2016-09-08 613 浏览
同朋友食飯後,襯仲係一送一,拉埋個朋友一齊食雪糕 !! 哈哈 ~~ 以為 order 完好快有啦...但店面得 2個人...一班人係道等緊出雪糕 !!我地叫左個最 basic 既 焦糖爆谷雪糕...但原來雪糕份量勁少...個底既都係爆谷 !! 哈哈 ~~ 可能我地個心想食雪糕多過爆谷...但個爆谷冇我上次食咁好多...有少少淋...
2016-08-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-08-22 323 浏览
Sweet monster 出名爆谷雪糕就係人都知,不過其實佢都有其他口味架tiramisu 雪糕$29:呢個tiramisu 味第一次試,灑面既可可粉都幾夠香濃,夾埋本身超重奶感既軟雪糕,的確令人lamlam脷可可粉呢個角色真係好重要! 但tiramisu本身既marscapone cheese 同咖啡味就食唔出,始終呢啲係tiramisu既特式黎架嘛!仲有聲稱入面有的手指餅,其實淨係食到少少餅碎咁,唔知係關分店事定點,我覺得比起原味$19多十蚊就唔多抵囉,不過原味雪糕真係好滑好milky所以應該下次比廿蚊過下口癮食雪糕都抵
tiramisu 雪糕$29:
所以應該下次比廿蚊過下口癮食雪糕都抵
2016-08-19 209 浏览
因為買一送一既關係,所以就第一次試食!尋晚10:30經過APM,就入左去啦~我排緊隊既時候,前面有一對人排緊,但輪到我既時候已經等左15分鐘我明白店入面得2個職員,但買杯雪要排甘耐,真係麻麻地~好啦講下杯雪糕啦!買一送一期間得大杯,感覺似逼人買大.POP CORN真係好好味,需然口感唔係好脆,但味道甜甜,都算幾好味.焦糖和朱古力,我會覺得焦糖好味好多,需然唔夠脆,但夠甜.朱古力就冇咩味,又唔脆牛奶雪糕,真係口感好滑,但唔夠凍,唔好味整體黎講,除左個外形特別,呃到人幫襯之外,雪糕唔好食.我食左唔夠1/3就掉左,真係好浪費,冇計,真係唔好味.....
焦糖,朱古力,牛奶雪糕
因為買一送一既關係,所以就第一次試食!

尋晚10:30經過APM,就入左去啦~

我明白店入面得2個職員,但買杯雪要排甘耐,真係麻麻地~

好啦講下杯雪糕啦!

買一送一期間得大杯,感覺似逼人買大.

牛奶雪糕,真係口感好滑,但唔夠凍,唔好味

整體黎講,除左個外形特別,呃到人幫襯之外,雪糕唔好食.

2016-08-18
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
$39 (宵夜)
用餐优惠
優惠券
2016-08-15 195 浏览
大家都講韓國的sweet moster好吸引,好好味。於是懷着激動的心情去試,但比想像中失望😧😧同朋友一起去,起初發現雪糕有買一送一的優惠,起high,覺得好抵。我們第一次嘗試朱古力曲奇雪糕,都覺奶味好重, 遮住本身嘅朱古力味, 倒不如去買原味雪糕😅😅之後第二次食爆谷雪糕,友人吃焦糖味,而我吃芝士焦糖味,都覺雪糕太搶鏡,遮着爆谷。更令我們越吃越想放棄,可能是口味不同吧😯😯

