上環·Sow✅Welcome soup 是日廚師精選餐湯今日餐湯係忌廉雜菜湯🥣湯底濃郁 奶香四溢 保持著蔬菜清新滋味口感層次分明 既有濃郁奶油質感又不失蔬菜本身清爽感😋✅Tapas 前菜1️⃣雞軟骨(避風塘)Cartilage (spicy typhoon shelter)作為前菜的雞軟骨 外層酥脆入口即化內裡保持著Q彈的軟骨口感咬落去係濃郁誘人嘅蒜香🧄+辣味軟骨嘅彈牙質感同外層金黃酥脆對比👍🏻2️⃣月見免治雞肉三食 (大阪燒/照燒/避風塘)Tsukimi Nankotsu Tsukune 3 Style (Edam Okonomiyaki, Tsukimi, Typhoon Shelter)月見免治雞肉三食結合不同烹調風格口味為食客帶來多樣和豐富的味覺體驗每一種風味都有其獨特之處讓人難以抗拒大阪燒味具有濃郁味道 惹味非常照燒味作為常見日本料理風格甜甜醬汁搭配鮮嫩雞肉完美搭配避風塘風味帶有濃郁蒜味+辣椒香氣🥰🥰✅Main 主菜1️⃣Espana Cochinillos de Segovia西班牙乳豬西班牙經典乳豬料理外皮酥脆 肉質鮮嫩通常是用整隻乳豬慢烤而成配上香料和橄欖油 風味獨特2️⃣Pasta
上環·Sow

✅Welcome soup 是日廚師精選餐湯
今日餐湯係忌廉雜菜湯🥣
湯底濃郁 奶香四溢 保持著蔬菜清新滋味
口感層次分明 既有濃郁奶油質感
又不失蔬菜本身清爽感😋

✅Tapas 前菜
1️⃣雞軟骨(避風塘)
作為前菜的雞軟骨 外層酥脆入口即化
內裡保持著Q彈的軟骨口感
咬落去係濃郁誘人嘅蒜香🧄+辣味
軟骨嘅彈牙質感同外層金黃酥脆對比👍🏻

2️⃣月見免治雞肉三食 (大阪燒/照燒/避風塘)
月見免治雞肉三食結合不同烹調風格口味

外皮酥脆 肉質鮮嫩
通常是用整隻乳豬慢烤而成
配上香料和橄欖油 風味獨特

2️⃣Pasta & Claypot Rice
Sous vide Peking style duck breast hosin sauce linguine
鴨胸用鹽/香料醃製 然後進行慢煮

✅Drinks 飲品
飲咗兩杯幾有特色嘅Mocktail
Cream Sowda & Panco Ya
cream sowda幾好飲 偏甜少少
panco ya好重斑蘭味 同有啲綠色三角形果隻椰子糖嘅味 有啲東南風情😙
2024-08-21
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
2024-08-28 89 浏览
位於上環的ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜酒吧餐廳。朋友在荷李活道一帶附近上班,總是發掘到不同各具特色的小店,而因為朋友早前才剛回港,久久未見,心心念念,便決定捱個義氣長途跋涉走到上環接其下班,順便找間餐廳小酙一杯。.餐廳雖然小小一間,但很有格調,近門口是酒吧區,排列整齊、琳琅滿目的酒瓶甚有氣勢;而用餐區分為上下兩層,水泥磚牆、大紅沙發及工業風的裝潢使整體更有格調,整體寬敞舒適,很適合與朋友在此談天說地。 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆⧐  西班脆豬腩夾膜⧐  月見免治雞肉三食 (大阪燒,燒汁月見,避風塘)⧐  西班牙乳豬⧐  西班牙黑毛豬。魷魚鹹蛋黃煲仔飯⧐  ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟꜱ: ʟᴇᴜɴɢ ꜰᴜɴ┆ᴍᴀʟᴀʏ ʀᴜʟᴇ ___⋆ ⋆ ___✾ 西班脆豬腩夾膜┆月見免治雞肉三食本來就很喜歡吃脆豬腩,中西合壁的製法使味道更創新,以北京填鴨常搭配的京蔥、青瓜絲及甜醬,然後改夾脆豬腩,新穎但好夾。香脆的口感夾在鬆軟的麵包內,油香豐腴,滋味且不油膩;而免治雞肉三食,三款味道,各有特色;雞肉棒入口爽脆嫩香,當中搭配蛋黃也是最常見的食法,沾了蛋黃後口感更柔軟滑溜,令人印象深刻。.✾ 西班牙乳豬
位於上環的ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜酒吧餐廳。
餐廳雖然小小一間,但很有格調,
近門口是酒吧區,排列整齊、琳琅滿目的酒瓶甚有氣勢;

