今年没有去亲威度拜年,只有初四那天和朋友去了吃 Afternoon Tea是预两个才Book到的 The St. Regis Hong Kong · The Drawing Room就价钱来说比起平时吃开的酒店都稍为贵一点环境的话,这里的楼底很高~梳化座位也坐得满舒服,而且桌与桌之间相隔不会太近再加上落地玻璃,不论是空间感还是采光也很充足呢!在桌面上一早放了三款果酱+1樽蜜糖,是配下午茶松饼吃的。坐下後职员放低了一本精致的小书,其实是Afternoon Tea Menu 来喔~Tea Set For Two ($748) - 会有8件咸点、8件甜点、两款松饼和两壶茶茶的话有十二款可选,我们可以在职员作简单介绍每款茶後才决定我选的是 - Darjeeling Moonshine Scented White Tea味道细腻且带有少许的甜味,闻起来也很清香的啲这Tea Set与其他酒店地方不一样的地方是 ...当中的咸、甜点是从职员推来的车子中选择~每种都有八款,可按自己的喜好选择职员会为我们一一介绍,待我们选好再为我们摆盘上桌 其实咸点就八款而已,所以我们各款都要了一,那就共八件罗三文治类
就价钱来说比起平时吃开的酒店都稍为贵一点
再加上落地玻璃,不论是空间感还是采光也很充足呢!

在桌面上一早放了三款果酱+1樽蜜糖,是配下午茶松饼吃的。

茶的话有十二款可选,我们可以在职员作简单介绍每款茶後才决定
味道细腻且带有少许的甜味,闻起来也很清香的啲

这Tea Set与其他酒店地方不一样的地方是 ...
职员会为我们一一介绍,待我们选好再为我们摆盘上桌

其实咸点就八款而已,所以我们各款都要了一,那就共八件罗
三文治类有两款,都很特别呢~其中一款内馅是有海带丝的 Just Roll with It
另外一款是Wasabi蟹肉汉堡~玛德莲蛋糕上放了Pata negra ham的吃法亦很特别啊!

Francois Boursin - 平时吃马卡龙都是甜点,但这红色是红菜头!内馅是Boursin Cheese,所以这是咸点喔
The King of France - 柔滑的鹅肝酱慕丝放在脆筒上。
Sicilian Veggie - 这个的味有点浓~另外还有三文鱼+柠檬挞 & 栗子蓉挞也不错啊
Francois Boursin

The King of France
Sicilian Veggie

甜品方面,因为农历新年的关系~八款中有四款是新年造型
看起来真是十分有气氛呢,其中一款的内馅还加了年糕的耶
朱古力类的甜品也不会太甜~这点很不错!Delux Brownies - 绵密香浓!

个人来说满喜欢 抹茶年轮蛋糕Gateau au Fromage
後者是Cheesecake,中间还有士多啤梨馅!
Passionate Jasmine Tea - 茉莉花茶啫喱加上慕丝,再配上底下的热情果~满开胃。
抹茶年轮蛋糕
Gateau au Fromage

Passionate Jasmine Tea

除此之外还有每人两个松饼,一款是有提子、一款是原味的。
配了Clotted Cream & 弄成花朵形状的 Whipped butter,当然也配果酱
这间的松饼外酥内软,没想到这麽好吃!
另外生日的话,酒店会准备蜡烛和生日牌~也随机多了两件甜品
题外话/补充资料: 虽然价钱是偏贵一些,但就食物质素、环境和服务来说倒是可以来一试
2021-02-15
$411.4 (下午茶)
Francois Boursin
抹茶年轮蛋糕
Gateau au Fromage
2021-04-09 0 浏览
一场黎到St Regis Staycation🌤 就特登试埋佢地既Dinner 啦 原来酒店里面仲有米芝莲星既法国菜🏨 但系Casual D 就试一试Drawing Room 既In room Dining🌛 味道比较简约 不错但系未算酒店级好惊喜😅⭐️ Pata Negra Ham 🥓好有西班牙风味既火腿好咸香🇪🇸 拌上半流心既蛋黄🍳 配上雅枝竹 整体味道配搭简单但几鲜味👍🏻⭐️ Pearl Onion Soup 🧅好香浓洋葱味😚洋葱blend 得好滑但系唔会太腻太多Cream⭐️ Pan Fried Pork Belly 🍖酸酸甜甜配菠萝🍍既配搭 有点中式似咕噜肉🤣可能冻左少少 脂肪有少少腻😅⭐️ Roasted Salmon 🐟同样系简约既调味 用左白酒忌廉汁🍸凸显三文鱼既嫩滑🐠 外皮Crispy 值得加分⭐️ Baked Apple Tart 🍎好精致既苹果挞🥰 上面仲有梨mousse🍐 水果既甜味带半点甘香很有层次 ❤️ 中和了Vanilla Cream 味的甜🍨⭐️ Cafe Mocha Blanc 🍫同样卖相好梦幻既白朱古力波波🔮 朱古力Mousse 好smooth😋 咖啡味Creme
Pata Negra Ham

