背景🗺️:~位處便利,鄰近時代廣場👍菜式📃:~放題:韓式炸雞,薄餅,韓式小食~是次嘗試:炸雞薄餅放題!🙊🙊🙊小編總評👶🏻💭:~份量絕對大份,價錢合理,性價比高,$120已經食到韓式炸雞👍~雞外皮口感酥脆,雞肉挑選嫩部位,肉汁未算很多但嫩滑搭救👍~雞有多種口味供選擇👍👍甜酸炸雞+蜜糖芥末香葱炸雞芫茜炸雞(新口味)辣味炸雞🌶️+濃蒜炸雞蜜糖蒜香焗雞墨西哥香辣焗雞雙重芝士焗雞BBQ香辣焗雞🌶️🌶️🌶️(左)+噴火辣焗雞🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️(右)檸檬柚子炸雞黃金鹹蛋炸雞檸檬柚子炸雞四重口味薄餅
背景🗺️:
~位處便利,鄰近時代廣場👍

菜式📃:
放題:韓式炸雞,薄餅,韓式小食
~是次嘗試:炸雞薄餅放題!🙊🙊🙊

小編總評👶🏻💭:
~雞外皮口感酥脆,雞肉挑選嫩部位,肉汁未算很多但嫩滑搭救👍
~雞有多種口味供選擇👍👍

甜酸炸雞+蜜糖芥末香葱炸雞

芫茜炸雞(新口味)

辣味炸雞🌶️+濃蒜炸雞

墨西哥香辣焗雞

雙重芝士焗雞

檸檬柚子炸雞

黃金鹹蛋炸雞

檸檬柚子炸雞

四重口味薄餅

2018-12-29 538 浏览
今日星期六,我們一家人路過中環雲咸街,阿哥和細佬發現了Sodam Chicken,嘩!炸雞,他們的最愛,便毫不猶豫走入去坐低。冇辦法啦!年青人就係喜歡吃香口的食物,真系愈病愈要食。睇下個餐牌,圖片清晰,又係真係好多種唔同嘅炸雞和焗雞,仲有湯鍋、薄餅、沙律、炒年糕、小食、飲品和套餐可以選擇,價錢都合理。Sodam Chicken分為兩層,有不同的座位,上層有落地玻璃窗,很光猛和開揚,室內裝飾有木吊扇和工業燈,簡單舒適,最適合傾計和閒談。服務員招呼也很好,好快便能配合客人的需求提供服務。韓風紫菜焗雞,單是賣相已經攞足滿分,顏色金黃不油膩,雞肉嫩滑又唔會太乾身,味道啱啱好,配上紫菜惹味香口,吃完還想再吃。我自己就喜歡蜜糖芥末炸雞,香脆的外皮帶著甜甜的蜜糖,裡面是嫩滑多汁的雞肉,吃上一口已愛上了它,真是極品啊!份量都很大件,而且是無骨的,啖啖肉,吃起上來非常滿足!還有一款是雙重芝士炸雞,香脆的外皮灑上芝士粉,味道香濃誘惑啖啖肉,真的很邪惡,所以我們代表地球消滅它,哈哈!魷魚圈,脆脆的外皮加上有咬口的魷魚,又是一款美味的小吃。脆身香軟的薯角,點上酸甜汁,好好味呀,絕對不能錯過!Sodam Chi
份量都很大件,而且是無骨的,啖啖肉,吃起上來非常滿足!
魷魚圈,脆脆的外皮加上有咬口的魷魚,又是一款美味的小吃。
脆身香軟的薯角,點上酸甜汁,好好味呀,絕對不能錯過!
Sodam Chicken整體炸雞都好有水準,味道又有好多款可以選擇,每款金香香脆,粉不會太厚,但仍能保持雞肉嫩滑,又唔會太鹹,味道、溫度控制得很好。我們幾個一邊吃一邊讚,真是美味又邪惡的一餐。
2018-11-25 283 浏览
三重雞煲 ($398) 配三款配菜一個鍋有齊韓式炸雞、安東燉雞同春川燉雞!一次過滿足我三個願望!炸雞外脆內嫩,啖啖肉唔油膩;春川燉雞就係韓式辣醬唔帶甜既個款辣,呢個汁配年糕好好食;安東燉雞既湯底類似壽喜燒,甜甜地,三款入面最愛呢個🤤!好喜歡呢到既雞煲有好多配菜,感覺冇咁濟!安東燉雞煲有粉絲、紅蘿蔔、薯仔、洋蔥⋯,春川燉雞煲有年糕、椰菜⋯配菜索晒d湯超惹味!另外,要讚一讚呢間餐廳既服務。店員超有禮貌!上菜/落單既時候又好清楚咁解釋,之後我地係咁加湯都冇嫌我地煩,超好服務!
三重雞煲 ($398) 配三款配菜