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆

⧐  西班脆豬腩夾膜
⧐  月見免治雞肉三食 (大阪燒,燒汁月見,避風塘)
⧐  西班牙乳豬
⧐  西班牙黑毛豬。魷魚鹹蛋黃煲仔飯
 ___⋆ ⋆ ___
✾ 西班脆豬腩夾膜┆月見免治雞肉三食
本來就很喜歡吃脆豬腩,中西合壁的製法使味道更創新,
以北京填鴨常搭配的京蔥、青瓜絲及甜醬,然後改夾脆豬腩,
新穎但好夾。
香脆的口感夾在鬆軟的麵包內,油香豐腴,滋味且不油膩;
而免治雞肉三食,三款味道,各有特色;

✾ 西班牙乳豬
朋友一見到餐牌上有西班牙乳豬,便問也不問果斷下單~
實在是太了解我的口味了。
乳豬大大一隻,一刀切下去時清脆的咔嚓聲超療癒,入口皮脆肉嫩,脂肪部分也不會太油膩,味道香濃多汁,使吃盡天下乳豬(? 的我也對此讚不絕口。
另外伴菜的薯蓉也是綿綿滑滑,如忌廉的口感是我最喜歡的質感呢!

✾ 西班牙黑毛豬魷魚鹹蛋黃煲仔飯
新穎又創新的煲仔飯,上桌時傳出的香氣已引來鄰桌注目。
上面舖有幾隻炸魷魚及西班牙黑毛豬製作的漢堡扒,配上加入鹹蛋黃的煲仔飯,倒入醬油拌勻吃用,鹹香可口,味道濃郁。
而漢堡扒雖未至於很多汁,但吃到有臘腸的味道,使味道層次更豐富,整體上還是甚有驚喜。

✾ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟꜱ: ʟᴇᴜɴɢ ꜰᴜɴ┆ᴍᴀʟᴀʏ ʀᴜʟᴇ
ʟᴇᴜɴɢ ꜰᴜɴ以ᴡʜɪꜱᴋʏ ʙᴀꜱᴇ為主,加入普洱及可可;
而杯頂以古代髮簪插著一件涼粉,賣相很精緻。
這杯酒味比較強烈,很適合酒鬼朋友。
另一杯則是ʀᴜᴍ ʙᴀꜱᴇ的ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ,  加入菠蘿、椰子、班蘭葉及咖央,入口微甜清新,順滑香口,一喝下去第一口便已愛上,榮登我近來最喜歡的ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ之一呢!
今日係上環搵到一間好有情調嘅餐廳🌙入到去門口有個酒吧復古嘅裝修好似一間餐酒館咁⚓️見到Menu都有點中西合璧嘅感覺🪭最令我有驚喜既就係唔同嘅Cocktail好有港式本土既元素🏮創意同味道都好出色🌈⭐️ 月見免治雞肉三食 🌕免治雞肉串燒食落好有口感🍗 配上避風塘照燒同埋紫菜三種風格嘅調味🌶️各有特色配上蛋黃食就增加嫩滑感🍳⭐️ 西班牙脆豬腩夾饃 🍖西班牙豬腩非常高質🇪🇸豬皮香脆帶點甘甜🔥 肉質嫩滑油香不帶肥膩感🥓配上北京填鴨做法嘅京蔥同埋包🦆係好出色既Fusion配搭⭐️ 慢煮美國雞胸椰香銀鱈魚泡沫🐔慢煮嘅雞胸肉質非常之嫩滑😛配上椰子味嘅泡沫🥥羽衣甘藍同埋番薯Puree🥬口味好有層次完全有Fine Dining既質素🥹⭐️ 西班牙黑毛豬魷魚鹹蛋黃煲仔飯 🍲喺港式煲仔飯上面加了唔少新創意🍚 發粒粒粒分明充滿蛋黃香💛 黑毛豬肉餅入口特別嫩滑🍖配上香脆既魷魚好有特色⭐️ Leung Fun 🥃先入口係濃郁既威士忌🤪 但係慢慢滲出紅豆同埋普洱嘅精華☕️ 上面配上荔枝同埋涼粉🍇甜甜地好易入口⭐️ Night Whisper 🌼呢杯以菊花茶做Base入口比較清甜🌿配上Gin同Peach Brandy🍑整體口味比較清新

