2019-06-06 80 浏览
開咗之後一路都好想食,但係都冇機會食到,因為好似好貴咁lol 最近唔想煮嘢食,終於捨得去食。-入到去打破好多expectation, 首先我以為環境會比較舒服,點知係迫到喊,雖然我地兩個人已經被安排到四人枱,但依然可以聽到隔離唱歌同講嘢。然後一路食就一路勁嘈,咁租貴又想返多幾次桌,無計。-食物質素嚟講,又係失望,唔係話唔好食嘅,我嗰個吉列牛餐算ok, 朋友嗰個扒就好麻麻,食咗一舊又un 又硬,唔想再食😢賣單六百幾,唔可以話好貴,但呢個價錢,我絕對覺得唔值,想去嘅人可以諗吓,係咪真係valuable. 仲要佢無水飲,一杯橙汁收成$38, 我真係expect 佢環境可以好少少,硬係覺得佢有啲痴立立咁。。。
2019-06-06 36 浏览
上次試過中環分店,覺得無論食物質素定係服務環境,水準都好高,價錢合理,所以食過翻尋味,今次同女女再試下更近屋企的銅鑼灣分店。上次試左吉列炸牛扒,所以今次試下每日限量的頂級板腱牛扒($215),定食包沙律菜,凍豆腐,同加了飯素的日本珍珠米飯。另外再加一份小食:炸雞軟骨($58),呢款香口小食,女女第一次食,已經愛上,炸得香脆,不過鹹不過油。至於板腱板腱牛扒,份量非常重量級,因為就女女,所以選了7成熟,不過食落都吾會老,好JUICY!呢個位置在牛隻的肩胛部位,肉質細緻嫩滑,油脂豐富,不過真系好巨大,同女女SHARE都爭D食吾曬,岩曬食肉獸。呢度環境坐得舒適,店員服務有禮,會主動加水,有笑容,一定會再ENCORE~

上次試左吉列炸牛扒,所以今次試下每日限量的

2019-06-04
  • 吉列炸牛扒
  • 頂級板腱牛扒
2019-06-05 41 浏览
銅鑼灣lunch有好多性價比高嘅選擇,Steak Bar就係其中一間🤤 佢係日式燒肉同牛扒店,lunch set $105起,包沙律🥗、芝麻醬豆腐、白飯🍚(有飯素架😍) 另外加$25就可以有飲品+雞翼🐥/薯條🍟  我地要左個Prime Flat iron steak (圖一) 同石燒薄切牛肉(圖二) 😍  Rib eye, sirloin大家就聽得多,flat iron就比較少人識🤓 佢喺英國🇬🇧近年興起(如果大家去英國一定知Flat Iron牛扒餐廳😆) 價錢相對實惠,但就有近似rib eye嘅肉質同味道🤤 性價比相當高😍  另外我地仲加左$68有鵝肝🦆 煎得幾香,入口即溶,唔係最好食,但都對得住價錢😋  石燒薄切牛肉可以自己落手燒🔥 牛肉肥瘦均勻,燒出嚟幾香牛油味😋 配飯食一流🤓 啲飯素都好正呀😆  結論: lunch set性價比高😍😍 佢嘅吉烈牛都好出名,下次去試埋先🤤🤤

2019-05-31
  • 頂級板腱牛扒
有人請食生日飯,我就唔客氣揀咗銅鑼灣呢間專食吉列牛嘅鋪頭。叫得Steak Bar,如果我入到去都唔叫份牛扒,就真係好唔俾面啦⋯⋯ 所以我哋兩個女仔(真係好大食🤤🤦🏻‍♀️)一人叫咗一份定食:分別係吉列炸和牛扒,同埋澳洲黑毛安格斯西冷。食牛最緊要係可以控制到牛肉本身熟嘅程度,而佢個餐牌啱晒兩款人:一款係懶到出汁,最好唔使自己燒;另一款係專業食家,最好係比佢自己燒。我同我個朋友就咁岩中哂兩款人,各執一個極端。所以揀大西冷係唔使燒,吉列炸和牛就自己燒。先講吉列炸和牛扒,個賣相真係一流。(完全係相機先食!😍)因為見到炸粉仲係脆身、乾身,而和牛嘅肉身仲係呈紅色生嘅狀態,比你燒幾成熟都得。我同我朋友都食得幾生下,所以我哋輕輕燙左一燙個面就放入口,熟嘅程度啱啱好!食到面嗰層有少少脆香,裡面仲係好嫩口多汁。真係幾好食!因為「香口野」(炸野)牛肉配白飯珍珠米,加埋白飯上面嘅味素,係幾好送飯嘅。另外安格斯西冷好明顯係牛味重一點。因為我同店員講我要五成熟,所以佢真係燒熟面嗰層,保留到肉心仲係粉紅色半年嘅狀態。賣相又係好打卡,但我發覺原來我都鍾意食幾生嘅,所以如果下次再叫我就會叫佢係三成熟就夠了!