2016-08-10 1087 浏览
放工又倦,心情又悶悶~同同事仔放工去觀塘一田行下,點知見到I.T.入面間Sweet Monster人山人海,同事仔拉住我即係衝入去睇下有咩so,原來指定款式雪糕買一送一!我未食過但知道平時都要廿幾三十蚊杯,宜家買一送一咪好抵?!殺呀!雖然做promotion,但又唔係排好耐ja wor,可能冇乜宣傳嘅關係啦,facebook都唔覺有講,俾著Godiva?!龍尾出到荃灣啦!唔係款款有優惠,上面有貼紙標明嘅~一般筒杯裝,同有爆谷嘅都有優惠!要同價,但可以唔同款!紙杯裝有分中同細,目測周邊中同細差距都幾大,中都大幾多架!細杯一般約$27、中杯$39,但因為今日食lunch滯左嘅關係,我只係要細size,而且冇揀爆谷口味,怕太飽~佢嘅門面同設計好繽紛,Monster造型好可愛!我地叫左朱古力曲奇同焦糖咖啡雪糕~朱古力曲奇呢d餅餅唔係Oreo黎架,餅碎比較硬,唔香,朱古力醬味道亦不夠香濃~焦糖咖啡味道比較甜,亦比朱古力曲奇甜,咖啡醬味道香好多喎!但呢兩杯雪糕嘅共同之處,係比一杯軟雪糕杰身,同埋口感非常軟滑,但敗筆之處係雪糕嘅味道又唔雪喱嗱奶味又唔重,係甜甜地甘囉!份量都可以嘅,個轉轉中心部份亦未
放工又倦,心情又悶悶~
同同事仔放工去觀塘一田行下,
點知見到I.T.入面間Sweet Monster人山人海,
同事仔拉住我即係衝入去睇下有咩so,

原來指定款式雪糕買一送一!

我未食過但知道平時都要廿幾三十蚊杯,
宜家買一送一咪好抵?!殺呀!
雖然做promotion,但又唔係排好耐ja wor,
唔係款款有優惠,上面有貼紙標明嘅~
一般筒杯裝,同有爆谷嘅都有優惠!
要同價,但可以唔同款!
佢嘅門面同設計好繽紛,
Monster造型好可愛!
我地叫左朱古力曲奇同焦糖咖啡雪糕~

焦糖咖啡味道比較甜,亦比朱古力曲奇甜,咖啡醬味道香好多喎!

份量都可以嘅,個轉轉中心部份亦未至於好空心~
總結,味道只係可以,一定唔算得上good,買一送一嘅話就會食下,老老實實正價嘅話我未必覆卓!
外卖自取
每次經過I.T.看到這可愛調皮的Sweet Monster,加上創意爆燈的爆紅招牌 — 爆谷雪糕,都將潛伏在我心中的甜品怪獸激發起來。可惜的是每次timing都不太對,不是我急急應約去吃晚飯,便是已經吃得飽到快走不動了.....最後都錯過了它......難得今天午餐早早完結,便拉著幾位親愛的出外走走透透氣,湊巧又看到壞壞Monster的蹤影。為了給自己打打氣,讓下午繼續有動力工作,叉叉電(總之還有十萬八千個理由😅😅),大家不約而同地說:「不如食個雪糕囉~」Sweet Monster最出名的是爆谷雪糕,那當然有單獨出售爆谷,提供了多個口味,包括:焦糖、芝士焦糖、士多啤梨、朱古力和來自品牌原產地的韓國style口味— 濟洲蜜柑。繼續一貫美式作風,爆谷包裝有普通盒裝、方形鐵盒裝和圓形鐵盒裝選擇,而且包裝設計以美式字體和各種可愛怪獸卡通,完全俘虜了少女們的心!❤️❤️除了雪糕和爆谷雪糕,還有Tiramisu、蛋糕配雪糕、奶昔、特飲等,價錢大約$19-59不等。店員制服以一貫藍色為主,加上可愛Monster logo。雪糕杯印有可愛怪獸,黃色是大杯裝,藍色是中杯裝。其實中杯裝的份量不多,價錢都要$2

店員制服以一貫藍色為主,加上可愛Monster logo。雪糕杯印有可愛怪獸,黃色是大杯裝,藍色是中杯裝。其實中杯裝的份量不多,價錢都要$27,如多加$2,便可以買到份量較多的筒裝雪糕,但那款是沒有爆谷在上面的。
芝士焦糖爆谷雪糕
原來都掙扎了很耐,究竟要實惠點叫個筒裝雪糕,還是爆谷雪糕。最後都是選擇潮聖!點了中杯裝的芝士焦糖爆谷雪糕(扮下蟹叫中杯裝,輕食雪糕

山丘雖堆得高高的,但真得好細杯,開頭有點失望。可是,一路吃,一路驚喜地發現有很多芝士焦糖爆谷在雪糕中間。

芝士爆谷咸咸香香,焦糖爆谷甜度適中,不會甜得要不停飲水。

牛奶雪糕真得令人驚喜,好濃好重的牛奶香,而且口感幼滑!原來Sweet Monster每天都以人手製作,成份75%為牛奶,成就不平凡的雪糕。

兩者配搭出奇的夾!
芝士焦糖爆谷雪糕(中杯)
朱古力榛子奶昔
朱古力榛子奶昔比中杯的焦糖雪糕size大一點點。奶昔做法都很有誠意,製作時不含水和冰,確保牛奶味濃郁細膩。