2018-11-24 202 浏览
食咗二人餐食物質素幾好,係直到埋單果刻,全晚愉快心情畀當晚一個all back低側辮子頭的中女職員直接全毀。我向佢提出「唔該埋單」,佢塊面係黑過炭屎咁,目冇表情,咩都冇講只係輕微點左點頭,然後!掉!個收錢兜落來之後直接轉身走,係用「掉」嘅方式而唔係放低,個兜係識得滑行識得轉嗰種。我果下真係完全唔想畀錢😡🤬🤬🤬🤬相比另一個收錢的短髮女職員,佢真係差好遠!麻煩對個別職員培訓做好啲,唔好畀佢哋出來害人同破壞顧客用餐心情!食物方面,二人餐揀咗蜜糖雞x甜酸雞 + 薯條 + 冷麵。兩款炸雞都有醬汁,食咗三件開始覺得濟同膩但肉都算滑;薯條幾好食,有紫菜和芝士粉;冷麵汁唔太夠冇上次來咁好味,今次太淡。份量兩個女仔食好足夠,性價比還可以,略貴。

2018-11-23
我地大概六點鐘到,店內無咩人,柔和既燈光配合jazz style既韓文歌比人好chill既感覺。因為平日去開既韓國餐廳都好嘈,音樂又播得勁大聲,連朋友講野都聽唔到,所以相比之下呢到既氣氛好好多。首先要讚既係份量十足,四個女仔叫三樣食物都食得好飽。先講下柚子檸檬炸雞,一舊雞起碼有一個手掌咁大,外脆內軟,肉質鮮美,雞味同柚子味都幾夾。柚子味道香甜清新,中和左炸雞既油膩感。第二樣係水冷麵,麵條好有質感,唔會太淋,吸哂個湯既精華。另外配菜都好好味!有泡菜同雞蛋。係炎炎夏日食番碗水冷麵,仲爽過涼冷氣!最後我地叫左煙燻烤雞,聞起上黎有bbq既味道,食起上黎有德國鹹豬手既味道,幾新穎既一道菜。味道濃郁,雞肉唔會太硬唔會太乾,比較適合重口味既人。整體黎講,作為韓國炸雞流入香港既先鋒,sodam chicken既水準都keep得幾好,唔會輸蝕於近年新興既韓國炸雞餐廳。而且食物花樣多變,間唔中就會出下新菜式,令人食指大動。下次去一定要試下三重雞同芝士鍋!
2018-10-29
用餐时段
用餐优惠
試食活動
2018-11-07 200 浏览
朋友係炸雞控 成日都話要食炸雞而對食有d要求嘅我😏 經常拒絕佢 話我只會喺韓國食炸雞架咋😂😂香港嗰d完全係兩回事但朋友今次苦苦哀求話呢間唔同普通嗰d叫我同佢一齊去食仲話如果唔好味請我食添well (可能)唔使錢喎 一於試下🤣🤣🤣🤣舖頭細細 分咗兩層裝修都幾chill 係一個幾適合同朋友坐低食下野飲返杯嘅地方都好多選擇🤔 心大心細添搞咗輪終於決定叫水冷麵 焗雞 餃子 薯條同兩杯野飲d staff 好好耐性 無催過我地 加分👍🏿先講水冷麵透心涼 有雞蛋泡菜同青瓜絲等好輕微嘅辣 加埋本身嘅酸味 好開胃不過略嫌太煙韌 鍾意有口感彈牙嘅朋友可能會覺得perfect 我就覺得淋返dd會啱我多d主角叫焗雞係因為覺得炸雞會太熱氣🤣🤣🤣係我同朋友一人讓一步嘅結果一上枱好 !大 !份 !無十件都有八件咩部位都有熱辣辣一食 又真係唔錯喎每件雞都沾到d蜜糖好似可以減少到熱氣嘅罪惡感🤣🤣🤣🤣雞件外脆內嫩肉質唔鞋 仲好juicy添無層厚炸漿 啖啖肉 正不過溫馨提示大家雖然係蜜糖 但都帶少少辣食唔到辣嘅朋友要留意餃子同薯條都整得好好味控制得好好唔會炸得太乾太過火保留到本身嘅味道之餘又夠晒香口令人食唔停😂呢杯野好飲又
朋友係炸雞控 成日都話要食炸雞

