一提起Wooloomooloo,便會不禁想起前兩年在澳洲Working Holiday 的快樂時光也不知從何時開始,開始慢慢迷上這個餐飲品牌!男友知我喜歡,又知道他未來數星期會很忙,沒有時間陪我,所以特地帶我來到他們一個較young ,價錢較貼地的品牌 The Chop House 好好吃一餐,好讓我的快樂因子能存活多幾天!哈哈!我們來到時已9時多了,食客不算太多,所以就算只有2人,也可以安排坐4人座的梳發卡位,不錯!來到扒房叫牛扒是常識吧!由於我們太肚餓了,所以二話不說,便先點了一個USDA Prime Rib Eye 12oz ($378)! 我們是要求五成熟的,牛扒烤得剛剛好,不會過老。看,中間是我最喜愛的粉紅色!而且超多肉汁,不但牛味甚濃,而且完全無根,每一口也是一種享受。及後我們點了一個BBC Burger($170),亦即牛肉, 煙肉 和芝士漢堡! 麵包曾微微烤過,所以特別香口;牛肉漢堡非常厚身,足料又Juicy,上面還放上一塊半溶的芝士;咬下去,非常夾!配料雖然簡單,但配合起來,又是一種高層次的滋味。 另外,其實大廚也很花心思於醬汁調配上的。漢堡上菜後,會另外再送上三種醬
也不知從何時開始,開始慢慢迷上這個餐飲品牌!

另外,其實大廚也很花心思於醬汁調配上的。漢堡上菜後,會另外再送上三種醬料,包括紅菜頭醬、焦糖洋蔥醬和芥末醉辣醬。坦白說,這三種醬也不是我杯茶,試了一口便放下了...或許...較適合外國人口味吧!

要為晚餐畫上一個完美句號,又怎少得甜品呢?
我們思索了很久,終於選擇了他們招牌-Baileys Cheesecake($65)!雖然是招牌,但味道有點普通!我略嫌Cheesecake 不夠滑身,且Baileys 味不夠濃!其實我還很想試其他,或許下一次試試他們的Apple Pie 吧!
2016-11-20
用餐时段
  • Rib  Eye
2016-11-12 1750 浏览
星期五晚想係銅鑼灣食飯,間間都迫到傻。朋友今次就帶左我去The Chop House,貪佢環境舒服,又唔洗太迫。周五晚上,唔算太多人,唔會太嘈。Spaghetti carbonara 煙肉芝士意大利麵($138)醬汁嘅忌廉味夠哂濃,加上一半煎煙肉一半烤過嘅脆煙肉,口感嘅變化好特別。意大利麵煮得恰到好處,不會太過軟身,入口Keep到咬口,不錯Bangers & Mash豬肉腸配香滑薯蓉($105) 豬肉腸加上少許蜜糖,味道咸得黎帶點甜味,非常可口。豬肉腸一向都比較多脂肪,所以每一口都充滿肉汁,非常好吃。 薯蓉用上了大量牛油及牛奶去煮,所以非常軟滑。加上紅酒汁做基礎嘅肉汁淋係薯蓉上面,配上炒得軟林林嘅洋蔥,相當唔錯Berkshire pork chop美國黑毛豬扒($298)煮得好軟熟同埋有肉汁的黑毛豬扒,加上海鮮醬,黑豆,辣椒醬,炸薯條,蘋果蘿蔔沙拉。 味道相當豐富,比想像中有驚喜。
周五晚上,唔算太多人,唔會太嘈。
Spaghetti carbonara 煙肉芝士意大利麵
Bangers & Mash豬肉腸配香滑薯蓉
Bangers & Mash豬肉腸配香滑薯蓉($105)
Berkshire pork chop美國黑毛豬扒
2016-11-11
Spaghetti carbonara 煙肉芝士意大利麵
Bangers & Mash豬肉腸配香滑薯蓉
Berkshire pork chop美國黑毛豬扒
2016-10-29 1615 浏览
「乜咁浪漫呀?」朋友一坐下説。三人認識了十年,從來未有試過燭光晚餐...天氣開始轉涼,係享受室外用餐的最佳時機。訂枱時員工表明,由於酒牌關係,室外坐位不能叫含酒精飲品,有點掃興,不過我們還是想吹吹風。空間很大,桌間距離大,很舒服。傳統凱薩沙律蕃茄芝士醬烤餅基本的組合,沒有基本的好吃香辣雞翼香脆微辣,外皮味道帶點酸,遺憾的是感覺到炸油不新鮮,雞翼占上了反覆使用的溢味。雞翼配以紅白兩款醬,在昏暗的環境下以為紅醬係茄汁,一下的蘸上而後狠狠的咬了一口,舌頭瞬間被燃燒,辣汁勁道足。白色藍芝士醬黏稠味道不濃。豬肉腸配香滑薯蓉豬肉腸伴入蜜糖,味道不突出,反而欣賞滲入了紅酒味的洋蔥,緩和肉腸的乾旱感。薯蓉的黏稠度高,質感像做蛋糕的麵糊,細滑香軟,是整道菜最可取的部份。澳州草飼牛柳牛柳要求五成熟,一刀切下中心保粉嫩粉紅色,烹調水準合格,牛柳經過炭燒,外層香口,可惜這牛柳肉質本身較粗,影響了口感。紅酒汁味道薄弱,僅僅是寥勝於無。炒菠菜及野菌極力推介呢個side dish, 炒得香口入味,是我們唯一搶吃食物。蒜香牛油炒雜菜不過不失,對比上者較為清淡今餐以輕食為主,如果想同朋友飲下野,食下小食,這𥚃是可以選擇
「乜咁浪漫呀?」朋友一坐下説。
三人認識了十年,從來未有試過燭光晚餐...