友人大方給我喝了一口,牛奶味和朱古力味重,但榛子味不太濃,不太是我們想像中的味道和口感。
花生脆粒雪糕
花生碎粉曬滿在雪糕上,花生脆粒圍著雪糕筒邊緣,而最可愛的是雪糕筒中間夾著印有可愛怪獸的圓圓紙,又再次擊中我的少女心!

與友人交換吃了一口,花生味不是想像中sticky但都頗濃,而友人「鯨吞」完成個雪糕筒後,搞笑地不停說:「真的好飽好飽!滯到喊😂😂」

唔通雪糕真的可以當飯食?
花生脆粒雪糕
芝士焦糖爆谷雪糕(中杯)
2016-07-22 145 浏览
呢排天氣好熱,就算係夜晚太陽哥都收左工,佢對工作既熱情餘溫久久都散吾去,係時候要出招降溫就係食雪糕勒。叫左個綠茶曲奇脆筒雪糕,食左幾啖已覺得個人涼快左,話明係脆筒當然係脆到咬出聲既,但綠茶曲奇D脆脆甜左少少,綠茶好似同好sweet既糖吾係好夾,如果減甜度會好少少,雖然多數人都吾會抗拒sweet sweet,但都只可以間吾中細味品嚐。
綠茶曲奇脆筒雪糕
外卖自取
2016-07-20 135 浏览
第一次試『Sweet Monster』,點了「提拉米蘇雪糕」,因為只是一個人吃,所以選了中杯裝,拿上手份量看起來真的不多。店員慷慨地灑了很多可可粉在上面,所以每一啖雪糕也有搭有可可粉,杯的底部也加有煉奶,不過,說真的味道沒什麼特別,雪糕並不是非常滑的那種,吃完沒有想再吃的感覺。下次應該會試一試別的口味!------------------------------By alvahana (ig: alvahana)
第一次試『Sweet Monster』,
點了「提拉米蘇雪糕」,
因為只是一個人吃,所以選了中杯裝,
拿上手份量看起來真的不多。
提拉米蘇雪糕
店員慷慨地灑了很多可可粉在上面,
所以每一啖雪糕也有搭有可可粉,
杯的底部也加有煉奶,
不過,說真的味道沒什麼特別,
雪糕並不是非常滑的那種,
吃完沒有想再吃的感覺。
下次應該會試一試別的口味!

By alvahana (ig: alvahana)
2016-07-19
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
和家人在觀塘APM食完晚飯,在離開時,經過i.t.店,娘子發現Sweet Monster原來已在店內開張,娘子立即嚷著要食Sweet Monster;之前娘子已在其他Sweet Monster店試過爆谷、蛋糕、軟雪糕等,聲稱一試難忘,一直都想再試Sweet Monster的新款美食;相請不如偶遇,既然有緣經過,Step一於去試試Sweet Monster有何魔力令娘子可以如此著迷!!------------------------------~Background~來自韓國的人氣Sweet Monster,2014年起在韓國釡山開始崛起,主打美式甜品,以爆谷雪糕愈做愈人氣爆燈;在首爾除了有實體店外,還有流動雪糕車走遍首爾各大街小卷,Sweet Monster所在之處定必大排長龍,其受歡迎程度可以說是一時無兩;為何Sweet Monster會爆紅?? 無他的,因為Sweet Monster以『Be faithful to basic flavor』的宗旨做甜品,每一樣都以最原味為甜品的以歸;好像軟雪糕為例,每一日都以人手新鮮製作,並指定要有最少75%為牛奶,以確保牛奶軟雪糕奶味香濃,質感

~Background~

為何Sweet Monster會爆紅??

好像軟雪糕為例,每一日都以人手新鮮製作,並指定要有最少75%為牛奶,以確保牛奶軟雪糕奶味香濃,質感如絲一般幼滑,著重每個基本細節來做出美味的甜品!!