先講吉列炸和牛扒,個賣相真係一流。(完全係相機先食!😍)

2019-05-20
2019-06-05 26 浏览
對上一次食吉列牛係喺日本,朋友介紹話難得香港都有好食既吉列牛,所以就一齊去潮聖。總共三個Lunch Set!1️⃣頂級板腱牛扒(HKD215)/5成熟板腱係牛嘅膊頭位置,脂肪較少,呢件牛扒係我食過最厚!牛扒冇乜牛筋,🤤食落軟稔稔,啖啖都好滿足。2️⃣吉列炸和牛扒(HKD278)/5成熟吉列和牛內脆外軟!吉列粉好薄!和牛炸完都仲保持到五成熟!3️⃣燒羊架(HKD248)/7成熟羊架一份有四隻,每隻都燒出油香,最鐘意就係羊顫味十足!羊架仲有蒜鹽同芥末醬配埋一齊,味道口感不斷提升!建議揀生熟程度時,寧願偏生好過太熟!因為太生既話都仲有個爐可以俾你係上面燒熟翻d,但一過熟就冇得返轉頭!同埋碗飯都好好味,脆脆既飯素配埋軟熟既珍珠米,令碗飯唔單止係配角咁簡單,惹味到連我呢個平時唔係好鍾意食白飯嘅人都食晒成碗飯!最後個小食$78炸魷魚配埋個洋蔥酸忌廉醬真係夾到不得了!

總共三個Lunch Set!

1️⃣頂級板腱牛扒(HKD215)/5成熟

2️⃣吉列炸和牛扒(HKD278)/5成熟
吉列和牛內脆外軟!吉列粉好薄!和牛炸完都仲保持到五成熟!

3️⃣燒羊架(HKD248)/7成熟

最後個小食$78炸魷魚配埋個洋蔥酸忌廉醬真係夾到不得了!
一直都好想試steak bar嘅吉列牛,今日終於約左兩個同事返工之前去銅鑼灣食。我地叫左必食嘅吉列炸和牛扒、每日限量嘅頂級板腱牛扒、羊架同埋小食炸魷魚圈。主菜全部都跟套餐,有前菜(一舊芝麻醬豆腐仔)、沙津、同有味素嘅白飯。上菜速度都非常快,唔洗十分鐘已經有得食。侍應都好用心解釋吉列牛嘅食法,話個火爐等三十秒之後就可以將吉列牛放上去每邊燒二十秒。如果唔鍾意太熟嘅話,可以唔洗燒咁耐。輕輕辣兩辣就可以食喇。食落都幾稔滑,吉列炸粉都做得好脆,點埋佢嘅醬汁都唔會稔哂。第二個上嘅羊架我地要左侍應建議嘅七成熟,總共有四件,肉質都好稔滑,佢嘅羊味唔會太濃烈,怕羊膻味嘅朋友都唔怕食! 而板腱牛扒嘅厚度真係嚇我地一跳,足足兩吋厚!由於佢咁厚我地又根據侍應建議叫左五成熟,佢入面係會偏生同紅,如果怕生嘅朋友可以借吉列牛個火爐燒一燒熟少少,就會香口啲!佢嘅肉質都稔滑,攞黎送佢個味素飯簡直係一流!另外個魷魚圈都炸得好鬆脆,粉漿厚薄啱啱好,感覺唔會太熱氣,個魷魚都唔會太韌。點埋個沙津醬成件事非常夾!