⭐️ 月見免治雞肉三食 🌕

⭐️ 西班牙黑毛豬魷魚鹹蛋黃煲仔飯 🍲
Leung Fun

⭐️ Leung Fun 🥃

⭐️ Night Whisper 🌼
呢杯以菊花茶做Base入口比較清甜🌿配上Gin同Peach Brandy🍑整體口味比較清新而菊花口味都好特別
西班牙脆豬腩夾饃
慢煮美國雞胸椰香銀鱈魚泡沫
西班牙黑毛豬魷魚鹹蛋黃煲仔飯
Leung Fun
2024-07-22 316 浏览
對我黎講, 呢間餐廳都保留得到昔日香港同英式氣質既合體而吸引我要不只一次到訪回味既原因, 而且美食都有我最愛既fushion 元素- 有西式既賣相, 但同時食得出有香港人所熟識既味道, 例如我所選飲既 係一個cocktail, 但只係做既過程同用既香料同酒做到好似食開既醉雞會聞到同飲到既花雕酒味,所以到第二次帶閨蜜來時,連佢都飲我呢個誠意推介既花雕雞同表示滿意。至於美食:第一次到訪就是特別愛上了滑滑的雞肉 (慢煮美國雞胸,椰香銀魚泡沫),咬落去肉質超柔軟,簡直就係屋企都整唔到咁好食😍😍另外我最鐘意就係好似北京片皮鴨口感咁既西班牙黑毛豬卷包同甜醬,成日好想食片皮鴨既我表示近似既口感同咁精緻既外形,我真係超樂意照單全收😍😍😍到第二回到訪同閨蜜去時, 我第二次一樣有食
對我黎講, 呢間餐廳都保留得到昔日香港同英式氣質既合體而吸引我要不只一次到訪回味既原因, 而且美食都有我最愛既fushion 元素- 有西式既賣相, 但同時食得出有香港人所熟識既味道, 例如我所選飲既 [花雕雞] 係一個cocktail, 但只係做既過程同用既香料同酒做到好似食開既醉雞會聞到同飲到既花雕酒味,所以到第二次帶閨蜜來時,連佢都飲我呢個誠意推介既花雕雞同表示滿意。

到第二回到訪同閨蜜去時, 我第二次一樣有食[月見免治雞肉三食, 因為閨蜜見到避風塘加入左喺呢個咁和風既tapas 系列覺得好特別, 但又同個蛋黃汁好match
上次來時, 見到menu 中一個咁fushion 既煲仔飯已經覺得好吸引, 但更有趣既係西班牙黑毛豬魷魚咸蛋黃煲仔飯加左甜豉油一樣做到最traditional 港式煲仔飯既效果
總結晒一句: 呢度就係我心目中既fushion 控既天堂, 一個小小既隱世小店酒吧, 可以將港式燒味, 煲仔飯既元素combine 去西式既outlook 同製作過程而變得每次去到都可以有驚喜
西班牙黑毛豬魷魚咸蛋黃煲仔飯
2024-07-15 269 浏览
上環有很多特色餐廳,今次來到fusion西餐😎Sow,近門口係酒吧區,內裡就是用餐區。🥚金沙鹹蛋黃雞軟骨 $118比平時雞軟骨大粒,軟骨連著少少肉,口感香脆,金沙鹹蛋黃好惹味。🍡月見免治雞肉三食大阪燒,日式照燒汁,避風塘 $128一次試曬3款口味,女女食頭2款,我食避風塘口味。辣辣地幾刺激,呢個口味都係第一次試,送酒一流。🐟本地手釣甘雕立鱗燒 $268馬友肉質好滑,魚鱗薄脆,點泰式酸辣汁食好夾,更加開胃。🐷🦑西班牙黑毛豬。魷魚鹹蛋黃煲仔飯 $198中西合璧的菜式,黑毛豬肉餅彈牙,魷魚嫰滑,煲仔飯有鹹香,仲食到好香的飯焦。🍸Drinks signature cocktails :$128Malay rule 馬來風情,基底是Rum酒,有菠蘿椰子味,最定的Kaya cream好香椰奶味好喜歡。🍹mocktails :$78Cream sowda不喝酒也有特色mocktail選擇,這杯試菠蘿雲呢拿檸檬梳打,充滿熱帶氣息。

