2018-01-27 568 浏览
今晚15度寒冷嘅氣温又帶點微雨踉幾位朋友在Shelter嘅outdoor坐響sofa 食晚飯,旁邊有火爐,感覺好舒服😌餐廳雖然是outdoor ,但亦是有蓋遮頭,兩端open,真係好enjoy 依個亦冷亦暖嘅感覺😊牛油果蟹肉沙律,本來味道平平,但落左黑胡椒,就有所不同。味道尚算可以,但沒有什麼特別。紐西蘭青口嘅肉好甜,茄汁嘅味道更助帶出鮮味波菜pizza望上去好似dry dry地,但舖上左濃郁嘅芝士,加香脆嘅餅底,讚👍🏻北海道帶子意粉,雖然表面好似白雪雪咁以為佢冇乜味道,但原來辣辣地煮得好香😋這個豬𩣑雖然係厚切,但並沒有煮得太韌,但我個人認為煎得唔夠香。反而旁邊嘅伴菜更為吸引。

Avocado  salad

紐西蘭青口嘅肉好甜,茄汁嘅味道更助帶出鮮味

Black  mussel

Spinach  pizza
Hokkaido  Scallop  Linguini
Roasted  pork  chop
2018-01-22 465 浏览
高高興興一齊去食個high tea mee個ting...不幸地我們中伏了😅其實餐廳環境唔錯...大部份都係露天位...不過六個服務員有四個都係冇乜禮貌嘅... 佢哋都唔係好理人嘅🙄所以🤔我相信絕對可以入去行下都無人阻止你🚶🏽埋單嘅時候連多謝都冇一句講返是日中伏嘅主要材料包括$338嘅High tea set.. 相機應該食得幾開心但係for人類來講真係冇一樣野好食一碟佢好意思change$98 無心製作nachos.... 真係Hea到一個點..芝士係無味嘅.. sour cream都係無味嘅.. 睇下張相你就知道佢有幾吸引比較正常啲係個黑松露薯條.. 問佢攞多啲黑松露醬都冇額外收錢笑點一則😂落單之後有個服務員同我地講唔好意思今日冇nachos.. 咁我哋就話由得佢啦...😉轉頭一個同呢間餐廳完全格格不入嘅高叔叔就攞咗碟nachos俾我哋😳我哋話:咦又話冇嘅🤔跟住佢就話佢都唔知佢地點樣整左出嚟.. 我哋四個一齊笑咗🤣總括嚟講呢度飲下野🍹都OK嘅但係嘢食就真係麻麻地😑PS 太陽落山🌄就好即刻走啦Sofa有嘢咬#為食滑嘟嘟 #腌尖的Van仔 #雲葉哈思#味道記憶

總括嚟講呢度飲下野🍹都OK嘅但係嘢食就真係麻麻地😑

PS 太陽落山🌄就好即刻走啦Sofa有嘢咬
#為食滑嘟嘟
#腌尖的Van仔
#雲葉哈思
#味道記憶

2018-01-18 348 浏览
本想舒服地享受一下高樓底的中空庭園午餐,可惜滿座,被安排牆邊全不像話的一角。座椅沒有軟靠背,很不舒服。來了頭盤,卻忘了麵包,亦忘了給餐巾,好幾位侍應都不甚理會。見有枱結賬,而我們的麵包及主食還未到,便要求換枱。侍應卻說枱已給人客留下。奇怪,已差不多1:50pm, 還有人留枱!過5分鐘,又有枱結賑,再次要求换枱,今次話要留給下午茶用!什麼,午餐不是12-3pm嗎?下午茶3pm先開始,就是不想幫我們換!完全不介意客人感受,高級餐廳,低級服務態度。
2018-01-15 412 浏览
在15度的天氣下,坐在空氣極流通的餐廳,享受天然冷氣。加上火爐,坐在軟棉棉的疏化上,確是享受的。今晚吃了蟹肉沙律🥗、chicken pizza和hanger steak。食物的選擇不多,每個course大約有5款左右。確實幫助了選擇困難症的朋友。點了的三款菜式中,蟹肉沙律算是好吃,蟹肉加上牛油果和檸檬汁,感覺幾清新。而其他兩款就是普通再普通之極了。唯一hanger steak的配菜算是多和清甜。配菜有四樣,不錯的!steak... 普通燒牛肉味啦⋯三款普通菜式 加 一杯Long Island Ice Tea加一後,$ 10xx。 貴!若是享受個這個環境和格調而來,還欠一些景色和音樂呢!餐廳最可取的,相信是人不多,不嘈吵了!

