2024-01-06 334 浏览
終於Happy Friday 可以出黎銅鑼灣食個飯 影個貼紙相我地揀左Tapas 套餐 一set $228 有三樣野1️⃣第一set $228✨炸蠔炸到金黃色🤩脆卜卜 炸粉唔算太厚 有蠔味👍🏻✨蛋餅我哋都覺得呢個係最好食👍🏻👍🏻入面係薯仔 煮得夠腍 個蒜蓉蛋黃醬好香蒜味🤤🤤又唔會遮蓋咗啲蛋香味✨羊肉串呢個我哋覺得係第二好食👍🏻👍🏻好香羊肉嘅酥味 燒得啱啱好 仲好juicy 🤤🤤2️⃣第二set $228✨鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬呢個好似係咁多樣入邊最普通 就咁烚熟咗啲蝦 雖然啲蝦都幾爽 有膏😋 但比起其他就冇乜特別✨西班牙黑毛火腿茄子卷同我想像中有啲出入🤔本身我以為係火腿包住舊茄子 點知係火腿喺上面,然後茄子包住啲菜🤔@火腿鹹香 菜都好新鮮好爽 茄子就唔係幾食得出✨薄切慢煮八爪魚八爪魚好爽👍🏻👍🏻 上面有個醬似係用左彩椒 蕃茄加黑椒撈埋 配埋個八爪魚好夾好好味🤤🥂white sangria $58有passion fruit , green apple , lychee 比較香果嘅甜味🥂green sangria $58有 kiwi, guava, lemon 呢個就比較酸,但比較清爽清新總括嚟講

我地揀左Tapas 套餐 一set $228 有三樣野

✨西班牙黑毛火腿茄子卷

✨薄切慢煮八爪魚

🥂white sangria $58

🥂green sangria $58

總括嚟講味道都好好 環境都chill 嘅 但同隔離枱都係有啲近
服務都唔錯 食蝦要剝殼有濕紙巾提供 有得收openrice pay 減左成$150

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$240(收+1)
喺openrice 用Mastercard 比錢減左$100
前排慶祝終於忙完一排,就去呢間西班牙菜chill下,估唔到CP超級高!🥚西班牙薯仔蛋餅(原味) $88 (推介!)- 好少見流心蛋黃蛋餅,一切開流曬心蛋黃好吸引😍蛋餅外層層層好香口,蛋味濃,入面係軟薯仔,配沙律醬好正好match🐑莫希托羊肉串燒$98- 羊肉烤得好香,配青檸一流,肉質軟嫩juicy✨黑毛豬火腿24個月$98- 估唔到呢個價錢可以有咁多塊,黑毛豬有嚼勁,每片都有油脂香,口感味道唔錯。🦪炸生蠔 $68- 賣相特別,大大隻蠔,入面鮮甜,外層脆脆的🥘西班牙海鮮鍋飯$208- 真係好大煲,上面有3隻大蝦,幾甜香肥美,仲有大大粒蜆。飯本身都煮到夠淋香入味🍸飲品方面,呢到有唔同嘅sangria,cava sangria係kiwi配石榴,幾濃kiwi味夠refreshing。另外virgin sangria滿滿果香味,甜甜地好多果肉真係抵食得來又可以chill下嘅好地方,再約朋友去先!

🥚西班牙薯仔蛋餅(原味) $88 (推介!)

