2020-10-10 8088 浏览
想食瑞吉afternoon tea好耐,环境好舒服😌楼底好高,唔会觉得隔离枱倾计好唔嘈.员工服务💯💯💯,好亲切同你倾计,唔洗你出声已经主动黎问你有无野需要,试问唔系间间五星酒店做到依个水准!.$718+10%两位,平就唔平,不过同屋企人黎庆生,加有咁服务同食物质素,绝对值得黎!😜😜😜无野系唔好食,只系睇有无惊喜!特别有架好靓嘅餐车分别俾你拣4件咸点、4件甜点🍮中间仲有每人两旧scone,同1x款特别嘅茶叶你拣、放心,员工会逐一介绍!.咸点相对甜点惊喜无咁大,你都大概估到咩味,但甜点件件食都觉得正!🥰🥰🥰特别系caramel 青苹果🍏个挞仔,无谂过两样野夹食咁!😍😍生日仲有送多两件甜点,俾你吹蜡烛,饱到! .Scone好香,最抵赞系有4款organic jam: orange 🍊 strawberry 🍓 apricot 同acacia honey 🍯!!! 全部都可以食!加埋cotton cream,饱🤡 我建议少胃人士,可带走scone翻屋企慢慢叹,留肚食甜点!

• Afternoon  Tea
2021-01-02 487 浏览
The drawing room听闻要早一个月先订到位但今次即日订位,即日有得食,好开心🥳1️⃣一坐底,侍应好快就会推介有咩茶选择,特别推介一款柑桔乌龙,咁我就拣咗嚟试试,不过就唔太啱我口味🙈2️⃣跟住侍应就会推住一架装满「咸点」手推车我哋先拣8款咸点估唔到下午茶有生蚝食配香草cream😆但就普普通通最推介咸点系海胆Mousse,系意想不到既味道第二款就系红菜头马卡龙,好特别👍🏻3️⃣第三转就系两款松饼配牛油、Clotted Cream及四款果酱松饼微热,正常水准四款果酱,没有太大惊喜4️⃣第四转就到「甜点」手推车我哋又可以拣8点甜点最推介甜点系士多啤梨卷蛋,虽然好普通,但最好味😋最唔好食系圣诞树朱古力,超级甜😖食物质素不过不失环境同侍应服务当然很好
The drawing room听闻要早一个月先订到位
但今次即日订位,即日有得食,好开心🥳

2️⃣跟住侍应就会推住一架装满「咸点」手推车
我哋先拣8款咸点
估唔到下午茶有生蚝食配香草cream😆但就普普通通
最推介咸点系海胆Mousse,系意想不到既味道
第二款就系红菜头马卡龙,好特别👍🏻

松饼微热,正常水准
四款果酱,没有太大惊喜

4️⃣第四转就到「甜点」手推车
我哋又可以拣8点甜点
最推介甜点系士多啤梨卷蛋,虽然好普通,但最好味😋
最唔好食系圣诞树朱古力,超级甜😖

食物质素不过不失
环境同侍应服务当然很好
2021-01-02 342 浏览
The Drawing Room是St.Regis hotel吃下午茶的餐厅(超难book!! 预一至两个月), 今次去staycation所以安排左in room dining! 不同之处是在餐厅进食会有类似点心车给你选择各种美食, 在房间就是预先order咯~ 下午茶的配搭是由八种甜点及八种咸点组成, 点心精致外也很美味可口! 咸点的材料较高级/特别, 有珍珠蚝, 鹌鹑蛋, 鹅肝等, 甜点方面细细件, 甜而不腻, almond黄金砖更是极之😍值得推介
2021-01-02
2020-12-25 632 浏览
睇 IG 及 Facebook 有好多The St. Regis Hotel 嘅广告,sell 酒店 room 加餐厅都 over $3,500至$5,000,见到啲嘢食相片好似好高档次,lunch 及 dinner都有靓嘅 fine dining,酒店属於Marriott 同Group,格局都似5星级以上,所以谂住搵圣诞节假期嚟试吓。原本谂住试食夜晚 fine dining,後尾因为社交距离及疫情政策下,6点後冇堂食,於是喺冬至呢日就去试吓个 lunch。冇预留book位,即日打电话去试试,可能啲人在家工作 WFH,所以冇人争lunch appointment,好彩都有位。1点30分到,3点前交台,我同 receptionist 讲我哋 book 咗 St. Regis,佢哋指示我去咗呢间餐厅,见到个 Menu 系写 The Drawing Room,我唔知系咪同一个地方,入到去坐低,环境都几舒服就冇再查问,酒店嘅设计摆设、气味、灯光、家俬,都算系令人感到舒服,台同台之间嘅距离好足够,隔离台嘅客人倾计都听唔到嘈。侍应好有礼貌咁俾两份 lunch set menu 我哋拣,有2-cou