主角

叫焗雞係因為覺得炸雞會太熱氣🤣🤣🤣
係我同朋友一人讓一步嘅結果
一上枱
好 !大 !份 !
無十件都有八件

韓式涼拌水冷麵
甜橙燒酒
  • 雞軟骨餃子
2018-11-06 1844 浏览
萬聖節前夕,狂歡之前都要食野架😆就來到中環蘭桂坊附近既呢間韓式炸雞🍗大大個logo好易認😳喺門口見到呢個三重雞鍋套餐,就已經比佢深深吸引左🙈三重雞鍋套餐$398(2-3人食都ok)叫得三重雞鍋 就係有三種唔同口味嘅雞🐔分別係有韓式炸雞,春川辣雞同埋安東燉雞炸雞方面,外皮金黃香脆,裏面肉質滑嫩,而且仲有肉汁☺️真係幾方便建議點埋醬汁食,會更加惹味🤩春川辣雞,真係有啲香辣,鍾意食辣既朋友話幾好👍🏻而我最鍾意嘅就係安東燉雞,有啲酸酸甜甜嘅感覺,而且食落又唔熱氣,裏面仲有粉絲,配上濃郁嘅安東醬汁,好快就清晒😆❤️套餐仲包埋可以自選三款配料,分別揀咗韓國魚餅,娃娃菜同埋芝心年糕🤩最推介係芝心年糕,煙煙銀銀得來裏面仲有芝士,好好味🧀😋另外套餐仲包左兩杯野飲😝其中一杯我就叫左凍既桂花茶,清甜解渴🌼紫菜薯條🍟類似shake shake薯條咁,紫菜味香濃另外仲叫咗個水冰面,酸酸甜甜咁樣,調味都足夠,麵都幾彈㗎,不錯🐷
萬聖節前夕,狂歡之前都要食野架😆
就來到中環蘭桂坊附近既呢間韓式炸雞🍗

大大個logo好易認😳

喺門口見到呢個三重雞鍋套餐,就已經比佢深深吸引左🙈

三重雞鍋套餐$398(2-3人食都ok)
叫得三重雞鍋 就係有三種唔同口味嘅雞🐔
分別係有韓式炸雞,春川辣雞同埋安東燉雞

炸雞方面,外皮金黃香脆,裏面肉質滑嫩,而且仲有肉汁☺️

真係幾方便建議點埋醬汁食,會更加惹味🤩

春川辣雞,真係有啲香辣,鍾意食辣既朋友話幾好👍🏻

另外套餐仲包左兩杯野飲😝

其中一杯我就叫左凍既桂花茶,清甜解渴🌼

紫菜薯條🍟
類似shake shake薯條咁,紫菜味香濃

• 三重雞鍋套餐
2018-11-05 100 浏览
秋意剛起,搞搞新意思打個邊爐,三重雞鍋($398 2至3人份量)🐔 包括原味韓式炸雞🍗 、春川辣雞配少量年糕🌶️、安東燉雞配大量韓國粉絲🇰🇷 春川辣雞越滾越辣,撈埋本身有的年糕真係好好味!!而安東燉雞既粉絲又係不得了,澱粉質控完全要瘋狂。仲未計額外再可以任選3款配菜,選了魚餅、午餐肉、金針菇!除左呢啲,你嫌年糕唔夠都可以encore㗎。整個套餐本身有包飲品既,不過我就覺得加錢飲啤酒最抵。絕對值得同朋友仔一齊啤啤佢,推薦西柚HITE啤酒🍺(+$25)。

2018-11-01 100 浏览
之前有人向我介紹哩間炸雞唔錯,有時間可以去食下,咁岩早排要去中環開工,約左朋友去哩到食飯,店內裝修以黑色為主,燈光比較柔和昏暗營造出寧靜氣氛。炸雞口味大約有12款,款款都好想試,真係花多眼亂,最後揀左雙重芝士炸雞。蜜桃水果茶($38),飲品先上場,夠冰凍透心涼,味道清淡再配上椰果粒岩岩好。雙重芝士炸雞($175),主角出場喇,炸雞約有10件,唔油膩,隔油紙上冇油漬,雞全翼和雞腿係最好食,雞肉嫩滑有肉汁,面層d芝士粉鹹鹹甜甜好惹味,這口味不可不食。墨魚仔辣炒年糕($138),好多年糕,味道係酸酸辣辣,口感煙煙韌韌。魷魚圈拼薯角($65),薯角內外夠熱,兩樣都好香口,泰式辣醬夠多夠滿。
,店內裝修以黑色為主,燈光比較柔和昏暗營造出寧靜氣氛。