Baked Apple Tart

⭐️ Baked Apple Tart 🍎
Cafe Mocha Blanc

⭐️ Cafe Mocha Blanc 🍫
同样卖相好梦幻既白朱古力波波🔮 朱古力Mousse 好smooth😋 咖啡味Creme Brulee 可以再浓一D☕️
Pata Negra Ham
Pearl Onion Soup
Roasted Salmon
Baked Apple Tart
Cafe Mocha Blanc
2021-03-20 433 浏览
酒店high tea黎讲,Drawing Room真心高质首先呢个high tea真系好难book位,要提早2-3个月预约,不过系几值得等,佢唔似传统既酒店咁提供3层架俾你,而系用上手推车,入面各放了咸点同甜点(各8款)俾你慢慢选择当日拣了咸甜各四款既食物,各自有相当高既水准,不过个人就比较钟意咸点多啲,三文鱼钽同蟹肉三文治都值得推介❤️仲有茶都有12款,真系好易有选择困难症整体食物水准唔错,服务好环境靓,会想再encore🤤
酒店high tea黎讲,Drawing Room真心高质

仲有茶都有12款,真系好易有选择困难症

整体食物水准唔错,服务好环境靓,会想再encore🤤
2021-01-23
  • 咸点
2021-03-13 591 浏览
人人都话St Regis嘅Afternoon Tea一定要试下,搞到我都心思思想试吓,咁就打去book,一book就要等两个几月!去到餐厅,就被佢亲切嘅服务留下深刻印象!(讲真文华东方都系sell服务,但St Regis嘅服务真系亲切好多同真心好多!)坐好之後,staff就攞咗个茶盒上嚟俾我哋拣茶,佢会好细心咁逐个逐个茶介绍一次,一共有12只,绝大多数都系中国茶。咁我哋最後两个都系拣咗桂花乌龙,个茶有清新嘅桂花味之余,仲好顺滑!之後佢就会推一车咸点过嚟俾我哋拣。原本个afternoon tea咸甜点每样都系拣四款嘅,但妈妈本身唔可以食咁多甜野,咁就问佢可唔可以全部八款都系咸点,佢话可以,咁就每一款咸点就每样要咗一件!佢劲开心!我就拣咗2件咸6件甜!(甜点架车都系等我食完个咸点同scone之後先推过嚟,又系逐件逐件咁介绍系乜嘢嘢,非常之细心㗎!)拣完咸点之後,staff会问埋你使唔使上埋个scone,因为个scone上嘅时候系热嘅,惊太早上会冻咗!Scone除咗配Clotted cream同牛油之外,仲有3款果jam你配嚟食。个scone好松化,好香奶味,果jam果然系特制俾香港嘅,有生

拣完咸点之後,staff会问埋你使唔使上埋个scone,因为个scone上嘅时候系热嘅,惊太早上会冻咗!Scone除咗配Clotted cream同牛油之外,仲有3款果jam你配嚟食。个scone好松化,好香奶味,果jam果然系特制俾香港嘅,有生果味又唔甜!个人觉得佢个scone好食过文华东方同半岛!

