2021-03-09 2044 浏览
[精致的午餐]在观塘和牛头角交界,主打吃西班牙菜门口抢眼的霓虹灯与另外的分店一样,可以做打卡位设有露天同室内座位,设计型格又不失时尚气息。棒棒鹅肝$78将鹅肝酱揉成波波外班圆圆一点也不像鹅肝,加上香咸味道,既特别又意想不到柠汁白酒煮蚬 $98蚬肉味道不过不失,算是新鲜,但嫌白酒的味道不太突出,可以再加多强;配合够忌廉的忌廉芝士馅料口感,微辣的味道令人开胃,蟹肉也好吃。西班牙薯仔蛋饼 $78令人喜爱的味道,切粒薯仔和creamy混合口感丰富,再加上热呼呼的上桌烤牛肉Prime 肉眼牛扒伴胡椒忌廉汁配薄煎薯饼$𝟭𝟵𝟴 主打以 sharing plates 为主题的西班牙 餐厅,将食物切好,装饰好卖相比我想像的要好,牛肉半成熟,胡椒忌廉汁配薄煎薯饼 饮品选择多,想要Sangria,有白亦有红整体而言,与友人都喜欢这家餐厅,无适气氛、食物、服务都很好,在疫情下都有消毒物品,贴心!
[精致的午餐]

在观塘和牛头角交界,主打吃西班牙菜
门口抢眼的霓虹灯与另外的分店一样,可以做打卡位
设有露天同室内座位,设计型格又不失时尚气息。

棒棒鹅肝$78

将鹅肝酱揉成波波
外班圆圆一点也不像鹅肝,加上香咸味道,既特别又意想不到

柠汁白酒煮蚬

柠汁白酒煮蚬 $98

西班牙薯仔蛋饼 $78
西班牙薯仔蛋饼 78

烤牛肉Prime 肉眼牛扒伴胡椒忌廉汁配薄煎薯饼$𝟭𝟵𝟴

卖相比我想像的要好,牛肉半成熟,胡椒忌廉汁配薄煎薯饼

饮品选择多,想要Sangria,有白亦有红

2021-01-27
柠汁白酒煮蚬
西班牙薯仔蛋饼 78
  • 西班牙薯仔蛋饼
  • 鹅肝比坚尼三文治
  • 烤煎US PRIME肉眼牛扒配粉红胡椒忌廉汁伴薄煎薯饼
2021-03-03 1053 浏览
之前食过Tapa Room 尖沙咀分店, 印象的确唔错, 今次试下观塘区国际贸易中心地下G02号舖。 店内以霓虹灯管做装饰✨, 当晚我们各选几款菜式,棒棒鹅肝$104、 薄切炙烧吞拿鱼腩$88、薄切慢煮八爪鱼$78、 西班牙黑毛猪火腿24个月$87、 烤煎原只八爪鱼腿配西班牙青酱$208、烤煎肉眼牛扒配粉红胡椒忌廉汁伴薄煎薯饼$218,饮品有Red Sangria$60、白酒三支价钱分别是$350、$450、$520。⭕西班牙黑毛猪火腿24个月🥓~味道可口, 用来送酒一流呀。⭕薄切慢煮八爪鱼🐙~口感软绵, 带有鲜味。⭕烤煎原只八爪鱼腿配西班牙青酱🐙~八爪鱼腿烤至外层焦脆,肉质烟韧有嚼劲,本身已经有鲜味,点埋青酱就更加惹味, 因为太好味 ,我们又点了两碟添!⭕薄切炙烧吞拿鱼腩🥩~炙烧後入口即溶、油香四溢,味道甘香。⭕棒棒鹅肝🍭~精美吸睛的鹅肝, 卖相好似棒棒糖🍭,加入香料搓成球形, 配上开心果碎, 味道更加丰富。 原先一碟有三粒, 因为我们当晚有四个人, 所以加钱要多一粒, 最後因为太好食的关系,我们点了两碟。⭕烤煎肉眼牛扒配粉红胡椒忌廉汁伴薄煎薯饼🥩~肉眼牛排五成熟, 粉嫩多汁又软腍,

