2019-08-14 162 浏览
Love the combination of popcorn & icecreamI ordered a caramel popcorn with icecream. It might sound a bit strange but I guarantee you it tastes really delicious 😋 The salty flavour from the caramel popcorn helps neutralise the sweetness of the icecream

Caramel  popcorn  icecream

Caramel  monster
Caramel  popcorn  icecream
Caramel  monster
「SWEET MONSTER。韩国爆谷初尝试」呢间系正宗韩国爆谷雪糕始祖今次只系试咗Sweet monster爆谷系列佢最大卖点是所有爆谷都是用非转基因粟米(Non-GMO Corn)制成,全部不经油炸。爆谷有五款口味可供选择。五款口味包括焦糖、芝士焦糖、绿茶、草莓及朱克力。一包都系$29,非常抵食!包装盒外的Monster 图案好有趣。仲有特别罐子。好吸引。我试咗芝士焦糖、绿茶味。-芝士焦糖有少少似某美国品牌爆谷。外脆够晒焦糖味。芝士咸香。-绿茶系韩国济州绿茶嚟啖啖绿茶甘香.入面没爆开的粟米籽,但有少量未完全成形的爆谷。
「SWEET MONSTER。韩国爆谷初尝试」

呢间系正宗韩国爆谷雪糕始祖
今次只系试咗Sweet monster爆谷系列

爆谷有五款口味可供选择。
五款口味包括焦糖、芝士焦糖、绿茶、草莓及朱克力。
一包都系$29,非常抵食!

包装盒外的Monster 图案好有趣。
仲有特别罐子。好吸引。

我试咗芝士焦糖、绿茶味。
-芝士焦糖
有少少似某美国品牌爆谷。
外脆够晒焦糖味。
芝士咸香。
-绿茶
系韩国济州绿茶嚟
啖啖绿茶甘香
入面没爆开的粟米籽,
但有少量未完全成形的爆谷。
2019-02-10 257 浏览
虽然仍在2月,冬季亦尚未完结。但近日天气实在太热,逛商场口淡淡,想吃一点凉凉的东西。便选择去Sweet Monster 食软雪糕🍦因为怕太饱肚,所以买了中杯装爆谷雪糕,Sweet Monster 的杯子设计很可爱,有不同的自家设计卡通角色。云尼拿雪糕上铺上一层芝士味及焦糖味爆谷。芝士味爆谷较冧,但芝士的咸香味和雪糕配合起来很有趣。焦糖味爆谷较脆,但味道颇甜。 雪糕香软柔滑。一座小型的雪糕爆谷山,非常吸睛。 又有爆谷又有雪糕,一次可以满足两个愿望。

一座小型的雪糕爆谷山,非常吸睛。

又有爆谷又有雪糕,一次可以满足两个愿望。
2019-02-08
2018-12-16 197 浏览
好耐之前帮衬过朗豪坊的分店。果时试左焦糖爆谷雪糕,叫中杯都够2个人share,好多爆谷食到低都仲有,所以我觉得对得起27蚊呢个价。今日行过APM又见到呢间店,决定要回味一下,因为觉得上次既焦糖味太甜,所以今次简左士多啤梨味爆谷。淡淡既粉红色,真系好睇又好食。个人觉得士多啤梨比焦糖味更好食,食落脆脆地好似某大型快餐店既新地咁~脆脆地既爆谷右上又冻又滑滑既雪糕好夹呀!单食爆谷可能会好甜、但连埋雪糕又觉得岩岩好~不过行开行埋都唔觉好多人帮衬,唔知为唔为到本交租呢虽然我仲想贪心少少,有得坐系度食就最好啦
好耐之前帮衬过朗豪坊的分店。

淡淡既粉红色,真系好睇又好食。
个人觉得士多啤梨比焦糖味更好食,
食落脆脆地好似某大型快餐店既新地咁~
脆脆地既爆谷右上又冻又滑滑既雪糕好夹呀!