空間很大,桌間距離大,很舒服。
傳統凱薩沙律
蕃茄芝士醬烤餅
基本的組合,沒有基本的好吃

香辣雞翼

豬肉腸配香滑薯蓉

澳州草飼牛柳

炒菠菜及野菌

蒜香牛油炒雜菜
不過不失,對比上者較為清淡

今餐以輕食為主,如果想同朋友飲下野,食下小食,這𥚃是可以選擇的。外藉待應的態度友善親切,但食物水準有侍提高。
2016-10-27 1296 浏览
星期五夜晚8點walk-in竟然有位, 簡直係遲放工人既恩物~!首先上枱既係炸魷魚圈, 略嫌個粉厚左少少, 搶左魷魚既味再黎就係好!出!色!既Carbonara!佢個sauce好creamy, 而且唔會好淡, 配埋炸到卜卜脆既煙肉粒, 簡直係我食過最好味既Carbonara!Caesar salad 只要菜夠新鮮, 基本上都無咩大問題.唯獨要讚下佢塊雞扒整得唔錯, 唔會鞋烚烚西冷扒叫左6成, 我好鍾意牛扒有種燒過既香味, 多過就咁煎熟佢.個汁偏淡, 但齋食塊扒已經好夠味~最後哎多左個小食~炸蕃薯條上枱時間熱辣辣反而無咩蕃薯味,, 等佢凍左少少會好食D~
首先上枱既係炸魷魚圈, 略嫌個粉厚左少少, 搶左魷魚既味
再黎就係好!出!色!既Carbonara!
唯獨要讚下佢塊雞扒整得唔錯, 唔會鞋烚烚
個汁偏淡, 但齋食塊扒已經好夠味~
最後哎多左個小食~炸蕃薯條
上枱時間熱辣辣反而無咩蕃薯味,, 等佢凍左少少會好食D~
2016-10-21
前排朋友生日,1行13個女仔去左TST間the chop house,好味程度9級,辛苦左成個星期緊係要慰勞一下自己,就去左CWB間 the chop house #TGIF可能因為OT走得都已經9點,去到完全唔洗等位就可以坐低,3個女仔叫左5樣野~又可能因為冇咩人,叫完野唔流5分鐘就有野食,但奇怪第一樣係main上次係TST食左一塊$3xx -$400既rib eye,入口即溶仲勁"淋",今次道叫一塊平一級既steak,差$100真係唔同D,今次硬小小,但食落都算唔差啦跟住就chicken caesar salad同炸魷魚圈佢個caesar salad出色之處就係D脆煙肉塊,平時食親都係脆煙肉小小粒,再加埋沙律醬份量岩岩好!!唔知係我記錯定係叫錯,明明係TST食個間係炸一條條,金黃色,但CWB依到好細粒,仲要見到D油浮晒上面,好麻麻地之後就到佢好出色既carbonara,好creamy,同樣地有一塊塊既脆煙肉,100分!到最後因為girls talk傾左好耐計都未走,再叫多左一個炸甜薯條佢係用甜紫薯炸的,真係好重薯仔唔係粉,仲要熱辣辣,都只係$45 (唯一淨係記得依個$$ LOL)總