🐑莫希托羊肉串燒$98
莫希托羊肉串燒

- 羊肉烤得好香,配青檸一流,肉質軟嫩juicy

✨黑毛豬火腿24個月$98

🦪炸生蠔 $68

- 賣相特別,大大隻蠔,入面鮮甜,外層脆脆的

🥘西班牙海鮮鍋飯$208
西班牙海鮮鍋飯

真係抵食得來又可以chill下嘅好地方,再約朋友去先!
莫希托羊肉串燒
西班牙海鮮鍋飯
銅鑼灣鵝頸橋付近既西班牙餐廳酒吧環境氣氛唔錯( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )· - - · - - · - - · - - ·🔹 西班牙薯仔流心蛋餅 $88 🥔🔸🐙薄切慢煮八爪魚 $98🔹蕃茄脆包白銀魚 $58🔸美國黑安格斯肉眼牛排(18安士) $388🔹Red Sangria (Jar) $370Apple | Peach | Orange | Cinnamon· - - · - - · - - · - - ·🍳西班牙薯仔流心蛋餅,薯仔好腍撈埋啲蛋黃醬食好好味😋殿粉控表示高興!🐙最欣賞係慢煮八爪魚,完全唔韌👍🏻真心口感好好!🍅蕃茄脆包白銀魚,細細舊個包勁脆,但個魚有少少腥味🥩最唔推薦牛排,叫左5成熟但非常鞋😢可能其他主菜會比較好。🍹Red Sangria (Jar) Apple | Peach | Orange | Cinnamon有酒精~幾好飲甜酸甜酸咁,可以斟到好多杯👍🏻
銅鑼灣鵝頸橋付近既西班牙餐廳酒吧
環境氣氛唔錯( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )

· - - · - - · - - · - - ·
🔹 西班牙薯仔流心蛋餅 $88 🥔
🔸🐙薄切慢煮八爪魚 $98
🔹蕃茄脆包白銀魚 $58
🔸美國黑安格斯肉眼牛排(18安士) $388
🔹Red Sangria (Jar) $370
· - - · - - · - - · - - ·

🐙最欣賞係慢煮八爪魚,完全唔韌👍🏻真心口感好好!

🍅蕃茄脆包白銀魚,細細舊個包勁脆,但個魚有少少腥味

🥩最唔推薦牛排,叫左5成熟但非常鞋😢可能其他主菜會比較好。

🍹Red Sangria (Jar)
有酒精~幾好飲甜酸甜酸咁,可以斟到好多杯👍🏻
用餐时段
I brought my other half for lunch at Tapa Room, and it was our first time dining there. The environment is nice with wines and beers displayed on shelves, wooden tables and stuff, creating a pleasant atmosphere. We arrived around 3-4 pm so there were very few other customers, which I enjoyed.The staff was nice, pouring us water and offering to pack up our leftover food since we couldn't finish everything, showing a friendly attitude with good greetings and farewells.SEARED FOIE GRAS CRISPY BREAD
SEARED FOIE GRAS CRISPY BREAD, MULLED PEAR (4 pcs) $98
We started with the seared foie gras crispy bread and mulled pear. They were tasty, although very salty.
TORTILLA DE PATATA (COD ROE)
TORTILLA DE PATATA (COD ROE) $88
Next, we tried the tortilla de patata with cod roe favor. It was delicious with a great texture, and we had no complaints, perfect!
ROASTED SUCKLING PIG (HALF)
ROASTED SUCKLING PIG (HALF) $398

Lastly, we ordered the roasted suckling pig (half), which was a hearty portion, meaty and juicy. Unfortunately, we were already quite full and couldn't finish the entire dish, but it was still good. We underestimated how large the roasted pig would be. I think one suckling pig (half) and another small dish would be enough for two people.

Conclusion
I enjoyed the place, the service, and the food. However, for those who worry about the price, I must mention that the prices were quite expensive, with our total coming to $689. Nevertheless, I would love to visit again someday, if I have something to celebrate.
2024-01-13
$344.5 (午餐)
TORTILLA DE PATATA (COD ROE)
聖誕前相約好友打咭見見面,食Tapas 分量唔會好多,可以試多幾款。 Jamon Iberico & Aubergine Roll沙律菜卷外包上雙層薄片茄子、外層加上咸香黑毛豬風乾火腿肉片。赤紅火腿肉味濃厚,細嚼時油香渗透到內層茄子沙律菜,滋味有層次感。Clams In Lemon White蜆貝大隻肉質鮮嫩,香草蒜粒白酒煮汁之外,仲有酸菜調配檸汁將味道加以提鮮,蜆肉特別鮮甜,連汁食酸酸地開胃。巴塞隆拿式烤紅蝦紅蝦連殼放入口,面層醬汁惹味。除去蝦殼肉質依然鮮爽,再沾上醬汁食,風味十足。Toro Carpaccio 薄切炙燒吞拿魚腩,面層有椒粒調味,味道個base辣辣地提昇吞拿魚香,魚肉紅潤質感軟綿,邊位又有炙燒香氣。Seafood Paella淺PAN薄薄地一層西班牙米飯,味道有蝦熬煮湯汁。 番紅花、甜紅椒粉。橙紅色飯粒上面有鮮甜紅蝦、蜆貝,食前放幾滴檸汁,將海鮮去殼,飯入口帶少少焦脆感,美味豐富。食Tapas 都係中意配返Sangria,呢度除左紅白,仲有Cava 同埋Rose既Sangria~

