲜有青口、🦐、长脚蟹同小龙虾等等

长脚蟹望落肥大

d肉质好鲜甜

刺身

有片皮鸭食好好味😋
椰子雪耳汤
好清润

热食类有泰国菜、马来西亚菜、印度菜同

西式牛扒同羊架

另外有pizza

甜品超多

雪糕d味道好特别

有榴槤、山竹、蓝莓、曲奇焦糖等等

因爲就来复活节

所以见到有关食物同摆设