2024-03-27 78 浏览
咁岩去開西灣河順便食晚餐星期一至四OpenRice 訂枱正價餐牌有8折👍🏼餐廳近海邊環境舒服座位都闊落有2部電視可以睇波一個叫左啤酒配豬手👍🏼另外叫咗香蕉拖肥批奶昔味道唔錯唔會好甜可惜飲到冰粒期望係用雪糕整既奶昔呢杯似係用牛奶加冰沖以豬為主題當然要試佢的豬手皮脆肉嫩,不錯而且量多2人食唔晒小食叫左$70芝士薯條再加左$30轉白松露巴馬臣芝士碎無乜芝士同松露味加$30唔抵唔建議加唔想只係食豬手所以加左西班牙海鮮炒飯1人食的份量底有飯焦海鮮都新鮮不錯
咁岩去開西灣河

底有飯焦
海鮮都新鮮
不錯
2024-02-25 105 浏览
🍽️招牌德國鹹豬手 $318鹹豬手嘅份量非常多,真係有成公斤重🤣同Menu張相唔同,佢係已經幫你一塊塊咁切開,方便進食🥰外皮好脆身,中間有層薄薄嘅脂肪,肉質結實,配上特製芥末籽忌廉汁,味道一流、口感滿足😚🍽️香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 $178尼個pasta俾人一種好健康嘅感覺😌雞肉用咗雞胸嘅部份,但肉質又唔會好柴👍🏻青醬有好香嘅羅勒味,味道清新;貓耳朵粉口感有少少煙韌,我哋都好鍾意☺️🍽️豬皮脆片配牛油果醬 $92豬皮脆片炸得好脆身,食落可以聽到好清脆嘅聲音👍🏻攞嚟送酒飲,會更加滋味😋(含服務費)味道😋 7.5/10性價比💰 6.5/10環境🔎 7.5/10服務🫶🏻 8/10打卡指數📸 7.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10
🍽️招牌德國鹹豬手 $318

服務🫶🏻 8/10
打卡指數📸 7.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10

2024-01-07 198 浏览
蘇豪東休閒之選💟講起ᴮᵃʳ ᵃⁿᵈ ᴿᵉˢᵗᵃᵘʳᵃⁿᵗ, 大家可能都會諗到好似老蘭嗰啲嘈雜又多人嘅地方,雖然好有氣氛,但係如果想同情人傾下密計就好似有啲辛苦🫰🏻呢間餐廳既有ᴮᵃʳ ᵃⁿᵈ ᴿᵉˢᵗᵃᵘʳᵃⁿᵗ嘅ˢᵉᵗᵗⁱⁿᵍ同食物,比起中環啲ᵇᵃʳ更有情調。相距西灣河海旁只有一邊馬路,食嘅時候都微微吹到啲海風,幾ᶜʰⁱˡˡ架🩷ᶜʰⁱᶜᵏᵉⁿ ˢᵗʳⁱᵖˢ $⁸⁵ˢᵉᵃᵇᵃˢˢ ⁽ʰᵃˡᶠ⁾ $¹⁹⁵ᴾᵃᵉˡˡᵃ $²³⁵食物都幾好食,炸物係熱辣辣,味道香濃。ˢᵉᵃᵇᵃˢˢ除咗魚之外,仲有蜆同其他配料,個汁有少少辣,都幾有熱帶風情。員工多數係講英文,但態度友善,埋單時有講多謝同埋希望再見到我地翻嚟,一啲都唔似平時高高在上嗰啲西人餐廳(你懂的)🫰🏻📍ᵀʰᵉ ᴮˡⁱⁿᵈ ᴾⁱᵍ西灣河鯉景灣蘇豪東#ᵇᵃʳᵃⁿᵈʳᵉˢᵗᵃᵘʳᵃⁿᵗ #ᶜʰⁱˡˡ #蘇豪東 #假日好去處 #拍拖好去處 #打卡 #打卡好去處 #ⁱᵍᵃᵇˡᵉ #ʰᵏᶠᵒᵒᵈⁱᵉ #ʰᵏᵇˡᵒᵍᵍᵉʳ #ʰᵏⁱⁿᶠˡᵘᵉⁿᶜᵉʳ #ᵒᵒᵗᵈ
蘇豪東休閒之選💟