再者,『一軟一硬』的制作,如爆谷或曲奇加軟雪糕,令Sweet Monster做出自己別樹一格的特色!!

而I.T.由上年8月開始引入Sweet Monster來香港,慢慢地在港九新界不同的i.t.店出開張(暫時有7間分店),並將其最令人津津樂道的牛奶軟雪糕、爆谷、奶昔、ADE果汁特飲等帶來香港,令香港甜品控不用飛到韓國排隊也能吃到這間人氣甜品店的甜品

~裝潢擺設~
Sweet Monster正正就在i.t.的門口,一入門口就看到Sweet Monster的招牌,據說香港每一間店都是完全參照韓國店所佈置,周圍都充滿著Sweet Monster的9大甜品Monsters
每一個Monster都獨當一面,代表著不同的甜食(如:COOKIEmon、EGGmon、PINKmon、LEmon、BLUEmon、POPmon、ORANGmon、CHOCOmon、CAKEmon);
老實說,Step覺得他們好像夾硬將每一樣甜食都加了一個怪獸樣,雖然有點似醜版怪獸公司,但依然得意可愛
,吸引到不少顧客拎著雪糕爆谷和他們的海報或牆紙影相,完全像進入了一個被怪獸包圍的世界裡
Counter的一邊充滿著五彩繽紛popcorn紙盒、鐵罐
而另一邊用爆谷推滿透明玻璃櫃,場面挺壯觀
而圓型的餐臺上面也則有POPmon怪獸貼紙…

~美食~

拿著Menu,發現Menu上的選擇也頗多:

ICE-CREAM系列
BEVERAGE
ADE果汁特飲系列
COFFEE
& CHOCO

Step、娘子和家人一共4個人,多人其實是一個去試不同甜品的好機會,結果我們各人各order了一個
 …

Tiramisu ICE-CREAM (大杯)($39)
Tiramisu ICE-CREAM
這個由娘子order的韓國人氣Tiramisu ICE-CREAM
,拿來時,每一個人都有點失望,原因外表只像一杯在雪糕表層加了朱古力粉末的軟雪糕罷了
但…

其實內有乾坤…

娘子用匙羹插入雪糕,發現內層用了很多不同的材料,如手指餅乾碎、Expresso特濃咖啡和意大利軟芝士,令整個雪糕立即變得不平凡
Step試過一口,Tiramisu的味道濃郁,香味撲鼻
;值得一提的就是這個牛奶雪糕,香滑無比,奶味十足啖啖在喉嚨裡都有少少回味效果,甜而不膩,愈食愈上癮

香滑雪糕,加上香濃的Tiramisu味道,很奶很Match很好味,怪不知能成為韓國人氣大熱雪糕!!

綠茶曲奇雪糕(甜筒)($29)
(8.5♥/10♥)
這個由阿妹所order,因為是堂食關係,送來時有一個透明的雪糕cone架承載著;Sweet Monster還貼心付送一個雪糕防漏紙圈(讚!!
),這個雪糕紙圈上印著不同的甜品Monsters,既得意又漂亮!!
綠茶曲奇香脆可口外,配上綠茶味濃郁帶點苦澀味的綠茶醬,和香滑奶味濃郁的軟雪糕一樣Match,一硬一軟口感層次不俗
;不過這個綠茶雪糕的制作跟Step的想法有點出入,原因Step開始還以為軟雪糕是用抹茶所制,有丁點失落,好在有味道搭救挽回不少分數!!

另一個亮點,就是這個雪糕筒,每一口咬下去時,不但脆到『sha sha聲』
,而且啖啖有著濃濃雞蛋味,味道相對雪糕來說不太甜
,整體感覺非常好!!

阿妹笑言如果這個雪糕筒可以單賣的話就更加perfect,食完這個雪糕甜筒後,一定會再order一個甜筒回味!!

芝士焦糖爆谷雪糕(大杯)($39)
(8.5♥/10♥)
Step order了這個芝士焦糖爆谷雪糕,這個是店員推薦,可以一次過試咸味芝士和甜味焦糖
;送來時,雪糕高度足足有3-4吋高
整個雪糕都舖滿了芝士和焦糖爆谷(非油炸),可以說是一個爆谷火山雪糕,完全是影相呃like之選
Step用匙羹食了一羹,口裡既有香脆咸味芝士爆谷,也有香脆甜味帶點黏性的焦糖爆谷,加上香滑奶味濃郁的軟雪糕,真的可以一次過滿足三個願望!!
由於非油炸的關係,雖然爆谷入口時有點邪惡,但心裡卻感到健康而安心大口大口進食!! (很矛盾呢!!