🥚金沙鹹蛋黃雞軟骨 $118

🍡月見免治雞肉三食

大阪燒,日式照燒汁,避風塘 $128

🐟本地手釣甘雕立鱗燒 $268

馬友肉質好滑,魚鱗薄脆,點泰式酸辣汁食好夾,更加開胃。

🐷🦑西班牙黑毛豬。魷魚鹹蛋黃煲仔飯 $198

🍸Drinks

signature cocktails :$128

Malay rule

🍹mocktails :$78

Cream sowda

2024-07-15
2024-09-07 0 浏览
朋友係中環返工,成日以掘美食,早排話有間fushion菜餐廳🍴我哋就約埋一齊去試喇😍餐廳位於荷李活道,門口係一個酒吧位,好有格調,餐牌有齊各款中西合壁菜式,而且唔飲酒嘅仲有特色mocktail 可以選擇✅💭避風塘單骨雞翼份量好足夠,一上枱就聞到超香避風塘味,入口熱辣辣,而且雞翼咬口爆汁,好唔錯💭月見免治雞肉三食(大阪燒,燒了月見,避風塘)一次過可以試埋三款口味😋款款都有特色,免治雞肉彈牙,而且好入味,香味濃郁唔會冚過雞肉鮮味💭西班牙乳豬皮脆肉嫩,脂肪入口即溶,就咁單食已經好入味😋可以點上少少乳豬汁,更加豐富💕配上香滑薯蓉同各款烤菜,好解膩,值得一試💭西班牙黑毛豬,魷魚鹹蛋黃煲仔飯呢個絕對係創新嘅煲仔飯,一定要試吓,好厚身嘅黑毛豬漢堡扒,切開肉汁流出,魷魚炸過好香口又彈牙,個飯底用上鹹蛋黃加埋豉油一齊煮,鹹香可口,仲有飯焦,不得了🍹JOJO TEA紅棗,蘋果,烏龍茶,清甜又可口🍹CREAM SOWDA菠蘿,雲呢拿,梳打,酸酸甜甜嘅梳打,好解膩

💭避風塘單骨雞翼

💭月見免治雞肉三食(大阪燒,燒了月見,避風塘)

💭西班牙乳豬

💭西班牙黑毛豬,魷魚鹹蛋黃煲仔飯

🍹JOJO TEA
紅棗,蘋果,烏龍茶,清甜又可口

🍹CREAM SOWDA
菠蘿,雲呢拿,梳打,酸酸甜甜嘅梳打,好解膩
2024-08-26
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-09-02 16 浏览
上環一帶不乏高質酒吧餐廳,今次揀呢間餐廳好有格調,食物都好高質✨✨✨.「月見免治雞肉串三食」沒有三款口味,包括原味、大阪燒、避風塘,配搭幾新穎,避風塘味道香辣惹味,估唔到同免治雞肉串都幾夾🥰.「西班牙脆豬腩夾膜」豬腩肉肥瘦適中,外皮非常香脆,醬汁幾好味,成個配搭好match.「西班牙乳豬」皮脆肉嫩,唔會太肥膩,調味唔錯!值得推薦嘅係「南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯」,黑松露味道好濃郁,南乳嘅香味唔會搶咗黑松露嘅味道,反而令到成個煲仔飯嘅味道更加香濃,春雞外皮香脆,肉質保持Juicy!😋😋😋.📍SOW
📍SOW
2024-09-01 33 浏览
這間西班牙菜小館菜式多樣,vibe唔錯。首先,叫咗小食金沙鹹蛋黃雞軟骨,炸得好酥脆,鹹蛋黃好香。月見免治雞肉三食帶來大阪燒、燒鳥月見同避風塘三種風味,每一款都各具特色,特別係燒鳥月見,溫泉蛋提升了整體口感。西班牙乳豬有驚喜!外皮香脆,肉質嫩滑,味道濃郁,係小館嘅招牌菜之一。慢煮京式鴨胸海鮮醬扁意粉,鴨胸嫩滑,配上海鮮醬嘅獨特味道,由北京填鴨嘅風味。飲品方面,CREAM SOWDA有菠蘿、雲呢拿、薄荷同檸檬,清新解渴,果香撲鼻。SODA JOJO TEA以紅棗、蘋果同烏龍茶調製,帶有淡淡果香。

