2025-07-20
今次午餐選擇咗位於銅鑼灣利園二期 LG 層嘅 Siam Noodle Co.,叫咗佢哋嘅 Set Lunch(套餐),$128 一份。成個套餐包括:春卷(Spring Rolls)、泰式雞肉金邊粉(Chicken Phad Thai)、汽水(Coke),我特別要求唔加辣(No Chilli or Spice)。「Phad Thai」即係泰式炒金邊粉,雞肉炒得唔乾,帶微甜味,酸味偏淡,明顯遷就咗香港人口味,唔辣都食得舒服。春卷炸得香脆,餡料唔多但味道正常,配合可樂一齊食,幾有泰式街頭風味。不過整體味道偏保守,如果鍾意正宗泰國重口味,呢度未必最啱。但對於唔食辣或者想試清淡啲泰國菜嘅朋友,呢個套餐算係一個平穩、安全又無雷嘅選擇。分量適中,唔會太飽亦唔會餓。總結:地點方便、環境簡潔、出餐快捷,適合打工仔快速醫肚,CP 值中上。下次想試吓有辣版本,應該會更有驚喜。🌶️🍜