跟住就chicken caesar salad同炸魷魚圈

總結係 TST個間好味好多,但位就少D要早D BOOK 位,價錢每人平均都係$200左右,以依個質素同價錢,一定好味過ruby Tuesday啦!
2016-09-30
等候时间
180 分钟 (堂食)
2016-10-02 1373 浏览
是日happy Friday 想同朋友搵個地方坐得舒服啲咁傾下計,朋友就suggest黎The Chop House. 原本以為要等下位,點知一上到去就有位,都幾開心,而且入面環境寬倘舒適,唔會好嘈,幾啱兩三人嘅gathering。今次三個女仔點了4道菜,先黎caesar salad with chicken,味道中規中矩,蔬菜幾新鮮,雞肉唔“鞋”,值得讚。小食點了炸魷魚圈同埋炸甜番薯,炸魷魚圈味道唔錯,但可以更香脆,如果炸至金黃會更好,不過佢配上嘅sauce好好味。至於炸甜番薯,炸得好香脆,口感好好,番薯本身散出微微甜味,唔點茄醬都已經好好味。主食了西冷扒同埋carbonara, 西冷扒叫了6成熟,鐘意佢有鎖住牛肉肉汁,表面冇燶味,食落口感雖然未到好嫩滑,但唔算煙韌。carbonara好值得推介,sauce 有香濃芝士蛋黃忌廉醬味, 因為煙肉煎至香脆,同時令整個carbonara食落都有煙肉嘅煙燻味,味道整體有層次。今次我地冇叫到野飲,不過佢酒精飲品 16:00 - 19:00; 10:00-12:00都有係happy hr價錢,鍾意飲野嘅人應該幾啱去。

caesar salad with chicken
炸甜番薯
西冷扒
carbonara
2016-08-28 1335 浏览
星期五同男朋友二人世界當然又要揀間靚餐廳浪漫下啦The chop house環境幾靚好適合情侶嚟談談情食食嘢不過個人認為食物方面就一般冇乜驚喜Burger唔夠Juicy但薯條就好香脆個人比較推薦Pizza餅邊夠脆口,而且好足料大蝦扁意粉就比較一般般
星期五同男朋友二人世界
冇乜驚喜
Burger唔夠Juicy
但薯條就好香脆
個人比較推薦Pizza
餅邊夠脆口,而且好足料
大蝦扁意粉就比較一般般
2016-08-16 1104 浏览
星期五晚上,原來係去食樓下沾麵,點知人龍太長,唯有轉陣去呢度。講真,唔使等位,而且環境十分不錯!餐廳內大部分係外國人,加上音樂,氣氛十分不錯!很配合happy Friday 既感覺。兩個人點左香煎脆皮鱸魚同澳洲風味漢堡。香煎脆皮鱸魚: 比想像中大份,真有脆皮效果,十分好食,一點都唔腥!不過紅菜頭伴菜本人覺得一般,只好食薯仔算。澳洲風味漢堡: 一樣好大份,朋友喜歡呢個多點!因為漢堡扒做得幾好,肉厚有牛肉香。芝士同有個甜甜地既肉醬好特別!薯條就無咩特別。Mango Mule: 芒果青瓜薑啤,好特別!好清新,好fresh!冇酒精成份,唔飲酒可以飲呢種。

講真,唔使等位,而且環境十分不錯!