虽然我仲想贪心少少,有得坐系度食就最好啦
2018-08-06 358 浏览
1. Taiwanese bubble milk tea usually costs almost HKD$30 everywhere, but Sweet Monster sells most of their drink for less than HKD$30, which is a very nice deal2. Options for “less sugar” or even “no sugar” are available. I opted for no sugar3. Strong purple potato flavour, which is not masked by the top layer of cheese. Opt for no sugar yourself next time, and you can taste the real stuff4. Cheesy layer on top is so thick and delicious!5. Do not drink with a straw. Open the lid and drink direct
5. Do not drink with a straw. Open the lid and drink directly from the cup so that you can have a taste of the cheese, the purple potato, and the mix of two
Cheesy Purple Potato
2018-08-03
Cheesy Purple Potato
2018-03-10 580 浏览
行完it,同朋友都想食下啲口立湿😂😂所以就去sweet monster 到睇下有咩食。我地拣左焦糖爆谷牛奶雪糕。啲爆谷食极都仲有 唔系得面个层先有 好够料。岩晒锺意食甜野既朋友。 我就锺意佢个牛奶雪糕 够晒滑又重牛奶味

2017-10-31 445 浏览
由2017年10月26日起开始, 有得食"济州绿茶雪糕"对於一个绿茶控黎讲,梗系要试一试啦其实甘耐我都未试过"Sweet Monster"因为个价钱唔平之余,我对牛奶雪糕麻麻地今次吸引我既系"济州","绿茶",依4个字~爆谷我兴趣不大,所以拣左绿茶曲奇谂下都正,系怕会太甜, 口戚上又丰富啖啖绿茶!当买完,我同朋友一齐食佢系一个对绿茶麻麻地既人结果佢都中意,因为唔太甜又好香绿茶味只是分量上比较少,跟麦XX既新地筒差不多大小大家可以谂谂抵唔抵但一试无妨,绿茶味够浓济州绿茶曲奇雪糕 - 中杯($27)
由2017年10月26日起开始, 有得食"济州绿茶雪糕"
对於一个绿茶控黎讲,梗系要试一试啦
其实甘耐我都未试过"Sweet Monster"
因为个价钱唔平之余,我对牛奶雪糕麻麻地

今次吸引我既系"济州","绿茶",依4个字~

爆谷我兴趣不大,所以拣左绿茶曲奇
谂下都正,系怕会太甜, 口戚上又丰富
啖啖绿茶!
当买完,我同朋友一齐食
佢系一个对绿茶麻麻地既人
结果佢都中意,因为唔太甜又好香绿茶味
只是分量上比较少,跟麦XX既新地筒差不多大小
大家可以谂谂抵唔抵

但一试无妨,绿茶味够浓

济州绿茶曲奇雪糕 - 中杯($27)
外卖自取
吃完晚饭後来到APM逛街 经过I.T看到有雪糕卖 便过了去 原来是sweet monster 有抹茶口味呢 吃到很饱还是忍不住买了来吃抹茶曲奇软雪糕 $29(cone装)中杯装 $27 大杯装$39雪糕只有一种口味 就是极香浓的牛奶味只是上面的topping不一样 抹茶口味就是上面有些抹茶曲奇和抹茶浆抹茶曲奇 不太吃得出有抹茶味 只能增加口感 反而抹茶浆茶味较浓 带点甜度不过他们的牛奶雪糕真的做得不错 香醇浓郁 而且cone装设计都非常细心 有个纸牌可以防止雪糕流下来但说真的脆筒味道一般他们还有很多特别口味也很吸引 提拉米苏和爆谷款式

抹茶曲奇软雪糕 $29(cone装)
中杯装 $27 大杯装$39
雪糕只有一种口味 就是极香浓的牛奶味
但说真的脆筒味道一般

他们还有很多特别口味也很吸引 提拉米苏和爆谷款式
2017-06-14 340 浏览
买一送一好低啊!!Sweet Monster的质素一直有保证,是晚见佢做买一送一优惠,当然要帮衬下啦。初时以为指定口味雪糕才有价惠,原来同价钱就有价惠,更加吸引。焦糖牛奶雪糕整杯雪糕都放满爆谷,爆谷香脆焦糖味道突出,牛奶雪糕味道香浓,其它牌子不能与它比较。朱古力曲奇雪糕味道很好,与牛奶雪糕很配搭。
买一送一好低啊!!

焦糖牛奶雪糕

朱古力曲奇雪糕
味道很好,与牛奶雪糕很配搭。

2017-06-13
外卖自取
$27 (宵夜)
2017-04-25 250 浏览
之前已经试过佢嘅爆谷雪糕,味道都几食,而且即使系最细size嘅都算几大杯。今次就试吓tiramisu雪糕先!有得拣杯装或者cone,我就要左cone喇。卖相好靓,本身佢嘅包装已经好colorful,加上雪糕面铺满可可粉,真系忍唔住要影返幅相先。雪糕好软滑,当然比爆谷雪糕嘅雪糕硬身,味道都好似tiramisu,系走味唔太重。不过雪糕非常快溶,从店员手中接过雪糕之後拎部电话出嚟影张相,已经开始溶,所以要快手啲食喇。

