2024-07-27 257 浏览
My duck leg risotto, I waited for over 40-45 mins (maybe even 50mins). My girl finished her pasta for ages and sat there waiting for mine. I was kinda pissed, but when the food came, it tasted so good I still have to give 5 stars lol. I can tell the chef really has passion in cooking the way he cooks his food. Just wish they can do something with the long waiting time. But still, I will come back for the pork cheek next time!
2024-07-26
等候时间
50 分钟 (堂食)
2024-07-21 421 浏览
服務態度好差,明白weekend多人而餐廳又人手不足,但係店員係針對性咁唔serve我地20號夜晚同朋友一行3人去食,一直都見到社交平台好多推薦,都幾期待。去到每張枱距離好窄,都明白(因為香港舖租實在太貴),我地叫左兩支酒,但店員只係比左兩隻杯,意粉同前菜上菜亦唔會主動比碟我地share,呢啲係好基本嘅服務態度同sense!成餐飯叫左兩個意粉同小食,around $8xx四個女仔根本食唔飽。整體味道亦普普通通,香港有好多好有心嘅小店,係值得支持,但係連最基本嘅服務都做唔好,咁多人北上消費唔係無原因,香港論價錢唔夠平,論服務唔夠好,咁香港仲點留住消費者😢

2024-07-20
等候时间
60 分钟 (堂食)
西營盤出晒名好多又打卡又好食嘅Cafe同埋餐廳小店,今次我是一間就係其中之一。佢哋好特別主打係Homemade pasta,配合其他自己設計嘅菜式。餐廳嘅環境好開陽好光猛,我最鍾意就係佢哋個open kitchen,可以一路欣賞住chief 嘅廚藝,又可以一路偷師,真係一石二鳥。🤣**TRUFFLE SHIMEJI TORTILLA**呢一碟松露本菇西班牙蛋餅係佢哋嘅招牌菜,佢哋用咗薯仔、松露本菇同芝士醬作為餡料,包進外脆內軟嘅蛋餅之中,簡直口感完美!第一口下去,我仲未試到,但已經被濃濃嘅松露香氣迷住咗。餅皮焗得超級酥脆,一咬落去已經溶化咗,配合薯仔嘅香甜同本菇嘅肉感,仲加埋濃郁滑順嘅芝士醬,真係大開眼界呢。😋**TAGLIATELLE AL RAGU DI AGNELLO**慢煮羊肩闊意粉就係用羊肉慢火燜煮而成嘅闊意粉,由入面開始,就已經聞到一陣濃郁嘅肉香。手工意粉煮得正正好,咬落去已經分得到同普通意粉嘅分別,佢有彈牙勁感!但最吸引我嘅一定系個羊肉醬,佢哋用咗新鮮嫩滑嘅羊肉,慢慢熬煮到極軟,仲加埋芝士同番茄,好醇厚濃郁。意粉質地都好掛汁,好值得一試。🍝
TRUFFLE SHIMEJI TORTILLA

**TRUFFLE SHIMEJI TORTILLA**

TRUFFLE SHIMEJI TORTILLA
2024-04-25 661 浏览
他們的菜單經常更新,以確保使用當季最新鮮的食材。無論你是愛海鮮、肉類還是素食,這裡都能找到適合你的選擇。口味細膩而平衡。他們擅長將不同食材的風味融合在一起,創造出令人驚艷的組合。無論是他們的奶油蘑菇湯、鮮嫩多汁的牛排還是巧克力慕斯蛋糕,每一道菜都令人回味無窮。價格略高,但絕對物有所值。食材的新鮮和菜品的精緻程度使其成為一家高品質的西餐餐廳。無論是特殊場合還是日常用餐,這裡都是一個值得一試的地方。

2024-04-19
用餐优惠
優惠券、現金券
位於西環的Sooner,是一間由前米其林餐廳大廚一人主理的小型café,專注於提供高品質的自家製意粉。這家店雖不大,但每一道菜都體現出主廚對食材和製作工藝的堅持和熱情。其手打意粉以煙韌的口感和豐富的風味,成為了訪客津津樂道的話題。布袋芝士黑醋提子沙律是一道創意十足的前菜,酸甜的黑醋提子與軟滑的布袋芝士完美結合,帶來了令人驚喜的口感對比。另外值得一提的,是牛肉羽衣甘藍手工脆gnoucci則是絕對不能錯過的主打菜餚。這道菜的gnoucci外脆內軟,與香煎牛肉和羽衣甘藍的組合既創新又美味。雖然這裡的午餐價格可能稍高於一般,但是質量和用心程度絕對物超所值。你能夠真切地品嚐到每一口中的熱情和努力。我真心推薦大家來這裡體驗一番。總的來說,Sooner不僅是一家café,更是一次品味細膩手工意粉的美食之旅。對於在西環尋找獨特美食體驗的人來說,Sooner無疑是一個絕佳的選擇。