這間西班牙菜小館菜式多樣,vibe唔錯。
首先,叫咗小食金沙鹹蛋黃雞軟骨,炸得好酥脆,鹹蛋黃好香。

2024-09-01 26 浏览
西班牙脆豬腩夾膜$98月見免治雞肉三食$128西班牙乳豬$328南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯$198Cream Sowda$78Jojo Tea$78好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️最近同事介紹我去這間位於上環的fusion菜餐廳。餐廳裝修有格調,近門口位的酒吧尤其吸引。菜式主要是中西合璧。今次就試了2款前菜、1個主食、1個飯、2杯mock tail。除以上食物,餐廳還送我們2碗南瓜🎃甘筍湯,好足料,好鮮甜,又幼滑。西班牙脆豬🐷腩夾膜做法似中式乳豬加蒸包。不過這餐廳用的是西班牙脆豬腩,豬皮口感更脆,肉質更軟滑。脆豬腩放在刈包中間,刈包好軟熟。另加了甜醬、青瓜🥒絲、京蔥絲,如片皮鴨吃法一樣。月見免治雞肉三食混入軟綿的雞肉及爽口的雞軟骨,口感豐富。三食有大阪燒味、燒鳥月見、避風塘。避風塘有點辣🌶️,夠刺激。大阪燒加了紫菜絲和柴魚絲。燒鳥月見就帶點甜。西班牙乳豬肉質嫩滑,沒有太多肥膏或肥油。豬皮又薄又脆。配菜小甘筍甜口,長柄西蘭花🥦爽口,薯蓉鬆軟綿密。南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯用鑄鑄煲盛著,上桌時熱得冒
Cream Sowda
Jojo Tea
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

西班牙乳豬

南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯用鑄鑄煲盛著,上桌時熱得冒煙。侍應在飯上淋上醬汁,發出「唧唧」聲,香氣撲鼻。春雞不鞋口又不會太乾身。烤得夠香。最重要是加了不少黑松露,香氣濃郁。
南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯

Mocktail Cream Sowda帶菠蘿檸檬🍋味,夠refreshing 。Jojo tea 重紅棗味,感覺養生、入口順滑。
Jojo  Tea
Cream  Sowda

Jojo  Tea
Cream  Sowda
2024-08-30 20 浏览
👧🏻😋👅🍽✨FUSION菜極緻😚-🇪🇸 鋪位唔大一條長窄巷但坐得好舒服, 外面有吧枱飲酒但黎到都一定要食埋野! 🇪🇸 係比較靜既荷李活道當中竟然好熱鬧差唔多滿場, 菜式有特色氣氛又好-🎃 Welcome Soup 南瓜湯💯點餐後由店員用茶壺送上南瓜熱湯, 質地打到好幼滑, 仲有蔬菜絲好清甜-🥙西班牙脆豬腩夾膜 $98✨融合左台灣刈包皮, 中式烤鴨醬同西班牙目脆豬腩肉, 係fusion既極致; 個包好軟熟香甜, 夾住脆豬腩雖然都幾肥但加左青瓜絲食落唔油膩-🍗月見免治雞肉三食 $128💯由淡到濃順序係燒鳥月見, 大阪燒同避風塘三食, 雞肉棒帶有少少軟骨, 特別一讚避風塘多到冚被咁但唔會太辣太搶, 香味濃郁突出但都冇蓋過雞肉鮮味-🐷 西班牙乳豬 1/4隻 $328✨乳豬仔既1/4隻睇落好細, 但切落就知好厚身! 脂肪近乎入口即溶, 油香十足, 烤到好香脆由頭到尾每一啖都香脆軟滑; 配上薯蓉同烤雜菜清清地好解膩-🍲西班牙黑毛豬‧魷魚鹹蛋黃煲仔飯 $198💯黑毛豬整到好似牛肉漢堡咁, 厚身多汁, 加上一件炸魷魚更豐富; 重點係飯粒拌勻鹹蛋黃, 香而不膩帶少少飯焦脆卜卜, 個醋味豉油令成個飯更清新
👧🏻😋👅🍽✨

🍲
西班牙黑毛豬‧魷魚鹹蛋黃煲仔飯 $198
🍸
Signature Cocktails $128
✨Night Whisper用gin底加左peach brandy算幾易入口, 配以菊花, 紅棗, 烏龍茶, 果然係養生茶既night version😎
✨Leung Fun係whisky底比較strong, 用左普洱, azuki, cocoa, rosso等等通常被形容為bitter既配搭, 再加塊真涼粉做decoration, 呼應cocktail名甘苦主題好特別!