Clams In Lemon White

巴塞隆拿式烤紅蝦

Toro Carpaccio

Seafood Paella
淺PAN薄薄地一層西班牙米飯,味道有蝦熬煮湯汁。

2023-12-10 89 浏览
鍾意食西班牙菜的話,呢間位於銅鑼灣超高CP值Tapa Room就要試吓啦,裝修風格係霓虹燈主題,佢地餐廳Tapas同主食價錢收費都唔算貴,選擇都多樣化值得推介嘅係鵝肝形狀弄成圓形球球,以竹籤串著,一口一淡,味道濃郁口感幼滑的鵝肝,賣相造型相當精緻!西班牙薯仔蛋餅蛋餅超厚身~散發香濃蛋香味!份量十足!蛋餅面層放上海量明太子沙律醬,切開後就會睇到流心蛋漿與饀料的芝士薯仔🥔流晒出嚟,層次食落好豐富,真係會令人停唔到口檸汁白酒煮蜆蜆肉好大隻,肉質飽滿鮮甜,加左洋蔥粒同酸菜用白酒煮熟,再有少少檸檬汁,非常鮮甜薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩微微炙燒過加上檸檬汁 ,吃落非常開胃🤤Paella西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯乳豬肉超級香脆,切落去crack一聲非常香口,paella 亦帶有淡淡乳豬嘅煙燻氣果,飯底混合醬汁加埋乳豬一齊食。真係好滿足Virgin Sangria 無酒精版既 Sangria加入左多款水果飲落甜甜既士多啤梨味,非常可口

西班牙薯仔蛋餅
蛋餅超厚身~散發香濃蛋香味!

檸汁白酒煮蜆

薄切炙燒吞拿魚腩
吞拿魚腩微微炙燒過
加上檸檬汁 ,吃落非常開胃🤤

Paella西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯

Virgin Sangria

2023-12-04 75 浏览
我本身較慢熱 但想約真心朋友 交流一下😉其實佢我一直都有保持聯絡揾到心水個餐廳 就係西班牙菜😋呢度環境佈置好靚💧💡💧💡💧💡岩哂打卡🤩💧黑毛豬火腿💧呢塊火腿片較薄 肉質彈口豬肉味濃 唔會好咸🫶🏻💧西班牙薯仔蛋餅💧入面既餡料薯仔🥔同蛋液夾埋一齊有流汁既效果 食落去有驚喜🤩💧黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒💧炸過既薯粒較煙韌 咸香得黎又香口 西班牙黑毛豬鞍架味唔係好濃 食落去都好嫩👍🏻💧VIRGIN SANGRIA & WHITE SANGRIA 💧冇酒精🍷飲落去較甜少少 岩哂唔飲酒精既人有酒精🍹酒味較清淡💧煙紅椒蒜辣單骨雞翼💧味道辣辣夀🌶️又有蒜香味😋💧薄切慢煮八爪魚🐙💧開頭見到仲好擔心會好un 但食落去竟然唔un 好易就咬得開👍🏻呢度唔會趕我地走 我地可以慢慢吹水同時享受美食👍🏻👍🏻
我本身較慢熱 但想約真心朋友 交流一下😉