2018-11-01 1249 浏览
Happy hour時段的蘭桂坊,大家放工gathering 的地方。今次主要唔係分享呢d,係分享行多幾步就見到的韓式炸雞餐廳Sodam chicken 🐓餐廳空間不多但大家反而享用聚在一旁chill一番。成盒膠手套放在枱上,可以隨時換一個新的用,減少再次問侍應拿的尷尬。今次點了2人炸雞套餐雙併無骨炸雞🍗辣味較芝士出色,橙紅色醬汁極有韓式辛辣風味,一口咬下去時,酸味未退而辣味湧入,男朋友說那種辣是有雙重味道,好有趣!反而芝士味因爲是芝士粉,味道不會很濃,不像是食芝士炸雞。螺肉伴冷麵小小一份,但這菜色很重要,因為食了第一輪炸雞之後會很想點濕濕的食物食,像水冷麵一樣重要的道理。冷麵並沒有有因為去水而太黏身,和重味道的螺肉醬汁夾在一起食,好match!!! 椰菜新鮮爽口,增強到口感。比幼薯條幼比粗薯條粗的中型薯條,哈哈。少數是沾芝士粉而不是芝士醬,反而成為餐廳的獨特菜色。滿滿的芝士粉沾上每一條薯條,好適合芝士控,配上雙絕紫菜粉,好正呀!套餐加$25就可轉飲品為Apple cider。少少賣相的變化頓時可以令客人心情upupup 淡淡的麥芽香,但入口後麥味持久而甘香,好適合配炸雞食!埋單每人$

餐廳空間不多但大家反而享用聚在一旁chill一番。

今次點了2人炸雞套餐

雙併無骨炸雞🍗

反而芝士味因爲是芝士粉,味道不會很濃,不像是食芝士炸雞

雙併炸雞

芝士薯條

淡淡的麥芽香,但入口後麥味持久而甘香,好適合配炸雞食!

檸檬綠茶

埋單每人$280左右,地點、餐廳格局、食材,全部中上。好適合同朋友聚會食雞chill 一chill!

2018-10-11
雙併炸雞
2018-10-29 89 浏览
周末跟朋友去中環行下街去下大館, 行上蘭桂芳見到Sodam炸雞店, 剛好Lunch時間,又想食炸雞. 於是就試下呢間~因為去到剛剛開舖,所以唔算多人, 地方亦唔太迫,感覺舒服.我地柯打左一份2人炸雞套餐: 甜酸炸雞+檸檬柚子炸雞 /芝士薯條 / 螺肉伴冷麵螺肉伴冷麵 > 螺肉有少少辣, 伴冷麵一齊食, 味道唔錯.芝士薯氣 > 薯條熱辣辣薯條很香脆, 而且灑滿芝士粉, 芝士味很濃, 食唔停口甜酸炸雞+檸檬柚子炸雞  > 無骨炸雞啖啖肉好有口感,  食落亦唔乾唔太油膩, 加上甜酸及柚子好juicy好好味, 要讚一下檸檬柚子炸雞, 比想像中好, 淋上的柚子醬很剛好份量, 唔會太少.餐飲 > 柚子梳打 , 甜味剛剛好~

因為去到剛剛開舖,所以唔算多人, 地方亦唔太迫,感覺舒服.

我地柯打左一份2人炸雞套餐:
甜酸炸雞+檸檬柚子炸雞 /芝士薯條 / 螺肉伴冷麵

螺肉伴冷麵 > 螺肉有少少辣, 伴冷麵一齊食, 味道唔錯.