Hanger  steak

加一後,$ 10xx。 貴!

若是享受個這個環境和格調而來,還欠一些景色和音樂呢!

餐廳最可取的,相信是人不多,不嘈吵了!

Chicken  pizza
  • Crab  salad
2018-01-06 407 浏览
在這不算大風的晚上,選擇了這間戶外的餐廳,雖然環境太漫畫(有點黑),對於有老花的客人來說睇餐牌點菜有點點困難,且又有點冷。但勝在有兩條火柱照住過背部,總算有點點的溫暖,字也望得清楚點。不過火柱原來用石油氣罐燃點的,見到個侍應換石油氣,有少少驚。講下食物的擺放,美感的角度來說挺不錯,畢竟美感好主觀。食物的味道就一般了,朋友點我牛腹扒……我嚐過有點靱,我點的雞胸煮得不夠嫩滑,有點失望。雲吞湯就不提也吧!最滿意是甜品,味道不太甜,不過粒草莓就食左盲金開眼。

2018-01-04
2018-01-02 336 浏览
英式下午茶俾人嘅感覺一向高貴優雅,喺香港其實都唔係好多地方食到好正宗嘅英式下午茶,而係香港相信享用嘅人都會覺得係一件好自在既事,包括我在內。能夠系繁忙既生活當中尋找到令自己放鬆既地方真系一件好幸福既事,至少系呢啲時刻可以暫時將煩惱拋諸腦後。話說我認識呢間餐廳其實唔係因為我行街經過呢度,或者係商場見到啲餐廳指南等等,而係我聽男朋友講希慎呢度有一間唔錯嘅餐廳食下午茶,不過佢話價錢都好貴,然之後就一路都冇黎。前排系op系試過訂左4點,然後竟然有職員打嚟話係tea set賣晒跟住我就真係好奇係幾點開始,下午茶都竟然會賣曬?於是就打去問,原來係三點至五點半供應嘅,於是我見到有得訂位就即刻訂三點。有樣嘢真係好抵讚嘅係,卡位好多空間啊,我同朋友兩個去食但都竟然有好大嘅範圍,我諗我哋坐嘅位係可以坐到最多有八個人!另外仲有幾個咕𠱸喺度可以挨住,十分寫意。餐廳面積本身都大,除咗室內之外仲有室外既範圍都系屬於餐廳既,但如果太熱或者太凍坐室外都唔係幾好吧🤔一坐低左冇幾耐就叫咗個Premium Tea Set,最底層嘅就係鹹食,有三文治、黑毛豬火腿配蜜瓜、三文魚子迷你薄餅、芝腿牛角包&迷你肉酥餅,個人認為三文治

一坐低左冇幾耐就叫咗個Premium Tea Set,最底層嘅就係鹹食,有三文治、黑毛豬火腿配蜜瓜、三文魚子迷你薄餅、芝腿牛角包&迷你肉酥餅,個人認為三文治同埋肉酥餅都唔錯
吞拿魚唔會好腥同埋好鹹,淡淡嘅味道幾好。另外煙三文魚同埋肉酥餅都好match,既有煙三文魚嘅鮮味之餘,亦能感受酥餅嘅鬆脆質感。
其實食完最底層嘅鹹食已經飽飽地,可能因為大部份都係澱粉質。所以真係唔好睇小一個Tea Set嘅份量,每一件細細件加埋其實都好飽。
甜品種類就太多,吾多講,不過沾滿砂糖嗰條粉狀條好好味
好似係叫Canele。另外藍莓蛋糕甜度拿揑得非常好,同出面嘅藍莓蛋糕完全吾一樣,我仲嫌佢太細呢~意大利奶凍都好smooth,係朱古力味嘅奶凍,我開頭仲以為係mose,朱古力味幾香濃。
Tea set整體價錢適中,我個人覺得又吾會好貴,除開每人只系一百八十幾蚊,個價錢其實都包埋個環境了,算系咁。

