2024-07-07 610 浏览
當日,好姊妹為了慶祝她生日,而 Book 了梅窩銀礦灣酒店作為她的 Birthday staycation! 我專程到公仔專門店找了一隻她喜歡的 Monchhichi 公仔送給她做生日禮物! 當日翌日的星期日早上,我們走到梅窩銀礦灣路的湖光山色打卡餐廳 <The Hideout>食早餐,位置隱蔽,沿山路行;我們沒有 Book 位,等開門,也是第一枱的食客! 天氣都幾熱,最高溫32度,跟現時差不多炎熱,餐廳好體貼,提供蚊怕水給食客!用餐區設有室外及有冷氣的室內;後來,有一家3口的中外家庭幫襯,混血兒小妹妹好喜歡看魚塘裡的魚!背景看似湖光山色,好姊妹話我們知,背景是一個外國人養的魚塘,並以化學肥料,慶幸沒有臭味及魚腥味!至於洗手間,都幾乾淨,提供廁紙及抹手紙;雖然沒有冷氣,相對炎夏時,會感到悶熱!Menu放在長木椅上的美食,不久便被螞蟻走入去嘞!我的選擇:Seafood Omelette  $105奄列 包括:蟹肉、蝦、蛋、車厘茄,配上他他醬;當中,鮮美的蟹肉口味最突出!Hot Matcha Latte $56味道甘甜平衡,香滑順喉!她們的選擇:

Menu
放在長木椅上的美食,不久便被螞蟻走入去嘞!
我的選擇:
Seafood Omelette  $105
Seafood Omelette
Hot Matcha Latte $56
味道甘甜平衡,香滑順喉!
Hot Matcha Latte
她們的選擇:
2023-09-17
$161 (早餐)
庆祝纪念
生日
Seafood Omelette
Hot Matcha Latte
2024-09-09 0 浏览
香港世外桃源|梅窩的露營風咖啡店📍The Hideout Hong Kong.周末去的話最好先提前預約,室內室外都有位置,但湖邊的打卡位就可能需要等。當天和朋友預約坐上打卡位了。.點了。iced matcha latte @ 60hkd好好喝!苦苦的!抹茶味 超级足!!冰冰凉凉夏天喝一杯好清爽舒服!抹茶越喝越浓郁!推荐大家一个巨巨好喝的喝法!就是我们点的抹茶雪糕嘛 受!就是可以往里面+雪糕!超级好喝!除了環境優美可以瘋狂拍照,也很適合聊天,限時兩小時,我們都覺得很值得探店,除了地理位置在梅窩比較遠之外。
香港世外桃源|梅窩的露營風咖啡店
📍The Hideout Hong Kong

點了。iced matcha latte @ 60hkd

2024-08-26 166 浏览
今個星期去梅窩度假好開心!之前聽朋友講去呢間Cafe要book,但我完全冇做準備搭船先醒起,不過都唔理咁多試吓去碰運氣。有少少難搵,睇Google Maps教我兜個大圈行啲奇怪嘅路,覺得冇理由要兜得咁奇怪,所以我就信自己行經屋邨尋找找小捷徑。下面highlight咗黃色嗰條路其實係可以去到。去到屋苑嗰邊嘅盡頭會見到個鐵絲網閘,旁邊有個牌仔教你喺呢度入去再行。好彩嗰日下晝去到冇乜人,可以輕鬆坐到靚位,好似五點定5:30去到,啱啱好趕到last order。呢個時間去到唔曬幾好,不過就唔係坐得好耐。食物定價都小貴,可能預你坐成個下晝,但我哋接近日落呢個舒適時間先去到就唔坐得好耐,有啲唔抵不過自己揀OK的。食物飲品都唔差,只係真係坐得唔耐嚟講,有啲唔抵,因為佢都算幾細份。Basque cheesecake普通正路。,唔係特別濃芝士味。,但質感都OK。Affogato我完全唔係咖啡專家,覺得幾好食,雪糕如果就咁食係偏甜,但同咖啡加埋一齊就剛剛好。士多啤梨牛奶個味都係天然,似自己整嘅士多啤梨醬,唔係藥水糖漿,同埋另外好意外嘅係佢竟然唔甜,飲得好舒服。不過因為室外同附近好多草,始終都係會有蚊,同埋