開頭見到仲好擔心會好un 但食落去竟然唔un
好易就咬得開👍🏻

呢度唔會趕我地走 我地可以慢慢吹水同時享受美食👍🏻👍🏻
2023-11-18 87 浏览
每次行過謝斐道都會被依間餐廳既霓虹燈吸引,非常型格。自從上次吃過好吃的西班牙🇪🇸餐廳後,便愛上。一搵之下,發現原來tapa room也是西班牙餐廳,便馬上訂位!期待已久!一入餐廳,已氣氛好chill,大家都在邊把酒邊談天說地,好似在家中咁自在,店員的態度亦很親切友善,給人舒服的感覺。Sweet Orange Grilled Beef Salad 甜橙燒牛柳沙律$68- 一上枱見到顏色繽紛,已食慾大增!唔單止有沙律🥗菜、蕃茄仔、甜橙🍊、脆片,仲有牛柳!烤過既牛柳好香口,肉味濃郁!再食沙律同甜橙,好清新消膩。再加上微酸的醬汁及脆片,既開胃又增添口感Tortilla De Patata(Regular)西班牙薯仔蛋餅(原味) $88 - 食西班牙菜,必點西班牙薯仔蛋餅,tapa room一共有三款口味,我地簡左regular,最原汁原味😋一切開蛋漿便緩緩流出,流心效果十足,內裡滿滿都是薯仔粒,很有口感,蛋香混和薯仔香,惹味十足!Mini Seared Foie Gras Bread (4pcs) 香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 $72- 依個經典配搭永遠都係咁好味,鵝肝做到入口即化,脆包烤焗得酥脆

每次行過謝斐道都會被依間餐廳既霓虹燈吸引,非常型格。

Mini Seared Foie Gras Bread (4pcs) 香煎鵝肝、脆包、紅酒梨片 $72- 依個經典配搭永遠都係咁好味,鵝肝做到入口即化,脆包烤焗得酥脆,紅酒梨片清新果香加上紅酒🍷的醉人香氣,酸酸甜甜,平衡了鵝肝的濃味

Toro Carpaccio 薄切炙燒吞拿魚腩$98 吞拿魚腩油脂分怖得不錯,一吃下便有微微的炙燒香,炙燒香過後竟帶點清新的感覺,口感軟稔,值得一試!

Seafood Paella 西班牙海鮮🦞鍋飯 $208 - 很大的一鍋,有三大隻紅蝦,蝦味濃郁,鮮味十足😋蜆清理得十分乾淨,沒有半點沙子,同樣新鮮!意大利飯粒粒分明,非常入味!

Rose Sangria $58- 酒精濃度不高,帶有淡淡的莓味,尾段能嘗出玫瑰花香,感覺浪漫

Virgin Sangria $65 -無酒精,加入汽水很清爽,帶果香,很適合女性飲
2023-11-09 70 浏览
銅鑼灣有間型格西班牙菜餐廳門口佈置搶眼霓虹燈,每次經過都會留意到門口擺放左個大餐牌見到都有多款特色款式可以選擇✨薄切慢煮八爪魚 $98薄切八爪魚彈牙配酸甜蒜蓉醬,非常開胃✨西班牙風味黑毛和牛迷你漢堡 $98賣相超靚,四種唔同顏色嘅麵包,麵包鬆軟,一咬落去,肉汁鮮嫩黑毛和牛✨檸汁白酒煮蜆 $98大隻蜆配香甜嘅洋蔥,提升蜆肉嘅鮮味✨巴塞隆拿式烤紅蝦 $98勁大隻紅蝦,香味撲鼻,肉質彈牙,蝦膏甘甜✨黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $208厚身黑毛豬鞍架,微焦外表,肉質嫩滑多汁,配上酸甜醋汁,相當開胃🤤✨炸西班牙油條配朱古力醬 $58必食!超級脆口,外脆內軟😆Sangria $58 有多款口味,易入口配食西班牙菜一流!
銅鑼灣有間型格西班牙菜餐廳
門口佈置搶眼霓虹燈,每次經過都會留意到