其他嘅咸甜点就唔逐样讲啦,最有深刻印象嘅就系一个咸点系红菜头嘅macaroon,佢系一个坚macaroon但中间又有一股咸咸地嘅芝士味,劲搞笑!甜点呢就中规中矩啦!总括嚟讲佢嘅咸点系比甜点出色!
茶叶
Scone
咸点
甜点
2021-03-13 597 浏览
成日都会周围搵Tea食既我,今次黎到呢度食,整体都好好!咸点同甜点又有得拣(八款咸点八款甜点,每人可以拣四款咸点四款甜点)服务员态度友善、有礼又细心!我食果酱掂到只手痴粒粒,旁边有职员听到即刻递上湿纸巾非常细心~满分😁
2021-02-22 1119 浏览
这间酒店的Afternoon tea,真的是非常难订位,幸好我能在心仪的日期去品尝,不用落入waiting list。食过之後,真的高质素,就算要我等,都值得等待。环境舒适就不在话下,服务的确好,贴心又友善。以这个价钱能有这种质素,性价比高!至於食物方面,咸甜点都同样出色。分别有咸点车和甜点车,职员都会作详细介绍。咸点及甜点可以各选四款,我的闺蜜就不想吃太多甜点,选了5款咸点和3款甜点,职员都会弹性处理,所以感到很贴心。整次体验,都给予满分。我都有介绍给朋友来尝试,评价同样很高。
2020-04-30
2021-02-14 988 浏览
之前有朋友推介,所以早在两个月前已经book咗枱谂住食hightea庆祝情人节(呢度起码要预咗一个半至两个月前book比较好啲同可以拣自己心水嘅时间)。入到门口已经俾餐厅嘅装修和高楼底吸引住。服务员安排咗我哋坐喺中央梳化位靠落地玻璃的位置,坐得很舒适,角度也很适宜影相,而且即刻问我哋需要饮啲乜或者水之类的,之後一直都有服务员嚟问我哋有冇需要帮忙、食物可以与否、和不断帮我们refill水。而且介绍咸点和甜点的时候都很有耐性和详细。价钱我觉得是相宜的(in such a great environment, services and food), $748 for 2 persons + 10% service charge,每人可以点四款咸点和四款甜点,而且仲有四个scones (2 plains + 2 raisins) served with 三只不同味道的jams and a honey + butter/cream.因为系新年关系,甜品也是为咗庆祝新年而新设计和制作的,装饰也很有新年气氛,味道也很特别和不太甜。整个hightea食得很开心、很满足!值得推荐!
入到门口已经俾餐厅嘅装修和高楼底吸引住。
整个hightea食得很开心、很满足!值得推荐!
情人节
2021-02-06 1050 浏览
难得去酒店🏨St.Regis 工作, 顺便当然要食下野😋,刚好是下午茶☕️时间,所以选择在咖啡厅吃点东西,The Drawing Room一早已经坐满预订的客人,我被安排入坐The St.Regis Bar😃Iced tiramisu 📍卖相 ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️📍味道 ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️💬卖相特别,成个tiramisu 都软绵绵,咖啡味唔算太浓,最特别系中间隐藏咖啡雪糕🍦令人食得好开心🥰 蛋白饼(搵唔返个名😝)📍卖相 ⭐️ ⭐️ ⭐️⭐️📍味道 ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️💬卖相高贵,蛋白饼整得好靓,唔太甜,葡萄味嘅汁非常好吃,好有层次味道丰富👍🏼整体甜品非常高质,最难得系Tea的选择好多🍵来自台湾的乌龙茶非常好渴,环境舒适,高贵大落地玻璃令阳光充足,一个会令你想长时间逗留的地方👍🏼

Iced  tiramisu

Iced tiramisu
📍卖相 ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
📍味道 ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

蛋白饼(搵唔返个名😝)
📍卖相 ⭐️ ⭐️ ⭐️⭐️
📍味道 ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Iced  tiramisu
又大一岁罗 !!!多谢大家的祝福 !!!今年的愿望 ...希望疫情快点过去,大家都 Stay Safe Stay Healthy 快点回复正常的生活最近锺意食朱古力 ...The Drawing Room 瑞吉黑朱古力蛋糕 ... 好啱我的口味 ~~香港瑞吉酒店饼房行政总厨 Chad Yamagata 制作由朱古力海绵蛋糕。黑朱古力奶油。牛奶朱古力慕丝。朱古力慕丝忌廉。黑朱古力鲜奶油酱制成全部都是朱古力 ...入口满满朱古力的味道,再加上微微的酒香,好满足呢 !!!

又大一岁罗 !!!
多谢大家的祝福 !!!

今年的愿望 ...

最近锺意食朱古力 ...

香港瑞吉酒店饼房行政总厨 Chad Yamagata 制作

全部都是朱古力 ...
入口满满朱古力的味道,再加上微微的酒香,好满足呢 !!!

