1K
2021-07-19 38 浏览
一年一度嘅 #书展 又嚟啦📚 你知啦🧐大家嘅喜好各有不同,要搵一个 #同一品味 嘅人真系唔易… 所以我每年都会拣「敏敏」做我嘅特选 #partner 🤓 唔怕闷亲人吖嘛😆经验话俾我哋听, 每年去到书展都冇啖好食,加上主办商要控制人流,要搵个出口去买嘢食都唔容易。所以今年我哋叻咗,搵间餐厅坐低,食饱个肚先慢慢出发。呢日我哋拣咗 #SimplylifeBakeryCafe 做集合地点,好在敏敏醒目,一早帮手霸定个靓位,#小秘书 一去到就可以叫嘢食✌🏻 估唔到佢哋个 #午餐系列 都几多选择,不过碍於我有 #选择困难症,所以都系拣返我嘅favourite #烤蘑菇忌廉汁阔条面🍝 见餐牌上注明仲有 #香草烧鸡胸、#烧野菌… 心谂咁多嘢点食得晒呀🧐 所以我连 #汤 同 #沙律 都无加到,叫咗杯跟餐嘅 #果茶 就算😆 等我大概10分钟,我要嘅 阔条面 终於嚟到,左睇右睇都唔见到有 #鸡胸 或者 #野菌 伴碟😅 又或者呢个系一个惯性问题,我都未讲到出口… #服务员 已经叫我喺碟底搵吓😅 果然… 一块小到唔多觉眼嘅 #鸡柳肉 喺碟底出现😅 哈 好彩我唔大食啫👉🏻👈🏻其实食物味道都唔错嘅,但系 #餐厅 嘅

其实食物味道都唔错嘅,但系 #餐厅 嘅人流实在太多、楼底又太矮,成餐饭都感觉好有压迫感👉🏻👈🏻 不过如果大家只系谂住快快趣趣嚟填饱个肚,呢度都算系一个另类嘅好选择😉
2021-07-16
2021-07-21 0 浏览
先前同朋友去开德福睇戏,睇戏之前食个令饭一定系指定动作去到餐厅门口都唔使等位,即时有位,落咗order之後好快都上菜,流程系顺畅,佢个汤比较出色饮汽水呢配埋啲面包都好夹,大汉堡包嘅味道就争少少唔够juicy,可以有进步空间。
先前同朋友去开德福睇戏

睇戏之前食个令饭一定系指定动作

流程系顺畅,佢个汤比较出色饮汽水呢配埋啲面包都好夹

大汉堡包嘅味道就争少少唔够juicy,可以有进步空间。

牛肉汉堡

2021-06-27
2021-07-02 360 浏览
捱完整个星期,Friday放工,当然要Hea 一 Hea啦!到我最爱的Simply Life,抵食下午茶:汉堡包 / 墨西哥薄饼,都是$52 / set。吃丹尼酥,也只是$38 / set。抵吃好味!下午茶不二之选!$38 / Danish set可饮cappuccino不用加钱👍👍
到我最爱的Simply Life,抵食下午茶:
汉堡包 / 墨西哥薄饼,都是$52 / set。
吃丹尼酥,也只是$38 / set。
抵吃好味!
下午茶不二之选!

$38 / Danish set
可饮cappuccino
不用加钱👍👍

2021-07-02
  • Danish
2021-06-17 657 浏览
热辣辣行开德福想搵地方坐,其实首选Beans但beans 劲多人(你懂的)所以去左simply life 下午茶。楼底高同埋宽敞,坐得几舒服。下午茶menu有cake / burger / toast, 都系$5X + 1. 个人觉得CP值几高。由於真系热到傻所以想休息下而唔系肚饿所以叫左cake set.咖啡nuts cake, 咖啡味淡淡的,nuts 好足料,蛋糕亦好松软,呢个质素黎讲叫做对得住个价钱。野饮叫左cappuccino. 咖啡黎讲比Beans的香浓。

楼底高同埋宽敞,坐得几舒服。

2021-06-12 544 浏览
未进餐厅已有阵阵面包飘香,餐厅内有自家烤房做面包,所以跟餐汤的面包也特别新鲜,配这天套餐餐汤“龙虾汤”,味美,我还用面包把碗底的汤完全沾乾净,没浪费,正。由於今天是跟客人来个便餐,我选择了较易进食的“山羊芝士杂菌菠菜糙米饭”,但Goat cheese 的味道有点羶,不是人人可接受,不过其实跟菠菜蓉、杂菌及以烹调得像risotto的糙米饭饭混合起来,味道倒是不错的,对想清清肠胃、健康点的食客来说,是不错的选择。