⭕西班牙黑毛猪火腿24个月🥓~味道可口, 用来送酒一流呀。
西班牙黑毛猪火腿24个月

⭕薄切慢煮八爪鱼🐙~口感软绵, 带有鲜味。
薄切慢煮八爪鱼

烤煎原只八爪鱼腿配西班牙青酱

⭕薄切炙烧吞拿鱼腩🥩~炙烧後入口即溶、油香四溢,味道甘香。
薄切炙烧吞拿鱼腩

棒棒鹅肝

⭕烤煎肉眼牛扒配粉红胡椒忌廉汁伴薄煎薯饼🥩~肉眼牛排五成熟, 粉嫩多汁又软腍, 面层有红胡椒和奶油酱, 红胡椒添加辛辣和果味, 令味道更加层次, 底层有薯饼, 更有 特色。
烤煎肉眼牛扒配粉红胡椒忌廉汁伴薄煎薯饼

⭕Red Sangria🍹~红酒加入白兰地及芬达,令Sangria成为有气的饮品, 再加上少量生果, 味道更带甜美。
Red Sangria

⭕三支白酒🍾~ 唔记得影第一支白酒$350, 味道比较酸,第二支$450甜甜地比较易入口、第三支$520有烤橡木的口感和酸度平衡。

白酒三支价钱分别是$350、$450、$520

Tapa Room 是我近期喜爱的西班牙餐厅, 无论食物和饮品都几好。👍🏻

2021-02-27
Red Sangria
白酒三支价钱分别是$350、$450、$520
  • RedSangria
2021-02-22 991 浏览
Tapa Room系一间连锁西班牙酒吧餐厅,之前已经喺尖沙咀店食过,定价走中低档路线,比香港唔少西班牙餐厅都要平,但Tapas好食卖相亦唔差,一啲都唔输蚀,朋友喺观塘返工,知道附近都有Tapa Room,就约朋友周末放工後黎食下倾下。观塘分店比尖咀分店大,除左室内仲有室外座位,天气仲未好热坐喺室外,感觉都几relax。西班牙菜一定唔少得Tapas同酒,哩度嘅Tapas有分Cold同Hot,每样都有好多款拣,全部几十蚊有交易,惊唔够饱佢地亦有主菜同甜品。一坐低先每人叫杯野饮先,左边系Pink Pineapple Cooler($58),右边系Before Sunrise($108/NH, $76/HH),前者系Mocktail,饮倒菠萝酸甜味,後者系Gin酒做底嘅cocktail,主要用杂莓沟成,甜甜地好易入口,唔会有药水味。Cold Cut Platter($88) - 哩个拼盘有西班牙火腿、芝士同红酒烩梨,细细份,两三个人要黎餸酒就最啱。火腿咸度适中,烩梨甜甜地,芝士口感比较硬,唔会好滞。蟹肉及辣忌廉芝士酿烤甜红椒($98) - 哩道系Cold Tapas,大大只甜红椒入面酿满左蟹肉

Pink Pineapple Cooler & Before Sunrise
Cold Cut Platter
蟹肉及辣忌廉芝士酿烤甜红椒($98) - 哩道系Cold Tapas,大大只甜红椒入面酿满左蟹肉,因为加左辣忌廉所以口感creamy得黎带少少辣味,味道唔错。
蟹肉及辣忌廉芝士酿烤甜红椒
鹅肝比坚尼三文治($78) - 三文治烘得好香脆,面包唔会太厚,中间夹左鹅肝,食倒鹅肝咸香味之余,又冇平时嘅煎鹅肝咁油腻。
鹅肝比坚尼三文治
巴塞隆拿式烤红虾($88) - 红虾一客有五大只,烤到香喷喷,上面仲放左好多香料,虾肉结实唔霉。
巴塞隆拿式烤红虾

西班牙海鲜焗饭($188) - 焗饭系二人份量,虽然唔系好大份,但上面铺满左唔同海鲜,有鱿鱼同红虾、青口、大蚬各四只,非常足料。焗饭系用海鲜汤煮成,所以本身已经有调味,软硬亦适中。
西班牙海鲜焗饭