外卖自取
宵夜
  • The Drawing Room 瑞吉黑朱古力蛋糕
2021-01-27 870 浏览
预约後苦等了三个月,终於一嚐下午茶的後起之秀👉🏻位於St Regis酒店内的The Drawing Room。曾经,个人认为下午茶里最好食的松饼是已结业的Seasons by Olivier E。Google之下发现原来餐厅的大厨已加盟了St Regis😍更添期待,果然不负所望!/Afternoon Tea set🫖748+10%先简述一下,之後再详细分享💁🏻‍♀️餐饮:咸甜点以甜品餐车推出,大部份都很出色,只有少量不太合口味;松饼简直冇得输啊💕;环境:装修简约不失亮丽,空间感与阳光都非常充足,枱与枱之间的距离完全附合社交距离有余😎很适合与闺蜜谈心;服务:服务生非常细心、体贴及观察入微,知道我们想等齐食物拍照,主动提出为我们上松饼和甜点,更主动为我们拍照,而且至少有两个角度🙊除此之外,他们也会很留意客人的茶够不够热,又会为我们定时换上乾净的碟💯/Finger Sandwiches and Savouries:🌟The King of France如迷你甜筒般的卖相,盛载着味道浓郁且口感柔滑的咸香鹅肝慕丝~好!喜!欢!🌟Lemon Gravlax 三文鱼柠檬挞:咸咸香香几特别🌟Sicili

Afternoon Tea set🫖748+10%

先简述一下,之後再详细分享💁🏻‍♀️

🌟The King of France

🌟Lemon Gravlax
三文鱼柠檬挞:咸咸香香几特别

🌟Sicilian Veggie
贴心地为veggie而设的素食三文治,卖相精致之余,味道清新。香草中含有甜甜的海带丝,更添口感😋

🌟Francois Boursin
红菜头马卡龙,个人对红菜头不大好感,入口却比想像中好食,不过较像甜点

🌟Just Roll It
印象不太深刻,但不是难食的,只是相对较普通

🌟Wasa-bae
蟹肉小汉堡虽然内有芥末,幸好不强烈🙊👌🏻

🌟Oh Sweet Prune
小小的圆盒子里,装着烟鸭胸、梅乾和栗子蓉,咸咸甜甜的,有点中式的感觉,挺特别的👍🏻

⭐️The Spanish Cure
伊比利亚火腿、蜜瓜和玛丽莲都不太夹,不好吃喔

🌟Freshly Baked Scone
呢度既松饼真系好好食😍我觉得佢暂时系我心目中的第一位:表层金黄酥脆,内里非常松软,又唔怕乾,湿润度恰好!味道香甜,不会太重牛油味,食落冇咁heavy,完全可以食哂两大旧💗
果酱分别有蓝莓、桃、无花果和蜜糖,都是全新的小瓶。为免太浪费,我仅试了蜜糖和无花果,甜甜的都很夹。
Clotted Cream和牛油也很香滑,各有特色,真系好好食呀🥺❤️🤤虽然很肥,但手也是忍不住涂了很多🙈

Homemade Pastries:

🌟Maple Butter Tart
云朵般的杏仁牛奶朱古力挞,深得我心

⭐️Kuri Dorayaki
日本的铜锣烧,甜点来说这一款较逊色

⭐️Matcha Baumkuchen
抹茶控满心期待,可惜蛋糕很乾

🌟Passionate Jasmine Tea
清新香甜的茉莉茶啫喱,配底层浓烈的热情果,肚撑得很饱也要吃下😚

🌟Cafe con Lech
超喜欢这一件☕️充满浓郁的expresso香气,爱喝咖啡的一定要点这一款

⭐️Campari e Pompelmo Crostata
含有西柚⚠️所以有它独特的苦涩味。个人认为唔系唔好食,只系唔合我偏好而已

🌟Gateau au Fromage
Cream cheese🧀one of my favourite

🌟Deluxe Brownie
布朗尼正常水准,甜甜的朱古力蛋糕混和香脆的果仁碎

茶饮方面,安排位置後便会有服务生拿着木盒和茶叶来逐一介绍。我选了中式一点的蜜桃乌龙,入口清香扑鼻,不会太浓涩👍🏻

是次体验整体的水准都很高,绝对可以再访🙌🏻从今以後,下午茶又多了一个好选择!
  • 松饼
💖闻名已久就星期日特唻一试瑞吉The Drawing Room嘅下午茶🍽。餐厅环境非常宽敞舒适,被安排坐於开扬窗边,喺和暖阳光🌞下慢悠悠享受一顿精美下午茶,简直赏心悦事。先有位职员👨‍💼负责细心介绍Plantation️1️⃣2️⃣种唔同茶叶🍵,另亦可选择如Latte, Cappuccino等咖啡☕。用餐期间职员会自动不时为茶壶添热水。再有位职员👨‍💼细心逐款介绍共8️⃣款咸点,每位自选其中4️⃣款。每款均卖相精细,且所选件件咸点均味道不俗,尤其有挞底嘅款式。品嚐过咸点後,先提供每位共2️⃣款味道松饼各1️⃣个。职员再细心逐款介绍共8️⃣款甜点🧁🍰🍮,每位同样自选其中4️⃣款。每款均卖相非常精美,虽然细细件,但每件嘅心思及功夫一啲都唔弱,细细件嘅甜点都极高精美度甚至有4️⃣至5️⃣层layers,亦好美味。整体而言,无论用餐环境、服务、食物饮品质素,均为中上,价格虽比一般酒店下午茶稍稍轻微高丁点,但也值得一试。

餐厅环境非常宽敞舒适

,尤其有挞底嘅款式

,亦好美味。

2021-01-24
2021-01-22 624 浏览
𝔽𝕖𝕤𝕥𝕚𝕧𝕖 𝔸𝕗𝕥𝕖𝕣𝕟𝕠𝕠𝕟 𝕋𝕖𝕒🎄A festive afternoon tea is probably the best option in this “stay-at-Hong-Kong” Christmas. Drawing Room is one of the hottest picks 🔥 in Hong Kong for its ambience and dimsum inspired trolley. But after my visit, I believe the quality of food is another highlight that makes their reservation full for months🈵First thing first, the scone. Basically, scone weights more than 50% to me for an afternoon tea. So if it fails, I will probably never get this again🤫I love the scone he
𝔽𝕖𝕤𝕥𝕚𝕧𝕖 𝔸𝕗𝕥𝕖𝕣𝕟𝕠𝕠𝕟 𝕋𝕖𝕒🎄

First thing first, the scone. Basically, scone weights more than 50% to me for an afternoon tea. So if it fails, I will probably never get this again🤫I love the scone here with fluffy and moist texture. The buttery flavour is a bit mild to me but they serve a cute rose-shape🌹butter to pair with on top of the clotted cream and home-made organic jam. A bite of scone full of clotted cream and jam followed by a sip of premium Darjeeling🍵 Just a perfect afternoon😚

Not a big fan of festive menu to be honest as it is always marked up and the style is somewhat “festive” losing the restaurant authenticity. But this one, I would say YES💯 times. Literally every single piece is good, especially the savouries which many hotels fail. The 𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗧𝗿𝗲𝗮𝘀𝘂𝗿𝗲 (foie gras with gingerbread), 𝗣𝗲𝗮𝗿𝗹 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗢𝗰𝗲𝗮𝗻 (poached oyster with caviar and tarragon jelly) and 𝗙𝗿𝗮𝗻𝗰̧𝗼𝗶𝘀 𝗕𝗼𝘂𝗿𝘀𝗶𝗻 (beetroot macaroon with homemade Boursin cheese) are my personal favourites and I love how innovative💡 they are in designing the menu. Just beyond expectation!

For the sweets, it is even more festive featuring traditional Christmas desserts and some Christmas-style ones. Indeed, I love the non-festive ones more like the 𝗚𝗮̂𝘁𝗲𝗮𝘂 𝗮𝘂 𝗙𝗿𝗼𝗺𝗮𝗴𝗲 (lemon cheesecake) and 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝘁𝗲 𝗝𝗮𝘀𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗧𝗲𝗮. But the Christmasy ones are not bad and super photogenic📸 Can’t wait to be back again to try their next seasonal menu💫

- - - - -
📍IG Account: afoodstagramm
2020-12-07
圣诞节
  • Afternoon  Tea
  • Scone
2021-01-02 1203 浏览
The drawing room听闻要早一个月先订到位但今次即日订位,即日有得食,好开心🥳1️⃣一坐底,侍应好快就会推介有咩茶选择,特别推介一款柑桔乌龙,咁我就拣咗嚟试试,不过就唔太啱我口味🙈2️⃣跟住侍应就会推住一架装满「咸点」手推车我哋先拣8款咸点估唔到下午茶有生蚝食配香草cream😆但就普普通通最推介咸点系海胆Mousse,系意想不到既味道第二款就系红菜头马卡龙,好特别👍🏻3️⃣第三转就系两款松饼配牛油、Clotted Cream及四款果酱松饼微热,正常水准四款果酱,没有太大惊喜4️⃣第四转就到「甜点」手推车我哋又可以拣8点甜点最推介甜点系士多啤梨卷蛋,虽然好普通,但最好味😋最唔好食系圣诞树朱古力,超级甜😖食物质素不过不失环境同侍应服务当然很好
The drawing room听闻要早一个月先订到位
但今次即日订位,即日有得食,好开心🥳