Premium Tea Set $338 for two persons

都市人既生活太忙碌了,如果系得閒想放鬆下又多吾中意做運動既人,我認為下午茶系幾適合的!既可以坐系度同朋友知己談心,又可以品嘗美味既tea set。
2017-12-15 374 浏览
We had our company lunch around 1.40pm. Just a few a table not busy at all It’s an Italian restaurant so that we expected Coffee or tea after our meal, but then coffee was stopped today and that they didn’t inform us when they call us for confirmation at 11am. We will definitely pick another restaurant!! When tea was served, 1 teapot with just 1 Lipton teabag, no flavour at all And they told us running our teapot that we have to share .... I don’t know if this is shelters standard... And then w

And then when ordered our set lunch, out servant told us Deseret of the day is cheese cake, sort of New York cheese cake like, but it turns out as a mini crepe brûlée ...

Most of us ordered Rib Eye steak, it’s okay tho’...

I would not recommend this restaurant to my friends and colleague
Not another visit for me, no
2017-12-15 308 浏览
環境唔錯,但今日餐廳得好少Staff入座時間,12:45,但食物13:45至到,但我哋既lunch hour 係去到2點其實星期五lunch 時段,理應坐滿客,但今日餐廳客人唔多可能一直都係咁,所以冇乜客黎食建議假期先黎食
環境唔錯,但今日餐廳得好少Staff
可能一直都係咁,所以冇乜客黎食
建議假期先黎食
2017-12-15
等候时间
45 分钟 (堂食)
2017-11-13 436 浏览
當你每次去到三點至四點肚餓的時候,high tea總會係你食野嘅第一選擇,既可以彌補到肚子上的空虛又不會令到飽著肚子吃晚飯,今日就來到希慎一間出名的意大利餐廳享受一個豐富的high tea,不過其實唔係太多人知道這間餐廳都有high tea所以你可以說是場內小貓三四隻,人流極少對於下午茶來講,份量都算幾足夠來過高空鏡頭俾大家仔細看一下鹹點和甜點都一半一半,味道不錯,雖驚喜不算太大但始終不用等位也不用預約,這裏也是一個不錯的選擇
對於下午茶來講,份量都算幾足夠
來過高空鏡頭俾大家仔細看一下

2017-11-04 477 浏览
以前來過這裡happy hour,第一次來食午飯,幸好現在的天氣涼爽,坐在室外不會熱又不會凍,但估不到顧客不多,整個午飯時間只得約六、七枱客。我們二人點了兩個set lunch,頭盤有兩種沙律和是日餐湯可選,朋友選了凱薩沙律。我則選了藍芝士蛋生菜沙律。主菜豬肋骨,放在薯蓉上。約有四條肋骨但整塊沒有切開,友人有些無從入手,花了好些時間才能把肉切好,但肉質很「鞋」,再因為醬汁較少,味道一般。我點的魚較好一些,皮很脆,魚肉的質地嫩滑,只是略嫌份量太細。Set lunch 包甜品及咖啡或茶。總括而然,食物沒有想像中好食,但環境好坐。