不過因為室外同附近好多草,始終都係會有蚊,同埋夏天都真係有啲熱,我下晝太陽落山先去還好,中午下晝嗰啲應該會辛苦。
2024-08-24
2024-08-20 268 浏览
#OTIS放假去邊好 繁忙嘅生活 都要停下喘息遠離城市喧囂 感受清幽寧靜位於香港其一小島🏝️坐落係寧靜自然環境The Hideout Cafe 面向山丘湖泊 營造出悠閒既氛圍🧘係大家既不二之選✅Cafe主要提供輕食🥗同咖啡/茶飲☕️部份食材仲係佢哋自己種植🌱🔽🔽🔽Recommend 🔽🔽🔽🥣 Pink Blossom Smoothie Bowl (👦🏻OTIS大愛)🍕Truffle pizza🍋‍🟩Honey Lime Soda🍓Strawberry milk四周用左以木為主既裝潢 有一種置身於大自然既感覺🪵能夠更容易感受寧靜同治癒 😌 The Hideout 不定時舉辦wellness workshop 🧘 / Art Escape 🎨記得留意喇~ 提提大家佢仲係一間寵物友善cafe 🐶平靜裡安躺 棲身一抹暖光游入了思海 看日落天#隱世湖邊Cafe #森林風 #大自然 #寵物友善 #梅窩 #香港好去處 #留一天與你喘息 #TheHideout #PetFriendly #Wellness #ArtEscape #Forest #wooden #cafe #muiwo
#OTIS放假去邊好

平靜裡安躺 棲身一抹暖光
游入了思海 看日落天

2024-08-11
2024-08-05 290 浏览
座落梅窩消防局附近一個魚塘內,The hide out Hong Kong 要時間揾,因為無門牌,而且要行一段路,好神秘🤭當行少少山。但入到去就好放空,環境開揚,叫杯咖啡坐吓睇魚,就算寫生都唔會有人趕,咁先喺遠離煩囂,同cafe個名一樣"hide out"🤗食物方面選擇不算多,但味道不錯,pizza即製,以及提供🫗不同國家咖啡豆的咖啡,坐係度hea吓唔錯,熱就可以坐indoor☕️🫖

2024-07-02
等候时间
5 分钟 (外卖送餐)
2024-07-29 228 浏览
同friend一齊去梅窩玩,發現咗一個隱世湖景Cafe,喺湖邊景色超讚😍不過地方唔係咁好搵要行一段路~🍃 Matcha milk抹茶嘅味好濃郁,牛奶好新鮮,喺炎炎夏日飲一啖勁讚☺️🍵Matcha Latte同樣嘅抹茶嘅味都好濃,但係加上咖啡嘅香味又係另一種口味,成個口感好順滑但係不得不講呢個地方真係有啲偏僻,要行好遠先可以搵到依間Cafe🤣🤣🤣但係裏面嘅空間幾大下同埋真係有個湖係度🤭所以都幾特別有情趣

🍃 Matcha milk
抹茶嘅味好濃郁,牛奶好新鮮,喺炎炎夏日飲一啖勁讚☺️

🍵Matcha Latte

LF
2024-07-08 206 浏览
Soe Coffee and Food is a standout café that expertly combines exceptional coffee, delicious seasonal cuisine, and a deep commitment to sustainability. The inviting, nature-inspired ambiance immediately transports you, while the baristas and chefs showcase their passion. Herr connects you to the natural world. Whether you're craving a beautifully crafted beverage or a nourishing meal that celebrates the harmony between great food and environmental stewardship.Unexpected easy to get to there. Only

Unexpected easy to get to there. Only 10mins walk from the Mui Wo Pier. Enjoying the community through walking.

Avocado toast
Yummy! Fresh avocado.

Latte
They curated SOE coffee bean. The flavour is special.

2024-06-26
  • avocado toast
2024-07-01 241 浏览
提提記得!!!預約~預約~預約~打卡cafe shop湖畔加埋山景靚呀!但夏天去就要預會好熱,整個場地都無冷氣~~每人點左杯飲品,chill下打打卡就算啦!ICED Coconut matcha $60ICED Black Apple $60最底消費一人一杯飲品或食物
提提記得!!!
預約~預約~預約~打卡cafe shop
湖畔加埋山景靚呀!
但夏天去就要預會好熱,整個場地都無冷氣~~
每人點左杯飲品,chill下打打卡就算啦!

ICED Coconut matcha $60

ICED Black Apple $60

最底消費一人一杯飲品或食物
2024-07-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
The Hideout @thehideouthk📍:大嶼山梅窩銀礦灣路🚗:梅窩碼頭步行至餐廳約15分鐘📞:+852 9660-2625💲:~HKD180/head for lunch Food quality👌🏼:White Coffee, Coconut Black, Belgian Banana Waffle❌:Sparkling ice-cream Hojicha, Mango Mousse Cake, Black Truffle Mushroom Pizza總結:🤔梅窩著名打卡cafe 又靚又大 係打卡嘅好地方 但食物🥘完全及不上 如果係想嚟食好西會超失望🤔飲品整體好過食物 但都唔好得去邊 White Coffee同Coconut Black都係普普通通🤔食物就香蕉窩夫🧇最好食 但其實$140只得兩細舊仲只係加個雲尼拿雪糕同幾塊香蕉 cp值好低 仲要味道係正常冇咩特別🤔餐廳位於郊區 夏日嚟著短袖嘅朋友記得帶蚊怕水 坐水池邊嘅朋友要留意都幾多蚊下😭🤔最著名嘅打卡湖邊一定要預約 或者要等候 坐唔到湖邊其實打卡嘅位就變少好多😋香港🇭🇰地租金貴到飛天 所以寸金尺土 我諗得新界地區先可
The Hideout @thehideouthk
📍:大嶼山梅窩銀礦灣路
🚗:梅窩碼頭步行至餐廳約15分鐘
📞:+852 9660-2625
💲:~HKD180/head for lunch