兩個人點左香煎脆皮鱸魚同澳洲風味漢堡。
mango  mule

2016-08-12
mango  mule
2016-07-28 1379 浏览
一開頭覺得“The chop house”係一間又貴又細碟既普通西餐,起初都唔無咩特別興趣去食,但有朋友想食,而openrice既評價又好似不錯,所以就試一試吧。食完後第一時間就覺得,一定要向openrice打番篇正面既食評! 因為我份人比較奇怪,一係有深刻印象地好食,或者我覺得有好大改善空間我先會打食評,哩間…的確不錯!由於驚無位,所謂6點半前就去到餐廳。店鋪都好大,暫時無咩人。由於大家都肚餓,加上自己有個perception覺得未必甘大碟,所以就好狼咁叫左三碟…………………首先係法式白酒煮青口雖然一般餐廳都會有青口,但由於某人鍾意食,所以就order左。一食,味道的確係鮮! 每隻青口都肥肥大大,絕不欺場! 而且個汁都好好味,我地仲當湯咁飲! 之後就係Bangers and mash一拎到大家都O左咀咁大碟既!! 仲要有6條腸!! d腸味道唔錯,唔會太鹹。 d potato mash好滑好香,相信係加左好多忌廉 (亦都好肥)食完哩碟已經飽飽地。最 後就到主角啦! signature dish BBQ beef !個burger好大個,一個人食既話真係未必食得晒。塊牛肉好厚多汁,仲有d

首先係法式白酒煮青口
法式白酒煮青口

之後就係Bangers and mash
bangers and mash
一拎到大家都O左咀
)食完哩碟已經飽飽地。

BBQ beef burger
個burger好大個,一個人食既話真係未必食得晒。塊牛肉好厚多汁,仲有d薯條真係岩岩炸起,熱辣辣!

雖然價錢唔算平,但又未至於貴到離譜,每一碟個份量都好足夠,而且仲係新鮮煮出黎,誠意十足,十分推薦三五知己去試!

法式白酒煮青口
bangers and mash
BBQ beef burger
2016-07-02 3633 浏览
 星期日父親節, 我們三天前已頂訂了銅鑼灣金朝陽中心二期, (新型品牌飲食店的集中點), 8樓的中式酒樓, 可惜這酒樓留給我們的枱對著厨房口, 不明白新酒樓設計, 怎也傳出陣陣鹹香氣味, 我們未点菜, 先要求轉枱, 可能是節日原因, 店員忙極 ~~ 而禮貌態度也欠奉, 我們決定離去!結果到三樓的The Chop House (屬Wooloomooloo Steak House集團) 問問有冇枱 ? 非常幸運樓底高,加上有大玻璃,感覺份外的開揚,舒服。如果加上有海景或山景,相信這一片大玻璃旁的餐檯及吧檯,以及露天的 beer garden,會是吸引的。卡座靠窗的另一邊是如吧檯的高桌,桌上裝置了奪目的自助啤酒機窗旁的大吧檯,檯上有啤酒機,自己 serve 自己飲品就永遠係最賺錢架啦, cocktail $80-$110啦, 我杯cool mint 就$75, 都算OK啦, lychee味囉…所以傾吓計, 飲多兩杯嘢平均每人都要$500-$600…都幾富貴嘅lunch呀!Father’s Day All-Day Menu清淡的EdelweissWheat ($70 large),花香味很重W

問問有冇枱 ? 非常幸運
卡座靠窗的另一邊是如吧檯的高桌,桌上裝置了奪目的自助啤酒機
Father’s Day All-Day Menu
We add a sea food salad.
Appetizer to share
Chop House Cold Cuts meat platter
Soup- Cajun Potato soup
Roasted Australian Beef Tenderloin, Twice cooked Lamb Shank, Roasted Pork Ribs &Duroc Pork sausages
Dessert to share.
Freshly Brewed coffee or Tea
是半酒吧半餐廳的格局