Tapas喺西班牙当地好多时都只系买酒送嘅免费小菜,味道虽然唔差,但大部份卖相都好普通,反而唔及香港嘅西班牙餐厅咁精致,不过有辣有唔辣,喺香港嘅西班牙餐厅饮酒加食野,食得饱人嘅人均消费四五百蚊走唔甩,而Tapa Room人均三百几蚊已经可以饮饱食醉确系几抵。
Cold Cut Platter
巴塞隆拿式烤红虾
西班牙海鲜焗饭
Tapas是西班牙根深柢固的饮食文化,吃的乐趣有於它的随兴多样性,冷热、款式也不拘,趁着周日假期,今次就来到位於工厦区的Tapa Room,Chill住享受西班牙美食。餐厅设计以 neon art 为概念,色彩缤纷的霓虹灯饰尤其抢眼,设计注入型格时尚气息,不落俗套,恍如踏进热情奔放的西班牙国度。餐牌款式繁多,主打以 sharing plates 为主题的西班牙 tapas 小食,贯彻西班牙人热爱分享的饮食文化。Tapas好送酒,放松喝一杯,一口美食一口美酒。冻切拼盘 $88一盘包括西班牙火腿、曼彻格芝士及红酒烩梨,梨子的清新果香加上红酒的醉人香气,融为一体,唤醒沉睡中的味蕾。西班牙火腿咸度适中,香味轻柔,细致有余香,最适合搭配浓浓奶香的芝士。蟹肉及辣忌廉芝士酿烤甜红椒 $98红椒肉厚无呛涩味且甜度高,里面裹着多得满泻的蟹肉及辣忌廉芝士。忌廉芝士馅料口感Creamy,微辣开胃的味道也可为蟹肉提鲜。鹅肝比坚尼三文治 $78薄身的多士即点即制,烘得脆卜卜,没有因吸收了鹅肝的油份而变软。内里包着油脂丰腴、香郁幼滑的鹅肝酱,外脆内软滋味无穷。西班牙薯仔蛋饼 $78西班牙薯仔蛋饼可算是西班牙菜式中