Food quality

總結:

😋香港🇭🇰地租金貴到飛天 所以寸金尺土 我諗得新界地區先可以有咁大間嘅cafe 同埋地太大 所以坐得好疏 打卡嘅地方都多 文青或愛影相嘅朋友應該好喜歡

😨唔抵食 份量少又唔好食 比一般cafe定價再貴啲🥲

😨Sparkling ice-cream Hojicha $65/1杯但好難飲

😨嗰pizza $140但同喺超市$40幾蚊買啲急凍薄餅🍕一樣味 又細塊唔夠食

😨芒果Mousse蛋糕🍰 $70蚊同連鎖蛋糕店啲$10西餅一樣size 食落都差唔多質素 難食

😨冇額外收加一但價錢本身mark-up咗好多 所以呢個定價服務係唔合格 同茶餐廳一樣全自助

2024-05-29 343 浏览
打卡勝地 + 隱世cafe + 週末好去處🫡遠離都市 感受大自然 主題係嚟打個卡🙂‍↕️大家好似都係為咗依個景嚟打卡 而我哋打完卡之後就入返去冷氣地方食嘢對食物就真係完全無期望🙌🏻事實證明 無期望無失望🫡Smoked Salmon Scramble Egg on Toast $105ummmmmmm…..味道都正正常常嘅Fish and Chips $120依個賣相就少頹 $120得兩塊魚柳 貴咗啲Iced Chocolate $52朱古力味好淡 失望Hot Matcha Latte $56
對食物就真係完全無期望🙌🏻事實證明 無期望無失望🫡

2024-04-26
用餐时段
下午茶
2024-04-10 515 浏览
THE HIDEOUT 依間需要預約嘅打卡cafe shop, 可以在ig 餐廳連結🔗的網站預約,十分方便。餐廳主打環境,遠離煩囂,所以位置較郊,去之前記得噴蚊怕水!(餐廳有提供)對住湖邊聽住音樂來享受食物,好寫意,好有渡假feel,湖邊位置不設預留,先到先得。我用餐時間正中午,太陽🌞勁曬,室內位置亦滿,對住湖食係chill ,但個人爆汗💦,盡量避開中午前往,較為理心。avocado toast($130)牛油果蓉🥑配上新鮮車厘子🍒,面上亦有生洋蔥🧅,成件事好fresh,酸甜味,整體味道好好,素食者必試😋 味道:3/5賣相 :3/5環境:4/5服務:3/5★® 價位- $:3/5

THE HIDEOUT

avocado toast($130)

味道:3/5
賣相 :3/5
環境:4/5
服務:3/5
★® 價位- $:3/5

avocado toast
2024-04-05 373 浏览
難得放假🏖️,去咗大嶼山嘅Cafe 嘆吓嗌咗三樣嘢:1.抹茶巴斯克蛋糕🍰味道OK有食得出有淡淡芝士味,加埋啲抹茶都OK,推介大家一齊試吓🤤2.咖啡三重奏☕️呢個咖啡有三個唔同嘅味道一個係經典嘅比較苦嘅黑咖啡,另一個係有啲檸檬🍋有啲酸味嘅咖啡,最後一個咖啡就係普通啲嘅冇乜特別。不過成個set咁樣夾埋一齊都幾有趣,打卡一流😛3.抹茶latte🍵原本想抹茶嘅雪糕,但係嗰日賣晒,最終揀咗一個抹茶嘅latte試吓,抹茶粉好似未溶晒🥲麻麻哋,唔係咁推介🫷🏻總結:呢度嘅環境好靚呀,不過廁所冇分男女之餘冇得閂門,有啲尷尬😿可以改良吓不過值得一讚嘅係啲音樂都幾好聽,好似去咗度假👍🏻抹茶巴斯克蛋糕都值得一試,整體嚟講值得打卡😻
難得放假🏖️,去咗大嶼山嘅Cafe 嘆吓
嗌咗三樣嘢:

1.抹茶巴斯克蛋糕🍰

2.咖啡三重奏☕️
不過成個set咁樣夾埋一齊都幾有趣,打卡一流😛

3.抹茶latte🍵

不過值得一讚嘅係啲音樂都幾好聽,好似去咗度假👍🏻
抹茶巴斯克蛋糕都值得一試,整體嚟講值得打卡😻
  • 抹茶巴斯克蛋糕
2024-04-03 324 浏览
需提前網上預約湖邊位置不設預留(可提前一日免費取消)當日我哋booked 11:00am ,就冇人坐湖邊,於是我哋就可以打卡一陣先,由於當日陰天就唔算曬,我哋叫咗嘢食打咗卡之後呢就返返去室內裏面食嘢啦,但係都係冇冷氣嘅,但就會有冷風機吹住囉。勁怕熱嘅me都可以接受,帶咗熱啲天氣嘅話呢就難講少少,睇吓大家耐熱程度囉🥵首先要讚一下咖啡方面嘅的而且確係做得唔錯嘅,對於咖啡控嘅你啦,絕對唔會令你失望,由於當日太熱呢,我哋另外再叫咗sparkling ☕️ 非常解渴!食物方面呢就正常發揮,如果都係想同朋友慶祝生日嘅,你就建議自己帶蠟燭去會方便啲!並沒有設最低消費,入座開始計限時120分鐘!由碼頭行過去大概15至20分鐘左右,建議係跟網站教嘅行嘅方法佢會較為方便,千祈唔好咁Google Maps!..打卡嚟講的而且確係唔錯,但會建議天氣冇咁熱嘅時候佢會比較好啲🥹真係好多謝師姐咁熱嘅天氣捨命陪君子去梅窩慶祝生日🥹🥹🥹💋..
需提前網上預約
湖邊位置不設預留(可提前一日免費取消)

當日我哋booked 11:00am ,

如果都係想同朋友慶祝生日嘅,你就建議自己帶蠟燭去會方便啲!

並沒有設最低消費,入座開始計限時120分鐘!
2024-03-31
庆祝纪念
生日
2024-01-10 789 浏览
Parma Ham Pizza $140D ham都好足料,pizza咬落去脆卜卜,加埋d cheese後,仲好食😋The Hideout Breakfast $150D牛油果同車厘茄都好新鮮,隻太陽蛋煎得好靚添,好味😋White Coffee - Cappuccino $50咖啡味好濃郁,入口後有種香,好飲😋Kyoto Hand - Whisk Matcha Latte $60抹茶味好香濃加埋啲奶好滑,好味道😋
Parma Ham Pizza $140

The Hideout Breakfast $150
D牛油果同車厘茄都好新鮮,隻太陽蛋煎得好靚添,好味😋

White Coffee - Cappuccino $50
咖啡味好濃郁,入口後有種香,好飲😋

抹茶味好香濃加埋啲奶好滑,好味道😋
2023-12-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-11-20 1114 浏览
#T͎h͎e͎ ͎H͎i͎d͎e͎o͎u͎t͎係梅窩碼頭行路到餐廳大概10分鐘見到消防局一直行入嚟就岩~網上預約左平日朝早十點 仲有好多空位可以坐到打卡位不過怕曬黑要查定防曬😆相信轉秋涼嚟一定舒服好多🍃始終近魚塘好多蚊 記得一定要噴蚊怕水 餐廳都有提供🫶🏻順帶一提餐廳洗手間都好乾淨☺️要自行去收銀嗰邊落單俾錢 之後店員就會送餐過嚟~☆彡Ice Kyoto hand-whisk matcha latte🍵 $58茶味回甘 奶唔會蓋過茶味 配埋cake食解暑又解膩☆彡Ice chocolate 🍫 $52朱古力味好濃郁 仲有棉花糖係面☆彡Daily Cake (*Chocolate yogurt cheesecake) $65超香濃乳酪芝士味😋 每食一啖都好幼滑@thehideouthk 📍大嶼山梅窩銀礦灣路*逢星期二休息唔好摸門釘

#

T͎h͎e͎ ͎H͎i͎d͎e͎o͎u͎t͎

係梅窩碼頭行路到餐廳大概10分鐘
見到消防局一直行入嚟就岩~
網上預約左平日朝早十點 仲有好多空位可以坐到打卡位
不過怕曬黑要查定防曬😆
相信轉秋涼嚟一定舒服好多🍃
始終近魚塘好多蚊 記得一定要噴蚊怕水 餐廳都有提供🫶🏻
順帶一提餐廳洗手間都好乾淨☺️
要自行去收銀嗰邊落單俾錢 之後店員就會送餐過嚟~

茶味回甘 奶唔會蓋過茶味 配埋cake食解暑又解膩

☆彡Ice chocolate 🍫 $52
朱古力味好濃郁 仲有棉花糖係面

超香濃乳酪芝士味😋 每食一啖都好幼滑

@thehideouthk
📍大嶼山梅窩銀礦灣路
*逢星期二休息唔好摸門釘
2023-10-11
$90 (早餐)