ᶜʰⁱᶜᵏᵉⁿ ˢᵗʳⁱᵖˢ $⁸⁵
ˢᵉᵃᵇᵃˢˢ ⁽ʰᵃˡᶠ⁾ $¹⁹⁵
ᴾᵃᵉˡˡᵃ $²³⁵

📍ᵀʰᵉ ᴮˡⁱⁿᵈ ᴾⁱᵍ
西灣河鯉景灣蘇豪東

2023-12-30 219 浏览
呢間西餐酒吧係The Salted Pig嘅姊妹店,坐落喺西灣河海旁🌊,有高枱有卡座,梳化座位都幾多,仲有幾部大電視可以睇波,格局都幾chill!菜式方面款式都幾多下,為主題嘅主菜,仲有海鮮類、意粉飯面🍝都有,仲有多款啤酒同Cocktail,適合一大班朋友嚟食飯!------------------------------🐖◖招牌德國咸豬手◗ $318每次嚟多一定要試,呢個大大份超抵食,一隻豬手足足重1kg,夠兩個人食飽!豬手切好一件件,方便實用,外皮烤得超脆,肉質厚實,配搭上酸菜同芥末籽忌廉汁,唔會覺得好油膩,口感滿足!🍔◖安格斯芝士牛肉漢堡◗ $198牛肉漢堡扒叫咗五成熟,鬆軟嘅漢堡包裏面一層層咁夾住超脆嘅煙肉、車打芝士、蔬菜同兩片牛肉漢堡扒,牛肉肉汁豐富,牛味濃郁!為咗冇咁邪惡,將薯條轉咗做沙律,沙律淋上酸酸甜甜嘅油醋,幾清新開胃!🍺◖Corona◗ $38小麥味好香好出,飲落唔會覺得苦澀,口感幾順滑🌟 Encore指數:8.6/10
🐖◖招牌德國咸豬手◗ $318

🍔◖安格斯芝士牛肉漢堡◗ $198

🍺◖Corona◗ $38
小麥味好香好出,飲落唔會覺得苦澀,口感幾順滑

🌟 Encore指數:8.6/10
2023-12-23 181 浏览
體育主題酒吧,The Blind Pig,以美國十九世紀時期嘅「禁酒時期」作裝修靈感,原來當時嘅酒吧,會借名以豬隻等動物做表演收取入場費再「送」酒,所以店內有唔少豬隻裝飾。而且The Blind Pig更係區內首間體育主題酒吧,有多部大電視播放各項體育賽事節目,每逢賽季開鑼嘅時候,呢度就成為咗唔少體育迷嘅聚腳點!除咗有波睇,餐廳提供多款酒精飲品同佐酒食物,例如招牌豬手脆條。外皮脆脆哋,啲肉好juicy,配埋甜甜哋又辣辣哋嘅自家製醬汁,非常惹味。而且餐廳為咗方便各位體育迷,將原隻豬手預先切好一片片,食落夠晒方便,一邊食一邊睇波就最爽啦!今晚收工同朋友聚會睇到餐廳推薦招牌手撕豬肉三文治配薯條 $170手撕豬肉有醬汁嫰滑入味配上紫椰菜同沙律醬爽口唔膩麵包係大塊酸種麵包,脆卜卜煙肉芝士通粉$158拉絲芝士通粉彈牙,包粒都被芝士包住煙肉條狀,咸香招牌豬手片 $130非常香豬手有咬口配醬汁惹味同朋友愉快地用餐

今晚收工同朋友聚會
睇到餐廳推薦招牌手撕豬肉三文治配薯條 $170
手撕豬肉有醬汁
嫰滑入味
配上紫椰菜同沙律醬
爽口唔膩
麵包係大塊酸種麵包,脆卜卜

煙肉芝士通粉$158
拉絲芝士
通粉彈牙,包粒都被芝士包住
煙肉條狀,咸香

招牌豬手片 $130
非常香
豬手有咬口
配醬汁惹味

同朋友愉快地用餐
2023-12-19
2023-12-15 74 浏览
📍呢間餐廳咁啱嚟到見今日做緊優惠,星期三有雞翼$8隻,朋友即刻就話想去!入去氣氛都幾好,傾計好舒服,比較適合飲酒多過食嘢。雞翼有8隻口味揀,包括maple bourbon、BBQ、是拉差同四川麻辣味等等,我哋揀咗四川麻辣味,本身仲以為淋晒啲醬喺隻雞翼度,點知原來係比一小碟我哋點,醬嘅味道偏淡,不過雞翼幾脆口。主菜就揀蒜辣欖油大蜆意粉($172),炸魚薯條($192),意粉就口味都係偏淡口同埋唔係好油,蜆都算大隻。炸魚唔算大條,偏幼身,不過肉都幾實同夠熱。叫咗杯香蕉雪糕新地($98),味道比較似沙冰多過雪糕,面頭除咗香蕉仲有半塊窩夫。
入去氣氛都幾好,傾計好舒服,比較適合飲酒多過食嘢。