門口擺放左個大餐牌
見到都有多款特色款式可以選擇

✨薄切慢煮八爪魚 $98
薄切八爪魚彈牙配酸甜蒜蓉醬,非常開胃

✨西班牙風味黑毛和牛迷你漢堡 $98

✨檸汁白酒煮蜆 $98
大隻蜆配香甜嘅洋蔥,提升蜆肉嘅鮮味

✨巴塞隆拿式烤紅蝦 $98
勁大隻紅蝦,香味撲鼻,肉質彈牙,蝦膏甘甜

✨黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 $208

✨炸西班牙油條配朱古力醬 $58
必食!超級脆口,外脆內軟😆

用餐时段
2023-10-29 73 浏览
👈🏻Tapa Room#japjapjap_銅鑼灣#japjapjap_西班牙菜西班牙薯仔蛋餅 $88每次嚟都會叫嘅蛋餅😙一切開就有澎湃嘅流心效果明太子多到唔洗錢咁 份量勁大方😆蛋餅包住粒粒薯仔 沾埋蛋汁口感豐富又好味薄切炙燒吞拿魚腩 $98吞拿魚腩微微炙燒過🤩筋位帶點煙靭嘅感覺加上檸檬汁 酸酸辣辣哋幾好食 香煎鵝肝脆包 紅酒梨片 $98鵝肝入口即溶🤭油脂感滿滿放喺香脆嘅麵包上面 層次十足薄切慢煮八爪魚 $98八爪魚爽口蘿蔔蓉橄欖油清新係開胃嘅前菜😛西班牙海鮮鍋飯 $228海鮮有新鮮嘅蜆同大大隻嘅蝦記住啜個蝦頭呀 蝦味好濃又多膏🥰鍋飯嘅飯粒香口硬身 仲有啲飯焦添Sangria 店員好細心咁介紹每一款sangria 嘅特色🫶鍾意濃甜定清新嘅都仼均選擇Rosé勁fresh☺️菠蘿汁做base好易入口Virgin係無酒精㗎 似fruit punch😘Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟💫📌回頭度:🌟🌟🌟🌟💫📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
👈🏻Tapa Room

📌好味程度:🌟🌟🌟🌟💫
📌回頭度:🌟🌟🌟🌟💫
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
老實說吉蒂我從來都未去過西班牙😂但係自從我以前喺日本住嘅時候每次同日本女生聚會唔係食意大利菜就係食西班牙菜我慢慢地都喜歡上食西班牙菜☺️我覺得食西班牙菜最好嘅地方係👉🏻每款Tapas都係細細碟份量唔太多所以對胃比較少嘅女生嚟講就可以試多幾款唔同口味喇咁啱為食魚阿妹呢排進行緊養生瘦身Program跟緊餐單於是約佢試吓呢間位於銅鑼灣鵝頸橋旁嘅西班牙菜餐廳~Tapa Room餐廳門外嘅霓虹燈令我覺得有返咗去荷蘭🇳🇱紅燈區嘅感覺忍唔住要影返幾張相打下卡先餐廳內環境一邊是酒吧式嘅高椅一邊是用餐嘅桌椅而我地兩姊妹就揀咗一個貼牆嘅寧靜位置坐低點咗4款Tapas+2杯Sangria chill一chill傾下計順便計劃下嚟緊嘅大計4款Tapas分別係🐱Octopus Carpaccio $88🐱Tortilla De Patata with Cod Roe $88🐱Grilled Red Prawns $98🐱Clams in Lemon Wine Sauce $98而2杯Sangria我地都唔中意太甜所以揀咗Rose Sangria $68/each(汽水轉梳打水)我想講4款Tapas都好高水準八爪魚
老實說吉蒂我從來都未去過西班牙😂

4款Tapas分別係

🐱Octopus Carpaccio $88

🐱Grilled Red Prawns $98

我想講4款Tapas都好高水準
八爪魚🐙薄片切得真係好夠薄身配合酸酸地嘅醬汁+欖油真係好好送酒

而西班牙蛋餅可以單食又或者另加明太子(好似仲有一樣可選不過忘記了)
切開之後明太子流心走出來味道同口感都💯
另外紅蝦同白酒清口都係熱呼呼咁上枱,夠新鮮味道亦好好

由於食物出奇地高水準
於是我地決定點埋佢地廚師推介嘅Suckling Pig Paella $298

雖然阿妹話佢瘦身中唔可以食太肥膩嘅燒乳豬
但係貪吃嘅我一於無理照叫

大大塊燒乳豬Juicy又肥美,值得一試!