Tapas好送酒,放松喝一杯,一口美食一口美酒。
Tapas

冻切拼盘 $88
冻切拼盘

冻切拼盘

蟹肉及辣忌廉芝士酿烤甜红椒 $98

鹅肝比坚尼三文治 $78
鹅肝比坚尼三文治

内里包着油脂丰腴、香郁幼滑的鹅肝酱,外脆内软滋味无穷。

西班牙薯仔蛋饼 $78
西班牙薯仔蛋饼可算是西班牙菜式中的signature dish,厚切蛋饼的外层煎成香脆金黄,每一口裹满浓郁蛋香。
西班牙薯仔蛋饼

切开中间有软心效果,中心的蛋浆入口嫩滑,加上质地粉糯的切粒薯仔,口感味道极具丰富层次感。

西班牙海鲜锅饭 $188
二人份量配料丰富,食材包括青口、蚬、鱿鱼及虾肉,真是一口一鲜味。
西班牙海鲜锅饭

加了用上不同海鲜熬制的浓汤煮成,全然吸收浓郁香料味道。
西班牙海鲜锅饭

米饭粒粒分明,煮至软硬适中,浅身平底大圆镬底下更有Socarrat饭焦,吃得津津有味。

The Classic $108
将毡酒、Tonic Water、青柠和柠檬混合而成,就成为一杯简单经典的Gin & Tonic。
The Classic

Green Garden $108
将Gin & Tonic加入新鲜的青苹果切片,清新冰凉又舒爽。
Green Garden
2021-02-21 490 浏览
假日想chill chill, 今日同朋友去左一间有风味既西班牙餐厅食lunch,呢度有好多霓虹灯,装修都几靓。冻盘:蟹肉及辣忌廉芝士酿烤甜红椒$98好似食紧沙律酱咁样,超级creamy,蟹肉味好浓郁,加咗甜红椒,配搭有新意,又好味薄切炙烧吞拿鱼腩$88好似fusion菜,吞拿鱼好肥美,炙烧後油脂味四散,加咗少少辣椒香料,味道好有层次!热盘:柠汁白酒煮蚬$98啲蚬都几大只,锺意佢嘅调味,可以突出蚬嘅鲜味😍😍巴塞隆拿烤红虾$88啲虾一上嚟就闻到好香既烤虾味,完全吸引晒我嘅味蕾,虾壳🦐好香脆,虾肉好肥美!Main course :西班牙式油封鸭腿配甜血橙酱$198呢个main 系我最期待既野食,果然冇令我失望,食到我舔舔脷😋😋皮脆肉嫩,一定要点啲血橙酱,可以令味道更上一层楼🤗推介👍饮品:Green garden 一饮就有淡淡嘅青苹果味,加左罗勒叶,带啲丁香一样嘅气味,好清新!Before sunrise 呢一杯更加容易入口,好清甜,有杂莓果香😘女士啱饮呢度真系好chill, 坐得舒服,服务好,侍应会推介招牌菜,嘢食又好味,拍拖或者一班人嚟都好啱

冻盘:
蟹肉及辣忌廉芝士酿烤甜红椒$98

薄切炙烧吞拿鱼腩$88

热盘:
柠汁白酒煮蚬$98
啲蚬都几大只,锺意佢嘅调味,可以突出蚬嘅鲜味😍😍

巴塞隆拿烤红虾$88

Main course :
西班牙式油封鸭腿配甜血橙酱$198

饮品:
Green garden

Before sunrise
呢一杯更加容易入口,好清甜,有杂莓果香😘女士啱饮

2021-02-21
放工同同事Happy Friday搵左呢间西班牙菜餐厅,一去到就见到墙上嘅霓虹装饰,相当有气氛🥳🥳仲要系Happy Hour时段,未叫野食就即刻order左杯Sangria先🍹🍹我地一行三人再叫啲小食同主菜去share🤤白酒煮蚬啲蚬份量唔少,仲有夹埋啲酸菜一齐相当开胃西班牙蛋饼呢个蛋饼切开发现入面系流心嘅酱汁,食落又有蛋香西班牙猪鞍虽然呢个猪鞍我地拣左全熟,但系食落都唔会韧,个酱汁又十分惹味半份黄油鸡鸡肉好嫩滑,个汁辣辣地,相当有惊喜,食完有啲後悔冇叫一份Churros Churros炸得香脆,配上朱古力酱为呢一餐画上完美句号

白酒煮蚬

啲蚬份量唔少,仲有夹埋啲酸菜一齐相当开胃

西班牙蛋饼

呢个蛋饼切开发现入面系流心嘅酱汁,食落又有蛋香

西班牙猪鞍

半份黄油鸡

鸡肉好嫩滑,个汁辣辣地,相当有惊喜,食完有啲後悔冇叫一份

Churros

Churros炸得香脆,配上朱古力酱为呢一餐画上完美句号
2021-04-27 0 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 价钱:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5西班牙餐厅Tapa Room在铜锣湾、尖沙咀都有分店,这次我光顾的是观塘店,位於国际贸易中心地下,正正是让在职男女来个Happy hour的好地方~ 果然闻名不如见面,在香港初嚐西班牙特色小吃,真的非常有水准 😋 可选择错室内或室外的座位,环境也算可以,而最令人窝心的亦包括侍应们的服务态度,值得一赞 👍🏻💋 炸黑毛猪火腿球 ($58)点了一个热烘烘上台的炸物,外表炸得很酥脆,馅料芝士味很香浓,有流心的效果,咬下去就是有快感!😍 但老实说,没有特别嚐到/看到黑毛猪火腿,是我太孤陋寡闻吗?🙄 Anyway,再配上苹果蜜糖蛋黄酱,滋味非常~💋 捧捧鹅肝 ($58)再来一客冷盘小吃,看食评的受欢迎榜长期处於头三位,就点了个招牌棒棒鹅肝!☝🏻一客3件鹅肝捧捧,外表就像一个小圆球,味道的确有点像满口鹅肝酱的感觉,但味道极浓,质感亦较结实,中间有一小块鹅肝粒,有双重口感。再特别配搭起香浓的开心果碎粒,一而再、再而三想吃的感觉从此而来~ 👍🏻
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 价钱:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 炸黑毛猪火腿球 ($58)