2017-04-09 1237 浏览
在骆驼漆大厦三期,吃完有名的「超级蛋牛治」後,我就准备离开「SHY」,到附近的创纪之城「APM」闲逛一轮,在时装店「i.t」门口位置,发现有间卖爆谷与相关甜品的专门店「Sweet Monster」,让我对它们的招牌爆谷雪糕提起莫名的兴趣。当然,之前开饭网举办的最佳食店选举,投票奖品也包括「Sweet Monster」的现金券优惠。可惜直到现在,投票结果又未公布,「Sweet Monster」的现金券奖品还未收到,结果我还是等不及奖品,想先睹为快,试食「Sweet Monster」的爆谷雪糕。「Sweet Monster」是以售卖爆谷为主的韩国甜品店,不过爆谷一般都可以在戏院的小食部内买得到,单纯卖爆谷很难有大作为,惟有靠售卖与爆谷有关的相关甜品小食,来维持店舖的生意额稳定。所以在「Sweet Monster」,我望向店内的餐牌,发现最多不是爆谷,竟然反而是雪糕。餐牌上的雪糕七彩缤纷,色彩鲜艳斑斓,我反而比较期待爆谷的口感是否香脆,味道是否甜美。「Sweet Monster」真正的主角,大量的爆谷煮好後,放进餐厅内的大型透明橱柜内。「Sweet Monster」有不同颜色和不同口味的爆谷

「Sweet Monster」真正的主角,大量的爆谷煮好後,放进餐厅内的大型透明橱柜内。「Sweet Monster」有不同颜色和不同口味的爆谷,我个人偏好朱古力味的爆谷。至於爆谷雪糕的份量,难得自己花钱买来吃,怕吃亏的心理下,当然首选大杯装的朱古力爆谷雪糕。
和在戏院买的爆谷很不同,我在「Sweet Monster」付款,花了几分钟在店内等待店员,用纸杯慢慢装好软雪糕,再慢慢把朱古力味爆谷砌在软雪糕之上。
就在大约五分钟之後,我就拿到我的朱古力味爆谷雪糕。朱古力爆谷雪糕拿在手上,没有料到这个「朱古力爆谷雪糕巨塔」,朱古力爆谷竟然这麽容易「雪崩」「崩塌」下来,不久有粒爆谷立刻滚下来,掉到地上。

把跌在地上的爆谷拾起再食,是很不符合衞生的行为。但是,食物跌在地上也不拾回再食,是浪费食物,是很不要得的事。所以我到最後,还是选择冒险拾起,跌在地上的爆谷,吞进肚子内。
朱古力爆谷雪糕(大杯装)
朱古力味爆谷的味道很甜,爆谷的朱古力味很浓厚,爆谷保持很爽脆的口感。爽脆的爆谷加上云呢拿口味的雪糕新地,出到来的效果竟然如此地合衬。

「Sweet Monster」爆谷雪糕的出现,令我发现又多一种新的雪糕食法。雪糕的拍档,亦由传统的花生、杏仁或者脆米,变成现在的新鲜焗爆谷。

「Sweet Monster」的爆谷也是很脆的小食,就这样拿着在戏院,一边欣赏电影,一边享用爆谷也是不俗选择。可惜现在戏院大多有自己的小食部,不能够随便带「Sweet Monster」的爆谷进场了。
2017-03-24
5 分钟 (外卖自取)
朱古力爆谷雪糕(大杯装)
2017-04-06 181 浏览
Sweet Monster初初到港时, 只在朗豪坊设立店舖, 记得当时还特意去试牛奶爆谷雪糕, 渐渐分店越开越多, 方便好多, 不过牛奶雪糕味道就甜咗啲, 所以今次唔食雪糕, 改试冬甩冬甩有6种口味, 不过今日剩下来的口味唔多蓝色 - 蓝莓怪兽冬甩 - $22深啡色 - 曲奇怪兽冬甩 - $22冬甩可以配雪糕 - $39外层为脆皮朱古力, 加上蓝莓果酱 / 曲奇碎, 脆皮朱古力味道甜度好适中, 而内里有蓝莓肉 / 朱古力碎冬甩口感同平常的有分别, 因为冬甩唔系炸的, 而系焗的, 比较似松饼、蛋糕仔般结实 & 乾身.