店家原來除咗銅鑼灣店仲有觀塘店同尖沙咀店
如果大家中意食西班牙菜不妨去試吓呀

(重點:店員係靚仔同靚女黎架!)
2023-10-12
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 薄切炙燒吞拿魚腩
  • 西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
2023-10-18 52 浏览
💜TAPA ROOM💜📍銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B☎️📞電話2881 8877 💜二次探訪Tapa Room❣️位於銅鑼灣地段的Tapa ,喺尖沙咀同埋觀塘都有分店💜一間西班牙餐廳~矚目的霓虹燈佈置裝飾,neon Art 為概念^大門入口佈滿着色彩繽紛的燈飾佈置,猶如置身穿越時光隨意門◼️◻️◼️◻️◼️◻️◼️◻️◼️◻️◼️◻️◼️◻️◼️◻️◼️◻️ 🔹Suckling Pig Paella 西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯$298 🔸慢烤乳豬外皮鬆鬆脆脆,油而不膩,熱騰騰上枱,肉質嫩滑,香濃的肉汁流入口中,鮮嫩的肉不須費力咀嚼彷彿在口裏溶解⋯超級Juicy加上飯焦底超級match 🔹Clams In Lemon Wine 檸汁白酒煮蜆($98)🔸淡淡的檸檬味道加上濃烈嘅白酒配似蒜頭洋蔥作調味配酒一流🔹Tortilla De Patat 西班牙薯仔蛋餅($78)🔸極力推介一定要encore ❣️ 相比出邊西班牙餐廳的蛋餅⋯這家算是相當有水準,外型圓轆轆,流心蛋餅切開後~內層佈滿薯仔粒及蛋汁⋯好creamy 🔹Octopus Carpaccio 薄切慢煮八爪魚($88) 🔸純淨海鹽水慢煮5小時,入口又
💜TAPA ROOM💜

📍銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B

☎️📞電話2881 8877

🔹Suckling Pig Paella
西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯$298

🔹Clams In Lemon Wine
檸汁白酒煮蜆($98)

🔸淡淡的檸檬味道加上濃烈嘅白酒配似蒜頭洋蔥作調味配酒一流

🔹Tortilla De Patat
西班牙薯仔蛋餅($78)

🔹Octopus Carpaccio
薄切慢煮八爪魚($88)

🔸純淨海鹽水慢煮5小時,入口又腍又滑,柔潤鮮味好開胃,配上蕃茄蓉及蒜頭配料~酸酸甜甜好開胃

🔹Cold -cut Platter Jamon Manchego Cheese 🧀
凍切拼盤~西班牙火腿~曼徹格芝士~紅酒燴梨

🔸味道分明有層次~好適合配酒慢慢品嚐

🔹有氣sangria 有五種口味 🔹
2023-10-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-10-08 67 浏览
🐙薄切慢煮八爪魚 $88上面醬係用燈籠椒混合而成,好清新同八爪魚混合食好夾✨😍因為佢慢煮好軟霖霖質感🤩🤩👏🥔西班牙薯仔蛋餅 $78 明太子+$10一定要加明太子😻😻超夾!!!蛋餅入面仲係一粒粒薯仔🥔好軟霖霖🫶🫶多重口感🤩調味岩岩好 唔會過咸👏超級推薦💯🦐巴塞羅拿式烤紅蝦 $98無唸到甘大隻🤩🤩唔好睇佢好油但佢食落好正 炸到脆卜卜,入面啲肉唔會好霉,仲係好彈牙入味,仲有蝦膏添😋~🐷黑毛豬火腿24個月 $98反而呢隻唔會好咸,我覺得唔錯~🫶🐷🍅西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 $298個乳豬超正,啖啖肉,個皮烤再脆卜卜,入面啲肉唔會鞋恰恰👍👍個豬皮真係滿滿的骨膠原😍😍飯就還可以 可以再蕃茄味再重啲~
🐙薄切慢煮八爪魚 $88
🥔西班牙薯仔蛋餅 $78 明太子+$10