💋 捧捧鹅肝 ($58)
2021-04-14
  • 棒棒鹅肝
2021-04-12 32 浏览
因为凑B所以已经好少出夜街同fine dinner所以我拣咗以 neon art 为概念嘅Tapa Room 一次过满足两个愿望❤️伪夜生活 hehe~~西班牙菜好耐无食!!头盘系蟹肉辣忌廉芝士酿烤甜红椒🌶外表精致吸引之余,呢个红椒好饱满🈵微辣配质地幼滑柔味道较淡且微甜嘅芝士同忌廉,超丰富嘅口感🧀主菜慢煮黑毛猪鞍架配醋烧汁蒜香意粉🍝个黑毛猪劲Juicy而且肉质鲜嫩,好食!🐖配埋个西班牙水果特饮🍹真系飞唔到都可以尽情感受异国风情🇪🇸
因为凑B所以已经好少出夜街同fine dinner
所以我拣咗以 neon art 为概念嘅Tapa Room

一次过满足两个愿望❤️伪夜生活 hehe~~
西班牙菜好耐无食!!

头盘系蟹肉辣忌廉芝士酿烤甜红椒🌶
外表精致吸引之余,呢个红椒好饱满🈵
微辣配质地幼滑柔味道较淡且微甜嘅芝士同忌廉,超丰富嘅口感🧀
主菜慢煮黑毛猪鞍架配醋烧汁蒜香意粉🍝
个黑毛猪劲Juicy而且肉质鲜嫩,好食!🐖
配埋个西班牙水果特饮🍹
真系飞唔到都可以尽情感受异国风情🇪🇸
2021-03-26 52 浏览
开左好耐, 第1次食, 环境卫生好。食最贵牛扒set lunch, 好冧, 又香, 好好味。前菜, 🐙, 一般, 又5会话韧。整个set份量对女士就岩岩好, 男士就稍微差少少。🤭
开左好耐, 第1次食, 环境卫生好。
食最贵牛扒set lunch, 好冧, 又香, 好好味。
前菜, 🐙, 一般, 又5会话韧。
整个set份量对女士就岩岩好, 男士就稍微差少少。🤭
2021-03-20 60 浏览
对上星期去左海滨长廊顺便食埋晚饭,搵左呢间叫tapa room 既餐厅,呢度唔算好易搵,不过环境宁静,好岩大家食下野chill下😆我地叫左咁多野食,我地最钟意食烟红椒蒜辣单骨鸡翼🌶️,其实系得少少辣,不过佢只调味料令到成只鸡翼好好食😋另外我地叫左鲜甜冻虾配蒜蓉蛋黄酱🦐,啲虾够大只多肉,同埋点埋个蛋黄酱真系好好食,个酱好特别到main course 部分,我地食烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒🐗,店员提我地切个阵要点切同埋要切埋啲肥膏一齐食先好食,系真系几野味店员冇介绍错👍同埋啲店员服务好好,我地每食完一样菜都好劝力过黎帮我地收碟🥰

2021-03-18 65 浏览
叫咗四样嘢每样野都来得好慢😐,第一个嚟咗鹅肝比坚尼三文治。一放入口好咸,唔系鹅肝咸,而系三文治表面佢沈咗好多粉,另外一个好难食嘅嘢 ,就系西班牙肉肠忌廉芝士意粉....又系好喊,嘢饮就OK都几好饮。如果嗌lunch set都叫做勉强OK,西班牙火腿前菜正正常常,啲嘢都正正常常。今日坐户外,而家已经唔系热天,都俾蚊咬左几粒,食嘢途中不停有蚊子飞来飞去,灭蚊效果做得唔太好🥲另外叫咗好出名嘅西班牙蛋饼,热辣辣都好食,算系四样嘢入边最好
叫咗四样嘢
以往曾尝过铜锣湾本店的晚餐,Tapa与酒水均是令人惊艳的美味,却观塘分店的食品质素令人失望。叫了一个午餐的鲈鱼及一jar sangria,其鲈鱼肉质其乾无比,友人一道认为比一夜乾还乾。鲈鱼的酱汁是本人小学中学饭堂劣食的三色椒酱汁,是熟悉的味道。如果是茶餐厅36元午餐尚可接受,这却是158元,是3陪的价钱,却是有3分之1的质素。令人发指。观塘分店连酒水也做不好。铜锣湾本店的酒水是让人震惊的好,酒纯,味浓,口感丰富。但观塘分店,同一jar sangria,色泽淡,味道淡,酒精少,冰占整jar的一半。边饮边在想,我竟然把360元花在这杯糖水上。本人劝大家除非想测试自己的忍耐力与钱包的负荷能力,否则切勿轻易尝试。