侍应好有礼貌咁俾两份 lunch set menu 我哋拣,有2-course 及 3-course,拣咗3个course。

面包篮OK,啲面包少少暖,唔算热。牛油味道一般。

我同朋友两个都系拣咗洋葱汤配蒜蓉包,个汤好饮,好香,配个脆卜卜嘅蒜蓉包,好食。呢个starter令我哋好期待个main dishes嘅来临。

三文鱼,非常普通
,酒店冇俾食鱼嘅刀义我用,断定呢度未达6星级服务水准,侍应可能亦冇上司教佢帮客人换番正确刀义。

猪肉配饭,味道真系好普通,好似食义烧咁,碗饭亦系冇乜特色
,喺Grand Hyatt叫碗海南鸡饭,净系碗饭都会有佢嘅味道。而呢个饭入面葡提子及少少菜及果仁,好似中国啲八宝饭咁,但啲提子系软林林,口感唔好
,加咗入饭亦冇加强到饭嘅味道,有啲为咗加而加,味道同啲猪肉亦唔配。

其中一个甜品系苹果挞,唔系好唔系差。有配个雪糕会好啲。

Mocha Blane 有少少朱古力,唔系好差但唔觉好好食。

两个人好似$1,000蚊度,如果比较咁上下嘅价钱,味道唔及 Marriott、Grand Hyatt、Upper House、Four Season 啲 lunch。
2020-12-21
庆祝纪念
圣诞节
The Drawing Room (湾仔)湾仔港湾径1号香港St.Regis瑞吉酒店2楼♠️♠️🎄水准超高下午茶🎄♠️♠️预约星期日一定要预早两个月瑞吉酒店既afternoon tea想试好耐佢嘅下午茶有别其他酒店嘅下午茶不会有三层架~以点心餐车方式🦋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️下午茶2:30至5:30五星级嘅酒店~服务质素果然一流隔住口罩都feel到佢地嘅笑容真心讲句 唔系间间五星级可以做到*细心/详细/窝心/细致*咸点同埋甜点均各八款人客然後各拣四款每一次餐车嚟到都会有个服务员详细介绍🦋真系款款都有惊喜♥️我只能讲我样样都好锺意食个Scones系最令我surprise嘅同我一样喜欢食Scones嘅美美们唔使谂啦 即刻book啦!!每个位置嘅相隔嘅距离都好好做得楼底够高 光线充足 格局装修嘅颜色设计香味都令到人哋好舒服 最为人知既系 每到下午5时30分瑞吉主人(St. Regis Host)为客人展示独特的瑞吉香槟刀削仪式 (St. Regis Champagne sabrage) 但疫情问题取消咗 好可惜😭讲真同半岛差唔多价钱 我一定拣the drawing room 好
The Drawing Room (湾仔)
湾仔港湾径1号香港St.Regis瑞吉酒店2楼
咸点同埋甜点均各八款
人客然後各拣四款

个Scones系最令我surprise嘅
同我一样喜欢食Scones嘅美美们
唔使谂啦 即刻book啦!!

每个位置嘅相隔嘅距离都好好做得
楼底够高 光线充足
格局装修嘅颜色设计香味都令到人哋好舒服

最为人知既系 每到下午5时30分
瑞吉主人(St. Regis Host)
但疫情问题取消咗 好可惜😭

讲真同半岛差唔多价钱
我一定拣the drawing room 好食10倍以上!
下午茶去港岛区#记得拣瑞吉酒店
脱离城市中繁嚣嘅宁静😘😗😗值得一试!