2021-05-31
2021-06-07 458 浏览
今晚宴请两位新相识的年轻人,一位是巴基斯坦女生,另一位是印度男生;两个都活力充沛,本应吃什麽都可以的;但因为初相识,不知道他们可以吃什麽,想了很久,决定了到Simply Life,因为,无论vegetarian,还是要吃Hala Food ,Simply Life都可以满足不同人的需要。果然,当两位年轻人看完餐牌後,其中一位选了煎鲈鱼配黄翠玉瓜,另一位选牛油果他他/菠菜蓉/藜麦/proached egg muffin。正正满足了需要吃Hala Food和vegetarian的需要,真是太好了!牛油果他他/菠菜蓉/藜麦/proached egg muffin:Seabass/黄翠玉瓜:Honey选烤鸡胸/烤薯:各取所需,丰富的晚餐!

Seabass/黄翠玉瓜:

Honey选烤鸡胸/烤薯:

各取所需,丰富的晚餐!

2021-06-07
  • 牛油果他他/菠菜蓉/藜麦/proached egg muffin
2021-05-17 883 浏览
{All Day Menu}🍛Main $92*包冰茶/汽水🥤.🍴松露忌廉杂菌阔条面 有淡淡黑松露味, 而且食落好creamy又有芝士味。size唔叫多, 一个人份量。.🍴山羊芝士黄菌菠菜有机糙米饭食落好”苏”, 可能因为系山羊芝士关系。糙米饭夹杂住d合桃粒,几有咬口。而d菠菜就打成汁咁混埋d饭一齐食。.Lunch就咁叫左个Main, 冇加埋个汤, 有埋杯冰茶。可惜个餐饮一系汽水,一系得冰茶, 冇热野饮。觉得饮品上可以多d选择,例如有普通个d coffee or tea咁。.味道上, 松露忌廉杂菌阔条面系ok, 口感上都好奶油、好滑咁。至於另一个糙米饭就真系太”苏”, 顶唔紧。可能系个山羊芝士d”苏”味太劲。.环境上, 间餐厅都几宁静, 装潢俾人感觉到几优雅, 而枱同枱之间都好有距离。.整体, 个All Day Menu 都系划一收费, 有10几款主菜选择, 简约lunch上呢间都系个选择黎。可惜,我觉得今餐个性价比唔高, 而个餐茶又冇基本个d茶/咖啡选择, 都系个败笔黎。
{All Day Menu}
🍛Main $92
*包冰茶/汽水🥤
🍴松露忌廉杂菌阔条面
🍴山羊芝士黄菌菠菜有机糙米饭
松露忌廉杂菌阔条面
山羊芝士黄菌菠菜有机糙米饭
2021-05-11 866 浏览
Simplelife有一期好钟意食佢地既汉堡包..今日行经见到德福而家都有..入去叹返个Tea先下午茶时段又几抵食woo..平时lunch 都一定过百..牛油果蓉汉堡🥑牛油果蓉份量蛮多的,块牛肉都好juicy,薯条炸得香脆..但略嫌炸得有点过头..有小小黑左D..但整体黎讲算系唔错..炸酸种面包配磨菇面包是外脆内软果种,磨菇和芝士份量够多…但沙律只有两三片青苹果,其余全部都系椰菜🥲套餐奉送既冰茶,味道刚刚好,唔洗特登叫小甜,冰茶有小量奇亚籽,很健康茶味带有热带水果香味,好解渴一份下午茶set连加一都系60蚊有找。好抵食!加上环境宽敞,可以同朋友慢慢坐。
Simplelife有一期好钟意食佢地既汉堡包..
今日行经见到德福而家都有..
入去叹返个Tea先

下午茶时段又几抵食woo..
平时lunch 都一定过百..

牛油果蓉汉堡🥑
牛油果蓉份量蛮多的,
块牛肉都好juicy,薯条炸得香脆..
但略嫌炸得有点过头..有小小黑左D..
但整体黎讲算系唔错..