冬甩有6种口味, 不过今日剩下来的口味唔多

蓝色 - 蓝莓怪兽冬甩 - $22

深啡色 - 曲奇怪兽冬甩 - $22

冬甩可以配雪糕 - $39

蓝莓  /  曲奇冬甩
2017-03-21 206 浏览
食完饭就要食甜品,成个apm我只得呢间未食过~铺头系IT入口度,有时怱怱而过而Miss左佢。。。起初以为系唔同味既雪糕,原来系同样既牛奶雪糕配唔同既配料~而佢地既爆谷望落去好吸引!原来仲有其他野饮~落order时miss左。。。比钱时收银姐姐话而家买两标平十蚊~但我又唔见有写喎~Any肥,有平就最好啦~见到呢个焦糖爆谷雪糕 真系超开心!满满既雪糕满满既爆谷~可能多爆谷要慢慢咬既关系,感觉成杯食整都食唔完:P焦糖好甜,有几粒我食到少少咸味,唔知系咪食到另一只焦糖芝士爆谷味呢?焦糖咖啡雪糕 系牛奶雪糕上再加上焦糖糖浆同咖啡粉~正!
食完饭就要食甜品,成个apm我只得呢间未食过~
铺头系IT入口度,有时怱怱而过而Miss左佢。。。
起初以为系唔同味既雪糕,原来系同样既牛奶雪糕配唔同既配料~
而佢地既爆谷望落去好吸引!
原来仲有其他野饮~落order时miss左。。。
比钱时收银姐姐话而家买两标平十蚊~

但我又唔见有写喎~

Any肥,有平就最好啦~
焦糖爆谷雪糕 (大杯)$39
见到呢个焦糖爆谷雪糕 真系超开心!满满既雪糕满满既爆谷~

可能多爆谷要慢慢咬既关系,感觉成杯食整都食唔完:P
焦糖咖啡雪糕 (大杯)$37
焦糖咖啡雪糕 系牛奶雪糕上再加上焦糖糖浆同咖啡粉~正!
焦糖爆谷雪糕 (大杯)$39
焦糖咖啡雪糕 (大杯)$37
朱古力爆谷雪糕 🍫🍿🍦 $27·2015年Sweet Monster 登录香港後,苹果乾系今年一月终於试咗啦🎉🎉仲要系见佢做紧限时优惠:第二件减$10嘅情况之下,先至同朋友仔去食🙈,虽然只系商销细细个角落,但店铺嘅美式装潢确实好有心思💕👉🏻 特别嘅🇰🇷济洲蜜柑味sold out🈚️~So sad...最後拣咗朱古力口味🍫·哗,简直邪恶到爆~虽然我点咗细杯装,但啲朱古力爆谷🍫🍿真系尽所能布满个雪糕山🍦,无偷工减料👍🏻爆谷食落真系好脆卜卜,🍫朱古力味唔会太浓烈,啱啱好,🍿爆谷又唔会甜到痴晒牙👅🍦🐮牛奶雪糕真系又冻又香(真系比平时食开啲雪糕嘅都冻❄️)雪糕每日均以人手制造,唔讲唔知,🐮牛奶成份占超过75%,系咪觉得好香滑呢~·其实苹果乾食时真系好犹豫⋯对我依啲自制力零🅾但又唔系瘦嘅女仔黎讲,🍿爆谷,简直系一个邪恶诱人嘅邀请~但Sweet Monster 嘅爆谷都是用非转基因粟米(Non-GMO Corn)制成,重点~重点系而且全部不经油炸🎉,仲话不含反式同饱和脂肪哦~食都食得开心安心啲😆虽然都系高热量,但起码都可以放轻松啲咁食😏
朱古力爆谷雪糕 🍫🍿🍦 $27
2017-01-09
2016-12-31 436 浏览
今日 落apm行街, 见到sweet monster, 阿女话想食爆谷, 就行过去睇下, 都有好多款味道, 焦糖味, 朱古力味, 士多啤梨味, 最得意嘅系有焦糖加芝士味两沟, 反而冇净芝士味, 要咗焦糖味, 谂住买一盒纸盒装, 里面有个密实袋包好, 都系29蚊,心谂都几抵吖, 点知店员话买两盒再平十蚊, 即系48蚊两盒, 仲抵,其实分量都唔少 ,个包装好精美, 请朋友食或者氹小朋友一流, 满满嘅焦糖包住粒爆谷, 返到屋企唔使十分钟, 已经食晒成包, 不过店员话最好今日要食晒, 可能唔即日食D爆谷会唔脆
  • 焦糖味爆谷