2021-03-15 52 浏览
1)入店时,reception 问我是否有带宠物来,我一头雾水。看到booking 上面写着B-Day,便告诉他系birthday。==‘’令人哑口无言。2)lunch menu超级唔掂,叫咗个鲈鱼鱼柳,乾到喊,个汁系小学、中学饭堂劣食嘅汁(酸得来劲难食,个配菜都系唔知发生咗啲咩事)。3)最嬲系嗰一Jar Sangria ,啲冰多到⋯⋯味道极淡,水果欠奉。与价格完全不符。无咩事⋯⋯我去返铜锣湾个间食:)真系无下次!!!

无咩事⋯⋯我去返铜锣湾个间食:)
真系无下次!!!
2021-03-15
庆祝纪念
2021-03-10 54 浏览
🔹西班牙薯仔蛋饼 $78这个不错哎虽然基本材料就是薯仔和蛋 但一直吃下去也不腻 蛋皮煎的刚好 有点点脆 加上酸忌廉很搭不过不重蛋香 大部份都是薯仔的味道里面是流心的蛋浆 而薯仔是颗粒状 比较有咬口推荐程度:7/10🔹烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架 配些厘醋烧汁伴炸薯粒 $158这个超级好吃啊啊啊 可能是我最近吃过最好吃的猪了菜一到来就已经闻得到很香切下去的时候 很容易就可以切开了一入口先是炭烤的香气 外皮烤的脆脆的肉质很嫩 不敢相信吃的是猪 嘴巴里充斥着满满的肉汁和微微油脂的味道 很惊艳猪的厚度刚好 配上咸酸甜的酱汁真的好吃 很开胃吃的出来是用心做的一道菜薯粒也炸的很好 薯仔是偏硬的口感 很有咬口MUST TRY ITEM!!推荐程度:9/10🔹霹雳蜜糖烤慢煮法国黄油春鸡(Half) $98调味很特别 很法国的感觉 不会是平常能吃到的味道 偏咸和酸鸡烤得不错 挺嫩的整体的感觉是偏欧洲口味推荐程度:7.5/10📍Tapa Room观塘观塘道348号国际贸易中心地下G02号舖#towel_观塘
🔹西班牙薯仔蛋饼 $78

猪的厚度刚好
配上咸酸甜的酱汁真的好吃 很开胃
吃的出来是用心做的一道菜
薯粒也炸的很好 薯仔是偏硬的口感 很有咬口
MUST TRY ITEM!!
推荐程度:9/10

📍Tapa Room
观塘观塘道348号国际贸易中心地下G02号舖
#towel_观塘
2021-02-25 86 浏览
📌 Tapa Room~观塘今次去咗呢间好多人大赞嘅西班牙酒吧餐厅🇪🇸喺铜锣湾同尖沙咀都有分店 都系比较暗黑嘅设计风格🖤今次去嘅呢间位於观塘国际贸易中心地下 不太近地铁站😩门外有抢眼嘅霓红灯打卡位 科幻味十足👽设有户外同室内座位 入边嘅位置会比较黑坐户外位就会比较chill 梳化位坐得几舒服🤩但系对面有工程会有很多灰尘 环境比较嘈吵😫人流不算很多 但送餐速度偏慢Set Lunch 包餐汤或冻盘+主菜+甜品或饮品😗配搭都几多 主菜都几有西班牙特色!饮品仲有好多酒类选择 适合同friend过嚟chill下🥂店员服务态度有善 但整体食物质素个人觉得较为失望😞1️⃣ 西班牙海鲜焗饭𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮 $𝟭𝟴𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)食西班牙菜又点少得西班牙海鲜饭😍卖相几吸睛 用咗一个小铁锅装住本身对呢个期望好高 但觉得味道算普通🤔上边亦有唔少海鲜 有虾、蚬、青口同鱿鱼但蚬有沙加青口腥 相反虾肉比较弹牙🦐米饭口感偏硬身 几有咬口酱汁味道偏咸 辣度偏低🙈2️⃣ 烤牛肉Prime 肉眼牛扒伴胡椒忌廉汁配薄煎薯饼𝗕𝗲𝗲𝗳 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟭𝟵𝟴 (𝟱/𝟭𝟬)卖相比我想像中冇咁美观 吸引力不
📌 Tapa Room~观塘