2024-03-15
2024-04-14 611 浏览
小店有兩夫妻主理 嚟過睇得出佢哋嘅用心🫶🏻 主打新鮮手工意粉🍝 新鮮製作嘅意粉仲可以買返屋企 初訪發現伊比利亞黑毛豬肩胛肉頗出色 肉質軟腍😚 喜歡甜飲嘅朋友可以試吓幾時氣泡蜂蜜酒 酒精濃度唔高 hahahaaaps 嚟之前記住要book位‼️  📸 伊比利亞黑毛豬肩胛肉 (HK$248)🌟 慢煮羊肩闊意粉 (HK$178) 松露本菇西班牙蛋餅(HK$128) 烏龍氣泡蜂蜜酒 (HK$78)
小店有兩夫妻主理 嚟過睇得出佢哋嘅用心🫶🏻
主打新鮮手工意粉🍝 新鮮製作嘅意粉仲可以買返屋企
初訪發現伊比利亞黑毛豬肩胛肉頗出色 肉質軟腍😚
ps 嚟之前記住要book位‼️

📸
伊比利亞黑毛豬肩胛肉 (HK$248)🌟

慢煮羊肩闊意粉 (HK$178)

松露本菇西班牙蛋餅(HK$128)

烏龍氣泡蜂蜜酒 (HK$78)

Sooner Cafe 🔜A cafe that mainly serves tapas and small dishes. (Might be slightly pricey if you are a big eater~) The chef has previously worked in Michelin-starred restaurants abroad, where he was responsible for both menu design and cooking at the café. Every now and then, they introduce new dishes so it is worth revisiting occasionally.🔥1️⃣ Crispy gnocchi with kale and beef dices $148Unlike the usual soft and pillowy gnocchi, they’ve taken their house-made fresh gnocchi and given it a crispy tw
Sooner Cafe 🔜

Unlike the usual soft and pillowy gnocchi, they’ve taken their house-made fresh gnocchi and given it a crispy twist! It’s something in between the usual gnocchis and oven-baked diced potatoes. Slightly salty but flavourful. ♥️

2️⃣ Spanish Tortilla $108
It’s a thick omelette made with layers of thinly sliced potatoes, mushrroms and eggs. The inside remains soft and custardy. 🇪🇸
2024-03-30 474 浏览
一家人星期六去食飯,看見這間sooner,主打是手工意粉,便想進去一試。餐廳以Cafe的模式經營,有各式各樣的意粉選擇。餐廳只有兩位員工在工作,感覺不足以應付全場滿座的客人。由落order都上第一道菜等了30分鐘,第二第三道菜要再隔了許多時間才上場。不過食物的質素的確不錯,亦顯出有一定的創意,不只是一般西餐廳售賣的意粉。其中最有特色的必然是gnocchi餐廳的gnocchi以煎的方式處理,配上牛肉、羽衣甘藍和芝士。gnocchi非常香口煙韌,不需醬汁都好夠味,惟美中不足的是輕微燒焦了。想來是由於人手不足的原因引致廚師處理上有失誤。另一款西班牙蛋餅上面配上mayo醬做 dressing,入面係蘑菇同薯仔,一個人食可能會覺得滯,多人分享就最合適。最後一款是慢煮羊肉意粉,用上闊條麵,整體就比較一般,正常水平。整體來說,欣賞這間餐廳願意在菜式上花功夫另外以一間小型餐廳來說提供各種不同的咖啡及紅白酒選擇算是非常有誠意。希望之後可以增加人手,令客人用餐的體驗更好。

其中最有特色的必然是gnocchi

整體來說,欣賞這間餐廳願意在菜式上花功夫
  • Gnocchi
Sooner 位於西營盤東邊街嘅一間唔太起眼嘅小店,餐廳主廚曾於米芝蓮餐廳擔任副廚,每款菜式都係由主廚精心烹調👨🏻‍🍳餐廳坐位唔多,坐滿最多容納20人左右,好啱閨密或情侶嚟fine dining🥂由於只有一位主廚,有啲菜式製作需時,餐廳會提早一日send menu嚟問要唔要預訂🧾📌西班牙乳豬仔原隻 (8-10人) $2280🐷需要提早同餐廳預訂,一去到隻乳豬仔已經準備好,會有盞燈照住keep住個溫度,到ready可以上,主廚會再幫手切件。乳豬仔外皮脆身香口,但同時保留咗皮下面嘅膠質,肉質好好嫩滑juicy,如果人多推介一定要預訂😋📌自家製青醬磨菇意粉 $148 🍄餐廳嘅意粉全部都係自家製手工意粉🍝呢款係用圓身嘅意粉,比一般意粉粗身同有咬口,淡淡嘅青醬配蘑菇好夾,係素食者之選,不過略嫌油咗少少😆📌自家製伏特加蕃茄醬闊條麵 $158 🍅闊條麵比較粗身煙韌,唔係好食到有Vodka味,可能已經揮發晒🙈自家調製嘅蕃茄醬汁好開胃😆📌鮮茄八爪魚意大利飯 $168🐙呢款份量比較少,鮮茄醬汁酸酸地,味道好香好開胃,好快一人一啖食哂😆📌西班牙辣肉腸蛋餅 $108唔係一般食開嘅台式蛋餅,西班牙蛋餅切開之後,