SOW是一家位於上環荷李活道、以中西混搭菜式為主題的餐廳。西班牙脆豬腩夾膜 $98有點像中式的剁包,豬腩加上照燒汁,配上京蔥,吃起來微甜但不會油膩。月見免治雞肉三食 (大阪燒,燒了月見,避風塘) $128另一款名為月見免治雞肉棒,分別有照燒醬、大阪燒以及避風塘三種口味,餐廳建議依序品嚐,確實味道層次逐漸增強,配上月見醬汁食,增加雞肉棒的潤澤口感。西班牙乳豬 $328令人驚喜的主菜,乳豬外皮香脆,加上香口的脂肪層和嫩滑的肉質,配上娃娃菜、紅蘿蔔以及薯蓉等配料,口感豐富。南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯$198另一個具特色的主菜,使用南乳醬、牛肝菌和黑松露,加入傳統中式的煲仔飯中,配上春雞,是中西合璧的matching,吃起來還帶有香脆的焦香味道。Jojo Tea $78Panco.ya $78和朋友分別點了兩杯mocktail,一杯以紅棗、蘋果、烏龍為主要飲品,另一杯則使用香蘭、椰子汁、咖央醬調製而成,味道香甜且充滿特色
SOW是一家位於上環荷李活道、以中西混搭菜式為主題的餐廳。

西班牙脆豬腩夾膜 $98

月見免治雞肉三食 (大阪燒,燒了月見,避風塘) $128

西班牙乳豬 $328
南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯$198

Jojo Tea $78
Panco.ya $78
▫️一間非常用心製作嘅中西fusion餐廳!餐廳位於上環荷李活道,雖然位置偏少少但絕對值得到訪😼 食物有創意又好食,門口位仲有個靚靚bar枱,係到飲返杯都係唔錯嘅選擇🥳🫖 是日餐湯▫️店員用茶壺將湯倒出好得意😆 當晚係忌廉蘑菇湯,入口順滑creamy🥣🐓 南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯 $198▫️全晚最驚艷出色嘅主菜🤩 一上枱已經‘喳喳'聲,黑松露香氣四溢😙 雞肉份量意外地多😳 肉質嫰滑入晒味😋 最重要係好多飯焦‼️ 脆卜卜超開心😍🐔 月見免治雞肉三食 $128 ▫️免治雞肉串加左雞軟骨令口感好豐富🫶🏻 分別有3款口味~ 有最常見照燒汁加蛋黃嘅燒鳥月見🍳 大板燒有滿滿海苔同木魚絲,避風塘香辣惹味,好有特色!🐚 蒜片香草煙肉白酒煮鮮青口 $338▫️青口唔算好大粒但勝在夠飽滿✨ 索晒蒜片白酒汁超香,令人忍唔住一粒接一粒😎🍗 單骨雞翼 · 金沙咸蛋黃 $118▫️一碟份量多到有啲嚇親😳 雞肉好滑又熱辣辣,沾滿咸蛋黃好香勁邪惡😈 係送酒一流小食~🥃 Leung Fun $128▫️以whisky做base,酒味較重,加入普洱同可可,成個組合好特別😝🍸 Night Whisper $128▫️gin再加左菊花、烏