坐户外位就会比较chill 梳化位坐得几舒服🤩
但系对面有工程会有很多灰尘 环境比较嘈吵😫
人流不算很多 但送餐速度偏慢
Set Lunch 包餐汤或冻盘+主菜+甜品或饮品😗
配搭都几多 主菜都几有西班牙特色!
饮品仲有好多酒类选择 适合同friend过嚟chill下🥂
店员服务态度有善 但整体食物质素个人觉得较为失望😞

食西班牙菜又点少得西班牙海鲜饭😍
卖相几吸睛 用咗一个小铁锅装住
本身对呢个期望好高 但觉得味道算普通🤔
上边亦有唔少海鲜 有虾、蚬、青口同鱿鱼
但蚬有沙加青口腥 相反虾肉比较弹牙🦐
米饭口感偏硬身 几有咬口
酱汁味道偏咸 辣度偏低🙈

卖相比我想像中冇咁美观 吸引力不大🙊
一开始点左Medium 结果上咗两成熟嘅肉
已经有少少失望 好彩店员仲肯换😢
牛味不算太浓郁 咬落偏靭🙁
上面嘅胡椒忌廉汁亦过於咸 可能因为太多
最底仲有薄煎薯饼 味道还可以~
酱汁味道实在太咸啦😫

3️⃣ 冻切拼盘𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗖𝘂𝘁 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 +$𝟯𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
卖相都唔错 有薄切西班牙火腿🍖
咸香十足 仲有芝士片提升味道层次
伴碟仲有红酒烩梨 红酒味浓🍷
但我本身不太锺意西班牙火腿嘅骚味 所以觉得还好🤣
冻切拼盘𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗖𝘂𝘁 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿

4️⃣ 薄切慢煮八爪鱼𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀 +$𝟮𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
较推荐呢款前菜 作为开胃菜几正👍🏻
八爪鱼薄切咗 食落去有咬口
配上蕃茄蓉同橄榄油 几惹味😋
味道酸酸甜甜 口感清新💖
薄切慢煮八爪鱼𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀

5️⃣ 𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀 +𝟯𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
仲有我系西班牙超级锺意食嘅传统甜品Churros😆
一共有四条 睇落都几迷你😂
即叫即整 上枱嘅时候热腾腾
好锺意佢落咗好多肉桂粉 炸得酥脆🤤
再加上朱古力酱 味道不错
作为饭後甜品一流!
𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀

6️⃣ 𝗕𝗲𝗳𝗼𝗿𝗲 𝗦𝘂𝗻𝗿𝗶𝘀𝗲 $𝟭𝟬𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
呢杯打卡真系好靓 都几大杯🤩
主要系用咗杂莓汁同Rosemary制作而成
味道都几重果味 冇药水味
好易入口 酒味唔算太重🥰
𝗕𝗲𝗳𝗼𝗿𝗲 𝗦𝘂𝗻𝗿𝗶𝘀𝗲

7️⃣ 𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗼𝗹𝗲𝗿 $𝟱𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)
原本睇个Menu仲以为呢杯饮品系粉红色

性价比💵: 6/10
打卡指数😍: 6.5/10
环境服务🥂: 7/10
推荐指数👍🏻: 6.5/10
✄---------------------—------✄
🍴: Tapa Room
📍: 观塘观塘道348号国际贸易中心地下G02号舖
🔍: 12:00-23:00 (Mon-Thur); 12:00-00:00(Fri); 13:00-22:00(Sat-Sun)
📍铜锣湾谢斐道415-421号积福大厦地下B号舖
📍尖沙咀弥敦道176号The Nate 2楼B号舖