📌西班牙乳豬仔原隻 (8-10人) $2280🐷

📌自家製青醬磨菇意粉 $148 🍄

📌自家製伏特加蕃茄醬闊條麵 $158 🍅

📌鮮茄八爪魚意大利飯 $168🐙

📌西班牙辣肉腸蛋餅 $108
唔係一般食開嘅台式蛋餅,西班牙蛋餅切開之後,入面d蛋液係流心,口感好creamy。餡料除咗有辣肉腸,仲有薯仔、洋蔥粒,食落層次好豐富😋

📌風乾豬面頰肉芝士手工脆薯糰 $148
口感好特別,外脆內煙靭,帶少少豬肉嘅鹹香,忍唔住會一粒粒不停食,好適合做配酒小食😆

📌布袋芝士沙律 $108 🥗
淡淡嘅布袋芝士配沙律菜好fresh,餐前開胃菜之選

📌意式拖鞋包配橄欖油 $15
好軟熟,最啱未齊人叫黎食住先😆

🌟推介指數:😈😈😈😈😈 (5😈為滿分)
2023-09-03 923 浏览
嘢食非常之細你份,上菜上得極之緩慢!價錢完全overpriceeee!!! 極之離譜!可能係我哋唔識欣賞,見到廚師真係好有心機逐啲逐啲整,但係我冇諗過食間Cafe都要搞咁耐!另外,建議個抽油煙機可以強勁。
嘢食非常之細你份,上菜上得極之緩慢!
價錢完全overpriceeee!!! 極之離譜!
另外,建議個抽油煙機可以強勁。
2023-09-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2023-08-30 626 浏览
𝘈 𝘣𝘪𝘴𝘵𝘳𝘰 𝘪𝘯 𝘚𝘢𝘪 𝘠𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘶𝘯 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘰-𝘯𝘰𝘵𝘤𝘩 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘢𝘪𝘯 𝘥𝘪𝘴𝘩𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘢 𝘤𝘢𝘴𝘶𝘢𝘭 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘭𝘢𝘹𝘦𝘥 𝘴𝘦𝘵𝘵𝘪𝘯𝘨.再訪sooner除為了那只西班牙紅蝦也因喜歡小店的輕鬆用餐環境氣氛從粟米凍湯開始辣肉腸芝士拼盤八爪魚燉飯以至鹽焗西班牙紅蝦每碟皆實而不華以芝士蛋糕收結一頓有療癒功效的午飯莫過於此🔅 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 𝘾𝙤𝙧𝙣 𝙂𝙖𝙯𝙥𝙖𝙘𝙝𝙤 🔅 𝙎𝙥𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 𝙎𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧 🔅 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙗𝙞𝙣𝙚𝙧𝙤 𝙖 𝙡𝙖 𝙨𝙖𝙡 🔅 𝙊𝙘𝙩𝙤𝙥𝙪𝙨 𝙍𝙞𝙨𝙨𝙤𝙩𝙤

再訪sooner除為了

🔅 𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩 𝘾𝙤𝙧𝙣 𝙂𝙖𝙯𝙥𝙖𝙘𝙝𝙤
🔅 𝙎𝙥𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 𝙎𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧
🔅 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙗𝙞𝙣𝙚𝙧𝙤 𝙖 𝙡𝙖 𝙨𝙖𝙡
🔅 𝙊𝙘𝙩𝙤𝙥𝙪𝙨 𝙍𝙞𝙨𝙨𝙤𝙩𝙤
Cafe food食到悶悶地 來來去去咁上下我搵到一間 我會形容佢食物質素係cafe既天花板( ᵒ̴̶̷̤◦ᵒ̴̶̷̤ )♡就係位於西營盤既 @sooner.cafe 因為大廚曾經係外國米芝連餐廳打滾過Cafe既餐單設計同烹調一手包辦 每隔一排就會有新菜式近日仲開埋晚市 大家可以更易試到大廚手勢( ˶˙ᵕ˙˶ )◦ Crispy gnocchi with escargot and homemade pesto sauce呢一個must order(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)Gnocchi食慣既都係軟淋淋咁呢度將自家製新鮮gnocchi拎去煎 煮緊已經聞到超香~口感非常好 外脆內軟帶啲空氣感 mind blown.ᐟ‪‪‬田螺同樣煎香左脆脆地 將以往食既法式田螺昇華左而香草醬亦都十分高質 調味有層次 香氣撲鼻Topping另外有ricotta cheese同炸過既蕎麥口感既豐富又和諧講真呢道菜高級餐廳食到都會好impressed ·͜-◦ Chorizo tortillaSooner都幾多西班牙菜菜式今次就揀左呢一款經典tapas望落平凡但一切開 係流心架( Ꙭ)!薯仔都有別於坊間 佢係食到一粒粒 更有口感加入chor
Cafe food食到悶悶地 來來去去咁上下
就係位於西營盤既 @sooner.cafe
因為大廚曾經係外國米芝連餐廳打滾過
Cafe既餐單設計同烹調一手包辦 每隔一排就會有新菜式
近日仲開埋晚市 大家可以更易試到大廚手勢( ˶˙ᵕ˙˶ )