而這個芝士焦糖爆谷雪糕軟雪糕份量充足,Step發覺自己有食之不完的感覺,大滿足!!

Banana Tiramisu ($59)
(7.5♥/10♥)
可能晚餐還未吃得飽的關係,娘親order了這個香蕉Tiramisu蛋糕;蛋糕Size不大,其實一個人勉強的話都能吃得完
(現在當然是大家一齊share來食啦
);
表面放了6片香蕉片連焦糖醬,賣相簡單像自家制手工蛋糕;用匙羹試食一口,香蕉新鮮香甜,蛋糕非常Creamy鬆軟
,Creamy主要是因為中間絕大部份都是慕絲,底部只有少部份是蛋糕;蛋糕味道帶點酒味,進食時要一次過連慕絲連蛋糕層一起進食才能Match蛋糕中的酒味
娘親給評語時說整體感覺水份較多,影響了口感,但味道不俗,Tiramisu味道香濃有回甘效果
,而這個Step也認同,如果可以制作得實淨一點的話,整體口感一定更好

韓國柚子冰茶($29)
(8♥/10♥)
甘中帶點苦澀味的紅茶,再加了韓國柚子蜜,飲起來苦澀的茶味中帶點柚子的甜味,也有柚子肉可以咀嚼一番,整體感覺清新解渴,夏天消暑佳品!!

芝士焦糖爆谷($29)
(8♥/10♥)
最後Step還買了一盒芝士焦糖爆谷,用來孝敬公司的同事;
這個BLUEmon紙袋和Fingercroxx popcorn紙盒圖案非常Cutie漂亮,紙袋更被Step的女同事據為己有,可見Sweet Monster的魅力可等驚人
打開Fingercroxx popcorn紙盒,裡面有一個密實保鮮袋裝著香脆的爆谷,店員的溫馨提示,說最好明日內要將爆谷食完,否則會影響爆谷的質素與口感
老實說,Step完全沒有擔心過吃不完這個問題,原因不消一個上午爆谷已經被同事們撤底消滅了!!!

最後結帳185元,總共食了4個甜品,加一盒爆谷,Step覺得物有所值,特別是這個最少有75%為牛奶的手工軟雪糕,直情俘虜了Step的心,一試難忘…

可惜的是Sweet Monster暫時只有7間分店,想吃的話真的要check清楚哪一間i.t.有才ok呢,希望Sweet Monster可以在每一間i.t.都有一間分店,好讓香港的甜品控或軟雪糕控都可以隨時隨地享受到這個韓國魔獸的各種甜品!!

死啦…
還是掛住Sweet Monster的軟雪糕…

呀… 心癢癢添!!

上癮了!!

Sweet Monster (APM)
地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm) C樓C-2舖 i.t 內

味道: 8.5♥/10♥

環境: 8♥/10♥

服務: 8.5♥/10♥

衛生: 8♥/10♥

抵食: 8♥/10♥

整體評價: 8♥/10♥

是次消費: HKD185 (人均消費HKD46.3)

2016-06-05
$46.3 (晚餐)
Tiramisu ICE-CREAM
  • 綠茶曲奇雪糕(甜筒)
  • 芝士焦糖爆谷雪糕
  • 韓國柚子冰茶
  • 芝士焦糖爆谷
2016-07-04 158 浏览
行過IT見到呢間都好受歡迎所以試第一次呢個係Jeju柑爆谷雪糕 (中) $27 都幾得意,個柑味好出帶有少少酸,同個雪糕都幾夾不過個雪糕越食越甜,變到好漏食到後尾太甜所以食唔落一個人食中size都好大,未必食得晒
行過IT見到呢間都好受歡迎所以試第一次
呢個係Jeju柑爆谷雪糕 (中) $27
都幾得意,個柑味好出
帶有少少酸,同個雪糕都幾夾
不過個雪糕越食越甜,變到好漏
食到後尾太甜所以食唔落
一個人食中size都好大,未必食得晒
2016-06-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-06-29 158 浏览
Sweet Monster 雪糕細細杯,價錢也也比較貴!Sweet Monster 牛奶雪糕奶味重,雪糕質地好滑,令人一試想再試,但奶重令雪糕太快溶!會再試其他味道!
Sweet Monster 雪糕細細杯,價錢也也比較貴!