炸魚唔算大條,偏幼身,不過肉都幾實同夠熱。

唔經都唔知原來西灣河蘇豪東有條幾chill嘅餐廳街,今日呢間仲可以帶狗添(放放下狗想坐低chill下飲翻兩杯都仲得🍺)Omnipork bolognese$168🍝以為呢度只係滿足到食肉獸?殊不知有個素肉醬意粉比你嗌,像真度十足,醬汁較濕潤,無幾耐就「𠽌~」曬落肚😋Sea bass fillet$198/Half🐟魚柳口感都幾嫩滑,醬汁充滿茄香,味道唔會太衝擊👍🏻Seafood paella$235🥘大蝦好彈牙,炒飯充滿油香同香料嘅味道,相當惹味~🌶️

Omnipork bolognese$168🍝

Sea bass fillet$198/Half🐟
魚柳口感都幾嫩滑,醬汁充滿茄香,味道唔會太衝擊👍🏻

Seafood paella$235🥘
大蝦好彈牙,炒飯充滿油香同香料嘅味道,相當惹味~🌶️
2023-12-03 41 浏览
來到西灣河 The blind Pig黎到又好難找到嗰理由唔試佢哋嘅招牌菜佢哋嗰店名有嗰 Pig字店員話佢哋選用嘅豬肉都係優質靚豬咁好啦,揀咗招牌德國鹹豬手食Crispy Pork Knuckle 二人份量,上菜嗰陣已經覺得好吸引豬皮好香好脆,食落有啲似乳豬而且肉質幼嫩,肥瘦適中份量真係十足,重點是不是太鹹加埋烤薯、酸菜、紅蘿蔔同芥末籽忌廉汁必食推介SPANISH GARLIC & CHILI PRAWNS西班牙香辣蒜片蝦 份量唔少 有八隻大蝦蝦囗感爽脆 味道帶蒜香 唔太辣加埋辣肉腸粒 辣辣鹹香幾惹味多士烘得微微焦脆 口感帶煙韌
來到西灣河 The blind Pig
黎到又好難找到嗰理由唔試佢哋嘅招牌菜
佢哋嗰店名有嗰 Pig字
店員話佢哋選用嘅豬肉都係優質靚豬
咁好啦,揀咗招牌德國鹹豬手食

Crispy Pork Knuckle
二人份量,上菜嗰陣已經覺得好吸引
豬皮好香好脆,食落有啲似乳豬
而且肉質幼嫩,肥瘦適中
份量真係十足,重點是不是太鹹
加埋烤薯、酸菜、紅蘿蔔同芥末籽忌廉汁
必食推介

SPANISH GARLIC & CHILI PRAWNS
西班牙香辣蒜片蝦 份量唔少 有八隻大蝦
蝦囗感爽脆 味道帶蒜香 唔太辣
加埋辣肉腸粒 辣辣鹹香幾惹味
多士烘得微微焦脆 口感帶煙韌
2023-11-02 89 浏览
✔️招牌豬手脆條、甜辣醬 $135之前去親呢間餐廳都係食原隻豬手 今次試吓細分啲嘅豬手脆條😚 冇諗過會仲好食過平時原隻嗰款!由於呢款嘅瘦肉部份會比較少 同脂肪比例真係一半半 所以會更加邪惡同好食😝 而伴碟嘅甜辣醬更加似係甜酸醬 酸酸甜甜大大減低咗豬手脆條嘅油膩感🤤✔️芝士牛堡三文治、薯條 $160呢個三文治比想像中出色好多 三文治用上酸種麵包 脆身之餘帶點煙靭拉扯感🥰而漢堡扒牛味和焦香都好突出 再加上車打芝士 十分推薦🧀😋✔️Seafood Paella $235呢個西班牙飯咗好多海鮮🐙🦐當中包括蝦、大蜆、青口、魷魚、魚柳、辣肉腸等等 非常豐富 基本上啖啖飯都會食到配料 不過講唔停就略嫌啲海鮮比較細隻同埋乾身🙈
✔️招牌豬手脆條、甜辣醬 $135