2️⃣跟住侍应就会推住一架装满「咸点」手推车
我哋先拣8款咸点
估唔到下午茶有生蚝食配香草cream😆但就普普通通
最推介咸点系海胆Mousse,系意想不到既味道
第二款就系红菜头马卡龙,好特别👍🏻

松饼微热,正常水准
四款果酱,没有太大惊喜

4️⃣第四转就到「甜点」手推车
我哋又可以拣8点甜点
最推介甜点系士多啤梨卷蛋,虽然好普通,但最好味😋
最唔好食系圣诞树朱古力,超级甜😖

食物质素不过不失
环境同侍应服务当然很好
2021-01-02 912 浏览
The Drawing Room是St.Regis hotel吃下午茶的餐厅(超难book!! 预一至两个月), 今次去staycation所以安排左in room dining! 不同之处是在餐厅进食会有类似点心车给你选择各种美食, 在房间就是预先order咯~ 下午茶的配搭是由八种甜点及八种咸点组成, 点心精致外也很美味可口! 咸点的材料较高级/特别, 有珍珠蚝, 鹌鹑蛋, 鹅肝等, 甜点方面细细件, 甜而不腻, almond黄金砖更是极之😍值得推介
2021-01-02
2020-12-25 1301 浏览
睇 IG 及 Facebook 有好多The St. Regis Hotel 嘅广告,sell 酒店 room 加餐厅都 over $3,500至$5,000,见到啲嘢食相片好似好高档次,lunch 及 dinner都有靓嘅 fine dining,酒店属於Marriott 同Group,格局都似5星级以上,所以谂住搵圣诞节假期嚟试吓。原本谂住试食夜晚 fine dining,後尾因为社交距离及疫情政策下,6点後冇堂食,於是喺冬至呢日就去试吓个 lunch。冇预留book位,即日打电话去试试,可能啲人在家工作 WFH,所以冇人争lunch appointment,好彩都有位。1点30分到,3点前交台,我同 receptionist 讲我哋 book 咗 St. Regis,佢哋指示我去咗呢间餐厅,见到个 Menu 系写 The Drawing Room,我唔知系咪同一个地方,入到去坐低,环境都几舒服就冇再查问,酒店嘅设计摆设、气味、灯光、家俬,都算系令人感到舒服,台同台之间嘅距离好足够,隔离台嘅客人倾计都听唔到嘈。侍应好有礼貌咁俾两份 lunch set menu 我哋拣,有2-cou

侍应好有礼貌咁俾两份 lunch set menu 我哋拣,有2-course 及 3-course,拣咗3个course。

面包篮OK,啲面包少少暖,唔算热。牛油味道一般。

我同朋友两个都系拣咗洋葱汤配蒜蓉包,个汤好饮,好香,配个脆卜卜嘅蒜蓉包,好食。呢个starter令我哋好期待个main dishes嘅来临。

三文鱼,非常普通
,酒店冇俾食鱼嘅刀义我用,断定呢度未达6星级服务水准,侍应可能亦冇上司教佢帮客人换番正确刀义。

猪肉配饭,味道真系好普通,好似食义烧咁,碗饭亦系冇乜特色
,喺Grand Hyatt叫碗海南鸡饭,净系碗饭都会有佢嘅味道。而呢个饭入面葡提子及少少菜及果仁,好似中国啲八宝饭咁,但啲提子系软林林,口感唔好
,加咗入饭亦冇加强到饭嘅味道,有啲为咗加而加,味道同啲猪肉亦唔配。

其中一个甜品系苹果挞,唔系好唔系差。有配个雪糕会好啲。

Mocha Blane 有少少朱古力,唔系好差但唔觉好好食。

两个人好似$1,000蚊度,如果比较咁上下嘅价钱,味道唔及 Marriott、Grand Hyatt、Upper House、Four Season 啲 lunch。
2020-12-21
圣诞节