2016-06-25 874 浏览
來自韓國的SWEET MONSTER 來港已有一段時間, 每次經過商場都會被那些可愛的小怪獸吸引。在APM 吃完飯後, 好像有點口痕, 加上天氣熱吃雪糕又是最好的消暑方法, 於是我又有"借口"到這兒試試了。初時看裝修我以為是美式的甜品店, 充滿着童趣。店內全部裝飾或用品都有着不同的妖魔鬼怪, 不要說是小朋友喜歡, 大人也會覺得很有趣。這兒都是以軟雪糕作主打, 於是我們各點了一個不同口味的。身邊那位要了綠茶曲奇甜筒, PACKING 加了個卡通紙圈即時令造型加分牛奶軟雪糕不但夠凍夠香, 而且不會太甜。加上綠茶曲奇碎, 除了多了CRUNCHY 口感, 亦帶有點點綠茶香, 味道不錯。PEANUT BUTTER 花生脆粒雪糕是我這天的飯後甜品, 未吃己聞到少少花生香味。花生碎加上花生醬雖然比之前那個綠茶的較甜, 但味道更濃。對我這個很愛花生醬的人來說是十分啱心水。這些PEANUT BUTTER 像溶入了牛奶雪糕中, 每口雪糕吃起來更不用咬, 香香濃濃的滑入喉嚨裏, 花生加牛奶混合得完美, 吃完很滿足。SWEET MONSTER 其實最皇牌食品是爆谷雪糕, 不過我們這次沒有點... 但我買了一盒
初時看裝修我以為是美式的甜品店, 充滿着童趣。

這兒都是以軟雪糕作主打, 於是我們各點了一個不同口味的。
SWEET MONSTER 其實最皇牌食品是爆谷雪糕, 不過我們這次沒有點... 但我買了一盒回焦糖味的POPCORN 回家慢慢吃。
即使我們第二天才吃, 味道和脆口感與一般的包裝爆谷差不多, 同樣是令人吃不停口。焦糖味不算太甜, 又不會像戲院那些爆谷, 總有啲未爆開的popcorn。盒內的爆谷又真係粒粒都爆得幾靚, 味道均勻, 可以下次再買其他味道試試。

其實買popcorn 同時, 我們又多點了杯蜜糖西柚冰茶邊飲邊回家...
味道較淡, 沒有想像般重蜜糖味, 反而紅茶味頗足夠, 加上新鮮西柚汁, 甜中帶酸, 是款很適合夏天飲的冰茶。

相信下次行過我又會心思思想買爆谷再吃...

上年在香港爆紅 來自韓國的爆谷雪糕一軟一硬的組合已經相當吸引成座山的爆谷雪糕 單呃Like已夠吸引香港的Sweet Monster落戶在I.T.舖內Sweet Monster除了雪糕、爆谷和沙冰凍飲 亦有賣奶昔、蛋糕最近I.T.與另一服裝品牌fingercroxxx聯乘推出一系列潮流服飾順道在Sweet Monster推出抹茶曲奇雪糕Sweet Monster之所以爆紅原因在店方每天都會以人手製作75%牛奶雪糕令最基本的口味都變得幼滑不平凡抹茶曲奇雪糕比我想像中甜用上綠茶醬 跟日式抹茶味完全兩回事如果加多一點曲奇碎在中間口感會更豐富另外一款新出的Tiramisu脆筒雪糕脆筒口感不錯 還付上一塊“防滴”的圈圈而且雪糕明明是牛奶雪糕加Tiramisu粉但味道卻超夾的 很Surprise~除了配雪糕外 爆谷是可以散買的非油炸爆谷比戲院的款式更健康 每一粒爆谷都超大粒同樣有焦糖、牛奶、芝士、士多啤梨和朱古力5款口味買回家看電視也可以獨享爆谷 哈哈~見到還有Tiramisu蛋糕就去望望 少少地兩人份剛剛好就成為Aminn今年的生日蛋糕蛋糕放在長方形膠盒內 外面簡單加個卡通紙盒外賣的話需要2小時內
上年在香港爆紅 來自韓國的爆谷雪糕