St.Regis Hotel喻为全香港最好酒店
果然名不虚传 听闻佢嘅酒店早餐都好正
有机会真系好想入住一晚😊
2020-12-13
The Drawing Room again ... Haven’t been to herefor a while ... just missing it here!Cozy environment with social distancing... a nice place for chitchatting ... the receptionist is sincere so all good for the experience once landed 😘😘😘Early afternoon tea break at 2 as it was fully booked... hahaha.. the staff came over to introduce the tea first and we picked Hojicha and Osmanthus tea... nice pick and I truly like my hojicha tea 😚😚😚 Pastries are served by trolley and the staff would introduce ea

Pastries are served by trolley and the staff would introduce each item with some descriptions of the ingredients... 👍🏻👍🏻👍🏻 Nice!

Picked 4 from the trolley ..... Looks good and tastes good for each of them! Tuna sandwich = lovely! The ham one is cool as well ☺️☺️☺️

Scones with clotted cream = the key of the afternoon tea for me! Nice scones... YuMM! I also added the orange jam while eating = perfect match! Hahaha ...

After we were done with the scones, was time for desserts! Again ... we could pick 4 at our own choice! Like all those 4 I picked ... brownie + green tea cake + coffee roll + grapefruit tart = all lovely ... not too sweet = sweetness just fit 😋😋😋 yuMMM! Actually hazelnut tart is cool but I could only pick 4 🤣🤣🤣

Like it here for afternoon tea ... enjoyed the chitchatting moment @ relaxing environment! Will be there again 😉😊☺️
2020-11-24 979 浏览
又一间讲左想试好耐嘅afternoon tea,个几月之前打去book 终於食到🥰,the drawing room 环境好靓,楼底高,装修嘅风格同感觉其实同butterfly room 有d 似🤔座位又系唔多,唔怪得知咁难book😵 另外值得一赞就系员工嘅服务🥰真系最好嘅一间,除左详尽讲解唔同种类嘅茶同埋嘢食之外,佢地真系个个都超细心,你唔出声都已经知道你需要d咩,仲要嘢食一黎就主动帮你影相😂💯 食物方面,可以系餐车上拣咸点甜点各4款,今次同友人去就share 食,可以试晒咁多款😌 我比较锺意佢嘅咸点,除左beetroot macaroon 之外其他都几好食,全部食物嘅配搭都好特别,食落嘅味道真系估佢唔到,我最锺意佢个wasabi crab brioche!beetroot macaroon 虽然个色好靓同埋听落好特别😳但系其实都系普通macaroon 黎得甜味🤔仲要好痴牙😵成个tea 我最锺意就系个scone😍暂时系我食过最好食!佢仲系暖暖地,食落好松化,里面又唔会太dense/ moist,加埋butter/ clotted cream 同埋4款organic jam (str

成个tea 我最锺意就系个scone😍暂时系我食过最好食!佢仲系暖暖地,食落好松化,里面又唔会太dense/ moist,加埋butter/ clotted cream 同埋4款organic jam (strawberry, orange, apricot, honey) 真系一流,同埋大家可以留意下佢个clotted cream 整道玫瑰花咁真系好精致🥰

唔知系唔系因为已经好饱.... 我就觉得甜点味道一般😟 我觉得最好食嘅就系cheesecake 同埋Campari grapefruit tart,两款食落味道清新👌🏻虽然每款切开之後都另有乾坤,但系卖相唔系好精致🤔 甜点系失望嘅,同友人都食剩几多下... 每样试一啖就算😔

整体黎讲,食物唔算好出色,系个scone 同埋服务值得赞💯
2020-11-14 1268 浏览
话说上次同朋友倾偈,讲到high tea,佢叫我试下St Regis,话好好食,由於长期爆满,搵到个weekday有位,同朋友仔请咗半日假黎试试Tea set 可以拣4款咸点,4款甜点,2个松饼(1个原味,1个提子),卖点系会推架点心车系你面前比你拣甜品同咸点咸点:推介Jami:黑毛猪好食,食到油香。其他非常一般,特别系黑松露多士,面包乾到一个点(面包好似放咗三日嘅感觉)Scone: 合格,都几松软,不过略嫌唔够热,朋友同我都比较锺意提子(不过原来冇得refill😢)甜点:朋友仔同我都系只可以拣到3款(剩低嗰1款,我encore左Jami),比较推介Madeleine & British Bake-off;Madeleine唔算好甜,而且都几多raspberry;British Bake-off系雪芳蛋糕,非常松软,cream都非常滑食完成个high tea,第一个感觉:唔饱!通常食完其他high tea都会饱到食唔到dinner,而食物质素亦都好一般,净系记得个黑毛猪多士,tea set一般重点都系甜点,咸点比甜点好食,甜点惊喜度低,整体分数5/10