我則選了藍芝士蛋生菜沙律。

Set lunch 包甜品及咖啡或茶。

總括而然,食物沒有想像中好食,但環境好坐。
2017-10-31
2017-10-17 10103 浏览
Happy Friday~銅鑼灣唔知食咩好,就諗起"Shelter"地方大,我地又早食應該唔洗訂檯都有位,18:20就去到喇~我地好中意呢度既環境,希慎7樓露天浪漫餐廳餐前麵包籃,麵包控的我有油與醋的陪伴~好快就食哂!!Triple Berry Smoothie $88Fresh Blackberry,Raspberry,Blueberry,Milk & Yoghurt將雜莓打成沙冰,入口啖啖莓味~甜度適中,奶同乳酪既味唔會太重,唔怕飲到好飽好膩!!Homemade Hand Twisted Pasta $198自家製捲麵煙煙韌韌,口感極佳,風乾火腿令整碟Pasta都充滿鹹香~伴青豆,芝士,黑松露~非常惹味!Salame Piccante $228Pizza又薄又脆~Pepperoni辣辣地幾開胃,加上洋蔥絲好香~入口啖啖芝士~蕃茄醬很濃,芝士食得出比平時出面用的mozzarella cheese 更香濃更拉絲,好重芝味!成個pizza最緊要夠熱,坐戶外擺左一陣都仲好熱好香!
我地好中意呢度既環境,希慎7樓露天浪漫餐廳

餐前麵包籃,麵包控的我有油與醋的陪伴~好快就食哂!!
Triple Berry Smoothie $88

2017-10-14
Triple Berry Smoothie
Homemade Hand Twisted Pasta
Salame Piccante
The environment is really great here. Since it’s so high in altitude, the weather is great, breezy and not too loud like the rest of the cwb. It’s spacious, three of us gets a giant table.Doesn’t hurt that Haysen is in the heart of cwb, so it’s really convenient to get here. Since it’s covered, even if it rains (which happens plenty in hong kong) you can still enjoy a great outdoor afternoon tea here.The view is great.The afternoon tea set is great quality, and for $80 you can get 2 glasses of r

The view is great.

The afternoon tea set is great quality, and for $80 you can get 2 glasses of rose.
2017-09-30 615 浏览
話說9月生日月,好多好野食!今晚出動銅鑼灣,上 Hysan 食好西位於hysan 7/f 嘅Shelter 係意大利餐廳,情調格調都一流,9:00 前有 Happy Hour,上去飲杯野都幾嘆人唔多,空間好大,食嘅野都好味我地兩位女子,點左一個 clams 做 apetitisers,一個 fries 就 side dishes,一個 pizza 做 main dish. Clams 用白酒煮,蜆肉新鮮,味道鮮甜,我差唔多成盤食曬個Pizza 係真意大利pizza,足料餅薄!👍🏻今晚吹水吹到人地打佯,好滿足!
話說9月生日月,好多好野食!
今晚出動銅鑼灣,上 Hysan 食好西

人唔多,空間好大,

食嘅野都好味

Clams 用白酒煮,蜆肉新鮮,味道鮮甜,我差唔多成盤食曬

個Pizza 係真意大利pizza,足料餅薄!👍🏻

今晚吹水吹到人地打佯,好滿足!

2017-09-16 555 浏览
well.. won t go next timethe environment was great, but only good for happy hours, beers n snacks. we went for dinner, two of us women, ordered an appettit, pasta and bella italia pizza.. was too much for us. maybe cuz of the weather. ..its summer times.. only counting on a few big fan in that area... 2 out of 5 stars..you can give it a try.
well.. won t go next time

2017-09-12 578 浏览
小女子不嬲都唔打食評,但係今次真係太難食啦!覺得唔打唔得!夏天黎食都真係幾難頂 因為係露天ge原因 得幾把大風扇吹住!真係熱鬼死!而最最最最難頂ge係食物質素真係食過咁多間餐廳以黎最難食ge high tea!咸點真係一般般!西班牙黑毛豬蜜瓜極唔新鮮..甜點更加係唔好食 青檸芝士蛋糕唔知係咪熱得制一咬就溶哂..而且個味道一d都唔好..朱古力士多啤梨粒士多啤梨酸到死!唯一我覺得好食ge得sugar roll以呢個價錢黎講可以食到更好!奉勸各位黎食之前真係諗清諗楚!
小女子不嬲都唔打食評,但係今次真係太難食啦!覺得唔打唔得!
Sugar  roll
最最最難頂ge係食物質素
真係食過咁多間餐廳以黎最難食ge high tea!
唯一我覺得好食ge得sugar roll
以呢個價錢黎講可以食到更好!
奉勸各位黎食之前真係諗清諗楚!
2017-09-12