呢一個must order(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
Gnocchi食慣既都係軟淋淋咁
呢度將自家製新鮮gnocchi拎去煎 煮緊已經聞到超香~
田螺同樣煎香左脆脆地 將以往食既法式田螺昇華左
而香草醬亦都十分高質 調味有層次 香氣撲鼻
口感既豐富又和諧
講真呢道菜高級餐廳食到都會好impressed ·͜-

◦ Chorizo tortilla
Sooner都幾多西班牙菜菜式
今次就揀左呢一款經典tapas
望落平凡但一切開 係流心架( Ꙭ)!
薯仔都有別於坊間 佢係食到一粒粒 更有口感
加入chorizo令整體口味更佳 多一分鹹香

◦ Signature “Tiramessy”
見到咁特別既甜品仲要招牌點忍到唔叫(≖֊≖)
佢加入左黑松露 原來真係咩都可以加黑松露
賣相唔係常見既模樣 因為佢係即叫即整架
手指餅部分無浸到淋哂 mascarpone cheese好fluffy好軟滑 帶黑松露香氣又唔違和喎

◦ Daily Soup - Zucchini gazpacho
呢一個凍湯我就一般般啦
佢既酸味同偏水既質地唔太岩我口味

◦Honey Latte
但咖啡再次加番分既 飲到蜜糖味又唔會太甜
啡底都夾得好 唔會太苦太酸
📍西營盤斜路上的cafe‼️• 有特色香脆gnocchi🤩 -- Sooner😋☕️•==========================Sooner就係the third嘅舊店位置~前排同朋友嚟食個early dinner😆餐廳裝修走木系風格,感覺舒適😋------------------------------⭐️意式青醬田螺手工脆薯團 $148 (4.6/5)呢個有驚喜!特別又好味💖😋gnocchi係煎過,所以帶牛油香😍gnocchi外皮微脆,內裏煙韌~青醬加埋ricotta cheese好有鹹香😝田螺都好彈牙~睇落細細碟但share食都算飽肚🙈·⭐️黑松露提拉米蘇 $68 (4.1/5)黑松露mascarpone cheese幼滑幽香~手指餅嘅咖啡味幾濃但口感就略嫌濕咗啲🙈------------------------------整體嚟講值得一試!gnocchi真心有驚喜😆店員都好nice💖------------------------------賣相:3.8/5味道:4.4/5性價比:3.5/5推介度:4/5------------------------------店舖資料名稱

==========================
⭐️意式青醬田螺手工脆薯團 $148 (4.6/5)

⭐️黑松露提拉米蘇 $68 (4.1/5)

賣相:3.8/5
名稱:Sooner
地址:西環東邊街40號金石樓地舖
前往方法:西營盤站A1出口
2023-07-04 276 浏览
以咖啡廳裝潢卻是驚喜的Spanish 小酒館,在東邊街口的斜路上,很有自我格局,空間算倘大,最適合與朋友喝一點小酒,食一輪tapas. 主廚擔起前菜主菜一手包辦的角色,淺嚐了自家醃製橄欖,加潻一絲橙皮作點綴,畫龍點睛。主廚經常與食客交流,看得出有心又有誠意。出名的香草麵團有特色但略嫌過分脆硬,少了一點煙靭。薯仔蛋餅好味,煮法亦有特色。Octopus risotto 好好味,八爪魚非常tender,整體也很好。唯一缺點就是開放式廚房油煙問題,也沒辦法。

唯一缺點就是開放式廚房油煙問題,也沒辦法。
2023-06-23
2023-05-23 359 浏览
點咗兩個set lunch,鴨肉意粉好食,脆薯團得意好,好有新鮮感未食過咁樣樣嘅嘢、好味嘅,但係份量嚟講對於女士嚟講都係太少喇,沒有飲品,跟住食 tiramisu ,鍾意苦味嘅人就啱晒,夠苦!環境舒適坐得舒服lunch time得四個客人,希望有機會再來