2020-11-08 1027 浏览
放空的好选择,下午茶时段经常座无虚席,必要提前订位。Walk-in的朋友,其实可以选择里面的酒吧小酌怡情一番,更可以下单后换到露天的茶座,享受阳光和舒适的放松的环境。松露炸薯条(Truffle Fries),松露味十足,但感觉普通炸配上茄汁还较为合口胃。怡情的下午,温度不会过热,少量的微风,享受柔和的阳光,叹赏一杯香宾,极为写意。2人光顾,点餐如下:Truffle FriesDhondt-Grellet Dans un Premier Temps NV (Glass)Classic Cocktails tea ckt加一後,合共HK$545.6。
2人光顾,点餐如下:
Truffle Fries
Classic Cocktails tea ckt
加一後,合共HK$545.6。
2020-08-30
$272.8 (下午茶)
2020-10-14 1983 浏览
早前到 St Regis Staycation,当中包括了下午茶。因为疫情关系,未能到 Drawing Room 用餐,但酒店安排很妥善,把食物和饮品送上房间。虽然不少评论食物认为没有摆盘略有不足,但食物水准确实很好。松饼、甜点质素都非常高,配有多款自家制果酱,同时也有提供很多款茶给我们选择。Drawing Room 的位置不多,平日建议提早预订。
2020-09-26
2020-09-06 5697 浏览
繁忙的生活中需要休息享受下,故约好友去叹下午茶,这酒店中的下午茶需要提早预约,环境很好,空间亦很充足,酒店的贴心服务,能够让客人悠闲地渡过一个下午。下午茶每位可以选一款茶或啡、两个松饼、4款咸点及4款甜点,份量充足。茶的品种有12种,waiter 会攞埋茶叶作介绍,一定有款啱自己口味。我哋今次拣左Darjeeling Moonshine 同Scented Aged Puerh。Darjeeling Moonshine 味道好好,喜欢花茶嘅人应该会锺意,而Scented Aged Puerh就系带有橘皮味嘅浓茶,我发现啲茶refit左两、三次都重未淡。再黎就系选择咸点,waiter 会推整架点心车介绍咸点同甜点,咸、甜都系8款里面拣4款,可以选择自己锺意❤️嘅款式。整体来讲,食物味道ok,而款式亦很有创意。我哋两个人,所以可以点晒16款,所以对有选择困难症嘅我非常开心,完全唔洗烦恼我同朋友倾计、食嘢由2:30坐到差唔多6点钟,中途啲waiter 好友善,主动帮忙影相、不断refit 热水,服务态度非常好👍🏻。
整体来讲,食物味道ok,而款式亦很有创意。
我哋两个人,所以可以点晒16款
,所以对有选择困难症嘅我非常开心,完全唔洗烦恼

Scone
2020-09-05
Scone
2020-08-16 5176 浏览
连加一接近四百元的下午茶set,对食物不能没有要求吧!可惜食物味道十分普通,大部分是吃环境及服务,是否值得绝对是见仁见智。The Drawing Room 的环境其实不算开扬,限聚令下每枱只有两位食客,所以坐得十分舒适。一坐下侍应便很专业及细心介绍每一款茶叶的特点、各款咸点及甜点的配料,只是过程实在太快,冇可能分清楚罗🤣下午茶set每位有两款scones (原味及提子配clotted cream 、whipped butter及果占),并可从八款咸、甜点中选四款,我与姐姐二人不用考虑全选所有八款,但可惜真的没有一款味道特别出色至於必有的scones,微暖配上 clotted cream, 有点乾,而cream味道亦较淡不够香浓,失望。至於饮品分别选了桂花乌龙及柑桔普洱,个人口味偏爱较淡的桂花鸟龙。温馨提示 : 侍应生摆放八款食物在同一碟子上,感觉像"笼屋"般十分挤迫,美感欠奉,实在要扣分