這一次,我發現了位於,於是,我們就一於上來,如其名,食扒為何是刀中不二,因為招牌的一大把豬肉刀實在太有氣勢了,拿著大刀而有氣勢的,除聶風之外,最有氣勢的,就是中華英雄內的《刀中不二》,而我們第一次來到,我們的確是《刀中不二》,刀中不二的齊齊用大刀切牛扒。
若是只為了飲,坐上,很是過癮。我兩次來,都是為午市套餐而來,而午餐由$98至$158不等,由 pasta 至 大塊牛扒,四個選擇,豐儉由人。三個 course,有沙律/湯,主菜同飲品,加多$20,更有一份甜品
首先說沙律,第一次來時,是一個芝士的沙律,味道清新,芝士亦加強了蔬菜的味道,清新開胃。我第二次來的沙津,感覺就求其了少少,一大舊生菜就成事了,感覺上是有點兒那個的,不過,生菜的清脆聲音,份量剛剛好的沙律醬,配合起來又幾好食。第一次來的那天,serve 的是南瓜湯,濃濃的,甜甜的,奶酒味也十分之香,而且,感覺上是直接用這小湯煲仔直接翻熱,感覺份外的香甜可口。第一次來,4個人全部叫扒,是$158的牛扒。在這些正宗的扒房,我一定會要 rare,牛扒的肉味香,肉質感覺結實,但一刀切落去時,你就會感覺到肉的腍感覺,而且鮮紅帶血水的肉汁,充滿了牛味同輕輕的鹽味,感覺很美。牛扒配上有機甘荀同薯蓉,薯蓉是另外用火鎗高溫烤過,味道份外地香,而且入口脆脆地,很惹味。
室內有部份係卡位SOFA, 非常寬敞. 先嚟魷魚圈, 炸漿薄, 一D都唔油膩, 話咁快就放晒響個肚裡面啦! 接住係mussels mariniere, 青口好嫩滑, 白酒, 蒜香同香草配合得恰到好處. 至於個 mixed grill platter 有tenderloin, 羊架, 羊肉香腸, tenderloin略為熟咗一D, 我比較喜歡5成熟, 羊架就煮得剛好, 帶一點香香羊騷味, 至於羊肉香腸就不過不失, 羊味唔夠突出, 而配肉嘅3種醬汁其中一種係粒粒紅菜頭, 帶點點酸甜, 幾好味.,
主菜點了個MIXED GRILL PLATTER $465 (australian beef tenderloin, pork sausage, lamb sausage, lamb cutlet, grilled tomato and red wine sauce), 比較好吃的有牛扒, 雖然只是用上tenderloin, 但肉質鮮嫩, 充滿肉味, 叫了medium也不會太硬。羊架也是肉質鮮嫩, 入味非常, 燒得不錯。而香腸也是用上不錯的貨色, 外脆內軟, 燒得剛好。但我比較喜歡的是三種配料, 特別是那甜甜的洋蔥, 配上燒肉竟然
叫了Mixed Grill Platter ($465),這樣就可以每樣都試一點。Plater 中有牛柳一塊,羊架兩件,雞肉腸及羊肉腸各兩條。聽朋友說,這裡只要有"牛"的東西都做得不錯,試過後也十分同意。但令我們驚喜的是羊架,碳燒味比起牛柳還來得突出呀!整頓飯最喜歡的是醬料,特別是芥辣(其實我也是近兩年才愛吃芥辣),不會太嗆鼻。另外那個洋蔥醬甜甜的也很好吃!另外點了一個Side,是Cream Baby Sp

庆祝纪念
父亲节
2016-03-17 4759 浏览
星期六搵個舒服嘅地方一邊食嘢一邊同朋友談天說地真係好鬼滿足! 今日嚟嘅CHOP HOUSE唔算多人, 又可以靜靜地咁傾計..呢度有OPEN SEATING, 不過是日天氣寒冷, 連室內都開暖爐比小朋友, 下次有機會先再坐OPEN SEATING啦~ 室內有部份係卡位SOFA, 非常寬敞. 先嚟魷魚圈, 炸漿薄, 一D都唔油膩, 話咁快就放晒響個肚裡面啦! 接住係mussels mariniere, 青口好嫩滑, 白酒, 蒜香同香草配合得恰到好處. 至於個 mixed grill platter 有tenderloin, 羊架, 羊肉香腸, tenderloin略為熟咗一D, 我比較喜歡5成熟, 羊架就煮得剛好, 帶一點香香羊騷味, 至於羊肉香腸就不過不失, 羊味唔夠突出, 而配肉嘅3種醬汁其中一種係粒粒紅菜頭, 帶點點酸甜, 幾好味. 飲品就永遠係最賺錢架啦, cocktail $80-$110啦, 我杯cool mint 就$75, 都算OK啦, lychee味囉…所以傾吓計, 飲多兩杯嘢平均每人都要$500-$600…都幾富貴嘅lunch呀!
Just tried Chophouse for lunch with a friend. I ordered the Patty melt, medium well done.   Took a /long/ time to arrive. Looked ok upon arrival, but after two or three bites I found it to be very pink inside (rare? Or just undercooked?).  I complained to the staff about it not being medium well. They brought me another one about 10 minutes later. The second one was even more rare! I stopped after one bite, it was literally bleeding red juice/blood out all over the bun as I showed it to the staf

The second one was even more rare! I stopped after one bite, it was literally bleeding red juice/blood out all over the bun as I showed it to the staff.  (Sorry I didn't get a pic to show how rare it was).  I think the chef must have thought I was complaining the first one was overcooked instead of undercooked. Clearly a breakdown in communication. Nothing medium, much less medium well about this one...