🦐巴塞羅拿式烤紅蝦 $98

🐷黑毛豬火腿24個月 $98
反而呢隻唔會好咸,我覺得唔錯~🫶

🐷🍅西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 $298
  • 西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 薄切慢煮八爪魚
  • Sangria
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
2023-10-06 48 浏览
一向都是西班牙薯仔蛋餅的粉絲,朋友推薦說這家西班牙菜的薯仔蛋餅很好吃,所以就急不及待想來一試。週五晚上來到,餐廳幾乎爆滿,好在有提早預約。從門口到室內,他們都有大量特色霓虹燈裝飾,看見很多人都在大門口打卡。西班牙薯仔蛋餅🥔$78朋友推介的這個薯仔蛋餅果然沒有令人失望,我們加了肉湯茸 (+$20),一切開薯仔蛋餅,肉湯茸和薯仔便在中央位置緩緩流出,入口蛋香和肉香相互融合,味道很到位。西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯$298蕃茄鍋飯酸酸甜甜不會太膩,米粒帶有一點咬口。慢烤乳豬皮薄香脆,肉質扎實中不失嫩口,油脂感低,不錯。巴塞隆拿式烤紅蝦$98 大大隻紅蝦很是吸睛,蝦肉比起平時吃的明蝦相對沒有那麼彈牙,但蝦味更出一點,挺特別,檸汁白酒煮蜆$98蜆肉飽滿無沙,散發少許白酒勁和檸檬天然酸香,挺清新的,搭配他們的🍹西班牙果酒挺適合。慢煮八爪魚$88薄切的一片片慢煮八爪魚,彈牙鮮美,加上少許橄欖油和蕃茄蓉,冰冰凍凍很開胃。

西班牙薯仔蛋餅🥔$78

西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯

巴塞隆拿式烤紅蝦$98

檸汁白酒煮蜆$98

慢煮八爪魚$88

2023-10-03 31 浏览
呢間西班牙菜餐廳已經食過好幾次,侍應嘅服務態度非常好,菜式擺碟精緻,門口嘅霓虹燈佈置好啱打卡Cold Cut Platter拼盤🈶西班牙火腿、芝士、紅酒燴梨,火腿配搭芝士或梨一齊食,味道都非常不錯黑毛豬火腿茄子卷頂層係檸檬、黑毛豬火腿➕茄子🍆裡面包住新鮮沙律菜,食落感覺好fresh 巴塞隆拿式烤紅蝦呢個真係必食,好好味😋有四隻大紅蝦,醬汁十分惹味,紅蝦烤得好香,肉質彈牙,味道鮮甜檸汁白酒煮蜆蜆肉隻隻都好肥美,個汁煮到好香,可惜今次食到有少許沙西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯個飯真係好好食😍每一粒米飯都沾滿醬汁,仲有點兒飯焦,非常美味,乳豬烤到皮脆肉嫩,食落好滋味CAVA SANGRIA以奇異果🥝為主調,飲落唔會太甜,酒味亦唔會太濃,感覺幾清新VIRGIN SANGRIA呢杯係無酒精,味道清甜,好飲

Cold Cut Platter

黑毛豬火腿茄子卷

巴塞隆拿式烤紅蝦

檸汁白酒煮蜆
蜆肉隻隻都好肥美,個汁煮到好香,可惜今次食到有少許沙

西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯

CAVA SANGRIA
以奇異果🥝為主調,飲落唔會太甜,酒味亦唔會太濃,感覺幾清新

VIRGIN SANGRIA
呢杯係無酒精,味道清甜,好飲