2020-08-16
2020-08-14 3614 浏览
☺️因为限聚令,晚上完全唔可以出街食饭。朋友就改为🎉bday tea 1 tea 🎂 ☺️首先如果要感受high tea,去酒店比较好,「环境、服务、价钱」,也许会物超所值。因为试过一些媒体不断的推介,被蒙蔽有多麽的好,最後却令我十分反感。所以宁愿比多少少钱去酒店。☺️由於这里的楼底比较高,给人空旷的感觉,而且枱与枱之间也有适当的距离,可以与友人畅所欲言,而我最喜欢就是他们的落地大玻璃,可以把自然光投入室内。☺️当坐低後,职员会耐心介绍high tea set 有的内容,例如食物份量,飮品种类。首先咸甜点,每位可各有四件,而我和朋友刚好两人,所以可以食齐八款食物。而饮品会有茶类或咖啡,而茶的种类也差不多有八款选择。☺️而这里的卖点:是有餐车推在客人面前,而职员会逐款介绍食物的成份种类,当客人挑选好,即时会奉上。但如果食物可以放在Tea set架上会更加好,因为现在只是放在一只大碟上。☺️平心而论,我觉得这里的咸点比较出色及有特式。而甜点就正常没有特别出色。另外一定要提一提松饼,松饼除了两个本身的牛油,亦会提供额外四个果jam。☺️high tea 由3:00开始至6:00,没有限时,这样才能好好享受
☺️high tea 由3:00开始至6:00,没有限时,这样才能好好享受high tea moment。而职员也会不时替客人添水。
☺️大部份high tea 也两位起,但这里也有一位,非常适合我「一人吃货」
☺️这个high tea 是我生日唯一一个最正的庆祝活动了。
咸点
松饼
甜点
  • Afternoon  Tea
2020-07-06 3403 浏览
五星级以上既酒店 😡而又做到个蛋糕样貌咁无卖相 咁样衰我真系第一次见 第一次食到如果都无heart 为客人做一个whole cake 不如下次唔好俾客人order 难怪我问佢地有无蛋糕相既时候佢地回应没有 但你唔会谂到咁高级既hotel 个蛋糕可以咁样衰 仲要睇人地cut cake 靓靓仔仔咁点知.............蛋糕很令人失望呢个cake 真系我呢几年嚟 买既最样衰既cake 完全不值呢个价 同我落楼下饼店订既一样😐
五星级以上既酒店 😡
仲要睇人地cut cake 靓靓仔仔咁
点知.............蛋糕很令人失望
呢个cake 真系我呢几年嚟 买既最样衰既cake
完全不值呢个价 同我落楼下饼店订既一样😐

期待已久的五星级下午茶,但吃过後只想说,有优惠也不会再来,一次都嫌多!这次是因为购买到瑞吉酒店 488 元优惠劵 (实际可以当作 588 元使用),才打算来叹下午茶的。不过,除了推出来介绍食品的餐车有点看头之外,无论是咸点或甜点,味道和水准都只能说,在 3 星级酒店水平以下。 老实说,普通酒店自助餐附带的甜品 corner, 水准都会比这里好,我甚至怀疑,以前的好评一定是因为这儿有大师级厨师,现在应该被辞退或离开了吧,才导致今天的水平这麽不堪入目。如果要勉强挑选这里最好吃的,我只会选择这里的英式松饼!! 中环 IFC 商场有一家专卖茶叶的西餐厅,她家的下午茶套餐的质素比这里好很多啊!而且人均消费还比这儿便宜 150 元!!我没有补充的了!!看最右下角的这件雪芳蛋糕,出现在 5 星级下午茶的选项里,可以接受吗?另外那件蓝莓芝士蛋糕,完全令人崩溃,居然是没有蓝莓和芝士味道的!!

如果要勉强挑选这里最好吃的,我只会选择这里的英式松饼!!

我没有补充的了!!
八道芝士和芝士甜品

八道法式咸点