They apologized again and offered to cook me ANOTHER patty melt, but as we had been there for over 40 minutes at this point I didn't want to give them a third try to disappoint me.  They offered to give me a pasta instead but I wasn't keen on ordering something new from the menu after my companion had already completely finished her meal.

And, they took the fries away with the party melt... Meaning I basically had nothing to eat the whole 1+ hour time we were there.

They did remove the patty melt from the bill and apologized again, but still charged my friend for her meal  and charged me HK$40 for my ice tea.

If they would have comped me for my tea at least to make up for serving me raw burgers TWICE I may have forgiven them and not left a negative review. But that didn't happen of course.

To the manager of Chophouse - think about how much business each negative review like this is costing you. I guarantee it is more than HK$40 worth of ice tea (which only cost you hk$4 tops).
Under cooked patty melt #1
Under cooked patty melt #2
2016-01-29
2016-01-06 3240 浏览
見到個12月既set500幾蚊甘平又加上朋友試過確實吾錯就上去試下食,上到去一眼睇落環境吾錯同樓下ji有少少似,可能今日平日少人所以一去到就有位坐,個host仲主動俾幾個位我地揀添,我個人感覺吾錯。當叫哂野食後,我sarter 就食duck breast salad,調味吾重,啲材料又新鮮食到我好滋味😋😋個菇湯就一般但都叫不失不過啲mains都吾錯都幾好味,而個smash potato 簡直令我有理由再返泥食,強烈推介!!可惜我食mains時臨時加既炸野食,吾夠吾知有冇5分鐘已經上埋,雖然我覺得係有效率,但我都未食得切,好似感覺享受吾到,最後甜品brownie個人不太推薦,食落夠熱抵讚,但口感有少少鬆散。最尾要讚既係佢啲drink款式都幾多,mojito 有成板你揀而且味道都吾錯,值得嘗試👍🏼下次都會再去試🙋🏻但真心希望吾好出野食出得甘快以致令人有種趕既感覺🏃🏽🚶🏽🏃🏽🚶🏽

2015-12-30
  • Creamy  mash
2015-08-17 6215 浏览
跟「寛粉王」許久沒聚會了,相信有說不盡的話題,加上我倆也同時愛嚐雞尾酒,於是我選了「The Chop」。我稍遅了,「寬粉王」已坐在寛敝的沙發卡座,卡座靠窗的另一邊是如吧檯的高桌,桌上裝置了奪目的自助啤酒機,相信大伙兒不同用等啤酒節都一定能熱鬧一番!「The Chop」設有十六款不同口味的 Mojito,Mojito 是夏天必備的雞尾酒,相信無人會反對!所謂 Triple Lychee Mojito 擁有鮮果荔枝、荔枝汁和荔枝 Liqueur 酒的三重奏,混合 Bacardi White Rum、薑啤和薄荷葉。味道清爽怡人,酒又不會過濃,「寬粉王」似乎很滿意!A Run for the Roses 主要以 Raspberry,玫瑰香和檸檬為主,所用的酒精是 Vodka,因而在香甜酸中帶有丁點玫瑰香,酒味所佔比重較明顯。「寛粉王」剛剛從中國的「火爐」回來,每天吃著辣得要噴火的麻辣,回到香港清熱是首要任務,不清熱也不願火上加油吧!可是有酒總不能無餚,於是選了火氣度較低、但既能達到惹味、又同時可佐酒的 Quesadillias。Quesadillias 可有雞或牛的餡料任君選擇。餐牌稱是全城至
Triple Lychee Mojito

A Run for the Roses
Quesadillias

餐牌稱是全城至好的 Quesadillias,但一看牛肉、蕃茄和 chedder Cheese 大量流出的實相,雖未至於影響觀感,但對賣相應可多著重一點吧!入口 Tortila 細薄香脆,餡料夾雜 牛肉的酥香、蕃茄的酸甜及chedder Cheese 的芝香和滑溜,富有重重墨西哥的風格。更配備 Sour Cream、牛油果醬和 Salsa 醬三款醬汁,「寛粉王」跟我則特別喜歡帶有微辣的牛油果醬!
Virgin Toasted Coconut Colada
不斷聊天,當然要補充水份。進入第二回合,「寛粉王」要了不含酒精的 Virgin Toasted Coconut Colada,味道跟 Virgin Colada 沒兩樣,同樣是椰子與菠蘿的混合體,不管新裝或舊瓶,喝得暢快就是了!
是時候讓我嘗試一下 「The Chop」的 Mojito。