2019-06-01
最近多左餐廳出鐵板牛肉 😍每人一個小鐵板,由自己決定燒到幾成熟,即燒即食,慢慢嘆😉每個套餐包沙律,前菜同白飯,非常飽肚😝#吉列炸牛排 $188外層炸粉唔算厚,兩邊燒到岩岩好變色最正😋有三款調味料附上,包括炸蒜、鹽同豉油,推薦點豉油食👍牛肉本身冇咩調味,鼓油提升牛肉的鮮味,一邊咀嚼,辣味慢慢滲出😲有啲驚喜。#石燒簿切牛肉 $178個人喜歡牛肉脂肪唔多,中間有筋位,食落有口感,簿切牛每邊燒5秒到就食得😋

#吉列炸牛排 $188

#石燒簿切牛肉 $178
石板簿切牛肉

吉列炸牛排

石板簿切牛肉
吉列炸牛排
2019-06-03 31 浏览
平時去開登龍街都係食拉麵,今次黎食steak。星期日的下午來到,餐廳內人數不多,坐得舒適。吉列炸和牛扒套餐 $278吉列牛扒可自行在小爐上煎熟。和牛扒煎熟後外脆內軟,口感不錯,而且有牛肉香😋頂級板腱牛扒套餐 $215Flat iron 不是一般餐廳常見的扒類,在這裏寫著是限量供應。點了五成熟,除了板腱中間有筋令牛肉難咬及吞嚥之外,整體肉質嫩滑及肉味香濃,算是不錯。隨套餐均附有前菜(胡麻豆腐),白飯(含飯素)和沙律。

吉列炸和牛扒套餐 $278

頂級板腱牛扒套餐 $215

隨套餐均附有前菜(胡麻豆腐),白飯(含飯素)和沙律。
其實本身見到呢間餐廳廣告賣到咁犀利以為會質素ok,點知食過一次吉列和牛後,真係列入黑名單永不翻身!首先,$278!!你真係和牛我都算,但係咁嘅質素我真係嬲到手震!真係從來未試過吉烈牛上到台係咁凍、仲要d 牛好似水浸泡過咁嘅狀態,炸皮又軟又散又同肉分離!睇到d 顏色都冇胃口!都算,個和牛肉真係⋯未見過日本和牛肉係幾乎冇雪花,同赤身嘅質感色澤都好似,燒完食係好似cheap 牛肉咁粗糙!柴到完全食唔落口⋯我唔知係咪個別例子,可能我特別唔好彩,但係我真係希望,餐廳訂價便高,份量又比其他餐廳相對少嘅情況下,可以提供翻應有質素嘅食物,否則再多廣告都冇意思。仲要呢個份量,飯量得正常飯碗一半度,正常女仔食完未必夠飽。何況係男仔?!

吉列和牛

吉列和牛set  G
2019-06-01 36 浏览
石頭即燒薄切牛肉 💰178 7⃣ 呢個餐會配埋一個超級熱既石板,適應將一舊牛油仔放上去。薄切既牛肉肉質比較稔滑,只需要1至2分鐘就搞掂。只需要點小小醬汁或海鹽,就已經好好味。但小編覺得份量多少少就perfect池,佢地既飯都整得幾好食,上面鋪有芝麻、肉鬆、紫菜,食落去好有口感又惹味。/頂級板腱牛扒 💰195 7⃣依個都係板腱定食套,份量真係好足夠。適應介紹呢個部位係比較軟腍兼無咩筋, 牛肉油分又唔會咁多。小編就嗌左8成熟,但牛扒既肉汁都鎖住曬。小編覺得依個板腱牛扒點海鹽比較正。
石頭即燒薄切牛肉 💰178 7⃣

頂級板腱牛扒 💰195 7⃣
2019-06-01 36 浏览
餐廳以牛肉做主打,如果唔食牛都可以選擇羊架同魚柳。石燒薄切牛肉($178),所有定食都配有前菜、沙律同飯素珍珠飯。冷盤有柚子沙津同芝麻醬豆腐。鐵板上有牛油,燒溶左之後就可以放上牛肉,薄切牛肉輕輕煎一煎兩邊好快就熟,肉質嫩滑,肥瘦適中,可以配以蒜片/鹽/秘製醬汁食就更惹味。吉列炸牛扒($188),牛扒外面炸到金黃酥脆,但入面仍然係比較生,我諗只有三成熟,所以可以按個人喜好煎熟d,我就覺得煎熟d既口感比較鬆軟,牛味香濃。值得一提既係飯素撈飯真係幾惹味可口,想食多碗飯添啊!