餐飲 > 柚子梳打 , 甜味剛剛好~
2018-10-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 柚子炸雞
2018-10-29 117 浏览
今次係我第三次黎食,每次都忍唔住要打返篇簡單既食評讚下佢,因為係我食過既韓式雞中,其中一間我會返黎食既餐廳~質素係幾ok記得上年都係星期日黎食都係冇咩人,今年星期日六點幾上面個層差唔多坐滿哂😮睇黎都幾多人慕名而來,不過中環呢間就細d,銅鑼灣個間大d坐得舒服d出左d新menu, 之前都冇2人餐,而家推出左又可以試唔同野食,所以叫左佢同埋入秋就冬天,我同我女朋友最愛既芝士火鍋又出返😍所以特登+$38 都叫一叫黎食下餐飲叫左一熱一凍既蜂蜜檸檬綠茶🍯凍既當然係我飲haha辣味炸雞 & 蜜糖芥末炸雞辣味好濃,係個口停留好耐,係幾爽蜜糖芥末就一如往常地好食,呢兩個係match雞炸得脆而不太膩,而且上碟都係熱辣辣,雞肉亦嫩滑,質素keep到芝士薯條炸得都鬆脆,芝士唔洗講都好夾薯條樣樣都炸既今晚熱氣死🤣芝士火鍋既芝士量好夠,一定用唔哂😂我地仲可以將d薯條點落去,變雙重芝士薯條🤣一舉兩得!2人餐係好夠食,都唔洗叫其他野己經飽哂咁走(可能我細食haha)下次黎開都繼續試下其他野食!

餐飲叫左一熱一凍既蜂蜜檸檬綠茶🍯
凍既當然係我飲haha

辣味炸雞 & 蜜糖芥末炸雞
辣味好濃,係個口停留好耐,係幾爽
蜜糖芥末就一如往常地好食,呢兩個係match

芝士薯條
炸得都鬆脆,芝士唔洗講都好夾薯條
樣樣都炸既今晚熱氣死🤣

2018-10-28
2018-10-27 83 浏览
香港的韓式炸雞店我自問都算是常客,但甚少嚐到與韓國炸雞一樣的質素,今日一嚐Sodam Chickren,我想我找到了。和朋友在星期六的中午吃午飯,兩人套餐大約$400,放中環區算合理價錢,加上套餐份量很大,食得超飽。先說小食,芝士薯條表面灑上厚厚的芝士粉,非常惹味,令人一條接一條的吃不停。螺肉伴冷面份量超大,味道偏辣,很是韓國的辣味!再來是重頭戲雙拼炸雞,我們選了柚子和甜酸味道,無骨炸雞食落啖啖肉,肉質香滑鮮嫩,酸甜味道夠惹味開胃。但我想喪讚的是柚子味,柚子汁不是街買樽裝的柚子蜜造汁味,是真的自製柚子汁,而且汁多,每一啖雞都有柚子汁包圍,食落不油不乾,超級美味!餐茶點了蜂蜜檸檬綠茶,淡淡的綠茶味配上濃味的食物是最佳配搭!

2018-10-20
2018-10-24 148 浏览
今次來吃午餐,午餐時候人並不多,無需要訂位都可以即時入座。午市有二人套餐我們點了兩人炸雞套餐。首先來的是雞軟骨餃子然後來的是炸雞我們點了雙重芝士味和檸檬柚子味。芝士味並不是好重,而檸檬柚子味感覺清新,味道不錯。最後的是芝士火鍋。這個餐的份量非常大,我和友人只是勉強完成了半個餐,建議三人也可以點這個餐。
今次來吃午餐,午餐時候人並不多,無需要訂位都可以即時入座。

午市有二人套餐

我們點了兩人炸雞套餐。

首先來的是雞軟骨餃子

然後來的是炸雞
我們點了雙重芝士味和檸檬柚子味。
芝士味並不是好重,而檸檬柚子味感覺清新,味道不錯。

最後的是芝士火鍋

2018-10-24
庆祝纪念
生日
  • 太陽芝士炸雞
2018-10-22 152 浏览
.網上睇到原來Sodam Chicken喺韓國係有70間分店,認真誇張。今次去食嘅係位於中環嘅分店,佢嘅裝修有啲酒吧feel,空間唔大好彩有兩層。.太陽芝士炸雞 • 依個係我一路bookmark左,想食好耐嘅!雞件係好鬆脆而且冇骨,食落仲係juicy嘅。農夫包裡面有融左嘅水牛同車打芝士。碟上面亦有秘製芝士醬汁,將雞件點落去個芝士醬,完美呈現左邪惡嘅拉絲,打卡真係一流。值得一提嘅係,個農夫包唔係虛有其表。佢表面係好脆,裏面又有牛油香,大大加分。整體黎講,成個餐好大份,兩個人share都夠飽,食完真係會有罪疚感。.餐名: 太陽芝士炸雞價錢: $198評分: 8.2/10餐廳: Sodam Chicken (中環)地址: 中環蘭桂坊雲咸街31號地舖Ig : hkfoodpoint

餐名: 太陽芝士炸雞
價錢: $198
評分: 8.2/10
餐廳: Sodam Chicken (中環)
地址: 中環蘭桂坊雲咸街31號地舖

Ig : hkfoodpoint