✔️芝士牛堡三文治、薯條 $160

✔️Seafood Paella $235
2023-10-31 79 浏览
今日去左蘇豪東食飯 成條街食店都充滿萬聖節vibe 有唔同裝飾 係海旁行下再食晚飯都幾chill 記得之前食過the blind pig其他分店 味道不錯 所以今次再食 店員有禮招待 感覺好好💯🥢慢煮醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條豬肋骨份量好大,切開有4-5大件,一個人食唔哂,同朋友share就岩岩好,豬肋骨上嘅BBQ醬汁好惹味,肉質軟腍唔痴牙,粟米🌽係甜粟,好有牛油香,仲有粗薯條食,滿足!難怪我朋友點名要食呢個🥢香煎海鱸魚、西班牙辣肉腸、蝦、蜆海鱸魚係同湯一齊上,有大半條,煎得好香口唔會有腥味,湯底好鮮味,啲蝦同蜆都好好肉🥢煙肉芝士焗通心粉我地加左呢個邪惡感十足嘅配菜 香濃芝士拉絲 仲有好多煙肉豬腩粒 仍係我地至愛!
店員有禮招待 感覺好好💯

🥢慢煮醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條
慢煮醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條

🥢香煎海鱸魚、西班牙辣肉腸、蝦、蜆
香煎海鱸魚、西班牙辣肉腸、蝦、蜆

🥢煙肉芝士焗通心粉
煙肉芝士焗通心粉
慢煮醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條
香煎海鱸魚、西班牙辣肉腸、蝦、蜆
煙肉芝士焗通心粉
  • 慢煮醬燒豬肋骨
2023-10-21 53 浏览
呢間餐廳係The Salted Pig 嘅分店,好出名食豬手🐽食物份量好大,啱晒鍾意食肉嘅朋友,而且餐廳位於西灣河海旁,可以一路吹住海風一路食🌊芝士牛堡三文治配薯條🥪$180厚厚嘅三文治夾住熱熔芝士同埋牛肉漢堡,吐司烘得好脆好香牛油味,漢堡扒用咗安格斯牛食落牛味重,加埋芝士一齊食,超級邪惡😈香脆豬肋骨🍖$128一粒粒細粒嘅豬肋骨燒得香脆,好方便食,仲配埋燒烤醬,夠晒滋味😋西班牙海鮮飯🥘$235好豐富嘅海鮮,有蝦🦐青口、蜆、魷魚等等,食落新鮮,下面嘅飯吸收晒海鮮嘅精華,夠晒入味🤩脆辣雞柳條🍗$85雞柳條炸得香脆,食落辣辣地幾惹味,配埋蛋黃醬一齊食又得😆

芝士牛堡三文治配薯條🥪$180

香脆豬肋骨🍖$128

西班牙海鮮飯🥘$235

脆辣雞柳條🍗$85
雞柳條炸得香脆,食落辣辣地幾惹味,配埋蛋黃醬一齊食又得😆
用餐时段
  • 芝士牛堡三文治配薯條
這間以🐷豬肉菜色作主題的西餐廳位於西灣河鯉景灣海濱 地理位置方便外面又可以泊車🅿️半開放式設計可以看著海景邊欣賞高質美式食物🍴空間感十足也有卡位坐得舒服好有氣氛 適合同三五知己來淺酌暢聚🥰🍻平日晚上更有各式驚喜優惠都好吸引💯✨小食分享拼盤 Sharing Snack Platter $308蕃茄芝士肉丸 Meatball Parmigiana|豬皮脆片 Pork Skin Crackers|脆豬肋骨 Piggy Riblets|迷你牛肉漢堡 Minibeef Burgers|香料雞翼 Chicken Wings|酥脆魷魚圈 Calamari Fritti|薯條 French Fries|酸種包多士 Sourdough Toast小食拼盤一共有六款食物😍擺盤好震撼份量好多 而且每款食物質素都不錯絕無欺場🥑牛油果醬可以配上烤過的酸種麵包一起吃🥪魷魚圈同豬皮脆片都炸得好脆身好有口感而不油膩🍤香料雞翼大大隻灑上少許辣椒粉好惹味🍔迷你牛肉漢堡還夾著芝士跟酸黃瓜好足料👍🏻✨腸遊世界拼盤 Sausage Around The World $248德國香腸bratwurst|南非香腸boerewors|

Sharing Snack Platter

德國香腸bratwurst|南非香腸boerewors|斯洛文尼亞香腸klobása|奥地利煙燻芝士腸kāsekrainer|煙燻牛肉腸smoked beef sausage|雞肉芝士香腸chicken krainer(共六款)
Sausage Around The World