餐廳以牛肉做主打,如果唔食牛都可以選擇羊架同魚柳。

2019-06-01 39 浏览
係ig見到有人推薦,咁啱去開附近就去左試試。平日六點左右去,未到食飯時間,唔洗等位,店員又靚又有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻環境舒適乾淨,店舖細細但唔會覺得逼。坐好左,見到係自己寫紙仔落單,方便清晰,有咩食都一目了然。叫左個肉眼扒五成熟,佢本身係套餐,有白飯跟但就無飲品,支啤酒係我另外叫既。等左都十分鐘左右,其實唔明有咩要整咁耐,不過無乜所謂,我都係煲住劇等。黎到之後,比我想像中細塊,呢個餐$258,可能係個碟大啦哈哈,不過我都夠食既。扒旁邊有醬油同鹽可以點,都幾夾,送飯又ok。其實咁樣係咪比五成再生左少少?不過佢無血水又夠暖,我都ok既,食到另一半個陣就真係五成既,可能佢預我慢慢食啦。計埋加一,三百多少少埋單,還好,唔會好快再去,但無啦啦想搵有質素既扒房都可能會再去。btw其實食西餐我會想食薯仔多d,但佢呢到只可以跟飯sosad
係ig見到有人推薦,咁啱去開附近就去左試試。

坐好左,見到係自己寫紙仔落單,方便清晰,有咩食都一目了然。
扒旁邊有醬油同鹽可以點,都幾夾,送飯又ok。
2019-05-28
2019-05-31 93 浏览
吉列牛近期真係非常之流行,成日都可以見到佢地既蹤影🤤🤤🤤!但大家有無諗過吉列牛都可以燒呢?Steak Bar 今次就做俾你睇!今次試既係Steak bar 既吉列牛定食,佢最特別既地方係有一個爐大家可以放吉列牛上去燒既🔥🔥!一定要讚既係佢呢個set 真係好多野食,首先有已經加上左飯素既白飯(呢個位好細心!🤣🤣🤣),沙律,仲有麻醬豆腐!吉列牛方面,個牛真係唔錯🤣🤣🤣!脂肪係比較小果類,但牛味好重,燒完之後完全無稔到,為脆脆地既吉列牛加多左一重香烤既口感落去!真係非常特別🤤🤤🤤!

吉列牛

吉列牛
2019-05-31 127 浏览
唔知由幾時開始香港掀起咗一陣吉列牛扒旋風,全因可以用石爐依個人喜好調整牛牛嘅熟度,唔止影相靚仲好玩好食!店員用心向我哋介紹餐牌上各種牛扒嘅不同,而我同友人都偏好較軟身嘅牛扒,所以就試試吉列和牛扒同頂級肉眼牛扒!套餐除咗有牛牛之外仲有沙律、胡麻豆腐同埋鋪滿飯素嘅日本珍珠米,非常豐富!吉列和牛肉質夠哂淋而且吉列粉夠哂脆,只需要簡單放喺爐面jar幾秒就可以食到最適合自己嘅口感!至於肉眼牛扒我哋揀咗五成熟,睇落真係非常靚仔!食落都無令人失望,適量嘅脂肪令牛肉充滿油香,富有彈性但又唔會韌,仲可以配搭蒜片、鹽、醬汁食用。我個人就喜歡加蒜片同少量鹽,簡單又好食!午市用餐仲可以以25蚊加購飲品同指定小食,和風紫菜薯條非常出色,喜愛紫菜味食品嘅一定要試!店員有禮、食物高質,有機會必定會再訪

頂級肉眼牛扒

和風紫菜薯條

店員有禮、食物高質,有機會必定會再訪
2019-05-29
用餐优惠
試食活動
頂級肉眼牛扒
和風紫菜薯條
2019-05-30 25 浏览
Sizzling Lamb Lollipops Set $248每一個餐都會有麻醬豆腐 沙律 飯 羊架一共會有3枝 可以揀返熟既程度 今次就叫左medium 羊肉唔會有好羶既感覺 而且肉質好軟 好冧 好好食= ͟͟͞͞( •̀д•́)個飯係採用珍珠米 然後鋪滿左飯素 味道岩岩好 就咁食都唔會好單調ξ( ✿>◡❛)Overall 覺得幾好 😋
每一個餐都會有麻醬豆腐 沙律 飯
Overall 覺得幾好 😋