经朋友介绍下,嚟到上环呢间上楼私窦,试试手冲咖啡。有别於一般咖啡店,呢度嘅装潢好raw好简约,枱都几乎无张,一入到去最吸晴嘅就系咖啡吧上嘅唱碟机。预约咗下午三点一节,咖啡师先问我哋想饮手冲咖啡、冷泡咖啡定冰滴咖啡,我哋拣咗手冲咖啡,之後佢再介绍有边几款咖啡豆可以拣,因应你想试嘅味道冲调。前後试咗两款,一款系深焙咖啡豆,味道带点果仁味,aftertaste带少少酸;另一款浅焙咖啡豆,味道相对无咁浓,略带花香。睇住整个冲调嘅过程非常治癒,由量度咖啡豆份量、研磨咖啡豆、准备适当温度同容量嘅热水、浇湿滤纸到滤冲咖啡,每个步骤都系咖啡师嘅心机,亦直接影响到咖啡嘅味道,所以就算用同一款豆,每次冲调嘅味道都会有所不同。最後再试埋cold brew,口感好顺滑,无一般冻咖啡嘅酸涩,感觉好似饮紧冷泡茶。