每款香腸都有不同味道各有特色 好適合飲酒之人當下酒菜 整體味道也不會太鹹👍🏻我比較喜歡奥地利煙燻芝士腸 煎得外脆內軟 一口咬下充滿煙燻味 裡面滿滿的肉汁跟濃郁芝士餡🧀🤤伴碟有烤蔬菜中和一下肉類的油膩感🥒

📍The Blind Pig (太康街) (西灣河)
西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下B12-14A號舖
用餐时段
Sharing Snack Platter
Sausage Around The World
經過見到成間餐廳嘅感覺好chill,可以吹下海風,仲有得睇波添,所以入去試試😗⭐️Grill Pork Tomahawk $260呢個係烤斧頭豬扒,勁大塊好厚,咬落去啖啖肉,最啱食肉獸🐖 而調味我就覺得啱啱好,唔會太咸,食番本身既香味👍🏻薯條亦都炸得好脆,外脆內軟🍟⭐️Spaghetti Vongole $172意外地呢個意粉係好香牛油味,加埋蒜香同辣味,食落去好夾,而且啲蜆大大隻,啖啖肉,所以成個意粉都唔錯😗⭐️ Crispy Chicken Strip $85呢個係脆辣雞柳條加甜辣蛋黃醬,食落去好脆好香口,加上辣辣地,越食越想食😎⭐️Refreshing Piglet $62呢個mocktail 係有柚子、椰青水、青瓜同埋青檸汁,當青瓜浸得越耐,成杯mocktail感覺會越嚟越fresh,加埋柚子嘅味道,酸酸甜甜,好特別😋

⭐️Grill Pork Tomahawk $260

⭐️Spaghetti Vongole $172

⭐️ Crispy Chicken Strip $85

⭐️Refreshing Piglet $62
2023-10-06 43 浏览
153今日介紹嘅餐廳係好幾年前已經食開,最近返嚟發現menu超多選擇,好多嘢都想食🤣今次介紹兩款食肉獸同甜品愛好者favourite菜式,大家可以bookmark定試吓🔖❝ 芝士牛堡三文治 | $160麵包烘過幾香口,牛堡都香濃肉味!食落似似美式漢堡with a twist,係幾特別的🫶🏻❝ 烤斧頭豬扒 | $260突然好想食肉就揀咗斧頭扒,豬扒本身調味不多,配上香甜蘋果醬就剛剛好,將成個層次昇華了✨❝ 瘋狂!香蕉雪糕新地 | $88雪糕配上綿軟綿花糖、迷你甜窩夫及新鮮香蕉,極誇張而且每啖都邪惡至極。愛甜人士必試!❝ 蘋果批奶昔 | $72好大杯超抵玩嘅沙冰,淡淡蘋果味但唔會太甜,不過幾解渴的🤣

❝ 芝士牛堡三文治 | $160

❝ 烤斧頭豬扒 | $260

❝ 瘋狂!香蕉雪糕新地 | $88

❝ 蘋果批奶昔 | $72

好大杯超抵玩嘅沙冰,淡淡蘋果味但唔會太甜,不過幾解渴的🤣

• 芝士牛堡三文治配薯條
2023-09-01 87 浏览
個風好大機會打得成,即係聽日唔使返工啦🥰😍🥳!趁未有風~未有雨~同老細過海撐枱腳!!好耐冇去蘇豪區,聽朋友話有間專食豬嘅西餐廳,就去試下啦!!💪🏻🥳話明要食豬🐷,所以老細今次都冇叫牛🐮,我哋揀咗一個烤斧頭豬扒同埋一個慢煮脆皮豬腩。西餐嘅豬主要係食原味,所以食得出佢用嘅原材料十分新鮮,可以品嚐到豬嘅鮮味。因為沒有醃肉,所以醬汁是味覺的靈魂😋。要一讚佢調配嘅醬汁都非常美味,好多時係西餐都會用蘋果醬嚟調汁🍎。連沙律用嘅醋汁都好香濃,個人覺得今日MVP係香煎吞拿魚尼斯沙律🥗!吞拿魚有調味處理,配合個醬酸酸甜甜,十分開胃醒神!🥰🤩食西餐就一定要配啤酒啦~但老細依然愛甜,所以雲呢拿奶昔係佢嘅……店員帶多操英語,熱情招待,又踴躍介紹~原來佢地午餐有全新menu,而且每一日都有唔同嘅優惠,仲有happy hour,環境又夠chill~有機會真係會再同朋友嚟試下!🥳🤗

烤斧頭豬扒

慢煮脆皮豬腩