如果加多一點曲奇碎在中間口感會更豐富

另外一款新出的Tiramisu脆筒雪糕
脆筒口感不錯 還付上一塊“防滴”的圈圈
而且雪糕明明是牛奶雪糕加Tiramisu粉
但味道卻超夾的 很Surprise~

除了配雪糕外 爆谷是可以散買的
非油炸爆谷比戲院的款式更健康 每一粒爆谷都超大粒
同樣有焦糖、牛奶、芝士、士多啤梨和朱古力5款口味
買回家看電視也可以獨享爆谷 哈哈~

見到還有Tiramisu蛋糕就去望望 少少地兩人份剛剛好
就成為Aminn今年的生日蛋糕
蛋糕放在長方形膠盒內 外面簡單加個卡通紙盒
外賣的話需要2小時內放回雪櫃喔~

Aminn就是喜歡香蕉所以點了香蕉Tiramisu
味道很特別 質感很creamy的說 其實也是雪糕來的嗎?XD

現在是炎夏一樣的天氣 所以最後還點了西柚ADE特飲降降溫
西柚味梳打+棟子蜜 Aminn喜歡西柚的微苦澀 所以超喜歡!
總結一下Sweet Monster的產品口味中上但價格適中
所以顧客大多是年輕人或一家大細
唯一欠缺就是店內位置太少 連企位都只有幾個
2016-06-18
等候时间
3 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
2016-06-23 117 浏览
呢幾日熱到痴線,最好既消暑方法當然係去食雪糕啦。近排大熱既Sweet Monster一直都想去試,咁岩今日行過APM見到IT入邊開左間,即刻衝入去幫襯下先。入到去樣樣都咁吸引,又點會只係食一杯雪糕就滿足到我呀。綠茶曲奇雪糕朋友仔要筒,而我就揀左杯裝。綠茶醬同埋綠茶曲奇鋪晒係雪糕面,見到見到已經透心涼啊!加上雪糕好重牛奶味,入口非常軟滑,食到停唔到口呀!橙汁特飲朋友仔食完雪糕話有d口渴,就整杯橙汁特飲試下先。佢就話幾好飲,而且大大杯夠晒消暑。熱情果香橙冰茶我就揀左呢個冰茶,熱情果同埋橙都係我好鍾意既味道,而且好多生果肉係入面,一路飲一路食橙肉,夠晒解渴。芝士焦糖爆谷/士多啤梨爆谷本身都冇諗住買,但係見到成間鋪比一盒既爆谷圍住,又比佢吸引到啦!爆谷有成五隻味,我就揀左芝士焦糖,朋友仔就揀左士多啤梨。芝士焦糖係兩溝架,有咸有甜,夠晒豐富,而且包裝好精美。係度食完咁多野,我真係飽到連晚飯都食到啦!
綠茶曲奇雪糕

橙汁特飲

熱情果香橙冰茶
芝士焦糖爆谷/士多啤梨爆谷

係度食完咁多野,我真係飽到連晚飯都食到啦!
2016-06-10
用餐时段
下午茶
2016-06-23 199 浏览
韓風襲港~來自韓國的這間爆谷雪糕專門店,早已聽聞其大名了,但始終未嘗過一口,當知道觀塘APM開咗分店時,便急不可待與3位靚女同事跑落去試了店舖就是位於apm內IT的入口,藍色的Sweet Monster於店內無處不在,單看這店可愛的外表已令人十分興奮  當你抬頭望向五花百門的menu牌而不知如何選擇時,其實可以用類別去選擇,免卻看時眼花繚亂:“雪糕系列”“爆谷系列”“爆谷雪糕系列”“Tiramisu 系列”“Tiramisu拼雪糕系列”“飲品系列~特飲,奶昔,咖啡”"店員同我哋講,雪糕係用75%嘅首爾牛奶打成的,難怪奶味香濃之餘又咁幼滑啦,各款唔同的配料配搭後變成唔同的味覺享受,各有各特色

“雪糕系列”“爆谷系列”
“爆谷雪糕系列”
“Tiramisu 系列”
“Tiramisu拼雪糕系列”
“飲品系列~特飲,奶昔,咖啡”"
2016-06-13