炸酸种面包配磨菇
面包是外脆内软果种,
磨菇和芝士份量够多…
但沙律只有两三片青苹果,
其余全部都系椰菜🥲

套餐奉送既冰茶,味道刚刚好,
唔洗特登叫小甜,冰茶有小量奇亚籽,很健康

茶味带有热带水果香味,好解渴

一份下午茶set连加一都系60蚊有找。
好抵食!
加上环境宽敞,可以同朋友慢慢坐。
🍔车打芝士烟肉牛肉汉堡 ($102)🍔🥯个包表面烤到燶燶咁, 🤩望落已经好吸引, 所有材料都层次分明, 🐂睇得好清楚块牛肉系几厚下, 🧐但食落就有D乾身, 😔好似入面D肉汁已经煎晒出黎咁. 而Simplylife炸既薯条真系无得输!! 😎超松脆香口, 会令人一条一条食晒不特止, 仲会上瘾👏🐟烧海鲈鱼, 烤薯, 烧意大利黄瓜, 香草牛油汁 ($102)🐟🥗午餐配埋是日餐汤或沙律就$102, 仲有埋杯自家制是日饮品, 🥤今次系莓味冰茶加亚麻子, 饮落几清新既! 🐠讲饭条鲈鱼, 个人觉得真系薄左D既, 🤷🏻‍♀️无咩肉感, 几啖就食晒, 味道就正正常常, 下次唔会想再叫呢个⛔️😋总体 (味道, 性价比, 环境, 服务态度) : 7/10——————————————————————————————🍔Beef Burger ($102)🍔🥯The Brioche Bun look slightly burnt and crispy which looked attractive, 🤩and the ingredients inside the burger were piled up in orde
🍔车打芝士烟肉牛肉汉堡 ($102)🍔

🍔Beef Burger ($102)🍔
🥯The Brioche Bun look slightly burnt and crispy which looked attractive, 🤩and the ingredients inside the burger were piled up in order, 🐂a thick patty of beef, cheddar cheese, bacon, tomato and lettuce. 🧐However, the beef taste a bit dry and 😔looked like all the meat juice were gone. 😎The potato fries were super delicious, they are crunchy and will get people addicted in having more👏

🐟Grilled Sea Bass, Roasted Potato, Grilled Zucchini, Herb Butter Sauce ($102)🧀
🥗This $102 lunch set included a soup or salad and a home made drink, 🥤which was berry tea with linseed this time, it was nice and refreshing! 🐠Lets talk about the fish, they sliced it thinly and I finished it in few bites, which was way too less for the main. 🤷🏻‍♀️And the taste was just acceptable, so I would not order this dish again⛔️

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7/10
2021-04-17
以新鲜烘焙面饱及蛋糕为主打嘅欧陆式餐厅,仲提供多款沙律🥗、意粉、饭、汉堡包🍔、扒类主菜。以前觉得佢嘅食物款式及味道系高质素的👍👍,但今时今日佢嘅食物卖相及味道都欠奉👎👎。机械化式嘅服务,流水作业式嘅经营手法....晚餐Menu就只有一张纸,只有14样选项。饮品只有冰茶及汽水,无热饮选择😫😫。这根本就系速食店嘅经营手法,点餐要快、煮得要快、食得要快,客人埋单要快、返枱要快🤦‍♀️🤦🏻‍♂️。没有谂过用心为客人做好食物及服务,大家别再误会它是一间高质西餐厅😡。山羊芝士黄菌波菜有机糙米饭🍚打着健康有机嘅旗号,收费又可以高几成,但卖相及味道强差人意❗️糙米同白米嘅软度相差很远,食起来有「银牙🦷」嘅感觉。配菜不多,当中有啲仲带苦涩味,酱汁过份湿润,好似食紧汤饭。车厘番茄酱蟹肉手制扭纹粉🍝以为手制扭纹粉系卖点,点知又系失败之作。首先形状已经唔似扭纹粉,粉嘅质地仲要腍到好似比阿公阿婆食咁❗️蟹肉确实多,每一啖都食到蟹肉。酱汁亦系过分湿润。点餐後,每枱都会有法式面包,但呢啲面包唔见有咩特别好味😞。