Rosemary & Pink Grapefruit Mojito 橙紅嫩緣的顏色很吸引,改用 Gin 替代 Mojito 常用的 Rum,雖然混合青檸汁、tonic,還有薄荷葉、西柚和迷迭香,也掩蓋不了 Gin 味的濃厚!
Caesar Salad
千言萬語如雨落下,我倆竟冷落了兩片孤零零的 Quesadillias,也許講話太多,肚子完全沒有餓意,唯有要來不加任何雞肉或魚肉的 Caesar Salad。

一瓷兜的份量真不少,幸好我們沒添加任何肉類!羅馬生菜新鮮爽脆,配合雞蛋、麵包和芝士,沒有意外驚喜,是合乎水平的一道沙律。

來到「The Chop」,我倆只嚐了輕食,有著如入寶山空手回的感覺,不知為什麼當晚就連來一客漢堡的意欲也失卻,大抵是友情飲水飽的威力乎?!
题外话/补充资料: 接近晚上8時,一女侍應突然向我倆要求歸還座位,說有客人訂座了,可安排我們到戶外露天的座位。首先致電訂座時或入座後均沒人向我們提出要於某時間交還座位,第二,餐廳內仍有不少座位是空著的,因此我們據理拒絕,該女侍應其後再沒給我們進一步解釋,直至離開的時候,餐廳依然是沒變的冷清,所以大家訂座時或遇有相似的情況要特別注意!
2015-08-06
2015-07-30 6115 浏览
銅鑼灣的金朝陽中心二期,建成後,立即成為該區的飲食新熱點,同時,令以前爛蓉蓉的登龍街,慢慢地由銅鑼灣地茂食肆集中地,變成拉麵勝地,再而慢慢地成為潮流飲食集中地。單是永光中心已成為中高級食肆的集中地,而新落成的金朝陽中心二期,更是著名品牌飲食店的集中點。這一次,我發現了位於三樓的《The Chop House》有一個價錢並不離地的午市套餐,於是,我們就一於上來,如其名,食扒。為何是刀中不二,因為招牌的一大把豬肉刀實在太有氣勢了,拿著大刀而有氣勢的,除聶風之外,最有氣勢的,就是中華英雄內的《刀中不二》,而我們第一次來到,我們的確是《刀中不二》,刀中不二的齊齊用大刀切牛扒。地方,是半酒吧半餐廳的格局,樓底高,加上有大玻璃,感覺份外的開揚,舒服。如果加上有海景或山景,相信這一片大玻璃旁的餐檯及吧檯,以及露天的 beer garden,會是非常吸引的。若是只為了飲,坐上窗旁的大吧檯,檯上有啤酒機,自己 serve 自己,很是過癮。我兩次來,都是為午市套餐而來,而午餐由$98至$158不等,由 pasta 至 大塊牛扒,四個選擇,豐儉由人。三個 course,有沙律/湯,主菜同飲品,加多$20,更

第二次來,因為我食過牛扒而改食魚,龍脷柳加上 tartar 汁同蟹子,味道十分之美。魚肉滑,咬爆蟹子後,鮮甜的蛋汁在口中爆發,令整份魚的味道升華。而在魚的底部,是清甜的原味蔬菜,好多人覺得食魚比較健康,而這一個魚連配菜,的確令人感覺到健康氣息。
食西餐,我喜歡咖啡,這裡的咖啡夠香濃,而且因為很濃,入口有少少苦,但那苦,是一個苦盡甘來的苦,再者,咖啡很熱,我後來加奶再飲,不是因為咖啡不好,而是咖啡太熱,加奶,好讓飲品降溫。
另一次飲奶茶,用 Lipton 茶包雖是大路,但令我有點點的失望,幸好,茶味是夠的,而且配上鮮奶,也令人感覺特別老外。
很好的扒房,若是在晚上來,刀中不二的一定是牛扒,中午,牛扒絕對是首選,有質素有味道,百幾蚊食牛扒,是超過我們所期待的。