🫖 是日餐湯

🐓 南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯 $198

🐔 月見免治雞肉三食 $128

🐚 蒜片香草煙肉白酒煮鮮青口 $338

🍗 單骨雞翼 · 金沙咸蛋黃 $118

🥃 Leung Fun $128

🍸 Night Whisper $128
▫️gin再加左菊花、烏龍等,茶香味好出,感覺呢杯酒味無咁濃烈,比較岩女士飲☺️

2024-08-15 23 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯如果放咗工想安靜簡單啲出飲返杯嘢,上環區就係最佳嘅選擇。今次我就到訪荷李活道嘅「SOW」,餐廳主打多款中西fusion cocktail和菜式,鍾意試fusion嘢嘅朋友就唔可以錯過。月見免治雞肉三食總共有三種唔同嘅烹調方式,分別有避風塘、燒鳥同埋紫菜木魚。配搭月見同埋自家製嘅豉油,我自己都係最鍾意避風塘,香辣又多汁。西班牙脆豬腩夾膜熱騰騰又軟身嘅夾膜,包裏住肥瘦適中嘅西班牙脆豬腩。第一啖咬落去可以品嚐到豬腩皮嘅香脆,第二啖就試到內層軟唸嘅豬腩,油份恰到好處,食多多都唔怕油膩。西班牙乳豬主菜方面,我就選擇咗佢哋最出名嘅西班牙乳豬。香脆嘅外皮底下係薄薄嘅脂肪層,唔會有中式乳豬嘅腥味。南乳春雞牛肝菌黑松露煲仔飯煲仔飯可以話係中式嘅美食,餐廳就研發咗西式fusion系列。選用南乳香草醬、牛肝菌和黑松露炮製出煲仔飯極致嘅味道。飯下面仲有薄薄嘅飯焦,好吸引㗎。飲品方面,我就試咗涼粉為主題嘅LEUNG FUN和充滿果香嘅烏龍茶JOJO TEA。下一次再過嚟買其他嘅fusion cocktail。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

SOW (上環)
上環荷李活道189號華冠大廈地舖

1K
2024-08-14 42 浏览
下班後走到全球第二大型格街道覓食,找到一間摩登餐廳環境寬敞,分上下兩層,入口位置是酒吧位燈光柔和,情調十足!以工業風的水泥牆及磚塊為主下層充滿六十年代特色的裝修,拍照打卡一流席前即席從茶壺注入湯碗的迎賓湯,儀式感滿滿小食西班牙脆豬腩夾膜內的腩肉皮脆肉嫩,油香豐腴月見免治雞肉三食分別有大阪燒、燒鳥月見及避風塘口味慢煮京式鴨胸海鮮醬扁意粉中西合璧,味道配搭新鮮主菜慢煮美國雞胸椰香銀魚泡沫肉質柔軟,口感豐富
下班後走到全球第二大型格街道覓食,找到一間摩登餐廳
環境寬敞,分上下兩層,入口位置是酒吧位
燈光柔和,情調十足!以工業風的水泥牆及磚塊為主
下層充滿六十年代特色的裝修,拍照打卡一流
席前即席從茶壺注入湯碗的迎賓湯,儀式感滿滿
Welcome to SOW
小食西班牙脆豬腩夾膜內的腩肉皮脆肉嫩,油香豐腴
西班牙脆豬腩夾膜
月見免治雞肉三食分別有大阪燒、燒鳥月見及避風塘口味
月見免治雞肉三食
慢煮京式鴨胸海鮮醬扁意粉中西合璧,味道配搭新鮮
慢煮京式鴨胸海鮮醬扁意粉
主菜慢煮美國雞胸椰香銀魚泡沫肉質柔軟,口感豐富
慢煮美國雞胸椰香銀魚泡沫
2024-08-14
Welcome to SOW
慢煮美國雞胸椰香銀魚泡沫
2024-08-12 86 浏览
。月見免治雞肉三食 ($128) - 有三款口味的免治雞肉串,分別有大阪燒、燒鳥月見和避風塘口味,三款都各有特色,免治雞肉串肉質紮實,點上醬油蛋黃更具滋味。。金沙鹹蛋黃單骨雞翼 ($118) - 非常邪惡的金沙鹹蛋黃雞翼,每支雞翼都沾滿鹹蛋黃,非常惹味,份量亦十份充足。。本地手釣金鯛立鱗燒 ($268) - 有點驚訝上了半條金鯛魚的份量,魚肉嫩滑,和炸到脆卜卜的魚鱗成了鮮明的對比,另外配的泰式辣汁亦可以解解膩。。西班牙黑毛豬魷魚鹹蛋黃煲仔飯 ($198) - 超別緻的fusion煲仔飯,西班牙黑毛豬製作的漢堡肉味濃,多汁又彈牙,炸魷魚鮮嫩可口,配上加了鹹蛋黃的煲仔飯鹹香十足,仲可以食到脆脆飯焦。。Night Whisper ($128) - 好特別的一杯帶有紅棗香的gin cocktail,不禁令人細味。。Malay Rule ($128) - 超有亞熱帶風的rum cocktail,有菠蘿和椰子香,非常易入口。ig:cravingforfoodhk

ig:cravingforfoodhk