山羊芝士黄菌波菜有机糙米饭🍚

车厘番茄酱蟹肉手制扭纹粉🍝

点餐後,每枱都会有法式面包,但呢啲面包唔见有咩特别好味😞。
2021-04-15 620 浏览
今日系朋友极力推荐下来食晚餐,一入门口先发现里面空间相当大,几十张台凳都几乎坐满晒,系九龙湾住左好多年,竟然未食过呢间,主要系平时多人排队就费事等。叫左海鲈鱼配薯仔老黄瓜,首先上来既餐汤已经觉得好有水准,再来冰茶,淡淡果香➕茶香最主要系好饮得来又一啲都唔甜,啱晒我呢啲想减肥嘅人,主菜鲈鱼更加惊艳仲要系相当亲民嘅价钱,十分值得推荐,我会常来架啦
仲要系相当亲民嘅价钱,十分值得推荐,我会常来架啦
  • 烧海鲈鱼
  • 冰茶
2021-04-15 430 浏览
佢自家出嘅冷饮真系好好饮,好似话每隔一段时间就会转,而且每次都系自己调味,味道都好好。啲嘢食都好抵食 而且又好味 餐汤好浓郁Set餐都大件夹抵食 尤其系鱼遗憾嘅系Burger就比较肥腻 但啲薯条都一样好好
啲嘢食都好抵食 而且又好味
餐汤好浓郁
Set餐都大件夹抵食 尤其系鱼
遗憾嘅系Burger就比较肥腻
但啲薯条都一样好好

2021-04-12 404 浏览
今日系九龙湾行街,周围搵左好耐野食都吾知食咩,搵到simplylife ,一於试下呢间餐厅位於德福花园既平台,有啲难搵不过食物好食就乜都无所谓去到大约晚上八点左右,吾洗排队,店员好有礼貌,立刻安排我地入座呢到有All day menu,价钱都系$102连野饮同餐汤同沙律🥗晚餐黎讲性价比好高是日餐汤系甘荀汤,用料十足,入边会有粒芝士提味再配埋酸种面包🥯呢种包本身会有少硬但加啲牛油食好好味我地嗌左个车打芝士烟肉牛肉汉堡,个薯条🍟好好食炸得非常香口同爽脆,吾会觉得佢会淋而个汉堡啲牛肉超香牛味,烟肉偏咸少少,但切一旧旧夹埋汉堡,牛肉,蔬菜同蕃茄一齐食就岩岩好,值得推介而红茶系香橙杂莓红茶,味道酸酸甜甜,令人好开胃,想继续食野
呢间餐厅位於德福花园既平台,有啲难搵
不过食物好食就乜都无所谓

是日餐汤系甘荀汤,用料十足,入边会有粒芝士提味
再配埋酸种面包🥯呢种包本身会有少硬但加啲牛油食好好味

我地嗌左个车打芝士烟肉牛肉汉堡,个薯条🍟好好食
炸得非常香口同爽脆,吾会觉得佢会淋

而红茶系香橙杂莓红茶,味道酸酸甜甜,令人好开胃,想继续食野
  • 车打芝士烟肉牛肉汉堡
  • 冰茶
2021-04-12 245 浏览
系 Megabox 饮完茶,  再行左几粒钟, 见 Megabox 下午茶时段 D cafe 基本上都爆哂, 於是乎走返过去德福碰下运气, 一行返过去第一眼就见到 SimplyLife,  门口放左块板话有下午茶 set, 二话不说就走入去试下啦, 系度食 dinner set 就多, 下午茶真系第一次, 分别 order 左个手工咖啡蛋糕, 牛油果牛肉汉堡, 同时跟埋冰茶, 以往经验个冰茶都几好饮首先来既系手工咖啡蛋糕, 咖啡味稍淡, 唔够浓, 蛋糕就一般般, 都系佢地既面包好食 D ! 之後来牛油果牛肉汉堡 + 辣薯条, 两样都系新鲜热辣咁出来, 虽然牛油果味唔太浓, 但热辣辣既牛肉配埋个面包真系好好味, 牛肉汉堡好 juicy好够味, 但辣薯条就唔觉辣, 但就肯定岩岩炸起, 好香口反而败笔既系杯冰茶, 今次似系热情果加橙汁, 但唔知系咪冰太多, 定系本身热情果同橙汁都无味, 饮入口系有少少味, 不过 D 雪味仲强, 环顾一下周围, 好多人都只系饮左少少或者半杯就放弃左, 睇来佢地要改善一下

咖啡蛋糕
冰茶
牛油果牛肉汉堡
2021-04-11
咖啡蛋糕
牛油果牛肉汉堡
2021-04-07 251 浏览
九龙湾Simply Life 已成为我经常爱去的好地方。平时工作放1pm,又不想回家煮饭或叫外卖,便会想起simply life. 我最喜欢吃这里的波菜藜麦水煮蛋和冰茶走冰。加埋个面包和汤,便相当满足的了。